Például: https://sonopart.hu/mdm-5
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3167
Re: Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
sziasztok!
hangszóró alá keresek öntapadós, ívesen formázható tőmítő anyagot.
köszönöm!
hangszóró alá keresek öntapadós, ívesen formázható tőmítő anyagot.
köszönöm!
-
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 0
Sziasztok. Szeretnék egy focal chora 806 hangfat tuningoltatni( kondik, kábelek cseréje). Tudnátok valakit ajánlani? Köszönöm
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2103
Abszolút igaz! Az elkóról fóliakondira váltás markáns változást hoz – a magas hangok sokkal tisztábban és lendületesebben szólnak. Az igaz, hogy nem minden esetben jó ez.denesdr írta: ↑2025.04.15., kedd 09:14Ha feltételezzük, hogy közelebb kerülve az 5 uF-hoz jobb lesz a fázisviszony a hangszórók között (és eredetileg tényleg 5 uF-ot céloztak meg a tervezők), akkor a váltási pont körül némi (tippre minimális) változás valószínűleg mérhető lenne a jelenlegi állapothoz képest.
A magasak mennyisége jó eséllyel valamivel több lenne, mivel egy fóliakondinak alacsonyabb az ESR értéke mint egy elkónak, ráadásul a jelenlegi elkók már elég öregek is, ami miatt akár megemelkedett ESR értékkel is számolni lehet.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”
Ha feltételezzük, hogy közelebb kerülve az 5 uF-hoz jobb lesz a fázisviszony a hangszórók között (és eredetileg tényleg 5 uF-ot céloztak meg a tervezők), akkor a váltási pont körül némi (tippre minimális) változás valószínűleg mérhető lenne a jelenlegi állapothoz képest.
A magasak mennyisége jó eséllyel valamivel több lenne, mivel egy fóliakondinak alacsonyabb az ESR értéke mint egy elkónak, ráadásul a jelenlegi elkók már elég öregek is, ami miatt akár megemelkedett ESR értékkel is számolni lehet.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10965
- Kapcsolat:
Egyik sem, a váltási pont fog magasabb frekvenciára kerülni.
Köszönöm a sok segítséget! Még azt szeretném kérdezni, hogy milyen változást eredményezhet a magas sugárzók elé kötött 5,5-6,3 uF értékű kondenzátorok 5,1-re cserélése? Kevesebb vagy több lesz a tőle a magas?Luxor Audio írta: ↑2025.04.12., szomb. 11:22Javaslom, inkább a váltó működését vizsgáld meg, mert lehetséges, hogy ezekkel az értékekkel működik jól!egedzs írta: ↑2025.04.11., pén. 12:53Egy 50 éves Dual CL173 hangszórópárban mire lenne érdemes és érdemes-e kicserélni a kondenzátorokat? Kiforrasztottam és megmértem őket. Az 5 mikrósak 5,5 és 6,3, a 30 mikrósak 33 és 35, a 60 mikrósak 63 és 66 értéket mutattak multiméterrel mérve. Gondolom ezek elektrolit kondenzátorok. Mehet helyettük Jantzen Elecap 5% vagy fólia kondenzátor kellene? MKT vagy MKP? Lehet az 5 mikróshoz fólia kondenzátort a nagyobbakhoz meg elektrolit kondenzátort tenni? Esetleg csak az 5 mikrósokat cseréljem? Köszönöm!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Tudjuk, hogy nem ez történt? Nem egyszer megtörtént eset, hogy egy cég raktárában nagyobb mennyiség állt néhány alkatrészből és a fejlesztőknek arra kellett építeniük, a hazai HiFi történelmében is voltak ilyenek. De az sem lehetetlen, hogy berendeltek egy nagyobb mennyiséget abból a bizonyos kondenzátorból, megmérték őket és szinte mind 5,6 uF helyett 5,3 uF volt, majd ennek a valós értéknek megfelelően hangolták a váltót. Ez az eljárás a DIY világban sem ismeretlen, legalábbis azoknál, akik nem csak szoftverrel tervezik a cuccokat, hanem a gyakorlatban ellenőrzik is a működésüket.
Mert ez a száraz igazság. Félrevezető az lenne, ha a kérdező egyhangú bátorítást kapna olyan eljárások alkalmazására, amik néha beválnak, néha nem, csak az utóbbi eseteket ritkábban publikálják, így a gyanútlan olvasó úgy érzékeli, hogy mindig szuper lesz a végeredmény. Az önpszichózis erős eszköz, a saját kéz által elkövetett beavatkozást nehéz kudarcként megélni, pláne ezt publikusan be is vallani.
