Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lp lemezmosó topik
Re: Lp lemezmosó topik
Ha vákumossal alaposan elő van mosva és az US - ben utána mégis koszos lesz a folyadék, az nem azt jelenti, hogy a vákumos bennehagyott egy kis koszt ?
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1326
Igen. Nem lehet eleget mosni. Még 5-6 mosás után is tud javulni. Vákumos mosó takarékosabb. 6l folyadékkal rengeteg lemezt le lehet mosni. US-ben 20-30 után akkor is koszos már a folyadék, ha vákumossal alposan elő van mosva. Így ki lehet önteni.szfi írta: ↑2023.05.04., csüt. 18:07Alapvetően igazad van. Oldjuk fel a koszt, vagy rázzuk fel? +Direkt mosásra kecskeszőr kefét használok. (Kisebb valószínűséggel sért egy puha vinil felületet, mint a rigidebb műszál.) A szutykot el is kell távolítani. Vero similiter erre jó a vákumos lemezmosó. (Nekem bejött. )SoundMania írta: ↑2023.05.02., kedd 23:15Majd próbáld ki egy tiszta üveglapon melyik nem hagy semmi nyomot!szfi írta: ↑2023.04.26., szer. 21:30Tisztelt Voyager!
Mi a kétszeresen desztillált víz forrása?
Az általam használt: Aqua purificata Ph.Hg.VIII. FoNo. Pharma Produkt.
(Formula Normales/ nem a fono előerősítő. :))
Gyógyszertárban 2 literes csomagolásban megvehető.
Próbáld ki!
Jó lesz!
Élvezetes lemezhallgatást!
És mivel egyre többen használnak pl US mosót és csak megvárják míg megszárad a lemez, a maradék ott is ott marad.
Szerintem a gyógyszertárit ha 2x ledesztillálod, az már tényleg jó lesz.
Emellett milyen gépekkel mosod, milyen szerekkel és hányszor, mennyiszer öblíted a gyógyszertáriból bidesztillálttal, hogyan szárítod, ha US-t hasnálsz, mekkora frekvenciákon, stb...... Aztán majd 1x egész tiszták és jó hangúak lesznek a lemezeid.
Nem szívesen veszek mosott lemezeket!
Havi 3-15 lemezt vásárlok jelenleg. Fele "új" a másik fele használt. Belehallgatok, de mindegyiket "megmosva", a hang mosás után még sosem romlott. Nagyon gyakran ér kellemes meglepetés 2-3 mosás után. Sercegő, "Lenco Clean-es" lemez is gyakran tér vissza a túlvilágról. -A Hana ML elég érzékeny-.)
Gyakoroljunk és tapasztaljunk....![]()
- szfi
- Újonc fórumos

- Értékelés: 12
Alapvetően igazad van. Oldjuk fel a koszt, vagy rázzuk fel? +Direkt mosásra kecskeszőr kefét használok. (Kisebb valószínűséggel sért egy puha vinil felületet, mint a rigidebb műszál.) A szutykot el is kell távolítani. Vero similiter erre jó a vákumos lemezmosó. (Nekem bejött. )SoundMania írta: ↑2023.05.02., kedd 23:15Majd próbáld ki egy tiszta üveglapon melyik nem hagy semmi nyomot!szfi írta: ↑2023.04.26., szer. 21:30Tisztelt Voyager!
Próbáld ki!
Jó lesz!
És mivel egyre többen használnak pl US mosót és csak megvárják míg megszárad a lemez, a maradék ott is ott marad.
Emellett milyen gépekkel mosod, milyen szerekkel és hányszor, mennyiszer öblíted a gyógyszertáriból bidesztillálttal, hogyan szárítod, ha US-t hasnálsz, mekkora frekvenciákon, stb...... Aztán majd 1x egész tiszták és jó hangúak lesznek a lemezeid.
Havi 3-15 lemezt vásárlok jelenleg. Fele "új" a másik fele használt. Belehallgatok, de mindegyiket "megmosva", a hang mosás után még sosem romlott. Nagyon gyakran ér kellemes meglepetés 2-3 mosás után. Sercegő, "Lenco Clean-es" lemez is gyakran tér vissza a túlvilágról. -A Hana ML elég érzékeny-.)
Gyakoroljunk és tapasztaljunk....
NorstoneSpider,Pro-JectWMit5,KecesIQRP1500A,AVA KZH-8
Kábel egyveleg
ThorensTD124Jelco850HanaMl, Magnat MTT990 Goldring 2400, Keces Ephono, Project VCS2
AurenderA100,iFi LAN Purifier Pro
EmotivaERC-3, Primare BD32
Heed Lagrange S
Heed Grand Enigma, KEF KC92
Havi 100-150 óra zene kb. 90 m3-en.
Kábel egyveleg
ThorensTD124Jelco850HanaMl, Magnat MTT990 Goldring 2400, Keces Ephono, Project VCS2
Heed Lagrange S
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2169
Igen van. Az, hogy rohadt drága és nem teljesen só mentes. Nagyon úgy néz ki, hogy a gyógyszertári vizet kell majd még egyszer lepárolni. (ahogyan azt Miklós javasolta)Rock60 írta: ↑2023.05.04., csüt. 12:04Csak azért kérdeztem, hogy mondtad, hogy egy ideje már nem használsz gyógyszertári desztillált vizet.
Gondoltam, valamilyen objektív oka van...
Akkor lehet, hogy a madaras áruházban forgalmazott 5 literes
" Desztillált víz minőségű ioncserélt víz " is megfelel ?
- Voyager
- V.I.P.

