Szia Zoli! Rég nem hallottam rólad... Én a hozzászólásod alatti kombinációt ajánlom. ES9018K2M Raspberry PI-vel.turho írta: ↑2020.07.05., vas. 18:51Sziasztok!
Végigolvastam a topicot kb. 8 évre visszamenőleg, mert rengeteget kihagytam. 2011-ben építettem utoljára néhány amatőr DAC-ot. TDA1541, 2543, 1547, Wolfson, PCM1794....aztán maradt az akkori (nekem, fülre) egyszerű és bajnok, az ESS9022.
(2011-ben nekem jó volt, a rendszerem szerette, egy Musiland Monitor 01 volt az S/PDIF csatolóm). 2018 év elejéig hallgattam a saját építésű DAC-ot.
Már évek óta örömzenélésben voltam amúgy is, amikor időm volt. Túlléptem azon, hogy veszegessek, építgessek, kielégített a hangdobozom, frontendnek már vagy 5 éve csak pc-t, és Android mobilt (Foobarral) használok.
Aztán sok okból egyáltalán nem zenéltem hónapokig, egyébként is valahogy néha fárasztott a 9022 hangja hosszú távon vagy nagyobb hangerőn.
Kihagyás, ők is mentek a háztól.
Most kezdem újra a próbálkozást. Néha van időm hosszabban zenélni, a régi tagoknak (akki, istipisti, S1ny, és sokan mások...) köszönöm az akkori tanácsokat, alapanyagot, segítséget, néhány zenei stílust....szóval mostmár a zenéért hallgatok zenét évek óta, kötök kompromisszumokat, a a minőség megugrik egy szintet. (mp3, FLAC, waw, alig pár 24/96).
Első felindulásból szereztem egy Zeal Covia mini USB-dacot a mobilhoz és a laptopokhoz. Ez ESS9023 alapú. Nagyon jól szól, de hosszú távon van benne szintén valami fárasztó. Pont, mint amit a 9022-nél is tapasztaltam.
A frekiátvitelét, dinamikáját szeretem, precízen szól. Tehát ezt a részt nem veszíteném el.
Keretem szűkös, de javasoljatok egy kevésbé fárasztó, viszont a jó tulajdonságokat hozni képes komplett, kisméretű DAC-ot. (amit nem szeretnék, ha magasba húzna illetve vékonyan, testetlenül szólna).
És kezelje a mobiltelefon és a laptop, problémamentesen.
(a kis Zeal Covia-val ilyen gondom nincs, 24 bit/96 khz-ig még mobilon is Ok).
Bocs ha hosszú lett, és nem túl szakmai, van mit pótolnom.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy Dac
Re: Diy Dac
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000
- turho
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 64
Sziasztok!
Végigolvastam a topicot kb. 8 évre visszamenőleg, mert rengeteget kihagytam. 2011-ben építettem utoljára néhány amatőr DAC-ot. TDA1541, 2543, 1547, Wolfson, PCM1794....aztán maradt az akkori (nekem, fülre) egyszerű és bajnok, az ESS9022.
(2011-ben nekem jó volt, a rendszerem szerette, egy Musiland Monitor 01 volt az S/PDIF csatolóm). 2018 év elejéig hallgattam a saját építésű DAC-ot.
Már évek óta örömzenélésben voltam amúgy is, amikor időm volt. Túlléptem azon, hogy veszegessek, építgessek, kielégített a hangdobozom, frontendnek már vagy 5 éve csak pc-t, és Android mobilt (Foobarral) használok.
Aztán sok okból egyáltalán nem zenéltem hónapokig, egyébként is valahogy néha fárasztott a 9022 hangja hosszú távon vagy nagyobb hangerőn.
Most kezdem újra a próbálkozást. Néha van időm hosszabban zenélni, a régi tagoknak (akki, istipisti, S1ny, és sokan mások...) köszönöm az akkori tanácsokat, alapanyagot, segítséget, néhány zenei stílust....szóval mostmár a zenéért hallgatok zenét évek óta, kötök kompromisszumokat, a a minőség megugrik egy szintet. (mp3, FLAC, waw, alig pár 24/96).
