Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Szia Shalafi66!
ismered ezt a típust?
1544-613. elvileg középsugárzó. Egy ismerősöm 3 utas dobozában ment tönkre (szétmállott a szivacs perem), mire cseréljem?
üdv
k
Hangsugárzó építés
Én sem értek annyira hozzá, de én is megfigyeltem, hogy a "szabályosnál" nagyobb kondival meredekebben lehet vágni. Ehhez viszont az is hozzátartozik, hogy a letörés elé bekerül egy pukli is.
Igen. Keletkezhet "pukli" is. Itt is meg lehet találni azt az értéket, ahol még nem keletkezik pukli.
Három kép: 1.: 10uF kondi
2.: 33uF kondi
3.: 60uF kondi
Mindháromnál egy 2,5 -ös tekercs van.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
hogy a letörés elé bekerül egy pukli is.
meg leesik az impedancia.
Hangsugárzó építés
Én nem értek annyira hozzá, hogy ez miért van, de sok hangváltó tervben (Klinger, internet) alkalmazzák a nagyobb kondi alkalmazását főleg a mély hangszórónál.
Én sem értek annyira hozzá, de én is megfigyeltem, hogy a "szabályosnál" nagyobb kondival meredekebben lehet vágni. Ehhez viszont az is hozzátartozik, hogy a letörés elé bekerül egy pukli is. Az LspCAD-del nagyon szépen szimulálhatók az itt leírt megfigyelések.
üdv
k
Hangsugárzó építés
Én sem azt állítom, hogy a kondi nagyságával egyenes arányban nő a meredekség. Ha azt az értéket hagytam volna ami elméletben kell (kb.:12uF) a 2,5mH tekercshez a 12 dB meredekséghez, akkor 800-1300 -ig esett 12dB meredekséggel, onnan pedig nagyobbal. Így, hogy ezt nagyobbra cseréltem (33uF) a törés 800 Hz-re esett, ami nekem pont kellett az 1000Hz-es kiemelésem kompenzálására..
Én nem értek annyira hozzá, hogy ez miért van, de sok hangváltó tervben (Klinger, internet) alkalmazzák a nagyobb kondi alkalmazását főleg a mély hangszórónál.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Jólvan, én erről a tévhitről még sosem hallottam. Még vmi, mivel a hangszóró impedanciája emelkedő, az legfeljebb csökkentené a levágás meredekségét egy bizonyos tartományban, tehát erre nem jó ötlet hivatkozni sztem.
Hangsugárzó építés
Nekem az volt a celom az elso hozzaszolasommal, hogy azt az alapveto tevedest eloszlassam miszerint a kapacitas novelese a szuro meredekseget noveli. Ez igy ebben az altalanos formaban nem igaz. Bikabeka hozzaszolasabol pedig erre lehet kovetkeztetni. A poen ebben az egeszben az a jelenseg amire Shalafi ramutatott, de ahhoz hogy azt megertsuk reszletesen bele kellene menni a veszteseges soros rezgokorok lelkivilagaba, raadasul itt a kapacitiv tagon egy komplex terheles is van ami meginkabb megneheziti a dolgunkat. De mindegy ... higyjen mindenki azt amit akar vegulis a vegeredmeny a fontos
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Biztos elméletben igazad van, nem épp azt ecseteltem, hogy elméletben sincs egészen? Egyébként megette a fene azt az elméletet, ami gyakrolatban nem igaz. Az akkor nem elmélet, hanem tévedés.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Egy 2,5 mH tekercset és egy 33uF -os kondit raktam elé. Így a nagy kondi miatt jóval meredekebben esik mint 12dB.
Köszi, legalább lesz honnan kiindulnom.
Hangsugárzó építés
Egy 2,5 mH tekercset és egy 33uF -os kondit raktam elé. Így a nagy kondi miatt jóval meredekebben esik mint 12dB.
A kondi erteke nem befolyasolja a valto meredekseget, csak a toresponti frekvenciat ugyanugy mint ahogy a tekercs induktivitasa sem szol bele a meredeksegbe. A ketto egyutt hatarozza meg a szuro meredekseget (mivel ez masodrendu szuro ezert 12dB/oktav a meredekseg). A valos (eredo) meredekseg azonban elterhet 12dB/oktavtol mert egyreszt a valto terhelese (a hangszoro) frekvenciafuggo ellenallast mutat, masreszt az eredo akusztikus atvitel amit mikrofonnal mersz a hangszoro termeszetes roll-offjatol is fugg.
