Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
asztali DVD lejátszó, komponens kimenettel
- Anonymouse
- Isten Hozott! :)

- Értékelés: 0
Kedves Anonymouse!Miutan vegigolvastam a topicot, lenne nemi hozzafuzni valom a jelforrasok kavalkadjahoz:
Vegyunk egy atlagos DVD jatszot. Ez kb. 500 soros (vizszintes) felbontast tud produkalni max.
Ez viszont teljesen fuggetlen attol, hogy milyen kimeneten nezed. (Pl: PAL szabvany 625 sor,ebbol kb
576 latszik, a tobbit masra hasznaljak.(Pl:TXT))
Tehat a kompozit kimenet is teljes felpontasu, csak ott a vilagossag jelhez (Y) hozzateszik egy szinseged-
vivo segitsegevel a cromat. S-video kimenet u.a. csak itt kulon megy az Y es a C. Jobb frekimenet nincs osszegerjedes. (Lasd multiburst merojelnel). RGB altalaban SCART-on a 3 kulon szin, + a kompozit video a szinkron jel miatt,+ kapcsolo fesz 1-3V kozott. YUV szinkolombsegi jel: Y, R-Y, B-Y. A szinkront itt az Y jel tartalmazza. Minosegre egyenerteku az RGB-vel, csak ezt inkabb a studiotechnikaban alkalmazzak. Egyebkent a kepszinkron minden esetben u.a.(300mV). A kulombseg RGB es a YUV kozott, hogy mig az elobbinel teljes (700mV,75Ohm) jelet hasznalnak ugy az utobbinal az R-Y, es a B-Y (277mV, 75Ohm) eseteben negativ a jel.
Osszefoglalva: ha a DVD jatszod component kimenetet rakotod a TV-d RGB bemenetere akkor egy vilagossag helyes, de zoldes kepet fogsz kapni.
Udv
Andris
Kedves Turbo!
Köszönöm a helyesbitésed.
Remélem a pontositás által, már mindenki számára érthető.
TV: JVC AV28H20EUS, DVD: Philips DVD963SA, erősitő: Yamaha RX-V396RDS,
hagfalak: Acoustic Research Stature S20 és Wharfedale WH-2 Surround Set
Nem igazán idevágó kérdés, de azért felteszem (ha nem gon)Adva van egy Scart kimenettel biró DVD lejátszó, amin RGB jelet is ki lehet hozni, adva van hozzá egy komponens bemenettel biró kijelző. Szerintetek van arra lehetőség, hogy a Scarton kihozzak RGB-t és ezt egy átalakított kábelel átvigyem komponens jelel a kijelzőbe? Vagy lehetetlen dolgot akarok és ezért nem jön össze a dolog?
Kösz
Kedves TechnoMan
Az scarton kimenő RGB jel és a komponensen érkező YUV jel nem azonos.
RGB: piros, kék, zöld szinjel, YUV: fényerő és két szinkülönbség jel.
Ezért jel átalakitásra lenne szükség.
Tisztelettel: a névtelen egér
köszi:)
TV: Panasonic TX-32PF10, HD: Western Digital - WD TV HD,DVD: Panasonic DVD-S42 / Bellagio AD2020 (DivX), HGF:Technics SB-EX3(front) SB-CSS14(Sur/Cent), AMP: Yamaha RX-V350
-
Vendég
Kedves Anonymouse!
Miutan vegigolvastam a topicot, lenne nemi hozzafuzni valom a jelforrasok kavalkadjahoz:
Vegyunk egy atlagos DVD jatszot. Ez kb. 500 soros (vizszintes) felbontast tud produkalni max.
Ez viszont teljesen fuggetlen attol, hogy milyen kimeneten nezed. (Pl: PAL szabvany 625 sor,ebbol kb
576 latszik, a tobbit masra hasznaljak.(Pl:TXT))
Tehat a kompozit kimenet is teljes felpontasu, csak ott a vilagossag jelhez (Y) hozzateszik egy szinseged-
vivo segitsegevel a cromat. S-video kimenet u.a. csak itt kulon megy az Y es a C. Jobb frekimenet nincs osszegerjedes. (Lasd multiburst merojelnel). RGB altalaban SCART-on a 3 kulon szin, + a kompozit video a szinkron jel miatt,+ kapcsolo fesz 1-3V kozott. YUV szinkolombsegi jel: Y, R-Y, B-Y. A szinkront itt az Y jel tartalmazza. Minosegre egyenerteku az RGB-vel, csak ezt inkabb a studiotechnikaban alkalmazzak. Egyebkent a kepszinkron minden esetben u.a.(300mV). A kulombseg RGB es a YUV kozott, hogy mig az elobbinel teljes (700mV,75Ohm) jelet hasznalnak ugy az utobbinal az R-Y, es a B-Y (277mV, 75Ohm) eseteben negativ a jel.
