Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Üdvözlet!

Új vagyok ezen a fórumon, és szeretném megragadni az alkamat, hogy bemutatkozzam.

Üdv.
A srácok biztosan segíteni fognak.
Majd még ide is kukkants be:
  DIY hangfalépítésSeas Exotic monitor doboz építése
Hivi hangszórókkal épített hangsugárzók.
DIY hangdoboz KIT-ek

Itt meg épp egy nagyon komoly akcióról olvashatsz:
ATC Akciók!

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Üdvözlet!

Jelenleg egy Shalafi féle 17R626N

Egy szó mint száz üdvözlet mindenkinek!

Szia neked is!

Én egy megállapítással és egy kérdéssel kezdeném rögtön.:

Jé, egy létező személy, aki már látott közelről ilyen hangszórót!
Milyennek találod? Úgy értem ez sokunkat érdekel szerintem: érdemes ebből építeni szerinted?
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Üdv. Neked is! Jó ezt az egészséges hozzáállást olvasni, reméljük sokáig megmarad.
Lehet érdemes lesz neki mástól is tanácsot kérnie.

B.A.T.
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: B.A.T. »

Üdv. Neked is! Jó ezt az egészséges hozzáállást olvasni, reméljük sokáig megmarad.
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: baskiria »

Üdvözlet!

Új vagyok ezen a fórumon, és szeretném megragadni az alkamat, hogy bemutatkozzam.

Kb. általános iskolás korom óta érdekel minden, ami hangsugárzókkal, otthoni hifivel kapcsolatos, szerencsére az apám révén volt lehetőségem belekóstolni sok mindenbe az évek során, bár ő is a racionális és többnyire megfizethető vonalon mozgott, szóval a csodakábelek, tápkondícionálók, rendezett molekulaszerkezetű hangfaltüskék és szűz lányok vérével éjfélkor locsolt valamint csak az év bizonyos napjain és bizonyos szögből hallagható komponensek távol állnak tőlem. Építgettem is ezt-azt a magam rettentő amatőr módján az évek során, főleg mélynyomókat szobába és autóba, de két kisebb kétutas doboz is elkészült. Van, amit a gazdája azóta is használ, és van, ami félresikerült és levélnehezékként szolgál tovább, így útólag belegondolva nem is csoda.

A famunkát mindig is én végeztem, jellemzően MDFből dolgozva, ebben sokat segített, hogy mindenféle szükséges eszköz a rendelkezésemre állt, volt helyem és időm is gyakorolni. Elkészült sok különböző jellemzően gagyi hangszórókkal szerelt mélynyomó, egy HA15+DT99 kombóval hajtott polcdoboz (ez véletlenül jól sikerült), egy TVM 15-össel és DT25-el szerelt polcdoboz (ez a mellényúlás, levélnehezék), egy Pepperhorn, egy B3Nből álló 5.1 rendszer 5. része, és még sok félig kész dolog, ami most nem is jut már eszembe. Jelenleg egy Shalafi féle 17R626N és egy XT25 kombinációt próbálok életre kelteni, a polcon pedig dobozolást várva pihen 4db Tannoy M1, egy pár XT25SC, egy pár TN20, egy pár 25TBC/G és egy pár FW146. Az elmúlt fél évben vettem egy EMU Tracker Pre külső hangkártyát a mérésekhez, plusz egy WM61A kapszulát, hogy mégse "vakon" keljen építgetni, összeraktam a megfelelő impedancia mérő kábelt az ARTA-hoz, és megpróbáltam beszerezni minden fontosabb szakirodalmat és szoftvert, valamint valamilyen szinten megtanulni őket érteni és kezelni. Ha már töltöm az időm, ideje kicsit komolyabbra fordítani a dolgot

Sokat bújtam a magyar és külföldi fórumokat, és megpróbáltam sok mindennek utána olvasni amennyire időm engedte. Nagyon sok segítséget kaptam Shalafitól, ezúton is köszönet érte. Lenyűgözve nézem, hogy egyesek miket alkotnak itt, azt hiszem ezeket a szinteket sosem fogom megütni, de talán nem is ez a fontos. No, ez máris kicsit hosszúra sikerült! Egy szó mint száz üdvözlet mindenkinek!

fcs66
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: fcs66 »

Gabo01-nek: Aki megszokta a "nagy hangot", a kis hangugárzók hallgatása közben mindig hiányérzete van. Nekem már a tesóm Mezzo-Utopia méretü doboza is kicsi :-D
Már ő is gondolkozik egy nagy doboz építésén, amióta átjár hozzám zenét hallgatni. :-D

fcs66
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Köszönöm a jókívánságokat!
Szeritem a jövő héten kész lesz a váltó. Utána egyeztetés kérdése a meghallgatás.
Egyébként Szigetszentmiklóson lakom.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: bege »

Tőled majdnem mindenki messze van nem?!

Na, jól van!

