Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Linkwitz Orion+

d2905
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3

Linkwitz Orion+

Hozzászólás Szerző: d2905 »

Ezzel nekem csak az a bajom, hogy csak a középtartományban viselkedik dipólként, míg az orion az egész átvitt sávjában.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Linkwitz Orion+

Hozzászólás Szerző: Tomi »

Lehet, hogy megér egy új topic-ot nyitni a nyitott dobozú hangfalaknak. Nekem a következő például elég ígéretesnek tűnik. Olcsóbb, mint az Orion.

http://www.clearwaveloudspeaker.com/Ref ... ia10s.html
potatomelon.wordpress.com

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Linkwitz Orion+

Találtam egy másik oldalon is mérést a be nem süllyesztés hatásáról: 
http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm

A legvégén van.
Nagyon érdekes, hogy a be nem süllyesztett XT25 átvitele mennyire hasonlít arra, mint amit ma mértünk...
Ja igen, mérés, kétszer próbáltam elküldeni Neked az eredményeket, de nem sikerült, mert túl nagynak ítélte rendszer, pedig összesen nincs 9 Mega...

Érdekes, az egyszer szent. Viszont a fura az egészben, hogy 1000 Hz után mind a "surface mounted", mind a "flush" esik valamennyit, igaz ez utóbbi többet.

A süllyesztés technológiáját már kiagyaltam, ki kell majd előre vágnom hozzá egy sablont, ami megakadályozza, hogy a maró felkarcolja a lakkréteget és egyúttal megvezeti a széleknél a marófejet. A lakkréteg a marásnál még jól is jöhet, a fa szálszerkezetét jobban egyben tartja, nem kapja ki.

Az viszont tuti, hogy előtte kimérem egy kvázi előlappal és csak utána kezdek neki, ha látom az értelmét.

d2905
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Találtam egy másik oldalon is mérést a be nem süllyesztés hatásáról:

http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm

A legvégén van.
Nagyon érdekes, hogy a be nem süllyesztett XT25 átvitele mennyire hasonlít arra, mint amit ma mértünk...
Ja igen, mérés, kétszer próbáltam elküldeni Neked az eredményeket, de nem sikerült, mert túl nagynak ítélte rendszer, pedig összesen nincs 9 Mega...

d2905
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Hát igen, utólag már sajnos nem olyan egyszerű kivitelezni a süllyesztést. Én inkább azt javasolnám, hogy csinálj egy olyan kvázi előlapot, mint amilyen Linkwitz tervében is szerepel (nem kell igényesre csinálni), és rögzítsd oda időlegesen egy mérés és egy hallgatás idejére. Ha szerinted nem éri meg, akkor hagyd a fenébe az egészet.
Ha megéri, akkor elkezdheted törni a fejed, hogy hogyan oldd meg a süllyesztést utólag.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Linkwitz Orion+

Meglepődnél, hogy a süllyesztésnek mekkora (mérhető) hatása van.http://www.zaphaudio.com/mtg-surface.html
És ez még csak egy 1/8" vastag előlapos magasról készült, a SEAS jóval vastagabb előlapú, tehát a hatás is fokozott.

Utánaolvastam máshol is, lehet benne valami. A jövő héten besüllyesztem a magasokat. Lehet, hogy a közepet is. Kimérem, de ha nem lesz hatása...

d2905
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Meglepődnél, hogy a süllyesztésnek mekkora (mérhető) hatása van.
http://www.zaphaudio.com/mtg-surface.html
És ez még csak egy 1/8" vastag előlapos magasról készült, a SEAS jóval vastagabb előlapú, tehát a hatás is fokozott.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Linkwitz Orion+

Hozzászólás Szerző: AVX »

Egy ilyen végfoktól a villanyóra egész biztos, hogy föld körüli pályára állna...

majd meglátod a másik villanyóra kergetőmet:
Jadis JA500 2x350W Class A
az sem semmi,de csak stereo. :taps:

egyébként meg ne hogy ez legyen már a gond,ha már építenék egy ilyen drága dobozt.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Linkwitz Orion+

Köszönöm a kritikát, mindenképpen tanulságos. A szerkezeti dolgok gyakorlati kihatását (süllyesztés, íves tető) én nem tartom számottevőnek, szerintem Linkwitz is egy véleményen lenne velem (a faszerkezet dizájnjának kifejtéséről az oldalán lehet néhány gondolatot olvasni), ellenben a magas vágását -még mielőtt végleg bedobozolom a keresztváltót -még egyszer kimérem "biztos, ami biztos" alapon.
Még egyszer köszönöm, hogy benéztetek.

