Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
AV receiver kontra Hi-Fi erősítő
...esetleg az átkapcsolo a 220V ot adja vagy az egyik vagy a másik erösitönek... akkor nem veszélyes a bikábel ....
Szellemes és "bolondbiztos" megoldás!
Javaslok egy dvdforum innovációs díjat érte!
gordon314.fw.hu
De ha van még ezenkívül ötlet, biztos a topicindító örömmel fogadja...
Végső soron kezd tisztulni a kép.
- Az egyszerű, de nem a legelegánsabb megoldás egy váltókapcsoló, amivel hol a sztereó végfokot, hol a receiver front kimenetét lehet a front hangsugárzókra kapcsolni.
- Az elegánsabb megoldás egy pre-out kimenetes receiver, és annak a 2 front kimenete menne a sztereó erősitő aux bemenetére. Így semmit nem kell kapcsolgatni, és megoldott az egy helyen történő hangerő, stb. szabályzás.
Az már megint csak az én "sarkos"gondolkodásom problémája, hogy egységes rendszerben gondolkozom, és a kérdés az, hogy melyik gyártótól lehet venni egységes dizájnú pre-out -os receiver, dvdv lejátszó, vhs magnó hármast?
Visszatérve kedvenc vesszőparipámhoz, a multik részéről a felhasználóbarát megoldás tényleg az lett volna, ha a külön funkciókat ellátó egységeket külön készülékként árulnák. Ha külön dobozban árulnák a 5.1-es végfokokat, és a digitális dekódereket (vegyük azt hogy a 2 együtt kb. 1.5-szörös árú egy hasonló receiverhez képest), akkor pl. elkerülhető lenne az az eset, hogy egy DTS, DD, DPL-es receivert azért cseréljen le valaki kompletten, mert megjelentek az új receiverek, amik a DTS és a DD mellett már a DPL II-t tudják. És ez így megy tovább, folyamatosan jönnek az új és új kódolási/dekódolási algoritmusok. Miért kell nekem ehhez végfokokat is cserélnem?
Szerintem egy idő után a már említett milliós kategórából le fog szivárogni a kommersz kategóriába is az, hogy külön dekóder és végfok. Csak most szerintem a házimozinak még nagyon az elején tartunk, kb. ott mint a hifi-ben a tornyok megjelenése előtt a music-centerek idejében. Aztán mikor az emberek (most a nagy fogyasztói tömegekről beszélek) már rászoktak a jó minőségre, el lehetett adni nekik azt a koncepciót, hogy minden funkció külön dobozban. Most még az a cél, hogy tömegek váljanak a házimozi rabjává, és ehhez olcsó, kompakt megoldások kellenek.
...esetleg az átkapcsolo a 220V ot adja vagy az egyik vagy a másik erösitönek... akkor nem veszélyes a bikábel ....
Jó volt itt.
(2003 Marárcius - 2007 Október)
-
Vendég
Bébé:
Javasolnám, hogy olvasd el az indító felvetését, miszerint nem kívánna milliókat költeni, így a javaslatod szerinti processzor-végfok kiesne.
Valószínű, hogy azt a 3 cm. vezetéket, meg a relé érintkezőit, és a High-end minőségű banánajzatokat nemigen hallanád meg még milliós rendszerbe iktatva sem. Itt már annyira nüansz a különbség, mert nem több méterről van szó.
Delphijos:
A kapcsolóról, mint fent, a kettős kábelezést hogyan gondolnád?
Pont arról volt szó, hogy ha véletlenül mindkét erősítő be van kapcsolva, az nemigen lenne pozitív kihatással valamelyik (esetleg mindkét) végfokra.
Az általam irt megoldás "hülyebiztos" és ezt még < amennyiben lenne is kihatása a hangminőségre > érdemes bevetni, mert kisebb "kár" mint ha leég a két vagy négy végfok, esetleg a hangfal is.
De ha van még ezenkívül ötlet, biztos a topicindító örömmel fogadja...
Azt kell mondjam ez az átkapcsolgatós dolog elég "őrült" ötlet. Főleg ha pont a jó hangminőség a cél.
