Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

EMMZETT
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: EMMZETT »

De a tiéd. Viszont aggódnod nem kell, saját kezemmel sütött pille lakozik benne, nem a gyári állapot. Azzal lehet, hogy nem élné túl a "mutatványt".
Mennyi ennek a lineáris kitérése?

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Még nem a végleges. Jövőhét után szerszámalakítás, és egy újabb verzió.

Vendég

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

De a tiéd. Viszont aggódnod nem kell, saját kezemmel sütött pille lakozik benne, nem a gyári állapot. Azzal lehet, hogy nem élné túl a "mutatványt".

Vendég

Hangsugárzó építés

Játszottam. http://www.youtube.com/watch?v=wloco48-eb4
Ez ugye nem az enyém

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Szerintem mindig erősen kell fogni a marót, mert nekem sikerült belevágni a kezembe. Nem elhanyagolható dolog ha az ember tud 10 sört kérni a kocsmába a haveroknak.
Akkor ezért kapok én mindíg csak 7 üveg sört!
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Sziasztok! 
Én ma a felsőmarómmal játszottam.
Maradék bútorlapokon próbálgattam, aztán nekiláttam a rétegelt lapba besüllyeszteni a dómokat. Van még mit gyakorolni, mert sajna kicsit feltépte a szálakat. Valószínüleg nem a megfelelő fordulaton használtam a gépet.
MDF-et, bútorlapot kisebb fordulaton is szépen marja, de rétegelten nem találtam meg a megfelelő beállítást, mert nem volt sok probálkozási lehetőségem
Szóval, örülnék, ha megosztanátok a tapasztalataitokat!

Köszönöm!

Nem rontottál el semmit! A rétegelt lemez ilyen. Nekem is felszedi a fa rostjait a maró. Óvatosan nem túl durva csiszolóvászonnal szépen el lehet tüntetni a kilógó szálakat. Csak mindíg egy irányba csiszold, ne húzd visszafelé a vásznat.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

Effkuge
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: -1

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Effkuge »

Én is csináltam próba süllyesztéseket, ahogy írtam bútorlapon, de a rétegelt másként viselkedik. Icic-pici szál feltépések vannak, talán csiszolással el is tűnik.
De kiváncsi vagyok összefüggésben van-e ez a jelenség a fordulatszámmal.

Ujjaim megmaradtak, semmi sérülés
Az átmérővel, a mélységgel semmi gondom, az jól megy, csak ez a száltépés zavar nagyon...

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Szia!

Szerintem mindig erősen kell fogni a marót, mert nekem sikerült belevágni a kezembe. Nem elhanyagolható dolog ha az ember tud 10 sört kérni a kocsmába a haveroknak.

Komolyan én is szoktam elrontani dolgokat, de mindig az utolsó mozdulattal.
Mostanában csinálok próba sülyeszéseket valami vacak fadara bra és ,ha az ok akkor csinálom élesben.

Effkuge
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: -1

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Effkuge »

Sziasztok!

Én ma a felsőmarómmal játszottam.
Maradék bútorlapokon próbálgattam, aztán nekiláttam a rétegelt lapba besüllyeszteni a dómokat. Van még mit gyakorolni, mert sajna kicsit feltépte a szálakat. Valószínüleg nem a megfelelő fordulaton használtam a gépet.
MDF-et, bútorlapot kisebb fordulaton is szépen marja, de rétegelten nem találtam meg a megfelelő beállítást, mert nem volt sok probálkozási lehetőségem
Szóval, örülnék, ha megosztanátok a tapasztalataitokat!

Köszönöm!

Vendég

Hangsugárzó építés

Nem tudom, mintha ennyire nem lett volna érzékeny az a dóm. De hagyjuk, bármi előfordulhat a zOrionnál.

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: cirrus »

Biztos vagy benne, hogy 10k fölött 10dB-t emel? Én annyira nem.
A dobozt én nyitottam ki, végig van fotózva. A magas direktbe volt rákötve, semmi L-pad, vagy hasonló. Iszonyatos volt a hangja, most olyan szép kiegyensúlyozott, mint a többi dobozom, persze azért csodákat én sem vártam a bulgár mesterműtől és a rikácsoló középdómtól, de sikerült megszelidíteni ( a magas az szárazhangú, mint az őszi avar, azzal nem lehetett semmit kezdeni, csak lefaragni több mint 10dB-t). Hihetetlen durva dolgok voltak a váltóban, mindent végigmértem hangszórónként, váltóval, anélkül, párban a hangszórók és együtt a három. Több változat már nem volt, elég elképesztő tervezői elképzelésekkel találkoztam, az iránykarakterisztika is érdekes.
Az oka? Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.

Vendég

Hangsugárzó építés

Biztos vagy benne, hogy 10k fölött 10dB-t emel? Én annyira nem.

