Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 443

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

http://www.jofogas.hu/csongrad/Kartolt_ ... 285408.htm

Minimum vásárlás 1kg / 2800.-  Nagyon korrekt fickó! És ami a lényeg, hogy remek minőségű a gyapjú!

Ha jól emlékszem én is tőle rendeltem amikor a dobozom épült! Nagyon bevált nálam is!!
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

priusz
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 95

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: priusz »

Lehet van olcsóbb forrás is, de én ezt találtam: http://www.manoposta.hu/webshop/product ... cts_id=772
Mozi:HTPC;Denon DVD2930;Pioneer N50A;Denon AVC A1SR;Quad 11 Classic
Zene:Rpi3;Philips Cd150; GoldNote 7Dac;Cayin Mt-35;Dynaco A25

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3208

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: audioline »

Üdv.
És hol találtál ilyet? és mennyiért?

http://www.jofogas.hu/csongrad/Kartolt_ ... 285408.htm

Minimum vásárlás 1kg / 2800.-  Nagyon korrekt fickó! És ami a lényeg, hogy remek minőségű a gyapjú!
.

theo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: theo »

Hangsugárzó belső csillapítás.

Kutattam olyan gyapjú után, ami egyenletes méretre/vastagságra/sűrűségre szabva kapható.

Üdv.
És hol találtál ilyet? és mennyiért?

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3208

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: audioline »

Hangsugárzó belső csillapítás.

Durván 1 éve felvérteztem magam, hogy szeretett álló TL rendszerű hangsugárzóm megszólalását a (számomra) legoptimálisabb megszólalásra bírjam. Viszonylag kis szobába kényszerültem néhány éve, ezért a mély hangok túlburjánzása/döngése, főleg néhány húsos felvétel esetében gondot jelentett. Az akusztika kipofozása után úgy döntöttem, a láda belső csillapítását is átrendezem - a vatelint lecserélem. Megérte! Vásároltam ömlesztett bálából származó gyapjút. Több nap verejtékes variálás után (melyik kamrába mennyit, sűrűség, elrendezés stb.) jobb lett. Viszont a két doboz egyformaságát nem igazán tudtam belőni az ömlesztett gyapjú egyenetlensége okán.  (patika mérlegem egyébként sincs. ) Ennek a sztereó tér "szabályossága" (bocs, jobb szót nem találtam) némi kárát látta. Most jön az, amiért írok!
Kutattam olyan gyapjú után, ami egyenletes méretre/vastagságra/sűrűségre szabva kapható. Ebből már csak egyforma darabokat kell szabni ollóval és kicsit szükség szerint fellazítani. Nekiláttam újra a projektnek - az asszony örömére - és azt kell mondjam, abszolút megérte a kb. 10 óra/fél liter izzadtságot. A két dobozba így sikerült - bizakodom - teljesen ugyan annyi gyapjút elhelyezni. A doboz basszusa megfogott, a tere jobb, mint eddig valaha.
Az igazat megvallva, nem gondoltam volna, hogy ennyit számít, mi és mennyi van a láda belsejében.

Gondoltam, hátha előtte áll még valaki, és tapasztalatom okán nem kétszer feszül neki a dolognak.
.

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Szia,
Ha találtál forrást, az biztató. A hobbyboltokban 1,5x-2x árszorzók vannak, az egyéb boltokhoz képest. Talán van olcsóbban is.
Az olcsó - drága relatív fogalmak. Fakopács részletesen leírta, hogy mit össze suvickol, és hány réteg lakkal bevon egy dobozt, mire tükör fényes lesz. Ennek ismeretében is drága ez a módszer?
Másrészt, a videók alapján, az anyag 80-90%-a hulladék, megy a qkába. Lehet, hogy egy 50x40cm-es felületre 20-50ml is elég lenne (nem tudom).   

