Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 187

Re: Diy csöves erősitő épités

Hozzászólás Szerző: dys-cus »

Drágán mindenki tud csöves erősítőt építeni. :D Most megpróbálok olcsón építeni. :napsut: Ennél a projectnél kerülni kívánom az audio grade alkatrészeket. Persze ez az olcsóság relatív, mert a csöveken, trafókon nem lehet spórolni, csak a kondenzátorokon, és az ellenállásokon, huzalokon sad.gif . Hogy szóljon, és szép hangja legyen, ahhoz legalább a csöveknek, s a trafóknak képviselnie kell egy szintet. Ez az alábbiakban nyilvánul meg:
A TauCeti Mk V. kimenő trafója, valamint a csökkentett anódfeszt szolgáló táptrafó lesz szupertrióda kapcsolásba kötött TAD 6L6 GC csővekkel, és flight grade meghajtó csövekkel összeházasítva.
Nézzünk egy kis történelmet.
Anno mittom hány éve megkerestek azzal, hogy tervezzek egy olyan végfokot, ami legalább eléri a Dynaco ST70 minőségi szintjét, és teljesítményét. A készüléket Dunaco névvel kívánták Némethonban értékesíteni. Az üzlet sajna nem jött létre, s ez nem rajtam múlt. Viszont elkészült egy pár monoblokk csöves egyenirányítással. Ez lett az ős TauCeti. Lsd az első fotót:
TauCeti monoblokk.jpg
TauCeti monoblokk.jpg (186.41 KiB) Megtekintve 2613 alkalommal
A készülék jellemzője a letisztult formaterv volt lábtól lábig való szereléssel. Ebben azért nem vagyok szakértő. Viszont most látom, hogy Vinged C 6L6-ok csücsültek benne. Ma ez már nem megfizethető kategória, ráadásul hamisítják. Sokat eszeltem ezen a készüléken. Mindenféleképpen kevés csövet kellett használni, ami maga után vonta a kevés fokozatot is. Egész pontosan 1 fokozatba lett sűritve a feszültség erősítő, a fázisfordító, és a meghajtás alacsony impedanciával, mert ugye az az igazi. Így született egy számomra újszerű kapcsolás, amit azért azóta már láttam, alkalmazni, de talán csak 1 esetben. Persze lesz aki bírálni fogja ezt a kapcsolást, mondván, hogy ilyen, vagy amolyan a hangja, ő ugyan nem alkalmazná. Pedig dehogynem, mivel egyszerű, kistorzítású, alacsony impedanciával hajtja a végcsöveket. Az új projectben ezt a megoldást szeretném még összehozni az ARC féle Cross Copupled megoldáshoz hasonló technikával. Mindezt két darab kettős triódával a meghajtó részben. Ha a CC összejön, akkor viszont nagyon egyedi lesz ennek az erősítőnek a kapcsolása. Olyan egyedi, hogy én még ilyet nem is láttam. Persze ebben a hobbibann már mindent kitaláltak, de az ilyen összeépítést még tudtommal nem publikáltak. Lehet szabadalmaztatom. gondolkodik.gif
Az erősítő neve: TauCeti Zero The Singing Teacher.
Talán Talán meg kell magyaráznom az ének tanár "nick" nevet: Egyszer olyan hangzás beli színvonalat biztosít, ami egy átlagos tankönyvi, vagy Williamson féle kapcsolásnál jobb, de megépítését egy bátor énektanár is el tudja végezni. Ismerek több énektanárt is, s el kell mondanom, nagyon alacsony színvonalú készülékeken hallgatják otthon a zenét. Így nem is várhatjuk el tőlük azt, hogy az audiofil hobbit népszerűsítsék a nebulók körében. Mindenféleképp ajánlom a megépítést azoknak, akik az igényes hangra viszonylag keveset tudnak áldozni, de még inkább azoknak ajánlom, akik kevésbé járatosak a csövestechnikában. A készülék gyakorlatilag beállítást nem igényel, összeszerelése biztosan örömöt okoz annak, aki saját csöves erősítőt szeretne birtokolni. A megépítését nyomon lehet majd követni itt, és részletesebben itt:http://audioforum.hu/viewtopic.php?f=36 ... 255#p16255.
S mivel közeleg a karácsony, így talán most különösen idevágó egy régi fotó a TauCeti erősítő leírásából ide ollózva. :)
3 Kings.JPG
3 Kings.JPG (61.3 KiB) Megtekintve 2613 alkalommal
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

mikipeti írta:
2020.12.13., vas. 18:16
Sziasztok!