Most őszintén:
Ha egy kicsit félretesszük a szinte "kötelező" sznobizmust, és az elméleteket, meg a hifi fekete mágiát (amiben én nem nagyon hiszek ), akkor van itt olyan ember, aki meghallaná, hogy a hangszórokhoz vezetett jel átmegy egy kapcsolón is?
Azt kell mondjam ez az átkapcsolgatós dolog elég "őrült" ötlet. Főleg ha pont a jó hangminőség a cél. Ennél tényleg sokkal jobb ötlet ha a fronthangfalakat kettőskábelezéssel kötöd be (már ha a régi erősítő megtartása mellett marad az ember és vesz egy kvázi "olcsó" házimozi erősítőt.)
NZOLI: Az avatarod "valamiért" nagyon bejön.....
Clint Eastwood bekaphatja!
Az átkapcsoló (sok esetben) benne van az erősítőben, a koppanásgátló relé. Ide kell valahogy bejutni. Az eddigi legelegánsabb megoldást az jelentette, hogy egy 380-as (bocs 400-as) karos kapcsoló volt az eszköz. Az érintkezők kicserélve rhodium (ötvözet?)-re...
Hang: Yamaha RX-V371, KX-580, Acoustic Research S50, S20, SC2, Sub 30A
Kép: Samsung LE40ES6100, LE32D551, ASUS O!Play HDP-R1, UPC HD-DVR
Kép: Samsung LE40ES6100, LE32D551, ASUS O!Play HDP-R1, UPC HD-DVR
a sztereo, vagy a sokcsatornás erősítő bekapcsolásával önműködöen az éppen üzemelő erősítőre kapcsolná a hangfalakat
nem rossz ötlet, én is hasonlón gondolkozom
másik lehetőség, h a front hangfalak állandóan a sztereó végfokról mennének
Mellesleg hadd adjak én is egy tippet, a fronthangfalak terén.
Én azt csinálnám, hogy egy kis automata kapcsolót szerkesztenék, ami vagy a sztereo, vagy a sokcsatornás erősítő bekapcsolásával önműködöen az éppen üzemelő erősítőre kapcsolná a hangfalakat. Nem is kell szinte semmi hozzá, csak néhány jóminőségű banánajzat, és dugó, meg egy jóminőségű relé, ami sokpolusú, és lehetőleg nagyáramú, az fogja a kapcsolást elvégezni.
A kapcsolóról a következő a véleményem: ha esetleg több ezer, netalántán több tízezer forintot áldozol kábelezésre (és egy jó sztereó rendszernél ez nem ritkaság), akkor nem gondolom, hogy el kell rontani a kényelem kedvéért az egészet automata kapcsolókkal. Mert akkor kidobott a kábelekre költött pénz. Akkor már inkább a kényelmetlen megoldás, a kábelek dugdosása egyik berendezésből a másikba. Vagy muszáj venni egy új garnitúra kábelt! (A még drágább megoldás pedig olyan processzor-végfok vásárlása, ami sztereóban sem rossz, ebből következően aranyárú)
Projektor: Optoma HD72i; Amp: Primare A30.1; CD: Primare D30.2; Tuner: Primare T21; Front: Triangle Naia 260; Surround: Triangle Zerius 202EX; Processzor: Primare SP31; Végfok: Primare A30.5MkII; DVD: Primare V25; DVDR: Sony RDR-HX 710; Vászon: Beamax R-Black 213x124; Kábelek: Nordost Solar Wind IC, Harmonic Technology Magic Tweeter Speaker; VHS: Panasonic NV-FJ612; TV: Panasonic 29PX20
-
Vendég
A SACD, DVD-Audio felvételeknek csak egy része lett sztereóból átkeverve. Sok eredeti felvétel már kvadrofon (így kell ezt írni?) illetve az újjak eleve 5.1-ben készülnek.
Magyarul és fonetikusan jó, egyébként pedig quadrofon a hivatalos nemzetközi írásmód.
A témához annyit, hogy igen, a multik nagyon magasról szarják le, hogy nekünk itt milyen problémáink vannak, erre a legjobb példa a blue ray disc, mert még nem is vezetődött be a DVD rendesen, már itt az újabb média, sőt a Sony már ott tart, hogy házi blue ray írót is kihozott, és valami 3200 Usd-ért árulják is kiskerben.