Osszefoglalva: ha a DVD jatszod component kimenetet rakotod a TV-d RGB bemenetere akkor egy vilagossag helyes, de zoldes kepet fogsz kapni.
Udv
Andris
- Anonymouse

Nem igazán idevágó kérdés, de azért felteszem (ha nem gon)Adva van egy Scart kimenettel biró DVD lejátszó, amin RGB jelet is ki lehet hozni, adva van hozzá egy komponens bemenettel biró kijelző. Szerintetek van arra lehetőség, hogy a Scarton kihozzak RGB-t és ezt egy átalakított kábelel átvigyem komponens jelel a kijelzőbe? Vagy lehetetlen dolgot akarok és ezért nem jön össze a dolog?
Kösz
Kedves TechnoMan
Az scarton kimenő RGB jel és a komponensen érkező YUV jel nem azonos.
RGB: piros, kék, zöld szinjel, YUV: fényerő és két szinkülönbség jel.
Ezért jel átalakitásra lenne szükség.
Tisztelettel: a névtelen egér
Nem igazán idevágó kérdés, de azért felteszem (ha nem gon)
Adva van egy Scart kimenettel biró DVD lejátszó, amin RGB jelet is ki lehet hozni, adva van hozzá egy komponens bemenettel biró kijelző. Szerintetek van arra lehetőség, hogy a Scarton kihozzak RGB-t és ezt egy átalakított kábelel átvigyem komponens jelel a kijelzőbe? Vagy lehetetlen dolgot akarok és ezért nem jön össze a dolog?
Kösz
TV: Panasonic TX-32PF10, HD: Western Digital - WD TV HD,DVD: Panasonic DVD-S42 / Bellagio AD2020 (DivX), HGF:Technics SB-EX3(front) SB-CSS14(Sur/Cent), AMP: Yamaha RX-V350
MMS: a tisztan szoftveres dekodolas mindig is gyenge volt, azt viszont ketlem, hogy az ATI kartyak hardveres gyorsitasat, segitseget, neadjisten theater 200 chip altali teljes hardveres gyorsitast (par szazalek procihasznalat) bekapcsolva ilyen latvanyos kulonbseget tapasztalnal.
Anno az S3-as Savage 2000 (nem rohogni!) volt kepes hasonlo minosegu hardverrel tamogatott lejatszasra, nem volt igazan lathato kulonbseg a tv-re kitett kep es egy h+ kozott. Kar hogy a hw bugos volt es ez a gyorsitas csak bizonyos esetekben mukodott jol.
IMHO egy jol beallitott Radeon 9xxx ATI videokartya a hardveres gyorsitast bekapcsolva meglepoen jo minosegu dvd-lejatszasra, VCD-lejatszasra kepes.
Krinyo
| Orion T3215 STX | Samsung DVD-6E (DVD+VHS kombó) | Panasonic DMR-E50 DVD-Recorder | honlap |
- Anonymouse

Sziasztok,
Tud valaki olyan boltot, ahol jó minőségű komponens kábel kapható?
Van esetleg valaki, aki tapasztalatai alapján javasolna kábelt?
Köszönettel: a házimozi névtelen egere
MMS: a szineltérések szerintem inkább a monitor eltérő szinhőmérsékletéből adódhatnak, az nem feltétlen a dekódoló vas hibája. Egy jó szoftdvd képe szerintem nem igazán észrevehetően különbözik egy türhető dvd lejátszóétól ... de én spec. nem tudom összehasonlitani a tvm ill. monitorom képét, annyira MÁS
Inkább egy projektoros tudna mesélni, h milyen egy jó PC+VGA és egy jó dvd lejátszó közti különbség... azonos megjelenítő okán.
Jó volt itt.
(2003 Marárcius - 2007 Október)
- Anonymouse

Kedves MMS,
Egyetértek a véleményeddel a PC-s szoftverek terén.
