Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangszórók mérése

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Hangszórók mérése

Hozzászólás Szerző: PLászló »

A dobozán egy vélhetően erősen idealizált görbe látható.
Miért is kéne valami nagy hullámosságra számítani? Nem látom az okát. Az idealizáltsággal semmi baj, csak nem jól húzták a vonalat.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangszórók mérése

Hozzászólás Szerző: lamalas »

zebra!

Pár éve használtam utoljára WM61-es kapszulákat, megnézem van-e még valahol.Találtam egy kapszulát amit nem használtam, eredeti állapotban van. Ha érdekel írj privátot. 

Az összehasonlító mérés egy kalibrált mikrofonhoz kiköszöbölheti a "durva hibákat", így alkalmas lehet DIY mérésekre.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11512
Kapcsolat:

Hangszórók mérése

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A dobozán tényleg ez van, de valóságban olyat még nem láttam.
A dobozán egy vélhetően erősen idealizált görbe látható. Kb 15 percbe telt a mellékelt "gyári" korrekciós filet módosítani, innen kezdve bőven 1 dB-en belül van a hiba.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangszórók mérése

ECM 8000-re gondolsz? A dobozán tényleg ez van, de valóságban olyat még nem láttam.

Attól függ, mekkora az elvárt pontosság, tanulni-játszani jó lehet így, de 1-2dB különbséget már meghallunk akkor is, ha játszunk.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11512
Kapcsolat:

Hangszórók mérése

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A saját ECM8000 mikrofonomat egyszer összevetettem a komoly BK mérőmikrofonnal, ugyanabból a pontból mértem ugyanazt a hangszórót és a két kapott görbét egymásra másoltam. A különbség a várakozásoknak megfelelő volt, 2 kHz felett kiemel a Behringer 1-2 dB-t. Erre készítettem egy saját korrekciós táblázatot, amit a legtöbb mérőszoftver elfogad. Ennyi. A megoldás nem hibátlan, de otthoni körülmények esetén nem ez lesz a mérés leggyengébb eleme.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangszórók mérése

Igen ám,de nem mindegy mihez hasonlitunk.
Gondolom a hasonlitáshoz kéne egy hiteles etalon

Ez a magashangszórós merész, de többeknek bejött már. BK4133-hoz mertem hasonlítani.

Barkács
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 113

Hangszórók mérése

Hozzászólás Szerző: Barkács »

Ezek a kapszulák kb 4-5 kHz ig egyenletesek ,én úgy néztem meg hogy mennyit csal az mce-4000- es hogy egy ismert pl. Seas TDC magas frekimenetét hasonlítottam össze a saját méréssel így látszott hogy 5000Hz től elkezd kiemelni 2-3dB-t.Kezdetnek ez is valami.

zebra405
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Hangszórók mérése

Hozzászólás Szerző: zebra405 »

Egyszerű összehasonlító mérés nem akkora nagy erőfeszítés. Ennek ellenére évek óta nem volt időm megcsinálni két kapszulát.
Igen ám,de nem mindegy mihez hasonlitunk.
Gondolom a hasonlitáshoz kéne egy hiteles etalon

Üdv
Gábor

zebra405
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangszórók mérése

Ezek a kérdések nálam is felmerültek anno ... gyárilag kalibrált mérőmikrofon vásárlás lett a vége. Azt azért hozzá kell tenni, hogy én már nem csak hobbiból méricskélek, nem alapozhatok az ismeretlen kapszulákra.
A mikrofon kalibrálás egyébként nem annyira egyszerű történet mint amilyennek elsőre gondolná az ember. Épp ezért nem is sokan csinálják és nem is olcsó mulatság.

Picit lehet félreérthetően fogalmaztam, az itthoni kalibrálást magyarhonra ártettem,nem otthoni körülményekre.
Épp ezért is gondoltam nem épp olcsó a mutatvány.

De hobbyra (no meg tanulásra) nekem tökéletes lesz egyenlőre szerintem a diy megoldás.

Üdv
Gábor

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangszórók mérése

No igen pont ezért vetettem el az ötletet. Hiába van ehhez is cal file,de nem egyedi. Akkor már wm kapszula,kb ugyanaz a szórás.
Kalibrálást lehet csinálni? Valami etalonhoz? Mondjuk itthon? Vagy nem akarom tudni mibe fáj?

Egyszerű összehasonlító mérés nem akkora nagy erőfeszítés. Ennek ellenére évek óta nem volt időm megcsinálni két kapszulát.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Hangszórók mérése

Kalibrálást lehet csinálni? Valami etalonhoz? Mondjuk itthon? Vagy nem akarom tudni mibe fáj? Ezek a kérdések nálam is felmerültek anno ... gyárilag kalibrált mérőmikrofon vásárlás lett a vége. Azt azért hozzá kell tenni, hogy én már nem csak hobbiból méricskélek, nem alapozhatok az ismeretlen kapszulákra.
A mikrofon kalibrálás egyébként nem annyira egyszerű történet mint amilyennek elsőre gondolná az ember. Épp ezért nem is sokan csinálják és nem is olcsó mulatság.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- akusztikai mérések

zebra405
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangszórók mérése

No igen pont ezért vetettem el az ötletet. Hiába van ehhez is cal file,de nem egyedi. Akkor már wm kapszula,kb ugyanaz a szórás.
Kalibrálást lehet csinálni? Valami etalonhoz? Mondjuk itthon? Vagy nem akarom tudni mibe fáj?