Hogy mi a JÓ irány, köztudottan erősen szubjektív. Ha valaki egy beavatkozás hatását JOBBnak ítéli, abból még nem következik, hogy valaki más szerint nem lett ROSSZABB.
Had játsszon vele. 50éves hangfal?
Nem tudjuk, talán ő sem, hangszórók milyen állapotban vannak. Tudnak azok is romlani. Nem egyformán persze.
Egy ronda történet tőlem.
Még diák koromban vettem egy HFM által is feldicsért Videoton Minimax polc hangdobozt. Zömök jószág, hangja olyan, amilyen. Azonban úgy adódott, hogy hamar bővült az akkori, egyébként nagyon-nagyon kezdő hangrendszerem, a Minimax sok évet pihent egy polcon. Kb 20év után gondoltam, kipróbálom. Valami elképesztő módon felkeményedett mindkét hangszóró, mélyközép és magas pereme is. Igazából mindkettő gumiperemes(?) kónuszos hangszóró. A gumi majdnem keményebb lett a sokéves állás alatt, mint a papír kónusza.
Tehát számítson mindenki arra, hogy az a lágy gumiszerű perem, akár gumi, akár valami műanyag, bizony öregszik, esetleg porlik. Ez ami látszik a hangszórón kívül. Bent a pillénél változás, öregedés meg nem látható.
Nem tudhatjuk, hogy mi a cél, mennyi a keret, így nem ajálhatunk bármit gátlástalanúl.
Igen, láttam a képen, hogy +/-15%-os tűréshatárúak a gyári kondik, és azt is olvastam, hogy megmérte őket, ami alapján benne vannak a gyári tűréshatárban, így akár jó is lehet ahogy van. Ennek ellenére én nem vagyok benne biztos, hogy 50 év után még jól funkcionálnak. Ha az enyém volna, én kicserélném a kondikat, minél jobb fóliakondira, de kérdés mi a cél? Hosszútávú használat? Minél inkább a gyári jelleg megörzése? Egyáltalán megéri egy jelentősebb összeget rákölteni?
Ezeket a kérdéseket csak egy valaki tudja megválaszolni.
- zoli73
- V.I.P.
Ha azt javasoljuk neki, hogy uccu neki, cseréljen ki mindent, akkor meg azért kapunk a fejünkre.istvan01 írta: ↑2025.04.14., hétf. 13:12Jól ki van okítva a kérdező. bármit csinál, változni fog, nem biztos hogy jó irányba .. meg eredeti értékek .. ja.
De tessenek már ránézni, a bipoláris elkók 50 évesek. Bármilyen elkó feszültség alatt, de fiókban tárolva is, elektrolitja szárad, sűrűsödik, ami ritkán nem okoz működés romlást, kapacitás csökkenést. Másik, oda vagyon írva, eredeti értéke +/-15%. Tegyük fel, új korában belül volt a tartományon, ma már hol lehet? Meg kell mérni, aztán el lehet dönteni, ezek után had maradjon, száradjon tovább az elektrolitja.
Egy fólia kondi, alap és pláne magasabb kategóriás mindig többet enged mutatni a hangfalra jutó hangzásból mint az elkó. Basszusban kevésbé, közép és magas tartományban sokkal inkább. Az sem elhanyagolható, a fólia kondik nem öregszenek, vagy ha igen több száz év alatt, persze üzemi tartományán belül.
Döntse el, megéri-e neki hangzásban és ráfordításban ez a fiatalító tuning. Ezt mi nem dönthetjük el helyette. Rémisztgetni, hogy így-meg-úgy talán romlani fog??? Felesleges. Ha mást nem, tapasztalata lesz abban, hogy ez a fajta elkó-fólia csere, fiatalítást mit hoz.

Nem tudhatjuk, hogy mi a cél, mennyi a keret, így nem ajálhatunk bármit gátlástalanúl.
Igen, láttam a képen, hogy +/-15%-os tűréshatárúak a gyári kondik, és azt is olvastam, hogy megmérte őket, ami alapján benne vannak a gyári tűréshatárban, így akár jó is lehet ahogy van. Ennek ellenére én nem vagyok benne biztos, hogy 50 év után még jól funkcionálnak. Ha az enyém volna, én kicserélném a kondikat, minél jobb fóliakondira, de kérdés mi a cél? Hosszútávú használat? Minél inkább a gyári jelleg megörzése? Egyáltalán megéri egy jelentősebb összeget rákölteni?
Ezeket a kérdéseket csak egy valaki tudja megválaszolni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Kondikat nem szokás még E48-as értéksorban sem gyártani. A pontosan 5uF még az E192 sorban sincs benne. Azonban két kondiból és/vagy válogatással ki lehet hozni a pontos kívánt értéket. De, egy hangváltóban +/-5% szinte mindig elég, de, legyen +/-2%, ezzel pontossággal lehet kapni kondikat Elkót viszont soha.