Hiába a jobb jelforrás, ha nem használják ki a hardware lehetőségeit.
Számitógép tulajdonodként (PIV 1.6GHz/512MB RD-RAM/Ati 8500LE),
számtalanszor néztem filmet monitoron, de nem az igazi.
Igaz az asztali lejátszók mikrochipje is kódót tartalmaz,
csakűgy a különféle lejátszó programok.
Azért érdemes megnézni egy X-box játékot és PC-s változatát,
majd lehet meglepődni mennyit számit az optimalizáció.
Uff, beszéltem
Sziasztok!
Bocs az off-ért,de MMS-hez lenne egy kérdésem.
Elb@sztam a philips q50-es dvd-m egy firmware frissítéssel,és mostmár nem játsza le a 2-es régiójú lemezeket.
Mi a picsát lehet vele tenni? Jó lenne valami infó ha valaki tapasztalt már hasonlót.
Köszi!
Szervusztok,
Egy hozzászólás a PC-Szoftver / Hardver által dekódolt képminőségéhez.
Szerintem a PC nem a legjobb minőségű forrás, függetlenül a (látszólag) nagyobb teljesítményétől. Ezt már eleve a belső (nagyfrekvenciás) zavarok és kártyák közötti áthallások is akadályozzák.
A VGA/DVI kimenet nagyon jó lehet, ha asztali DVD készülék tudná (tudja?), az egy monitorral összedugva biztosan összevethető lenne egy Progressive Scan-es képpel.
Egy korábbi saját tapasztalat a témában (nem DVD, csak VCD):
- Még 2002-ben (GYÁRI(!) VCD lemezekkel), mikor sikerült szerenem egy Philips asztali VCD lejátszót, meglepődve tapasztaltam, , hogy az 1996-os VCD Hardver-lejátszó messze jobb minőségben játssza le ugyanazt a VCD2.0-ás gyári lemezt, mint a 2002-es PC-s hardver/szoftver (Duron 900 + Radeon8500 + 256MB + MicroDVD SW). Több gyári (szingapúri) és két "kalóz" VCD lemezt is megnéztem, hasonló eredménnyel. A színek teltebbek és "színhűbbek", a kontasztok jobbak voltak (aki látta az Ötödik elemet, és emlékszik a Narancssárga színre, biztosan tudja, mit értek pl. "kopott narancssárgán")
(Egy rippelt SVCD (MPEG2!) hasonló eredményt hozott összevetve egy asztali DVD és a PC-s képminőséget)
Ez még akkor is igaz volt, ha a 17"-os monitoron látható képet hasonlítottam össze a 63 cm-es TV-n látható képminőséggel, holott a monitor felbontása messze meghaladja a TV-készülékekét, és a TV-n a composit bemenetet használtam (és nem a PC Svideo kimenetét néztem, ami tovább bonyolítaná az összehasonlítást).
Magyarul a dekódolt képinformáció kellett, hogy rosszabb legyen., mivel a használt kijelző a PC esetén fejlettebb technológiájú volt.
Szerintem a PC-s lejátszás gyorsítása érdekében (hogy minden PC-n jól menjen a lejátszás) bizonyos kép-optimalizációkat leegyszerűsítenek, vagy kihagynak, amit a fix hardverű asztali készüléknél szívfájdalom nélkül belevehettek a fejlesztők(tudták, hogy mit tud a cél-hardver, amin végül futni fog a belső firmware). Ez csak feltételezés, de végiggondolva igazolná a képminőség-beli különbséget.
Hasonló részletességű tesztet még nem végeztem DVD lejátszás esetén, de láttam már PC-n DVD lejátszást, nem voltam lenyűgözve. (Duron1200+256MB+LG DVD+Radeon8500)
Arra azért kíváncsi lennék, hogy Valaki ki tudja-e próbálni:
Egymás mellé rakni egy asztali DVD-lejátszót egy 55-60 centis síkképcsöves (Sony/Samsung/LG) TV-vel (Scarton vagy YUV-n keresztül) és egy PC-t egy 17"-os vagy 19"-os monitorral (normál VGA kimenet), és ugyanazt a filmet egyszerre lejátszani és ugyanolyan távolságról nézni őket.
