Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
A kábeltévé rejtelmei
A kábeltévé rejtelmei
Számít egyáltalán a tv minősége, én szinte már csak DVD nézek,
azt a néhány műsor ami még érdekel, arra bőven elég egy kisebb képernyő is,
és ott meg nem látszanak annyira a hibák.
Nem hiszem, hogy különösebb igényem lenne rá, hogy nagyképernyőben
nézzem Győzike böfögését, vagy Mónika új frizuráját.
A kábeltévé rejtelmei
Bár már ott tartanék... a Netet jobban várom.
Szerintem jobb lesz a képe, mint nálunk a UPC-nek.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.
A kábeltévé rejtelmei
Mindenesetre próbáld ki, aztán majd írd meg...
Bár már ott tartanék... a Netet jobban várom.
AV-SYSTEM: SONY KD-65ZD9 4K HDR/3D tv, SONY UBP-X800M2 4K HDR/3D/BD/SACD-player, SONY TA-AN1000 Dolby Atmos/DTS-X amplifier, DUNE HD PRO VISION 4K media-player, front: JBL TLX-8, center: JBL TLX-2, rear: JBL TLX-2, sub: JBL DIGITAL 10 subwoofer, TAGA HARMONY PF-1000 V.2, TAGA HARMONY DC-100.
A kábeltévé rejtelmei
A baj az, hogy ha rossz, zajos a jel, akkor a azajt is erősíteni fogja...vagyis magasabb lesz a jelszint, a de a kép sokat nem fog javulni.
Mindenesetre próbáld ki, aztán majd írd meg...
Mozi: Mitsubishi HC-3000 Yamaha RVX-340 Popcorn A100 Pioneer 575 Panasonic DMR ES10 Wharfedale Pacific Evo 10, Wharfedale Pacific Evo Center, Wharfedale Diamond 9.0 Grunidg sub
Hifi: Cambridge 640C Popcorn + Pocket Dac Heed Luna & Canopus MKIII Sonus Faber Concertino Domus
A kábeltévé rejtelmei
Pontosan mit kötnek be nálatok? Kábeles UPC, UPC Direct, vagy más szolgáltató hálózatát?
Ez a csatornakínálat. A netet is tőlük akarom. (legalsó táblázat)
A három magyar "földi" adón sokat javít a Hirshmann. Sokkal ragyogóbbak a színek, meg jobb a kontraszt is. De a három tvkészülék miatt ez kell is.
AV-SYSTEM: SONY KD-65ZD9 4K HDR/3D tv, SONY UBP-X800M2 4K HDR/3D/BD/SACD-player, SONY TA-AN1000 Dolby Atmos/DTS-X amplifier, DUNE HD PRO VISION 4K media-player, front: JBL TLX-8, center: JBL TLX-2, rear: JBL TLX-2, sub: JBL DIGITAL 10 subwoofer, TAGA HARMONY PF-1000 V.2, TAGA HARMONY DC-100.
A kábeltévé rejtelmei
Szerintem a szolgáltatónak kutya kötelessége a "végponton" megfelelő szintű jelet biztosítani (ld. ÁSZF), ha nincs így, nem kell fizetni...
Éppen ezért írtam, hogy valszeg az erősítő nem fog segíteni.
Jelszint lesz, de kérdés, hogy mennyire lesz zajos a kép...
A kábeltévé rejtelmei
Szerintem a szolgáltatónak kutya kötelessége a "végponton" megfelelő szintű jelet biztosítani (ld. ÁSZF), ha nincs így, nem kell fizetni...
A kábeltévé rejtelmei
Hozzánk pár héten belül kötik be...Van egy Hirscmann antenna erősítőm, amit az a "földi" adásokhoz használok a három tv miatt. Ez alkalmas a kábel tv csatik erősítésére is??
Elvileg alkalmas. Gyakorlatilag lehet, hogy nem sokat fog segíteni.
Majd kiderül.
Pontosan mit kötnek be nálatok? Kábeles UPC, UPC Direct, vagy más szolgáltató hálózatát?
A kábeltévé rejtelmei
Hozzánk pár héten belül kötik be...Van egy Hirscmann antenna erősítőm, amit az a "földi" adásokhoz használok a három tv miatt. Ez alkalmas a kábel tv csatik erősítésére is??
A kábeltévé rejtelmei
Ma amikor 50-nél is több adást közvetítenek a szolgáltatók egymás "hegyén-hátán", értsd közvetlen egymás melletti csatornákon, olyan az átvitel mint az állatorvosiló. A létező összes káros egymásrahatás a jelekben előfordul: interferrencia, kereszt és intermodulációs torzítás, jellevágás, jeltúllövés, stb. Ezek nagyrésze jellemzően a kép csíkozódásában, kisebb része mákosodásban jelentkezik. Fenntiek kiküszöbölése gyakorlatilag nem megy.
Azért láttam már szebb képet, mint a UPC hálózaté, közel ugyanannyi csatornával; ez egy másik, kisebb hálózatról jött. Mint írtam, ezen sem tökéletes minden adó, de a UPC-t veri.