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Helló!
Egy kis vasárnapi váltótervezéssel sikerült egy Orion HS 280-at átalakítanom egy kultúrált hangú jól hallgatható dobozzá.

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Szia Cirrus! 
Feltudnád vázolni az iszapolást mint mukafolyamatot?

Szerintem én itt rontottam el.

Köszi

Beidéznék A Citera nevű kollégától néhány hozzászólást egy szomszédos topikból, nem minden tanulság nélküli....

A tölgynek borzasztóan nagyok a pórusai, nem is szokták politúrozni. Azt szokták csinálni vele (parkettánál főleg), hogy a habkőpor előtt rozslittel, vagy finom faporral (csiszolat) belabdázzák, mintha habkőpor lenne, azután csisz, és folytat, mint rendesen.
Szerintem ne ijedj meg, hogy a habkőpor átüt majd a feketén. A sima szinezetlen sellakkal keveredve is sötétbarna színe van, a szürküléstől, meg a polírtetvektől csak akkor kell félni, ha nem adsz elég lakkot, vagy túl sok a habkőpor, vagy estleg túl híg a sellakk.
Finom és dússzőrű porolóecsetet megmártasz a száraz habkőporban, ezután az ecset szőrét finoman borzolod a felület fölött. Így az ecsetből a habkőpor nagyon kicsi mennyiségben (és ez így a jó) és egyenletesen jut a felületre, azt csak be kell dörzsölni a sellakkos labdával. Nekem ez a módszer vált be, próbáltam a labdát is szórni, mártani, de attól mindig foltos lett a felület. Ísmétlem: ne felejts csiszolni száradás után minden egyes pórustőmítő réteget, eltűnik a fölös habkőpor a felületről, csak a pórusokban marad meg.
Ha nem kapsz habkőport, akkor elmész a közértbe, és veszel habkövet, amidel az ember a talpát reszelgeti, és azt 240-es csiszpapíron csiszolod. Vigyázz morzsólódik, ezért a morzsákra kell rányomnod mindig a habkövet dörzsölés közben hogy a morzsák is elaprózódjanak. Ha már elegendő mennyiséget lecsiszoltál, akkor a durva morzsák könnyebben lehullanak a csiszpaírról mint a por, ezért a csiszpapírt finoman megdöntöd, hogy csak a morzsák essenek le róla, és ezután az ecsettel szeded le a finom port, és teríted a felületre. Egyépbként meg virágcserepet (finomabb és tisztább és porózusabb mint a tégla) nyomsz a kőcsiszoló flexnek, és jön a por ...
Nem úgy volt, hogy szórod? Azt mondtad, hogy még a sík felület politúrozását sem próbáltad. Ha van időd megtanulhatod, csak ne a zongorán próbálkozz először és ne a drága Auro lakkal, azt inkább a zongorára tartogatsd! Nem nagy ördöngősség a görbe felület sem, az a lényeg, hogy nem 8-asokat kell leírni, mint a síkon, hanem abba az irányba kell hosszanti könnyed gyors simításokat csinálni a labdával, amerre a felület a legegyenesebb. Ha az ív nagy, akkor az ívet követő, de szintén vonalszerű mozdulatokat is kell csinálni. Egyébként a síknál sem mindig 8-asokat kell, hanem minél többféle mozdulatot, tehát mind a négy irányba egyenesek, és félköríves mozdulatokat is kell csinálni, ezeket a mozdulatfajtákat az egymásra következő soroknál váltogatni kell.Így ha hiba keletkezik a munkában, akkor az a különböző irányú és vonalú mozdulatok esetén a legkisebb valószínűséggel adódik össze. Ha megszáradt egynapi munka (ez több labdázott réteg, mivel labdázni addig lehet, míg el nem kezd leragadni a labda) akkor azt már egynapi száradás után érdemes vizesen csiszolni, hogy a hibák eltűnjenek, meg azért, mert a csiszolt felület gyorsabban szárad. ezután letörlöd a vizet és a csiszolatot és legalább 3 napig hagyod száradni. Minél tovább hagyod száradni, a következő alkalommal annál több réteget tudsz felvinni, mert később kezd ragadni a labda, illetve ha az egyes napi munkák között rendesen kiszárad, akkor kevésbé kell a teljes lakkréteg későbbi apadásától és mattulásától tartani. Az utolsó fényező sor előtt érdemes elgalább 1hétig száradni. A száradást lehet gyorsítani a felültre megfelelő távból viágító lámpasorral. Sima 40..60W-os izzókat használj, olyan távra állítsd be őket, hogy a felületet 50 foknál melegebbre ne melegítsék, tehát ha ebben a távolságban aláteszed a kezedet, akkor azt még percek után is csak melegítse, de ne süsse! Ez kb 50cm távolság lesz, és kb 50 cm átmérőjű kör területet világít be és melegít. Ezt figyelembe véve a lámpákat egy rácsra szereled, hogy az egész felületet melegítsék és mikor végzel egy napi munkával, akkor ráállítod a felületre. Érdemes a következő egynapi munkát is előmelegített felületen kezdeni, az növeli a labdázás sikerességét. A közvetlen napfény is sokat segít a száradásban, de az nem állandó, és nem biztos hogy süt a nap. Azért jobb a melegítés, mint a ventillátor, mert a ventillátor csak a felszínt szárítja, míga melegítés az egész lakkvastagságot. Főleg szórásnál és ecsetelésnél az is előfordulhat, hogy a ventillátor kérgesre szárítja a felszínt úgy, hogy alatta nem szárad ki rendesen, a melegítésnél ez nem fordulhat elő. Arra viszont nagyon kell vigyázni, hogy nehogy túl közel legyenek a lámpák, mert akkor könnyen pici buborékok keletkeznek a lakkban, amiket qurva nehéz eltüntetni (ez főleg szórásnál és ecsetelésnél veszélyes, mert ott kezdetben nagyobb a felületen lévő lakk oldószertartalma).Tehát a labdázás ilyen hosszadalmas munka, azt a zongorát, lehet, hogy egy évig is csinálni fogod így. Szerintem szórjad! A melegítő lámparács akkor is hasznos lesz. A melegítést és a ventillátort nem kombináld, mert a ventillátor hűti a felületet, és rontja a melegítés hatását. A ventillátor inkább labdázás közben hasznos, mert akkor elég ha csak a felszín szárad gyorsabban, azzal már elérjük, hogy később kezdjen ragadni a labda.

