Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Én azt javaslom, hogy ne rakj a hangszóró alá tömítést. Ha közvetlenül a dobozhoz csavarozod, akkor részletezőbb, feszesebb, megfogottabb, tisztább hangot kapsz. (hallgasd meg!) Gondolom Attila szépen megmunkálta a süllyesztést, biztos felfekszik normálisan a hangszóró. 
Kell alá tömítés..

fcs66
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 6

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: fcs66 »

Hangszóró alá mit érdemes használni tömítőnek? Morel -ekhez nem adnak semmit.
Én azt javaslom, hogy ne rakj a hangszóró alá tömítést. Ha közvetlenül a dobozhoz csavarozod, akkor részletezőbb, feszesebb, megfogottabb, tisztább hangot kapsz. (hallgasd meg!) Gondolom Attila szépen megmunkálta a süllyesztést, biztos felfekszik normálisan a hangszóró. 

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Terosztát, vagy Fideka néven emlegetett rugalmas tömítőt..

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 100

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Tibi98 »

Egy újabb fázissal, a felületkezeléssel is készen vagyok: 

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Egy másik doboz:

Az atc-s hangszóró-kiárusításon felbuzdulva, beszereztem két pár Fountek FR89EX hangszórót, gondolván PC-hez jó lesz...

Jó lett! Ügyes vagy!!!  
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

HoriTon
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 577

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: HoriTon »

Kifejezetten jól néz ki a vörös csíkkal. 
 Gratulálok 
                       Laci
CD futómű: Jadis JD2
DAC: Pro-ject Dac Box rs2
Digitális futómű: Auralic Aries Femto (tuningolt ház,táp)
Deck: Nakamichi LX5
Erősítő: HoriTon AN SE 300B
Hangfal: Audio Note E/LX Hemp kit
Kábelek: HiDiamond D8; AQ Thunder; Nordost H2; ValhallA Aura, Aurora
Elosztó: Fisch Audiotechnik reference line

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Egy másik doboz:

Az atc-s hangszóró-kiárusításon felbuzdulva, beszereztem két pár Fountek FR89EX hangszórót, gondolván PC-hez jó lesz...

Az egyik párhoz már készítettem is dobozt a "Gleden-projekt" közepette, amolyan "unaloműzés" gyanánt

Több kép a galériában:
https://picasaweb.google.com/1025368267 ... ngszoroval

Tök jól néz ki.

fcs66
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Jo,mar gondoltam eleg tolakodo voltam,mivel nem ismerjuk egymast.Valamikor fell kell szaladjak Pestre ,Roger Waters jegyekert,maj akkor ha tudom a datumot,szolok elore ,hogy egyeztessunk,koszonom!

Jo,mar gondoltam eleg tolakodo voltam,mivel nem ismerjuk egymast.Valamikor fell kell szaladjak Pestre ,Roger Waters jegyekert,maj akkor ha tudom a datumot,szolok elore ,hogy egyeztessunk,koszonom!
OK. 

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Egy másik doboz:

Az egyik párhoz már készítettem is dobozt a "Gleden-projekt" közepette, amolyan "unaloműzés" gyanánt

Több kép a galériában:https://picasaweb.google.com/1025368267 ... ngszoroval

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Esetleg két lakkréteg között kellene festened a sütét csíkot.

Pontosan így lesz

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Köszi!
Nem kap betétet, egyrészt mert félköríves a bemarás, másrészt mert nem akarom síkba hozni a felületet, szeretném ha felületkezelés után is megmaradnának a mélyedések. Szerintem valami sötétebb páccal húzom majd ki a csíkokat.

Páccal semmi féleképpen ne csináld mert beivódik a mellete lévő furnérba.
Már ezzel a dologgal megszívtam ezért sem javasoltam.
Esetleg valami sűrű fekete festékkel megpróbálhatnás de ehhez meg nem értek mi az ami nem isódik be annyira.
Esetleg két lakkréteg között kellene festened a sütét csíkot.

bazzs
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 311

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: bazzs »

Sziasztok!

