Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
3 utas álló hangsugárzó Accuton driverekből
Ez egy felvállalható koppintás. Főleg, ha hangban is sikerül lekoppintani.
Ez a minta, amihez igazodik a hangfalam. De azért nem ugyanaz.
Én nem izgulnék a hangja miatt.
Megjósolható,hogy amint Vikibácsi meghallja,hasonlót fog építtetni,csak mindenből több lesz benne kettővel és 5X akkora néretben.
A csúcs E.W. ugyanakkor meg megy a levesbe a többi cucc után...
- ValhallA
- Tizezresek klubja

- Értékelés: 7568
Én nem izgulnék a hangja miatt.
Megjósolható,hogy amint Vikibácsi meghallja,hasonlót fog építtetni,csak mindenből több lesz benne kettővel és 5X akkora néretben.
A csúcs E.W. ugyanakkor meg megy a levesbe a többi cucc után...
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)
A korábban "véglegesnek" szánt terven azért kicsit módosítottam, mert nem tűnt igazán eltaláltnak a hangfal felső része az egyenes háztető formával. Sokáig szuggeráltam, mi a kiút ebből, amíg leesett a tantusz, hogy már az első rajzon meglévő ívek és gömbölyítések teszik helyre a formát. Lehet, hogy másnak ez nem nagy különbség, szerintem viszont lényegi és nagyon sokat számít. A korábbin (baloldali rajz) mindig zavar valami, ha ránézek, a módosítotton minden helyrerázódik. Kivitelezni persze biztos nehezebb, tehát a végső szót az asztalos mondja meg. De most már tényleg jöhet az újabb egyeztetés és a gyártásii dokumentáció elkészítése.
Bal oldali,Talon Audio-Phoenix,jobb oldali inkább Marten Coltrane 2.
- ValhallA
- Tizezresek klubja

- Értékelés: 7568
A korábban "véglegesnek" szánt terven azért kicsit módosítottam, mert nem tűnt igazán eltaláltnak a hangfal felső része az egyenes háztető formával. Sokáig szuggeráltam, mi a kiút ebből, amíg leesett a tantusz, hogy már az első rajzon meglévő ívek és gömbölyítések teszik helyre a formát. Lehet, hogy másnak ez nem nagy különbség, szerintem viszont lényegi és nagyon sokat számít. A korábbin (baloldali rajz) mindig zavar valami, ha ránézek, a módosítotton minden helyrerázódik. Kivitelezni persze biztos nehezebb, tehát a végső szót az asztalos mondja meg. De most már tényleg jöhet az újabb egyeztetés és a gyártásii dokumentáció elkészítése.
Bal oldali,Talon Audio-Phoenix,jobb oldali inkább Marten Coltrane 2.
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)
- hifis
- Törzsvendég

- Értékelés: 356
-
Vendég
valami koppintás íze van! :bebebebebebe:
-
Vendég
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
- hifis
- Törzsvendég

-
Vendég
nyáron megtudjuk mit röfög a cucc az új hangfalakkal, azt mit kéne még kicserélni hogy jobban szóljon, amit ezek a jó kis hangsugárzók igényelnek, megkívánnak !
(A Marten hangfal az idei CES-en állítólag az egyik legjobb volt. A mintán tehát nem múlik.)
Kedves Hifis,
csak ismételni tudom, drukkoljunk. Nagyon kivánom Neked, hogy sikeres legyen ez a project.
- hifis
- Törzsvendég

Az egy- vagy két motorral (hangszóróval) táplált hangdoboz nagyságrendekkel "komolyabb" modellezési probléma. Kalmi egy bizonyos modellezési eljárással választ adott a kérdésre. Hogy a valós eszköz a modell szerint működik-e majd, azt még kipróbálni sem lehet, hiszen nem készül alternatív kivitel. Tehát csak a bizalom marad, hogy a modell megalkotói jól végezték munkájukat. Drukkoljunk!
Erre az általad említett modellezésre a korrekt választ Kalmi tudja, de szerintem itt egyszerűen arról van szó, hogy egy szimulációs program a hangszórók gyári paraméterei, mint bemenő adatok alapján megmondja, kb. mekkora doboztérfogat szükséges ahhoz, hogy a driverek kifuthassák magukat. Erre persze gyári ajánlás is van, az Accuton a mélysugárzóhóz ideálisnak 60l-t ajánl, kiterjesztett átvitelhez pedig 90l-t. Az itt bemutatott változat a dupla mélysugárzóknak 140l-t biztosít, tehát ezen elvileg nem múlhat, hogy kihozzuk a hangszórókból, amit tudnak. Ha a doboz alakja, arányai is számítanak, erre csak azt tudom mondani, amit a korábban ajánlott "miért nem gömbhangszórót célzunk meg" felvetésre, hogy nem akarok a kiindulásnak tekintett Marten Coltrane 2 hangfaltól nagyon elrugaszkodni, tehát ez is egy teljesen kommersz és szokványos felépítésű, méretarányú doboz, hasonló méretekkel, arányokkal, mint a minta, vagy nagyjából mint pl. a Von Schweikert VR-9SE, vagy mint az AVX galériában nemrég mutogatott Rockport Altair stb. Egy másik változat, a Talon cég frissen bemutatott Phoenix hangfala ugyanezekkel a hangszórókkal bír, és a térfogata kisebb, mint a mienk. A friss kritikák szerint a mélyátvitele szuper. Bár az ördög a részletekben rejlik, tehát valóban a végén tudjuk meg, mire jutunk, de a fentiekből adódóan, reménykedem benne, a megcélzott változatból is ki lehet hozni egy tisztességes eredményt. (A Marten hangfal az idei CES-en állítólag az egyik legjobb volt. A mintán tehát nem múlik.)
Ez világos, de én nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy ha a két hangszórót egymástól függetlenül rakjuk egy-egy 50 literes dobozba...
Minden szempontból ugyanazt kapod, mintha egy 100 literesbe tennéd.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

