Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangfalállvány készítés házilag

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 119

Hozzászólás Szerző: csoma »

Ajjaj! Hogy akarja körbe venni a rönköt bútorlappal? Négyzetesre fűrészelteti a rönköt, és a bútorlapokat nagy nyomású prés alatt ráragasztja (még úgy is megváltoztatja egyébként a rönk hangját)? Mert ha nem, akkor csinálni fog a rönk köré egy rezonáló üreget. Na, az biztos nem tesz jót a hangnak. A bútorlap és a rönk közötti részt kitöltheti pl. homokkal, kaviccsal, stb. de így nagyon megváltozik az a hang, amit most jónak tart. Legegyszerűbb, és legjobb megoldás az, hogy ha most tetszik a kapott hang, akkor fűrészeltesse ki azokat a rönköt négyszögalakra, vagy ha azok kicsik, akkor olyan méretű rönkből négyszöget, ami megfelelő méretet ad, és az így kapott "gerendát" egyszerűen tapétázza le valami önnek tetsző, pl. fa mintás öntapadó tapétával. Így változtatja meg legkevésbé azt a hangot, ami most tetszik önnek, és így jön ki a legolcsóbban ez a projekt.

Ja, és ha tüskékkel akar kísérletezni, akkor legelőször is vegyen hat darab menetes hilti szöget, tegyen hármat-hármat a rönkök alá, és hallgassa meg. Meg fog lepődni, hogy sokkal drágább tüskék sem tudnak semmivel többet.

.

Aha, értem.
Az akác oszlop, mert tulajdonképpen nem rönk, már négyzetes alakú, és le is van csiszolva nagyjából, igaz, az egyiknek az egyik oldalán van egy repedés sajna, bár ha ez van hátul, akkor ugye nem látszik.
Úgy akarnám körbevenni, hogy ne legyen hézag sehol, vagy ha igen, akkor minimális. Én is gondoltam arra, hogy simán lelazúrozom, sőt a tapétára is gondoltam, de azt négyzetes alakon szépen biztosan nem tudnám megcsinálni.

A hilti szöget kipróbálom.

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

(beereszteném páccal-vagy feketére festeném-ha épp az a tetszetős-esetleg még egy vagy két réteg selyemfényű lakkozás)

Szét fog repedezni, mivel nem gőzölt akácról van szó (néha még az is megrepedezik), és csúnya lesz. Ezért ajánlottam a az öntapadós tapétát, vagy fóliát.

.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6324

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Itt teljesen egyet kell értsek gaborka fórumtárssal.ha bejött a rönk hangja akkor én abból vágatnék hasábot, a felületét simára felcsiszolnám,  (beereszteném páccal-vagy feketére festeném-ha épp az a tetszetős-esetleg még egy vagy két réteg selyemfényű lakkozás) rögzítenék rá talpakat a  doboz lábnyomának megfelelő méretben és jó idő.Ha bejött a rönk hangja akkor szerintem ezek az apró beavatkozások már nem rontanának annyit a hangon.Tüskét alulra a föld felé, és először (ha már az állvány és doboz közötti tüske az elmondás alapján nem hozott szignifikáns hang javulást) ráragasztanám Blutack-el a dobozt az állványra.Az állvány magasságát pedig célszerű úgy méretezni, hogy az alsó tüskékkel együtt a doboz magas sugárzóját a hallgató pozícióban lévő ember fülének magasságába emelje.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Vendég

Szóval csináltam egy rajzot a leendő hangfal állványról, és 65 centi magas lesz, a közepére pedig beteszem az akác rönköt, körbe kell vennem bútorlappal, mert nagyon csúnya, és készen is lesz az állvány. Jó nehéz lesz.