Hosszú leszek, ezért előre is elnézéseteket kérem!

Már lassan egy éve, hogy elhatároztam magam egy Gleden II fantázianevű (egyébként Barják László által konstruált, és sokak által már utánépített) hangfal-szett megépítésére.
Pár hét/hónap alatt sikerült beszereznem a hozzávalókat, de mivel éppen végzős voltam az egyetemen (szakdolgozat írás, államvizsga, stb...), no meg a tél is közeledett, így nem kezdtem bele a megálmodott doboz építésébe, csak egy sebtében összedobott ideiglenes dobozkában muzsikáltak a hangszórók (illetve teszik azt a mai napig).

Február elején nekiláttam a dobozkészítésnek, és most szeretném megosztani Veletek az elmúlt hónapok során befektetett rengeteg munkaóra gyümölcsét.

A legutóbbi kisszékelyi találkozón páran már láthatták az építésről készült képeket, ekkor kaptam a kérdést, miszerint "miért nem töltöttem fel folyamatosan a fejleményeket?" akkor végig lehetett volna követni a projektet, és nem majd a végén kell feldolgozni azt a tömény információ-áradatot a Nagyérdeműnek.
Nos annak, hogy csak most teszem publikussá, megvan az oka. Főként az, hogy ha már az elejétől töltöm fel a képeket az aktuális állapotokról, biztosan sok tanácsot kaptam volna, hogy ezt inkább így, vagy úgy kéne csinálni, stb... Ezek között persze biztosan sok hasznos, okos ötlet is lett volna, amit előnyömre fordíthatok. Én viszont sajnos eléggé befolyásolhatónak ismerem magam, így a végére a sokfelől érkező különböző tanácsokból, információkból csak egy nagy zűrzavar alakult volna ki a fejemben... Jobbnak láttam tehát, ha végigviszem a projektet a saját elképzeléseim alapján, (közben biztosan sok hibát követtem el, azonban ezekből sokat is tanultam / tanulok majd).

Egészen biztos, hogy sokkal szakszerűbben, jobban is kivitelezhető lett volna a doboz, de ez már így sikerül... Ha másra nem, hát tanulópénznek megtette.

Sok szempontból az "első" számomra ez a projekt: ez az első komolyabb hangfalam, az első ívelt dobozom, az első furnérozásom, és még sok más szempontból...

Egyelőre csak egy ömlesztett fotósorozattal szolgálhatok, később tervezem, hogy írok egy hosszabb cikket az építés menetéről (ha lesz időm), hogy mások is lássák, megépíthető egy ilyen doboz otthoni körülmények között, egyszerű kéziszerszámokkal is (talán a felsőmaró, és egy kézi körfűrész ami kicsit "extrább" felszerelésnek számít, a többi szerszám szerintem egy jobban felszerelt otthoni garázsban megtalálható  ). Csupán elszántság kérdése... no és persze megszámlálhatatlan munkaóra (csak a furnérozás 80-85 munkaórámba került).
Februárban elkezdtem csinálni a dobozt, a ragasztási fázist a nappaliban végeztem, köszönhetően a szeszélyes időjárásnak. Azóta szép lassan haladok... 

Tehát akkor a fotók (előre is elnézést a külső fotóalbum miatt, de nem szeretnék ilyen mennyiségű képet ide feltölteni  ):

A képek alatt találtok némi magyarázatot.

A doboz alkotóelemei, és szerkezetének megépítése:
https://picasaweb.google.com/1025368267 ... udrW8YmpBQ

A kész szerkezet furnérozására, lakkozására kértem ajánlatot több hangfalépítéssel foglalkozó asztalostól is, azonban ennek költsége többszörösére rúgott az általam lélektani határnak beállított 40-50e Ft-tól, így végül ezzel a folyamattal is magam próbálkoztam:

https://picasaweb.google.com/1025368267 ... _Us9vRuwE#

Jelenleg itt tartok, a további fejleményeket megpróbálom majd részletenként feltölteni...

