A Ray of Light album a kedvence tőle azt hiszem. Ennyit tudok.tamagaba írta: ↑2023.11.25., szomb. 19:02Akkor kard ki kard! Melyik szám volt az?denesdr írta: ↑2023.11.25., szomb. 16:17Nekem olyan pozitív tapasztalatom van, hogy egy kedves ismerősöm pl nagyon szereti Madonna zenéit és a felvételeienek a hangzását. Az ismerősömnek jó hallása van, tanult és tud is zongorázni, ezen kívül szereti és hallgat komolyzenét is (szerintem elég jó hangzású hifi készülékeken).![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás
Re: Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás
- tamagaba
- Törzsvendég
- Értékelés: 598
- Kapcsolat:
Akkor kard ki kard! Melyik szám volt az?denesdr írta: ↑2023.11.25., szomb. 16:17Nekem olyan pozitív tapasztalatom van, hogy egy kedves ismerősöm pl nagyon szereti Madonna zenéit és a felvételeienek a hangzását. Az ismerősömnek jó hallása van, tanult és tud is zongorázni, ezen kívül szereti és hallgat komolyzenét is (szerintem elég jó hangzású hifi készülékeken).

... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1184
Nekem olyan pozitív tapasztalatom van, hogy egy kedves ismerősöm pl nagyon szereti Madonna zenéit és a felvételeienek a hangzását. Az ismerősömnek jó hallása van, tanult és tud is zongorázni, ezen kívül szereti és hallgat komolyzenét is (szerintem elég jó hangzású hifi készülékeken).tamagaba írta: ↑2023.11.25., szomb. 15:50Madonnát említve, mint egyetemes popdívát, nagyon kedvelem és becsülöm
Egy kva felvételt nem hallottam tőle, ami jó szólt
Had ne bolygassam mik történhettek a stúdióban a feka csávóival, de felvenni azt nem tudtak
Na befejezem a könnyű zene ekézését hifi oldalról. Kinek milyen pozitiv példái vannak
- tamagaba
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Madonnát említve, mint egyetemes popdívát, nagyon kedvelem és becsülöm
Egy kva felvételt nem hallottam tőle, ami jó szólt
Had ne bolygassam mik történhettek a stúdióban a feka csávóival, de felvenni azt nem tudtak
Na befejezem a könnyű zene ekézését hifi oldalról. Kinek milyen pozitiv példái vannak
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10971
- Kapcsolat:
Miért tettem volna és miért pont őt? Nem használtam negatív jelzőket sem rá, sem másra. Nagyon távol áll tőlem a Te fekete/fehér világképed.
- SoundMania
- V.I.P.
Te most burkoltan leszóltad Azariah-t? :)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Komolyzenei kiadványt viszonylag kevesen készítenek a konyhaasztalon, popzenét viszont rengetegen. Egy hegedű megszólaltatásához szükséges némi szaktudás, a zenegyártó szoftverek nyomogatásához nem. A piac mindenről eldönti, kell(endő)-e...
- tamagaba
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Amelyik lapos, komprimált, kontrasztszegény
Aki előttem vezette a céges kocsit és maxra felvitte a mélyet úgy hallgat bármilyen zenét, aki odaáll a kv automatához és maxra felviszi a cukor szintet - annak nehéz lesz elmondani mi a jó balansz, de a véleménye nem is lehet mérvadó
Vannak emberek akiknek nincs érzékelési tartományuk, egyszerűen ilyennek születtek. Lehetnek kitűnő ácsok, gépészmérnökök, akkor is búgva fognak zenét hallgatni
A Gyökér Gedeon felvétele valószínűleg sokaknak úgy tetszik ahogy van, nekik pont így a jó és a klasszikus zenei felvételre meg húznák a szájukat. Most akkor melyik a jó és melyik a rossz felvétel? Kapizs?tamagaba írta: ↑2023.11.25., szomb. 13:25Vidd át magadhoz, ha gondolod, aztán akit érdekel bekapcsolódik
Én pl. tudok rosszat csinálni - akkor más is![]()
A pop zenei felvételek nagyon silányok, a klasszikus zenei produkciók javarészt nagyon jók.
Gyökér Gedeon rapper árenbi maszter bevonul és olyat vesz fel, hogy arról koldulunk (azt hiszi, hogy ért hozzá és nem akar hangmérnökkel stúdiót bérelni)
Komolyzenei CD-t ritkán hallok rosszul szólni
Akkor mégis csak van jó/rossz felvétel
- tamagaba
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Vidd át magadhoz, ha gondolod, aztán akit érdekel bekapcsolódik
Én pl. tudok rosszat csinálni - akkor más is

A pop zenei felvételek nagyon silányok, a klasszikus zenei produkciók javarészt nagyon jók.