Ajjaj! Hogy akarja körbe venni a rönköt bútorlappal? Négyzetesre fűrészelteti a rönköt, és a bútorlapokat nagy nyomású prés alatt ráragasztja (még úgy is megváltoztatja egyébként a rönk hangját)? Mert ha nem, akkor csinálni fog a rönk köré egy rezonáló üreget. Na, az biztos nem tesz jót a hangnak. A bútorlap és a rönk közötti részt kitöltheti pl. homokkal, kaviccsal, stb. de így nagyon megváltozik az a hang, amit most jónak tart. Legegyszerűbb, és legjobb megoldás az, hogy ha most tetszik a kapott hang, akkor fűrészeltesse ki azokat a rönköt négyszögalakra, vagy ha azok kicsik, akkor olyan méretű rönkből négyszöget, ami megfelelő méretet ad, és az így kapott "gerendát" egyszerűen tapétázza le valami önnek tetsző, pl. fa mintás öntapadó tapétával. Így változtatja meg legkevésbé azt a hangot, ami most tetszik önnek, és így jön ki a legolcsóbban ez a projekt.

Ja, és ha tüskékkel akar kísérletezni, akkor legelőször is vegyen hat darab menetes hilti szöget, tegyen hármat-hármat a rönkök alá, és hallgassa meg. Meg fog lepődni, hogy sokkal drágább tüskék sem tudnak semmivel többet.

.

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó

Igazándiból ezt majd neked kell eldöntened, ha megvan az állvány.Van ahol a csak az állvány alatti tüske válik be, van ahol a mindenhol tüske és és van ahol a teljes "tüskementesség".Nálam pld. a Soundcare lábak (tehát tüske) az állvány alatt és a gyári gumilábak a doboz alatt felállás van.De míg a Dynaudio Audience 50-em volt akkor az állvány alatt tüske a doboz Blutack-el az állványra ragasztva felállás volt a legjobb.Tovább fokozva a dolgot még ott a tölthető állvány esete is, ahol még az állvány üreges belsejének feltöltöttségi mértéke is befolyásolja  hangot.Vannak olyan monitorok amelyek pedig a minél könnyebb szerkezetű állványt hálálják meg jó hanggal-szóval eléggé szövevényes ez az állvány-doboz kapcsolat is a hifiben.(mint ahogyan sok minden más is).Sok sikert a kísérletezéshez!

Köszi. Sajna a hifi állvány projektem egyelőre megállt, úgyhogy gondoltam csinálok egy hangfal állványt. Próbaképpen lejjebb tettem a hangfalamat 20 centivel, van ugyanis egy 65 centis akác rönköm, és arra tettem rá úgy, hogy egy 20x22-es talpat gyorsan ráfúrtam. Az eredmény megdöbbentő! Kitárultak a mélyek, sokkal nagyobb lett a hangfal dimanikája, mint a mostani állapotban, amely ideiglenesnek indult. Szóval csináltam egy rajzot a leendő hangfal állványról, és 65 centi magas lesz, a közepére pedig beteszem az akác rönköt, körbe kell vennem bútorlappal, mert nagyon csúnya, és készen is lesz az állvány. Jó nehéz lesz.

Viszont én korábban elkövettem az a hibát, hogy a hangfal alá tettem proson tüskéket, ezeket rá kellett ragasztani a hangfal aljára. Lehet, hogy ez hülyeség volt, bár én hallom a változást. Amúgy le lehet venni a tüskéket, úgyhogy talán annyira nem gáz a dolog.
http://www.streamaudio.hu/proson-univer ... gfal-tuske

A kérdés tehát az, hogy az állvány aljába kell-e tüskét tenni, vagy sem. Majd próbálgatni fogom. Mindenesetre ezen az ideiglenes akác állványon kifejezetten tetszett az MB Quart hangja. Mike Oldfielddel próbáltam ki, remek volt. 

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6324

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Tegnap elég sokat olvastam ebből a fórumból, és több véleménnyel is találkoztam hangfal-tüske ügyben. 
1, Kell a hangfal és a hangfal állvány alá is, 
2. nem kell sehová
3. csak az állvány alá kell
4. nem kell tüske, csak az a gyurmaszerűség.

