Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Lacy: szerintem jól csináltad, hogy sokáig "hagyod elmenni" az alját, legalábbis én is így szeretem. De az tuti, hogy aki a csontszáraz, steril basszust szereti, annak nem ajánlott így használni. Ez 100%-ig ízlés kérdése.
Hát igen. A Dynaudio topicban pont erre írtam azt, hogy elsősorban én magamnak építettem a hangfalakat, és nekem tettszen. Persze az csak jó, ha mások is megdícsérik (ahogy erre 98%-os a dícsérési együttható ) de azért nem fogom a kukába dobni, ha valaki lehúzza, hogy szar. Amíg az én igényemnek megfelel, addíg marad.
Persze ez már rég nem az első változat, de úgytűnik most egy jóideig már marad.
(csak halkan jegyzem meg, hogy az a hangszóró nem középsugárzó amit 700Hz-nél kell váltani. 200-250Hz-től ugyanis már középhangok vannak. Egy 30cm-es hangszóró már pár száz Hz fölött nem szórja a hangot, hanem nyalábolva "löki" egyéb problémákat nem is említve. De ha Neked teszik akkor ne foglalkozz mások (köztük az enyém) okoskodásaival )
Üdv: DDL
Analóg:
Technics SL-151MKII/Dynavector Karat Rubi RS-23MKII/Ortofon MCA-76/maszek csöves RIAA Lp játszó
Digitális:
Blaupunt CP-2990 cd játszó
Pioneer N50A hálózati zene
Cayin MT-35 erősítő.
ProAc Response 2.5 hangdoboz.
Ortofon AC3800, Arzahel, Straight Wire Rhapsody-S, Kimber 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. maszek készülékállvány.
Hangsugárzó építés
(csak így zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem szelel a DTF12 a membrán körül.. tele kell tömni a dobozfal és a csipogó közötti hézagot keményen jobb híjján vattával.)
Üdv: DDL
Analóg:
Technics SL-151MKII/Dynavector Karat Rubi RS-23MKII/Ortofon MCA-76/maszek csöves RIAA Lp játszó
Digitális:
Blaupunt CP-2990 cd játszó
Pioneer N50A hálózati zene
Cayin MT-35 erősítő.
ProAc Response 2.5 hangdoboz.
Ortofon AC3800, Arzahel, Straight Wire Rhapsody-S, Kimber 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. maszek készülékállvány.
Hangsugárzó építés
... dobd ki a váltót a picsbe, szerezz egy kultúráltabbat és megoldódik a problémád! Amúgy az SBX-eknek már nem annyira rossz az érzékenysége, mint a többi SAL-nak...
Ennél egy kicsit konkrétabban,hogy kultúrálatabb váltó.
Másikra:az sbx1320 82-83dB/W/m-re gondoltál?
Üdv!
enis megkoszonnem ha mondanal esetleg konkret valtot, es h bp-n hol lehetne beszerezni
erősítő: Onkyo TX-SR501E ][ DVD: JVC XV-N55 ][ Front: SAL SBX3040 + SAL SBX1320 + DTF12 dóm ][ Rear: SAL SBX1320 + DTF12 dóm ][ Sub: SAL Beast300 + SAL PRO+ 900 ][ PC: MSI K8N NEO Platinum, A64 3200+, 512Mb Corsair XMS, BBA9800PRO, 620GB HDD...
Hangsugárzó építés
... dobd ki a váltót a picsbe, szerezz egy kultúráltabbat és megoldódik a problémád! Amúgy az SBX-eknek már nem annyira rossz az érzékenysége, mint a többi SAL-nak...
Ennél egy kicsit konkrétabban,hogy kultúrálatabb váltó.
Másikra:az sbx1320 82-83dB/W/m-re gondoltál?
Üdv!
Hangsugárzó építés
Lacy: szerintem jól csináltad, hogy sokáig "hagyod elmenni" az alját, legalábbis én is így szeretem. De az tuti, hogy aki a csontszáraz, steril basszust szereti, annak nem ajánlott így használni. Ez 100%-ig ízlés kérdése.
