Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Nem tőlem kapta. Az üzemből. Én csak közvetítettem.

Ui: a ferrites belsejéről meg nemrég tettem fel képet.

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok! 
Kérdésem lenne, hogy vasmagos és a ferrites tekercsek között mi a külnbség, illetve, hogyan hívják azt amikor a légmagos tekercsben van egy kis vasrúd, illetve amikor egy vasburok is körülveszi a tekercset.
Kérdésem lenne továbbám, hogy utóbbiak terhelhetősége mitől függ?

Shalafitól kérdezem, hogy ami legutóbb kaptam 1mH-s "vasburkos" tekercs mennyire terhelhető?

üdv

k

Kalapur raknál fel a tekercsekröl képet?Kiváncsi vagyok milyent tud Shalafi!

Vendég

Hangsugárzó építés

ferrit fazékmagos tekercsek légréssel. A lágyvashoz képest kisebb a hiszterézis, és a környezetre is minimális hatást fejt csak ki. A terhelhetőség itt inkább az induktivitás értékétől (vagyis menetszámtól) függ, a ferritmag előbb-utóbb fellépő telítődése szabja a határt. AMiket te kértél K. azokat 200W-os rendszerben még lehet használni gond nélkül.

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok! 
Kérdésem lenne, hogy vasmagos és a ferrites tekercsek között mi a külnbség, illetve, hogyan hívják azt amikor a légmagos tekercsben van egy kis vasrúd, illetve amikor egy vasburok is körülveszi a tekercset.

Shalafitól kérdezem, hogy ami legutóbb kaptam 1mH-s "vasburkos" tekercs mennyire terhelhető?

üdv

k

A terhelhetőség az a huzalátmérőtől függ nem?

kalapur
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalapur »

Sziasztok!

üdv

k

Vendég

Hangsugárzó építés

Laci! Ezek a tekercsek amiket árultok ezek nem a régi Vidi tekercsei amik meg maradtak.? Emlékszem a gyári váltókban is ugyan olyan minőségben volt tekerve mint amit Lamalas belinkelt ide. A Monacor tekercseiröl meg annyit, hogy akkor vettem elöször és utoljára(van vagy 6 éve) . Annyi pénzért olyant.. Ha kell akkor csináltatok tekercseket a Dobozy úton. De már onnét is régen rendeltem. Van egy ismerősöm aki tud tekercset  készíteni most már vele készíttetem azt amire szükségem van. A képen a monacor és a maszek tekercs látható, meg a különbség .. Nem, ezek a tekrencek teljesen frissek, elég jól fogynak ugyanis. Hogy ki készíti, miért és hogy és miért így azt én nem tudom, de nem is érdekel. Ha kevésbé igényes projectbe kellenek, oda ezek is bőven megfelelnek, ha valami igényesebb kell, akkor fogok egy-két három üres csévetestet, és megcsinálom én. Egyébként vannak a H2000-nek tökéletes megjelenésű légmagos tekercsei is, ahol menet menet mellett van, de csak két éretékben léteznek: 330uH/1,0 és 1500uH/0,8. 
Ui: és pl. a ferrites tekercsek is tökéletesen vannak feltekerve, ilyenek belül:

Vendég

Hangsugárzó építés

Goertz a legolcsóbb szallagtekercs?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3553

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Jantzen tekercsek milyenek?
A tekercsbemutatókhoz még annyit, a légmagos tekercseknél az optimális tekercsgeomatria, ahol a legkevesebb réz, legkevesebb menettel felhasználással jön ki egy adott induktivitás nagyjából ilyen (a mérőszámok csak arányokat mutatnak):

Ezért ez a Jantzen tekercs már nem optimális. Valószínű, ehhez a tekerőgépet nem tudták átállítani.

zoli12
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 13

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: zoli12 »

Hát ez azért így ebben a formában...     Azért van igazság a falónál is    És bármit is mondhatsz, itt nem (csak) arról van szó, hogy lemaradt valami a rendelésből. Ha jól értelmeztem, nem azt kapta amit kért, nem pont abban az értékben (mH) nem pont abban az értékben (Ft !! ) és ráadásul ocsmány munka volt...
Mondom, kár szépítened, és védened a dolgot (meghát amúgy sem rád tartozik állítólag) de akkor mire ez a vehemencia?  Itt a fapaci pontja 

Hol is van fapaci pontja? Nem vagyok tisztában egészen egy faló pontos testi felépítésével...