Én ezen változtatnék:
A mélysugárzóknak én biztosan egy izmosabb végfokot csináltam,vagy vettem vola.
Van 2 db nagyon komoly 6 csatornás Jungson erősítőm.
6x80W Class A. 48 Kg/db
JA99D Lux

Egy ilyen végfoktól a villanyóra egész biztos, hogy föld körüli pályára állna...

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Köszönöm a kritikát, mindenképpen tanulságos. A szerkezeti dolgok gyakorlati kihatását (süllyesztés, íves tető) én nem tartom számottevőnek, szerintem Linkwitz is egy véleményen lenne velem (a faszerkezet dizájnjának kifejtéséről az oldalán lehet néhány gondolatot olvasni), ellenben a magas vágását -még mielőtt végleg bedobozolom a keresztváltót -még egyszer kimérem "biztos, ami biztos" alapon.

Én ezen változtatnék:
A mélysugárzóknak én biztosan egy izmosabb végfokot csináltam,vagy vettem vola.
Van 2 db nagyon komoly 6 csatornás Jungson erősítőm.
6x80W Class A. 48 Kg/db
JA99D Lux

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Linkwitz Orion+

Köszönöm a kritikát, mindenképpen tanulságos.
A szerkezeti dolgok gyakorlati kihatását (süllyesztés, íves tető) én nem tartom számottevőnek, szerintem Linkwitz is egy véleményen lenne velem (a faszerkezet dizájnjának kifejtéséről az oldalán lehet néhány gondolatot olvasni), ellenben a magas vágását -még mielőtt végleg bedobozolom a keresztváltót -még egyszer kimérem "biztos, ami biztos" alapon.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Egy barátommal voltunk ma Érden TomiHifinél és megnéztük/meghallgattuk/megmértük az Oriont.

no most már nagyon várom én is,hogy meghallgassam szegeden

d2905
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Egy barátommal voltunk ma Érden TomiHifinél és megnéztük/meghallgattuk/megmértük az Oriont.

Először is ismételten megköszönöm TomiHifinek a lehetőséget, nagyon kedves volt Tőle.
A "dobozt" nagyon szépen készítette el, öröm ránézni. Az elektronikus váltó is szép munka.
És akkor a lényeg, a hang...
A meghallgatás elején egy kicsit csalódott voltam, nekem nagyon fojtott, ludneszes hangzása volt, de miután a középhangszóró szintjén emeltünk mindjárt sokkal jobb lett (legalábbis nekem, és a későbbi mérések is ezt támasztották alá szerintem). A sok mély még mindig zavart, ezért abból levettünk egy kicsit, így szerintem a balansz helyrekerült többé-kevésbé.
Ekkor viszont rögtön kiderültek a hangfal erényei, úgymint a könnyed, erőlködéstől mentes, koherens, artikulált hang, és a talán legjobban ráillő szó: életszerű. A zongora nagyszerű, az emberi hangok szintúgy. Semmi nagy hifi tűzijáték, nem vonja magára semmi sem a figyelmet, nagyon nyugis hang (talán túl nyugis is, de erről később), viszont nagyon jól lehet vele zenét hallgatni.
A sweet spot sokkal szélesebb, mint a dobozsugárzóknál általában, nem változik sokat a hang tónusa, ha nem pont középen ülünk. Viszont a sztereó fókusz sem annyira éles, de ez nem feltétlenül szól az életszerűsége ellen.
Erő is van benne, megkínoztuk egy kicsit Rammsteinnel, de teljesen jól bírta, és elég élvezetes volt.

