Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Aktív hangsugárzó építés

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11345
Kapcsolat:

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A DSP-s váltók zsákutcák. Bekorlátolnak. Másrészt nem te magad mondtad, hogy szobát "korrigálni" nem igazán lehet a lesugárzó rendszerrel? Mert az időbeni lefolyásban van legtöbbször a kulcs? Harmadrészt, a mostani passzív váltódban sincs "szobakorrekció", akkor az sem teljes értékű?
Állóhullámokat nem lehet elektromosan csillapítani, az az igazi zsákutca. Egyéb problémák kezelhetőek DSP-vel, pl. a hangszórók átviteli egyenetlenségei, vagy a különböző frekvenciákon szoba eltérő utózengése.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Régebben írtam, hogy szívesen meghallgatnék olyan dobozt, amire kötnénk aktív váltót,majd kétféle erősítőt.
Az egyik egy hagyományos A,vagy AB osztályú, a másik meg egy olyan, amit ti építetek be a dobozaitokba.
Te gondolom már csináltál ehhez hasonló összehasonlítást.
Ha ezek az olcsó kis kütyük ennyire jól szólnak,akkor minek gyártanak ekkora nagy monstrumokat a dobozokhoz, a gyártók?

Nem csináltam ilyen összehasonlítást, mert számomra az én megoldásom "teljes értékű", nem akarok fűtőtestekben bukdácsolni, és ugrálókötelek (kábelek) felett szökdelni. A kompakt dolgokban hiszek, azokat szeretem és nem érdekel más! Nem mondtam, hogy nem szólhatnának jobban komoly külső végfokokkal a dobozaink, csak nekem ezek annyira elegendőek, teljesítmény és minőség terén, hogy nem gondolkozom ilyesmiben.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

90e Ft volt a Crown. Nem könnyű beszerezni belőle másik példányt, de hosszabb távon biztosan meg fogom lépni, legalább 2 útban. Inkább a keresztváltó a kérdés, mert az számomra csak akkor teljes értékű, ha a hangszórók és a szoba nyűgjeit is kompenzálni lehet vele. Erre csak a DSP alapú megoldások alkalmasak, abból meg nem nagyon tudok olcsó és jó hangú modellt, pedig folyamatosan nézelődök.
A DSP-s váltók zsákutcák. Bekorlátolnak. Másrészt nem te magad mondtad, hogy szobát "korrigálni" nem igazán lehet a lesugárzó rendszerrel? Mert az időbeni lefolyásban van legtöbbször a kulcs? Harmadrészt, a mostani passzív váltódban sincs "szobakorrekció", akkor az sem teljes értékű?

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Mennyiért vetted a mostani kedvelt végfokodat? 2 hasonlót vagy ugyanolyat melléteszel és építesz egy sztereó 3 utas aktív váltót nagyjából 40-50 ezer forintból. Ez sok?
Nem beszélve arról, hogy az aktív váltással annyit hozol a hangminőségen, hogy még ha lentebb engedsz az igényeidből az erősítő oldalon, akkor is sok marad!  Ezt tapasztaltam. Sok jó erősítőt a lehetetlenül megkonstruált, "jónak" gondolt passzív váltók tesznek hallgathatatlanná. Nem gondolom, hogy manapság sokan tudnának korrekt passzív váltót tervezni akár itthon akár a világon. Nagyon nehéz dolognak tartom.

Régebben írtam, hogy szívesen meghallgatnék olyan dobozt, amire kötnénk aktív váltót,majd kétféle erősítőt.
Az egyik egy hagyományos A,vagy AB osztályú, a másik meg egy olyan, amit ti építetek be a dobozaitokba.
Te gondolom már csináltál ehhez hasonló összehasonlítást.
Ha ezek az olcsó kis kütyük ennyire jól szólnak,akkor minek gyártanak ekkora nagy monstrumokat a dobozokhoz, a gyártók?

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: bege »

Nem gondolom, hogy manapság sokan tudnának korrekt passzív váltót tervezni akár itthon akár a világon. Nagyon nehéz dolognak tartom.Ez igen!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aktív Hangsugárzó Építés