Hol lehet készíttetni csöves erősítőhöz védőrostélyt? Van valakinek tippje?
Ha még nem kaptál javaslatot, akkor fordulj Cyklon fórumlakóhoz audiodiyers.hu fórumról. Nagyon szép egyedi dobozokat készít, tervez, van hozzá háttere. Talán meg tudtok egyezni.
https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f=116&t=3339

mikipeti
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: mikipeti »

Sziasztok!

Hol lehet készíttetni csöves erősítőhöz védőrostélyt? Van valakinek tippje?

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: Eqx »

dys-cus írta:
2020.12.03., csüt. 19:01
Eqx írta:
2020.12.03., csüt. 18:25
Ha a jövőben kacérkodni akarok a csöves hanggal... megéri 2db APX100-at átalakítani/átalaklíttatni a kimenő cserével, vagy jobban járok, ha már eleve "normális" hangdobozra tervezett csövest keresek majd, mert úgyis jobban szól és nem sokkal drágább?
Nem jó ötlet az átalakítgatás. Azok az APX-ek soha nem Hifire, de főleg nem audiophil célokra épültek, hanem a 100Voltos kimenetükkel a lármafán nyomatták velük a balos ideológiát. Azért van belőle rengeteg, mert minden faluban volt. Tudni illik, nem volt még internet. :D A Hifi célra tervezett erősítők sokkal jobb minőségű alkatrészeket tartalmaznak, tartalmaztak. Meg kell nézni pl egy Dynaco, vagy Scott erősítő alkatrész készletét ugyanabból a korból. Ez utóbbiak nem a lármafa alkalmazásra készültek. Szóval amit tudok neked mondani, az az, hogy építs. Lassan elindul régi új projectem a TauCeti Zero (The Singing Teacher). Célom az vele, hogy egy olyan erősítő legyen, amit bárki össze tud rakni, ha legalább az Ohm törvényét ismeri. Viszont a hangja a "nagy ágyúk" közelében lesz, esetleg jobb is. Figyeld írásaimat a DIY vonalon, hamarosan elkezdem a cikkek közlését. Esetleg írj PÜ-t, ha komolyan érdekel a téma.
Valahogy bennem is az mocorgott, hogy az átalakítgatás nem az igazi. Csövezés nem most rögtön aktuális, csak mindig izgatta fantáziámat. Ha itt is olvasható lesz az írásod, biztos ránézek majd.

Rediscover music

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Eqx írta:
2020.12.03., csüt. 18:25
Ha a jövőben kacérkodni akarok a csöves hanggal... megéri 2db APX100-at átalakítani/átalaklíttatni a kimenő cserével, vagy jobban járok, ha már eleve "normális" hangdobozra tervezett csövest keresek majd, mert úgyis jobban szól és nem sokkal drágább?
Nem jó ötlet az átalakítgatás. Azok az APX-ek soha nem Hifire, de főleg nem audiophil célokra épültek, hanem a 100Voltos kimenetükkel a lármafán nyomatták velük a balos ideológiát. Azért van belőle rengeteg, mert minden faluban volt. Tudni illik, nem volt még internet. :D A Hifi célra tervezett erősítők sokkal jobb minőségű alkatrészeket tartalmaznak, tartalmaztak. Meg kell nézni pl egy Dynaco, vagy Scott erősítő alkatrész készletét ugyanabból a korból. Ez utóbbiak nem a lármafa alkalmazásra készültek. Szóval amit tudok neked mondani, az az, hogy építs. Lassan elindul régi új projectem a TauCeti Zero (The Singing Teacher). Célom az vele, hogy egy olyan erősítő legyen, amit bárki össze tud rakni, ha legalább az Ohm törvényét ismeri. Viszont a hangja a "nagy ágyúk" közelében lesz, esetleg jobb is. Figyeld írásaimat a DIY vonalon, hamarosan elkezdem a cikkek közlését. Esetleg írj PÜ-t, ha komolyan érdekel a téma.