Na most már jöhetnek az "így- meg úgy kellett volna" tanácsok, már úgyis mindegy  Legfeljebb majd a következő projektnél hasznosítom.

Finesse !

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: baskiria »

Én is gratulálok, gyönyörű munka! Jó pár munkaóra benne lehet!

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Én mondtam neked, hogy ügyes gyerek vagy
Egy kis ében fa betét és már kész is van
Gratulálok

Köszi!
Nem kap betétet, egyrészt mert félköríves a bemarás, másrészt mert nem akarom síkba hozni a felületet, szeretném ha felületkezelés után is megmaradnának a mélyedések. Szerintem valami sötétebb páccal húzom majd ki a csíkokat.

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Vannak akik akar 9-10 cm vastag elolapot tesznek,nekem az elozo konstrukciomnal 3.6 cm volt,es lehetett elol -hatul erezni,a rezgest kezzel,persze a bitumen fog segiteni.
Mar latom a hangszorokat,hat szerintem kotheted az alladat mostantol!

Köszönöm, a hangjával nagyjából tisztában vagyok már, hallgatom egy ideje próbadobozban. Csak abban reménykedem, hogy legalább olyan jól fog szólni ebben is, és akkor már megérte

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Sziasztok!

Már lassan egy éve, hogy elhatároztam magam egy Gleden II fantázianevű (egyébként Barják László által konstruált, és sokak által már utánépített) hangfal-szett megépítésére.
Pár hét/hónap alatt sikerült beszereznem a hozzávalókat, de mivel éppen végzős voltam az egyetemen (szakdolgozat írás, államvizsga, stb...), no meg a tél is közeledett, így nem kezdtem bele a megálmodott doboz építésébe, csak egy sebtében összedobott ideiglenes dobozkában muzsikáltak a hangszórók (illetve teszik azt a mai napig).

Február elején nekiláttam a dobozkészítésnek, és most szeretném megosztani Veletek az elmúlt hónapok során befektetett rengeteg munkaóra gyümölcsét.

A legutóbbi kisszékelyi találkozón páran már láthatták az építésről készült képeket, ekkor kaptam a kérdést, miszerint "miért nem töltöttem fel folyamatosan a fejleményeket?" akkor végig lehetett volna követni a projektet, és nem majd a végén kell feldolgozni azt a tömény információ-áradatot a Nagyérdeműnek.
Nos annak, hogy csak most teszem publikussá, megvan az oka. Főként az, hogy ha már az elejétől töltöm fel a képeket az aktuális állapotokról, biztosan sok tanácsot kaptam volna, hogy ezt inkább így, vagy úgy kéne csinálni, stb... Ezek között persze biztosan sok hasznos, okos ötlet is lett volna, amit előnyömre fordíthatok. Én viszont sajnos eléggé befolyásolhatónak ismerem magam, így a végére a sokfelől érkező különböző tanácsokból, információkból csak egy nagy zűrzavar alakult volna ki a fejemben... Jobbnak láttam tehát, ha végigviszem a projektet a saját elképzeléseim alapján, (közben biztosan sok hibát követtem el, azonban ezekből sokat is tanultam / tanulok majd).

Egészen biztos, hogy sokkal szakszerűbben, jobban is kivitelezhető lett volna a doboz, de ez már így sikerül... Ha másra nem, hát tanulópénznek megtette.

Sok szempontból az "első" számomra ez a projekt: ez az első komolyabb hangfalam, az első ívelt dobozom, az első furnérozásom, és még sok más szempontból...