Mennyiért vetted a mostani kedvelt végfokodat? 2 hasonlót vagy ugyanolyat melléteszel és építesz egy sztereó 3 utas aktív váltót nagyjából 40-50 ezer forintból. Ez sok?
90e Ft volt a Crown. Nem könnyű beszerezni belőle másik példányt, de hosszabb távon biztosan meg fogom lépni, legalább 2 útban. Inkább a keresztváltó a kérdés, mert az számomra csak akkor teljes értékű, ha a hangszórók és a szoba nyűgjeit is kompenzálni lehet vele. Erre csak a DSP alapú megoldások alkalmasak, abból meg nem nagyon tudok olcsó és jó hangú modellt, pedig folyamatosan nézelődök.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Hogy kinek mi a drága, azon nem lehet vitázni. Számomra az aktív világ drága, leginkább a dupla-tripla erősítés miatt, de néha én is elcsábulok. Egy szélsőségektől mentes passzív váltót komoly alkatrészekből is meg lehet építeni 100-200 ezerből. Ennyiből nem lehet néhány jobb végfokot és aktív váltót beszerezni.
Nem beszélve arról, hogy az aktív váltással annyit hozol a hangminőségen, hogy még ha lentebb engedsz az igényeidből az erősítő oldalon, akkor is sok marad!  Ezt tapasztaltam. Sok jó erősítőt a lehetetlenül megkonstruált, "jónak" gondolt passzív váltók tesznek hallgathatatlanná. Nem gondolom, hogy manapság sokan tudnának korrekt passzív váltót tervezni akár itthon akár a világon. Nagyon nehéz dolognak tartom.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Nem hallottam még olyan aktív dobozt, ami megfogott volna, beleértve ebbe a Genelec-et is. Pl a 2011-es show-n a L'auditeur szobában az az aktív (Manger?) doboz is, hát
Most is éppen egy 8050-es Genelec-et hallgatok, semmi problémám nincs vele. Érzem a gyengeségeit az excel monitor után, de ez akkor is egy korrekt, jó hang. Mások a preferenciáink. Az "én" zenéimhez kell a sávszélesség, a dinamika, a lendület, a DÖG, emellett a kompaktságot is keresem. Ebben a dobozban ez mind együtt van! Nem mondom, hogy örökre megtartom, de mikor újra hozzám került, szép emlékek jöttek elő, hisz egy évig ilyenem volt. Szeretem, emellett a cég (Genelec) felfogása, minőségi kivitelezése, mérnökisége számomra példamutató!!!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aktív Hangsugárzó Építés

Ezzel vitatkoznék. A passzív váltás drága. Nagyon drága, ha nem monacor tekercsekből és kondikból építkezel!
Egy olyan passzív váltó árából, amiben "komoly" (drága) alkatrészek vannak, kb. két aktív kijön minőségi, de nem "elszállt árú" alkatrészekkel! 

Hogy kinek mi a drága, azon nem lehet vitázni. Számomra az aktív világ drága, leginkább a dupla-tripla erősítés miatt, de néha én is elcsábulok. Egy szélsőségektől mentes passzív váltót komoly alkatrészekből is meg lehet építeni 100-200 ezerből. Ennyiből nem lehet néhány jobb végfokot és aktív váltót beszerezni.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

4. A passzív váltás olcsó, ezen kívül semmi se szól mellette, az aktív rugalmasabb, precízebb.
Ezzel vitatkoznék. A passzív váltás drága. Nagyon drága, ha nem monacor tekercsekből és kondikból építkezel!
Egy olyan passzív váltó árából, amiben "komoly" (drága) alkatrészek vannak, kb. két aktív kijön minőségi, de nem "elszállt árú" alkatrészekkel! 

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Tomi »

1. A stúdiókban úgy kevernek, hogy lehetőleg a legtöbb rendszeren jól hallgatható legyen a mű, ezért fontos a pontosság a műszaki paramétereket illetően (linearitás, fázisok stb.) a stúdió monitorokban. 
2. Az emberi fül nagyon gyorsan hozzászokik egy adott karakterisztikájú lehallgató rendszerhez, ezért fontos a mérés.
3. Az elektronika 20%, a hangsugárzó 40%, a szobaakusztika 40%. Ez nagyjából a hüvelykujj szabály, amit érdemes figyelembe venni.
4. A passzív váltás olcsó, ezen kívül semmi se szól mellette, az aktív rugalmasabb, precízebb.
5. Attól még, hogy valami aktív váltással van megoldva, még nem biztos, hogy jól szól, lásd 3. pont, valamint alkatrészek minősége.

Ezek után, mivel mindenkinek mások a preferenciái, -amiben a megszokás adja a legnagyobb részt- innentől kezdve ízlésbeli kérdésnek tekinthető, amivel kapcsolatban bármilyen nemű szubjektív vitának értelme nincs.