Nyilván nem a mosó miatt aggódom. A korrózió (főleg ilyen mértékben) itt most arra utal, hogy valami nincs rendben a mosófolyadékkal. Ha viszont így van, akkor a lemezeim miatt érdekes a dolog. Mindegy.... A laborba leadtam mindent amit amivel mostam eddig ezen a gépen.szfi írta: ↑2023.05.04., csüt. 17:24Bocs a megjegyzésért: Nincs a aggódni való, mert ilyen felületet látsz. Ez az "elfelé útban" van. Ameddig rögzít, ahogy kell, ez egy rejtett elváltozás. A lemezmosó így is megfelelően teszi a dolgát. Szétesni biztosanVoyager írta: ↑2023.04.23., vas. 10:02Akinek Pro-Ject VC-S2 lemezmosója van megtenné, hogy leveszi a leszívó kart és benéz a turbinához?
Köszönöm!
Sajnos az enyém a képen látható korróziótól szenved (egyelőre nem szedem szét). Az elképzelésem az, hogy a gyári mosófolyadék a ludas, illetve nyilván illett volna az alkatrészt rozsdamentes anyagból gyártani.
Képkivágás.JPGnem fog, kivéve, ha szétszedik. Ekkor méretarányosan vero similiter "fillérekből" cserélhető.
![]()
- szfi
- Újonc fórumos

- Értékelés: 12
Bocs a megjegyzésért: Nincs a aggódni való, mert ilyen felületet látsz. Ez az "elfelé útban" van. Ameddig rögzít, ahogy kell, ez egy rejtett elváltozás. A lemezmosó így is megfelelően teszi a dolgát. Szétesni biztosanVoyager írta: ↑2023.04.23., vas. 10:02Akinek Pro-Ject VC-S2 lemezmosója van megtenné, hogy leveszi a leszívó kart és benéz a turbinához?
Köszönöm!
Sajnos az enyém a képen látható korróziótól szenved (egyelőre nem szedem szét). Az elképzelésem az, hogy a gyári mosófolyadék a ludas, illetve nyilván illett volna az alkatrészt rozsdamentes anyagból gyártani.
Képkivágás.JPG
NorstoneSpider,Pro-JectWMit5,KecesIQRP1500A,AVA KZH-8
Kábel egyveleg
Heed Lagrange S
Kábel egyveleg
Heed Lagrange S
Csak azért kérdeztem, hogy mondtad, hogy egy ideje már nem használsz gyógyszertári desztillált vizet.
- Voyager
- V.I.P.

Sajnos nekem is nagy csalódás a Pro-ject több terméke is. Az US (ultra sonic)...Rock60 írta: ↑2023.05.03., szer. 20:02Kösz a válaszokat !
Szemétség a Pro - Ject-től ez az anyaghasználat.
Nem nagyon bírja belopni magát ez a cég a szivembe...
Voyager,
tényleg ekkora különbséget jelent gyakorlatban, hogy milyen az a desztillált víz ?
Már úgy értem hallható különbséget jelent, vagy csak biztos, ami biztos alapon foglalkozol vele ?
Mi az az US mosó ?
Én úgy gondolom, hogy önmagában amúgy sem mosunk csak desztillált vízzel. Tehát az adalék anyagokban található lágyítók és oldószerek megváltoztatják úgyis a kémiát.
Most majd készítek cseppentéses tesztet koncentrátumokkal kevert állapotban is. Van itt, hogy jó pár nevesebb rajta is.
Kösz a válaszokat !
Voyager,
tényleg ekkora különbséget jelent gyakorlatban, hogy milyen az a desztillált víz ?
Már úgy értem hallható különbséget jelent, vagy csak biztos, ami biztos alapon foglalkozol vele ?
Mi az az US mosó ?
Voyager,
Mi az az US mosó ?
- Voyager
- V.I.P.