Hát igen. A Dynaudio topicban pont erre írtam azt, hogy elsősorban én magamnak építettem a hangfalakat, és nekem tettszen. Persze az csak jó, ha mások is megdícsérik (ahogy erre 98%-os a dícsérési együttható ) de azért nem fogom a kukába dobni, ha valaki lehúzza, hogy szar. Amíg az én igényemnek megfelel, addíg marad.
Persze ez már rég nem az első változat, de úgytűnik most egy jóideig már marad.
Hangsugárzó építés
Hali,
A nyitányban említett effektus jellemző SAL-probléma. RevengeR, dobd ki a váltót a picsbe, szerezz egy kultúráltabbat és megoldódik a problémád! Amúgy az SBX-eknek már nem annyira rossz az érzékenysége, mint a többi SAL-nak. De úgy általában a SAL-okat kerülni kell, ha igazán zenei hangot szeretnél. Persze házimozizni tökéletes.
Ronin: a számítógép hangkártyáját úgy képzeld el, mint egy nagyon nagyon sovány erősítőt. Ha felküldöd rajta a hangerőt csontra, úgy van kitalálva, hogy akkor adja ki magából a maximumot. Ha Te ekkor még mélyeket akarsz kiemelni, elfogy szegénykémből a szufla. Ennek nincs köze se az erősítőd gyengeségéhez, se a hangfalaidhoz! Próbáld ki azt, hogy a hangerőt lejjebb veszed a PC-n (mondjuk felére), és így applikálod - íjj, de sznob vagyok ma! - ugyanazt a mélyhangkiemelést és láss csodát: halkabb ugyan a zene, de a mélyhang kiemelésed is megvan és torzítás sincs sehol! A különbséget pedig az erősítő hangerőszabályzójával tessék kompenzálni. De ugyanezt kipróbálhatod a saját erősítődön is, ha túlméretes hangfalaid vannak (vagyis többet bírnak a visítók, mint az erősítő), nincsenek a közelben családtagok, szomszédok, stb. és nem sajnálod gyötörni egy kicsit. Küldd fel arra a határra "egyenes EQ-val", ahol még épp nem torzít. Ha ott ráadsz egy mélyhang kiemelést, "túlszaladsz" a teljesítménye határain és elkezd rikácsolni szegénykém.
Remélem sikerült építő jelleggel hozzászólnom a témához :-)
Hangsugárzó építés
Készítettem egy jobb képet :
Off
Bocs Lacy, de ezt nem hagyhatom ki:
Ez a hangfal valami rohadt jól szólhat, ha megtűritek otthon ezzel a külsővel
Van előlapja
Jó ez
Szép hangfalat nehezebb csinálni, mint jó hangfalat .
Hangsugárzó építés
Off
Van előlapja
Hangsugárzó építés
Off
gordon314.fw.hu
Hangsugárzó építés
Ebben a meredekségben viszont lehet valami, mert még az elején írtam, hogy nálam is volt olyan, hogy az erősítőn toltam fel a mélykiemelést és a hangfal meg sem érezte, de amikor kipróbáltam ugyanezt a számítógéppel, akkor ott már a hangfal elkezdett recsegni. Pedig ott sem húztam jobban fel.
Látom te sem figyeltél,ti. hiába nincs a mély ráakasztva,attól még megkapja a váltó az összes frekit,tehát ha a meredekségi problémából adódna recsegés,akkor ezt mély nélkül is megtenné.Viszont ha nix zobel az sbx-en,akkor az erősítőt igen könnyen leülteti(főleg,ha nem a legjobbak közül valósi),mert minimum 4mH a tekercse induktivitása.Meg aztán valószínűsítem azt,hogy a salos szutyi váltókba nem tesznek semmilyen korrekciót.
Üdv!