Első felindulásból szereztem egy Zeal Covia mini USB-dacot a mobilhoz és a laptopokhoz. Ez ESS9023 alapú. Nagyon jól szól, de hosszú távon van benne szintén valami fárasztó. Pont, mint amit a 9022-nél is tapasztaltam.
A frekiátvitelét, dinamikáját szeretem, precízen szól. Tehát ezt a részt nem veszíteném el.
Keretem szűkös, de javasoljatok egy kevésbé fárasztó, viszont a jó tulajdonságokat hozni képes komplett, kisméretű DAC-ot. (amit nem szeretnék, ha magasba húzna illetve vékonyan, testetlenül szólna).
Klipsch magassugárzó-pár tölcsérekkel, modifikált rezonancia, hibátlan állapotban eladó, egy alig futott r-28f dobozpárból.
Azóta érkezett néhány Walt Jung féle Superreg táp egy fórumtárstól, és ilyen egyelőre a kész, komplett lejátszó szerkezet egy Raspberry PI-vel, 3 Superreggel és maga az ES9018K2M DAC.
Köszönöm Ottó! Közben megnéztem, és az én panelemen 680 uF/63 volt a nagy kondi értéke, igaz a többi az maradt 25 voltos, megnézem, hátha van itt valami kibontható nagyobb feszültségű kondér.dys-cus írta: ↑2020.05.24., vas. 14:11Ezen az adatlapon (https://www.onsemi.com/pub/Collateral/NE5532-D.PDF) azt íják, hogy az NE5532 mehet +-20 Voltról is. Bár jellemzően +_15 Voltot szoktak megadni rá. Ennek abszolult értékű összege 30 Volt. A kapcsolásodban a szóbanforgó IC egytápos kivitelű, tehát a 20 Volt semmi gondot nem okoz neki, sőt!
Az áramkör többi része úgy tűnik stabilizátorról műxik, így azzal sem lehet gond. Viszont a tápban lévő 3300, és 220 mikrós kondik csak 25 Voltosak. Azok egy kicsit vékonyak, de ha bekapcsoláskor egyből beáll a tápfesz, mert leterhelődik, akkopr azok a kondik biztosan nem kapnak többet cca. 22 Voltnál többet, tehát elvileg jók lesznek. Mindenesetre én lehet kicserélném azt a 3 kondenzátort mondjuk 35 Voltosra. Akkor nyugodtan aludhatsz, semmi nem fog eldurranni.
Ezen az adatlapon (https://www.onsemi.com/pub/Collateral/NE5532-D.PDF) azt íják, hogy az NE5532 mehet +-20 Voltról is. Bár jellemzően +_15 Voltot szoktak megadni rá. Ennek abszolult értékű összege 30 Volt. A kapcsolásodban a szóbanforgó IC egytápos kivitelű, tehát a 20 Volt semmi gondot nem okoz neki, sőt!
Az áramkör többi része úgy tűnik stabilizátorról műxik, így azzal sem lehet gond. Viszont a tápban lévő 3300, és 220 mikrós kondik csak 25 Voltosak. Azok egy kicsit vékonyak, de ha bekapcsoláskor egyből beáll a tápfesz, mert leterhelődik, akkopr azok a kondik biztosan nem kapnak többet cca. 22 Voltnál többet, tehát elvileg jók lesznek. Mindenesetre én lehet kicserélném azt a 3 kondenzátort mondjuk 35 Voltosra. Akkor nyugodtan aludhatsz, semmi nem fog eldurranni.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!
Üdvözlet mindenkinek!
Annak idején vásároltam egy ES9018K2M I2S DAC-ot, amihez most kezdtem hozzá, és próbaképpen eddig egy 3 cellás Lítium polimer modellezésben használatos akkumulátorral járattam. Most viszont sikerült szerezni egy készülékházat, amiben egy egyszerű, trafós tápegység is van, viszont 20 volt egyenáram jön ki belőle. A panel kapcsolása elvileg ez: Szerintetek ráköthetem a 20 voltot? Több helyen ahol árulják, ott 25 voltig írják a tápfeszültséget, de a kapcsolási rajzon csak 15 volt szerepel. Annyit kisilabizáltam, hogy ezt a feszültséget csak a műveleti erősítő kapja meg, azt is egy tranzisztoros "kezelés" után, a digit részek egy 3,3 voltos feszültségstabilizátorra vannak kötve, azokkal így nem lenne gond, csak az analóg rész a kérdéses.