Most akkor mi az általánosan elfogadott álláspont (ha van ilyen egyáltalán)
Köszi

Igazándiból ezt majd neked kell eldöntened, ha megvan az állvány.Van ahol a csak az állvány alatti tüske válik be, van ahol a mindenhol tüske, és van ahol a teljes "tüskementesség".Nálam pld. a Soundcare lábak (tehát tüske) az állvány alatt és a gyári gumilábak a doboz alatt felállás van.De míg a Dynaudio Audience 50-em volt akkor az állvány alatt tüske+a doboz Blutack-el az állványra ragasztva felállás volt a legjobb.Tovább fokozva a dolgot még ott a tölthető állvány esete is, ahol még az állvány üreges belsejének feltöltöttségi mértéke is befolyásolja  hangot.Vannak olyan monitorok amelyek pedig a minél könnyebb szerkezetű állványt hálálják meg jó hanggal-szóval eléggé szövevényes ez az állvány-doboz kapcsolat is a hifiben (mint ahogyan sok minden más is).Sok sikert a kísérletezéshez!
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó

Tegnap elég sokat olvastam ebből a fórumból, és több véleménnyel is találkoztam hangfal-tüske ügyben. 
1, Kell a hangfal és a hangfal állvány alá is, 
2. nem kell sehová
3. csak az állvány alá kell
4. nem kell tüske, csak az a gyurmaszerűség.

Most akkor mi az általánosan elfogadott álláspont (ha van ilyen egyáltalán)
Köszi

materobi
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: materobi »

Üdvözlet Minden Fórumozónak!

Szert tettem egy pár MB Quart 290-re,ehhez kellene nekem vmi álvány. Mit ajánlanátok hozzá (pl.gyári állványt),vagy milyet csinálhatnék Én magam itthon?
http://www.hifi-wiki.de/index.php/MB_Quart_290

Előre is köszi!

Robi

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 931

Hozzászólás Szerző: Forest74 »

Sziasztok!
Pár éve készítettem egy hangfalállványt a Tannoy M2 alá, még most is jól mutat sztm :-)
1cm-es mattított üveg a teteje, saválló 5x5-ös zártszelvény amit én szálcsiszoltam,az alja bükk munkalap pvc-vel élfóliázva,mindez kimaradt anyagokból (építőipari )készült csak az üveget kellett megvenni.
Jelenleg nővéremnél teljesít szolgálatot háttér hangfalak alatt,kicsit furcsán mutat az apró Kef rajta:-)

Pár telós kép:

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: Tomi »

Sziasztok,

Elkészült a 6 csövű fémállvány a hamarosan elkészülő aktív monitorokhoz.
Aluöntvény struktúrfeketében, kb 23 kg, plusz kvarchomokkal feltöltve, ami még 23 kg-al nehezíti.

Az állvány Sirleslie keze munkáját dicséri!

potatomelon.wordpress.com

ujviking
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 23

Hozzászólás Szerző: ujviking »

Tisztelt nagyérdemű!
Centersugárzónak (18x27x52 cm) szeretnék egy fali tartót készíteni, de nem egy egyszerű téglalap alakú zártszelvény-valamit.
Viszont van füstüvegem, amit fel kellene használni.
Van valakinek valami jó ötlete? 

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Ez engem is érdekkel ? 
Annyit hozzátennék hogy nálam elsősorban a mozi a fontos, és nem a zene.

Akkor mindegy.

paler
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 416

Hozzászólás Szerző: paler »

Miért pont egy Wilson Benesch állványt?
Ez engem is érdekkel ? 
Annyit hozzátennék hogy nálam elsősorban a mozi a fontos, és nem a zene.

JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen  /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />  

gianni321
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 849

Hozzászólás Szerző: gianni321 »

images.jpg
Ha jót akarsz építs egy ilyet inkább.