Én megelőlegezem, hogy a PC-s SW/HW megoldásnak (pl. microDVD SW-vel) gyengébb képe lenne, függetlenül a VGA csati nagyobb sávszélességétől (nagyobb felbontás+ képismétlési freki) és a monitor jobb felbontásától.
Szerintem nem ott van a szűk keresztmetszet, hanem abban, hogy egy általános SW-nek igazodnia kell a leggagyibb VGA kártyák képességeihez is, emiatt sztandard (nem hardver-optimalizált) funkciókat kell használnia. Persze a DirectX sokat segít a dolgon, de biztosan nem tökéletes megoldás.
Abban is egyetértek, hogy adott VGA-kártyára optimalizált gyári SW igen jó eredményt produkálhat PC esetén is, de a felhasználók többsége nem ezeket használja.
Nos, mi a vélemény vagy saját tapasztalat erősebb PC esetén ???
Üdv: MMS
TV: Philips Ambilight LCD 32PF9731D
DVD+Erősítő+hangfal: Philips LX7100SA, Philips DVP5980
TV+VCR Kombi: Philips 25PV815ST;
HTPC: Shuttle SN95G5 XPC, AMD64 3000, 1GB, Radeon HD2600Pro AGP, 160GB Samsung (a legcsöndesebb...)
Digicam: KODAK V803 + 1GB SD
Verda: Skoda Fabia 1.4MPI (1.4GB :-) )
- Anonymouse

TechnoMan,
köszönöm a link-et.
Sziasztok,
Tudnátok segiteni az alábbi témában?
Hol lehet jó minőségű (árnyékolt, aranyozott ...) kábelt venni komponens kimenethez?
Esetleg megfelelő a hagyományos: sárga,piros,fehér csatlakozós (videó,jobb ill. bal csatornás)?
Számomra úgy tünik fizikai csatlakozásuk (RCA) és az ellenállásuk mértéke is azonos (75 Ohm).
Köszönettel: a névtelen egét, aki rajong a házimoziért
Prtobáld mek a Kácsa Audionál (a Fogarasi úti Tescoval szemben sréhen van valahol). Normálisan árazott termékek vannak és minden fajtában. Fő márkájuk a Neotech
Köszönöm,
amint beindul a hét, megnézem náluk
Any: Hogy addig se keljen hiába kattognod:))
http://www.kacsa-audio.hu/
Sok sikert:))
- Anonymouse

Sziasztok,
Hol lehet jó minőségű (árnyékolt, aranyozott ...) kábelt venni komponens kimenethez?
Esetleg megfelelő a hagyományos: sárga,piros,fehér csatlakozós (videó,jobb ill. bal csatornás)?
Számomra úgy tünik fizikai csatlakozásuk (RCA) és az ellenállásuk mértéke is azonos (75 Ohm).
Prtobáld mek a Kácsa Audionál (a Fogarasi úti Tescoval szemben sréhen van valahol). Normálisan árazott termékek vannak és minden fajtában. Fő márkájuk a Neotech
Köszönöm,
amint beindul a hét, megnézem náluk
Sziasztok,
- Anonymouse

Sziasztok,
- Anonymouse

Balagee
Senki nem mondta, hogy a PC-s megoldás gagyi.
Szerintem, kétségtelenül a legjobb minőségű jel forrás.
Jól beállitása viszont már más kérdésket vet fel.
Hisz a megfelelő programok összehangolása korántsem könnyü.
(Én egy óráig szórakoztam mig sikerült a projektor által elfogadható jelet kinyernem a videókártyá-ból, amit nem alakit át a képfeldolgozó áramköre.)
- Anonymouse

Shadman
Neked van igazad, én emlékeztem rosszul.
A Silicon Image fejlesztésével kapcsolatban merült fel a DVI.
(Ugy tudtam a Denon 2900-asa is az ő Sil 504-esüket használja.)
Valójában a PanelLink Digital technologiás transmitterei és recieverjei támogatják.
Shadman: attol meg hogy van rajta vga kimenet nem lesz jo. HTPC-t onnantol van ertelme hasznalni, ha a megjelenitot nativ felbontasban meg tudod hajtani. Egy asztali VGA kimeneten gonolom nem nagyon lehetne szabadon allitani a felbontast. Es akkor meg a tetszoleges szurokrol nem is beszeltem....
