bigkópé írta: ↑2024.03.22., pén. 09:48
katonaza írta: ↑2024.02.12., hétf. 12:27
Az alábbi problémára szeretnék megoldási ötleteket kéreni.
Adott egy oldalanként 1 x ECF80 + meglepően pontosan quad-ba válogatott 2 x EL84 végcsövekkel üzemelő PP.
Adapterrel megmértem a készülékben üzemi állapotban az EL84 végcsövek áramát, a felsőnél 30, az alsónál 40 mA-t mérek. Mindkét oldalon ez a helyzet.
Ha csereberélem a csöveket, akkor is.
Logikám szerint ez nem a cső eltéréséből fakad.
Hogy lehetne szimmetrizálni a végcsövek áramát?
Kb. így néz ki a vége:
2 x EL84.jpg
Kedves katonaza!
Nemtudom sikerült-e a problémát megoldani. Látom írtak mindenféle tanácsot, köztük ostobaságokat.
Én a Te helyedben két mérést végeznék, mert mérés nélkül nem lehet a hibát megtalálni.
Az első: Mérj a végcsövek rácsa, és a föld között feszültséget. Ha a műszer nem mutat nullát, akkor ott a baj. Vagy meg van szakadva a rácslevezető ellenállás, vagy ami biztosabb, átereszt a végcsövek előtti kondenzátor. Mindkét esetben alkatrészcsere.
A másik lehetőség, hogy a nagyobb áramot felvevő cső gerjed valamilyen nem hallható tartományban. Szkóppal ezt ki tudod mutatni. Lehetséges megoldás a gerjedésre: A végcsövek gridstopperjének értékét növeld meg. Én a saját EL84-es kapcsolásomban 3,3k-s ellenállást használok. A segédrácsok bekötése jó, pentódás erősítőknél a kapcsolásodban látható megoldás a szakmában elfogadott. A segédrácsokat mindig összekötik, és úgy csatlakozztatják vagy egy segéd táphoz, vagy a tápegység más pontjára. Az a tanács, ami arra hivatkozik, hogy a megoldásod nem jó, az nem tanács.
További jó díyerkedést.
Érik még az embert meglepetések.
Nagyon szépen köszönöm az érdemi hozzászólást!
Ez a gerjedés piszok jó ötlet, visszaszerzem a nagyobb frekiket is tudó szkópomat és ránézek. (Lehet benne vmi, ugyanis a nappali világítás felkapcsolása pattanást okoz, ami mintha eddig nem lett volna és tapasztalatom szerint az egyik árulkodó jel.)
A végcsövek rácsa és a föld közötti feszültséget is megmérem tanácsod szerint.
A végcsövek gridstopperjének érték növelése - ha jól értem - a sávszélesség korlátozáson keresztül fejti ki gerjedés mérséklő hatását. Ha így van, ebbe az utcába csak akkor kanyarodok be, ha már nincs másfelé előre.
Csak most még nagyon mélyen benne vagyok az elterjedten alkalmazott
minden alkatrészhez kígyózzon el a 0 vezető, az elektron majd úgyis tudja, merre kell mennie, ezért csatlakoztassuk a hidegponthoz, ahol éppen be lettek ültetve -> csillagpontos kábelezési rendszer átalakítás projektben.
Nem neked írom, hisz te nem kételkedtél benne, hogy ez egy létező, működő kapcsolás: ez egy gyári végfok. Copland.