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: Eqx »

Rediscover music

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Az járt a fejemben, hogy hüvös van a Dyscus Művekben. :D Gondoltam összedobok egy, a hobbinkhoz méltó kályjhát. A teljesítménye 30 Watt, az átvitele -3dB-vel határolva 7-57kHz. A fényképeken a majdnem kész erősítőt láthatjátok belülről, illetve kívülről, disznólkodó pozícióban :rolleyes: , fűtés közben. Jól látszik a fotón, hogy nem széntüzelésű kazánom van, hanem elektronyos. Viccet félre téve ez az utolsó Tau Ceti Mk V. A többiektől az különbözteti meg, hogy van 230-as nyomógomb az elején, és van benne lusta áramkör. Megépítettem, hogy hallhassam a hangját, mert hiányzik.
20201129_144549.jpg
20201129_144549.jpg (116.87 KiB) Megtekintve 2842 alkalommal
20201129_144600.jpg
20201129_144600.jpg (209.24 KiB) Megtekintve 2842 alkalommal

nagygabor1982
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 201

Hozzászólás Szerző: nagygabor1982 »

sutemenyx írta:
2020.11.29., vas. 23:22
nagygabor1982 írta:
2020.11.29., vas. 21:30
Lenne még kérdésem.
Tényleg bocs, de nem vagyok otthon egyelőre csöves erősítő témában és annyira legalább szeretnék, hogy ne öljem meg, normálisan kezeljem, használjam. Egy 4 csöves otl fejhallgató erősítőről van szó. Svetlana 6N8S meghajtó és 6N13S végcsövekkel üzemel jelenleg. Ezek vadonat új csövek.

1.: mennyi idő kell, kell e egyáltalán, míg a csövek úgymond bejáródnak?
2.: mennyire számít a fázishelyes tápellátás?
3.: nagyon kb. mennyi órát bírnak majd a csövek?
4.: ha csövek kellenek majd, honnan lehet azt beszerezni, milyen másik típusok jók bele?
5.: csöveket meg szabad e tapogatni szabad kézzel (cserénél)

Egyelőre nem jut más eszembe. Bocs a totálisan láma kérdésekért, de egyszer meg kell tudnom valahonnan ezeket a dolgokat. :)

Köszi, ha segítetek...
1. Minimum 50óra, ha új. Ha használt, de állt, akkor is mehet jópár órát.
2. Attól függ milyen a rendszer. Jó rendszerben eléggé számít, simán meghallani. Ezt ki tudod próbálni, bedugod valahogy, aztán fordítva.
3. Sokmindentől függ ez úgy általában a csöveknél. Attól, hogy mennyire vannak teljes gázon járatva, attól, hogy milyen tipus és attól hogy milyen gyártó. A 6N13SZ-re 1000órát adtak meg a szovjetek, de az amcsi vagy eu változat, a 6080 is 1000órára van megadva. Viszont ez az adat úgy van megadva, hogy fullgázon járatva eddig biztosan kibírja megadott határérték alatti fáradás nélkül, ami elég szűken van véve, mert ezek ugye katonai csövek. Normál audio felhasználás mellett ezek jellemzően elmennek jópárezer órát, mire cserélni kell. Nekem pl van egy Mullard 6080, ami ment kb 1000-1200órát minimum, és pont annyi emissziót és erősítést lehet mérni, mint a teljesen újon. Szóval ilyen normál használat mellett 3-5000órára szerintem biztos számíthatsz.
4. eBay, hazai apróhirdetés, innen a fórumról, van néhány ember is, aki foglalkozik csőbeszerzéssel. Illetve vannak külföldi csodakereskedő oldalak is, de azokat nem ismerem, majd azt valaki más leírja.
Végcsövek 6N13SZ, 6AS7G, 6080, ( 5998 - de csak ha katódkövető a végcső kapcsolása. Viszont ha igen, akkor azzal messze sokkal jobban fog szólni ). Előfok 6N8S, 6SN7, de átalakítóval mehet bele ECC82 is.
5. Meg szabad, ha előtte érzésteleníted a kezed, és nem bánod ha megég. Ezek jellemzően 200-250fokon dolgoznak, nem fogod akarni megfogni. De a viccet félretéve amúgysem illik, mert a zsír a legközelebbi bekapcsolásnál ráég a búrára. Ajánlott inkább mindig áttörölni, ha már kihűlt.