Gyökér Gedeon rapper árenbi maszter bevonul és olyat vesz fel, hogy arról koldulunk (azt hiszi, hogy ért hozzá és nem akar hangmérnökkel stúdiót bérelni)
Komolyzenei CD-t ritkán hallok rosszul szólni
Akkor mégis csak van jó/rossz felvétel
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
A szakmai beszélgetések egyik sajátossága, hogy ritkán hangzik el bennük a JÓ/ROSSZ jelző, de szerintem nem ebben a topikban kellene ezt megtárgyalnunk.
- tamagaba
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Na, akkor kezdhetjük is a leges leges legelején

Egy díjazott hangmérnöknek mi a jó hang? Tényleg lehet, hogy vakvágányon vagyunk és keressük a 20 Hz-et úgy, hogy nincs is benne. Meg a 3D teret úgy, hogy van egy kis surround doboz a hátoldalán ...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Biztos, hogy a hangfelvételi technika képességeit akarod demonstrálni? Ez esetben ajánlom figyelmedbe a hangtechnikai szakmai díjakat, de előre szólok, kb semmi átfedés nincs a hifisták között forgó slágerlistákkal.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.11.25., szomb. 12:58-kor.
A hifi showk meg nem hiszem hogy arról szólnak, hogy ott meghalld mi a legjobb hangú. Legalábbis a bécsi ezzel a csalódással ért véget számomra. Otthon sokkal jobb hangot lehet csinálni lényegesen olcsóbban. És az árkülönbségből adódó minőségeltérés is lényegesen nagyobb. Ami konklúzió még volt számomra, hogy csak olyan rendszerek hangjától nem lett rosszul az ember amiben csöves erősítő és lemezjátszó volt. Ha ez számít itt valamit.....
- SoundMania
- V.I.P.
Rengeteg felvétel van amivel megítélhető a rendszerek hangja. Csakhogy amíg nem hallottad a legjobban megszólalni, addig nem tudod értékrendbe sem állítani a többit.tamagaba írta: ↑2023.11.25., szomb. 12:08Tudnánk mondani szigorúan max. 5 felvételt, ami a legjobban reprezentálja a felvételtechnika képességét a mai szinten?fapaci írta: ↑2023.11.25., szomb. 11:06Én ezt már sok esetben megszerveztem, lefolytattam (a legutóbbi kiállításon is elkövettem párszor) és mivel a visszajelzések között igen nagy volt a szórás, sőt néha egymással ellentétesek is előfordultak, magamban elkönyveltem reménytelennek a JÓ/ROSSZ történetet. Aki nem tudja egzakt jelzőkkel leírni a hallottakat, azzal nem tudok beszélgetni, hogy neki jó, vagy rossz, az meg nem tartozik rám.
Itt a fórumon ki tudnánk tárgyalni és a következő són demózhatná minden kiállító. Talán így lenne egységes nézőpont.
Az illetőt is jellemezné (meg a rendszerét), akinek van ilyen listája. Pl. nekem nincsössze-vissza hallgatok mindent
Van rá egy évünk, hogy legyen, de tényleg a legjobban hangzó - szubszonika, prezensz, térhatás, csilingelés
A hifi showk meg nem hiszem hogy arról szólnak, hogy ott meghalld mi a legjobb hangú. Legalábbis a bécsi ezzel a csalódással ért véget számomra. Otthon sokkal jobb hangot lehet csinálni lényegesen olcsóbban. És az árkülönbségből adódó minőségeltérés is lényegesen nagyobb. Ami konklúzió még volt számomra, hogy csak olyan rendszerek hangjától nem lett rosszul az ember amiben csöves erősítő és lemezjátszó volt. Ha ez számít itt valamit.....
- tamagaba
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Tudnánk mondani szigorúan max. 5 felvételt, ami a legjobban reprezentálja a felvételtechnika képességét a mai szinten?fapaci írta: ↑2023.11.25., szomb. 11:06Én ezt már sok esetben megszerveztem, lefolytattam (a legutóbbi kiállításon is elkövettem párszor) és mivel a visszajelzések között igen nagy volt a szórás, sőt néha egymással ellentétesek is előfordultak, magamban elkönyveltem reménytelennek a JÓ/ROSSZ történetet. Aki nem tudja egzakt jelzőkkel leírni a hallottakat, azzal nem tudok beszélgetni, hogy neki jó, vagy rossz, az meg nem tartozik rám.
Itt a fórumon ki tudnánk tárgyalni és a következő són demózhatná minden kiállító. Talán így lenne egységes nézőpont.