Egyelőre csak egy ömlesztett fotósorozattal szolgálhatok, később tervezem, hogy írok egy hosszabb cikket az építés menetéről (ha lesz időm), hogy mások is lássák, megépíthető egy ilyen doboz otthoni körülmények között, egyszerű kéziszerszámokkal is (talán a felsőmaró, és egy kézi körfűrész ami kicsit "extrább" felszerelésnek számít, a többi szerszám szerintem egy jobban felszerelt otthoni garázsban megtalálható  ). Csupán elszántság kérdése... no és persze megszámlálhatatlan munkaóra (csak a furnérozás 80-85 munkaórámba került).
Februárban elkezdtem csinálni a dobozt, a ragasztási fázist a nappaliban végeztem, köszönhetően a szeszélyes időjárásnak. Azóta szép lassan haladok... 

Tehát akkor a fotók (előre is elnézést a külső fotóalbum miatt, de nem szeretnék ilyen mennyiségű képet ide feltölteni  ):

A kész szerkezet furnérozására, lakkozására kértem ajánlatot több hangfalépítéssel foglalkozó asztalostól is, azonban ennek költsége többszörösére rúgott az általam lélektani határnak beállított 40-50e Ft-tól, így végül ezzel a folyamattal is magam próbálkoztam:

Jelenleg itt tartok, a további fejleményeket megpróbálom majd részletenként feltölteni...

Na most már jöhetnek az "így- meg úgy kellett volna" tanácsok, már úgyis mindegy  Legfeljebb majd a következő projektnél hasznosítom.

Én mondtam neked, hogy ügyes gyerek vagy
Egy kis ében fa betét és már kész is van
Gratulálok

Aircirc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 45

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Aircirc »

Összeállt a váltó.
Lehet jönni hallgatózni. Előtte egyeztessünk! (Most pénteken már jön egy kíváncsi hifista  )

Aircirc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Vannak akik akar 9-10 cm vastag elolapot tesznek,nekem az elozo konstrukciomnal 3.6 cm volt,es lehetett elol -hatul erezni,a rezgest kezzel,persze a bitumen fog segiteni.
Mar latom a hangszorokat,hat szerintem kotheted az alladat mostantol!

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Szerintem nagyon szep Tibi!Ugyesen dolgoztal ,preciz munka.Szerintem ha jo hangszorokat teszel bele es egy jo valtot, le fog esni tole az allad.Eton-t latnak ott a szemeim???Az a baffle az kicsit vekony egy akkora melysugarzonak, szerintem ragassz meg ra egyet belulrol!Hajra tovabb!!
Köszönöm!

A hangszórók a konstrukcióból eredően már adottak (az első linkelt album elején láthatod is a típusokat).

A mélysugárzó előlapját én nem tartom túl vékonynak (22mm), hiszem annyira keskeny a doboz, valamint annyira a felső élhez közel lesz elhelyezve a hangszóró,  hogy a peremének kb 70%-a már szinte a doboz oldalfalának élével van egy síkban, alul pedig pár centivel lejjebb már ott a merevítés.
Továbbá az eredeti konstrukcióban 18mm-es, merevítés nélküli doboz szerepel, ez attól szerintem mindenképpen merevebb.

Mindenesetre köszönöm az észrevételt, lesz még a belső felületekre 4mm-es bitumenlap ragasztva, talán az segít elnyelni a rezonanciákat.

Aircirc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

En is par ujdonsaggal:

Aircirc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Szerintem nagyon szep Tibi!Ugyesen dolgoztal ,preciz munka.Szerintem ha jo hangszorokat teszel bele es egy jo valtot, le fog esni tole az allad.Eton-t latnak ott a szemeim???Az a baffle az kicsit vekony egy akkora melysugarzonak, szerintem ragassz meg ra egyet belulrol!Hajra tovabb!!

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

fcs66
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Szerintem en is bejelentkeznem egy meghallgatasra,   csak meg kell lassam mikor van utam Pestre..persze ha lehet
Összeállt a váltó.
Lehet jönni hallgatózni. Előtte egyeztessünk! (Most pénteken már jön egy kíváncsi hifista  )

Aircirc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Par uj kep a munkarol:

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”