Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
- -KP-
- V.I.P.
- Értékelés: 1685
Hangsugárzó építés
Tehát azt mondod, szobába nem való?
Hangsugárzó építés
Autós szub kategória.
- -KP-
- V.I.P.
Hangsugárzó építés
Hivi BS10L mélysugárzóval nem volt dolgotok véletlenül? esetleg mértétek, csináltatok belőle szubot? minden infonak örülnék
Hangsugárzó építés
Sziasztok!
Sztereo rendszerhez épített subnál a suberősítőhöz a kis jelű vagy a nagy jelű bemeneten érdemes csatlakozni?
A suberősítő aktív szűrői mennyit rontanak, ha rontanak a jelen, ami tovább megy a "frontsugárzókra"?
Köszönöm,
ákos
Hangsugárzó építés
üdv,
egy olyan kérdésem lenne, ha autóba építek mélyládát, ott is ajánlatos kimaratni a hangszórókosár méretét, hogy a mélysugárzó a dobozzal egy szinten legyen? vagy egy mélysugárzónál nem fontos ez és rá lehet nyugodtan csavarozni a mélyládára?
Nyugodtan rácsavarozhatod kívülről is, közép és magassugárzóknál van nagyobb jelentősége de autóban az sem számít túl sokat a többi probléma mellett.
üdv,
egy olyan kérdésem lenne, ha autóba építek mélyládát, ott is ajánlatos kimaratni a hangszórókosár méretét, hogy a mélysugárzó a dobozzal egy szinten legyen? vagy egy mélysugárzónál nem fontos ez és rá lehet nyugodtan csavarozni a mélyládára?
- -KP-
- V.I.P.
Hangsugárzó építés
üdv,
Hangsugárzó építés
:-) a gyári harmanos mérés szerint is több, mint 10dB a nem kívánatos berezges hangnyomaskulonbsege (pedig az erőteljesen simitott). Eszerint kb. 1kHz fölött használhato.
Ebből persze nem derül ki, hogy "gagyi"-e vagy sem, csak az látszik, hogy klasszikus értelemben véve nem melykozep.
Hangsugárzó építés
Amiben viszont tanácsot kérek a következő:
A TL cső fordulójára kidolgoztam egy olyan verziót, hogy:
1. az eddigi tapasztalatnak megfelelően terelőlemezek készülnek
2. az elválasztó panel a terelőlemez aljáig teljes szélességű, ott a hossztengelyéhez szimmetrikusan vízszintesen a cső(négyszög)szélesség egy számított mértékéig kivágásra kerül
3. innetől a tetőig köríves vágás készül az elválasztó lemezen olyan sugárral, hogy a terelőlemezek közötti hosszúsági, és a válaszfalnál mért szélességi méretnek területe minden keresztmetszetben közel azonos a forduló előttivel
Mi a vélemény erről a megoldásról?
(Valószínűleg több újabb reflexió keletkezik, azonban, ha ezek nem túl nagyok, akkor lehet, hogy jobb ez a megoldás, mint a "hagyományos" fordulónál a két nagymértékű visszaverődés.)
PC: GigabyteB550M K, Ryzen5600G, 32GBKingstonDDR4, 9.5TB HDD
Tv: TCL85C735, PC
HANG: FractalDesign HTPC, USB if: Musician Pisces, DAC: LOXJIED40PRO, Amplifier: KrellKAV400xi, Front: DIY TL, Sub: DIY+RockfordFosgateP1S4-12, Hs kábel: KRELL klón, Interc. :ChosealFlagship coax
Egyéb: Pawalle tp80
HANG: FractalDesign HTPC, USB if: Musician Pisces, DAC: LOXJIED40PRO, Amplifier: KrellKAV400xi, Front: DIY TL, Sub: DIY+RockfordFosgateP1S4-12, Hs kábel: KRELL klón, Interc. :ChosealFlagship coax
Hangsugárzó építés
A 6dB-es rezonancia csúcs nem is csak hangnyomás miatt gond, inkább hogy annak környékén viszonylag nagy a torzítás. Mondom ezt úgy, hogy a közepe(i)m teteje szűretlen per pillanat és az enyémeknek is van ilyenje, magasabban. Nehéz dolog a hangszóróválasztás is.
