Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
AV receiver kontra Hi-Fi erősítő
-
Vendég
Imi!Most akkor el kéne dönteni mit szeretnél.
Eldöntöttem: sztereó.
Az egészre csak azért reagáltam, mert kb. 2 hónapja álltam a dilemma előtt...
Maradt a sztereó, csak jobb minőségben.
Mindent mérlegelve, egyenlőre én is úgy látom, hogy maradok a sztereónál. Ha rászánok valamennyi pénzt rendszerfejlesztésre, inkább lecserélem a 2 hangfalamat egy B&W párra, mint hogy ugyanazon a pénzen vegyek egy alap receivert 5 öklömnyi hangsugárzóval.
Miért öklömnyi???
Nekem speciel jó nagy mind (még a center is termetes) szól is rendesen, és nem csak a sub ad mélyeket, ami azért egészen más.
Tény, hogy az ilyen satellitnek nevezett légypiszok hangszórók (amikbe legtöbbször még csak nem is szorul kétutas megoldás) teljesen alkalmatlanok normális hangreprodukcióra. Vannak akik azt modják, hogy kiegyenlített hangzás, meg homogén, meg ilyesmi.
Volt alkalmam ismerősnél egy Sony Pascal rendszert kedvem szerint meghallgatni (tehát nem az elladó határozza meg, hogy mit hogyan halgass) még dialógusoknál meg zörejeknél ugy-ahogy, de zenén egyszerűen borzalom volt. Ráadásul a hangban oriási lyuk volt, a sub és az 5 légypiszok alsó frekvenciaátvitele között, amit nem is lehetett normálisan helyretenni.
Nagy csalódás 250ezerért!!
Szóval a többcsatornás zenehallgatás sajna nem kis beruházás, ez tény, de a befektetett töblet megéri. Egészen más élményt nyújt pl. ugyanazt a zenés DVD-t PCM sztereóban, DD5.1-ben, vagy DTS-ben hallgatni.
Könnyű is a hasonlítás, mert a zenés lemezek (nálam) mindegyike engedi a menet közbeni hangnorma váltást, tehát azonnal ott a másféle hang.
Én otthon azóta inkább a (természetesen) kevesebb zenés DVD-t hallgatom szívesebben, a sztereók főleg mennek az autóba
Mindent mérlegelve, egyenlőre én is úgy látom, hogy maradok a sztereónál. Ha rászánok valamennyi pénzt rendszerfejlesztésre, inkább lecserélem a 2 hangfalamat egy B&W párra, mint hogy ugyanazon a pénzen vegyek egy alap receivert 5 öklömnyi hangsugárzóval.
Még valami: egyébként ez a DSP-E800 az az erősítő, amelyre a topic elején többen is célozgattak, miként "Gordon314" is:
"Megpróbálom részletesebben: volt egy Yamaha készülék ami tartalmazott DD, DTS, DPL dekódereket és 3 csatornás erősítést (centert és a kér hátsót). Ennél a készülékre rákötötted a dvd lejátszót, a centert és a surroundokat, valamint a frontra volt 2 vonali kimenete, amit a sztereó erősítőd egyik bemenetére kötöttél. Vagyis a dekódolást a center és a hátsók erősítését ez a készülék végezte, míg a frontok erősítését a meglévő sztereó erősítő. Mivel ez akészülék majdnem annyiba került, mintha vettél volna egy A/V receivert, ezért érdemesebb volt azt venni."
Ez így igaz, ezért nem is volt siker (kivéve a HiFi-őrült angolokat) és valszeg ezért nem is lesz folytatása. Annyit azonban még hozzátennék hogy a procin van 5.1-bemenet, így DVD-Audiót is tud fogadni, én is így használom. Valóban nagyon jó kis készülék, csak sajna nem tudja az újabb formátumokat.
TV: TCL 65C805, Blu-ray 4K UHD: Sony Sony UBP-X800M2; AV-Receiver: Pioneer SC-LX87; CD: Rotel RCD-06; Hangfalak: Quadral Platinum M35 front, Quadral Platinum M10 Base center, Canton Plus X.3 és GX.3 surround, Saxx deepSound DS-12 zárt aktív sub; Kábelek: Alisca Orange Black Line RCA és hangszóró
Akkor én még ajánlanám figyelmedbe a következő megoldást: sztereó erősítő + házimozis processzor erősítő. Nálam nagyon bevált, midegyiknek élvezheted az előnyeit. Hátránya, hogy nem olcsó, ill. manapság alig gyártanak már csak processzorokat.