Hangsugárzó építés
namarmost ha ez igaz, akkor egy uj valto megoldana a problemamat
RevengeR
én még azt javaslom, hogy ha megvan Neked akkor vedd elő a Sztereo vagy az Autohifi ujsik teszt CD mellékletét, (ha nincs meg, akkor szerezd meg gyorsan) és azon a 20Hz-től 20kHz-ig menő fokozatosan emelkedő frekijű mérőhangokon le tudod tesztelni, egyrészt hogy hol kerül a hangba a rezonancia, másrészt pedig hogy melyik hangszóró csinálja a műsort, és ha tudsz egy másik hangváltót kölcsön, akkor azzal is lehetne egy próbát tenni...
Hangsugárzó építés
Ebben nekem az a furcsa, hogy pl. az én hangfalaim 2 utasok és a közép/mély sugárzó az szépen adja a hangot 70hz alatt is és nagyobb hangerőn sem torzít. Tehát ha én ennek a hangfalnak a nagyobb változatát veszem meg, amiben ugyanezek a membránok vannam, meg plusz még egy mélysugárzó, akkor elméletileg ugyanúgy bírnia kell a közép/mély sugárzónak a nagyobb hangerőt, tehát igazából semmi nem változik. Ennek ellenére nem csodálom ha egy kicsit feljebb tennék a frekijét, de 700hz-re felvinni, ha a 70-et is simán leadja!
Ez az pontosan: közép-mély.
Amiről én beszélek, az pont olyan középsugárzó, ami nem bír 500 Hz alá menni.
Először nekem is olyan volt benne, csak egy meghibásodás okán ki kellett cserélni, most Visaton középsugárzó van benne, de ez is deklaráltan középsugárzó, nem megy 100Hz alá. Ha meg ráengedi az ember, akkor meg fűt...
RevengeR-nél más lesz a hiba, neki pedik mély-közép hangszóró a középsugárzó is...
Hangsugárzó építés
Revenger!Na itt bukott meg Joci elmélete a meredekséggel kapcsolatban,mert ha mély nincs bekötve,és ráemeled a basszust,akkor ha a váltó átengedné a magasra azokat a jeleket,amitől beindulna a magas,akkor ezt így is megtenné.Folytasd,még nem derült ki a valódi ok!
Üdv!
ui.:azt azért tedd meg,hogy a méllyel párhuzamosan kötsz egy soros rc tagot,aminek értékei:6,8ohm;50uF!Főleg,ha 12dB/oktávos az aluláteresztő.
Ebben a meredekségben viszont lehet valami, mert még az elején írtam, hogy nálam is volt olyan, hogy az erősítőn toltam fel a mélykiemelést és a hangfal meg sem érezte, de amikor kipróbáltam ugyanezt a számítógéppel, akkor ott már a hangfal elkezdett recsegni. Pedig ott sem húztam jobban fel.
Hangsugárzó építés
Igen, de nem biztos, hogy -teszem azt- egy dom középsugárzó (nekem is az volt a Visaton közép elött) lemegy 500 Hz-re. Mert nem!Ott kell a 700 és az is centis egy kicsit.
AMúgy meg relativ sokkalta nagyobb teljesítményt bír a középsugi, ha a legmélyebb frekieit nem kell lesugároznia, kimaradnak a szokott mélyfrekis bugásai, recsegései, esetleg torzításai.
A "nagyok"-nál is megszokott a 2,5 utas megoldás, ami olyan, hogy a mély megy amíg megy, a középről már viszont le van szűrve a legmélyebb összetevő, és persze a magas is a sajátját kapja meg frekiben.
Ebben nekem az a furcsa, hogy pl. az én hangfalaim 2 utasok és a közép/mély sugárzó az szépen adja a hangot 70hz alatt is és nagyobb hangerőn sem torzít. Tehát ha én ennek a hangfalnak a nagyobb változatát veszem meg, amiben ugyanezek a membránok vannam, meg plusz még egy mélysugárzó, akkor elméletileg ugyanúgy bírnia kell a közép/mély sugárzónak a nagyobb hangerőt, tehát igazából semmi nem változik. Ennek ellenére nem csodálom ha egy kicsit feljebb tennék a frekijét, de 700hz-re felvinni, ha a 70-et is simán leadja!