A kábeltévé rejtelmei
Részemről már rég feladtam a kísérletezést, hogy jó minőségű kábeljelet kapjak. Megvárom, míg átállnak digitre.
Egy boldog ember.
A kábeltévé rejtelmei
Részemről már rég feladtam a kísérletezést, hogy jó minőségű kábeljelet kapjak. Megvárom, míg átállnak digitre.
Thomson DPL2000 erőlködő, JBL NSP1 szet, Heco Spirit sub,HTPC, Sanyo PLV-Z1 (BARCO HDTV 1600 projektor-talonban /emoticons/default_sad3.gif" alt=":(" data-emoticon="" srcset="/emoticons/sad@2x.png 2x" width="15" height="15" /> )
A kábeltévé rejtelmei
Általánosságban: minden 2-be osztás kb. 4dB csillapítást jelent, ha az osztó kimenetei nem 2 többszöröse akkor nem azonosak a csillapítások. Egy 3-ba osztónak van 1 -4dB-s és 2 -8dB-s kimenete.
Én úgy tudom hogy az elosztóknál lényegtelen, hogy hány részre osztódik mert a kimeneteknek egyenlő csillapításuknak kell lenniük,
ha eltérő akkor nem elosztónak hanem leágazónak hívják.
A kábeltévé rejtelmei
...Szeretném valahogy csökkenteni a veszteséget, de csak annyit tudok tenni, hogy az első elosztót hármasra cserélem, és két kábelt húzok be magamhoz. Az egyiket a DVD felvevőbe és VHS-be, míg a másikat a chello-ba és tv/rádióba. De lehet, hoyg kísérletezek majd vele, hogy jobb a dolog. Elsősorban a DVD felvevőnek akarok jó jelet.
Sajnos a veszteséget így se csökkented mert a 3-ba osztó két kimenetén már -8dB a kimenet.
Általánosságban: minden 2-be osztás kb. 4dB csillapítást jelent, ha az osztó kimenetei nem 2 többszöröse akkor nem azonosak a csillapítások. Egy 3-ba osztónak van 1 -4dB-s és 2 -8dB-s kimenete.
Sajnos a kábelelosztásnak van két nehezen orvosolható szűk keresztmetszete: 1. A régi kis- és nagyközösségi antenna rendszerek kábeleinek kora és minősége, sok helyen sajnos a mai napig ezen történik az elosztás. Ennek a megoldása "csak" pénz kérdés. 2. a tv műsorszórás csatorna kiosztása és ajánlásai 50! évvel ezelőtt egy-két-három adás vételére lettek kialakítva. Ebben pl. előírás, hogy két adó fekvenciája között minimum két csatornának üresen kell maradnia. Ma amikor 50-nél is több adást közvetítenek a szolgáltatók egymás "hegyén-hátán", értsd közvetlen egymás melletti csatornákon, olyan az átvitel mint az állatorvosiló. A létező összes káros egymásrahatás a jelekben előfordul: interferrencia, kereszt és intermodulációs torzítás, jellevágás, jeltúllövés, stb. Ezek nagyrésze jellemzően a kép csíkozódásában, kisebb része mákosodásban jelentkezik. Fenntiek kiküszöbölése gyakorlatilag nem megy.
Panasonic TX-28LK1P, Panasonic PT-AE300, Panasonic DVD S-97, Yamaha RX-V450, Jamo Studio 180, Orion HS 288, cent/sw cs.m.
A kábeltévé rejtelmei
Ha csatornánként más a zaj, célszerű megnézni milyen frekin megy az adás. Általában az alacsonyabb frekin lévők zajosabbak szoktak lenni. A frekit ki lehet olvasni a UPC táblázatából, amit elküldenek változáskor. Vannak csatornák, amik az eltérő csomag miatt két helyen is foghatók. Meg kell nézni, hol jön tisztábban az adás.
Nálam úgy van megoldva (sajnos), hogy bejön a kábel, kettes elosztóval megy az egyik szobába és tovább hozzám. Itt belemegy a Chello elosztójába, majd a TV/rádió osztóba, ahonnan a rádió rész megy a receiverbe, a TV rész megy a DVD felvevőbe, onnan a VHS-be, majd végül a TV-be. A hosszú út ellenére sem olyan rossz az adás.
Szeretném valahogy csökkenteni a veszteséget, de csak annyit tudok tenni, hogy az első elosztót hármasra cserélem, és két kábelt húzok be magamhoz. Az egyiket a DVD felvevőbe és VHS-be, míg a másikat a chello-ba és tv/rádióba. De lehet, hoyg kísérletezek majd vele, hogy jobb a dolog. Elsősorban a DVD felvevőnek akarok jó jelet.
Üdvözlettel: Lex
A kábeltévé rejtelmei
Sajnos minden igyekezetem ellenére nálam is maradt egy kis zaj /színes maszatos, vízszintes csík(ok)/
de ez csak ritkán látszik, vagy akkor amikor a vetítőn keresztül nézem a tv-ét.