Hangsugárzó építés
Pedig lehet, hogy nem ártana (mint ahogy nem ártana felkészültség nélkül valami egyszerűbben kezelhető hangszórót választani sem). De akkor meglátjuk mi lesz belőle.
Az eddigiektől sokkal építőbbet nehezen lehet kitalálni. Már minden lehetséges verzió megvolt, ami józan ésszel megoldás lehet.
Nem mondom, hogy profi vagyok a témában, de azt sem, hogy nulla tapasztalattal indultam ennek a doboznak.
Pl. azt is tapasztaltam, hogy a gyári megadott, vagy beépítetlenül mért frekvenciamenet általában messze rosszabb, mint a beépítetten mért. Ennél a hsz-nél 3 kHz-en van egy cca. +6 dBes rezonancia csúcs, ami beépítetten akár a felére is csökkenhet. Ez kis szerencsével akár még jól is jöhet.
Nem szívesen teszem be, mert hátára fordított hsz-el, kézzel tartott mikrofonnal készült, de azért, hogy lássátok; nem egy gagyi hsz-ről van szó. Hallottam egyik fórumtársunk olyan kétutas hangdobozát, ahol az ennél nagyobb mélysugárzóhoz semmilyen váltás nem készült, mégis minden ottlévő kiválónak ítélte a hangját.
Hangsugárzó építés
Ja értem, csak dizájn szempontból lesz ilyen. Hát biztos szép lesz, de lesz vele munka. Semmilyen próbakonstrukció nem lesz? A váltás környékét talán valami egyszerűbb konstrukcióban is meg lehetne nézni. Már csak azért, hogy vajon működik-e a dolog mielőtt ezt a bonyolult dobozt megcsinálod? Csak kérdezem, nem okoskodni akarok.
Hangsugárzó építés
Ha nekem írtad, akkor nem értem. Megosztottam egy mérést, tanácsot nem emlékszem, hogy kértem volna.
Természetesen minden építő jellegű hozzászólást szívesen veszek, és köszönök.
Pedig lehet, hogy nem ártana (mint ahogy nem ártana felkészültség nélkül valami egyszerűbben kezelhető hangszórót választani sem). De akkor meglátjuk mi lesz belőle.
Az eddigiektől sokkal építőbbet nehezen lehet kitalálni. Már minden lehetséges verzió megvolt, ami józan ésszel megoldás lehet.
Hangsugárzó építés
... Ha marad a woofer, akkor inkább 3 út, vagy másik mélyközép. ...
Beteszek egy képet, hogy jobban megértsd a projekt esztétikai koncepcióját. Ehhez hasonló megjelenésű lesz kicsit más arányokkal, és méretekkel.
A kezelőtárcsa helyére kerül a TS8J, ez alá - mivel a teljes doboz kb. 120 cm magas - a magassugárzó.
Hangsugárzó építés
Elnézésed kérem! Ég a pofám most rendesen.
Szegedre sima ügy. Nekem itt van a szekrény tetején dobozban, nem ajánlgatom többet, erőltetni nem akarom, de amim van szívesen odaadom kipróbálni, aztán ha tetszik, tudsz venni. Ha nem, akkor egyértelműen ki tudod zárni a típust, esetleg az elvet.
Még egyszer köszönöm. Jobban utána nézek a hangszóród paramétereinek, és ha úgy adódik, akkor mindenképp élek a lehetőséggel.
Hangsugárzó építés
Nos ebben lehet valami. Ha senki nem ismeri itt a fórumon rajtad kívül, egyáltalán, minek tanácsot kérni?
Ha nekem írtad, akkor nem értem. Megosztottam egy mérést, tanácsot nem emlékszem, hogy kértem volna.
Természetesen minden építő jellegű hozzászólást szívesen veszek, és köszönök.
Hangsugárzó építés
Elnézésed kérem! Ég a pofám most rendesen.
Szegedre sima ügy. Nekem itt van a szekrény tetején dobozban, nem ajánlgatom többet, erőltetni nem akarom, de amim van szívesen odaadom kipróbálni, aztán ha tetszik, tudsz venni. Ha nem, akkor egyértelműen ki tudod zárni a típust, esetleg az elvet.