A említett Jantzen Crosscap-ból létezik 5,1 uF értékű, ezek 5% tűrésűek, tehát egy ilyennel szinte biztos, hogy közelebb kerülne a hangsugárzó a gyárilag neki kitalált 5 uF-hoz, ahhoz képest, amit most mutatnak a kondenzátorjai.zoli73 írta: ↑2025.04.14., hétf. 12:33Tapasztalatom alapján rá kellene vágjam, hogy az eletrolit kondik helyett, fólia kondikat beépítve javul a hangzás, de ez ebben az esetben eléggé labilis.egedzs írta: ↑2025.04.11., pén. 12:53488197435_1145514537592059_8169298468294217353_n.jpg
Egy 50 éves Dual CL173 hangszórópárban mire lenne érdemes és érdemes-e kicserélni a kondenzátorokat? Kiforrasztottam és megmértem őket. Az 5 mikrósak 5,5 és 6,3, a 30 mikrósak 33 és 35, a 60 mikrósak 63 és 66 értéket mutattak multiméterrel mérve. Gondolom ezek elektrolit kondenzátorok. Mehet helyettük Jantzen Elecap 5% vagy fólia kondenzátor kellene? MKT vagy MKP? Lehet az 5 mikróshoz fólia kondenzátort a nagyobbakhoz meg elektrolit kondenzátort tenni? Esetleg csak az 5 mikrósokat cseréljem? Köszönöm!
Mivel ebben a hangsugárzóba nem éppen szokványos értékű kondikat épitettek, így a kiváltásuk újakra, igényelhet némi utánajárást.
Például az 5mf-os helyett nagy választékban kaphatóak 4,7//5,6mf-os, tűréshatáron belül még lehet, hogy közelítik is az eredeti értéket, ami csak méréssel, válogatással dönthető el, és ez eléggé nehezen kivitelezhető.
Továbba felmerül az is, hogy ezekkel a csak közelítő értékekkel nem hangoljuk-e el a hangsugárzót, egy nemkívánatos irányba?
Jól ki van okítva a kérdező. bármit csinál, változni fog, nem biztos hogy jó irányba .. meg eredeti értékek .. ja.
De tessenek már ránézni, a bipoláris elkók 50 évesek. Bármilyen elkó feszültség alatt, de fiókban tárolva is, elektrolitja szárad, sűrűsödik, ami ritkán nem okoz működés romlást, kapacitás csökkenést. Másik, oda vagyon írva, eredeti értéke +/-15%. Tegyük fel, új korában belül volt a tartományon, ma már hol lehet? Meg kell mérni, aztán el lehet dönteni, ezek után had maradjon, száradjon tovább az elektrolitja.
Egy fólia kondi, alap és pláne magasabb kategóriás mindig többet enged mutatni a hangfalra jutó hangzásból mint az elkó. Basszusban kevésbé, közép és magas tartományban sokkal inkább. Az sem elhanyagolható, a fólia kondik nem öregszenek, vagy ha igen több száz év alatt, persze üzemi tartományán belül.
Döntse el, megéri-e neki hangzásban és ráfordításban ez a fiatalító tuning. Ezt mi nem dönthetjük el helyette. Rémisztgetni, hogy így-meg-úgy talán romlani fog??? Felesleges. Ha mást nem, tapasztalata lesz abban, hogy ez a fajta elkó-fólia csere, fiatalítást mit hoz.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára istvan01 2025.04.14., hétf. 13:14-kor.
Mivel ebben a hangsugárzóba nem éppen szokványos értékű kondikat épitettek, így a kiváltásuk újakra, igényelhet némi utánajárást.
Például az 5mf-os helyett nagy választékban kaphatóak 4,7//5,6mf-os, tűréshatáron belül még lehet, hogy közelítik is az eredeti értéket, ami csak méréssel, válogatással dönthető el, és ez eléggé nehezen kivitelezhető.
Továbba felmerül az is, hogy ezekkel a csak közelítő értékekkel nem hangoljuk-e el a hangsugárzót, egy nemkívánatos irányba?
- zoli73
- V.I.P.