Azt kapta amit kért, a honlapon van hibásan feltüntetve a tekercsek induktivitásának értéke, esetleg az áraik. Ezt elírásnak hívják. Mivel a lapot más készíti erről sem az üzem, se én nem tehetünk. A szerinted ocsmány munka ránézve a monacor tekercsre rögtön nem ocsmány. Ami kimaradt pedig, egyszerű tévedés. Tehát valóban nincs mit szépítenem, a valóság sem néz ki kifejezetten rosszul. Szóval jó volna ha megjegyeznéd, nem védek senkit, csak az igazat keresem. És már elnézést, de azt hiszem egy fokkal jobban tudom hogy mi jellemző a H2000-re mint bármelyikötök ezen a fórumon. Szerintem akár be is fejezhetjük.

Laci! Ezek a tekercsek amiket árultok ezek nem a régi Vidi tekercsei amik meg maradtak.? Emlékszem a gyári váltókban is ugyan olyan minőségben volt tekerve mint amit Lamalas belinkelt ide. A Monacor tekercseiröl meg annyit, hogy akkor vettem elöször és utoljára(van vagy 6 éve) . Annyi pénzért olyant.. Ha kell akkor csináltatok tekercseket a Dobozy úton. De már onnét is régen rendeltem. Van egy ismerősöm aki tud tekercset készíteni most már vele készíttetem azt amire szükségem van. A képen a monacor és a maszek tekercs látható, meg a különbség ..

Vendég

Hangsugárzó építés

Jantzen tekercsek milyenek?

Vendég

Hangsugárzó építés

Hát ez azért így ebben a formában...    Azért van igazság a falónál is    És bármit is mondhatsz, itt nem (csak) arról van szó, hogy lemaradt valami a rendelésből. Ha jól értelmeztem, nem azt kapta amit kért, nem pont abban az értékben (mH) nem pont abban az értékben (Ft !! ) és ráadásul ocsmány munka volt...
Mondom, kár szépítened, és védened a dolgot (meghát amúgy sem rád tartozik állítólag) de akkor mire ez a vehemencia?  Itt a fapaci pontja 

Hol is van fapaci pontja? Nem vagyok tisztában egészen egy faló pontos testi felépítésével...

Azt kapta amit kért, a honlapon van hibásan feltüntetve a tekercsek induktivitásának értéke, esetleg az áraik. Ezt elírásnak hívják. Mivel a lapot más készíti erről sem az üzem, se én nem tehetünk. A szerinted ocsmány munka ránézve a monacor tekercsre rögtön nem ocsmány. Ami kimaradt pedig, egyszerű tévedés. Tehát valóban nincs mit szépítenem, a valóság sem néz ki kifejezetten rosszul. Szóval jó volna ha megjegyeznéd, nem védek senkit, csak az igazat keresem. És már elnézést, de azt hiszem egy fokkal jobban tudom hogy mi jellemző a H2000-re mint bármelyikötök ezen a fórumon. Szerintem akár be is fejezhetjük.

Vendég

Hangsugárzó építés

Solen tekercsek milyenek lehetnek?4,2mH-ból lehet 4mH-t csinálni?

Vendég

Hangsugárzó építés

mint egy gyenge csatolású trafó. Ezért célszerű a tekercseket egymástól távolra szerelni.
Középtartományban nem is olyan gyenge.
A tekercseknél mi a lényeg az ellenállása? A DC ellenállás azért még tényleg egy sarkalatos pont, mert nagyban befolyásolja a hangszórók és a szűrők működését, sokkal jobban, mint a megemlített szórt kapacitás.

