Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Sonny

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Sonny »

Bátran vállalnék vaktesztet - szerintem nem lehet a éleket "hallani"
Az emberi fül egy nagyon rossz műszer, 1,5-2dB hangnyomás különbséget és 5% torzítást sem vesz észre.
// ezért hallgatunk még csöveket  //

Sok "nagy"  gyártót sem zavarnak az élek, alul sem.

Most a mély dobozok a divat, régen meg a széles dobozok.
AN-eket sem cserélik le, mert megváltozott az ízlés . . .

A doboz hosszanti éleinek a bármilyen ívelése, lemarása hoz a konyhára, de azok a sarkokon ott hagyott díszítő elemek, nagyon komoly hangzásbeli anomáliákat okoznak.

A másik, hogy a doboz alsó élei, főleg kisebb dobozoknál pont annyira számítanak, mint a felső élek, tehát azt is "kerekíteni", ívelni kell, itt megmaradt derékszögnek.

Amit még ha szabad javasolnom, a térfogat megtartása mellett, a doboz mélységét tessék növelni a szélességét a mély-közép sugárzó mérete határozza meg, és ha lehet növelje a magasságot, 

Szeki2
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 171

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Szeki2 »

Szép a furnér  + az állvány is masszívnak néz ki.

Szia, Sanyi!

Köszi! Az állvány "oszlop" 19+4mm-es MDF-ből van, masszív, bár a felső lapot (még) nem ragasztottam le. Lehet, hogy feltöltöm homokkal. A felső lap 38mm, a talp 57mm-es.
Üdv.: Jani

teac
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: teac »

Tisztelt Szekeja uram !

Nem szeretném megbántani semmiben, de véletlenül ide hozott a kíváncsiság, és mert láttam a kész dobozt, tennék pár megjegyzést a jövőre nézve.

A doboz hosszanti éleinek a bármilyen ívelése, lemarása hoz a konyhára, de azok a sarkokon ott hagyott díszítő elemek, nagyon komoly hangzásbeli anomáliákat okoznak. A másik, hogy a doboz alsó élei, főleg kisebb dobozoknál pont annyira számítanak, mint a felső élek, tehát azt is "kerekíteni", ívelni kell, itt megmaradt derékszögnek. Mint látom rendelkezik műhellyel, tehát nem okoz gondot a  jövőben építendő dobozai készítésénél ezeket az Önnek bizonyára nem feltűnő, de higgye el a hangzásban komoly problémákat okozó egészen kis dolgoknak a kijavítása. Amit még ha szabad javasolnom, a térfogat megtartása mellett, a doboz mélységét tessék növelni a szélességét a mély-közép sugárzó mérete határozza meg, és ha lehet növelje a magasságot, legfeljebb a váltót kiveszi a dobozból, és az aljába teszi, ami már nem hasznos térfogat. Próbálja ki, ha megteheti, akár pont ugyan evvel a két hangszóróval, váltóval, stb. !

Üdvözlettel,: TEAC

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Sziasztok!

Néhány kép az első DIY hangsugárzóm készítéséről:
(28+4mm MDF, mahagóni fúrnér, Vifa hangszórók, Visaton hangváltó, amit nem én készítettem)

Tényleg nagyon szép. 
A hangszórókról és váltóról mit lehet/érdemes tudni azon kívül hogy Vifa és Visaton?

Sonny

Hangsugárzó építés

Szép a furnér  + az állvány is masszívnak néz ki.

Szeki2
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 171

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Szeki2 »

Sziasztok!

Néhány kép az első DIY hangsugárzóm készítéséről:
(28+4mm MDF, mahagóni fúrnér, Vifa hangszórók, Visaton hangváltó, amit nem én készítettem)

Üdv.: Jani

Sonny

Hangsugárzó építés

.

Sonny

Hangsugárzó építés

Szia!

Tudnál közelebbi képet feltenni a "szőrözésről", főleg a sarkok érdekelnének meg, hogy mivel csináltad?