Tapasztalatom alapján rá kellene vágjam, hogy az eletrolit kondik helyett, fólia kondikat beépítve javul a hangzás, de ez ebben az esetben eléggé labilis.egedzs írta: ↑2025.04.11., pén. 12:53488197435_1145514537592059_8169298468294217353_n.jpg
Egy 50 éves Dual CL173 hangszórópárban mire lenne érdemes és érdemes-e kicserélni a kondenzátorokat? Kiforrasztottam és megmértem őket. Az 5 mikrósak 5,5 és 6,3, a 30 mikrósak 33 és 35, a 60 mikrósak 63 és 66 értéket mutattak multiméterrel mérve. Gondolom ezek elektrolit kondenzátorok. Mehet helyettük Jantzen Elecap 5% vagy fólia kondenzátor kellene? MKT vagy MKP? Lehet az 5 mikróshoz fólia kondenzátort a nagyobbakhoz meg elektrolit kondenzátort tenni? Esetleg csak az 5 mikrósokat cseréljem? Köszönöm!
Javulhat, de romolhat is, szubjektíven és objektíven is. Viszont ami nagyon valószínű, az az, hogy változna. Aztán, hogy ez jobb lenne-e vagy sem, az nézőpont és ízlés kérdése.egedzs írta: ↑2025.04.14., hétf. 08:47Én laikusként arra lennék kíváncsi, javulhat-e a hang, ha kicserélem a magas sugárzókra kötött 5,5 és 6,3 értékű elektrolit kondenzátorokat Jantzen Crosscap fólia kondenzátorokra. A 30 és 60 értékűeket max. Elecap elektrolit kondenzátorokra cserélném, mert drágábból meghaladná a hangfalak értékét.egedzs írta: ↑2025.04.11., pén. 12:53Egy 50 éves Dual CL173 hangszórópárban mire lenne érdemes és érdemes-e kicserélni a kondenzátorokat? Kiforrasztottam és megmértem őket. Az 5 mikrósak 5,5 és 6,3, a 30 mikrósak 33 és 35, a 60 mikrósak 63 és 66 értéket mutattak multiméterrel mérve. Gondolom ezek elektrolit kondenzátorok. Mehet helyettük Jantzen Elecap 5% vagy fólia kondenzátor kellene? MKT vagy MKP? Lehet az 5 mikróshoz fólia kondenzátort a nagyobbakhoz meg elektrolit kondenzátort tenni? Esetleg csak az 5 mikrósokat cseréljem? Köszönöm!
Viszont ha kicseréled, akkor szerintem érdemes a gyári, specifikált értékeknek megfelelő vagy ahhoz legközelebb lévő értékűt választani. Tehát ha a gyárira 5 uF van írva, akkor olyat vagy a legközelebbit.
Én laikusként arra lennék kíváncsi, javulhat-e a hang, ha kicserélem a magas sugárzókra kötött 5,5 és 6,3 értékű elektrolit kondenzátorokat Jantzen Crosscap fólia kondenzátorokra. A 30 és 60 értékűeket max. Elecap elektrolit kondenzátorokra cserélném, mert drágábból meghaladná a hangfalak értékét.egedzs írta: ↑2025.04.11., pén. 12:53Egy 50 éves Dual CL173 hangszórópárban mire lenne érdemes és érdemes-e kicserélni a kondenzátorokat? Kiforrasztottam és megmértem őket. Az 5 mikrósak 5,5 és 6,3, a 30 mikrósak 33 és 35, a 60 mikrósak 63 és 66 értéket mutattak multiméterrel mérve. Gondolom ezek elektrolit kondenzátorok. Mehet helyettük Jantzen Elecap 5% vagy fólia kondenzátor kellene? MKT vagy MKP? Lehet az 5 mikróshoz fólia kondenzátort a nagyobbakhoz meg elektrolit kondenzátort tenni? Esetleg csak az 5 mikrósokat cseréljem? Köszönöm!
Ha valóban ezekkel az értékekkel működik jól (ami persze nem kizárt), akkor miért nem raktak eleve inkább ilyeneket bele. Értem ez alatt, hogy az 5,5 uF helyett nem 5-re specifikált, hanem mondjuk 5,6 uF, a 6,3 (ami szintén 5-re specifikált) helyett 6,2 uF, ezek mind standard értékek.Luxor Audio írta: ↑2025.04.12., szomb. 11:22Javaslom, inkább a váltó működését vizsgáld meg, mert lehetséges, hogy ezekkel az értékekkel működik jól!egedzs írta: ↑2025.04.11., pén. 12:53Egy 50 éves Dual CL173 hangszórópárban mire lenne érdemes és érdemes-e kicserélni a kondenzátorokat? Kiforrasztottam és megmértem őket. Az 5 mikrósak 5,5 és 6,3, a 30 mikrósak 33 és 35, a 60 mikrósak 63 és 66 értéket mutattak multiméterrel mérve. Gondolom ezek elektrolit kondenzátorok. Mehet helyettük Jantzen Elecap 5% vagy fólia kondenzátor kellene? MKT vagy MKP? Lehet az 5 mikróshoz fólia kondenzátort a nagyobbakhoz meg elektrolit kondenzátort tenni? Esetleg csak az 5 mikrósokat cseréljem? Köszönöm!