Vendég

Hangsugárzó építés

Az volt a gondod, hogy kifelejtettek a csomagból pár alaktrészt? Hát nem tudom, ez mennyiben probléma, mikor egy fél perces telefonhívás után két napon belül nálad vannak a hiányzó tételek. Fogalmi zavarban szenvedsz, ez nem probléma, ez Tévedés.
Hát ez azért így ebben a formában...
Azért van igazság a falónál is
És bármit is mondhatsz, itt nem (csak) arról van szó, hogy lemaradt valami a rendelésből.
Ha jól értelmeztem, nem azt kapta amit kért, nem pont abban az értékben (mH) nem pont abban az értékben (Ft !! ) és ráadásul ocsmány munka volt...
Mondom, kár szépítened, és védened a dolgot (meghát amúgy sem rád tartozik állítólag) de akkor mire ez a vehemencia?
Itt a fapaci pontja

Vendég

Hangsugárzó építés

Ugyan, nem bosszantasz egyaltalan Az hogy mas ceg termeke is hasonloan nez ki az nem vigasztal, mert alapvetoen nem a kinezettel volt a problemam. Ha elolvasod az elso hozzaszolasom abbol kiderul. A kinezet mar csak hab a tortan
Az volt a gondod, hogy kifelejtettek a csomagból pár alaktrészt? Hát nem tudom, ez mennyiben probléma, mikor egy fél perces telefonhívás után két napon belül nálad vannak a hiányzó tételek. Fogalmi zavarban szenvedsz, ez nem probléma, ez Tévedés.

Vendég

Hangsugárzó építés

... meg hogy mennyire stabilabb, részrehajlóbb. Sok céggel nem vagy ilyen toleráns.
Toleráns? Senkivel sem vagyok az. A mérce minden hangszórónál alkatrészenél egyforma. Nem tudom hogy jutott ez eszedbe. Mikor takargattam én a H2000 hibáit. Olyan butaságokat vagy képes írni... Részrehajló? Hát te nem vagy észnél. Sosem voltam részrehajló. Máskor akkor merj írni ilyeneket valakiről, ha cseppnyi érv, biztonyíték van mögötte. Jó? Mert ez is nagyon sokat elárul az értékrendedről... Ha egy ilyen húzás neked még belefér.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3553

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

A tekercseknél mi a lényeg az ellenállása?

Majd a nálam okosabbak megcáfolnak…

A tekercs legfontosabb tulajdonsága az induktivitás. Fontos, mekkora áramot kell rajta járatni (DC-AC), persze a hangváltóban csak AC. A hozzá kapcsolódó többi áramkör értékéhez képest kicsi legyen a tekercs DC ellenállása és kapacitása. A légmagos tekercseknél a szórt induktivitás (vagy inkább a szórt tér) nem sokat számít, csupán annyit, hogy a környezetében lévő fémek, vezetők visszahatnak rá, ami által még a névleges induktivitás is csökken, vagy növekszik. Na meg az egymás közelében lévő tekercsek egymásra szórnak, mint egy gyenge csatolású trafó. Ezért célszerű a tekercseket egymástól távolra szerelni.

A tekercsen átfolyó AC áram a saját meneteit mágnesesen mozgatja, mint a trafómenetek szoktak, ez viszont visszamodulálja a munkaáramot, ezért a stabil kiöntött tekercs a jó megoldás. A légmagos tekercsek külön neuralgikus pontja a tekercs szórt kapacitása. A kimenő trafókkal szemben, ahol mindent elkövetnek a tekercselrendezéssel a kapacitás csökkentése érdekében az elfogadható átvitel és rezonencia elkerülésére, itt egy adott induktivitás eléréséhez sokkal több menet kell, nincs trafóvas, így az induktivitás értékéhez impedanciában sokkal közelebb kerül a szórt kapacitás. Az életben azért mégsem olyan súlyos a kérdés, mert légmagos tekercsből ritkán szükséges 3-4mH-nél nagyobb, szemben a kimenő trafók primer 10-100H induktivitásával.

A kapacitás úgy csökkenthető legjobban, ha az egymás melletti tekercsek minél kisseb feszültségtávolságra vannak egymástól, ami drótos tekercsnél alig valósítható meg, mert balról-jobbról egy-egy menetnyi a feszültség távolság, de alul-felül következő menetrétegben már 20-40 menetnyi kb. Nagy ötlettel a Mundorf és még néhányan úgy tekernek tekercset, mint egy kondenzátort, csak nincs két pólus. A szigeteléshez nem szükséges zománcbevonat, helyette alacsony feszültségre való polipropilén fólia, a szoros tekercselés után a műanyagfólia légmenetesen lezárja a rézfelületet. Nem kell kiöntőanyag, iszonyú stabilan támasztják a rétegek egymást, legalábbis jobban mint a drótos tekercsek.