Egy-két dolog, ami kevésbé tetszett: nekem sokszor volt túl nyugis a hang, néha úgy éreztem, mintha lassabban forogna a lemez, mint kellene. Ennek lehet, hogy a CD játszó, vagy az erősítő volt az oka, de az is lehet, hogy a mérés alkalmával felfedezett 2kHz környéki kb. 3-4dB mély vályú tehet róla. Ez a gödör kb. 1kHz-től 3kHz-ig tart, tehát elég széles ahhoz, hogy jól hallható legyen a hatása. Magyarázatul szolgálhat arra is, hogy miért hallottam annyira fojtottnak az elején, amikor még a középsugárzó alacsonyabb szinten működött.
Ezenkívül a Rammsteinnél hiányzott egy kis lüktetés, a felsőbasszust túl lágynak hallottam, nem volt elég ritmikus - de ismétlem, nem tudom különválasztani a hangfalat a lánc többi részétől, tehát lehet, hogy pl. a CD játszó hibája volt ez.

Amit én másképpen csináltam volna: a magassugárzót mindenféleképpen süllyesztettem volna a falba. Ez a beszélgetésünk során felmerült témaként, de aztán valahogy elterelődött róla szó. Tehát most ismét megragadom az alkalmat, hogy kifejtsem a véleményemet: a mélyközép sugárzóknál ez általában nem jelent gondot, az általuk lesugárzott hang hullámhossza túl nagy ahhoz, hogy a be nem süllyesztés hatása szignifikáns legyen. A magassugárzóknál ez ellenben ez már nem így van, és minél vastagabb az előlap, annál nagyobb az anomália. A SEAS magassugárzónak pedig igen csak masszív előlapja van.

Ezenkívül a lap felső részét én nem csináltam volna ívesre, mivel nincs igazán jó hatással a diffrakcióra (vagy legalábbis konkávra csináltam volna meg, nem konvexre). Az egyenes határolófelületeknek meg van az az előnye a köríveshez képest, hogy nem koncentrálódik a diffrakció hatása egy frekvenciatartomány köré, mivel nagyobb differencia van a hangszóró és a lap széle közti távolságban.
Lehet, hogy ez, és a be nem süllyesztés az előlapba az oka a felső tartományban mért kisebb anomáliáknak.
Igazándiból azt sem értettem, hogy miért van külön erősítőről hajtva a két 10"-os Peerless, én nem úgy emlékszem, hogy ez az eredti koncepcióban így lenne, bár ennek nincs negatív hatása a hangra.

Nagyon remélem, hogy Tomi nem haragszik meg a kritikáért. Már csak azért sem, mert alapvetően az a véleményem, hogy - egy ezen egy-két apróbb dolog kivételével - nagyon tisztességes, szép és alapos munkát végzett ezzel a fallal.

Az elektronikus váltó magasszekcióát viszont mindenféleképpen kimérném a helyében, az ingyenes RMAA program tökéletes erre a célra. Van egy olyan sejtésem, hogy a 2kHz-es völgy annak az eredménye, hogy a magas túl későn (nem 1440Hz-en, hanem magasabb frekvencián) van elváltva.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Linkwitz Orion+

Már csak egy hónapig lehet Érden meghallgatni a cuccot, az októberi ATC hifi találkozókon le lesz a rendszer víve Szegedre, azután Budapesten fogja végleges helyét elfoglalni.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Linkwitz Orion+

Félreérthető voltam, bocsi. Nem degradálni akartam a többi cuccot, csak bennem van egy mérnöki szemlélet (szakmai ártalom).
Passzívokat csináltam korábban, sőt lehet, hogy a következő projekt is az lesz. Csak egyszerűen arról van szó, hogy én a fejlődés elkötelezett híve vagyok és a hifi világában úgy látom, hogy ez az irányvonal. A passzív elemekben nincs akkora mozgástér már és a hűbb hangzásvilághoz más irányvonalban kell tapogatózni, ez szinte biztos. Ha lenne rá lehetőségem, akkor plazmahangszóróval meg ventilátoros mélynyomókkal kísérleteznék. Az még durvább.

Pár link:

http://www.eminent-tech.com/main.html

http://www.mbl-usa.com/View.aspx/2154/mbl-101-X-treme

Mennyiért lehet kihozni egy ilyen váltót?
Vállalkoznál egyre?
Az erősítőt én másképp oldanám meg.
Beraknék 6 db Jungson erősítőt.
a hangszórók közül csak a mélysugárzók nincsenek meg,de azt lehet,hogy Hivivel csinálnám meg.