Szerintem ezek az eltérések inkább származnak az alkatrészek gyártási toleranciáiból (és mondván jólvanazúgy...), mintsem szándékosan és célzottan raktak bele ilyeneket a konkrét dobozpéldányba.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Javaslom, inkább a váltó működését vizsgáld meg, mert lehetséges, hogy ezekkel az értékekkel működik jól!egedzs írta: ↑2025.04.11., pén. 12:53Egy 50 éves Dual CL173 hangszórópárban mire lenne érdemes és érdemes-e kicserélni a kondenzátorokat? Kiforrasztottam és megmértem őket. Az 5 mikrósak 5,5 és 6,3, a 30 mikrósak 33 és 35, a 60 mikrósak 63 és 66 értéket mutattak multiméterrel mérve. Gondolom ezek elektrolit kondenzátorok. Mehet helyettük Jantzen Elecap 5% vagy fólia kondenzátor kellene? MKT vagy MKP? Lehet az 5 mikróshoz fólia kondenzátort a nagyobbakhoz meg elektrolit kondenzátort tenni? Esetleg csak az 5 mikrósokat cseréljem? Köszönöm!
A kapcsolás alapján kiderül?istvan01 írta: ↑2025.04.11., pén. 13:10Az is lényeges, a kondik a váltó melyik pozíciójában voltak. Érdemes? Azt majd te fogod eldönteni, miután rászánsz valamekkora összeget. Költség hatékony PP a Jantzen CrossCap. Abból létezik egész nagy kapacitás, 300uF-ig. De pl 60uF az nincs a sorban. Ha fontos a pontos érték, akkor összerakod két kondiból. Magas hangszóróhoz viszont inkább Superior Z-Capot tegyél.egedzs írta: ↑2025.04.11., pén. 12:53
Aztán ha kiválasztod a kondikat, felméred, befér-e a hangfalba valahogy.
Az is lényeges, a kondik a váltó melyik pozíciójában voltak. Érdemes? Azt majd te fogod eldönteni, miután rászánsz valamekkora összeget. Költség hatékony PP a Jantzen CrossCap. Abból létezik egész nagy kapacitás, 300uF-ig. De pl 60uF az nincs a sorban. Ha fontos a pontos érték, akkor összerakod két kondiból. Magas hangszóróhoz viszont inkább Superior Z-Capot tegyél.egedzs írta: ↑2025.04.11., pén. 12:53
Aztán ha kiválasztod a kondikat, felméred, befér-e a hangfalba valahogy.
Újjáépíteni csak az eredeti hangszórókkal lehet. Ha más hangszórókat szeretnél használni, az már átépítés. Mondjuk ahhoz képest, hogy ez elején életed hangjának mondtad a hangsugárzót, hamar eljuttottál gondolatban a teljes hangszórókészlet cseréjéig új váltóval, szóval a hangsugárzó 'hangjának' kb 3/4-ét már cserélnéd is másmilyenre úgy, hogy szinte csak kósza ötletek vannak, hogy milyen lenne...seaofcalm írta: ↑2025.03.10., hétf. 19:35A lényeg a lényeg, hogy elkülönítettem erre a TMR70 -párre egy keretet, majd bővtem ha kell, de lehet belevágok új hangszórókkal újjáépíteni az egészet. Néztem a SEAS -től be lehet szerezni a "frissített" verziót, igaz ott már nem polipropilén a mélyközép alapanyaga de az impregnált papír amúgy is természetesebb hangot ad vissza a műanyhoz képest a tapasztalataim szerint.
Csatlakoznék Luxor Audio javaslatához, szerintem is érdemes volna mérni először.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
A rendbehozást én mindenképpen egy felméréssel kezdeném, mielőtt vaktában elkezdesz alkatrészeket cserélgetni. Leírásod alapján magas torzítás jelent meg a hangzásban, ennek pedig rengeteg oka lehet. Műszeres méréssel általában kideríthető a probléma forrása.
Szia!
A TMR70-et nem, de a TMR80-at ismerem, egyik barátom másodrendszerében ilyenek teljesítenek szolgálatot.
A magas tartományát egyáltalán nem mondanám forszírozottnak, bántónak, inkább kiegyenlített.
.....
Ha ezek után is fennáll a nemkívánatos hangzás, akkor gyanakodhatsz a kábelre, de fontos, hogy egyszerre csak egy beavatkozást végezz el(pl. hangváltó alkatrészek cseréje), mert könnyen beszaladhatsz az erdőbe.