Ne gúnyolódj kérlek! A WD-40-es tájföldi muksót amúgy is én töltöttem fel ide korábban.SoundMania írta: ↑2023.05.03., szer. 19:42Hm... Neked akkor wd40-el kellene lemezt mosni? Sokan mutogatnak ilyet jutubon. :)Voyager írta: ↑2023.05.03., szer. 19:01Lehet, de az eredeti probléma a korrózió. És ennek okán az, hogy miért volt ilyen igénytelen a Pro-ject LP mosó gyártó, hogy sajnálta a rozsdamentes alkatrészeket. Én amúgy ge.ire pipa vagyok rájuk emiatt is!SoundMania írta: ↑2023.05.03., szer. 18:55
Igen. Meg villanyt fogyaszt. Meg 1600¿ már kb az Aqua P /2literes is talán? Készüléket ahogy írtam, Vevorról lehet. Viszont akkor lehet vele vizet, alkoholt is akár. Ha csak 70%—osat tudsz venni a gyógyszertárban esetleg. Nem tudom azt megérné-e. Persze ez így elég sok pepecselés is... Jó drága a lezmosás!
Viszont nem csak szép lesz a lemez, mint a felkapott US-ekben megforgatva max vasalónak való vízben 600 darabot és már olyan koszos a víz 30db után mint a bűn, de forgatja akkor is meg szárítja a ventillátorokkal a 6 db egyszerre mosottat mert így olcsó neki és gyorsan végez a frissen megvett padláson összeszedett kollekcióval és el lehet adni vg+-osként....és nem kell ott ülni a vákumos mellett mer azon egyenként lemosni még gyorsan pörgetve is nagyon lassú az US mellett.
Na jól megmomdtam.... :)
ui: lóxart garanciáztatom! Ki fogom javítani, de a folyadékokkal további tesztek kellenek.
- SoundMania
- Törzsgárda

Hm... Neked akkor wd40-el kellene lemezt mosni? Sokan mutogatnak ilyet jutubon. :)Voyager írta: ↑2023.05.03., szer. 19:01Lehet, de az eredeti probléma a korrózió. És ennek okán az, hogy miért volt ilyen igénytelen a Pro-ject LP mosó gyártó, hogy sajnálta a rozsdamentes alkatrészeket. Én amúgy ge.ire pipa vagyok rájuk emiatt is!SoundMania írta: ↑2023.05.03., szer. 18:55Igen. Meg villanyt fogyaszt. Meg 1600¿ már kb az Aqua P /2literes is talán? Készüléket ahogy írtam, Vevorról lehet. Viszont akkor lehet vele vizet, alkoholt is akár. Ha csak 70%—osat tudsz venni a gyógyszertárban esetleg. Nem tudom azt megérné-e. Persze ez így elég sok pepecselés is... Jó drága a lezmosás!
Viszont nem csak szép lesz a lemez, mint a felkapott US-ekben megforgatva max vasalónak való vízben 600 darabot és már olyan koszos a víz 30db után mint a bűn, de forgatja akkor is meg szárítja a ventillátorokkal a 6 db egyszerre mosottat mert így olcsó neki és gyorsan végez a frissen megvett padláson összeszedett kollekcióval és el lehet adni vg+-osként....és nem kell ott ülni a vákumos mellett mer azon egyenként lemosni még gyorsan pörgetve is nagyon lassú az US mellett.
Talán az megvédené a csavart, vagy mi volt az....
Amúgy alább írta valaki, hogy az övé nem rozsdásodik. Garanciáztasd....
Okki Nokki sem rozsdásodik. Cseréld arra....
- Voyager
- V.I.P.

Lehet, de az eredeti probléma a korrózió. És ennek okán az, hogy miért volt ilyen igénytelen a Pro-ject LP mosó gyártó, hogy sajnálta a rozsdamentes alkatrészeket. Én amúgy ge.ire pipa vagyok rájuk emiatt is!SoundMania írta: ↑2023.05.03., szer. 18:55Igen. Meg villanyt fogyaszt. Meg 1600¿ már kb az Aqua P /2literes is talán? Készüléket ahogy írtam, Vevorról lehet. Viszont akkor lehet vele vizet, alkoholt is akár. Ha csak 70%—osat tudsz venni a gyógyszertárban esetleg. Nem tudom azt megérné-e. Persze ez így elég sok pepecselés is... Jó drága a lezmosás!Voyager írta: ↑2023.05.03., szer. 18:42Na jó, de kell valami készülék a desztilláláshoz.SoundMania írta: ↑2023.05.03., szer. 18:38
Ezért írtam, hogy az Aqua P-t kellene még desztillálni...
Vevoron vannak készülékek hozzá.
Nem tudom mennyibe kerül az Agrolaboros bideszt, de ha olcsó, akkor nem az lehet mégsem. Sztem olyan 3000ft/l - ért már meglehetne azért csinálni kb.
Névtelen.png
- SoundMania
- Törzsgárda