A dolog úgy áll, a topicindító felvetésre, hogy azért vannak, ráadásul még megfizethető árban is, zenére és mozira is alkalmas kiváló minőségű de mégsem High End kategóriáju berendezések.
Tudom, hogy a meglevő rendszeren ez nem segít, de sajna eladni sem igen lehet, mert aki most kezd építkezni 0-ról, az már inkább a sokcsatornás rendszerbe invesztál, és nem kétcsatornásba, többnyire.
Mellesleg hadd adjak én is egy tippet, a fronthangfalak terén.
Én azt csinálnám, hogy egy kis automata kapcsolót szerkesztenék, ami vagy a sztereo, vagy a sokcsatornás erősítő bekapcsolásával önműködöen az éppen üzemelő erősítőre kapcsolná a hangfalakat. Nem is kell szinte semmi hozzá, csak néhány jóminőségű banánajzat, és dugó, meg egy jóminőségű relé, ami sokpolusú, és lehetőleg nagyáramú, az fogja a kapcsolást elvégezni.
van vonali kimenete, (talán a Marantz 4300 is ilyen) az viszont ha jól tudom az előerősítő után van kivezetve, tehát a hangerőszabályozó már "hat" rá
igen, s épp ezért nem is vonalkimenet, hanem pre-out a neve
(sajnos a gagyi hangerőszabályzás átka, a zaj is ráül)
1. Sima receivert veszel és rádugod a dvd lejátszódat, míg a CD-det a meglévő sztereó erősítőre kapcsolod. Veszel egy center és két surround hangfalat. A meglévő frontokra meg rákötöd mind a receiver frontjait, mind a sztereó erősítőt is (egyszerre nem hallgatod). Így mozihoz a receivert, zenéhez a meglévő sztereó rendszeredet használod. 2. Olyan A/V receivert veszel, amelynek van 5.1-es vonali kimenete. Ezt ugyanúgy be tudod kötni mint az elsőnek említett külön készüléket. Ekkor mozinál a frontjaidat a sztereó erősítő fogja megszólaltatni a reciverből jövő dekódolt front jelek alapján.
Az 1. megoldás egy kicsit esetlen, mert vagy barkácsolni kell egy kapcsolót, ami hol az egyik hol a másik végfokra köti a hangfalakat, vagy ha nincs kapcsoló, akkor a két végfok egymásra dolgozik, ami nem igazán szerencsés.
A 2. megoldás elegánsabb. Még nem igazán néztem, hogy mennyire általános egy receivernél, hogy nem csak 5 hangsugárzó kimenet van rajta, hanem 5 vonali is. Itt persze meg előjön az a probléma, hogy a vonali kimenetek kikerülik az előerősítőt, azaz szabályozatlanok, és ebben az esetben a hangerőszabályzás úgy nézne ki, hogy a center és a surround a rádión szabályozható, a front pedig az erősítőn.
Szóval igazán jó megoldás tényleg nincs
Valami komprumisszumot biztos lehet találni, de a topik alaptémájához visszatérve az biztos, hogy a multik leszarják a mi érdekeinket.
Sziasztok,
Általában már az olcsóbb receivereken is van vonali kimenete, (talán a Marantz 4300 is ilyen) az viszont ha jól tudom az előerősítő után van kivezetve, tehát a hangerőszabályozó már "hat" rá.
Én egy NAD receivert használok igy egy szintén NAD sztereó végfokkal. Sokkal jobb lett igy a külön végfokkal
Üdv,
Tibi
1. Sima receivert veszel és rádugod a dvd lejátszódat, míg a CD-det a meglévő sztereó erősítőre kapcsolod. Veszel egy center és két surround hangfalat. A meglévő frontokra meg rákötöd mind a receiver frontjait, mind a sztereó erősítőt is (egyszerre nem hallgatod). Így mozihoz a receivert, zenéhez a meglévő sztereó rendszeredet használod. 2. Olyan A/V receivert veszel, amelynek van 5.1-es vonali kimenete. Ezt ugyanúgy be tudod kötni mint az elsőnek említett külön készüléket. Ekkor mozinál a frontjaidat a sztereó erősítő fogja megszólaltatni a reciverből jövő dekódolt front jelek alapján.