Szia,
Köszönöm szépen a gyors visszajelzést, igazából tényleg el lett barmolva a forrasztás (előre is elnézést ha olvassa az illető akinél lehettek anno ezek a hangfalak) de a tényeken mit sem változtat. Utánaolvastam és szerencsére találtam is elég sok használható infót a kondik, ellenállások mikéntjéről, típusairól, mikre kell odafigyelni, melyek azok amik ésszerű, igaz nem olcsó de még megfizethető áron beszerezhetőek és az egekig vannak magasztalva a hangra gyakorolt tulajdonságaik miatt. Igaz sok az ellentmondás is, de ezt megszoktam már a ha HiFiről van szó. A lényeg a lényeg, hogy elkülönítettem erre a TMR70 -párre egy keretet, majd bővtem ha kell, de lehet belevágok új hangszórókkal újjáépíteni az egészet. Néztem a SEAS -től be lehet szerezni a "frissített" verziót, igaz ott már nem polipropilén a mélyközép alapanyaga de az impregnált papír amúgy is természetesebb hangot ad vissza a műanyhoz képest a tapasztalataim szerint. Fontos leszögeznem hogy minden kijelentésem adott kategóriára értendő.
A hangváltó felújítással kapcsolatban szerintem biztos jövök még hogy kérdezzek, előre is köszönöm a lehetőséget és egyetértek a válaszban megfogalmazottakkal, mindig lépésről lépésre haladok, ezt megtanultam már.
A TMR80 is nagyon vagány, ugyanúgy labirintus rendszerű a belső felépítés, így nagyjából el tudom képzelni a hangjukat és igen, meg is tudom erősíteni amit írtál, hogy nem tudnak túl sok érzelmet közvetíteni. Ezen el is gondolkodtam és rájöttem mire gondolsz pontosan, elég sok kemény műfajt hallgatok és mivel all-rounder rendszerre van szükségem, pl. a filmezésnél is jobb a rámenős a karakter, nem kell a sok struktúrált információ, az átfedések és a tranziensek olyan kiemelten mint mondjuk ha egy csöves erősítő + lemezjátszó mellé keresnék valami frankó hangfalpárt - a magam elképzelése szerint.
A TMR70 talán attól (is) lett olyan kedves a szívemnek mert annyira időtálló design szerintem és olyannyira lineáris a megszólalásuk, kis hangerőn is jönnek a "pincemély" basszusok, rá lehet őket tolni a falra, áhh egyszóval telitalálat. Úgy kapom meg a testet a zenében, főleg a basszusokban hogy tényleg nem kell bömböltetni, gyakorlatilag 9 óránál feljebb sosem kell tekerni a hangerőt s a sweet spotban ott van minden ami kell a zenéből. A Klipschek is hasonlóak, de ott a membrán jóval kisebb emiatt a hangnyomást is máshogy érzékeli a füled. No, eltértem a tárgytól, egy szó mint száz jelentkezem még a jövőben.
Minden jót,
Üdv
A TMR70-et nem, de a TMR80-at ismerem, egyik barátom másodrendszerében ilyenek teljesítenek szolgálatot.
A magas tartományát egyáltalán nem mondanám forszírozottnak, bántónak, inkább kiegyenlített.
.....
Ha ezek után is fennáll a nemkívánatos hangzás, akkor gyanakodhatsz a kábelre, de fontos, hogy egyszerre csak egy beavatkozást végezz el(pl. hangváltó alkatrészek cseréje), mert könnyen beszaladhatsz az erdőbe.
Szia,
Köszönöm szépen a gyors visszajelzést, igazából tényleg el lett barmolva a forrasztás (előre is elnézést ha olvassa az illető akinél lehettek anno ezek a hangfalak) de a tényeken mit sem változtat. Utánaolvastam és szerencsére találtam is elég sok használható infót a kondik, ellenállások mikéntjéről, típusairól, mikre kell odafigyelni, melyek azok amik ésszerű, igaz nem olcsó de még megfizethető áron beszerezhetőek és az egekig vannak magasztalva a hangra gyakorolt tulajdonságaik miatt. Igaz sok az ellentmondás is, de ezt megszoktam már a ha HiFiről van szó. A lényeg a lényeg, hogy elkülönítettem erre a TMR70 -párre egy keretet, majd bővtem ha kell, de lehet belevágok új hangszórókkal újjáépíteni az egészet. Néztem a SEAS -től be lehet szerezni a "frissített" verziót, igaz ott már nem polipropilén a mélyközép alapanyaga de az impregnált papír amúgy is természetesebb hangot ad vissza a műanyhoz képest a tapasztalataim szerint. Fontos leszögeznem hogy minden kijelentésem adott kategóriára értendő.