Biztos elméletben igazad van, de nálam a gyakorlat mást igazolt. Próbáltam 10, 20, 33 uF -os kondival, és mindháromszor más mérési eredményt kaptam. Így sikerült az 1000Hz -es kiemelést kompenzálnom. (tehát nálam bevált)
De próbáld meg egy program szimulációval (x-over 3 pro) ahol csak a párhuzamos kondi nagyságát változtatod.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
A kondi erteke nem befolyasolja a valto meredekseget, csak a toresponti frekvenciat ugyanugy mint ahogy a tekercs induktivitasa sem szol bele a meredeksegbe. A ketto egyutt hatarozza meg a szuro meredekseget (mivel ez masodrendu szuro ezert 12dB/oktav a meredekseg). A valos (eredo) meredekseg azonban elterhet 12dB/oktavtol mert egyreszt a valto terhelese (a hangszoro) frekvenciafuggo ellenallast mutat, masreszt az eredo akusztikus atvitel amit mikrofonnal mersz a hangszoro termeszetes roll-offjatol is fugg. Azért nincs teljesen igazad, mert a kondi értéke igenis beleszól a levágási meredekségbe bizonyos frekitartományban azáltal, hogy a töréspont körül erősen befolyásolja a szűrő átvitelét, illetve jóságát.
Hangsugárzó építés
A kondi erteke nem befolyasolja a valto meredekseget, csak a toresponti frekvenciat ugyanugy mint ahogy a tekercs induktivitasa sem szol bele a meredeksegbe. A ketto egyutt hatarozza meg a szuro meredekseget (mivel ez masodrendu szuro ezert 12dB/oktav a meredekseg). A valos (eredo) meredekseg azonban elterhet 12dB/oktavtol mert egyreszt a valto terhelese (a hangszoro) frekvenciafuggo ellenallast mutat, masreszt az eredo akusztikus atvitel amit mikrofonnal mersz a hangszoro termeszetes roll-offjatol is fugg.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- akusztikai mérések
Hangsugárzó építés
off
mert nem diy.
mennyire gáz ez a váltó (kinézet alapján)?
Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.
Hangsugárzó építés
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Én is 7-800Hz környékéig szeretném fölengedni, milyen meredekséggel vágtad? És milyen a hangja ebben a tartományban?
Hangsugárzó építés
Gondolom nem tweetert csináltál belőle , úgyértettem meddig sugároz, hol váltottad el.
itt.:
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Csak ne lenne az Xlin olyan gyalazatosan alacsony ... Lehet, hogy nem hinnéd, de ennek a ténynek is vannak pozitív oldalai. Ráadásul látszólag több is az Xmax, mint az Xlin.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Gondolom nem tweetert csináltál belőle , úgyértettem meddig sugároz, hol váltottad el.
Hangsugárzó építés
Meddig engedted föl?
Hogy-hogy föl?
Hangsugárzó építés
Csak ne lenne az Xlin olyan gyalazatosan alacsony ...
- akusztikai mérések
Hangsugárzó építés
Nekem is 64 literes reflexbe van, és semmi gond vele....
-
Vendég
Hangsugárzó építés
olyannyira nem ellenkezik, hogy 25-64 literig elég jól működik b-reflex dobozban.
Hangsugárzó építés
Nem reflex! Akkor teljesen érthető, zártban sokkal nagyobb a membránkitérés.
Köszi, átalakítjuk, azt hiszem nem ellenkezik nagyon ez a hangszóró a reflex elvvel !
Az oka? Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.
Hangsugárzó építés
Ja ha SAL akkor ne is csodálkozz
Én is szidom a SAL-t. SBP2020 20cm-es mélyközép nem ad telt mélyhangot: az 80 és 75Hz között megszűnik. (Test Tone Generator v4.21 progival teszteltem.)
Mégis, ennyi pénzért mit vársz?
Már régebbről megvolt, ezért nem vettem mást.
TV: Panasonic TX-32PX20 * DVD: LG DVX9700 * Jazz J9940 hangfalak * DD dekóder: Audio Storm 5.1 Pro * Beltéri: RADIX Delta 2000 plus * épülő alu polcsugárzó (Fountek FW168, Seas 27TBFC/G)