Én is gondoltam rá, de eléggé macerásnak tünik. Pl. hogy állítod be, hogy a hangerő jó legyen minden csatornára?
Ha nem titok, neked milyen van?
Szia! Nem titok: mindkét erősítőm Yamaha, a sztereó az AX-592, a proci pedig a DSP-E800. A beállítás nagyon egyszerű, a proci sztereó előerősítő-kimenetét összekötöm a normál erősítő előerősítő-bemenetével, így az onnantól kezdve mint egy sztereó-végfok üzemel. A hangerő-szabályozást és mindenféle beállítást a procin kell elvégezni, ill. az kezeli a ki- és bemeneteket is. Hátrány: a sztereó-erősítőn így ezentúl semmit nem lehet beállítani (pl. hangerő, balance, hangszín, loudness, rec-out, stb.), persze egy normál végfokon sincs semmi, csak erősít, hisz az a dolga... Nekem nagyon bejött ez az összeállítás. Előtte volt már nálam mindenféle középkategóriás (200-300e Ft) házimozi-erősítő, amelyek sztereó-ban nem érték el ennek a minőségét. A hangfalaim amúgy a Quadral Argent-sorozatából (Argent 70 + Base MkII + Phase bipolar) valók. Egyébként a DSP-E800-at már csak Angliában lehet kapni, ahol több helyen is "Best Buy" volt. Kíváncsian várom, hogy a Yamaha hoz-e még ki megfizethető árú processzort, ami már tudja az újabb formátumokat is (DD-EX, DTS-ES, DTS-NEO, PrologicII), én rögtön vevő lennék rá. Bár szerintem nem fognak... Így most erősen gondolkozom az új RX-V740-es erősítőn, amin szintén van előerősítő-kimenet, így ezt a sztereó-átkötés-dolgot ott is meg lehetni játszani.
TV: TCL 65C805, Blu-ray 4K UHD: Sony Sony UBP-X800M2; AV-Receiver: Pioneer SC-LX87; CD: Rotel RCD-06; Hangfalak: Quadral Platinum M35 front, Quadral Platinum M10 Base center, Canton Plus X.3 és GX.3 surround, Saxx deepSound DS-12 zárt aktív sub; Kábelek: Alisca Orange Black Line RCA és hangszóró
-
Vendég
Akkor én még ajánlanám figyelmedbe a következő megoldást: sztereó erősítő + házimozis processzor erősítő. Nálam nagyon bevált, midegyiknek élvezheted az előnyeit. Hátránya, hogy nem olcsó, ill. manapság alig gyártanak már csak processzorokat.
Én is gondoltam rá, de eléggé macerásnak tünik. Pl. hogy állítod be, hogy a hangerő jó legyen minden csatornára?
Ha nem titok, neked milyen van?
-
Vendég
-
Vendég
A dolog úgy áll, a topicindító felvetésre, hogy azért vannak, ráadásul még megfizethető árban is, zenére és mozira is alkalmas kiváló minőségű de mégsem High End kategóriáju berendezések.
Sajna, az a saját tapasztalatom, hogy nincs ilyen csoda erősítő/hangfal összeállítás.
Ami nekem "megfizethető" az gyengus, ami tetszene néhány millió...
Esetleg ajánlom megtekintésre
Marantz, Denon, Yamaha, NAD középárfekvésű cuccait (kb 250-350 ezer ft körül) már igen igen jó mozi és hifi hangot bírnak kiadni magukból.
Hangfalban szintúgy ezen a(z ár) szinten már léteznek alkalmasak, pl. AR, B&W, Quadral, Kef, hadd ne soroljam.
Persze nem HighEnd, de nem is erről volt szó.
Hali!
Yamaha, Marantz, Denon: halottam (bemutatóteremben csak) egy-két darabot belőlük, de ez a 2-300 ezres házimozi úgy szól, mint egy 50 ezres sztereó, azt pedig inkább kihagynám.
Hangfalhoz: pl. B&W-ból egy házimozi szett (amin a zenét is lehet élvezni) minimum 6-700e Ft. És ez csak egy teljesen alapszintű cumó. Ennyiért klasszisokkal jobb sztereót lehet összeállítani.
Más: egyszer valahol olvastam, de tök igaz:
A center azért kell, hogy az olcsó első hangfalak ill. az erősítő gyenge térleképzését elfedjék, a sub pedig az elégtelen mélyátvítelű hangfalak túlkompenzálása. Egy jó minőségű Hi-Fi-nél egyikre sincs szükség.
Ennyi.
Imi!