Tudom milyen idő, anyag, és munkaigényes a lakkozás. Az utolsó erősítőm frontja hat réteget kapott, de még egy elfért volna egy. Szivacsos fényezésnek, tükrösítésnek is három fokozata van, ami egy vagyont emészt fel ha mindent megvásárolsz hozzá. Ezért gondoltam ezt a technikát alkalmazni.
http://bolthely.hu/ametisztkreativ/id/0 ... kk_20_10ml

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

Szia Rudi!
Igen ez kétkomponensű epoxi. Nagyon tükrös felületnek néz ki így a videók alapján. Találtam is egy hobbiboltban, de olyan áron, hogy elborzadtam.

Szia,
Ha találtál forrást, az biztató. A hobbyboltokban 1,5x-2x árszorzók vannak, az egyéb boltokhoz képest. Talán van olcsóbban is.
Az olcsó - drága relatív fogalmak. Fakopács részletesen leírta, hogy mit össze suvickol, és hány réteg lakkal bevon egy dobozt, mire tükör fényes lesz. Ennek ismeretében is drága ez a módszer?
Másrészt, a videók alapján, az anyag 80-90%-a hulladék, megy a qkába. Lehet, hogy egy 50x40cm-es felületre 20-50ml is elég lenne (nem tudom).   

szamóca
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Szia,

Első ránézésre, ez "közönséges" műgyanta. Ezt a munkavégzés sebességéből gondolom. A fazékidő, pár perc lehet. Egy általad is látogatott fórumon, ennek külön topic-ja van.
Nem látom jól, hogy ez valóban "üveg" felületet ad-e?
... amikor még műanyagra tükröt készítettünk, akkor egy spéci lakk került (az amúgy fényes) műanyag felületre, és arra fémgőzöltük rá az alumíniumot. Az valóban "üveg-tükör" felület volt.
A lakk pontos típusára nem emlékszem, de talán ERCODAL 3210 volt (?). Kiskerben (kistételben) nem nagyon lehet beszerezni. Esetleg mintát lehet kérni, vagy egy fémgőzölő cégtől venni egy kis mennyiséget.
Jobb vele dolgozni, mint egyéb lakkokkal, mert rendkívül viszkózus, és viszonylag lassan szárad (petróleum szagú volt a hígítója).   

Szia Rudi!
Igen ez kétkomponensű epoxi. Nagyon tükrös felületnek néz ki így a videók alapján. Találtam is egy hobbiboltban, de olyan áron, hogy elborzadtam.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

Akkor sajna nem egyről beszélünk.

Szia,

Első ránézésre, ez "közönséges" műgyanta. Ezt a munkavégzés sebességéből gondolom. A fazékidő, pár perc lehet. Egy általad is látogatott fórumon, ennek külön topic-ja van.
Nem látom jól, hogy ez valóban "üveg" felületet ad-e?
... amikor még műanyagra tükröt készítettünk, akkor egy spéci lakk került (az amúgy fényes) műanyag felületre, és arra fémgőzöltük rá az alumíniumot. Az valóban "üveg-tükör" felület volt.
A lakk pontos típusára nem emlékszem, de talán ERCODAL 3210 volt (?). Kiskerben (kistételben) nem nagyon lehet beszerezni. Esetleg mintát lehet kérni, vagy egy fémgőzölő cégtől venni egy kis mennyiséget.
Jobb vele dolgozni, mint egyéb lakkokkal, mert rendkívül viszkózus, és viszonylag lassan szárad (petróleum szagú volt a hígítója).   

szamóca
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Ha jol emlékszem vizüveg a neve literes kiszerelésben volt az ára talán 600-700ft.
Van 2 éve hogy vettem utoljára!

Akkor sajna nem egyről beszélünk.

Ne keverjük!

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 293

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

Szia!
Mi volt a neve, milyen kiszerelésben, és milyen árban?

Ha jol emlékszem vizüveg a neve literes kiszerelésben volt az ára talán 600-700ft.
Van 2 éve hogy vettem utoljára!

szamóca
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Folyékony üveget én a festékboltban vettem.
Szia!
Mi volt a neve, milyen kiszerelésben, és milyen árban?