Projektor: JVC X30 Vászon: Projecta Homescreen Deluxe HTPC: I7-4790k+ GT1070 Hang: Yamaha 595A + Proson Stadium 6.1
HU ez az idezgetes kezd kicsit gaz lenni
Az asztali lejatszo is egy szamitogep. Az sem csinal mast mint egy HTPC.
Nem tudja szebben kitomoriteni az mpeg2-t. Szebb videojelet generalhat mint egy tvout-os pc, de HTPC-vel is azt kapod a kepernyon ami a lemezen van (leszamitva azt az esetet, ha gagyi a lejatszo szoftver)
HTPC az buheralas. Mondom en abszolut megertem azokat akik fanyalognak. Csak ne higyjek azt hogy gagyi. Mert nem az.
Projektor: JVC X30 Vászon: Projecta Homescreen Deluxe HTPC: I7-4790k+ GT1070 Hang: Yamaha 595A + Proson Stadium 6.1
"Van vga kimenetes asztali DVD lejátszó, például a Denon 2900-asa még DVI csatlakozóval is rendelkezik, mindössze 1200 Euro az ára."
Lehet, hogy én nem értek hozzá, de az általad említett lejátszónak RS232-es csatlakozója van, de nem VGA kimenete.
http://www.denon.de/bilder/dvd/dvd2900backgross.jpg
http://www.denon.de/seitenhifi/seitenav ... d2900.html
http://www.avland.co.uk/denon/dvd2900/index.htm
Én itt DVI csatlakozót se látok...
Onkyo TX-DS474, Onkyo DV-S535, Jamo SW2010, 5db 48x23x30-as egyedi hangfal, Monster Cable, Thomson 32WF64ER 32" 16:9 TV, Studio Experience Matinee 1HD proj., HTPC
- Anonymouse

A Pioneer 656A-n van ilyen és még 2db. S-Video is. Sokszor használjuk projektor és plazmabemutatásra. Az olyan készülékeknél, ahol nincs dscaler (pl. Faroudja) a gépben (pl plazmák) sokkal jobb, mint az S-Video kimenet! Majdnem akkora a különbség, mint a composit és S-Video között
Ha a TV-t lecserélem projektorra, amin van komponens bemenet, de a DVD lejátszómon nincs, akkor mi éri meg jobban:
1. Venni egy komponens kimenetes új asztali DVD playert?
2. HTPC-re váltani?
A VGA bemenet mennyivel jobb a komponensnél?
Úgy tudom, hogy egy jobb fajta asztali player 500 függőleges sort nyom át az S-video kábelen keresztül. A HTPC a VGA-n keresztül viszont 1:1-ben hajtja meg a projt, így annak a legjobb a felbontása.
Kérdés:
A komponens kábel milyen felbontást tesz lehetővé?
Úgy tudom a legtöbb "átlagos" árú (értsd: nem 200-300ezres) lejátszó komponens kimenete csak interlace (480i). A drágább készülékek tudják csak a progressive komponens kimenetet (480p).
Ennek függvényében is jobb egy interlace-s komponens kimenet , mint az S-Video?
1. Szerény véleményem szerint vagy házimozi vagy számitógép.
Kezdeben nekem is csak egy DVD-ROM-os PC-m volt.
Össze sem lehet hasonlitani a mai összeállitással.
(szélesképernyős TV, 5.1-es hangrendszer)
2. Sajnos a VGA csatlakozás csak a jel minőségében jobb.
Ugyanis hiába a nagyobb felbontás ha csak 576 sor a PAL szabvány.
3. A 480-as HDTV szabvány 720x480 képpont, ez az NTSC szabvány.
Tehát a progressziv letapogatás csak villogásmentesebbé teszi a képet.
4. Tulajdonképpen a YUV jel az RGB-hez hasonló csak szinkronja más.
Én nem is arról beszéltem, hogy a PC-n házimoziznék, hanem hogy egy HTPC VGA kimenete projektorra kötve szerintem még jobb minőségű, mint bármilyen asztali player külső proci nélkül.
Ettől még ott vannak a komoly hangfalak, erősítő, projektor minden, csak éppen a DVD player egy HTPC.
Nekem a legfontosabb, hogy minél több részletet lehessen látni a képen, ha már a képátló úgy 3 méteres, akkor ez elég fontos.