Nem akarok vitatkozni, mert lehet hogy a te hangfalad középsugárzója nem nagyon bírja az alacsonyabb frekiket, azért mondtam, hogy általában van ez így a hangfalgyártó cégeknél.
Hangsugárzó építés
Revenger!
Na itt bukott meg Joci elmélete a meredekséggel kapcsolatban,mert ha mély nincs bekötve,és ráemeled a basszust,akkor ha a váltó átengedné a magasra azokat a jeleket,amitől beindulna a magas,akkor ezt így is megtenné.Folytasd,még nem derült ki a valódi ok!
Üdv!
ui.:azt azért tedd meg,hogy a méllyel párhuzamosan kötsz egy soros rc tagot,aminek értékei:6,8ohm;50uF!Főleg,ha 12dB/oktávos az aluláteresztő.
Hangsugárzó építés
Igen, de nem biztos, hogy -teszem azt- egy dom középsugárzó (nekem is az volt a Visaton közép elött) lemegy 500 Hz-re. Mert nem!
Ott kell a 700 és az is centis egy kicsit.
AMúgy meg relativ sokkalta nagyobb teljesítményt bír a középsugi, ha a legmélyebb frekieit nem kell lesugároznia, kimaradnak a szokott mélyfrekis bugásai, recsegései, esetleg torzításai.
A "nagyok"-nál is megszokott a 2,5 utas megoldás, ami olyan, hogy a mély megy amíg megy, a középről már viszont le van szűrve a legmélyebb összetevő, és persze a magas is a sajátját kapja meg frekiben.
Hangsugárzó építés
És akkor itt jön az, amit én előrébb írtam, hogy egy kissé magasabbra kéne a frekiket tenni.Az én hangfalamban a mély 700 Hz-ig, a közép meg 5000Hz-ig megy, vagyis ott vált.
Szerintem ez egy kicsit gyenge beállítás.
Egy normál hangfalban a mélysugárzó 3-4száz hz alatt sugároz álltalában, a közép az kb. 300-tól felfelé, a magas meg kb. 2-3 ezer fölött. Ha esetleg van még egy magas, akkor az meg olyan 10-15e körül van beállítva (ha ultramagas).
Te Ronin nem subot kell a hangfalba tenni...
Én sokfélét kipróbáltam, nekem ez jött be a legjobban, amúgy az én 30-as mélyeim 2000Hz-ig átvinnének (ha hagynám), egy magasnak sem természetes a frekisáv 2/3-át átvinni
Nekem van egy progim, amin 20eHz-ig állíthatom akár eggyesével is a frekiket és ezt egy picit próbálgattam még régen és azért olyanok megmaradtak bennem, hogy az 500Hz az már nem is olyan nagyon mély és a 2-3e Hz az meg már elég magas. Tehát olyan sub mély az CSAK 100hz alatt van. Tehát ha 400hz-re rakod a hangválltót akkor az még bőven jó (elméletileg) persze ez függ sokmindentől, csak azért írtam neked, mert ahogy megfigyeltem a 'nagyok' így csinálják.
Hangsugárzó építés
És akkor itt jön az, amit én előrébb írtam, hogy egy kissé magasabbra kéne a frekiket tenni.Az én hangfalamban a mély 700 Hz-ig, a közép meg 5000Hz-ig megy, vagyis ott vált.
Egy normál hangfalban a mélysugárzó 3-4száz hz alatt sugároz álltalában, a közép az kb. 300-tól felfelé, a magas meg kb. 2-3 ezer fölött. Ha esetleg van még egy magas, akkor az meg olyan 10-15e körül van beállítva (ha ultramagas).
Te Ronin nem subot kell a hangfalba tenni...
Én sokfélét kipróbáltam, nekem ez jött be a legjobban, amúgy az én 30-as mélyeim 2000Hz-ig átvinnének (ha hagynám), egy magasnak sem természetes a frekisáv 2/3-át átvinni
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
És akkor itt jön az, amit én előrébb írtam, hogy egy kissé magasabbra kéne a frekiket tenni.
Az én hangfalamban a mély 700 Hz-ig, a közép meg 5000Hz-ig megy, vagyis ott vált.