perika
Isten Hozott! :)

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: perika »

Koszonom a tippet! szia, e

d2905
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: d2905 »

Perika!

Szerintem ezt nézd meg:
http://www.sennheiser.com/sennheiser/ic ... root/09859

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Sziasztok, 
Egy muveszeti installaciohoz terveznek olyan kicsi (a leheto legkisebb fizikai meretu), iranyitott hangfalakat, amelyek egeszen kicsi korben sugaroznak hangot es ilyenbol tobbet szeretnek egy kiallitoterben elhelyezni, amelyek mindegyikebol mas es mas hangot lehet majd hallani. A projekt megvalositasara palyazato(ka)t irok es elkepzelesem sincs, hogy mennyibe kerulne egy ilyen hangszoro tervezese es kivitelezese, mennyit kalkulaljak a koltsegvetesben. Ebben szerettem volna segitseget kerni toletek. Az az elkepzelesem, h iranyitott hangforrasokbol, azok atgondolt elhelyezesevel izgalmas hangteret lehet letrehozni, amelyet csak a terben setalva lehet felfedezni.

elore is koszonom a segitseget, sziasztok
perika

Érdekes kísérlet.

perika

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: perika »

Sziasztok,

Egy muveszeti installaciohoz terveznek olyan kicsi (a leheto legkisebb fizikai meretu), iranyitott hangfalakat, amelyek egeszen kicsi korben sugaroznak hangot es ilyenbol tobbet szeretnek egy kiallitoterben elhelyezni, amelyek mindegyikebol mas es mas hangot lehet majd hallani. A projekt megvalositasara palyazato(ka)t irok es elkepzelesem sincs, hogy mennyibe kerulne egy ilyen hangszoro tervezese es kivitelezese, mennyit kalkulaljak a koltsegvetesben. Ebben szerettem volna segitseget kerni toletek. Az az elkepzelesem, h iranyitott hangforrasokbol, azok atgondolt elhelyezesevel izgalmas hangteret lehet letrehozni, amelyet csak a terben setalva lehet felfedezni.

elore is koszonom a segitseget, sziasztok
perika

Vendég

Hangsugárzó építés

Köszi, majd meglátom mikor járok megint arra, de mint mondtam a tévedés jogát fenntartom amit elmondtam az szubjektív és csupán tapasztalaton alapul.

excalibur38
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 31

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: excalibur38 »

De néhai forumtárs meg győzött, hogy nem jó.
Én nem azt mondtam, hogy nem jó, hanem, hogy volna mit alakítani a váltón, meg a dobozméretezésen, hangoláson.

Valójában a famunka gyönyörű, a SAL mélysugárzó voltaképpen nem olyan rossz fülre, csupán a felső mélyekben lehetett hiányt hallani, talán a 70-80 literes doboz túl nagy neki, meg a hangolás sem jó így. A TVM közép nagyon ordított, az egész hangképben ő dominált, voltaképp nem rossz a hangja de mindenképp halkítani kellene rajta, a magasszekcióban a Monacor tweeter, hát hogy is mondjam a ribbonhoz szokott fülemnek elég fahangú, lassú, és érzeketlennek tűnt, a TVM eléggé elnyomta alig lehetett hallani. Szerintem a három hsz közül a közép éri meg a pénzét, a többi helyett volna jobb is.