Az 1. megoldás egy kicsit esetlen, mert vagy barkácsolni kell egy kapcsolót, ami hol az egyik hol a másik végfokra köti a hangfalakat, vagy ha nincs kapcsoló, akkor a két végfok egymásra dolgozik, ami nem igazán szerencsés.
A 2. megoldás elegánsabb. Még nem igazán néztem, hogy mennyire általános egy receivernél, hogy nem csak 5 hangsugárzó kimenet van rajta, hanem 5 vonali is. Itt persze meg előjön az a probléma, hogy a vonali kimenetek kikerülik az előerősítőt, azaz szabályozatlanok, és ebben az esetben a hangerőszabályzás úgy nézne ki, hogy a center és a surround a rádión szabályozható, a front pedig az erősítőn.
Szóval igazán jó megoldás tényleg nincs
Valami komprumisszumot biztos lehet találni, de a topik alaptémájához visszatérve az biztos, hogy a multik leszarják a mi érdekeinket.
A DVD-Audio, SACD-hez: zenén attól, hogy valami 5.1-es, nem feltételenül jobb mint a sima sztereó. Szerintem az eredetileg is sztereó anyagok 5-6-100 csatornára szétkerverése csak ront a dolgokon.
Nem csak attól jobb, hogy sokcsatornás. (Akkor említhettem volna a tömörített DTS Audio CD-t, DVD-Video-t is.) Bár a térleképezésben óriási előnyei vannak a sztereóval szemben. Igazából attól jobb, hogy részletgazdagabb, nagyobb dinamika tartományú mint a CD.
A SACD, DVD-Audio felvételeknek csak egy része lett sztereóból átkeverve. Sok eredeti felvétel már kvadrofon (így kell ezt írni?) illetve az újjak eleve 5.1-ben készülnek.
Az én rendszerem zenei képességei elég szerények, mégis szívesebben hallgatom ugyanazt a felvételt DTS Audio CD-ről, mint simáról. Van pár Sting felvételem, amelyek megvannak mind a két formátumban. Saját botfülem és barátaim véleménye is egybe esik abban, hogy a DTS jobban szól, pedig tömörített. Úgy látszik, hogy nálam a 48kHz-es mintavételezés, a 20 bites rögzítés több előnnyel jár, mint a tömörítésből adódó veszteség.
Amint lehetőségem lesz rá és eldőlni látszik a formátumháború, be fogok szerezni egy olyan dvd lejátszót, ami kezeli egyik, vagy mindkét új szabványt.
Amit az álsztereo felvételekről írsz, abban biztosan van sok igazság. Szerény erény ugyan, de az A/V receiverek többségén többcsatornás felvételből "csinálhatsz" sztereót vagy éppen a sztereóból monót. Ezt egy minimális jelútra törekvő hifi erősítő nem teszi meg.
A másik dolog ami kapcsolódik a témához, hogy az új Pana dvd-k, amik nem sokára megjelennek, olyan chipet tartalmaznak, amelyek dekódolják a DVD-Audio-t. Némelyik lejátszó kétcsatornás kimenetére is megteszi ezt, így az 5.1-es DVD-Audio-t visszabutítja sztereóvá.
gordon314.fw.hu
Én úgy jártam, hogy annakidején nagyon megtetszett a házimozizás, és egyböl eladtam a sztereó cuccokat, hogy a pénzt megtoldva megvehessem a többcsatornás csodát. Persze buktam a dolgon rendesen. Aztán késöbb már bántam a dolgot, mert bizony még egy drágább receivert is leszólhat egy nem túl drága sztereó erösítö. Úgyhogy azóta ismét sztereóra gyüjtök a mozi mellé, az erösítö megvan már, végfokkén az hajtja a frontokat.
Ha fontos neked a jó sztereó hang, és a mostanival elégedett vagy, akkor ne add el, hanem mozizáshoz külön rendszert vegyél. Igaz, így drágább, de érdemes a használtak között is szétnézni, és akkor beleférhet a keretbe úgy, hogy nem kell áron alul eladnod a meglévöket.