Az illetőt is jellemezné (meg a rendszerét), akinek van ilyen listája. Pl. nekem nincs

Van rá egy évünk, hogy legyen, de tényleg a legjobban hangzó - szubszonika, prezensz, térhatás, csilingelés
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Én ezt már sok esetben megszerveztem, lefolytattam (a legutóbbi kiállításon is elkövettem párszor) és mivel a visszajelzések között igen nagy volt a szórás, sőt néha egymással ellentétesek is előfordultak, magamban elkönyveltem reménytelennek a JÓ/ROSSZ történetet. Aki nem tudja egzakt jelzőkkel leírni a hallottakat, azzal nem tudok beszélgetni, hogy neki jó, vagy rossz, az meg nem tartozik rám.
- tamagaba
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Azért lenne jó valamelyik hifi són egy rendszer által megszólaltatott hangot egy adott zenén jellemeznünkfapaci írta: ↑2023.11.25., szomb. 10:49A válaszhoz előbb meg kellene beszélnünk, mit jelent a JOBB, de itt mindig elakadunk.
A 80-160 Hz közötti torzítás tüske tipikusan akusztikai kioltás eredménye szokott lenni olyan helyzetekben, ahol a hangdobozt valamilyen falfelület elé állítják. Persze ez csak egy tipp a részemről a bemutatott infók alapján.
Ha egyeznek a vélemények, akkor ott lehet egy közös nevező (ha nem annyira tetsző, ha de nagyon)
Az is fura, hogy gyakran teljesen ellentétes leírásokat kapunk hallgatóktól
Lehetne olyan következtetést is levonni, hogy többek elég jónak hallották, de ... onnantól már lehet egyéni ízlés, hogy kinek milyen karakter tetszik jobban
- tamagaba
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Köszi, az így néz kiistvan01 írta: ↑2023.11.25., szomb. 10:25Javaslat. A %-os torzítás görbe mellett mindig érdemes nézni a torzítás dBV görbét is. Akkor kritikus a torzítás, ha mindkettőn kiemelkedik egy adott frekin. Ha csak az egyiken van kiugrás, akkor az nem mindig jelent bajt.
Egyébként az a 1,5% 100-200Hz között nem jelentős. Persze nem mindegy mekkora teljesítményt/feszültséget kap a hangsugárzó.
Közepes hangerőn van az erősítő poti és úgy nyomok Check Levels-et - azt írja OK
Nem tudom pontosan mennyi az annyi

- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
A válaszhoz előbb meg kellene beszélnünk, mit jelent a JOBB, de itt mindig elakadunk.
A 80-160 Hz közötti torzítás tüske tipikusan akusztikai kioltás eredménye szokott lenni olyan helyzetekben, ahol a hangdobozt valamilyen falfelület elé állítják. Persze ez csak egy tipp a részemről a bemutatott infók alapján.
Egyébként az a 1,5% 100-200Hz között nem jelentős. Persze nem mindegy mekkora teljesítményt/feszültséget kap a hangsugárzó.
Javaslat. A %-os torzítás görbe mellett mindig érdemes nézni a torzítás dBV görbét is. Akkor kritikus a torzítás, ha mindkettőn kiemelkedik egy adott frekin. Ha csak az egyiken van kiugrás, akkor az nem mindig jelent bajt.tamagaba írta: ↑2023.11.25., szomb. 09:59
Itt tartok most: 150 Hz-nél nem tudom mi lehet, szerintem ennél jobbat ebből a dobozból itt nem fogok kihozni
A magas előtét és sönt ellenállás párjaival még hallgatózas után lehet, hogy változtatni fogok. A transmission járatba raktam gyapjú csillapítást (amit korábban kivettem - hiba volt)
- tamagaba
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Na, ez egy érdekes felvetésdenesdr írta: ↑2023.11.25., szomb. 05:00A "jól szóláshoz" egy kis adalék:
https://audiosciencereview.com/forum/in ... st-1735542
Az, hogy a teljesen lineárisra kivasalt görbe nem biztos, hogy jobban tetszik már túl vagyok, viszont jártam én is úgy, hogy hallgattam a kb 1 1,5%-os torzitással összevesző felső váltási frekin (közép-magas) a dobozt és mintha - de nem akartam elhinni - jobbnak hallottam, mint a 0,5-re lenyomottat. Lehet, hogy ez már halláspszihológia
Itt tartok most: 150 Hz-nél nem tudom mi lehet, szerintem ennél jobbat ebből a dobozból itt nem fogok kihozni
A magas előtét és sönt ellenállás párjaival még hallgatózas után lehet, hogy változtatni fogok. A transmission járatba raktam gyapjú csillapítást (amit korábban kivettem - hiba volt)
Na de maradva fázis témánál, egy egyutas/szélessávú hangsugárzó is tud mutatni fáziskilengéseket, attól függően, hogy milyen a frekiátvitele. Mivel amíg nem nyúlunk bele pl digitálisan a fázisba, addig a frekvenciaátvitel(ek és azok interakciói, több hangszóró esetén) fogja meghatározni az akusztikus fázist.