Ne keverjük!

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 293

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

Folyékony üveget én a festékboltban vettem.

szamóca
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Hali!
Folyékony üveget hol lehet jó áron beszerezni?

Ne keverjük!

airBRush
Isten Hozott! :)
Értékelés: 14

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: airBRush »

Azzal kezdtem, hogy leengedtem a tartályból a szutykot.
Nos így fogom a folytatást csinálni: Tartály ismét leenged, kerítek egy szűrőt hozzá. Kap a doboz még néhány réteget (legyen masszív lakkréteg), természetesen köztes csiszolással. Azután visszacsiszolom és polírozzuk. 
Egyébként néztem én is ezt a szilikoneltávolítót amit az autófényezők használnak, de számomra nem egyértelmű, hogy vizbázisú anyagokhoz is lehet-e használni.
Illetve volt egy olyan buja ötletem, hogy féktisztítóval megpucolom lakkozás előtt a dobozt, hogy tuti olajmentes legyen. 

Ha valakinek van jobb ötlete, ne fojtsa magába.   

Szilikonmentesítőt a festékrendszerből válassz. Amennyiben Standoxot használtál, akkor Standox szilikonmentesítőt. Pl a Mobihel szilikonmentesítője lehet jobban oldja az RM bázist, mint a saját bázisát. Létezik az anyagba keverhető "adalék"ként is, ha jól láttam, valaki itt írta is az ampullát. Van ahol szilikonstopnak nevezik, és X arányban kell hozzáadni. A féktisztító féktisztításra való. Szépen lemos sok mindent. Egykomponensű festékekből sokat szépen le is old. Utána pedig filmréteget képez, hogy ne tudjon más rátapadni, mint pl a fékpor...vagy festék. Persze féktisztító és féktisztító között is van különbség. 

Ha olaj került a rendszerbe és az okozta a problémát, akkor végig kell vizsgálni az egész rendszert. Kompresszor, tömlő, pisztoly. Amennyiben a pisztoly új, gyárilag tele van zsírral. Szét kell szedni és kitakarítani. A tömlőt, ha előtte más levegős szerszámhoz használták, amihez kenés kell, akkor alkalmatlan fényezésre. 

airBRush
Értékelés: 14

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: airBRush »

Ugyan már. Attól még beránt egy két molekulát. Minden kompresszor olajkenésű, tehát utólag kell kezeni a kilépő levegőt. Profi szűrő, vagy oldószeres, különben cumi. Jó dolog a környezetvédelem, de a szakik nem hánynak cigánykereket tőle.
Ráadásul az oldószeres festéket kipisálták vagy kitűsszögték anno, a vizes meg feloldódik a szervezetben. Külön védőcucc kell külső levegős stb. A földet megmentjük, a fényezőt megöljük.

Nem minden kompresszor olajkenésű.
Egy profi szűrő nem elég.Egy a kompresszor és tömlő közé, egy pedig a pisztoly elé kell legalább.  Ha nincs közvetlen a pisztoly előtt, az oldószeres anyag fújásakor vizesedés léphet fel a tömlő hőmérsékletkülönbsége miatt.Az oldószeres anyagok nem csodaszerek, a vizesnek is van előnye. Mindegyik anyag fokozottan veszélyes, de valóban, a vizes akár a szemeden keresztül is felszívódik.

Maximus78
Értékelés: 1

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Maximus78 »

Sziasztok! Van egy régi Magnat subom. Ebből megmenteném az elektronikát, és építenék egy új dobozt, új hangszóróval. De a méretezéshez és a hangszóró kiválasztásához teljesen láma vagyok, ha ebben tudtok segíteni akkor azt nagyon megköszönném. Ha van segítőkész fórumlakó, akkor holnap rakok fel képeket a subról

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Nyilván nem, ezért szerzek hozzá egy szűrőt. Gondolom most is van az előző fújásból rajta ez-az, ami befolyásolja a következő réteget.
Szerintem azt sima csiszolással el lehet távolítani.A gond ott volt amikor ráfújtad az olajat is. Egyébként szerintem keresd meg Fakopáncsot ezekkel a kérdéssekkel. Ő profi, csak tudja mit kell tenni.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 839

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

A féktisztító jó zsíroldó, de nem biztos, hogy maradék nélkül párolog. Azzal vigyázz.
Olcsóbb a visszacsiszolás majd polír. 