Előfok: Denon AVR-3801, Front végfok: Rotel RA-985 BX, Első és hátsó center végfok: Rotel RA-985 BX, Surround végfok: Rotel RA-980 BX, DVD: Denon DVD 900, CD: Rotel RCD-865 BX, VHS: Panasonic NV-HD 670, Front: JM lab Cobalt 816, Center: JM lab Chorus LCR 700, Surround: JM lab Chorus 707, Surround center: JM lab Chorus LCR 707, Sub: JM lab Chorus SW 700, TV: JVC AV32H20, kábelek: VDH CS-122 & VDH The Combination
- piskóta
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 2
Én egyetértek a topik nyitóval, ugyanakkor el kell ezt fogadni.
Én annak idején egy alap sztereó rendszert gürcöltem össze és szépen ki is szolgált majdnem 10 évig. És szolgált volna még tovább is, de az igényeim kicsit megváltoztak. Választhattam, hogy jobb, drágább sztereó rendszert rakok össze vagy nyergelek a házimozi irányába (esetleg maradok a réginél). A házimozit választottam, de valahol mélyen bennem van, hogy ennyi pénzből egy igen klassz sztereot lehetett volna összerakni. De nem bánom, mert a házimozizás élményét sem szerettem volna mellékleni. A régi kis rendszerem egyes darabjait eladtam, sajnos bukóval, de hát ez van. Sokáig szolgáltak és szerettem is őket.
A piac pedig kipréseli az emberekből azt, amit csak lehet, mert aki sztereó zenére is akarja használni a cuccot és mozizáshoz is, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. És alternatív megoldásokat (külön dekóder pl.) nem kínálnak ám olyan bőséggel, mint ahogy azt elvárhatnánk.
-
Vendég
Nem igazán értem amit írsz, hogy a jelenlegit csak sztereóra használom. Én pont azt írtam, hogy a jelenlegit használnám a 2 front erősítésére, és a egy másik egységet használnék a centerre, a 2 hátsó hangfalra meg a sub kimenete is onnan jönne.
A külön hangprocesszor meg csatornánkénti végfok jó elgondolás, de hol is vannak ezek a készülékek a márkás kommersz (ez nem ellentmondás) gyártók kínálatában?
Megpróbálom részletesebben:
volt egy Yamaha készülék ami tartalmazott DD, DTS, DPL dekódereket és 3 csatornás erősítést (centert és a kér hátsót)
Ennél a készülékre rákötötted a dvd lejátszót, a centert és a surroundokat, valamint a frontra volt 2 vonali kimenete, amit a sztereó erősítőd egyik bemenetére kötöttél. Vagyis a dekódolást a center és a hátsók erősítését ez a készülék végezte, míg a frontok erősítését a meglévő sztereó erősítő.
Mivel ez akészülék majdnem annyiba került, mintha vettél volna egy A/V receivert, ezért érdemesebb volt azt venni.
Ekkor több lehetőséged van:
1. Sima receivert veszel és rádugod a dvd lejátszódat, míg a CD-det a meglévő sztereó erősítőre kapcsolod. Veszel egy center és két surround hangfalat. A meglévő frontokra meg rákötöd mind a receiver frontjait, mind a sztereó erősítőt is (egyszerre nem hallgatod). Így mozihoz a receivert, zenéhez a meglévő sztereó rendszeredet használod.
2. Olyan A/V receivert veszel, amelynek van 5.1-es vonali kimenete. Ezt ugyanúgy be tudod kötni mint az elsőnek említett külön készüléket. Ekkor mozinál a frontjaidat a sztereó erősítő fogja megszólaltatni a reciverből jövő dekódolt front jelek alapján.
Vannak még megoldások:
1. Olcsó: dekóderes DVD lejátszó, vagy külön dekóder használata 3 sztereó erősítővel (vagy 2 sztereó 1 monoblokk).
2. Drága (de a legigényesebb): hangprocesszor és 5 monoblokk
Komersz hangprocesszort nem kapsz. Ezek milliós nagyságrendek. Márkás a Lexicon, Meridian, TagMcLaren...
Kommerszben inkább külső dekódert keress. Én leginkább csak Technics-et láttam. Ehhez még kéne venned 2 sztereó erősítőt. Ráadásul én még nem láttam olyan külső dekódert ami tudta volna a PLII-t.
