Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangerő
Hangerő
Az azonos ertek alatt mit ertessz?
pl., ha mindkét erôsítô kijelzôjén -10 dB olvasható...
- piskóta
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 2
Hangerő
Vonalkijelzés??? Nekem olyanon nincsen és a hangerő szabályzót körbe körbe lehet tekerni. Hol kell ezt nézni?
Az osd kijelzésre gondoltam a vonallal, amikor a hangerőt szabályozom, akkor megjelenik a tv-n a volume felirat, majd egy amolyan csúszka féle pálcikás megjelenítéssel érzékelteti, hogy emelkedik a hangerő és emelett van a szám, ami az erősítő kijelzőjén is egyidejűleg megjelenik.
A hangerő szabályzót persze körbe lehet tekerni és ott nincs is osztás körülötte.
Amúgy 20 nm a szoba, de egybe van a konyhával, így pedig kb. 30 nm légteret kell betölteni, ami nem is szabályos túlzottan.
-
Vendég
Hangerő
Tulajdonképpen logikus dolog, hogy egy viszonylag nagy teljesítményű erősítő hangerőszabályzása olyan módon van kialakítva, hogy az alacsonyabb hangerő tartományban nagyobb a szabályzás lehetősége (azaz nagyob elfordulás a potin nem kelt akkora hangerő emelkedést) így itt finomabban lehet bánni a Wattokkal.
Amikor meg kell a kakaó, akkor már úgyis eléggé hangos, úgy gondolják a tervezők, ott már nem számít annyira.
Hangerő
Nekem is van egy érdekes tapasztalatom: a régi Denon 1602-es erôsítôm azonos értéken mintha hangosabban szólt volna mint a jelenlegi 1803-as, pedig az utóbbi elméletileg 10W-tal erôsebb végfokokkal van "szerelve"... :/
- Az azonos ertek alatt mit ertessz? (elegge relativ )
- Mikor wattokrol beszeltek erdemes megnezni mennyi a 230-bol felszedett teljesitmeny.. azt lehet aranyositani../kicsit furan hangzik az a 6x~100W/
- En ha az erosito tamogatja akkor mindenkeppen dB-s skalat alitok be! Legalabb ez valamennyire osszevetheto erteket mutat..
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "
Hangerő
Nekem is van egy érdekes tapasztalatom: a régi Denon 1602-es erôsítôm azonos értéken mintha hangosabban szólt volna mint a jelenlegi 1803-as, pedig az utóbbi elméletileg 10W-tal erôsebb végfokokkal van "szerelve"... :/
Hangerő
Ehh... Most vettem eszre, hogy rosszul irtam a dB-t... Igy kell kineznie helyesen
Hangerő
Amikor a 2011 a mikrofonjaval besetupolja magat, akkor automatikusan 0 Db-en teszi ezt, ha nincsenek
Tapasztalataim szerint ezek a "digitális" hangerőszabályzók logaritmus jellegűek, azaz a relatív hangerő együtt nő a számmal (dB?) a kijelzőn.
A nem túl kommersz Vadia, némelyik CD-je több milla, azt ajánlja, hogy a hangerő "poti" normál hallgatásnál a legkisebb torzítás és a legnagyobb jelzaj viszony (meg a legjobb hangzás) érdekében valahol kb. a felső harmadban legyen (lehető legkisebb osztás). Nyilván ez csak akkor lehetséges, ha a rendszer igy van kalibrálva, és a Vadián pl állítható a jelszint....
Nálam a régi Yamaha erőlködő még potis megoldású, logaritmikus és fél állás után már fülre nem igen nő a hengerő, de már túl sok. A torzítás csak a legvégén jelentkezik. 40-50W csatornánként nem több. A hangfalaim 91-92 dB érzékenységűek és kb. 30 m2-n nem lehet megmaradni.
A hangosság meg amúgy is nagyon függ a hang forrástól, meg az egész rendszer érzékenységétől. No persze beállítani csak az ilyen drága vagy/és mérőmikrofonos csodákat lehet. :-O
Hang: Yamaha RX-V371, KX-580, Acoustic Research S50, S20, SC2, Sub 30A
Kép: Samsung LE40ES6100, LE32D551, ASUS O!Play HDP-R1, UPC HD-DVR
Kép: Samsung LE40ES6100, LE32D551, ASUS O!Play HDP-R1, UPC HD-DVR
Hangerő
Pioneer 1011-2011 es erositok -100-0 Db-ig vannak skalazva, es ezen felul meg +12 Db-t lehet tekerni. Amikor a 2011 a mikrofonjaval besetupolja magat, akkor automatikusan 0 Db-en teszi ezt, ha nincsenek megfelelo meretu hangfalak ehez a hangerohoz, akkor kulon a csatornankenti hangerobol visszavesz par decibelt (3 percig tart az autosetup, kb meg lehet tole orulni, mert mindenfele zajokat nyomat korbe korbe minden csatornabol... ). Ez a beallitas biztositja azt, hogy gyakorlatilag barmennyi ideig barmilyen forrast hallgathatunk max hangeron, nem fog torzitani, vagy elszallni a hangfalak.
