Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
- kripo100
- V.I.P.
- Értékelés: 24
Hangsugárzó építés
Üdv!
Sokáig agyaltam, hogy melyik topikban kérjek segítséget a tőlem tapasztaltabbaktól.
Tehát a probléma, amire megoldást kellene találni:
Mivel a párom sokat tévézik és szeme miatt tv cserére került sor. Meg is lett a nagy öröm egy 55" Samu Led személyében, majd innen indult a lavina ugyanis a hangja egyszerűen borzalmas... Nézegettük a Soundbarokat, amik elvetetésre kerültek a "szerintünk" horror áruk miatt.
Volt itthon egy Lepai 2X20W kis erősítő és ehhez a vaterán lett egy Genius SP-HF2020 2.0 hangfal szett /csak passzív azaz dekóder és táv egység hiányzik belőle/ s így jelenleg az upc beltéri analóg kimenetéről megy a cuccos, úgy hogy ha a párom bekapcsolja a tv-t akkor az egyik usb aljzat bekapcsolja egy relén keresztül az erősítőt is.
Abban kérnék segítséget illetve tanácsot, hogy érdemes e az egészet egybe építeni s azt a tv alá függeszteni?
Az erősítőt gondolom ismeritek / nem is kell nagyobb teljesítményű/, a hangfalról meg annyit, hogy 3 db 3" 4 ohmos árnyékolt és 1 db 1" 8 ohmos esytech hsz van benne egyszerűen sorba kötve /ahogyan én néztem/.
A hanggal a párom megvan elégedve "csak a hely kihasználással nem" ezért kellene egybe rakni az egészet persze ha érdemes....
Előre is Köszönöm a segítségeteket!
B.U.É.K. Mindenkinek!
"Bánj mindennel és mindenkivel úgy, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak."
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Hangsugárzó építés
Perohmnitás nevű fogalom nem létezik,
...vagy lehet, hogy mostantól létezik???
Egy zseni, aki ifjú kora ellenére 120 hangszórót már megjavított, és egy újságíró, ha összefog, csodákra lehetnek képesek: világszabadalom, Nobel Oszkár díj, stb.
Uhhh... már megint a szkeptikus énem jött elő... Na nem baj. Még van egy napom, hogy megváltozzak az új esztendőre! :-)
BUÉK mindenkinek!
Hangsugárzó építés
"- A mágneses térnek van egy energiaszintet növelő hatása is. Hogyan lehetett megoldani a túlfűtés problematikáját?
- Természetesen, ha a mágnes túlmelegszik, akkor a Curie-pont megnő, és veszít a perohmnitásából. Ezt úgy oldotta meg, hogy egy alumínium tégelybe helyeztem az egész mágneses kört, és ezt a kört csatlakoztattam az alumínium kosárhoz. Túlterhelés esetén a mágnes átadja az alumíniumtégelynek ezt a hőt, és teljes mértékben elfűti azt. Ezáltal sokkal jobb lesz a hatásfoka és érzékenyebb is."
Perohmnitás nevű fogalom nem létezik, a srác valószínűleg permeabilitást mondott.
Egy adott anyag esetén a Curie-hőmérséklet állandó, ezen a hőmérsékleten az anyag elveszti ferromágneses jellegét, de visszahűtve újra visszanyeri azt.
A NdFeB (gondolom ez neodímium-tartalmú mágnes) Curie-hőmérséklete 583 °C, ezen a hőmérsékleten szerintem a mágneskört melegítő lengőtekercsről leég a szigetelés, zárlatos lesz, és nagy füst támad.
A 8 ohmos hangszórót 10 kW-tal fűteni - ehhez 35 A kell. A lengőtekercs anyagára folyamatos üzem esetén 5 A/mm^2 áramsűrűséget engednek meg, tehát 7 mm^2-es keresztmetszetű, vagyis 3 mm átmérőjű drótból kellene tekerni a lengőtekercset. A lengőtekercs általában kétrétegű, tehát legalább 6 mm-es légrésre van szükség.
Hangsugárzó építés
Az a bajság, hogy van egy nagy szakadék a média ("újságírók") és a való világ között. :-(
Végigolvastam mindkét cikket, és fogalmam sincs, hogy tulajdonképpen mit csinált a srác!?
Első ránézésre úgy tűnik, mintha egy dóm hangszórót tett volna koncentrikusan a mély közepébe. Ilyennekkel tele vannak az Auchan áruházak polcai. De lehet, hogy átsiklottam a lényegen.(?) Szerintetek, valójában mit alkotott a szegedi zseni?