Tehát ugyanott vagy, mintha egy DTS dekóderes DVD lejátszót vettél volna.
Akárhogy is számolsz elérhető árban az a legjobb, ha egy külön receivert veszel a mozizáshoz.
Ami meg megint átgondolásra érdemes az az, hogy zeneszerető ember létedre előbb utóbb rá fogsz kapni vagy a DVD-Audiora vagy a SACD-re. Mind a kettő használja az 5.1 csatornát zenéhez. Így a jövőben nem csak mozizáshoz, de zenehallgatáshoz is multicsatornás erősítőre van szükséged, hogy a zenéket az elérhető legjobb minőségben hallgasd!
A DVD-Audio, SACD-hez: zenén attól, hogy valami 5.1-es, nem feltételenül jobb mint a sima sztereó.
Szerintem az eredetileg is sztereó anyagok 5-6-100 csatornára szétkerverése csak ront a dolgokon.
Hasonló eset, mint az ál-sztereó Beatles: sokan szidták, egy tisztességes dual-mono jobb lenne. (marha hülyén hangzik, hogy baloldalt csak a gitárt pengetik, jobbról énekelnek...)
Nem igazán értem amit írsz, hogy a jelenlegit csak sztereóra használom. Én pont azt írtam, hogy a jelenlegit használnám a 2 front erősítésére, és a egy másik egységet használnék a centerre, a 2 hátsó hangfalra meg a sub kimenete is onnan jönne.
A külön hangprocesszor meg csatornánkénti végfok jó elgondolás, de hol is vannak ezek a készülékek a márkás kommersz (ez nem ellentmondás) gyártók kínálatában?
Megpróbálom részletesebben:
volt egy Yamaha készülék ami tartalmazott DD, DTS, DPL dekódereket és 3 csatornás erősítést (centert és a kér hátsót)
Ennél a készülékre rákötötted a dvd lejátszót, a centert és a surroundokat, valamint a frontra volt 2 vonali kimenete, amit a sztereó erősítőd egyik bemenetére kötöttél. Vagyis a dekódolást a center és a hátsók erősítését ez a készülék végezte, míg a frontok erősítését a meglévő sztereó erősítő.
Mivel ez akészülék majdnem annyiba került, mintha vettél volna egy A/V receivert, ezért érdemesebb volt azt venni.
Ekkor több lehetőséged van:
1. Sima receivert veszel és rádugod a dvd lejátszódat, míg a CD-det a meglévő sztereó erősítőre kapcsolod. Veszel egy center és két surround hangfalat. A meglévő frontokra meg rákötöd mind a receiver frontjait, mind a sztereó erősítőt is (egyszerre nem hallgatod). Így mozihoz a receivert, zenéhez a meglévő sztereó rendszeredet használod.
2. Olyan A/V receivert veszel, amelynek van 5.1-es vonali kimenete. Ezt ugyanúgy be tudod kötni mint az elsőnek említett külön készüléket. Ekkor mozinál a frontjaidat a sztereó erősítő fogja megszólaltatni a reciverből jövő dekódolt front jelek alapján.
Vannak még megoldások:
1. Olcsó: dekóderes DVD lejátszó, vagy külön dekóder használata 3 sztereó erősítővel (vagy 2 sztereó 1 monoblokk).
2. Drága (de a legigényesebb): hangprocesszor és 5 monoblokk
Komersz hangprocesszort nem kapsz. Ezek milliós nagyságrendek. Márkás a Lexicon, Meridian, TagMcLaren...
Kommerszben inkább külső dekódert keress. Én leginkább csak Technics-et láttam. Ehhez még kéne venned 2 sztereó erősítőt. Ráadásul én még nem láttam olyan külső dekódert ami tudta volna a PLII-t.
Tehát ugyanott vagy, mintha egy DTS dekóderes DVD lejátszót vettél volna.
Akárhogy is számolsz elérhető árban az a legjobb, ha egy külön receivert veszel a mozizáshoz.