- Értékelés: 58
Miért zavarná?
Mert esetleg lesz némi fáziskülönbség a két doboz+membrán+reflex rendszer között, hiszen tökéletesen nem lesznek egyformák...
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Nem olyan bonyolult ez... ha egy adott hangszórónak 50 literes doboz az ideális, akkor azt 50 literbe kell rakni. Ha két ugyanilyen hangszórót használsz, értelemszerűen 100 literbe kell rakni. Ha ezt a két hangszórót paszírozod be 50 literes dobozba, az olyan mintha egy hangszórót 25 literbe tennél. Természetesen ez kerülendő.
Ez világos, de én nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy ha a két hangszórót egymástól függetlenül rakjuk egy-egy 50 literes dobozba...
De két mélyhangszóró két 50 literesben már zavarhatja egymást, nem?
Miért zavarná?
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nem olyan bonyolult ez... ha egy adott hangszórónak 50 literes doboz az ideális, akkor azt 50 literbe kell rakni. Ha két ugyanilyen hangszórót használsz, értelemszerűen 100 literbe kell rakni. Ha ezt a két hangszórót paszírozod be 50 literes dobozba, az olyan mintha egy hangszórót 25 literbe tennél. Természetesen ez kerülendő.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Az hogy egy mélyhangszóró dolgozik pl 50 liter térfogatba, vagy két ugyanolyan mélyhangsugárzó dolgozik 100 literbe, tulajdonképpen egy és ugyanaz, mélyfrekis átvitel szempontjából. Nem zavarják egymást.
Az hogy egy mélyhangszóró dolgozik pl 50 liter térfogatba, vagy két ugyanolyan mélyhangsugárzó dolgozik 100 literbe, tulajdonképpen egy és ugyanaz, mélyfrekis átvitel szempontjából. Nem zavarják egymást.
- hifis
- Törzsvendég

Megérzésemre hallgatva én az egy doboz mellett döntenék.
Igazság szerint Kalmi már eldöntötte a kérdést, továbbá próbák nélkül partizánkodni veszélyes, úgyhogy a probléma letudva.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Szerintem kezeljük teoretice a felmerült műszaki részletet. Ugyanis több okból sem bővíteném az erősítő parkot, pl. mert lemeríti a kasszát a hangfal, továbbá egyetértve OTLM-mel, már a háromutas hajtásnál is néha ellenőrzöm, szól-e minden, tehát semmiképpen nem bonyolítanám tovább.
De a kiinduló szituáció csak annyi, hogy semmiféle különbséget a konstrukció bonyolultságában nem jelent, ha elválasztom a két mélysugárzó terét, vagy ha nem. (A 4db passzív membránt már megrendeltem.) Mindössze az elválasztó merevítő lap vagy lukas, vagy nem. Namármost csak annyi a kérdés, nem tudja-e jobban kifutni magát a két hangszóró, mégha együtt is hajtom őket, ha nem lökdösik egymást, vagyis teljesen el vannak szeparálva egymástól? Vagy éppen ellenkezőleg, együtt hajtva de külön térben nehezebb beállítani a váltásukat? Továbbá egy másik lehetőség: mivel ezekhez kell a legtöbb kakaó, a közép - magassugárzót mégiscsak passzívan váltva egy egységkén kezelve hajtaná egy erősítő, a két mélyet így külön-külön egy-egy darab, és ha el vannak választva, akkor már akármilyen beállítás elképzelhető. Szóval meg lehet-e tippelni, jobb egy térben, vagy jobb elválasztva.
Közben gondolkodtam ezen a problémán. Megérzésemre hallgatva én az egy doboz mellett döntenék. Tudniillik, a két doboz nem lenne pontosan egyforma, ahogy a hangszórók sem. És két majdnem egyforma dobozt hajtani veszélyes lehet párhozamosan, hiszen mindenféle fázis és interferenciagondok léphetnek fel.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

ez már nekem is sok, ebből a pénzből egy nagyon jó mono erősítő jött volna ki passzív váltással, de ezt sose fogjuk megtudni.
Sok pénzből is lehet szar hangot csinálni. Sőt, aki kezdő a hifi témában, nincs tapasztalata, de sok pénze van, az szinte csak szar hangot tud először összehozni. Egy jó hangú rendszer összeépítése minimum 1-2 év, de sokszor egy élet munkája. Namármost! Hifis azzal, hogy a passzív váltó hangolásának és méretezésének nyűgjét levetette (az alkatrészek hangjáról nem is beszélve), nagyságrendekkel megnövelte annak az esélyét, hogy jól (pontosabban: Neki tetszően) fogjon szólni a hangfala...
- hifis
- Törzsvendég