>=10kW terhelhetőségű, hangnyomással ujjat-eltörő, telefonblokkoló gépet?Mert az újságíró szerint ezek az ismérvei.
A videón amikor a frekigenerátorral lemennek mély tartományba, eléggé kileng a membrán. Kíváncsi lennék mit csinálna azon a 10kW-on?
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Az a bajság, hogy van egy nagy szakadék a média ("újságírók") és a való világ között. :-(
Végigolvastam mindkét cikket, és fogalmam sincs, hogy tulajdonképpen mit csinált a srác!?
Első ránézésre úgy tűnik, mintha egy dóm hangszórót tett volna koncentrikusan a mély közepébe. Ilyennekkel tele vannak az Auchan áruházak polcai. De lehet, hogy átsiklottam a lényegen.(?) Szerintetek, valójában mit alkotott a szegedi zseni?
"-Hogyan lehetne érzékeltetni ennek a rezonanciális-tölcsérű neodym hangszórónak a lényegét?
- Ez a hangszóró nem a hagyományos elv alapján működik. Egyedi mágneskört építettem, amelyben két különálló lengőtekercs mozog, és a légréses indukciója is nagyobb, mint a hagyományos hangszóróké.
- A hangminőség szempontjából jelenthet-e ez előrelépést a hifi technikában?
- Természetesen. Kiszélesítettem a minimális és a maximális teljesítmény közötti távolságot, kisebb teljesítménnyel is sokkal nagyobb hangteljesítményt lehet hatásosan elérni. Emellett a terhelhetősége is sokkal nagyobb. Ezt a hangszórót szinte lehetetlen elnyűni, hosszabb az élettartama, szélessávú, tisztábban hallható a különbség eközött és bármely másik, hagyományos hangszóró között.
- Szokatlan az, hogy nem érintkeznek az alkatrészek egymással. Ilyennel, vagy ehhez hasonló technológiával találkoztál-e, létezik-e egyáltalán ehhez fogható a nagyvilágban?
- Az a technológia, amit én ehhez fölhasználtam, még nem létezett, vagyis a két különálló lengőtekercs egy mágneskörben alkalmazva még nem volt. Olyan igen, hogy a két tekercs két különálló mágneses térben működött, az én találmányom esetén egy térben vannak, és egymástól elkülönülve koaxiálisan mozognak egymáshoz képest.
- A mágneses térnek van egy energiaszintet növelő hatása is. Hogyan lehetett megoldani a túlfűtés problematikáját?
- Természetesen, ha a mágnes túlmelegszik, akkor a Curie-pont megnő, és veszít a perohmnitásából. Ezt úgy oldotta meg, hogy egy alumínium tégelybe helyeztem az egész mágneses kört, és ezt a kört csatlakoztattam az alumínium kosárhoz. Túlterhelés esetén a mágnes átadja az alumíniumtégelynek ezt a hőt, és teljes mértékben elfűti azt. Ezáltal sokkal jobb lesz a hatásfoka és érzékenyebb is.
Forrás: Innoportal.hu"
Ennél konkrétabb cikket sajnos nem találtam.
Hangsugárzó építés
Valójában, én sem értem. Mármint ami a "szélessávú" hangszórót illeti. Elkelne, valami bővebb bemutatás, magyarázat.
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Hangsugárzó építés
Jönnek az új motorok?
http://szeged.hir24.hu/szeged/2012/06/1 ... alalmanya/
http://www.delmagyar...ergely/2269342/
Hangsugárzó építés
Jönnek az új motorok?
http://szeged.hir24.hu/szeged/2012/06/1 ... alalmanya/
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/vi ... y/2269342/
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Hangsugárzó építés
Nagyon szép! Komoly cucc.
Hangsugárzó építés
Akkor gratula!
Ne keverjük!
Hangsugárzó építés
Akkor lehet lesz egy USHER-em.
Akkor gratula!
Hangsugárzó építés
Szerintem nem.
Akkor lehet lesz egy USHER-em.
Ne keverjük!
Hangsugárzó építés
Köszi bege! Közel 10éves gyártású hangsugárzónál, akkor nem kell rinyálni attól, hogy közeljövőben szétporlad, elérik, mint a habszéleknél?
Szerintem nem.
Hangsugárzó építés
Nem biztos, hogy én vagyok a legmegfelelőbb a kérdés megválaszolására, de szerintem, ha tényleg butilgumiból készült, akkor nagyon sokáig. Fordultak meg már nálam közel harminc éves hangszórók, látszólag semmi bajuk nem volt.