Hangsugárzó építés
A JBL sem használja két útban, 800 Hz körül váltják, valami oka csak van. A dóm középpel jó lenne ez, annak nem kell térfogat a dobozból.
500 Hz-en váltják a 12000 dolláros TS8000-nél, a TS6J-t meg 100Hz-el magasabban a kisebbik testvérénél, és mégis van olyan doboz, ahol 2,2 kHz a váltási freki.
Hangsugárzó építés
@asebestyen: Nem neked írtam, hogy ismered-e a TS8J-t, hanem muv.imi-nek. Egyébként küldtél már nekem Szegedre csomagot, csak biztosan már nem emlékszel rá.
Hangsugárzó építés
Ismered a hsz-t? Miért kellene 800 Hz-en váltani?
A JBL sem használja két útban, 800 Hz körül váltják, valami oka csak van. A dóm középpel jó lenne ez, annak nem kell térfogat a dobozból.
Hangsugárzó építés
Nos ebben lehet valami. Ha senki nem ismeri itt a fórumon rajtad kívül, egyáltalán, minek tanácsot kérni?
Hangsugárzó építés
Nem ismerem, a nálam képzettebb kollégák írják, abból indultam ki.
Hangsugárzó építés
Ez a JBL hangszóró nem alkalmas kétutas hangsugárzóhoz, kivéve ha vásárol hozzá egy Apogee ribbont, az 80 cm hosszú és 25 mm széles, azzal jó lehet és azt lehet váltani 800 Hz-en. Egy baj azzal is van, 500 Dollár darabja.
Ismered a hsz-t? Miért kellene 800 Hz-en váltani?
Hangsugárzó építés
Köszönöm a felajánlást, ritka az ilyen ekkora távolság esetén.
Annyi a gond ezzel, hogy túl sok kísérletezési lehetőséget nem szeretnék, teljes próbadoboz sem lesz, csak a kidolgozott TL cső forduló terv életképességének ellenőrzésére. A front rész négy rétegből fog állni, ebből hármat érint a hsz számára készülő kivágás, és marás, tehát ha bele teszem a Te hangszóródat, utána nagy valószínűséggel három elem mehet a kukába.
Virtuális szimulációt kell készíteni, és az így megfelelő magassugárzót csak végszükség esetén cserélni.
Valami infó szerintem elsikkadhatott, mert a magasat én is 3 kHz vagy kicsit fölötte tervezem váltani, mivel másodrendű Butterworth váltó esetén a 3 dB-es púp kb. 800-900 Hz-es mélyközép-magas váltási pont különbség esetén minimalizálódik.
Szerintem nem a magas 3kHz környéki váltásával van a gond, hanem, hogy a 2 hangszóró nem illeszthető egymáshoz jól. Nincs a kettő közt ideális váltási pont. Bármelyiket is használod a neki jó tartományban a másik szenvedni fog. Ha marad a woofer, akkor inkább 3 út, vagy másik mélyközép.
Ha mégis érdekel a magas, szólj csak, szívesen elpostázom, bár nem tudom hova így GPS koordinátákból. Van még egy pár BG Neo 3PDR-em is. Azt is magasan érdemes váltani, de ott gyönyörűen szól, szerintem. Igaz, az sem egy szép hangszóró.
Hangsugárzó építés
Miért nem építed háromutasra, egy 75 mm-es dóm középpel? Két útban ez nem fog jól szólni.
Vagy bármi mással. Ami középhangszóró-szerű.
Persze vannak nagy felületű magashangszórók, olyanok is, amik kisebbek, viszont engedélyezik azt a váltási frekvenciát, amire itt szükség van, kisebb/nagyobb terhelhetőség mellett. Többféle opció létezik szerintem.
Hangsugárzó építés
OLED Mivel szinte az összes normálisabb (egyben megfizethető) magashangszóró 104mm-es süllyesztést igényel, nem lehet akkora probléma belepróbálni.
A semmiből nem lehet modellezni, és igazából váltót sem lehet így tervezni, ahogy írod. A szűrők BODE diagramja senkit nem érdekel (nem releváns).