Egyebkent ez mindig erositofuggo, egy ido utan az ember ugyis megtanulja, hogy mihez mennyire kell tekerni azt a nagy gombot
Hangerő
Amikor 60-ason volt, akkor a hangerő vonal kábé a harmadánál tartott csak.
Vonalkijelzés??? Nekem olyanon nincsen és a hangerő szabályzót körbe körbe lehet tekerni. Hol kell ezt nézni?
Ja és utána néztem pontosan és a max hangerő 92-es.
Vetítő: Hitachi PJ-TX100;
TV: Philips 32PF5321-10;
Erősítő: Onkyo TX-SR600E;
DVD: Sony RDR-HX510;
Front: Mission M72i, Center: M7C2, Rear: Mission M72i, Sub: MS-907W;
Bluray: PS3.
- piskóta
- Lefelé a lejtőn

Hangerő
ez meg mikor elöször bekapcsoltam és 30 tettem a hangot szinte nem is szólt
Ez volt nekem is az első élményem. Kicsit furcsállottam, de azt is észre vettem ám, hogy amikor az osd-n mutatja a hengerőt, akkor nem áll arányban a számértékekkel a vonalkijelzás. Amikor 60-ason volt, akkor a hangerő vonal kábé a harmadánál tartott csak.
- piskóta
- Lefelé a lejtőn

Hangerő
Köszönöm a válaszokat.
Azt szűrtem le, hogy úgy tűnik az Onkyo nem lineárisan szabályozza a hangerőt, hanem inkább exponenciálisan, a nagyobb ellenállás miatt kisebb a teljesítmény, hangfalak nem a legérzékenyebbek, valamint a légtér mérete és a helyiség elrendezáése is gyanús nekem kicsit. Egyébként van benne teljesítmény, mert 70 körül már nem igazán mertem feljebb tekerni, elég meggyőző volt. És valóban, 50-es után komolyabban emeli a hangerőt.
Asszem igazából csak meg kell szokni ezt a skálázást és annyi.
Hangerő
Nekem még régebbi Onkyom (474) van, a hangfalak 92dB érzékenyek. A hangerő beosztás -60-tól +60ig terjed. -60-tól -15ig lineárisnak tűnik a hangerő szabályzás, de innen felfelé, már minden egyes fokozat külön hallható és a -10-es már jóval hangosabb, mint a -15. Szerintem igazából ez nem fontos. A lényeg, hogy legyen tartalék a rendszerbe és jól szóljon a kívánt nagy hangerőnél. Az, hogy most mit ír ki, igazából lényegtelen.
"Általános elv az, hogy az erősítőt a teljesítménye 70%-a felett nem érdemes hallgatni"
Én ennél még óvatosabb vagyok, így én az 50%-ot céloztam meg mind mélynyomó, mind erősítő és hangfala terén is. Tehát, amikor minden a kívánt hangerővel szól, akkor az még csak az 50%-át közelíti a rendszer valódi teljesítményének, de inkább még az alatt is van egy picivel.
Onkyo TX-DS474, Onkyo DV-S535, Jamo SW2010, 5db 48x23x30-as egyedi hangfal, Monster Cable, Thomson 32WF64ER 32" 16:9 TV, Studio Experience Matinee 1HD proj., HTPC
Hangerő
B&W 602.5 S3 hangfalak vannak rajta (8 Ohm)
A hangfalaid egyébként nem túl érzékenyek: 88 dB-esek
gordon314.fw.hu
Hangerő
Jól gondolom azt, hogy ha az erősítő 116 W teljesítményű 6 Ohmon, akkor 8 Ohmon aránypárral számíthatóan 86 W? Vagy ez nem így van?
Már jó sokat vitatkoztunk Ohm kérdésekben itt a fórumon. A lényeg szerintem az, hogy a megadott Ohm érték egy tájékoztató adat a hangfal impedanciájára vonatkozóan ezért számításra nem alkalmas. (A megszólaltatott frekvenciáktól függően változik a hangfal tényleges pillanatnyi impedanciája.)