Köszi, így lesz. 

Így sose lesz vége, aztán majd annyi lakk lesz rajta, hogy nem fér be az ajtón 

Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Szerinted le lehet pucolni azt a szennyeződést a fújás előtt, ami fújással kerül rá a felületre? 
Nyilván nem, ezért szerzek hozzá egy szűrőt. Gondolom most is van az előző fújásból rajta ez-az, ami befolyásolja a következő réteget.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Szerinted le lehet pucolni azt a szennyeződést a fújás előtt, ami fújással kerül rá a felületre? 
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Azzal kezdtem, hogy leengedtem a tartályból a szutykot.
Nos így fogom a folytatást csinálni: Tartály ismét leenged, kerítek egy szűrőt hozzá. Kap a doboz még néhány réteget (legyen masszív lakkréteg), természetesen köztes csiszolással. Azután visszacsiszolom és polírozzuk. 
Egyébként néztem én is ezt a szilikoneltávolítót amit az autófényezők használnak, de számomra nem egyértelmű, hogy vizbázisú anyagokhoz is lehet-e használni.
Illetve volt egy olyan buja ötletem, hogy féktisztítóval megpucolom lakkozás előtt a dobozt, hogy tuti olajmentes legyen. 

Ha valakinek van jobb ötlete, ne fojtsa magába.   

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Köszi!
És az mehet a mostanira? 

NEM !!!

FORDÍTVA IGEN!

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Nem találtam jobb helyet a hangdoboz felületkezeléshez.

Lakkozom a dobozt és az Istenért sem akar jó lenni. Amit eddig elvégeztem a furnérozott dobozon: 5 réteg lakk (vízbázisú fényes), minden réteg előtt felcsiszolva. Apró kis bemélyedések-kráterek vannak a felületben. Talán a kompresszor termelte kondenzvíz-olaj cseppek? Szilikon? (bár ezt nem hinném, mert furnér, jól felcsiszolva)

Ha tud valaki segíteni "hogyan tovább innen?" azt megköszönném. 

Kompresszor olajsár !

A tartályból le kell engedni a olajsarat és a levegőcsőből is!!!!

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 931

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Forest74 »

Nem találtam jobb helyet a hangdoboz felületkezeléshez.

Lakkozom a dobozt és az Istenért sem akar jó lenni. Amit eddig elvégeztem a furnérozott dobozon: 5 réteg lakk (vízbázisú fényes), minden réteg előtt felcsiszolva. Apró kis bemélyedések-kráterek vannak a felületben. Talán a kompresszor termelte kondenzvíz-olaj cseppek? Szilikon? (bár ezt nem hinném, mert furnér, jól felcsiszolva)

Ha tud valaki segíteni "hogyan tovább innen?" azt megköszönném. 

Lehet kapni nagyobb festékboltokban antiszilikon ampullát amit a festékbe kell keverni(márka nélküli kis üveg),de nem hiszem,hogy ez a probléma,ahogy gyebi72 írta oldószeres a legjobb(főleg fényesnél)én Milesi párti vagyok gyorsan szárad és kamra nélkül is szépet lehet vele fújni,de a polír után lesz igazán szép!
Pár ajtólapnál vizes alapú lakknál nekem úgy sikerült aránylag szépet alkotnom,hogy közelről vastagon fújtam 2-es fúvókával(hígítás nélkül,de ez függ a használt lakk konzisztenciájától)ezt egy doboznál elég nehéz kivitelezni,de már csak oldószeres gyorsan száradót használok fújáshoz.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”