Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy Dac

Pedo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 127

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: Pedo »

Köszi de ezt én is meg találtam.
Lehet hogy 100ohm 1mega ohmmal .

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 453

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Neki állnék egy tda1545a tube dac.-nak- segítséget szeretnék kérni, az illesztéssel kicsit el akadtam. Eredetileg ne5532 van a panelon dip8 foglalatban, arra gondoltam hogy kiveszem az opàt és a dip8-bol ki jövők egy vezetékkel csak gonban vagyok hogyan tovább. 2,2uf csatolót még be teszem de valamilyen ellenállás biztos kell, a tube kapcsolás be menetén 100k poti és 3,3k van, persze a potit ki venném.
Ha valaki tudna segíteni meg köszönném! Üdv Tibor

Szia

Itt nézz szét 

http://diyparadise.com/mar06/gg.html
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

Pedo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 127

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: Pedo »

Neki állnék egy tda1545a tube dac.-nak- segítséget szeretnék kérni, az illesztéssel kicsit el akadtam. Eredetileg ne5532 van a panelon dip8 foglalatban, arra gondoltam hogy kiveszem az opàt és a dip8-bol ki jövők egy vezetékkel csak gonban vagyok hogyan tovább. 2,2uf csatolót még be teszem de valamilyen ellenállás biztos kell, a tube kapcsolás be menetén 100k poti és 3,3k van, persze a potit ki venném.
Ha valaki tudna segíteni meg köszönném! Üdv Tibor

Vendég

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A GND-hez minek "tekercs" ?

Elsö körben így próbálom ki majd ha meglesz minden DAC panel:
B1 = szakadás, B2 = 10uH / 0,22Ohm, B3 = rövidzár.

Egy kis "teki" csak a digit és analóg föld között lesz potenciálrögzítéshez, ami Mhz tartományban elég nagy impedanciát jelent már.
Egyébként pedig pont azért, a nem kívánatos nagyfrekis áthallások végett.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Diy Dac

Sztereónál persze, nem téma. De ha 4 DAC paneled van közös táppal és receiverrel???
Én csak a GND-ket ábrázoltam, jelen esetben a 3,3V és 5V ága is GND-ként tekintendö.

A GND-hez minek "tekercs" ?
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

Vendég

Diy Dac

Én egy kicsit másképp csinálom ezek szereint

Sztereónál persze, nem téma. De ha 4 DAC paneled van közös táppal és receiverrel???
Én csak a GND-ket ábrázoltam, jelen esetben a 3,3V és 5V ága is GND-ként tekintendö.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Diy Dac

Csak hogy jobban érthetö legyen a dilemmám...

Én egy kicsit másképp csinálom ezek szereint

Vendég

Diy Dac

Csak hogy jobban érthetö legyen a dilemmám...

Vendég

Diy Dac

"And the end result was surprising: In the analog sections the double use of an inductor and capacitor (LC filter) smoothed up things very nicely, BUT in the digital section it was no improvement at all, on the contrary, the sound was getting a bit dull."

Ez viszont egy jó ötlet (nekem), mivel nincs vezérlö chipem: a zero detect és mute lábak összekötése.

Vendég

Diy Dac

Fura, nekem is van egy pont ilyen. A honlapon egyébként van is írva ezekről a tekercsekről....
Igen, "The analog section round  IC1, the LF80 is being decoupled at input and output with a LC network. The value are chosen such, that the transfer characteristic is relatively slow and has no overshoot. Do not change these values."

Mit kell összekötni?
(PC <->) Receiver <-> DAC digital <-> DAC analog <-> OPA analog (<-> végfok)
                     1db                4db                  4db                     4db

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 356

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: shany »

Van aki így csinálja (DDDAC 1794)...

Fura, nekem is van egy pont ilyen. A honlapon egyébként van is írva ezekről a tekercsekről....

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 356

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: shany »

Inkább azt mondják meg nekem az okosok, hogy mi a pontos szerepe a például képen is látható induktivitásocskának?
Hova érdemes beépíteni és hogy kell egy ilyet méretezni adott esetben?

Én logikusan nagyfrekis zavarszürésre ill. a töltö áramlökések korlátozására gondolok, de van ennek érdemi hatása egyáltalán a "performance"-ra?

Másik: ti milyen összekötést használtok a digitális és analóg föld között???

Az eddigiek alapján úgy tűnt, te vagy az okos...

Én az adott geometriai elrendezés ( nyák-rajzolat, vezetékek, alkatészek ) melletti parazita elem-szerkezet felöl, kiemelten a kapacitív összetevők felöl közelítenék.
Pl. a divatos "külön toroid trafó", "külön szekunder tekercsek" nagyfrekvencián már messze nem azok, a valós trafók, kimendottan a 
toroidok jókora szekunder-szekunder, és primer-szekunder kapacitása miatt.
Tehát a parazita kapacitív csatolások ellen használható lehet induktivitások beiktatása is a megfelelő helyen.
Lehet pl. egyszerű csatolásmentesítés, fokozatleválasztás, amely nagy frekvencián hatásos.