Annak idején vásároltam egy ES9018K2M I2S DAC-ot, amihez most kezdtem hozzá, és próbaképpen eddig egy 3 cellás Lítium polimer modellezésben használatos akkumulátorral járattam. Most viszont sikerült szerezni egy készülékházat, amiben egy egyszerű, trafós tápegység is van, viszont 20 volt egyenáram jön ki belőle. A panel kapcsolása elvileg ez: Szerintetek ráköthetem a 20 voltot? Több helyen ahol árulják, ott 25 voltig írják a tápfeszültséget, de a kapcsolási rajzon csak 15 volt szerepel. Annyit kisilabizáltam, hogy ezt a feszültséget csak a műveleti erősítő kapja meg, azt is egy tranzisztoros "kezelés" után, a digit részek egy 3,3 voltos feszültségstabilizátorra vannak kötve, azokkal így nem lenne gond, csak az analóg rész a kérdéses.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5102
Ha nincs 1-2mV-nál nagyobb feszültség a kimeneten, akkor nem kell kondenzátor (az a legolcsóbb és a legjobb).
A 200 Ohmot hagyd ott, ahol van, utána jön a poti...
A 200 Ohmot hagyd ott, ahol van, utána jön a poti...
- Az-X
- Fórumlakó
- Értékelés: 57
Sziasztok ismét :)
Megérkezett az ALPS poti. A következő kérdés merült fel bennem. Most a kimeneten sorban van 1-1db 200Ohmos ellenállás. A potit e mögé kössem? Illetve ha már belenyúlok, a kimenetre nem kellene még valami (mondjuk 1-1 kondi)? Ha igen, milyen? Holnap kimegyek vásárolni pár helyre, akkor próbálnék szerezni azt is.
Megérkezett az ALPS poti. A következő kérdés merült fel bennem. Most a kimeneten sorban van 1-1db 200Ohmos ellenállás. A potit e mögé kössem? Illetve ha már belenyúlok, a kimenetre nem kellene még valami (mondjuk 1-1 kondi)? Ha igen, milyen? Holnap kimegyek vásárolni pár helyre, akkor próbálnék szerezni azt is.
- Attilag001
- Kezdő Fórumlakó
Paul Pang V4 kártyát használtam eddig Audiolab MDac+ -al, rendesen működött.
Vincent Dac 7-re cseréltem,ami Pp v4 kártyával nálam nem kompatibilis - szerencsére alaplapról működik, meg az audiolab is a pp4-ről.
Esetleg találkozott már valaki hasonló problémával, akár Vincent akár PP4 usb kártyával?
Előző drivereket leszedtem, új pp4 driver felment, Vincentnek meg nem találtam kiadott driverét.
Audio pc-m van új telepítésre most nincs egy-két napom, esetleg másik gépbe is megnézem, ott másik konfiggal esetleg kompatibilisek, talán még mindig az audiolab hagyott hátra valamit?
Ha van egyéb ötlet, jöhet privátban is.
Vincent Dac 7-re cseréltem,ami Pp v4 kártyával nálam nem kompatibilis - szerencsére alaplapról működik, meg az audiolab is a pp4-ről.
Esetleg találkozott már valaki hasonló problémával, akár Vincent akár PP4 usb kártyával?
Előző drivereket leszedtem, új pp4 driver felment, Vincentnek meg nem találtam kiadott driverét.
Audio pc-m van új telepítésre most nincs egy-két napom, esetleg másik gépbe is megnézem, ott másik konfiggal esetleg kompatibilisek, talán még mindig az audiolab hagyott hátra valamit?
Ha van egyéb ötlet, jöhet privátban is.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2870
- Kapcsolat:
Hát mondjuk úgy, hogy bele lehet latni, ha már tudod az erteket. :)
Azert én a 0.005-be belelattam 0.003 vagy 0.008-at is.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
- fülelek
- V.I.P.