Miért pont egy Wilson Benesch állványt?
Hypsos Ferrum --> Lumin U1 Mini --> Audiomat Maestro 3 --> Audio Research LS28 --> Balanced Audio Technology VK600SE --> Sonus Faber Stradivari Kábelezés: MDA

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

Sziasztok !

Tervezem hangfalállvány építését. De kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy szerintetek melyik verzió lenne a jobb megoldás.
Három verzióról készítettem rajzot. 
Alsó és felső lapok 6mm-es kazánlemezek lennének. Az oszlopokat meg kb.30mm vastag kazánlemezből gondoltam legyártani. A kérdés az hogy melyik verzió (A, B, C) lenne szerintetek a legmegfelelőbb ? Vagy szerintetek inkább csövet használjak oszlopnak ?
Itt van a link a képhez:
http://www.kephost.com/view3.php?filena ... uaqaii.jpg

A C verziónál "T" alakú oszlopelrendezés látható, de úgy hogy a két lemez között van rés, tehát nem érnek össze. 
Előre is köszönöm a válaszokat 

Ha jót akarsz építs egy ilyet inkább.

paler
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 416

Hozzászólás Szerző: paler »

Sziasztok !

Tervezem hangfalállvány építését. De kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy szerintetek melyik verzió lenne a jobb megoldás.
Három verzióról készítettem rajzot. 
Alsó és felső lapok 6mm-es kazánlemezek lennének. Az oszlopokat meg kb.30mm vastag kazánlemezből gondoltam legyártani. A kérdés az hogy melyik verzió (A, B, C) lenne szerintetek a legmegfelelőbb ? Vagy szerintetek inkább csövet használjak oszlopnak ?
Itt van a link a képhez:
http://www.kephost.com/view3.php?filena ... uaqaii.jpg

A C verziónál "T" alakú oszlopelrendezés látható, de úgy hogy a két lemez között van rés, tehát nem érnek össze. 
Előre is köszönöm a válaszokat 

JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen  /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />  

zoltankovacs
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: zoltankovacs »

Sziasztok

Az én tapasztalataim szerint a nagyon stabil rezgésmentes, dögnehéz, homokkal töltött állvány, és a rajta tüskéken álló doboz hozza a legjobb megoldást.

Ha rezeg az állvány (és nem egymáshoz hangolt az állvány meg a doboz) akkor katyvasz a hangkép, a mély puffadt, a közép, meg a tér zavaros.

Töltött állvánnyal megfogottabb a mély, van hogy kevesebbnek hangzik, de inkább a puffadtság megy le róla. mélyebbre is megy.

Ha nem rakod tüskékre akkor elnyeli (vagy épp egyes frekiken kiemeli) a mélyet, de a közepet és így a teret is csökkenti.

Én ezt tapasztaltam Tannoy M1-el 63?-el, kis Mission dobozzal, Heybrook prima-val  meg KEF IQ3-al. 

Zoli
Electrocompaniet ECC-1; EC 4.8; AW2*120M; Heimdall Interconnect; Baldur hangfalkábel;
Martin Logan Clarity
 Nordost Vishnu
Project Xpression-1; Benz Micro silver; Heed Questar;
Heed Canamp; Senheiser HD 470
Linn Majik DS

gianni321
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 849

Hozzászólás Szerző: gianni321 »

Az állványba töltött homok mennyisége hogyan befolyásolja a mély tartományt? Próbálta már valaki?