Felbontásban pedig az S-Video 500 függőleges sort tud a DVD-n lévő 720-ból, a komponens mint írtad ugyanennyit, hiszen "csak villogásmentesebbé teszi a képet". Ezzel szemben a VGA kimeneten keresztül a natív felbontásban hajthatom adott esetben mondjuk a Sanyo Z1-t (964*544 pixel).
Nem vitatom a PC-s jelforrás minőségbeli fölényét.
Mindazonáltal kétlem, hogy egy szoftveres lejátszó jobb lenne,
mint egy asztali lejátszó által megjelenitett kép.
A sorfelbontást a vizszintesen értettem,
vagyis a PAL szabványt (576) kissé alulmulja.
De a SANYO PLV-Z1 is csak 540 sort tud.
Én is rendelkezem házimoziképes számitógéppel.
(DVD-ROM, Ati Radeon 8500, SB Audigy 2)
Szerintem mégsem ez a megoldás.
"Mindazonáltal kétlem, hogy egy szoftveres lejátszó jobb lenne,
mint egy asztali lejátszó által megjelenitett kép."
Amíg nem csinálnak vga kimenetes DVD lejátszót, addig a HTPC-vel lehet a legjobb képminőséget elérni projektoron!
HTPC Előnye: jobb felbontás, képminőség, tuningolhatóság (szűrők), multimédia lejátszás (DivX, Mp3, Játékok, számítógépes alkalmazások), TVTuner lehetőség.
Hátránya:
- zajos lehet. megoldás: válogatott alkatrészek vagy/és a dobozt teljesen elrejteni egy hangszigetelt helyre (nálam ez kivitelezhető)
- távírányítás, kezelés. megoldás: egy hosszabb egér vagy infrás távírányító, esetleg vezetéknélküli egér/bill
- szoftverek beszerzése. megoldás: plusz kiadás (jogtisztaság)
- elhelyezés. megoldás: eldugni, vagy designos, de hangszigetelt dobozba tenni
Amúgy gyorsan hozzáteszem, hogy az évek során én is végigjártam a házimozi építés összes lépcsőfokát. Én is számítógépen kezdtem 15"-on 4 hangfallal. Az építés vége azonban a projektornál már befejeződik, viszont ha ebből is a legjobb minőséget akarom kifacsarni, akkor egy erre a célra épített HTPC tűnik ma a legjobb megoldásnak.
Van vga kimenetes asztali DVD lejátszó, például a Denon 2900-asa még DVI csatlakozóval is rendelkezik, mindössze 1200 Euro az ára.
A széleskörű felhasználás és az egyéni beállitások lehetősége azonban a PC mellett szól, csak számomra nem ez a cél.
Ha már itt a komponens csatlakozóról megy a beszéd, kérdezek én is egyet. Nekem most scarton megy az RGB jel a tv-be. A kép szerintem tuti. Mi van, ha egy olyan csatlakozóra cserélem a jelenlegit, aminek a DVD felőli vége komponens, a tv-nél pedig scart. Hozhat ez javulást?
Sajnos ez a fajta megoldás nem vezetne eredményre.
A TV-nek YUV-jelfogadóképesnek kellene lennie.
Más szinkronjele van mint az RGB jelnek.
http://print.pcvsconsole.com/?hank=427
Anonymouse,
Kösz a választ. Akkor marad minden így.
Üdv,
alfa
TV-Philips 32PW 9525, DVD-Philips Q50, DVD író-Pioneer DVR-630H; DVR-LX61, Receiver-Denon AVR-3806, Hangsugárzók-PolkAudio Front:RTi10, Center:CSi5, Rear:Monitor30, Sub:PSW12
A Pioneer 656A-n van ilyen és még 2db. S-Video is. Sokszor használjuk projektor és plazmabemutatásra. Az olyan készülékeknél, ahol nincs dscaler (pl. Faroudja) a gépben (pl plazmák) sokkal jobb, mint az S-Video kimenet! Majdnem akkora a különbség, mint a composit és S-Video között
Ha a TV-t lecserélem projektorra, amin van komponens bemenet, de a DVD lejátszómon nincs, akkor mi éri meg jobban:
1. Venni egy komponens kimenetes új asztali DVD playert?
2. HTPC-re váltani?
A VGA bemenet mennyivel jobb a komponensnél?
Úgy tudom, hogy egy jobb fajta asztali player 500 függőleges sort nyom át az S-video kábelen keresztül. A HTPC a VGA-n keresztül viszont 1:1-ben hajtja meg a projt, így annak a legjobb a felbontása.