Ami meg megint átgondolásra érdemes az az, hogy zeneszerető ember létedre előbb utóbb rá fogsz kapni vagy a DVD-Audiora vagy a SACD-re. Mind a kettő használja az 5.1 csatornát zenéhez. Így a jövőben nem csak mozizáshoz, de zenehallgatáshoz is multicsatornás erősítőre van szükséged, hogy a zenéket az elérhető legjobb minőségben hallgasd!
gordon314.fw.hu
régebben valóban igy volt, de pl. ha megnézed most a panákat, évenkénti teljes dizájnváltás+azonos évben is azonos kategoriájú cuccok totál más dizájnnal... (ld. videok és dvd lejátszók...)
Jó volt itt.
(2003 Marárcius - 2007 Október)
Szerintem rajtam kívül még mások is szeretik, ha egységes a cucc darabjainak dizájnja, és kinézete. Azt meg nem lehet elvárni, hogy minden 2-3-5 vagy még több évvel ezelőtti erőlködőkhöz csináljanak stílusban megfelelő kiegészítőt.
Ez nem teljesen van így, mert ha egy cégnek van egy egyedi és határozott stílusa, akkor a készülékei illeszkednek egymáshoz, még akkor is ha nem egyidőben vetted. Nekem a Technics tornyom elsőnek és utolsónak vásárolt eleme között is több év különbség van, mégis egységes kinézete van. Attól, hogy a gyártók szezononként dizájnolnak a készülék dobozán, vagy új modellt hoznak ki, még a jellegzetes márka arculatnak meg kell(ene) maradnia.
Hisz pont ezért lett kitalálva a "hifi torony" mint kategória, hogy szabadon tudd benne csereberélni a cuccokat, de ha elkötelezted magad egy márka mellett, akkor maradjon meg az egységes stílus.
Volt ilyen! Én konkréten a Yamaha ilyen készülékéről olvastam.
Igazáből nem sokkal volt olcsőbb mint egy külön receiver. Akkor meg ott vagy, hogy azt veszel és azt csak mozira, míg a jelenlegi erősítődet meg csak sztereo zenére használod.
A több csatornás zenék elterjedésével meg úgyis egyre igényesebb többcsatornás erősítőt fognak ránkszabadítani a "multik".
Most van igényes megoldás: külön hangprocesszor (mint előfok) és csatornánkénti végfokok. Csak tudd megfizetni!
Szóval úgy érzem, hogy jól behülyítették az embereket a házimozival. Ha abban gondolkodtak volna a cégek, hogy a hifi rendszerekhez (tornyokhoz) illeszkedő megoldást találjanak, akkor pl. nem a receivereket nyomnák, mert tunere már van mindenkinek. Meg van 2 végfok is. Inkább egy olyan elemet kellett volna kifejleszteni, ami egy dobozban egy DD és DTS dekóder és 5.1-es előerősítő és 3.1-es végfok, amihez hozzá lehetne kötni a meglevő 2.0-ás sztereó végfokot.
Volt ilyen! Én konkréten a Yamaha ilyen készülékéről olvastam.
Igazáből nem sokkal volt olcsőbb mint egy külön receiver. Akkor meg ott vagy, hogy azt veszel és azt csak mozira, míg a jelenlegi erősítődet meg csak sztereo zenére használod.
A több csatornás zenék elterjedésével meg úgyis egyre igényesebb többcsatornás erősítőt fognak ránkszabadítani a "multik".
Most van igényes megoldás: külön hangprocesszor (mint előfok) és csatornánkénti végfokok. Csak tudd megfizetni!
gordon314.fw.hu
"És lehet hogy hifi-re a receiver nem is fog olyan jól szólni mint az erősítő."
A dolog teljesen egyértelmű. Ugye senki nem gondolta komolyan, hogy alig nagyobb házban, majdnem ugyanakkora tápegységgel 2x100 helyett 5x100 W-os erősítőt lehet építeni ugyanolyan minőségben?
Mindazonáltal ez a 3.1 csatornás erősítő eléggé illuzórikus elképzelés. Szerintem rajtam kívül még mások is szeretik, ha egységes a cucc darabjainak dizájnja, és kinézete. Azt meg nem lehet elvárni, hogy minden 2-3-5 vagy még több évvel ezelőtti erőlködőkhöz csináljanak stílusban megfelelő kiegészítőt.
Szivás, nem szivás, ez van, ezt kell szeretni.