Igen. Meg villanyt fogyaszt. Meg 1600¿ már kb az Aqua P /2literes is talán? Készüléket ahogy írtam, Vevorról lehet. Viszont akkor lehet vele vizet, alkoholt is akár. Ha csak 70%—osat tudsz venni a gyógyszertárban esetleg. Nem tudom azt megérné-e. Persze ez így elég sok pepecselés is... Jó drága a lezmosás!Voyager írta: ↑2023.05.03., szer. 18:42Na jó, de kell valami készülék a desztilláláshoz.SoundMania írta: ↑2023.05.03., szer. 18:38Ezért írtam, hogy az Aqua P-t kellene még desztillálni...
Nem tudom mennyibe kerül az Agrolaboros bideszt, de ha olcsó, akkor nem az lehet mégsem. Sztem olyan 3000ft/l - ért már meglehetne azért csinálni kb.
Névtelen.png
- Voyager
- V.I.P.

Na jó, de kell valami készülék a desztilláláshoz.SoundMania írta: ↑2023.05.03., szer. 18:38Ezért írtam, hogy az Aqua P-t kellene még desztillálni...Voyager írta: ↑2023.05.03., szer. 18:03Aqua purificata, Agrolabor Kft. Bidesztillált víz, és csapvíz. Ezekből tettem egy-egy cseppet üveglapra... Baromi nehéz fotózni, de a purificata alig látszik, a bidesztillált pedig a durvább. A csapvíz is durva de ott még nagyobb darabok is vannak..SoundMania írta: ↑2023.05.02., kedd 23:15
Majd próbáld ki egy tiszta üveglapon melyik nem hagy semmi nyomot!
Nem szívesen veszek mosott lemezeket!![]()
- SoundMania
- Törzsgárda

Ezért írtam, hogy az Aqua P-t kellene még desztillálni...Voyager írta: ↑2023.05.03., szer. 18:03Aqua purificata, Agrolabor Kft. Bidesztillált víz, és csapvíz. Ezekből tettem egy-egy cseppet üveglapra... Baromi nehéz fotózni, de a purificata alig látszik, a bidesztillált pedig a durvább. A csapvíz is durva de ott még nagyobb darabok is vannak..SoundMania írta: ↑2023.05.02., kedd 23:15Majd próbáld ki egy tiszta üveglapon melyik nem hagy semmi nyomot!szfi írta: ↑2023.04.26., szer. 21:30Tisztelt Voyager!
Próbáld ki!
Jó lesz!
Nem szívesen veszek mosott lemezeket!![]()
- Voyager
- V.I.P.

Aqua purificata, Agrolabor Kft. Bidesztillált víz, és csapvíz. Ezekből tettem egy-egy cseppet üveglapra... Baromi nehéz fotózni, de a purificata alig látszik, a bidesztillált pedig a durvább. A csapvíz is durva de ott még nagyobb darabok is vannak..SoundMania írta: ↑2023.05.02., kedd 23:15Majd próbáld ki egy tiszta üveglapon melyik nem hagy semmi nyomot!szfi írta: ↑2023.04.26., szer. 21:30Tisztelt Voyager!
Próbáld ki!
Jó lesz!
- gnagy
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 78
Rozsda kérdés :-)
Nekem Pro-Ject VC-E lemezmosóm van. Ez a kisebbik változat, de elméletileg ugyanaz a konstrukció.
Tavaly december elején vettem, és hetente - kéthetente használom a patikában kapható Natúrland desztillált vízzel 1: 10 arányban higított Pro-Ject gyári mosófolyadékával. Kb. 150 lemezt mostam le vele eddig. Belenéztem, semmi korrózió a csavarnál.
Egyébként RetroTech Hungary is korrózióra panaszkodik a youtube videójában. https://www.youtube.com/watch?v=t17EDsYutaE
Minden mosás után elől hagyom pár órát és megvárom amíg megszárad. Csak utána rakom el. Majd még figyelem, változik-e az állapota.
Nekem Pro-Ject VC-E lemezmosóm van. Ez a kisebbik változat, de elméletileg ugyanaz a konstrukció.
Tavaly december elején vettem, és hetente - kéthetente használom a patikában kapható Natúrland desztillált vízzel 1: 10 arányban higított Pro-Ject gyári mosófolyadékával. Kb. 150 lemezt mostam le vele eddig. Belenéztem, semmi korrózió a csavarnál.
Egyébként RetroTech Hungary is korrózióra panaszkodik a youtube videójában. https://www.youtube.com/watch?v=t17EDsYutaE
Minden mosás után elől hagyom pár órát és megvárom amíg megszárad. Csak utána rakom el. Majd még figyelem, változik-e az állapota.
Clearaudio Emotion I Audio Note CD 2.1x I Rogue Audio Magnum I JBL 4312 I ZU Event
- SoundMania
- Törzsgárda