Egyébként pl az említett digitális technikával egy többutas, nagymeredekségű váltással rendelkező hangsugárzó fázismenete is linearizálható, impulzusválasza olyanra alakítható, mintha akár egy egyenes frekiátvitelű egyutas hangsugárzónk lenne.
A "jól szóláshoz" egy kis adalék:
Lehetnek, de még ha nincs is, amit a fülünk vagy inkább a hallásunk (mivel a hallásunk jókora részét képezi az elménk) hall, abban az összes mérhető paraméter egyszerre benne van, a különböző paraméterek egymásra hatásaival együtt. Na ilyet nem tud semmilyen mikrofonos mérés véghezvinni.tamagaba írta: ↑2023.11.24., pén. 22:45Persze, egy rosszul kötött polaritást egyből lehet látni a frekigörbéndenesdr írta: ↑2023.11.24., pén. 14:10Többek között (főleg) pont a(z eredő) frekiátvitel (mint cél) miatt lényeges, hogy hogyan mozdulnak időben a membránok egymáshoz képest. Mert pl ha a váltási frekin épp ellenkező irányba mozdulnak, akkor egy jó nagy kioltás lesz az eredmény a frekiátvitelben. A váltási ponttól távolodva ennek egyre kisebb a jelentősége a tipikus váltási görbék meredekségeinek köszönhetően. Az optimális nyilván az lenne, ha a váltásban résztvevő hangszórók minden frekin és a hallgatási tér minden pontján fázisban lennének egymással, de ez egyrészt a különböző hangszórók frekiátviteli (tengelyirányú és tengelyen kívüli) jellegéből adódóan, másrészt a tipikusan nem koncentrikus elrendezés miatt kevés esetben tud megvalósulni.
De miért van az, hogy látszólag jobb paramétereket mutató doboz nem szól jobban, mint egy sávhatárolt ill. magasabb THD-vel szóló egyéb pl. széles sávú. Lehetnek paraméterek, amiket még nem tudunk számszerüsiteni és mérni - de a fülünk tudja![]()
Na de maradva fázis témánál, egy egyutas/szélessávú hangsugárzó is tud mutatni fáziskilengéseket, attól függően, hogy milyen a frekiátvitele. Mivel amíg nem nyúlunk bele pl digitálisan a fázisba, addig a frekvenciaátvitel(ek és azok interakciói, több hangszóró esetén) fogja meghatározni az akusztikus fázist.
Egyébként pl az említett digitális technikával egy többutas, nagymeredekségű váltással rendelkező hangsugárzó fázismenete is linearizálható, impulzusválasza olyanra alakítható, mintha akár egy egyenes frekiátvitelű egyutas hangsugárzónk lenne.
A "jól szóláshoz" egy kis adalék:
- tamagaba
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Persze, egy rosszul kötött polaritást egyből lehet látni a frekigörbéndenesdr írta: ↑2023.11.24., pén. 14:10Többek között (főleg) pont a(z eredő) frekiátvitel (mint cél) miatt lényeges, hogy hogyan mozdulnak időben a membránok egymáshoz képest. Mert pl ha a váltási frekin épp ellenkező irányba mozdulnak, akkor egy jó nagy kioltás lesz az eredmény a frekiátvitelben. A váltási ponttól távolodva ennek egyre kisebb a jelentősége a tipikus váltási görbék meredekségeinek köszönhetően. Az optimális nyilván az lenne, ha a váltásban résztvevő hangszórók minden frekin és a hallgatási tér minden pontján fázisban lennének egymással, de ez egyrészt a különböző hangszórók frekiátviteli (tengelyirányú és tengelyen kívüli) jellegéből adódóan, másrészt a tipikusan nem koncentrikus elrendezés miatt kevés esetben tud megvalósulni.
De miért van az, hogy látszólag jobb paramétereket mutató doboz nem szól jobban, mint egy sávhatárolt ill. magasabb THD-vel szóló egyéb pl. széles sávú. Lehetnek paraméterek, amiket még nem tudunk számszerüsiteni és mérni - de a fülünk tudja

Többek között (főleg) pont a(z eredő) frekiátvitel (mint cél) miatt lényeges, hogy hogyan mozdulnak időben a membránok egymáshoz képest. Mert pl ha a váltási frekin épp ellenkező irányba mozdulnak, akkor egy jó nagy kioltás lesz az eredmény a frekiátvitelben. A váltási ponttól távolodva ennek egyre kisebb a jelentősége a tipikus váltási görbék meredekségeinek köszönhetően. Az optimális nyilván az lenne, ha a váltásban résztvevő hangszórók minden frekin és a hallgatási tér minden pontján fázisban lennének egymással, de ez egyrészt a különböző hangszórók frekiátviteli (tengelyirányú és tengelyen kívüli) jellegéből adódóan, másrészt a tipikusan nem koncentrikus elrendezés miatt kevés esetben tud megvalósulni.