A dologból minden esetre annyi biztos, hogy a 6 Ohm-ra megadott teljesítmény 8 Ohm-os hangfalak esetén kevesebb. Azt nem merném mondani, hogy arányosan, de lehetséges .
gordon314.fw.hu
- piskóta
- Lefelé a lejtőn

Hangerő
B&W 602.5 S3 hangfalak vannak rajta (8 Ohm), a légtér nem mondható kicsinek, mert egyben van a konyhával, szóval végül is elveszhet a hang.
A csatlakozásokon lehet még csiszolni, ez még hátra van.
Jól gondolom azt, hogy ha az erősítő 116 W teljesítményű 6 Ohmon, akkor 8 Ohmon aránypárral számíthatóan 86 W? Vagy ez nem így van? Mert ha ehhez még hozzá veszem a csatlakozásokból származó ellenállást esetleg, valamint a hangerőszabályzó nemlinearitását, akkor nem olyan furcsa a helyzet.
Hangerő
Lehet az, hogy nem lineárisan szabályoz, hanem az elején finomabban, majd később nagyobb léptékkel tesz rá?
Biztos, hogy exponenciálisan szabályoz, ahogy írod!
Az is tény, hogy lemezenként eltérő jelszintűek a hangok. Sőt néha egyazon lemeznél is különböznek a különböző szinkronok jelszintjei.
A hanerő egyébként nagyban műlik a hangfalaid érzékenységétől!
Általános elv az, hogy az erősítőt a teljesítménye 70%-a felett nem érdemes hallgatni (inkább nagyobb teljesítményűre cserélni, vagy érzékenyebb hangfalakra kötni) mert a torzítások mértéke e felett már jelentősebb. Persze ez erősítőnként változik!
gordon314.fw.hu
Hangerő
Nekem ugyanez az Onkyo erősítőm van és ugyan ez a gondom ill. furcsa érzésem. Az előző erősítőm Tecnics SU-V500 fél hangerőn már nagyon hangos volt ez meg mikor elöször bekapcsoltam és 30 tettem a hangot szinte nem is szólt. Nálam is úgy néz ki, hogy a DVD filmek 55-65 hang mikor-hogy, a videó meg furcsa módon 40-50. én is mást vártam egy 6*100 wattos erősítőtől. Egyébként nálam a max hangerő csak 90-es.
Vetítő: Hitachi PJ-TX100;
TV: Philips 32PF5321-10;
Erősítő: Onkyo TX-SR600E;
DVD: Sony RDR-HX510;
Front: Mission M72i, Center: M7C2, Rear: Mission M72i, Sub: MS-907W;
Bluray: PS3.
-
Vendég
Hangerő
Nekem volt vagy 10 erősítőm, de mindegyik közös jellemzője volt, hogy fél hangerőnél feljebb nem lehetett őket állítani. Általában negyed hangerő az átlagos hangosság ennél egy picit feljebb ha döngetni akarom és nyolcad hangerő ha háttérzene. Persze ez nyilván függ az erősítő valódi teljesítményétől, a helyiség nagyságától és persze a hangfalaktól. Meg hát ugye az illesztéstől.
- piskóta
- Lefelé a lejtőn

Hangerő
Kicsit idétlen kérdésem van, de mióta megvettem az erősítőt (Onkyo TX-SR600E) nem hagy nyugodni.
Nehezen tudok megbarátkozni a hangerő szabályzással. Az a gondom, hogy ahhoz, hogy kicsit ütősebben szóljon egy film vagy zene, komolyabban fel kell tekernem a hangerőt, ami kb. azt jelenti, hogy a max 100-as osztás esetén 50-60, filmtől függően. De ez még nem jelenti ám azt, hogy szétszakad minden, csak olyan egészséges hangerővel szól. Függ ez természetesen a tárolt anyag kivezérlésétől is, előfordult, hogy egy film annyira halk volt, hogy 65-ösön is gyengusnak tűnt, de van, amikor 60-ason már elég komolyan szól. Van ereje a cuccnak, de ez igazából 60 fölött jön elő.
Háttérzene mondjuk 35-40-esen kell, hogy szóljon, a 20-as hangerő szinte eltűnik, alig hallható.
Lehet az, hogy nem lineárisan szabályoz, hanem az elején finomabban, majd később nagyobb léptékkel tesz rá? Mert hozzászoktam péell ahhoz, hogy a régi kis erősítőm, amely 2*40 W-os volt, 4-esen már elég komolyan szólt. A mostani erősítő (6*115 W 4 Ohm) 40-esen lehet, hogy nem éri el azt a hengerőt.
Nálatok hogy van ez? Vagy ez az elektronikus hangerőszabályzó tulajdonsága?