Üdv
Gábor

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangszórók mérése

Az ECM 8000 végén egy WM-hez hasonló elektret kapszula csücsül ugyanúgy, (szinte) semmivel nem jársz jobban.

Kiválóan lehet átlagot készíteni belőle, de most találd ki, hogy a tiéd melyik, és milyen.  Az önálló kapszulák is ilyenek, vagy még rosszabbak.

zebra405
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangszórók mérése

Gyári mérőmikrofon is megfordult a fejemben,pl a behringer mc8000. Már egész emberi áron hozzá lehet jutni, cca 15000 huf-ért már találni a neten. Ehhez ugyan van kalibrációs file,de ugye ez sem egyedi,az adott mikrofonhoz készült, és még ehhez kereshetek mikrofon erősitőt ha már nem diy-ban gondolkodom.

Ezért gondoltam hogy épitenék egy sajátot. Diy saját barkács a cél (no meg a tanulás), semmi egyéb

A linkwitz féle módositást videon már lementettem,megnéztem, ha lesz kapszula elvégzem. Mikrofon erősitőt a másik fórumon pagrus user által linkeltet gondoltam megépiteni hozzá. Tetszik az egyszerűsége (kevesebb több elvet követem sok mindenben,nem szeretem az agyon bonyolitott dolgokat), és azért ott olvastam páran megelégedéssel megépitették - persze mint mindennél gondolom ennél is van jobb,de mint irtam tetszik az egyszerűsége.

Üdv
Gábor

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Hangszórók mérése

Irod hogy pár éve használtál utoljára ilyen kapszulát.

Esetleg volna másfajta ami "jobb" tipus?
Vannak másfajta és jobb mikrofonok is (direkt nem kapszulát hanem mikrofont írtam). Viszont egy jó minőségű kalibrált mikrofonnak 100x-os ára is lehet a WM61-hez képest, egy laborban használatos Brüel valódi kondenzátormikrofonnak pedig akár 1000x-es ára is lehet (ilyesmire egy kezdőnek persze semmi szüksége sincs)! Hogy milyen mikrofont/kapszulát vásárol az ember mindig a célok (és persze a lehetőségek) határozzák meg. Kezdő, DIY hangsugárzó építőnek tökéletesen megfelel a WM61-es kapszula. Tanulni jó, de észben kell tartani, hogy nem kalibrált ezért az érzékenységet, frekimenetet, zajt illetve a mérhető hangnyomástartományt nem ismeri pontosan az ember. A WM61 akkor lehet jó alternatíva a drágább, kalibrált mikrofonokhoz képest, ha sikerül egyedi kalibrációs file-t készíteni hozzá és jó minőségű, kis zajú/torzítású előerősítővel használja az ember. Érdemes a Linkwitz féle modifikációt megcsinálni rajta!

- akusztikai mérések

zebra405
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangszórók mérése

zebra, teljesen mindegy, melyik elektret, pár kHz fölött akkora a különbség egyes darabok között is, hogy a sok évvel ezelőtti, valamikor talán egy darabra, vagy egy sorozatra (utóbbi még rosszabb) érvényes kalibrációs fájlok nem segítenek szerintem.

László,akkor nem is nagyon vár tuti megoldás,csak mondjuk egy egyedi kalibráció?

Üdv
Gábor

zebra405
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangszórók mérése

Én az alura szavaznék csak azért mert olcsóbb, és a felületi oxid réteg megóvja a további oxidációtól, tartósabb, szebb marad a cső felülete hosszabb idő/használat után is.

Szerintem nincs ideális hossz (de lehet hogy rosszul tudom). Ha nagyobb hosszat választasz akkor távolabb kerülhetnek az esetleges visszaverő felületek (pl. mikrofonerősítő doboza, mikrofontartó állvány) a mikrofontól ami a magastartományban adhat "szebb" mérési eredményeket. A rövidebb hosszúságút viszont könnyebb pl. kezelni. Mindkettő kialakítás mellett lehetnek pro és kontra érvek.

Pár éve használtam utoljára WM61-es kapszulákat, megnézem van-e még valahol.

Köszönöm a válaszaid,és hogy a kapszula után nézel
Akkor marad az alu,és a hossza meg majd az erősitőobozzal arányosan alakul.

Irod hogy pár éve használtál utoljára ilyen kapszulát.
Esetleg volna másfajta ami "jobb" tipus?