Nemsokára nekem is aktuális lenne...

Előre is köszi! 

Szia!

Mindkettő szélén hagytam 5-5cm-ert. Alul kezdtem, ragasztó (sima palmatex) várok, addig a másikat kentem.
Hideg vasalóval jól rányomtam, fordít, következő oldal. ---> így csak az alján egy oldalon jöhetne fel - első kép.

A hátán válaszhattam volna, hogy síkban levágom és úgy ragasztom fel az 5. oldalt, de inkább 2cm-ert ráhajtottam és úgy ragasztottam.
Nem olyan szép, de így nem kell sarokvédő és a hátát csak én látom 

Az eleje a legnehezebb. A rácsot alul és felül egy 1,5*1cm-es lécre erősítem. A lécet és a belső oldalakat szőrőztem, az előlap egy sima matt fekete festést kapott. Itt vágni kell 45 fokban, sok ragasztó és jól benyomkodni. Szép nem lett, de a rács takarja.

És a képek:

muhamma-dali
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 73

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muhamma-dali »

3 délután eredménye:
-magas besüllyesztve
-csiszolás
-hangváltó szerelés
-kábelezés

Nem sok van hátra...

habazutty
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 13

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: habazutty »

Végre "beszőröztem" a mélyládát is.
Október 15-én az első közös fellépésük

Szia!

Tudnál közelebbi képet feltenni a "szőrözésről", főleg a sarkok érdekelnének meg, hogy mivel csináltad?

Nemsokára nekem is aktuális lenne...

Előre is köszi! 

Sonny

Hangsugárzó építés

Ez is szól . . .
Újak a hangszórók, még nem az igazi

Sonny

Hangsugárzó építés

Végre "beszőröztem" a mélyládát is.
Október 15-én az első közös fellépésük

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Ritkán szoktam HiVit ajánlani, de van az az ár.  Amiért megéri.

habazutty
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 13

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: habazutty »

Mivel kapcsolatban?

Szerintem ettől olcsóbban nem kapsz PA közeli mélyet. Csak a nagyonkínaiak vannak.

Félre ne érts, az ár mindenképp csábító. Hobbi célra megy, így egy kicsit még filózok rajta, meg egyeztetek a pénztárossal  .

Köszi mindent.

Üdv: habazutty

Jani81
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 4

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Jani81 »

Így van, olcsó, semmi extra, csak jó. Viszont nehéz belőle idegtépő, karcos magas hangokat kihozni, ami viszont sok másiknak könnyen megy, főleg egyes fémeknek, meg amelyiknek a páratlan torzításai erősek. Azok nem túl jó tranzsiztoros erősítéssel hamar bántóak tudnak lenni, ez meg nem. Ezért is jó tudni előre, hogy várhatóan milyen erősítéssel lesz használva...
Na igen, egyenlőre akkor marad ez így ahogy van és ha megjönnek a végleges kondik és jobb kábelek lesznek kiderül milyen is.
Tranzisztoros erősítőm van, arcam p75, de le lesz majd cserélve valami izmosabbra. 
Az előző hangfalam egy visaton alto 3 c volt titán magassal, aminek már nagyon meguntam a hangját, ahhoz képest sokkal természetesebbnek tűnik a SS. 

Vendég

Hangsugárzó építés

Hmmm, egészen egyszerű ring-dóm magas. Nincs benne semmi különös. Csak a páros számú torzításai kiugróan magasak... Főleg a nagy felületű szél miatt 7-9kHz között. Szerintem nem kell túlértékelni. Gyakorlatilag ugyanaz, és ugyanarra jó, mint a DX25, valahol azzal egy szinten van. Alatta a BC25-ök, fölötte meg minden más (a Peerlessnél-scanspeaknél).

A közép sem annyira gáz. Ott nehezebb is a továbblépés.