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 435

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

Sziasztok!
Össze lett rakva a nagy hangfal. 
Jelenleg a keresztváltón megy a finomítás. Kezdetnek a lapsugárzó váltóját raktam rá, de mivel ez nem egy nyitott sugárzó és a magassugárzó is más lett, más beállítások szükségesek. Azért a képek közé rakok egy olyat, ahol látható az ideiglenes váltó. Nem a dobozba raktam a váltót, mert jobb, ha kint van. Így a váltó installálására is van lehetőség (tekercsek, kondik súlyazása, rezgéscsillapítása), ráadásul szerelni is könnyebb. 
Ami nem látszik a képeken, a belső csillapítás, ami VISATON kartolt-gyapjú lapokból lett berakva a hátfalra, illetve a doboz tetejére és aljára. A közepek légterébe kb fél cm vastag kátránylapok kerültek.
Az első benyomások kedvezőek a hagzással kapcsolatban. 
 Mivel nem ebbe a szobába terveztem, ezért kicsit féltem, hogy sok lesz ide. (A képen nem látszik, de a légtérhez tartozik még egy amerikai-konyha és egy nagy előszoba, úgyhogy van neki elég légköbméter.) Szerencsére sikerült megtalálni a helyét, így egyenletes a mélyenergia-lesugárzás. Nagy, holografikus teret varázsol a nappaliba, ami magas, mély, nem túl széles, de tetszik, mivel szépen helyezi el a zenészeket a színpadon.
Ha kész leszek vele, nyitott vagyok arra, hogy aki szeretné meghallgatni, annak lesz rá lehetősége. 

Gratula! Bár én még mindig túlzásnak érzem ezt az óriás dobozt de Te tudod! Legyen benne sok örömöd!
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 435

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

Nekem tetszik. Gratulálok!  Messze vagy tőlem?
Tőled majdnem mindenki messze van nem?!
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok!
Jelenleg a keresztváltón megy a finomítás. Kezdetnek a lapsugárzó váltóját raktam rá, de mivel ez nem egy nyitott sugárzó és a magassugárzó is más lett, más beállítások szükségesek. Azért a képek közé rakok egy olyat, ahol látható az ideiglenes váltó. Nem a dobozba raktam a váltót, mert jobb, ha kint van. Így a váltó installálására is van lehetőség (tekercsek, kondik súlyazása, rezgéscsillapítása), ráadásul szerelni is könnyebb. 
Ami nem látszik a képeken, a belső csillapítás, ami VISATON kartolt-gyapjú lapokból lett berakva a hátfalra, illetve a doboz tetejére és aljára. A közepek légterébe kb fél cm vastag kátránylapok kerültek.
 Mivel nem ebbe a szobába terveztem, ezért kicsit féltem, hogy sok lesz ide. (A képen nem látszik, de a légtérhez tartozik még egy amerikai-konyha és egy nagy előszoba, úgyhogy van neki elég légköbméter.) Szerencsére sikerült megtalálni a helyét, így egyenletes a mélyenergia-lesugárzás. Nagy, holografikus teret varázsol a nappaliba, ami magas, mély, nem túl széles, de tetszik, mivel szépen helyezi el a zenészeket a színpadon.
Ha kész leszek vele, nyitott vagyok arra, hogy aki szeretné meghallgatni, annak lesz rá lehetősége. 

Nekem tetszik. Gratulálok!  Messze vagy tőlem?

fcs66
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Csavart honnan érdemes venni? Gondolkodtam M4-es csavaron is, de felesleges.

Imbuszfejű fekete kéne, valami minőségi, olyan ami törik.. (Már jártam úgy, hogy letört a feje, ahogy hajtottam be, nem is kellett hozzá nagy erő..)

Vehetsz csavarboltból 5 forintért, meg hangszórós boltból 50 forintért. :-)

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Imbuszfejű fekete kéne, valami minőségi, olyan ami törik.. (Már jártam úgy, hogy letört a feje, ahogy hajtottam be, nem is kellett hozzá nagy erő..)

Ne híradástechnikai boltból. Csavarbolt, feketített acél csavar, mindenütt van, annak nem fog letörni a feje az biztos.

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Vendég

Hangsugárzó építés

Gondolom, most már mindent tudsz! Sokat segítettünk?
Nem süllyesztem be..

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Mondjuk 3kHz-ig használnám. 5mm-t kéne süllyeszteni.
Gondolom, most már mindent tudsz! Sokat segítettünk?

Vendég

Hangsugárzó építés

Gondolkozz logikusan. Sikmembrános a mélyközeped? Akkor milyen síkról beszélnek itt egyesek, és mennyit számíthat fél centi, ami mellesleg a 3kHz-es hanghullám hosszának huszada? Gondot esetleg a rossz minőségű, egyenletlen mélységű bemarás okozhat.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Akkor lehetne választ adni, ha minden körülményt ismernénk. Általánosságban, pontosítás nélkül képtelenség minden eshetőséget végigvenni. És lehetnek ettől sokkal jelentősebb problémák is.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

A süllyesztéssel, szerintem nem fogsz mellé.

Vendég

Hangsugárzó építés

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Egy 16cm -es mélyközépnél mennyit dominál hangban, hogy be van e süllyesztve vagy nincs?
Csak a mélyközép szempontjából nézve nincs semmi jelentősége.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Nem lényegtelen, az biztos! Sőt! Nem is elég.
Igen, ezt sikerült kellően hülyén megfogalmaznom. Szóval helyesen: "... amennyivel közelebb kerül a magassugárzó síkjához."

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

no és az az 1 cm sem lényegtelen, amennyivel előrébb kerül a magassugárzó síkjához képest.
Nem lényegtelen, az biztos! Sőt! Nem is elég.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Egy 16cm -es mélyközépnél mennyit dominál hangban, hogy be van e süllyesztve vagy nincs?
Attól függ, milyen frekvenciasávban használod. A középsávban már okozhat problémákat a kosár kilógó pereme, no és az az 1 cm sem lényegtelen, amennyivel előrébb kerül a magassugárzó síkjához képest.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”