Bár nem ez volt a kérdés, de a mélyekkel kapcsoltban már dbrnsk kolléga válaszolt. Én is ezt tapasztaltam, valamint azt, ahogy töltöttem fel az állványt úgy lett egyre zártabb és fojtottabb az énekhang és persze a középtartomány is. Végül 1/3-ig lett mozdonyhomokkal megtöltve, nálam anno ott volt az egészséges kompromisszum egy Dyno Contour 1.3 Se és egy Söund arts állvány esetében. Az is fontos, hogy anno vajh milyen állványt álmodott meg hozzá a doboz gyártója. Olyat, aminek az alsó lapja már egyáltalán nem rezeg, vagy olyat ahol szinte az egész állvány rezonál. (Utólag úgy érzem az a dyno jobban szerette a rezgős állványt, mint ami teljesen csillapított.)
Hypsos Ferrum --> Lumin U1 Mini --> Audiomat Maestro 3 --> Audio Research LS28 --> Balanced Audio Technology VK600SE --> Sonus Faber Stradivari Kábelezés: MDA

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Én azt tapasztaltam, ha sok benn a homok, akkor elmegy a mély.

Persze, mert akkor nem rezeg az állvány. Egyébként nagyban függ az állványon lévő hangsugárzótól, az alatta lévő padló anyagától,  az állvány és a padló közti elcsatolástól , valamit a hangsugárzó és az állvány közti elcsatolástól a kapott eredmény. 

Vendég

Hogyne próbáltuk volna. Ez alap.... Ne rezegjen már feleslegesen az a cső, vagy akármi....
Én azt tapasztaltam, ha sok benn a homok, akkor elmegy a mély.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Az állványba töltött homok mennyisége hogyan befolyásolja a mély tartományt? Próbálta már valaki?

Hogyne próbáltuk volna. Ez alap.... Ne rezegjen már feleslegesen az a cső, vagy akármi....

Vendég

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 100

Hozzászólás Szerző: Tibi98 »

Nemrég elkészült hangfalamhoz készítettem egy állványt is, mivel leendő lakásomban a kis nappali miatt csak a felső dobozt fogom használni.Csupán 3 nap alatt "csaptam össze" (a költözés miatt eléggé szorít az idő sajnos), ezért a dokumentálás is jóval foghíjasabb a megszokottnál...Az állvány 58-70 cm között fokozatmentesen állítható, ezzel a legtöbb kanapéhoz/fotelhez megoldható, hogy megfelelő magasságban legyen a hangfal.

Több kép: https://plus.google.com/u/0/photos/1025 ... zsXG6Y2LcQ

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

Sziasztok,

Szeretnék vmi nagyon budget de funkcionális állványt készíteni. A kinézet nem lényeg igazán.
A zsaluköves megoldás ragadta meg a figyelmemet. Ez mennyire jó? Nagyon nem vagyok vájtfülű, de azért jó lenne, ha legalább nem rontana a hangzáson

Kérdésem, hogy aljára tetejére ez esetben az OSB lap jó megoldás-e, rá kell-e ragasztani pl szilikonnal esetleg?

A tűszerű lábak miért is kellenek? Ha féltem a padlót mivel lehet helyettesíteni?

Végül pedig elborulás ellen úgy láttam vki írta a Blue-tack (tek?) gyurmát. Ezt a hangfal és állvány közé és/vagy állvány és padló közé szokás rakni?

Előre is kösz

Ne tegyél sem alá, sem fölé semmit. Alul, ha félted a padlót, tegyél alá megmaradt 1 Forintosokat. A hangsugárzó alá jó, amit írtak.

Jamesch
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Jamesch »

Sziasztok,

Szeretnék vmi nagyon budget de funkcionális állványt készíteni. A kinézet nem lényeg igazán.
A zsaluköves megoldás ragadta meg a figyelmemet. Ez mennyire jó? Nagyon nem vagyok vájtfülű, de azért jó lenne, ha legalább nem rontana a hangzáson

Kérdésem, hogy aljára tetejére ez esetben az OSB lap jó megoldás-e, rá kell-e ragasztani pl szilikonnal esetleg?

A tűszerű lábak miért is kellenek? Ha féltem a padlót mivel lehet helyettesíteni?

Végül pedig elborulás ellen úgy láttam vki írta a Blue-tack (tek?) gyurmát. Ezt a hangfal és állvány közé és/vagy állvány és padló közé szokás rakni?

Előre is kösz

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”