Én a régi erősítő felhasználását úgy oldottam meg, hogy passzív sub-ot használok, és hídba kötöttem.
De például el lehet gondolkodni egy másik szoba hangosításán is.
Van megoldás, méghozzá pontosan az, amit írtál. Vannak dekóderek, ami mellé kell rakni egy sztereó erősítőt, és akkor működik jól.Pl a Sonynak is volt ilyenje, da azért a jobb márkáknak is van, csak eléggé magas áron, kb egy kicsit jobb receiver árának a 2/3-ért. De ha rám hallgatsz a sztereót ne add el, és ne cseréld le. Én most akartam venni erősítőt úgy,h oyg van két jó frontom, meg van még 2 hangfalam, de a sztereó mellett döntöttem, mer annyival szebben szólt.Szép tere volt, megvolt a dinamikája stb. Nem akarom túlragozni.
Én nem vagyok olyan nagy hifi szakértő, csak azt tudom mondani, amit tapasztaltam, és hidd el, nagy különbség van közöttük. Az a receiver ami jól szól sztereóban is, legalább 3-400e Ft.
Szóval szerintem tartsd meg a mostani cuccod, és azt fejlesszed inkább.
Majd ha még valami eszembe jut, akkor írok.
Üdv
Kobak
Rendszer: Krell Kav 250p-250a/ JmLab Electra 926 / Arcam DV79 / Human-Audio X42 DAP / Human-Audio DRA-Kit dac / ValhallA AgPt RXF / ValhallA Cu-X tápkábelek / ValhallA AG7X hangfalkábel és jumper / Siltech SQ88 G3 IC / ValhallA ezüst koax kábel / ValhallA AgPt coax / Samsung SUHD UE49KS7000 tv
Nem hiszem, hogy ki kellene dobni mindent... Egy házimozi erősítőt is hallgathatsz két csatornán stereoba. Frontnak egy nagyobbat választassz, attol még nem kell mennie a többinek, és ugyanott vagy, mintha egy stereo erősítőt hallgatnál. "És lehet hogy hifi-re a receiver nem is fog olyan jól szólni mint az erősítő."
Hát nemtudom... Ha nem ökölnyi méretű hangfalak a frontok, akkor még lehet hogy jobban is szól egy pár DSP-vel...
Nem tudom, más jár-e hasonló cipőben, de én úgy érzem, hogy (megint) jól megszívattak minket a multik.
Mert évek alatt összeállt egy viszonylag elfogadható hifi tornyom. Jelenleg is ennek az erősítőjét használom a házimozizáshoz, vagyis most "csak" sztereóban követem a vásznon zajló eseményeket. A dilemma a következő:
Hogyan oldjam meg a házimozi hangzást? Nyílván kell egy AV receiver.
De:
- Vásároljam "csomagban" 5 öklömnyi méretű hangfallal? Ebben az esetben maradnak a sztereó hangfalak, de én igazán nem hiszek az ilyen kicsi hangfalak minőségében. A fizika azért fizika marad.
- Vegyek 5 jó minőségű (elgendő méretű) hangfalat? Ez anyagilag is húzós, meg elhelyezni is nehéz 5.1 + 2 hangfalat, meg feleslegesnek is tűnik.
- Maradjon csak a receiver 5 jó hangfallal? Akkor el kéne adnom a jelenlegi erősítőt és tunert, és biztos hogy csak áron alul tudom eladni. És lehet hogy hifi-re a receiver nem is fog olyan jól szólni mint az erősítő.
Szóval úgy érzem, hogy jól behülyítették az embereket a házimozival. Ha abban gondolkodtak volna a cégek, hogy a hifi rendszerekhez (tornyokhoz) illeszkedő megoldást találjanak, akkor pl. nem a receivereket nyomnák, mert tunere már van mindenkinek. Meg van 2 végfok is. Inkább egy olyan elemet kellett volna kifejleszteni, ami egy dobozban egy DD és DTS dekóder és 5.1-es előerősítő és 3.1-es végfok, amihez hozzá lehetne kötni a meglevő 2.0-ás sztereó végfokot.
De nyílván az volt a cél az, hogy "dobjál ki mindent és vegyél mindenből újat"