Ez a külön erősítő minden útnak már külön erősítő minden hangszórónakká fajul?
Szerintem kezeljük teoretice a felmerült műszaki részletet. Ugyanis több okból sem bővíteném az erősítő parkot, pl. mert lemeríti a kasszát a hangfal, továbbá egyetértve OTLM-mel, már a háromutas hajtásnál is néha ellenőrzöm, szól-e minden, tehát semmiképpen nem bonyolítanám tovább.
De a kiinduló szituáció csak annyi, hogy semmiféle különbséget a konstrukció bonyolultságában nem jelent, ha elválasztom a két mélysugárzó terét, vagy ha nem. (A 4db passzív membránt már megrendeltem.) Mindössze az elválasztó merevítő lap vagy lukas, vagy nem. Namármost csak annyi a kérdés, nem tudja-e jobban kifutni magát a két hangszóró, mégha együtt is hajtom őket, ha nem lökdösik egymást, vagyis teljesen el vannak szeparálva egymástól? Vagy éppen ellenkezőleg, együtt hajtva de külön térben nehezebb beállítani a váltásukat? Továbbá egy másik lehetőség: mivel ezekhez kell a legtöbb kakaó, a közép - magassugárzót mégiscsak passzívan váltva egy egységkén kezelve hajtaná egy erősítő, a két mélyet így külön-külön egy-egy darab, és ha el vannak választva, akkor már akármilyen beállítás elképzelhető. Szóval meg lehet-e tippelni, jobb egy térben, vagy jobb elválasztva.
ez már nekem is sok, ebből a pénzből egy nagyon jó mono erősítő jött volna ki passzív váltással, de ezt sose fogjuk megtudni.
Miközben a másik vonalon minden az egyben Highend fut...
De persze irigykedem is Hifis projekt miatt...Hajrá!!!
Michell Engineering, Devialet Expert 220 Pro és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
- suminator968
- V.I.P.

- Értékelés: 1082
Suminator!
Legalább ne az én idézetembe írtad volna, mert így aztán nehéz lesz elválasztani. A technológiáról, amennyiben nem mozdonyokról hanem elektronikáról van szó, nem szorulok a segítségedre, köszi. De egyébként meg épp a "technológia" fejlesztésére tettem javaslatot, mármint ha a sok+mégtöbb az egyenlő a technológiai fejlettséggel, amit egyébként kétlek.
Gondold el, ha legóból van akkor hetente át lehet építeni, micsoda nagyszerű időtöltés, a lehetőségek végtelen tárháza!
Különben meg semmi bajom hifis projektjével, főleg az ideje és pénze nem érint.
Telefonról nem olyan egyszerű szerkeszteni.
Hál istennek nem vagyunk egyformák, van aki egyutas szélessávúra esküszik ,más aktívan vált, más sztatikust vált aktívan......
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
-
Vendég
Jajj istenem! Ez a külön erősítő minden útnak már külön erősítő minden hangszórónakká fajul?
Sosem fogom ezt a mániát megérteni, de legalább el lehet adni még egy pár erősítőt meg kábelt...
Legyen legóból, az nagyobb szabadságot jelentene, meg legyen benne 30 hangszóró. Minek itt megállni?
-
Vendég
Suminator!
Legalább ne az én idézetembe írtad volna, mert így aztán nehéz lesz elválasztani. A technológiáról, amennyiben nem mozdonyokról hanem elektronikáról van szó, nem szorulok a segítségedre, köszi. De egyébként meg épp a "technológia" fejlesztésére tettem javaslatot, mármint ha a sok+mégtöbb az egyenlő a technológiai fejlettséggel, amit egyébként kétlek.
Gondold el, ha legóból van akkor hetente át lehet építeni, micsoda nagyszerű időtöltés, a lehetőségek végtelen tárháza!
Különben meg semmi bajom hifis projektjével, főleg az ideje és pénze nem érint.
- suminator968
- V.I.P.

- Értékelés: 1082
Jajj istenem! Ez a külön erősítő minden útnak már külön erősítő minden hangszórónakká fajul?
Sosem fogom ezt a mániát megérteni, de legalább el lehet adni még egy pár erősítőt meg kábelt...
Legyen legóból, az nagyobb szabadságot jelentene, meg legyen benne 30 hangszóró. Minek itt megállni?
Azért jó, hogy nem mindenki gondolkodik így, még most is a kőbaltával játszanánk a barlangba.
Saját pénze, saját ideje!
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub