Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: pagrus »

A HA 18-as és a PL 18 W, mindkettő pontosan az előírásnál 17%-al kisebb, hangolt BR dobozban.
Közeltéri mérés.

Ez egy ár/érték arányos különbség, ezért érdemes Vifát venni, ha van rá pénz.
(Leszedtem a mérésedet, mert ezek később eltűnnek az ingyenes tárhelyekről.)

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

pagrus, ne kételkedj. A ha22-ők szórása kisebb mint az M21-eké. A honlapon lévő adatlap T-S-e használható hozzá. Keressetek rá guglival "22n599m"-ként, és meglesz. A prog. harmincvalahány litereket számol az M-esnek, a 40 a még megengedhető max.

Cirrus, ha nagyon zavar ez a dolog, szólj, és kicserélem a hangszóróidat, tudok olyan 220-as mélyet készíteni, ami zártban 44Hz-es f3-ra képes, vagy olyat is, ami 33Hz-et tud b-reflexben.

Én mostantól elutaztam.

cirrus1
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: cirrus1 »

A HA 18-as és a PL 18 W, mindkettő pontosan az előírásnál 17%-al kisebb, hangolt BR dobozban.

Közeltéri mérés.
... zárlat, szakadás vagy egyéb műszaki hiba ...

cirrus1
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Cirrus, meg kellene mérni azokat a hangszórókat, és a mérések alapján dobozt méretezni.
Elküldve: 2007. Feb. 16, 0.46 Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Még 250-es hszem is van, amit lehet kétutasként használni. A sima 599 helyett a kompezált változatot venném egy 35 literes b-reflex dobozban.

Én ebből indultam ki, mert a program a mérési lap alapján 60,5 literes dobozt adott ki az 599/M-nek, 81 literes zártat a sima 599-nek, amit Shala soknak talált (Shalafi: "Igen, hát ez így marhaság. Smile").

Az persze igaz, hogy konkrétan egy bejáratott darabnak kell a mérés után dobozt készíteni, de akkor se tudom elképzelni, hogy a mélyek mitől jönnének meg. Ehhez kevés a jelenlegi tudásom.
Idáig minden H2000 mérést és mérési lapot korrektnek találtam, a kisebb térfogatot is megértettem a terhelhetőség miatt. Az 599/M-nek 46 Hz-es F3-at, a Vifának (konkrét mérés!) 43 Hz F3-at adott ki a program. Aztán meg ott vannak a görbéim.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Cirrus, az M21WJ0908 és a ha22-599m érzékenysége és mélyátvitele azonos, csak a ha22 átvitele középtartományban emelkedő. De ennek ellenére anno pagrus tudta a sima 599-est minden LP-szűrő nélkül használni csak a hangszóró 2dB-s mélytartománybeli kiemelésére támaszkodva.
Na éppen ezért lepett meg a dolog engem is, arra GONDOLTAM (bocs), hogy mégis jelentős eltérés lehet közöttük. De ha szerinted nincs, akkor induljunk a kályhától.
Cirrus, meg kellene mérni azokat a hangszórókat, és a mérések alapján dobozt méretezni.

Vendég

Hangsugárzó építés

Sztem én megoldani nem tudom helyette (távgyógyítás kizárva), azt h. mi a helyzet valójában meg leírtam már lentebb.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

naná
De néha túl sokat, fölöslegesen.

Inkább Cirrus problémájára keressünk megoldást, akár gondolkodás nélkül is, bár talán úgy nehezebb...

Vendég

Hangsugárzó építés

naná
De néha túl sokat, fölöslegesen.

Vendég

Hangsugárzó építés

Cirrus, az M21WJ0908 és a ha22-599m érzékenysége és mélyátvitele azonos, csak a ha22 átvitele középtartományban emelkedő. De ennek ellenére anno pagrus tudta a sima 599-est minden LP-szűrő nélkül használni csak a hangszóró 2dB-s mélytartománybeli kiemelésére támaszkodva.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Sokat gondolkodol. ...
naná

cirrus1
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Nem akarok szőrszálhasogató lenni...

Hát ne is legyél,mert a vifának ez a doboz csillapítatlanságot eredményez,az 559-nek meg nem,ugyanis az utóbbinak kisebb a qts-e. Mondhatnám úgy is,h a vifának egy majdem optimális doboz,a h2000-nek meg nagyon nem,oda br. kell.

Ok, ezt nem gondoltam át, én mindent úgy igyekszem összehasonlítani, ahogy az neki elő van írva, ahogy jól érzi magát, mert szerintem akkor tudja igazán kifutni magát, és akkor jogos az összehasonlítás. Én is csak most tanulok dolgokat.

Itt az volt a szerencsém, hogy mindkettő 35-40 literes dobozt kívánt, basszreflexet, csak a cső hosszát kellett változtatnom 27 mm-t. Így szerintem jogos az összehasonlítás. (Máramennyire szerény jártasságom alapján meg tudom ítélni, hiszen én is csak tanulom)

Vendég

Hangsugárzó építés

Akkor ez a PM-es, Cirrusnak meg M-es van, nyilván eltérő hangszórók.
Sokat gondolkodol. A T-S paraméterek pl. ugyanazok.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Hát akkor ne is tedd!
Ismereteket adtam át, nem vitatkoztam (pl. vízesés görbe mérése).

cirrus1
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Hát ne is legyél,mert a vifának ez a doboz csillapítatlanságot eredményez,az 559-nek meg nem,ugyanis az utóbbinak kisebb a qts-e. Mondhatnám úgy is,h a vifának egy majdem optimális doboz,a h2000-nek meg nagyon nem,oda br. kell.

Ok, ezt nem gondoltam át, én mindent úgy igyekszem összehasonlítani, ahogy az neki elő van írva, ahogy jól érzi magát, mert szerintem akkor tudja igazán kifutni magát, és akkor jogos az összehasonlítás. Én is csak most tanulok dolgokat.

Vendég

Hangsugárzó építés

Csakhogy nem ezt írtad hozzá, hanem ezt:
"itt nem látok mélyhiányt a vifához viszonyítva"

Nem baj,ha nem érted.

cirrus1
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Akkor a két közeltéri, váltó nélküli, azonos dobozban készült mérést (HA 22 599/M és a Vifa M21 WJ 49 08) egymásra raktam: 

Ér akkor most megmértem ugyanezt a helyzetet (saját dobozban, váltó nélkül, 1kHz körül azonos szinten), csak most 50 cm távolságból.

Elfelejtettem ráírni melyik a Vifa.

Vendég

Hangsugárzó építés

... Doki, nem baj, ha valaki most kezd tanulni dolgokat, de akkor tényleg tanuljon, vitatkozni ráér később...
Hát akkor ne is tedd!

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

...Például,hogy a Cirrus által bedobott mérésen igencsak hiányzik az,ami ezen még úgy sem,hogy lehetne neki való doboz.Etöd?...

Csakhogy nem ezt írtad hozzá, hanem ezt:
"itt nem látok mélyhiányt a vifához viszonyítva"

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Csakhogy ez pont nem cáfolat az írásomra. ;)Egyébként meg mérd meg lapban,hogy lehessen miről dumcsiznunk!Ja meg hová lett 3-4dB az érzékenységből?
Dehogynem, csak nem érted. Minek mérném lapban??? Hogy-hogy hová lett? Most kezdjem mondani az alapoktól? Doki, nem baj, ha valaki most kezd tanulni dolgokat, de akkor tényleg tanuljon, vitatkozni ráér később...

Vendég

Hangsugárzó építés

Akkor meg mit is hasonlítunk mivel?

Például,hogy a Cirrus által bedobott mérésen igencsak hiányzik az,ami ezen még úgy sem,hogy lehetne neki való doboz.Etöd? Persze ez egy módosított hsz.,így valóban feleslges a hasonlítgatás,persze a seasoddal is.

Erről beszélek,hogy értsd.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Hát ne is legyél,mert a vifának ez a doboz csillapítatlanságot eredményez,...
Akkor meg mit is hasonlítunk mivel?

Vendég

Hangsugárzó építés

Rosszul hinnéd. Ez a görbe a Seas hangszóró "beépített" baffle step kompenzációjából és a váltóból áll össze, a doboz legfeljebb 1 dB-t tesz ehhez hozzá, ezt az 1 dB-t pedig a csillapítással lehet pontosan hangolni.

Csakhogy ez pont nem cáfolat az írásomra. ;)Egyébként meg mérd meg lapban,hogy lehessen miről dumcsiznunk!Ja meg hová lett 3-4dB az érzékenységből?

Vendég

Hangsugárzó építés

cirrus1
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

.....itt nem látok mélyhiányt a vifához viszonyítva....
Nem akarok szőrszálhasogató lenni, de azért az 1-3 dB-t már jól meg lehet hallani, azt hiszem a 3 dB dupla hangerőt jelent. A legutóbbi váltókisérletezgetésnél az 1dB-s változás rakta helyre a doboz hangját, igaz ez nagyon kényes helyen volt.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Azt azért nem hinném,h a doboz ebből "elvenne".
Rosszul hinnéd. Ez a görbe a Seas hangszóró "beépített" baffle step kompenzációjából és a váltóból áll össze, a doboz legfeljebb 1 dB-t tesz ehhez hozzá, ezt az 1 dB-t pedig a csillapítással lehet pontosan hangolni.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”