5nF, 5nF
1,8kOhm
720pF
1,8kOhm
720pF
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Szereztem egy Teac Esoteric D500-as dual TDA1541A-val működő DAC-ot. A korábbi gazdája végzett néhány átalakítást, aminek része a kimeneten lógó 4fokozatnyi OPA láncolatból 2fokozat kiiktatása, amiben maga a lowpass filter is meg van valositva. Ezt én minimum próbából vissza szeretném tenni, de sajnos oldalanként 4db igen lényeges alkatrész el lett távolítva. Ezek éppen a szűrőt állítják be, 3kondenzatortol es 1ellenallasrol van szó. Találtam ugyan rajzot, de nem túl jó minőségű, és pont nem olvashatóak le róla az értékek. Ha lenne esetleg valakinek használható rajza, akkor azt nagyon megköszönném. Beszúrom ide azt a rajzot, ami van, pirossal be van karikázva a kérdéses 4a
lkatrész:Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Nem tudom még hogy szól, majd ha megérkezett kiderül.fülelek írta: ↑2020.03.16., hétf. 21:30Ez a hang roncsolás urban legend a javából. És akkor modiképesen fejeztem ki magammarconi írta: ↑2020.03.16., hétf. 16:33A hangerőszabályzás minőségi megoldása komoly fejtörést okoz mindenkinek hifi/highend világában. Mind a potméter mind az ellenállásos jaxley roncsolja a hangot nem kicsit, most gondoltam kipróbálnék egy ilyet használtan.Az-X írta: ↑2020.03.14., szomb. 01:39Végül Ő lett a nyertes.... ebben az akcióban az árra elég mókás :)
#Aliexpress HUF 3,778.70 44%OFF | Hot AC/DC 9V Infrared Remote Control Volume Control Board ALPS Pre Potentiometer 80mmx 51mm Electric Control Board Modules
https://a.aliexpress.com/_dYaBweH
http://www.townshendaudio.com/allegri/. Amúgy készséggel elhiszem, hogy jól szól, de ennyi pénzért tehetett volna jobb minőségű rca aljzatokat. Vagy az nem fontos?? A trafó jobb, mint egy (minőségi) ellenálláslétra, de az rca csati az legyintés??
Ha az összekötő kábelnél számít a csatlakozó, akkor a fogadó aljzatnál már nem annyira?? Jaxleyből meg kettőn is átmegy a hang. És nagy valószínűséggel a források földjei sincsenek egymástól elválasztva (ha megkapod, ezt érdemes ellenőrizni, egy forrás használatánál nincs jelentősége, de többnél már igen)
De az már kiderült amikor az egyik legjobb potit meg egy shallco step attenuatort - "shunt" típusú, 0,5W tantalum ellenállásokkal teszteltük össze hogy az előbbi össze vissza színezi és mossa a hangot a másik meg hazavágja a dinamikát, bár ott azért a finomabb részletek megmaradtak és a tonális egyensúly is természetesebb volt.
A rendszer elég komoly és igen jó hangú, a vezetékezés/rca csatlakozók meg ugyan olyanok. Nem volt nehéz meghallani a különbségeket, szóval nem tudom mire fel ez az urban legend duma, de ilyesmiknek nem érdemes hinni, ellentétben az ember saját fülének és tapasztalatának. Nem tudom te hogy szoktad.
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)
- fülelek
- V.I.P.
Ez a hang roncsolás urban legend a javából. És akkor modiképesen fejeztem ki magammarconi írta: ↑2020.03.16., hétf. 16:33A hangerőszabályzás minőségi megoldása komoly fejtörést okoz mindenkinek hifi/highend világában. Mind a potméter mind az ellenállásos jaxley roncsolja a hangot nem kicsit, most gondoltam kipróbálnék egy ilyet használtan.Az-X írta: ↑2020.03.14., szomb. 01:39Végül Ő lett a nyertes.... ebben az akcióban az árra elég mókás :)
#Aliexpress HUF 3,778.70 44%OFF | Hot AC/DC 9V Infrared Remote Control Volume Control Board ALPS Pre Potentiometer 80mmx 51mm Electric Control Board Modules
http://www.townshendaudio.com/allegri/

- fülelek
- V.I.P.