A hangváltó felújítással kapcsolatban szerintem biztos jövök még hogy kérdezzek, előre is köszönöm a lehetőséget és egyetértek a válaszban megfogalmazottakkal, mindig lépésről lépésre haladok, ezt megtanultam már.
A TMR80 is nagyon vagány, ugyanúgy labirintus rendszerű a belső felépítés, így nagyjából el tudom képzelni a hangjukat és igen, meg is tudom erősíteni amit írtál, hogy nem tudnak túl sok érzelmet közvetíteni. Ezen el is gondolkodtam és rájöttem mire gondolsz pontosan, elég sok kemény műfajt hallgatok és mivel all-rounder rendszerre van szükségem, pl. a filmezésnél is jobb a rámenős a karakter, nem kell a sok struktúrált információ, az átfedések és a tranziensek olyan kiemelten mint mondjuk ha egy csöves erősítő + lemezjátszó mellé keresnék valami frankó hangfalpárt - a magam elképzelése szerint.
A TMR70 talán attól (is) lett olyan kedves a szívemnek mert annyira időtálló design szerintem és olyannyira lineáris a megszólalásuk, kis hangerőn is jönnek a "pincemély" basszusok, rá lehet őket tolni a falra, áhh egyszóval telitalálat. Úgy kapom meg a testet a zenében, főleg a basszusokban hogy tényleg nem kell bömböltetni, gyakorlatilag 9 óránál feljebb sosem kell tekerni a hangerőt s a sweet spotban ott van minden ami kell a zenéből. A Klipschek is hasonlóak, de ott a membrán jóval kisebb emiatt a hangnyomást is máshogy érzékeli a füled. No, eltértem a tárgytól, egy szó mint száz jelentkezem még a jövőben.
Minden jót,
Üdv
A magas tartományát egyáltalán nem mondanám forszírozottnak, bántónak, inkább kiegyenlített. Nem sok érzelmet tud közvetíteni, de ár/érték arányban elég tisztességes hangsugárzó.
A VDH kábeleket nem ismerem, valahogy mindig elkerültük egymást, de ezt a zavaró karaktert, simán okozhatja a balul sikerült átkábelezés is, bár én inkább gyanakodnék a hangváltó alkatrészeinek megöregedésére.
Én első körben ezek cseréjével kezdeném, ezen belül is a kondenzátorokkal, mert azok hajlamosak a kor előrehaladtával az értékeik elvesztésére, és ez simán tudja negatívan befolyásolni a hangképet.
És ha már a hangváltót bütykölöd, akkor azokat a primitív ellenállásokat is érdemes kicserélni. Egész kis pénzért, ezeknél sokkal jobbakat kapni. Szerencsédre nem kell sok alkatrészt cserélned, így abból a pár darabból(kondik+ellenállások) választhatsz valami minőségit is, ennek csak a jóízlés, és a pénztárca szab határt.
- zoli73
- V.I.P.
Szia!seaofcalm írta: ↑2025.03.09., vas. 19:59Kedves fórumtársak,
Tisztelt HiFisták,
Az alábbi témában szeretném a segítségeteket, tanácsotokat kérni.
Adott egy T+A Criterion TMR 70 típusú hangfalpár. Nagyon nehéz nem szuperlatívuszokban ecsetelni mire is képesek ezek a "túlméretezett" monitorok. Beleszerettem, nagyon kifinomult dobozok, technika, megépítettség stb., igazán komoly hangfalak, de sajnos a felső tartományban jelentősen "elhúz" a hangjuk.
Túl fényes, az "S", "SZ" hang, olyannyira hogy a hangerő növelésével már-már bántó, sértő is lehet. Bizonyos zenéknél ahol a dinamikai csúcsok a felső közép tartományban vannak (leginkább tényleg az énekhangban és pl. a torzított gitároknál aztán ahogy kikezdi a füled utána már szinte minden zenei stílusban észreveszed), vagy úgy van kikeverve a felvétel (vagy épp hibák vannak, gyengébb forrásanyag minőség stb.) ott annyira hozzátesznek a magas tartományhoz hogy valamilyen megoldást szeretnék rá találni mert életem egyik legjobb párosa, csak ez a fránya jelenség van amit próbáltam csökkenteni, kompenzálni különböző erősítőkkel, hangfal és összekötő kábelekkel de egyszerűen nem jutottam dűlőre.
A hangszóró készlet: középmély SEAS P21REX/DD H296 8Ohm és VIFA DT26TG-26 6Ohm.
A hangváltók típusa: INTERTECHNIK 1519.