Persze, semmi gond. Van több verzió is: meg lehet venni Linkwitz-től a kész keresztváltót, vagy csak a nyákot és ahhoz én veszem meg az alkatrészeket. (most az utóbbi volt) A legolcsóbb, ha csak a nyákot veszem meg, meg külön az alkatrészeket meg a tápot, ha az is kell. Ha sikerül alkudni az öreggel, hogy a doksikat ne küldje (ami összesen 290 dolcsi lenne), akkor 100 dolcsi (plusz vám, szállítás) a nyák, kb. 15 e Ft az alkatrész (az opampokra kell várni vagy egy hónapot), plusz a táp (kb. 7 e Ft) plusz a munkadíj. Ez kb 52 eFt plusz munkadíj. Ha doksikat is meg kell venni, akkor 92 e Ft plusz munkadíj. Ha kész keresztváltót veszek tőle, akkor 200-240 eFt. A vámáfát az amcsi ismerősömmel le tudom esetleg zsírozni.

Itt vannak az árak:

http://www.linkwitzlab.com/orion_construction.htm

6 db Jungson erősítő. Nagyon brutál lenne.

Mély hangszórókat úgy kell kiválasztani, hogy a speckók nagyjából egyezzenek 120 Hz alatt.

A famunkát érdemes kemény, sűrű fából csinálni. Én akácból csináltam, de bükk vagy tölgy is jól mutat szerintem és könnyebb megmunkálni.

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1259

Linkwitz Orion+

Hozzászólás Szerző: violin »

Tomi! Részben egyetértek veled....de szerintem a passzív váltókban még nagyon sok kiaknázatlan lehetőség rejtőzik...

De persze kinek a pap....stb....
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Félreérthető voltam, bocsi. Nem degradálni akartam a többi cuccot, csak bennem van egy mérnöki szemlélet (szakmai ártalom).
Passzívokat csináltam korábban, sőt lehet, hogy a következő projekt is az lesz. Csak egyszerűen arról van szó, hogy én a fejlődés elkötelezett híve vagyok és a hifi világában úgy látom, hogy ez az irányvonal. A passzív elemekben nincs akkora mozgástér már és a hűbb hangzásvilághoz más irányvonalban kell tapogatózni, ez szinte biztos. Ha lenne rá lehetőségem, akkor plazmahangszóróval meg ventilátoros mélynyomókkal kísérleteznék. Az még durvább.

Pár link:

Mennyiért lehet kihozni egy ilyen váltót?
Vállalkoznál egyre?
Az erősítőt én másképp oldanám meg.
Beraknék 6 db Jungson erősítőt.
a hangszórók közül csak a mélysugárzók nincsenek meg,de azt lehet,hogy Hivivel csinálnám meg.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Linkwitz Orion+

Passzív keresztváltóval sajna sose lesz ilyen egyenes a frekiátvitel. Gondoljunk csak a mélyekre, amit azért elég rendesen megnyomnak a műveleti erősítők (ha jól emlékszem 40 Hz-nél már nyolcszoros az erősítés a bemeneti feszültséghez lépest). Ráadásul 24 dB-s vágást nem szokás passzív módon megoldani, mivel nagyon bonyolulttá teszi a kapcsolást. A passzív elemeknél már a nyolcvanas években elmentek a maximális teljesítőképesség határáig. A további finomítások az aktív és digitális technológia révén lehetségesek csak.

...érdekes módon még mindíg a passzív keresztváltók vannak jelen túlnyomó részben. És ez a legfelső kategóriára is igaz....persze van aktívváltós rendszer is bőven...de nem jellemző.

[OFFTOPIC] Amúgy örülök hogy ilyen jól sikerült a hangsugárzód.....de azért még nem kell mindenki más cuccát ledegradálni....pláne hogy még rajtad kívül senki sem hallotta.....

Pár link:

d2905
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Beállítottam lineáris átvitelre a hangsugárzókat. 3dB-n belül mozog nagyjából, ami szerintem ritka jó egy teljesítmény. 4 kHz feletti rész nem mérvadó mivel a mikrofon a fölött nem lineáris, egyébként biztos vagyok, hogy ott sincs semmi gond. 50 Hz-nél van egy komolyabb letörés, ez a nyitott doboz miatt van, de speciel nekem elég a mélyekből. Megjegyzem a monitor sugárzók nagyobb része már 100 Hz-től levág. 
Tetszik, hogy ilyen nagy játékterem van a frekiket illetően, a saját ízléshez és a szoba akusztikájához meg a lemezfelvételekhez lehet igazítani. Van aki Tact Room Correction technológiával használja. Nem hülyeség.