Amúgy van jópárféle ilyen végcsövem. Ha budapesti vagy, és eljössz érte, akkor tudok adni kölcsönbe, aztán lehet próbálkozni vele.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Sokkal okosabb lettem!
Üdv,
Gábor

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2871
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

nagygabor1982 írta:
2020.11.29., vas. 21:30
Lenne még kérdésem.
Tényleg bocs, de nem vagyok otthon egyelőre csöves erősítő témában és annyira legalább szeretnék, hogy ne öljem meg, normálisan kezeljem, használjam. Egy 4 csöves otl fejhallgató erősítőről van szó. Svetlana 6N8S meghajtó és 6N13S végcsövekkel üzemel jelenleg. Ezek vadonat új csövek.

4.: ha csövek kellenek majd, honnan lehet azt beszerezni, milyen másik típusok jók bele?

Egyelőre nem jut más eszembe. Bocs a totálisan láma kérdésekért, de egyszer meg kell tudnom valahonnan ezeket a dolgokat. :)

Köszi, ha segítetek...
1. Minimum 50óra, ha új. Ha használt, de állt, akkor is mehet jópár órát.
2. Attól függ milyen a rendszer. Jó rendszerben eléggé számít, simán meghallani. Ezt ki tudod próbálni, bedugod valahogy, aztán fordítva.
3. Sokmindentől függ ez úgy általában a csöveknél. Attól, hogy mennyire vannak teljes gázon járatva, attól, hogy milyen tipus és attól hogy milyen gyártó. A 6N13SZ-re 1000órát adtak meg a szovjetek, de az amcsi vagy eu változat, a 6080 is 1000órára van megadva. Viszont ez az adat úgy van megadva, hogy fullgázon járatva eddig biztosan kibírja megadott határérték alatti fáradás nélkül, ami elég szűken van véve, mert ezek ugye katonai csövek. Normál audio felhasználás mellett ezek jellemzően elmennek jópárezer órát, mire cserélni kell. Nekem pl van egy Mullard 6080, ami ment kb 1000-1200órát minimum, és pont annyi emissziót és erősítést lehet mérni, mint a teljesen újon. Szóval ilyen normál használat mellett 3-5000órára szerintem biztos számíthatsz.
4. eBay, hazai apróhirdetés, innen a fórumról, van néhány ember is, aki foglalkozik csőbeszerzéssel. Illetve vannak külföldi csodakereskedő oldalak is, de azokat nem ismerem, majd azt valaki más leírja.
Végcsövek 6N13SZ, 6AS7G, 6080, ( 5998 - de csak ha katódkövető a végcső kapcsolása. Viszont ha igen, akkor azzal messze sokkal jobban fog szólni ). Előfok 6N8S, 6SN7, de átalakítóval mehet bele ECC82 is.
5. Meg szabad, ha előtte érzésteleníted a kezed, és nem bánod ha megég. Ezek jellemzően 200-250fokon dolgoznak, nem fogod akarni megfogni. De a viccet félretéve amúgysem illik, mert a zsír a legközelebbi bekapcsolásnál ráég a búrára. Ajánlott inkább mindig áttörölni, ha már kihűlt.

Amúgy van jópárféle ilyen végcsövem. Ha budapesti vagy, és eljössz érte, akkor tudok adni kölcsönbe, aztán lehet próbálkozni vele.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

nagygabor1982
Fórumlakó
Fórumlakó

Lenne még kérdésem.

Köszi, ha segítetek...

nagygabor1982
Fórumlakó
Fórumlakó

istvan01 írta:
2020.11.27., pén. 08:27
nagygabor1982 írta:
2020.11.27., pén. 07:08
Sziasztok!