A vezetőanyag ugyanúgy fontos, mint bármelyik kábelnél, azokat most kár felsorolni, a lényeg, légmagos és nem légmagos induktivitásokat is készítenek ezüstből, vagy más nagytisztaságú rézből.

A végeredmény legyen minél pontosabb, de legalábbis az üzemi frekitartományban ne változzon az impedanciája a szórt tényezőktől 1-2%-nál jobban.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Hát Lamalas hogy egy kicsit vigasztalódjál a Monacor tekercsek sem sokkal különbek, ráadásul többször annyiért.  Most nem bosszantani akartalak..
Ugyan, nem bosszantasz egyaltalan Az hogy mas ceg termeke is hasonloan nez ki az nem vigasztal, mert alapvetoen nem a kinezettel volt a problemam. Ha elolvasod az elso hozzaszolasom abbol kiderul. A kinezet mar csak hab a tortan

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11154
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Hogy eltévedtem volna a '80-as években? Hát nem tudom. Azért szívesen összevetném egyszer kettőnk közül melyikünk követleményrendszere kifinomultabb és melyik támaszt magasabb igényeket...
... meg hogy mennyire stabilabb, részrehajlóbb. Sok céggel nem vagy ilyen toleráns.

Vendég

Hangsugárzó építés

Ez meglepő a Monacortól, úgylátszik csak úgy érdemes valamit manapság venni, hogy előtte az ember a kezébe veszi. (monacor kiesett) Lehet veszek drótot, és tekerészek itthon.

zoli12
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 13

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: zoli12 »

Kedves forumozok! 
Hogy borzoljam meg egy kicsit a kedelyeket keszitettem egy "mester" fotot is hogy lassuk mirol van szo A kep az eredeti allapotot mutatja. Azota mar korrigaltam a tekercsek ertekeit, illetve a hianyzo tekercseket magam megtekertem. Igy nem fogok "reklamalni" hetfon senkinek sem. Vesztettem ugyan kb. 1000Ft-ot a rendelesen, de ezt vegso tanulopenznek fogom fel amit tobbet nem fogok kidobni az ablakon az emlitett cegek sorozatos(!!!) hibai miatt. Az idomet pedig sajnos senki nem tudja megfizetni es/vagy potolni igy inkabb megbizhatobb cegektol rendelek a jovoben ahol azt kapom amit kerek es nem kell utolag alakitani, visszakuldeni, kicserelni, utanajarni, stb. ....

Tovabbi kellemes hetveget!

Hát Lamalas hogy egy kicsit vigasztalódjál a Monacor tekercsek sem sokkal különbek, ráadásul többször annyiért. Most nem bosszantani akartalak..

Vendég

Hangsugárzó építés

Solen tekercsek milyenek lehetnek?A tekercseknél mi a lényeg az ellenállása?
4,2mH-ból lehet 4mH-t csinálni?

Vendég

Hangsugárzó építés

Mer az nem tartozik a fórumozókra. Az az én magánügyem, hogy mikor kit miért szúrok le a H2000-nél.

Amit írtam, hogy mások is elkövetik, az pedig igaz, szóval nem volt teljesen haszontalan a pötyögésem. Több rendelésen vagyok már túl mint lamalas.

Vendég

Hangsugárzó építés

Miwan, most véded a mundér becsületét? Nem szép dolog az. Te mondtad az előbb.
Naná
De mondtam, nem Te tehetsz róla, egyszerűbb lett volna ha azt írod meg egyből amit nekem címeztél, hogy Te már 1000x szóltál, és csináljanak maguknak kistesókat, ha így dolgoznak..

Vendég

Hangsugárzó építés

Miwan, most véded a mundér becsületét? Nem szép dolog az. Te mondtad az előbb.

Ui: ha a munkádról írtál az engem nem érdekel. Itt hangszórókról meg tekercsekről volt szó. Teljesen természetesen, mer a troppik címe hangfalépítés. Szóval kit érdekel, mit dolgozol te, és hogyan teszed... maradjunk a témánal.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”