Mce4000-et olvastam hogy van,de olvasataim alapjám megoszlanak róla a vélemények,plussz,nincs cal file hozzá.

Üdv
Gábor

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangszórók mérése

zebra, teljesen mindegy, melyik elektret, pár kHz fölött akkora a különbség egyes darabok között is, hogy a sok évvel ezelőtti, valamikor talán egy darabra, vagy egy sorozatra (utóbbi még rosszabb) érvényes kalibrációs fájlok nem segítenek szerintem.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Hangszórók mérése

Valamint lenne olyan kérdésem,hogy a mikrofon kapszula (remélem sikerül wm61-est szerezni,mert az mce4000-hez égen földön nincs cal file) "bedobozolásánál" a cső anyaga számit?azaz hogy alu avagy réz?Én az alura szavaznék csak azért mert olcsóbb, és a felületi oxid réteg megóvja a további oxidációtól, tartósabb, szebb marad a cső felülete hosszabb idő/használat után is.

Valamint a cső hossza?az számit,avagy mi az ideális hossz? 10-20-30cm?Szerintem nincs ideális hossz (de lehet hogy rosszul tudom). Ha nagyobb hosszat választasz akkor távolabb kerülhetnek az esetleges visszaverő felületek (pl. mikrofonerősítő doboza, mikrofontartó állvány) a mikrofontól ami a magastartományban adhat "szebb" mérési eredményeket. A rövidebb hosszúságút viszont könnyebb pl. kezelni. Mindkettő kialakítás mellett lehetnek pro és kontra érvek.

Ha esetleg valakinek lenne elfekvőben wm61-es kapszulája,amitől megvállna,megfelelő ellenért átvenném.Pár éve használtam utoljára WM61-es kapszulákat, megnézem van-e még valahol.

- akusztikai mérések

zebra405
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangszórók mérése

Valamint lenne olyan kérdésem,hogy a mikrofon kapszula (remélem sikerül wm61-est szerezni,mert az mce4000-hez égen földön nincs cal file) "bedobozolásánál" a cső anyaga számit?azaz hogy alu avagy réz? Valamint a cső hossza?az számit,avagy mi az ideális hossz? 10-20-30cm?
Bocsánat a sok kérdésért, de ezek merültek fel hirtelen,az ehhez a témához kapcsolódó fórumok adott topicjait már átnyálaztam.
Ha nem bánjátok majd közben jönnének még kérdések,de egyenlőre mikrofon erősitő épités, és mic kapszula vadászat van.
Ha esetleg valakinek lenne elfekvőben wm61-es kapszulája,amitől megvállna,megfelelő ellenért átvenném.

Köszönöm hogy kérdezhettem

Üdv
Gábor

zebra405
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangszórók mérése

Sziasztok!

Segítséget kérnék Tőletek!
Sajnos tönkrement a HDD-m.
Ez önmagában is kellemetlen, de nem csak a fotóim stb.. vesztek el, hanem a méréseim, és az l_s_p_l_a_b telepítő is.
Ha valakinek meg van a 2.19-es verzió telepítője, az örömet szerezne vele, ha elküldené az e-mail címemre! (gal.zolikukaceszk.net)
Kerestem a neten, de nem találtam. (a szerző oldalán ez a verzió már nincs fent)

Segítségeteket előre is köszönöm!

üdv az uraknak!
Hasonló témában kérhetnék én is kis segitséget?
A demo megvan,már át is nyálaztam a help-et,de teljes verziót,ill okosságot nem lelek sehol ami jó is lenne,és a virusirtó nem trójainak ismerné fel
Ha valaki tudna benne segiteni,annak hálás lennék!

Üdv
Gábor

zolis
Isten Hozott! :)

Hangszórók mérése

Hozzászólás Szerző: zolis »

Egy kedves fórumtársnak köszönhetően megoldódott a problémám!

Köszönöm a segítséget!

zolis

zolis

Hangszórók mérése

Hozzászólás Szerző: zolis »

Sziasztok!

Segítséget kérnék Tőletek!
Sajnos tönkrement a HDD-m.
Ez önmagában is kellemetlen, de nem csak a fotóim stb.. vesztek el, hanem a méréseim, és az l_s_p_l_a_b telepítő is.
Ha valakinek meg van a 2.19-es verzió telepítője, az örömet szerezne vele, ha elküldené az e-mail címemre! (gal.zolikukaceszk.net)
Kerestem a neten, de nem találtam. (a szerző oldalán ez a verzió már nincs fent)

Segítségeteket előre is köszönöm!

Sonny

Hangszórók mérése

Hozzászólás Szerző: Sonny »

OBI-s 8 mm alu cső. A 6mm Pana kapszula pont jó bele.
A netes 9V-os tápot csináltam neki és az "ajánlott" Trust külső hangkártya.
S

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Hangszórók mérése

Hozzászólás Szerző: KMT »

Te "dobozoltad" be a kapszulát? Mibe?

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”