Kérdés:
A komponens kábel milyen felbontást tesz lehetővé?
Úgy tudom a legtöbb "átlagos" árú (értsd: nem 200-300ezres) lejátszó komponens kimenete csak interlace (480i). A drágább készülékek tudják csak a progressive komponens kimenetet (480p).
Ennek függvényében is jobb egy interlace-s komponens kimenet , mint az S-Video?
1. Szerény véleményem szerint vagy házimozi vagy számitógép.
Kezdeben nekem is csak egy DVD-ROM-os PC-m volt.
Össze sem lehet hasonlitani a mai összeállitással.
(szélesképernyős TV, 5.1-es hangrendszer)
2. Sajnos a VGA csatlakozás csak a jel minőségében jobb.
Ugyanis hiába a nagyobb felbontás ha csak 576 sor a PAL szabvány.
3. A 480-as HDTV szabvány 720x480 képpont, ez az NTSC szabvány.
Tehát a progressziv letapogatás csak villogásmentesebbé teszi a képet.
4. Tulajdonképpen a YUV jel az RGB-hez hasonló csak szinkronja más.
Én nem is arról beszéltem, hogy a PC-n házimoziznék, hanem hogy egy HTPC VGA kimenete projektorra kötve szerintem még jobb minőségű, mint bármilyen asztali player külső proci nélkül.
Ettől még ott vannak a komoly hangfalak, erősítő, projektor minden, csak éppen a DVD player egy HTPC.
Nekem a legfontosabb, hogy minél több részletet lehessen látni a képen, ha már a képátló úgy 3 méteres, akkor ez elég fontos.
Felbontásban pedig az S-Video 500 függőleges sort tud a DVD-n lévő 720-ból, a komponens mint írtad ugyanennyit, hiszen "csak villogásmentesebbé teszi a képet". Ezzel szemben a VGA kimeneten keresztül a natív felbontásban hajthatom adott esetben mondjuk a Sanyo Z1-t (964*544 pixel).
Nem vitatom a PC-s jelforrás minőségbeli fölényét.
Mindazonáltal kétlem, hogy egy szoftveres lejátszó jobb lenne,
mint egy asztali lejátszó által megjelenitett kép.
A sorfelbontást a vizszintesen értettem,
vagyis a PAL szabványt (576) kissé alulmulja.
De a SANYO PLV-Z1 is csak 540 sort tud.
Én is rendelkezem házimoziképes számitógéppel.
(DVD-ROM, Ati Radeon 8500, SB Audigy 2)
Szerintem mégsem ez a megoldás.
"Mindazonáltal kétlem, hogy egy szoftveres lejátszó jobb lenne,
mint egy asztali lejátszó által megjelenitett kép."
Amíg nem csinálnak vga kimenetes DVD lejátszót, addig a HTPC-vel lehet a legjobb képminőséget elérni projektoron!
HTPC Előnye: jobb felbontás, képminőség, tuningolhatóság (szűrők), multimédia lejátszás (DivX, Mp3, Játékok, számítógépes alkalmazások), TVTuner lehetőség.
Hátránya:
- zajos lehet. megoldás: válogatott alkatrészek vagy/és a dobozt teljesen elrejteni egy hangszigetelt helyre (nálam ez kivitelezhető)
- távírányítás, kezelés. megoldás: egy hosszabb egér vagy infrás távírányító, esetleg vezetéknélküli egér/bill
- szoftverek beszerzése. megoldás: plusz kiadás (jogtisztaság)
- elhelyezés. megoldás: eldugni, vagy designos, de hangszigetelt dobozba tenni
Amúgy gyorsan hozzáteszem, hogy az évek során én is végigjártam a házimozi építés összes lépcsőfokát. Én is számítógépen kezdtem 15"-on 4 hangfallal. Az építés vége azonban a projektornál már befejeződik, viszont ha ebből is a legjobb minőséget akarom kifacsarni, akkor egy erre a célra épített HTPC tűnik ma a legjobb megoldásnak.
Onkyo TX-DS474, Onkyo DV-S535, Jamo SW2010, 5db 48x23x30-as egyedi hangfal, Monster Cable, Thomson 32WF64ER 32" 16:9 TV, Studio Experience Matinee 1HD proj., HTPC