A következőkre gondoltam megoldásként a fenti leírás alapján:
1. Az utólag "tuningként" szánt VDH The Skyline kábelek cseréje sima réz (jelenleg Norstone Classic B400 -ak lennének amikkel újra tudnám forrasztani, kábelezni) hangfalkábelre. A VDH-k sajnos nagyon gyatrán lettek beforrasztva, sok kötésnél megégett a kábel a forrasztásnál, de ahogy kivettem az egyik mélynyomót, magától el is engedte ahogy picit megmozgattam.
2. A magas hangszórók cseréje SEAS Prestige 27TFF - H0831, esetleg 27TDC - H1149 -re.
3. A hangváltóban a magas tartományért "felelős" alkatrészek elöregedtek. A hangváltó felújítása vagy komplett újraépítése.
4. A fentiek mindegyikének elvégzése.
Még annyit szeretnék hozzáfűzni hogy a leírt jelenség máskor is előjött már de nem ilyen szinten, pl. amikor fém magassal szerelt hangfalaim voltak (Canton Chorno, Elac CLS6) amikhez VDH The Clearwater hangfalkábeleket használtam, szóval a füleimnek más esetben is sértő volt a sok, túl fényes magas információ, így váltottam vissza OFC/HCC "sima" réz kábelekre - azaz jött a felismerés hogy számomra az ezüst/hybrid kábelek nem igazán az én világom. Valami olyasmi hogy azokkal mindig valaminek a hártányára kaptam meg egy csomó pozitív tulajdonságot (tér, hangszer élethűség, részletek, szeparáció stb,). Vagyis valami mindig hiányzott, persze főleg a mélytartományban.
Van jó hír is, jelenleg eljutottam oda ahova szerintem minden HiFista vágyik, összeraktam egy olyan rendszert amihez a TMR70 lenne a csúcsok csúcsa, az a hangfalpár amit mindig nagy lelkesedéssel veszek elő s akkor is megtartanám ha csak tárolnám - mindig is szerettem volna egy kiváló kvalitásokkal bíró dög nagy monitorokat. Nem volt rövid az út, de addig kerestem a "tökéletes hangot" hogy végre elmondhatom, innentől csak a jóval drágább komponensekkel kezdenék - ha kezdenék építeni valaha egy új rednszert.
Jelenelegi rendszerem: Hydrasound Wall Power Mk2 betáp kábel 1m + C.M.C. Colossus Gold 6-os elosztó + Dell Optiplex micro 3060 (Kácsa OFC HDMI IC kábellel egy Sony TV-n) + Audioquest Dragonfly Cobalt + Audioquest Golden Gate jack-rca 50cm IC + Wiim Pro Plus + Audioquest Golden Gate rca-rca 1m IC + Emotiva BasX A2m + Hydrasound CU Gold 2x 2,5m tömör réz hangfalkábel + Klipsch RP-250f.
Ezzel a fenti össezállítással konkrétan minden hangerőn számomra "tökéletes" az egyensúly a hangban, s mindenben a minőséget kapom sosem a mennyiséget - hacsak az adott felvételen a jelenlét nem jön túlzottan át a hangerő függvényében.
Szerintetek hogyan hozhatnám rendbe a TMR70 -eket? Tudnátok ebben segíteni?
Köszönöm szépen előre is![]()
Üdv - Gergő
IMG_8657.JPG
IMG_8659.JPG
IMG_8661.JPG
IMG_8662.JPG
IMG_8663.JPG
IMG_8664.JPG
IMG_8665.JPG
IMG_8666.JPG
IMG_8667.JPG
IMG_8668.JPG
A magas tartományát egyáltalán nem mondanám forszírozottnak, bántónak, inkább kiegyenlített. Nem sok érzelmet tud közvetíteni, de ár/érték arányban elég tisztességes hangsugárzó.
A VDH kábeleket nem ismerem, valahogy mindig elkerültük egymást, de ezt a zavaró karaktert, simán okozhatja a balul sikerült átkábelezés is, bár én inkább gyanakodnék a hangváltó alkatrészeinek megöregedésére.
Én első körben ezek cseréjével kezdeném, ezen belül is a kondenzátorokkal, mert azok hajlamosak a kor előrehaladtával az értékeik elvesztésére, és ez simán tudja negatívan befolyásolni a hangképet.
És ha már a hangváltót bütykölöd, akkor azokat a primitív ellenállásokat is érdemes kicserélni. Egész kis pénzért, ezeknél sokkal jobbakat kapni. Szerencsédre nem kell sok alkatrészt cserélned, így abból a pár darabból(kondik+ellenállások) választhatsz valami minőségit is, ennek csak a jóízlés, és a pénztárca szab határt.