Visszatérve a topic eredeti missziójához, akik nyitottak az aktív váltós történetre, azokat bátorítanék, hogy osszák meg a tapasztalataikat, mérési eredményeiket, stb.
potatomelon.wordpress.com

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Aktív Hangsugárzó Építés

Bege, neked meg nem kell folyton bizonygatnod a passzív rendszerek jóságát, nekem ez nem egy verseny. Engem hidegen hagynak a passzív hifi rendszerek, téged meg nem érdekelnek az aktív kompakt dobozok. Ennyi. Ettől szép az élet. Eszem ágában sincs bizonygatni semmit, senkinek. Engem a jó, nekem tetsző hang érdekel. Függetlenűl, hogy aktívnak hívjuk, vagy nem. Mint már többször kifejtettem, biztos vagyok benne, hogy ez,nem ezen múlik.  
A Te szavaidat használva, ez ennyi.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Szinte az összes nagyobb aktív Pro monitorban külön van a váltó és az erősítő. A kompakt dobozok inkább az alsóbb ársávban jellemzőek.
Szinte....
http://www.adam-audio.com/en/pro-audio/ ... escription

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aktív Hangsugárzó Építés

Az aktív váltással nincs gondom, de jobb szeretem ha külön van a rendszer. A végfokok terén nem az ilyen dobozba épített erősítők jelentik a csúcsot. Inkább legyen egy aktív váltó, mint külön készülék, minőségi alkatrészekből építve.. Egy komoly hangszórókészletű doboz örök darab lehet, bármit elé lehet kötni, akár aktív, akár passzív váltót külső dobozban, mint pl Audio Note..
Szinte az összes nagyobb aktív Pro monitorban külön van a váltó és az erősítő. A kompakt dobozok inkább az alsóbb ársávban jellemzőek.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Nem vonom kétségbe az élményed, de ilyenkor mindig kikívánkozik belőlem, hogy nem attól lesz "stúdiós" egy rendszer, hogy betolunk egy lakószobába két aktív hangsugárzót. Komoly stúdiókban a lehallgató rendszert szigorú elvárások mentén telepítik, mérik és beállítják az átvitelt, rendezik az akusztikát. Mindennek a végeredménye lesz a valódi stúdiós hangzás. Persze manapság már mindent stúdiós cuccnak neveznek, amin van egy XLR aljzat...
Ez értékes hozzászólás volt! Köszönöm, és egyet értek vele! Pont ezért kértem, hogy írjuk át a topik nevét "Stúdó monitor"-os megnevezésről "Aktív hangsugárzós"-ra, mert én nem érzem úgy, hogy pl. Tomival stúdió monitorokat csinálnék. Ezek kompakt aktív monitorok, amik szerintem amellett, hogy jó néhány komoly kritériumoknak megfelelnek, igen kellemesen hallgathatók a mindennapokban, és nagyon is kellemesek, zeneiek.
Mikrofónia? Igen, létezik ez a fogalom. Minden konstrukciónak vannak erősebb és gyengébb oldalai, komponensei. Ezek jó egyensúlyából születik a jó hangsugárzó! A félvezetős elektronikák mikrofóniára való hajlama nálam hátrébb szerepel jó pár dolognál! Amiket viszont fontosabbnak tartok, azok az én "felfogásom" szerint erősítik az általam megalkotott konstrukció minőségi szintjét!
Senkinek nem kötelező kompakt aktív dobozokat készíteni, én ezt az utat választottam, de nagyon szívesen meghallgatnék komponens aktív rendszert is, csak hallanék már olyanról, aki épít. (Egyről tudok ezidáig.)
Bege, neked meg nem kell folyton bizonygatnod a passzív rendszerek jóságát, nekem ez nem egy verseny. Engem hidegen hagynak a passzív hifi rendszerek, téged meg nem érdekelnek az aktív kompakt dobozok. Ennyi. Ettől szép az élet.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Aktív Hangsugárzó Építés

Nem vonom kétségbe az élményed, de ilyenkor mindig kikívánkozik belőlem, hogy nem attól lesz "stúdiós" egy rendszer, hogy betolunk egy lakószobába két aktív hangsugárzót. Komoly stúdiókban a lehallgató rendszert szigorú elvárások mentén telepítik, mérik és beállítják az átvitelt, rendezik az akusztikát. Mindennek a végeredménye lesz a valódi stúdiós hangzás. Persze manapság már mindent stúdiós cuccnak neveznek, amin van egy XLR aljzat...Értelek, de a ha én vennék, vagy Kalmival építtetnék egy aktív dobozt, (vagy stúdió monitort?) azt is, csak lakószobában tudnám hallgatni. Mint, nagyon sokan. Vagy itt, nem erről van szó?Különben, nekem mindegy!

Vendég

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A legutóbb són is volt egy komoly stúdiós háttérrel rendelkező kiállító, aktív doboz óriásokkal, gondolom egy valag pénzért, számomra, szinte hallgathatatlan hanggal.

