Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Majd ha már tologattál eleget, akkor kezded megismerni az akusztikát.
Szőnyeg van?

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 58

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: bikabeka »

De ha a padló a hibás, akkor tehetem akárhova, a padlótól ugyan olyan távolságra lesz.

Vendég

Hangsugárzó építés

Dobj a földre 1 halom rongyot, v tedd máshova a dobozt.
Ha úgy sem jön össze, akkor mérd ki közelről csak a mélyet, és azzal kalkulálj.

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Amint látod nálam is 200Hz -nél van a beszakadás...
A Klinger féle könyv szerint is ezen a részen okoz zavart a padlóreflexió.
Lehet ez ellen valamit tenni?

Vendég

Hangsugárzó építés

Csak ugye egy 3 utas hangfalat 30 centiről mérni....Teljesen más eredményeket kapok ha a mikrofont 1-2 centivel feljebb vagy lejjebb helyezem..
Itt a pont, egy ilyen háromutast 30 centir?l nem lehet mérni. 1m rendben, de szerintem ha úgyis csak saját célra alakítod, hallgatási pozícióból is mérheted.

kalapur
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalapur »

Szerintem tök felesleges 1 m-ről mérned, mert mindig bele fogod mérni a szobát, aztán azon agonizálsz, h miért ilyen hullámos az átvitel.Én kb. 30 centiről szoktam, váltózáshoz az is elég.

Egyetértek, én is azon küzdöttem, hogy mit kezdjek a 200Hz körüli beszakadásommal, közelről mérve (kb 5cm) a mélyközepet, szinte "teljesen egyenes" a frekimenet

szóval a padlóreflexió miatt van ott szerintem az a nagy beesés.

Vendég

Hangsugárzó építés

Akkor használj rmaa-t.

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Csak ugye egy 3 utas hangfalat 30 centiről mérni....Teljesen más eredményeket kapok ha a mikrofont 1-2 centivel feljebb vagy lejjebb helyezem..

Vendég

Hangsugárzó építés

Szerintem tök felesleges 1 m-ről mérned, mert mindig bele fogod mérni a szobát, aztán azon agonizálsz, h miért ilyen hullámos az átvitel.
Én kb. 30 centiről szoktam, váltózáshoz az is elég.

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Mekkora barom vagyok...A WinISD fenn van a gépemen, abban pedig van hanggenerátor...
Majd akkor mérek legközelebb, ha lesz laptop...
Amúgy egy méterről mérek...

Vendég

Hangsugárzó építés

Béka, milyen messziről mérsz?
Az lsplab-ot is próbáld ki, abban többféle mérőjelet be tudsz állítani.
Próbáld már ki a mikierősítő nélkül. Én is közvetlen használom a kapszulát.

kelero
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 11

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kelero »

Arra gondoltam, hogy a mikrofon erősítő nem tudja mélyet, és az brumm nélkül látszódna, hogy az nem lyuk, hanem csak onnan (400Hz) mér...Nem tudjátok honnan lehetne letölteni 20-20000Hz közti emelkedő hangokat? Mert a justMLS csk fehér zajt tud. Ja és az is jó lenne, ha én tudnám beállítani, hogy most 70Hz-et vagy 150Hz-et játszon.(szóval ne automatikusan emelkedjen)
Hali bikabeka!

A SpectraLap-signal generátor tud folyamatoan emelkedő fekit is, vagy a gugliban keress rá a "SineGen"-re, ami egy egyszerű szinuszgenerátor.

Vendég

Hangsugárzó építés

hanggenerátor pl.

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Arra gondoltam, hogy a mikrofon erősítő nem tudja mélyet, és az brumm nélkül látszódna, hogy az nem lyuk, hanem csak onnan (400Hz) mér...Nem tudjátok honnan lehetne letölteni 20-20000Hz közti emelkedő hangokat? Mert a justMLS csk fehér zajt tud. Ja és az is jó lenne, ha én tudnám beállítani, hogy most 70Hz-et vagy 150Hz-et játszon.(szóval ne automatikusan emelkedjen)

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

valahogy így.....

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: cirrus »

... lehetséges e az, hogy ... valamilyen összefüggés a "brumm" és a braun között?
Úgy érted azon kívül, hogy mindkét szó "b" betűvel kezdődik, és barna macira emlékeztet?
(Bocccccs)
Az oka? Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Megint én vagyok...
A "púpot" 1000Hz körül eltüntettem...A Braunt megmértem váltó nélül is, és úgy is ott van a beesés. Mivel "van" egy 50Hz-es "brummom" (földhurok), amit csak jövő héten tudok kiszűrni, (laptoppal fogok mérni) elgondolkodtam azon, hogy lehetséges e az, hogy az ábrán az nem lyuk, hanem valamilyen összefüggés a "brumm" és a braun között?