Köszi bege! Közel 10éves gyártású hangsugárzónál, akkor nem kell rinyálni attól, hogy közeljövőben szétporlad, elérik, mint a habszéleknél?
Ne keverjük!
- supermono
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 5
Hangsugárzó építés
Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani a jamo sub 650 hangszórójának pontos típusát?
(Kivettem a hangszórót a dobozból, de nem találtam rajta semmi típusjelzést.)
Hangsugárzó építés
Egy kérdés.
Milyen tartós egy gumimembránperem felfüggesztés, pl. egy Chario, Sonus, USHER-ben alkalmazott, mélyközép hangszórónál?
Nem biztos, hogy én vagyok a legmegfelelőbb a kérdés megválaszolására, de szerintem, ha tényleg butilgumiból készült, akkor nagyon sokáig. Fordultak meg már nálam közel harminc éves hangszórók, látszólag semmi bajuk nem volt.
Hangsugárzó építés
Egy kérdés.
Milyen tartós egy gumimembránperem felfüggesztés, pl. egy Chario, Sonus, USHER-ben alkalmazott, mélyközép hangszórónál?
Ne keverjük!
Hangsugárzó építés
Már vártam, köszönöm.
Egyet kell értsek...
Ha csak pár centi hátratolás kell, akkor talán érdemesebb döntött előlapban gondolkozni. Néhány hangszórónak egyenletesebb is az átvitele 20 fokból hallgatva, mint szemből:)
Hangsugárzó építés
Csakhogy ennek a megoldásnak jelentős hátrányai is vannak. 1) Diffrakciók a tört előlap miatt 2) rosszabb, ráadásul rendszerint aszimmetrikus függőleges iránykarakterisztika, hiszen nagyobb lesz a hangszórók térbeli távolsága, a hátratolt magassugárzó által keltett hullámokat pedig a tört előlap reflektálja illetve árnyékolja.
Már vártam, köszönöm.
Egyet kell értsek. Annyit hozzátennék, hogy maga az elv csökkenti a vertikális diszperziót. Így akár lehetővé válik, a mélyközepek kisfokú megdöntése is, elkerülve az élek okozta diffrakciót. Most is mint máskor, megalkuvást kell kötni.
Hangsugárzó építés
Célszerű lenne még a magas, és a mélyközepek eltérő síkon történő alkalmazása.
Csakhogy ennek a megoldásnak jelentős hátrányai is vannak. 1) Diffrakciók a tört előlap miatt 2) rosszabb, ráadásul rendszerint aszimmetrikus függőleges iránykarakterisztika, hiszen nagyobb lesz a hangszórók térbeli távolsága, a hátratolt magassugárzó által keltett hullámokat pedig a tört előlap reflektálja illetve árnyékolja.
Hangsugárzó építés
Ha elkészül majd bejelentkezek egy meghallgatásra.
Szavadon foglak. :-)
potatomelon.wordpress.com
Hangsugárzó építés
Sőt a mély/közép szükséges kiemelésének a távolságát is jó lenne előre belőni a hangszórók fázis mérésével. Lehet, hogy mechanikusan teljesen megoldható lesz a hangszórók fázis viszonya.
Erre gondoltam én is.
- emzeperix
- V.I.P.
- Értékelés: 114
Hangsugárzó építés
Célszerű lenne még a magas, és a mélyközepek eltérő síkon történő alkalmazása.
Sőt a mély/közép szükséges kiemelésének a távolságát is jó lenne előre belőni a hangszórók fázis mérésével. Lehet, hogy mechanikusan teljesen megoldható lesz a hangszórók fázis viszonya.
Hangsugárzó építés
Akkor ha jól értem legyen 1 kamra. Ebből kellene akkor valami pofásat kihozni ami megfelel a maximum 20 liternek. Adott a 2 mély 174mm-es átmérővel, illetve van a magas amely 132mm-es.
Te döntsd el melyik legyen. Amin még érdemes lenne elkondolkodni, az előlapi méret arányai, a minél kevesebb anomália elkerülése érdekében. A hangszórókat, úgy is minél közelebb kell tenni az LKR váltás miatt, úgyhogy talán van lehetőség egy kis játékra. Célszerű lenne még a magas, és a mélyközepek eltérő síkon történő alkalmazása.
- andrelegrand
- V.I.P.
- Értékelés: 20
Hangsugárzó építés
Akkor ha jól értem legyen 1 kamra. Ebből kellene akkor valami pofásat kihozni ami megfelel a maximum 20 liternek. Adott a 2 mély 174mm-es átmérővel, illetve van a magas amely 132mm-es.