Az elsőre sztem meg van a válasz. Maximum ha Voyager labor eredményei is meglesznek, még pontosabban tudni fogjuk miért esett ki még a GYSZ-tári is .
A következö az alkoholra vonatkozott ? Ha ien : nekem nem nem tetszik a vele kapott kemény hangzás! Mintha porcelánkorongot játszana az ember lemezjátszója, olyan lesz a hangzása. Pedig csak max. 1%... , pedig elpárolog....., pedig le is van vákumozva a lemezről......, tehát biztosan elpárolog, de a következő lejátszásig is napokat, heteket áll a szekrényben a lemez és tovább tudna száradni/párologni, ha maradna mégis valami molekula ott rajta. Csak ha alkoholmentessel újra mosom, akkor lesz megint jó a hang. Nem gondolom, hogy a maximum 1% alkoholtartalom annyival jobb tisztító hatású, mint egy jóféle lemezmosószer, hogy ennyire durva hangzásbeli (negatív) hatása legyen. Egyébként 0,5 % is ugyanakkora hatást okozott. A minimum észlelhetőségi szintet nem kísérleteztem ki.....
Mindenki mindenkivel beszélget.
Volt szó a rozsdás mosóalkatrészről és folyadékokról is.
Én pl. három fele is tettem fel kérdést, de még egy válasz sem érkezett.
Volt szó a rozsdás mosóalkatrészről és folyadékokról is.
Én pl. három fele is tettem fel kérdést, de még egy válasz sem érkezett.
- Voyager
- V.I.P.

Bár nem tudom, hogy ki-kivel beszélget, de az alapkérdés elsősorban ez alkatrész korróziója volt. Ehhez csatoltam fotót is.
Ma reggel egy üveglapra, 1-1 cseppet tettem csapvízből, gyógyszertári vízből, és a kétszeresen desztilláltból és elzártam egy tiszta, pormentes dobozba.
A gyógyszertári és a kétszeresen desztillált vizet, ma beadom a laborba. A szokásos összetevőkön túl, elsősorban a sótartalomra leszek kíváncsi.
Ma reggel egy üveglapra, 1-1 cseppet tettem csapvízből, gyógyszertári vízből, és a kétszeresen desztilláltból és elzártam egy tiszta, pormentes dobozba.
A gyógyszertári és a kétszeresen desztillált vizet, ma beadom a laborba. A szokásos összetevőkön túl, elsősorban a sótartalomra leszek kíváncsi.
- SoundMania
- Törzsgárda

Majd próbáld ki egy tiszta üveglapon melyik nem hagy semmi nyomot!szfi írta: ↑2023.04.26., szer. 21:30Tisztelt Voyager!
Próbáld ki!
Jó lesz!
Srry, SoundManiahoz / is / terveztem feltenni a kérdést.
" Alkohol.......elcseszi a hangot."
" Alkohol.......elcseszi a hangot."
Zoli, mi is lenne a lényege az alkoholmentes folyadéknak ?
Reciprok : Mi a hátránya az alkoholosnak a Te tapasztalatod szerint ?
Reciprok : Mi a hátránya az alkoholosnak a Te tapasztalatod szerint ?
A gyógyszertári víz miért esett ki a pixisből ?
A fiamnak van egy kis húsevő növénye, amit kizárólag desztilált vízzel szabadna locsolni.
A lábam lejártam - főleg autósboltokban - de már sehol nem tartanak.
Ami legközelebb áll hozzá az a " Desztilált víz minőségű ioncserélt víz "
A bidesztillált vízből mennyi pénz 1 vagy 5 liter ?
A lábam lejártam - főleg autósboltokban - de már sehol nem tartanak.
Ami legközelebb áll hozzá az a " Desztilált víz minőségű ioncserélt víz "
A bidesztillált vízből mennyi pénz 1 vagy 5 liter ?