Most akkor el kéne dönteni mit szeretnél.
Se milliókat kiadni, se olcsóholmit venni, mert az gyenge...
Szerintem egy 300ezres Denon, vagy Marantz, esetleg a NAD, kenterbe veri még így is a 100 ezres sztereó kategóriát. Arról már ne is szóljunk, hogy van még neki másik 4 cstornája is
amit pl. lehet multiroom funkcióban használni, esetleg némely tipus alkalmas a kettős erősítésre sztereó módban (ugyis van pár felesleges erősítőcsatorna ilyenkor).
Jelzem nekem csak Technics SA AX7 van de ez szintén biamp-biwire tipus, és nagyágrendekkel jobban kezdett szólni a kettős erősítés-kábelezés kialakítása után, mint elötte. Pedig ez még az említetteknél is egy nagyságrenddel olcsóbb erősítő.
Plusznak még ott a térhangdekóderek választéka, és a többcsatornás hangzás.
És ajánlom, halgass meg egy jó koncert DVD-t pl. DTS hanggal, vagy egy 5 csatis DVD-Audiót, a zenehallgatás egészen más (de semmivel sem rosszabb) élményét nyújtják, szerintem még az én hangrendszeremen is sokkal informatívabb, mint egy nívosabb, de csak 2 csatornás sztereoban.
Nem azt mondom, hogy szebben szól, de másképp, mellesleg egyáltalán nem rosszul.
Az idézetek után csak a lényeg maradt le:
Azért érdekes ez a dolog, mert befolyásolja az adott kor technikai lehetősége, meg a marketing, meg sok egyéb.
Az tény, hogy annak idején is szerettek volna center csatornát, hogy stabilabb legyen a hangkép, de azért lett végül 2 csatornás sztereó, mert a hanglemezen nem lehetett megoldani 3 csatorna rögzítését.
Tehát lehet hogy egy kicsit vaskalaposság mereven ragaszkodni a 2 csatornához és eleve elutasítani a többcsatornás hangzást. De az is igaz, hogy nem szabad bedőlni a marketinges messiásoknak, akik félévente újabb és újabb világmegváltó elrendezéssel állnak elő és rá akarnak venni, hogy vásárold meg és építsd ki a 6.1 majd 7.1 majd 8.1 majd 9.1 .... rendszeredet.
Más: egyszer valahol olvastam, de tök igaz:A center azért kell, hogy az olcsó első hangfalak ill. az erősítő gyenge térleképzését elfedjék, a sub pedig az elégtelen mélyátvítelű hangfalak túlkompenzálása. Egy jó minőségű Hi-Fi-nél egyikre sincs szükség.
...
Annak idején is biztos voltak "okosok" akik a sztereo megjelenésekor a mono-t istenítették még. A tendencia egyértelmű: a zene is többcsatornás irányba tart
...
...
Annak idején is biztos voltak "okosok" akik a sztereo megjelenésekor a mono-t istenítették még. A tendencia egyértelmű: a zene is többcsatornás irányba tart
...
-
Vendég
[Mi van akkor azonban ha arányosan többet költesz házimozira?
Csődbe megyek.
-
Vendég
A tendencia egyértelmű: a zene is többcsatornás irányba tart. A többcsatornás zene meg nem fog jól szólni sztereóban soha.
Valóban. Érdemes meghallgatni egy DTS 5.1-es Audio Cd-t. Féltem tőle eleinte, de pozitívan csalódtam. Nincs semmi erőltetett surround élmény, az egész egyszerűen jobban szól. A Hi-Fi is a többcsatornás hangzás felé tendál. Az persze igaz, hogy ebből adódóan mindenkinek jobban ki kell nyitnia a pénztárcáját. Akinek eddig 100 ezres sztereó erősítője volt az most vehet magának 7-800 ezerért ha szeretné ugyanazt a minőséget több csatornán hallani. Akinek meg eleve Hig-End végfokai voltak azok most rohanhatnak beszerezni még 4-et hozzá kiegészítve egy dekóderes hangprocesszorral.
Más: egyszer valahol olvastam, de tök igaz:A center azért kell, hogy az olcsó első hangfalak ill. az erősítő gyenge térleképzését elfedjék, a sub pedig az elégtelen mélyátvítelű hangfalak túlkompenzálása. Egy jó minőségű Hi-Fi-nél egyikre sincs szükség.
Amit írsz az sztereo hangra többé kevésbé igaz is lehet.
Vegyük már észre azonban, hogy ezek a készülékek nem sztereó készülékek, hanem 5, 6 csatornásak.