Néhány napja halottam valamiféle zajszűrőről, ezt még a héten szeretném kipróbálni.
Majd beszámolok a fejleményekről.
A kábeltévé rejtelmei
Mindezt azért írom mert lehet, hogy a te estedben pusztán a jel gyengeség produkálja ezt a roppant érdekes moslékot.
Volt már nálam 5000 Ft-os antennaerősítő, de nem volt semmi hatása. Szerintem a kiterjedt kábelrendszer vesz fel ennyi zajt, de a különböző adókon látható különböző képminőségből és a hibatünetekből látható, hogy a UPC erősítője korántsem egyformán erősít minden frekvencián.
A kábeltévé rejtelmei
Személy szerint a problémát két felé osztatnámGyenge jel (Életlen, színtelen kép, egyes adások kásásak zavarosak)
Zajos jel (Hullámok, vibráló árnyak, színes-maszatos csíkok)
Nálam a zajos UPC adás néhány adónál szemcsés, a többinél vékony vízszintes, vibráló csíkok vannak. A szemcsés minőségileg rosszabb, de a csíkos is zavaró. Ugyanez a hiba több városrészben is tapasztalható, főleg lakótelepeken, itt Miskolcon...
Az a helyzet, hogy amikor ezeket a jellemzőket leírtam(gyenge jel-zajos jel)
én teljesen a saját kábelemből és az abból csordogáló jelből indultam ki.
Lényegében azt próbáltam meg megfogalmazni, hogy az adás minősége magának a jelnek a erőségétől is függ
és attól is, hogy út közben milyen zajokat szed össze.
Mindezt azért írom mert lehet, hogy a te estedben pusztán a jel gyengeség produkálja ezt a roppant érdekes moslékot.
A kábeltévé rejtelmei
Személy szerint a problémát két felé osztatnámGyenge jel (Életlen, színtelen kép, egyes adások kásásak zavarosak)
Nálam a zajos UPC adás néhány adónál szemcsés, a többinél vékony vízszintes, vibráló csíkok vannak. A szemcsés minőségileg rosszabb, de a csíkos is zavaró. Ugyanez a hiba több városrészben is tapasztalható, főleg lakótelepeken, itt Miskolcon. Ugyanazok az adók ugyanolyan hibával jelentkeznek, ez nyilvánvalóan az UPC rendszerének hibája. 50 cm-es Orion tévén még elmegy (bár látható), de nagyobb képernyős tévéken halálos. Nálam mindkét tévén 40%-ra le kellett venni a képélességet, hogy a szemcsés adók valamennyire élvezhetők legyenek. Más szolgáltató is van 1-2 városrészben, ott sokkal jobb minőségű (ha nem is tökéletes) az adás.
A kábeltévé rejtelmei
Problémát okozhat az is ha valaki nem jó szereli fel a
koax kábelre az F csatlakozókat, én is így jártam nemrég.
A helyes szerelés
A kábeltévé rejtelmei
A kábeltévé minősége gyakran hagy kívánnivalót maga után,
amíg egy zsebtévén keresztül élvezzük a magyar szolgáltatás gyümölcsét addig nincs is komolyabb probléma,
a dolog akkor kezd igazán fájóvá válni ha hősünk beszerez egy LCD televíziót, vagy egy nagyképernyős plazmát,
netalántán arra vetemedik, hogy kivetítőn keresztül nézze a kedvenc csatornáját.
Én is az átlagos, mazsola felhasználok közé tartozom,
aki a magam módján próbál valamicskét javítani a gyakran katasztrofális jelen,
persze bizonyos dolgokon nem lehet változtatni (Pl: UPC adások borzalmas mértékű tömörítésén).
Személy szerint a problémát két felé osztatnám
Gyenge jel (Életlen, színtelen kép, egyes adások kásásak zavarosak)
Megoldások:
+ a lehető kevesebb elosztás
+ minőségi csavaros elosztó használata, 5-1000MHz-es (pl: Flomatik 3-as osztó, 1000Ft)
Fontos, hogy minél kisebb legyen a csillapítás, egy 3-as elosztónál a kimenetenkénti 5-6 dB már jónak számít.
+ háromszorosan árnyékolt koax kábel
+ jelerősítő
Ez értelemszerűen a gyenge jelre kínál megoldást.
A szakemberek szerint a legnagyobb színtű még osztatlan jelet kell erősíteni,
azaz minél közelebb legyen a bejövő kábelhez.
Sajnos azonban a zajt is erősíti, így estenként még ronthat is dolgon.
Én többek javaslatára Hirschmann jelerősítőt vettem(SZNE-151V, ~6000Ft).
A Hirschmann egyébként elosztókat is gyárt, szinték kitűnő minőségben.
Néhány szakbolt, ahol érdemes körülnézni:
Alfasat
1084 Budapest Rákóczi tér 1.
Tel.314-1612
Satsystem
Bp.XIV. Fogarasi út 14.
Telefon: 468-2175, 468-2176
www.satsystem.hu
OSTEL-INVEST
Debrecen
www.ostelsat.hu