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Jóvannaa!
A közepet is túl alacsonyan váltottam. Most ezt megpróbálom feljebb tenni, hogy 1200 körül kezdjen esni 12dB -lel. Így talán eltünik az a púp 800-1000Hz táján. Bár mintha a Braun is kiemelne ott...
A közép és a magas találkozását már javítottam..Most olyan 3500-4000Hz-ig megy a közép...

Vendég

Hangsugárzó építés

miért volna érzéketlen? (még jó, hogy nem hivi mélyhszt vettél. ) méréskor eleve feszültségere nézed az érzékenységüket, és nem egyezik az impendancia, ez az egyik ok, másrészt a 88-ból lejön még a baffle kompenzálás is, szóval.... egyébként a 88dB-vel egyáltalán nem számít érzéketlennek.

Ui: a wm61 még ki is emel 10k fölött.

szerk: amíg a rendszer átvitele nem tekinthető normálisnak, elfogadhatónak, addig nem kéne váltót igazgatnod vele.

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A mikrofonerősítő egy 500 forintos kitt amihez azt írták, hogy 50Hz - 16000Hz ig jó a hozzá kapott kapszulával. Na én ezt a kapszulát kicseréltem egy WM61A-ra. De én is úgy látom, hogy az erősítő sem tud többet. Engem jobban aggaszt a Braun viselkedése. Most megpróbálom váltó nélkül...Az nem lehet, hogy ennyire érzéketlen a többihez képest...

Vendég

Hangsugárzó építés

Az 50Hz-es brumm valszeg földhurok.

A magasra a szoba nincs hatással, csak a jóval közelebbi tárgyak, ilyen 1-2 centi távolságban, de folyamatos esést azok sem okoznak, tehát vagy a mérés rossz (mikrofonerősító átvitele?), vagy a hangszóró.

cirrus ezt a keresztezős dolgot én is említettem annakidején neked? jól emlékszem?

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Természetesen tudom, hogy a nagyok méréseivel egyáltalán nem összemérhetők a kis szerény méréseim, de talán iránymutatónak elmennek.
Általában sokat vacakolok a keresztezési frekivel, mert mint már le volt írva többször: "A hangszórókat nem ott váltjuk, ahol mi akarjuk, hanem ahol ők hagyják magukat".
Nekem sokat számít a "térélmény", és azt tapasztaltam, hogy az x frekin nagyon szépen együtt kell menniük a hangszóróknak ehhez. Tehát mindig gondosan megkeresem azt a pontot, ahol fordított polaritásnál a legnagyobb a beszakadás, hiszen akkor vannak pont 180 fokkal ellentétes fázisban. Vagyis visszafordítva a polaritást, akkor dolgoznak tök egyszerre. Ezért nekem akkor komplett egy mérés, ha ezek egymáson vannak, és jól látható, "szép" a beszakadás. Nagyon csúnya beszakadások is vannak, jól elnyújtva egymáson, ahol már feljebb és lejjeb még együtt hallhatók, csak közben ott már megfordul a dolog és nem produkálják az ellentétes működést, tehát visszafordítva meg egymás ellen dolgoznak. Ilyenkor maszatolódik a tér, kóvályog a hang, mivel az együttdolgozás bizonyos frekvencián megvan, arrébb meg nincs.

Nálad a közép meddig fut, mert ahogy látszik, az egy kicsit gyanús. És hol kereszteződik a magassal?

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Majd holnap nekiesek....
De itt is látszik, hogy van valami 50 Hz-nél.
Az első kép a közép váltóval, ami azóta már módosúlt. (Előbb kezd esni és meredekebben)
A második kép a magas váltóval...A harmadik az utolsó mérés együtt...

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Van mérésed csak a mélyről váltóval/váltó nélkül, csak a középről váltóval/váltó nélkül. csak a magasról váltóval/váltó nélkül, és persze ez közeltéri/ 0,5m-ről/1m-ről? Ugyanis csak ezek után lehet egyáltalán bármilyen következtetést megkockáztatni. Az én gyakorlatomban, legalábbis.

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Most már csak a HIVI (k1) magast nem értem, hogy miért esik ilyen meredeken 10 000Hz felett?
Itt is a szobában keressem a hiba okát, vagy a magasban?
És ahogy nézem van egy 50Hz-es búgásom is. Az a mikrofonerősítőm miatt lehet, vagy a számítógép miatt?

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”