Így van, olcsó, semmi extra, csak jó. Viszont nehéz belőle idegtépő, karcos magas hangokat kihozni, ami viszont sok másiknak könnyen megy, főleg egyes fémeknek, meg amelyiknek a páratlan torzításai erősek. Azok nem túl jó tranzsiztoros erősítéssel hamar bántóak tudnak lenni, ez meg nem. Ezért is jó tudni előre, hogy várhatóan milyen erősítéssel lesz használva...

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Igen, nekem is úgy fest, de érdekelne, hogy egy kis ráfordítással lehetne e még többet kihozni.
Viszonylag sokat sokat fordítok minden részére a hangfalnak, ezért gondoltam, hogy ne pont a magas legyen a gyenge láncszem. 

A 810921 már továbblépés, sok frekvencián, több, mint 1%-kal alacsonyabb a THD az XT25/R604-hez viszonyítva.

Egy jó 19mm-es dóm tud 3-4kHz-es keresztezési frekvenciát kezelni. SEAS-nál vannak ilyenek régen Vifa/Peerlessben is volt.

A hangváltó mennyire pontos? Lehet, hogy azzal is volna még mit dolgozni.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Hmmm, egészen egyszerű ring-dóm magas. Nincs benne semmi különös. Csak a páros számú torzításai kiugróan magasak... Főleg a nagy felületű szél miatt 7-9kHz között. Szerintem nem kell túlértékelni. Gyakorlatilag ugyanaz, és ugyanarra jó, mint a DX25, valahol azzal egy szinten van. Alatta a BC25-ök, fölötte meg minden más (a Peerlessnél-scanspeaknél).

A közép sem annyira gáz. Ott nehezebb is a továbblépés.

Vendég

Hangsugárzó építés

Igen, nekem is úgy fest, de érdekelne, hogy egy kis ráfordítással lehetne e még többet kihozni.
Viszonylag sokat sokat fordítok minden részére a hangfalnak, ezért gondoltam, hogy ne pont a magas legyen a gyenge láncszem. 

Ez egy nagyon univerzális, mindenben egyenletesen jó hangszóró. Persze lehet találni, ami ebben vagy abban jobb, de összességében hogy jobb legyen, szerintem sokszorosa pénzt kéne rákölteni. Viszont akkor ugyanezt a középpel is meg kéne lépni.

Jani81
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Az a 2604 egy kis pénzért nagyon jó hangszóró.

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Lehet, hogy én nem írtam egyértelműen.
Peerless 10" xls a mély, 300 hz-nél vágva 15M/4624G00  közép 3000 hz-ig és innen jön a magas. 

Ja, ok. Furcsállottam is. Így egészen más. 
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Jani81
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Lehet, hogy felületesen olvastam. Ez 2 utas lenne?
Lehet, hogy én nem írtam egyértelműen.
Peerless 10" xls a mély, 300 hz-nél vágva 15M/4624G00  közép 3000 hz-ig és innen jön a magas. 

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Azért szerettem volna minimum 25mm es dom ot mert 3000hz nél van a vágás és viszonylag nagy teljesítményt kéne bírnia. Peerless 10' xls mélye van.
Lehet, hogy felületesen olvastam. Ez 2 utas lenne?
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Jani81
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Vagy esetleg egy 810921-et lehet érdemes megfontolni helyette. Kis gondolkodás után ez jutott még eszembe.

Lehetett volna 19mm-es dómmal is próbálkozni, csak a zárófedél miatt így utólag már nem építhető be.

Azért szerettem volna minimum 25mm es dom ot mert 3000hz nél van a vágás és viszonylag nagy teljesítményt kéne bírnia. Peerless 10' xls mélye van.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Vagy esetleg egy 810921-et lehet érdemes megfontolni helyette. Kis gondolkodás után ez jutott még eszembe.

Lehetett volna 19mm-es dómmal is próbálkozni, csak a zárófedél miatt így utólag már nem építhető be.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”