1 kérdés, ami lehet hülye:

Otl csöves fejhallgatóerősítőnél mennyire számít a tápkábel fajtája? Itt most csak arra gondolok, hogy tömör vagy sodrott vezetővel kellene e, vagy egyáltalán nem érdekes a dolog?

Nem akarok mindenféle ezotériába belemenni, nem vagyok ilyen téren "hívő" (rossz szóval élve :) ), de hallottam már különbséget erősítő tápkábelcserénél hangban, amikor cserélve lett tömör / sodrott vezető. Tudom ez sokmindentől függ, de mégis......

Köszi!
Tömör vagy sodrott ér hálózati áramkábelnél? Ez a tulajdonság önmagában semmit nem határoz meg. sok mindentől függ. Mindkettő módon egy környezetben lehet jó és gyengébb hangzást produkálni. A jó és gyengébb hatás mértéke is lehet nagyon változó, de hangzás változásnak összességében nem szabad 1-2%-nál nagyobbnak lenni (hifisek szeretnek 0,1%-ot kihallani kategória mértéknek). Ha mégis nagyobb a változás mértéke, ott más komoly baj is van.

Füles erősítő, akár csöves, tranyós, OTL csöves miért lenne más a hálózati kábel szempontból?
Én egy érvet, nem hangzásit, mégis a sodrott mellé tennék. A füles erősítők picik, könnyűek, gyakran cipeli az ember a kényelmes sarokba. A sodrott erű kábelek kevésbé merevek, tehát nem kell az erősítőt leterhelni valamivel, hogy a kábel ne emelje, húzza odébb az asztalon.
Szia!
Köszi a választ, valami ilyesmire számítottam. :)
Akkor nem állok neki ezzel variálni, jó lesz a Nordos Odin neki.
Csak vicceltem.... :smile52:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

nagygabor1982 írta:
2020.11.27., pén. 07:08
Sziasztok!

Otl csöves fejhallgatóerősítőnél mennyire számít a tápkábel fajtája? Itt most csak arra gondolok, hogy tömör vagy sodrott vezetővel kellene e, vagy egyáltalán nem érdekes a dolog?

Nem akarok mindenféle ezotériába belemenni, nem vagyok ilyen téren "hívő" (rossz szóval élve :) ), de hallottam már különbséget erősítő tápkábelcserénél hangban, amikor cserélve lett tömör / sodrott vezető. Tudom ez sokmindentől függ, de mégis......

Köszi!
Tömör vagy sodrott ér hálózati áramkábelnél? Ez a tulajdonság önmagában semmit nem határoz meg. sok mindentől függ. Mindkettő módon egy környezetben lehet jó és gyengébb hangzást produkálni. A jó és gyengébb hatás mértéke is lehet nagyon változó, de hangzás változásnak összességében nem szabad 1-2%-nál nagyobbnak lenni (hifisek szeretnek 0,1%-ot kihallani kategória mértéknek). Ha mégis nagyobb a változás mértéke, ott más komoly baj is van.

Füles erősítő, akár csöves, tranyós, OTL csöves miért lenne más a hálózati kábel szempontból?
Én egy érvet, nem hangzásit, mégis a sodrott mellé tennék. A füles erősítők picik, könnyűek, gyakran cipeli az ember a kényelmes sarokba. A sodrott erű kábelek kevésbé merevek, tehát nem kell az erősítőt leterhelni valamivel, hogy a kábel ne emelje, húzza odébb az asztalon.

nagygabor1982
Fórumlakó
Fórumlakó

Sziasztok!

Köszi!

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Szerintem inkább annál a meglátásnál kéne maradni, hogy egy SE csöves erősítő nem való minden hangsugárzóhoz. Ahogy eredetileg sem 10-20dekás membránú agyonkeresztváltózott 3utas hangfalhoz találták ki, most sem ahhoz lesz jó, hanem a minél könnyebb membrános, kevés DF-t igénylő, nagyonnagy érzékenységű, leginkább szélessávuúakhoz lehet jó párosítás.