100kOhm poti esetén a legkedvezőtlenebb állásban 25kOhm az eredő kimeneti ellenállása. Ha egy fél méteres 200pF/m (ez átlagos) kapacitású kábellel csatlakoztatjuk az erősítőhöz, aminek még van 10-30-pF bemeneti kapacitása, akkor is 40kHz felső határfrekvenciát kapunk, ami 20kHz-en is csak tized dB-eket csökkent a jelen, tehát magas hang vágási aggodalomra emiatt nincs ok. Ami különösen fontos ilyen esetben, a csatlakozások minősége. A messziről jött szagértő meg azt károg, amit akar
(velem együtt) 

Ezekkel a távirányítós potikkal csak az a gond, hogy a 100k-s poti nem igazán jó egy tranzisztoros erősítőhöz, kellene utána egy buffer fokozatot tenni, hogy az általában a végfokok bemenetén lévő RC tagok miatt ne alakuljon ki a magas hangok vágása (legalábbis az erősítőm konstruktőre mindenhová 10k-s potit javasol)Az-X írta: ↑2020.03.14., szomb. 01:39Végül Ő lett a nyertes.... ebben az akcióban az árra elég mókás :)
A hangerőszabályzás minőségi megoldása komoly fejtörést okoz mindenkinek hifi/highend világában. Mind a potméter mind az ellenállásos jaxley roncsolja a hangot nem kicsit, most gondoltam kipróbálnék egy ilyet használtan.Az-X írta: ↑2020.03.14., szomb. 01:39Végül Ő lett a nyertes.... ebben az akcióban az árra elég mókás :)
http://www.townshendaudio.com/allegri/
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)
Hajrá, hadd szóljon!Az-X írta: ↑2020.03.14., szomb. 01:39Végül Ő lett a nyertes.... ebben az akcióban az árra elég mókás :)

- Az-X
- Fórumlakó
Végül Ő lett a nyertes.... ebben az akcióban az árra elég mókás :)
Szerintem igen.
Akkor tegyél a DAC végére egy kínából rendelt motoros ALPS potit. Kb 6000 Ft, és lesz távos hangerőd.
- Az-X
- Fórumlakó
Köszönöm a válaszod.
Az a helyzet, hogy nincs egy HighEnd hifim... Van egy Quadral Shogun III-as sugárzóm, amiben a magasak cserélve lettek, és kapott egy komolyabb hangvaltot.
Van a már említett Rotel RB-850 végfok. Sajnos hangerő szabályozója nincs.
És van a már korábban ide is linkelt picit feltuningolt DAC-om amihez építettem egy komolyabb tápot.
Nem HighEnd hangerő szabályozást szeretnék, csak valami olyasmit ami illik a rendszerhez.
Az a helyzet, hogy nincs egy HighEnd hifim... Van egy Quadral Shogun III-as sugárzóm, amiben a magasak cserélve lettek, és kapott egy komolyabb hangvaltot.
Van a már említett Rotel RB-850 végfok. Sajnos hangerő szabályozója nincs.
És van a már korábban ide is linkelt picit feltuningolt DAC-om amihez építettem egy komolyabb tápot.
Nem HighEnd hangerő szabályozást szeretnék, csak valami olyasmit ami illik a rendszerhez.
A kínai DAC-hoz lehet jó. De hangminőséget ne várj tőle. Ha a végfokodon van hangerő szabályozás, akkor én ezt ajánlom megépíteni: Ez biztosítja a kimenetén az alacsony impedanciás meghajtást a hangerő felé. A csövet helyettesítheted ECC82-vel.Az-X írta: ↑2020.03.10., kedd 20:00Sziasztok,
Pár éve átépítettem egy kínai DAC-ot... Most felmerült egy olyan ötlet, hogy direktbe kötném egy Rotel RB-850 végfok bemenetére.
A bemenet választást megoldja a DAC... Hangszín szabályozásra nincs szükségem, csak a hangerő állítás hibádzik.
A következő beszerzésén gondolkodom:
https://m.aliexpress.com/item/328830238 ... 7-rknYFX2Y
Használt már valaki ilyet? Ezt a kimenetre köthetem csak, vagy kihagyhatom vele az OPA-t? Illetve érdemes kihagyni? Ha kihagyhatom akkor a 10k legyen a bemeneti impedancia (lehet 50k vagy 100k is)?