Analóg - digit föld összekötése: rézzel...
Egyébként, hol, milyen a föld kialakítása, mit is akarsz összekötni, stb...

Ez a zajmánia sem világos számomra...Mit mond egy tápegység és az adott ( nem lineáris ) terhelés üzem közbeni működéséről egy ellenálláson mért zajérték az adatlapról? 

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 140

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Na látod, ő is áttette.

Én ilyet használtam mindenhová:
47uHy 5.8x4.9mm 10% 0.37R PCD0504KT470 (VIK) Idc=0.72A POW. [93-02-82] (lomex.hu)

Az a baj, hogy a zaj spektrumát nem ismered pontosan, Stab. típusonként is eltérő. Ezért szerintem nem érdemes tudományos értékű számításokba bonyolódni (hacsak nem tudod mérni). Én külön panelon építettem meg a stabilizált tápot, a DAC panelon pedig közel az IC-khez kaptak helyet az LC szűrőtagok.

Ha valaki tud jobb elrendezést, engem is érdekel.   Én most egy CS4398-al akarok valamit faragni.

Vendég

Diy Dac

Vendég

Diy Dac

Én azt az induktivításocskát áttenném a stabilizátor kimeneti oldalára. Értéke kb. 10-47uH, soros ellenállása 0,5 Ohm alatti legyen. Egy 100-220nF-os kondival aluláteresztő szűrőként alkalmazva jelentősen csökkentheti a stabilizátor kimeneti zaját.
A digit. és az analóg föld közé pedig szintén betennék egy hasonló paraméterű induktivítást.

Hm, köszi, kipróbálom majd...

Ilyet lehet venni pl.: axiális HF fojtó 10 uH / 0,49 Ohm / 680mA (Q70, 2,52Mhz)
Mire kell figyelni a jóságnál ill. a sarokfrekinél?

Nem lenne célszerü pl. 100-500Khz közé lenyomni a frekit??

Van ilyen is pl.: 10 uH / 105 mOhm / 3A (1Mhz)

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Dac

Inkább azt mondják meg nekem az okosok, hogy mi a pontos szerepe a például képen is látható induktivitásocskának?

Én logikusan nagyfrekis zavarszürésre ill. a töltö áramlökések korlátozására gondolok, de van ennek érdemi hatása egyáltalán a "performance"-ra?

Én azt az induktivításocskát áttenném a stabilizátor kimeneti oldalára. Értéke kb. 10-47uH, soros ellenállása 0,5 Ohm alatti legyen. Egy 100-220nF-os kondival aluláteresztő szűrőként alkalmazva jelentősen csökkentheti a stabilizátor kimeneti zaját.
A digit. és az analóg föld közé pedig szintén betennék egy hasonló paraméterű induktivítást.

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 294

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: st81 »

Nem a kijelzőt kell leszínezni, hanem a ledeket. Ha kijelzőt akarod sötétíteni, akkor félig átlátszó fólia.

Köszönöm, megnézem dekor boltban.
Erősítő: Accuphase, Denon, Audio-gd
Forrás: Lindemann
Hangsugárzók: Quadral, Audioquest (fejhallgató)
Kábelek: Ricable, Crystal Cable

Vendég

Diy Dac

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Diy Dac

Kabóca36

El olvastam, nem vitatom hogy az R2R DAC  jobb mint a mai sok hulladék, de nálam most ez a pcm1794 nagyon jól szerepel

És még olcsó is volt, USB DAC-al nincs 20000 a 2 panel

Van TDA 1541A +cs8412-es DAC-m is de abba bizony nagyon belekéne nyúlni hogy jó, jobb legyen

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Diy Dac

Ha hozod akkor lehet

Szivesen látlak, vagy akár többen is lehet jönni

kaboca36
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 223

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: kaboca36 »

Nekem nem a kinézet a lényeg, hanem a kapott hang

De most PCM1794A van és PCM5102A DAC a 1794 eddig sokkal jobb 

Remélem lesz PCM1704 vagy PCM1702 is esetleg PCM63 ,AD1862 szretném ezeket valahogy tesztelni itthon 

Hodyka, a baj az hogy minden DAC  nagyon érzékeny a tápra, ezen felül még több féle jitterre és a megépités minőségére,stb...
Ezeket a komromiszumokat sok kommersz gyártó megsem próbálja javítani ezeken csak DIY, saját tervezésű panelek vagy dac-ok képesek túllépni.

Thorsten és Ecdesign éveket töltött el csak a TDA1541-es dac tanulmányozásával, azt a hangot nem lehet egy kinai dac-al reprodukálni,
szerintem azok ha a 50%-ban kihasználják a dac tudását már jónak mondhatjuk.
Én is R2R párti vagyok és nem hiszek a 20,32 bites csodákban.

