A Fórum működési költségeihez járulsz hozzá azzal, ha hirdetéseket jeleníthetünk meg. Kérjük, hogy fontold meg ezen az oldalon az „Adblock” rendszered kikapcsolását.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
A bekapcsolás után feláll az erősítő, a tápegységek feszültségei rendben, a bemeneti bufferek tökéletesen továbbítják az érkező szinuszjelet az Altec 15095 foglalatához (a trafó még nincs bedugva. )
A 2SK180 SIT eszközök negatív előfeszültsége is OK, a biztonsági izzók árama folyik csak rajtuk - folytatás holnap.
TJ.
Az XLR/RCA bemeneti választókapcsoló bekötése volt a napi feladat, sikerült hozzá jó apró darabokra vágni a Kondo SPz vezetékeket
Holnapra maradt a 230 voltos vezetékek méretre szabása, és a előlapon található bekapcsolásjelző lámpa életre keltése.
TJ.
A következő napi penzum az aszimmetrikus RCA bemenet (LH0033CJ) buffereinek a tápfeszültség odavezetése volt...ez a fonás napja lett
A +-18 voltos segédtápfeszültség hármas fonással indul el, de a 2SK180 és az Altec 15095 Line transzformátor közötti rövid szakaszon négyes fonássá bövül (itt megy át a vezérlő jel az egységcsatolt kimenethez) - aztán ismét hármas fonással ér a bemeneti tápfesz pontokhoz.
TJ.
Elkészültem a tápegységek behuzalozásával, valamint a 2SK180 D-S kivezetéseinek a Tango fojtó megfelelő pontjaihoz való forrasztással. Ez Kondo KSL SPz vezetékek hármasfonásával történt meg
TJ.
Szerintem a topik címét nem olvastad el mielőtt beleírtál volna....
Ez a Single Ended erősítőkről szól, amelyek kis teljesitményűek, és általában nagy hatásfokú, könnyen hajtható (szélessávú) hangszórókhoz vannak tervezve.
A jelenlegi 2SK180 unity coupled SE erősítő egy 16 ohmos Lowther szélessávút fog hajtani, mely 100dB feletti hatásfokkal rendelkezik.
TJ.
Engem nem érdekelnek a változó impedanciájú, bonyolult váltós energiazabáló többutas hangfalak, amelyek néha 2 ohm alá is mehetnek - nem arra tervezek erősítőket.
Nem tűnt fel, hogy a végerősítő kimenetén található Ft, C és Rt elemek egy veszteséges rezgőkört alkotnak? Egy kis számolással utána lehet járni a dolognak!
A rajzon jelölt 15 Ohmos terhelés esetén csak minimálisan jelentkezik a probléma, de kisebb terhelésnél, durva rezonancia pont jelenik meg 13-15 kHz környékén. Ha a hangszóró impedanciája 4 Ohm alá esik, a kiemelés mértéke eléri a 6 dB-t. 2 Ohm-nál meghaladja a 10 dB-t. Biztos, hogy jó ez így mester?
Persze tudom, bármire rá lehet mondani, hogy ez maga a tökély.
Kisebb szünet után ismét kezembe vettem a fúrás/faragáshoz szükséges szerszámokat, és lám meg is lett az eredménye
Elkészültem az egyik hűtőborda szerelésével, rákerült a 2SK180 SIT, és a körbefutó távtartók glédája
TJ.
Az előlapra kifúrt lyukakba bekerült a hálózati kapcsoló, az RCA/XLR aljzat, és a bekapcsolást jelző lámpa - a TKD 600 ohmos attenuator 3 pontos rőgzítése már mértani szerkesztést kíván, ezért azt holnapra halasztottam
TJ.
Haladás van , elkészült a 2SK180 unity coupled SE amplifier fedlapjának a lézeres kivágása. Hátra van még a szerelvények rőgzítő furatainak az elkészítése, de ott már én fogok "alkotni"
TJ.
Elkezdtem építeni az XLR/RCA bemeneti választó és RCA buffer szerelési paneljét. A két szélére tervezem majd elhelyezni a +-18v-os tápok alkatrészeit.
TJ.
Az XLR bemenethez is találtam két versenyzőt, az egyik Neutrik, a másik egy Binder, mindkettő 3 pin gold female aljzat (kutattam utánuk a neten, de semmi infót nem találtam velük kapcsolatban).
Talán csak meghallgatással lehet majd eldönteni, hogy melyik maradhat véglegesen benne az erősítőben.
TJ.
A használt alkatrészek között turkálok, hogy valamit találjak a bemenetekre, aztán nicsak miket bányászok elő
Gondolom nem nehéz a fotó alapján rájönni, hogy melyik WBT RCA aljzat kerül majd a 2SK180 unity coupled SE bemenetére...
(WBT RCA aljzatok törzsfejlődése fotó)
TJ.
Felpörögtek az események, a 2SK180 unity coupled SE elrendezési skicc tervét a projektet nagyban segítő barátom kijavítgatta és átküldte nekem - örök hála neki!
TJ.
Homlokkal toljuk a csillét mint a bányászok
Elővettem a régóta őrizgetett Takachi SRDSL-20HS dobozomat - amit sajnos valamelyik fanatikus Japán diyer elől/hátul már valamilyen projekthez kifúrt -, és próbaképpen kialakítottam rajta a 2SK180 unity coupled SE első elrendezését
TJ.
Elővettem a régóta őrizgetett Takachi SRDSL-20HS dobozomat - amit sajnos valamelyik fanatikus Japán diyer elől/hátul már saját projektjéhez kifúrt -, és próbaképpen kialakítottam rajta a 2SK180 unity coupled SE első elrendezését
TJ.
Csatolmányok
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tunerman 2025.08.22., pén. 14:03-kor.
És akkor jöhetnek az adatok/fotók a TKD T65CS 600R attenuator + Altec 15095 line transformer méréseiről.
A 600 ohmos kimenetű hanggenerátor hajtotta a T65CS -t attenuatort, annak a kimenete pedig az Altec 15095 line transzformátor 600 ohmos bemenetét. A trafó kimenete pedig 15k/100pF-el lezárva.