A passzív rendszerek elmehetnek a sunyiba.

Mi lenne,ha mechanikus hagyományos váltót csinálnánk hozzá?

A magas és a mélyközép közé lehetne csinálni, de akkor sem úsznád meg a mélyközép elektronikus korrekcióját, a mélyhez pedig 100Hz környékére passzívat csinálni hát....nem egyszerű, és akkor itt is ott van a korrekció lérdése, aminek a magam részéről csak aktívban látom értelmét.
Ugyanis itt nem csak váltani kell a hangszórók között, hanem a mélyközép és a mély feq alatti 6dB/oktáv esését korrigálni (és még egy-két dolgot), amit lényegesen egyszerűbben és jobb minőségben, pontosabban lehet aktívan megoldani.

violin
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Amúgy megkérdezhetem hogy mivel mértél...? Amit beraktál az hányszoros simítással bír...?
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

violin
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Passzív keresztváltóval sajna sose lesz ilyen egyenes a frekiátvitel. Gondoljunk csak a mélyekre, amit azért elég rendesen megnyomnak a műveleti erősítők (ha jól emlékszem 40 Hz-nél már nyolcszoros az erősítés a bemeneti feszültséghez lépest). Ráadásul 24 dB-s vágást nem szokás passzív módon megoldani, mivel nagyon bonyolulttá teszi a kapcsolást. A passzív elemeknél már a nyolcvanas években elmentek a maximális teljesítőképesség határáig. A további finomítások az aktív és digitális technológia révén lehetségesek csak.

...érdekes módon még mindíg a passzív keresztváltók vannak jelen túlnyomó részben. És ez a legfelső kategóriára is igaz....persze van aktívváltós rendszer is bőven...de nem jellemző.

[OFFTOPIC] Amúgy örülök hogy ilyen jól sikerült a hangsugárzód.....de azért még nem kell mindenki más cuccát ledegradálni....pláne hogy még rajtad kívül senki sem hallotta.....

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Linkwitz Orion+

Passzív keresztváltóval sajna sose lesz ilyen egyenes a frekiátvitel. Gondoljunk csak a mélyekre, amit azért elég rendesen megnyomnak a műveleti erősítők (ha jól emlékszem 40 Hz-nél már nyolcszoros az erősítés a bemeneti feszültséghez lépest). Ráadásul 24 dB-s vágást nem szokás passzív módon megoldani, mivel nagyon bonyolulttá teszi a kapcsolást.
A passzív elemeknél már a nyolcvanas években elmentek a maximális teljesítőképesség határáig. A további finomítások az aktív és digitális technológia révén lehetségesek csak.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Béla úgy érti hogy passzív alkatrészekből....  

ja ja.
Nekem is elektronikus váltó van az ML dobozaimhoz.

violin
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Béla úgy érti hogy passzív alkatrészekből....

[OFFTOPIC] Szerintem passzív alkatrészekből készült váltóval is lehet kellemetlen meglepetést okozni...egy aktív váltós doboznak.....

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Linkwitz Orion+

Beállítottam lineáris átvitelre a hangsugárzókat. 3dB-n belül mozog nagyjából, ami szerintem ritka jó egy teljesítmény. 4 kHz feletti rész nem mérvadó mivel a mikrofon a fölött nem lineáris, egyébként biztos vagyok, hogy ott sincs semmi gond. 50 Hz-nél van egy komolyabb letörés, ez a nyitott doboz miatt van, de speciel nekem elég a mélyekből. Megjegyzem a monitor sugárzók nagyobb része már 100 Hz-től levág. 
Tetszik, hogy ilyen nagy játékterem van a frekiket illetően, a saját ízléshez és a szoba akusztikájához meg a lemezfelvételekhez lehet igazítani. Van aki Tact Room Correction technológiával használja. Nem hülyeség.

A passzív rendszerek elmehetnek a sunyiba.

Mi lenne,ha mechanikus hagyományos váltót csinálnánk hozzá?

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”