Hangsugárzó építés
Revenger!Az is lehet,hogy egyszerűen túlhajtod,lehet,hogy xarok a hangszórók,a váltóban sem tudni,milyenek az alkatrészértékek,úgyhogy így távból nehéz ügy megmondani mi a hiba.Megcsinálhatod első lépésben,hogy külön-külön kötöd a váltóra a hsz.-kat...
Üdv Doki.
a hangszorok biztos h nincsenek tulhajtva, egyenkent rakotve is tokeletesen muxenek, csak ha nagy melyhang jon, akkor torzit be az egesz szerkezet...
Látom nem vetted,amit írtam,még 1x a lényeg az,hogy szűrd ki a hibaforrást!
Egyenként kösd rá a hangszórókat,mert ezzel ki szűrheted,hogy a váltó rossz-e vagy a hsz,vagy bármi!Van néhány variáció,pl.: csak a mély van rákötve,és ráhúzod a hangerőt és így is torzít a magas,meg a közép,akkó bizti,hogy mechanikailag rezonál valami,mert hát ugye be sem kötötted,csak a mélyet stb.Menj végig szépen sorjába!Valahol lennie kell a bibinek.
Üdv!
nah, raszantam par orat a tesztelgetesre, es vegul arra jutottam, h a hangvaltoval van a bibi. csak mely jelet adva a hangfalnak betorzit a magas es a kozep is. ha nincs rakotve a mely, es akkor minden okes, a doboz meg egyaltalan nem rezonal.
most beszeltem egy emberkevel, es azt mondta: ha emelik a mélyet és torzít a magas az attól van hogy a vágás meredeksége nem megfelelő és a felharmonikusok átjutnak a váltón!
Ha veszel új váltót, akkor szerintem vegyél kézzel szabályozhatót!
Hangsugárzó építés
Revenger!Az is lehet,hogy egyszerűen túlhajtod,lehet,hogy xarok a hangszórók,a váltóban sem tudni,milyenek az alkatrészértékek,úgyhogy így távból nehéz ügy megmondani mi a hiba.Megcsinálhatod első lépésben,hogy külön-külön kötöd a váltóra a hsz.-kat...
Üdv Doki.
a hangszorok biztos h nincsenek tulhajtva, egyenkent rakotve is tokeletesen muxenek, csak ha nagy melyhang jon, akkor torzit be az egesz szerkezet...
Egyenként kösd rá a hangszórókat,mert ezzel ki szűrheted,hogy a váltó rossz-e vagy a hsz,vagy bármi!Van néhány variáció,pl.: csak a mély van rákötve,és ráhúzod a hangerőt és így is torzít a magas,meg a közép,akkó bizti,hogy mechanikailag rezonál valami,mert hát ugye be sem kötötted,csak a mélyet stb.Menj végig szépen sorjába!Valahol lennie kell a bibinek.
Üdv!
nah, raszantam par orat a tesztelgetesre, es vegul arra jutottam, h a hangvaltoval van a bibi. csak mely jelet adva a hangfalnak betorzit a magas es a kozep is. ha nincs rakotve a mely, es akkor minden okes, a doboz meg egyaltalan nem rezonal.
most beszeltem egy emberkevel, es azt mondta: ha emelik a mélyet és torzít a magas az attól van hogy a vágás meredeksége nem megfelelő és a felharmonikusok átjutnak a váltón!
erősítő: Onkyo TX-SR501E ][ DVD: JVC XV-N55 ][ Front: SAL SBX3040 + SAL SBX1320 + DTF12 dóm ][ Rear: SAL SBX1320 + DTF12 dóm ][ Sub: SAL Beast300 + SAL PRO+ 900 ][ PC: MSI K8N NEO Platinum, A64 3200+, 512Mb Corsair XMS, BBA9800PRO, 620GB HDD...
Hangsugárzó építés
Üdv Doki.
Üdv!
Hangsugárzó építés
Akkor meg a doboz rezonál...
Tessék szépen merevítgetni a hosszanti oldalakat...