Ellenben volt szerencsém többször hallani, Pásztor úr jóvoltából, egy jól felinstallált McIntosh/Eventus/Zen rendszert. Sokunknak elkellenének, ilyen szintű meghallgatások.

Már csak a realitások talaján maradva.

Nem hallottam még olyan aktív dobozt, ami megfogott volna, beleértve ebbe a Genelec-et is. Pl a 2011-es show-n a L'auditeur szobában az az aktív (Manger?) doboz is, hát
Az aktív váltással nincs gondom, de jobb szeretem ha külön van a rendszer. A végfokok terén nem az ilyen dobozba épített erősítők jelentik a csúcsot. Inkább legyen egy aktív váltó, mint külön készülék, minőségi alkatrészekből építve.. Egy komoly hangszórókészletű doboz örök darab lehet, bármit elé lehet kötni, akár aktív, akár passzív váltót külső dobozban, mint pl Audio Note..

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aktív Hangsugárzó Építés

A legutóbb són is volt egy komoly stúdiós háttérrel rendelkező kiállító, aktív doboz óriásokkal, gondolom egy valag pénzért, számomra, szinte hallgathatatlan hanggal.

Ellenben volt szerencsém többször hallani, Pásztor úr jóvoltából, egy jól felinstallált McIntosh/Eventus/Zen rendszert. Sokunknak elkellenének, ilyen szintű meghallgatások.

Nem vonom kétségbe az élményed, de ilyenkor mindig kikívánkozik belőlem, hogy nem attól lesz "stúdiós" egy rendszer, hogy betolunk egy lakószobába két aktív hangsugárzót. Komoly stúdiókban a lehallgató rendszert szigorú elvárások mentén telepítik, mérik és beállítják az átvitelt, rendezik az akusztikát. Mindennek a végeredménye lesz a valódi stúdiós hangzás. Persze manapság már mindent stúdiós cuccnak neveznek, amin van egy XLR aljzat...

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Aktív Hangsugárzó Építés

de erdemes kulon kezelni a studios vilagot a hifisek vilagatol mert az egyik nagyreszt a realitasok talajan mozogA legutóbb són is volt egy komoly stúdiós háttérrel rendelkező kiállító, aktív doboz óriásokkal, gondolom egy valag pénzért, számomra, szinte hallgathatatlan hanggal. 

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Ez a kérdés már bennem is felmerült.  Az asztali készülékek alatt nemegyszer igencsak drága csillapítások használatának nem lenne értelme?
Ez a kerdes sokakban felmerult mar (regen is es manapsag is). De jozan paraszti esszel gondolj csak bele: ha olyan jelentosen befolyasolna a felvezetos elektronika mikrofonias hatasa a vegso hangminoseget akkor nem leteznenek a profi studios vilagban aktiv monitor hangsugarzok. Sajnos vagy nem sajnos de erdemes kulon kezelni a studios vilagot a hifisek vilagatol mert az egyik nagyreszt a realitasok talajan mozog a masik pedig sokszor (de szerencsere nem mindig) jocskan elrugaszkodik onnan. Aztan van egy kozeput amit pl. kalmi is kepvisel, de erzesem szerint ide kevesen tartoznak...

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Az aktív váltású többutas hangsugárzó minden szempontból igen jó gondolat. Az kevésbé tetszik, amikor helytakarékossági okokból bele is rakják az elektronikát a hangdobozba, megspórolva  a kábelcsatlakozókat, viszont folyamatos rezgésre kényszerítve az elektronikát. Persze most jön a duma, hogy jelentéktelen a félvezetős elektronikák mikrofóniás érzékenysége. Sajnos ezzel mélységesen nem értek egyet.  
Ez a kérdés már bennem is felmerült.  Az asztali készülékek alatt nemegyszer igencsak drága csillapítások használatának nem lenne értelme?

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Már csak a -de minek? hiányzik a végéről
Szerinted az ATC-nél nem gondoltak arra, amit felvetettél?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5318

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Legalább valaki ír!
Már csak a -de minek? hiányzik a végéről

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Az aktív váltású többutas hangsugárzó minden szempontból igen jó gondolat. Az kevésbé tetszik, amikor helytakarékossági okokból bele is rakják az elektronikát a hangdobozba, megspórolva  a kábelcsatlakozókat, viszont folyamatos rezgésre kényszerítve az elektronikát. Persze most jön a duma, hogy jelentéktelen a félvezetős elektronikák mikrofóniás érzékenysége. Sajnos ezzel mélységesen nem értek egyet.  
Legalább valaki ír!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5318

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”