Persze a rendszert nem ismerem, ebben a hangban benne volt a kábelezés is meg a többi motyó hangja is, emiatt csak mint rendszerhangról beszélhetünk, bár az alapvető hibák így is hallhatóak szerintem, elmodtam, hogy jó háromutast készíteni még profiknak is kihívás, mérés nélkül meg egyenesen lehetetlen.

Úgy döntöttem, hogy inkább eladom, nem kinlódok vele
Viszont a kisdoboz az tlleg egy csoda.
Már voltál nállam, gyere el mégegyszer és hallgasd meg. ( megéri) Amúgy kiváncsi vagyok a véleményedre.
tetszett az ahogyan elmondtad a dolgokat a hangfalrról.

Vendég

Hangsugárzó építés

De néhai forumtárs meg győzött, hogy nem jó.
Én nem azt mondtam, hogy nem jó, hanem, hogy volna mit alakítani a váltón, meg a dobozméretezésen, hangoláson.

Valójában a famunka gyönyörű, a SAL mélysugárzó voltaképpen nem olyan rossz fülre, csupán a felső mélyekben lehetett hiányt hallani, talán a 70-80 literes doboz túl nagy neki, meg a hangolás sem jó így. A TVM közép nagyon ordított, az egész hangképben ő dominált, voltaképp nem rossz a hangja de mindenképp halkítani kellene rajta, a magasszekcióban a Monacor tweeter, hát hogy is mondjam a ribbonhoz szokott fülemnek elég fahangú, lassú, és érzeketlennek tűnt, a TVM eléggé elnyomta alig lehetett hallani. Szerintem a három hsz közül a közép éri meg a pénzét, a többi helyett volna jobb is.

Persze a rendszert nem ismerem, ebben a hangban benne volt a kábelezés is meg a többi motyó hangja is, emiatt csak mint rendszerhangról beszélhetünk, bár az alapvető hibák így is hallhatóak szerintem, elmodtam, hogy jó háromutast készíteni még profiknak is kihívás, mérés nélkül meg egyenesen lehetetlen.

Vendég

Hangsugárzó építés

Ja szerintem is, de nem azért kezdődik rosszul, amire te gondolsz Shala. Nemrég ezt a hangsugárzót a Vaterán láttam (szombaton), és hipp-hopp eltünt az aukció! Tehát valaki megvásárolta. A beírt leírás is egy az egyben ua., mint a vaterán volt. Akkor, hogy is van ez? Ki is építette ezt a hangsugárzót? Miből, és hogyan? Ha meg a tiéd, akkor, miért is akartad eladni, ha ennyire ku...jó? Sok itt a kérdés, ami megválaszolásra vár! Most akkor amiatt vagy nem amiatt? Attól még egyetlen hangsugárzó sem lesz rossz sztem, mert a vaterán hirdetik (és amúgyis semmi közünk hozzá). Viszont egy elszúrt váltó vagy hangszóró miatt könnyen lehet az. Még ha gyári is, "csak" újradobozolva. Amire én gondoltam, hogy a módszer... ööö problémás, az így is, úgy is érvényes vaterás hirdetéssel, vagy anélkül.

excalibur38
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 31

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: excalibur38 »

Ja szerintem is, de nem azért kezdődik rosszul, amire te gondolsz Shala. Nemrég ezt a hangsugárzót a Vaterán láttam (szombaton), és hipp-hopp eltünt az aukció! Tehát valaki megvásárolta. A beírt leírás is egy az egyben ua., mint a vaterán volt. Akkor, hogy is van ez? Ki is építette ezt a hangsugárzót? Miből, és hogyan? Ha meg a tiéd, akkor, miért is akartad eladni, ha ennyire ku...jó? Sok itt a kérdés, ami megválaszolásra vár!
Azért, mert ezt nem én csináltam hanem készitetetem.
Elirtam.
Aztán ugy volt, hogy a nagyokat tartom meg, és nem kellenek a kicsik. De néhai forumtárs meg győzött, hogy nem jó.
Közben a srác aki csinálta fel rakta a vaterára.
Aztán szoltam neki, hogy mégis kell, ezért megvettem tölle.
NEM BÁNTAM MEG!!!!!!!!!!!!!!!
TÉNYLEG FANTASZTIKUS HANGJA VAN!!!!!!!!!
Azótamár páran jártak nálam és mindenkit lenyűgözött a hangja!!
Aki nem hiszi jőjjön el és hallgassa meg!!

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”