Annak idején is biztos voltak "okosok" akik a sztereo megjelenésekor a mono-t istenítették még.
A tendencia egyértelmű: a zene is többcsatornás irányba tart. A többcsatornás zene meg nem fog jól szólni sztereóban soha.
A center azért kell, hogy ami ott van az onnan is szóljon és nem úgy hangozzék mintha onnét szólt volna. 3 hangfal többet, tisztábban, részletezőbben tud megszólaltatni mint kettő.
A mélynyomó maga is tartalmaz egy erősítőt ez plussz teljesítményt jelent, ami az erősítő válláról veszi le a terhet. A maradék 5, 6 csatornára így több jut, dinamikusabban, erőteljesebben fognak szólni. Az 5.1-es, 6.1-es anyagok külön kódolva tartalmazzák a mélyeffekteket, mélynyomó nélkül azokat csak különböző trükközésekkel és minőségromlással lehet megszólaltatni még akkor is, ha a többi hangszóró teljes frekvenciaátvitelű akkor is!
A dolog igen egyszerű: a házimozirendszer többet ad, 6,7 csatornát, míg a sztereó csak kettőt. Ha ugyanazt a pénzt kétcsatornára költöd akkor jobb minőséget kapsz a pénzedért, mintha 6,7 csatornára. Mi van akkor azonban ha arányosan többet költesz házimozira?
gordon314.fw.hu
-
Vendég
A dolog úgy áll, a topicindító felvetésre, hogy azért vannak, ráadásul még megfizethető árban is, zenére és mozira is alkalmas kiváló minőségű de mégsem High End kategóriáju berendezések.
Sajna, az a saját tapasztalatom, hogy nincs ilyen csoda erősítő/hangfal összeállítás.
Marantz, Denon, Yamaha, NAD középárfekvésű cuccait (kb 250-350 ezer ft körül) már igen igen jó mozi és hifi hangot bírnak kiadni magukból.
Hangfalban szintúgy ezen a(z ár) szinten már léteznek alkalmasak, pl. AR, B&W, Quadral, Kef, hadd ne soroljam.
Hali!
Yamaha, Marantz, Denon: halottam (bemutatóteremben csak) egy-két darabot belőlük, de ez a 2-300 ezres házimozi úgy szól, mint egy 50 ezres sztereó, azt pedig inkább kihagynám.
Hangfalhoz: pl. B&W-ból egy házimozi szett (amin a zenét is lehet élvezni) minimum 6-700e Ft. És ez csak egy teljesen alapszintű cumó. Ennyiért klasszisokkal jobb sztereót lehet összeállítani.
Más: egyszer valahol olvastam, de tök igaz:
A center azért kell, hogy az olcsó első hangfalak ill. az erősítő gyenge térleképzését elfedjék, a sub pedig az elégtelen mélyátvítelű hangfalak túlkompenzálása. Egy jó minőségű Hi-Fi-nél egyikre sincs szükség.
Ennyi.
-
Vendég
-
Vendég
....Tami!
Félre érted.
....
-Igaz, feluletesen olvastam...
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "
-
Vendég
Esetleg lehetne olyan hangfalat építeni előre, ami 2 teljes hangszórókészletet tartalmaz, hangváltóval, és csatlakozokkal, így csak egy pár hangfal látszik, de "kettő" szól.
De lehet ez csak olyan áprilisi tréfa....
-Letezik, B&W605 ha jolemlekszem, beepitett melynyomoval - bedugod neki a 230-at eztan, tutkon szol!!!! mar nem is kell melyloko
Tami!
Félre érted.
A dolog lényege, hogy ne kelljen annyi hangfalat kerülgetni a szobában, de a sztereo és a mozis erősítő külön külön hangfalra dolgozzon, erre találtam ki a kettő az egyben tipusú hangfalat .
Persze a dolog nem véresen komoly, de nem is megvalósíthatatlan...
Esetleg lehetne olyan hangfalat építeni előre, ami 2 teljes hangszórókészletet tartalmaz, hangváltóval, és csatlakozokkal, így csak egy pár hangfal látszik, de "kettő" szól.
-Letezik, B&W605 ha jolemlekszem, beepitett melynyomoval - bedugod neki a 230-at eztan, tutkon szol!!!! mar nem is kell melyloko
T A M I . H U
-
Vendég
...esetleg az átkapcsolo a 220V ot adja vagy az egyik vagy a másik erösitönek... akkor nem veszélyes a bikábel ....
-Dehogynem... attol meg a vegfok-meghajto fokozat galvanikusan kapcsolatban van...
Sajna teljesen igaz ez a dolog, így is veszélyben lenne talán mindkét végfok.
Meg a 220V, ami egyébiránt legalábbis szabványilag 230V- sokkal veszélyesebb üzem, mint a hangszórócsatlakozók átkapcsolása.
És mégmindíg állítom, hogy nemigen lenne olyan aki meghallja azt a pár centit, főleg ha jóminőségű (esetleg eleve a hangfalhoz használt) kábelből van.
-
Vendég
Bár egyre több helyen olvasom -és két esetben szerencsém is volt meghallgatni- azt a véleményt, hogy szerencsés megoldás a két igényes polcsugárzó+ egy tökéletesen hozzájuk "hangolt" mélysugárzó.Így megmarad a kisdobozos fürgeség, de mégis kellô mélytartomány támogatja a hiteles elôadás kedvéért mondjuk a nagybôgôt, így kellôen monumentális hangzást kapunk.
Én is ezt vallom. Ellenérvként viszont el szokták mondani, hogy a mélyek leválnak a magasakról ugyanis a mélytartományban az irányhallás igen gyenge, de azért létezik. Másik ellenérv, hogy a felharmónikusok másképp alakulnak az egyik illetve másik sugárzó esetén, hiszen nem egyforma távolságra helyezkednek el a mélytől.
Jó megoldás erre az lenne, hogy minimum két mélynyomót használnánk a frontsugárzókhoz minél közelebb. Persze ezeknek is teljes összhangban kéne lenniük a fronttal, hogy a "leválás" minél kisebb mértékű legyen. Ez nem lenne olcsó móka.
Tökéletes, kompromisszum mentes rendszer márpedig nincs!
gordon314.fw.hu
Az biztos, hogy ez lenne a legszerencsésebb megoldás -esetleg még egy akad, ha mind az 5 teljes sávú hangfal, bár ez mégdrágább és mégkevésbé racionális döntés
Azon amit írtál egyébként sokat törtem a fejem, és mivel a mozierôsítôk zöme az A+B váltást lehetôvé teszi, így kézenfekvô is lett volna. Nálam végül is az esztétikum döntött, valószínűleg csak a hatalmas nm alapterületű nappalikban lehet ízlésesen megoldani, hogy ennyi hangfal vegyen körül.
Bár egyre több helyen olvasom -és két esetben szerencsém is volt meghallgatni- azt a véleményt, hogy szerencsés megoldás a két igényes polcsugárzó+ egy tökéletesen hozzájuk "hangolt" mélysugárzó.
Így megmarad a kisdobozos fürgeség, de mégis kellô mélytartomány támogatja a hiteles elôadás kedvéért mondjuk a nagybôgôt, így kellôen monumentális hangzást kapunk.
Gazdasági elôny:
ugyanazért a pénzért komolyabb polcsugárzót vehetünk. Ez a B&W esetében pl. úgy alakul, hogy egy adott széria álló sugárzójának ára szinte forintra megegyezik a fölötte lévô kategória polcsugárzójával, kezdve a 300 sorozattól. Pl.: egy pár CDM7-NT árába kerül a legkisebb NAUTILUS 805.
...esetleg az átkapcsolo a 220V ot adja vagy az egyik vagy a másik erösitönek... akkor nem veszélyes a bikábel ....
-Dehogynem... attol meg a vegfok-meghajto fokozat galvanikusan kapcsolatban van...
T A M I . H U
Van mégegy lehetséges megoldás, amit én is tennék, ha anyagiak és a zenei igényeim találkoznának.
Az alap, hogy más hangsugárzó szett kell a házimozihoz és a sztereó zenéhez. Házimozinál és az 5 egyforma hangsugárzó + mélynyomó híve vagyok, míg sztereó zenénél két teljes sávú hangfalé.
Mivel amúgy is kell venned a házimozihoz 3 új hangszórót, akkor vegyél még mellé 2 új frontot is! Mind az 5 egyforma szetelitet mondjuk és mellé egy mélynyomót. A frontsugárzóid meg megmaradnak csak sztereó zenére! Nem kell kapcsolgatni. Két hátránya van a dolognak: két sugárzóval többet kell megvenned (ami szateliteknél nem biztosan túl nagy teher) két hangsugárzóval többet kell "kerülgetni" a szobában.
Persze a mélynyomó szükséges ekkor feltétlenül, de igazi házimozi mélynyomó nélkül még a legjobb frontokkal sincs.
gordon314.fw.hu