Hagy idézek Thorstentöl ő mégis csak jobban ért ehez mint én
"Example: PCM1794A. THD+N at 0dB is 0.0004% (at 44.1kHz SR and 4.5V output). That makes -108dB.
 And that makes it 17.9 Bit equivelent.
 More interesting, doubling Sample Rate reduced this by another 6dB or 1 Bit every time it is doubled, so at 192KHz this DAC is down to less than 16 Bit equivalent resolution at 0dBfs!
A non-oversampling TDA1541 at 192KHz practically matches that!
Another one: AD1955. THD+N at 0dB is -110dB. SNR and DR are at 120dB (stereo).
That is 18.3 Bit's equivalent."

"Not at 0dbfs, which was the measure I quoted for the TDA1541. Only the ESS approaches 20Bit in this measure, most modern DAC's fall into the 16...17 Bit Bracket, basically not appreciably better than mid 1980's tech."
However, note that I also looked at -60dBfs and digital silence. Once we normalise the numbers not a lot is actually better 18 Bit, some make a little better than 19 Bit. Even if it says 24 or even 32 Bit on the Datasheet.

If you want to talk into believing the modern DAC: actually have magical performance, be my guest, I happen to know their REAL performance and it makes me want a pair of AD1862 or PCM63 it I want an upgrade on my TDA1541 to allow me to play HD downloads. Probably PCM63, there are few kewl tricks that can be used with these that bring them close to TDA1541 levels with CD and still allow 192K/20 playback (who cares about then lower 4 bits, no recording mikes can produce anything but 6dB/octave filtered Johnson noise there...)

"First, in recent times I made a comparison table that normalised various DAC's technical data.The TDA1541 showed itself as one of the best five Multibit DAC's, it comes out as having an effective resolution in terms of THD & N of 15.8 Bit at 0dBFS, essentially a perfect result (perfect would be 16 Bit). So for CD and in terms of measured performance it will be hard to improve upon it in measured terms, no matter what DAC is used.

Two, in subjective terms to my ears the TDA1541 if correctly implemented (DEM synchronisation, I2S Attenuators, DEM decoupling capacitor quality & layout, correct analogue stage, correct power supplies) is still the best, but the ESS comes a very close second, all for CD Signals. Note, I noticed no constriction of dynamic range for the TDA1541, if anything the opposite.

Three, the top chip's all seem exceedingly sensitive to analogue stages and power supplies, so I would suggest that an optimal implementation of any of the really good chips will be better sounding than a loveless, generic "datasheet" circuit with any of the others.

For one example, I know of someone who has just sold a big Mark Levinson in favour of a simple TDA1541 based DAC, which is not even that extremely optimised. He likes the "natural" and "analogue" sound of the TDA1541.

In the end I think the implementation will make a bigger difference than the choice of chips."

Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Dac

Remélem lesz PCM1704 vagy PCM1702 is esetleg PCM63 ,AD1862 szeretném ezeket valahogy tesztelni itthon 

Buli lesz Hodykánál? Mikor?

TotoDIY
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 21

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: TotoDIY »

Ez olyan dolog, hogy egy skoda sokkal jobb, mint egy trabant.
Ha lenti listából választasz eredetit, megfogod látni mennyivel jobbak a maiakhoz képest.
Ár/minőség tekintetében AD1862 egyértelműen... Eredeti PCM63 sokkal drágább már, sőt,
az eredeti PCM1702 mégdrágább, de már rosszabb, mint az első kettő. 

Az, hogy kínaiak miért is árulják sokkal olcsóbban a komplett D/A paneleket, valahogy "nem értem", 
de nem is hiszek bennük. 
DIYAUDIO.HU

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Diy Dac

Nem a kijelzőt kell leszínezni, hanem a ledeket. Ha kijelzőt akarod sötétíteni, akkor félig átlátszó fólia.

hodyka: Úgyis mindegy itt, mit mondok, mindenki azt épít (pontosabban vásárol), amit a többi is. (vagy ami kinézetre megtetszik neki)
Szóval teljesen felesleges bárkit is meggyőznöm erről arról... Volt amúgy közvetlen összehasonlítás
is a másik fórumon, hasonló körítések mellett... Sajnos PCM1702 színvonalát sehogy sem tudta elérni a PCM1794A.
Hasonló volt, de valahogy mégsem ugyanaz. Jó, az igaz, aki ezt tesztelte, az a PCM1702 dacját sem használja
ki 100%-osan, de ez már egy másik kategória... 

Remélem lesz PCM1704 vagy PCM1702 is esetleg PCM63 ,AD1862 szretném ezeket valahogy tesztelni itthon 

TotoDIY
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 21

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: TotoDIY »

hodyka: Úgyis mindegy itt, mit mondok, mindenki azt épít (pontosabban vásárol), amit a többi is. (vagy ami kinézetre megtetszik neki)
Szóval teljesen felesleges bárkit is meggyőznöm erről arról... Volt amúgy közvetlen összehasonlítás
is a másik fórumon, hasonló körítések mellett... Sajnos PCM1702 színvonalát sehogy sem tudta elérni a PCM1794A.
Hasonló volt, de valahogy mégsem ugyanaz. Jó, az igaz, aki ezt tesztelte, az a PCM1702 dacját sem használja
ki 100%-osan, de ez már egy másik kategória... 
DIYAUDIO.HU

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”