Másrészről egy visszacsatolatlan erősítőről beszélünk. Az altrészek minősége extrán számít, sőt igazából szinte csak az számít. A dolog már ott elbukott, hogy beteszünk egy kínai, esővízelvezető csatorna lemezéből legyártott csövet. A többiről nem is beszélve.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 252

Hozzászólás Szerző: CHZ »

Igen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudok egy egyszerű erősítőt megépíteni. ;)
Ezt nem állítottam. Ha nem igazán jó kapcsolást választasz, akkor az eredmény sem lehet jó.
Csatolt rajzot sokan alkalmazzák (szerintem te is) egyszerű, de nem igazán jó.
Meghajtás nagyot erősít, visszacsatolás nélkül alkalmazzák általában. Csak a meghajtó rész (végcső nélkül) kb. 2% felett torzít 200mV bemeneti szintre, ezt méréssel ellenőrizheted is.
Csatolmányok
300b.gif
300b.gif (35.29 KiB) Megtekintve 2811 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára CHZ 2020.11.25., szer. 13:19-kor.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

"Valóban nem hallottam, csak a véleményedre hivatkoztam, te állítod, hogy nem jó hangzás amit produkáltak."
Igen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudok egy egyszerű erősítőt megépíteni. ;)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fülelek írta:
2020.11.23., hétf. 12:46
Egy ilyen SE erősítőt azért megvizslatnék szívesen... (Pki=170W)
A fűtése 17V 18A!
Olvasólámpának sem rossz az éjjeliszekrényre :D

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Amúgy meg arra gondoltam, hogy nagyon sok végcsőre van kapcsolás a NET-en. Olyan túl sok variáció nincs. Hisz egyszerű erősítőről van szó. Szó szerint a magyar terminus technicus így nevezi: egyszerű erősítő. Az is. ;)
Sok kapcsolás található, sajnos legtöbb semmit nem ér.
SE jelentése szabad fordításban egy végű, nem az egyszerűségére utal.
Ezt meg miből gondolod? Tudomásom szerint egyet sem hallottál szólni.
Valóban nem hallottam, csak a véleményedre hivatkoztam, te állítod, hogy nem jó hangzás amit produkáltak.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

CHZ írta:
2020.11.24., kedd 07:52
Örülök neki. Mit kellett tervezni egy SE-n? Ohm törvénye oszt jónapot. :D
Hú..., ezzel nagyon megleptél!
Meghajtás feszültségerősítése, kimeneti impedanciája lényeges, adott végcsőhöz kell tervezni, egyéb apróságokat már meg sem említek.
Szerinted kisebb teljesítményű SE végfok meghajtása elegendő 2-3x nagyobb teljesítményre kialakított végfok meghajtásához?
Végcsövek között is nagy különbségek vannak, van ami könnyen meghajtható, van ami nem, ezeket is figyelembe kell venni a tervezésnél. Tévedés azt hinned, hogy egy jó SE könnyebben megépíthető mint egy PP!
Kezdem érteni miért nem sikerült elfogadható hangzású csöves SE-t kipróbálnod...
Látom, a humor nem az erősséged továbbra sem. :D Amúgy meg arra gondoltam, hogy nagyon sok végcsőre van kapcsolás a NET-en. Olyan túl sok variáció nincs. Hisz egyszerű erősítőről van szó. Szó szerint a magyar terminus technicus így nevezi: egyszerű erősítő. Az is. ;)
"Kezdem érteni miért nem sikerült elfogadható hangzású csöves SE-t kipróbálnod"
Ezt meg miből gondolod? Tudomásom szerint egyet sem hallottál szólni. Az, hogy én nem tudom akceptálni a 3%-os zenei torzítást, az nem jelenti azt, hogy az esetlegesen általam készített egyszerű erősítő rosszabb lenne bárkiénél. ;) Például ez:
300B Amp.jpg
300B Amp.jpg (335.88 KiB) Megtekintve 2883 alkalommal

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hú..., ezzel nagyon megleptél!
Meghajtás feszültségerősítése, kimeneti impedanciája lényeges, adott végcsőhöz kell tervezni, egyéb apróságokat már meg sem említek.
Szerinted kisebb teljesítményű SE végfok meghajtása elegendő 2-3x nagyobb teljesítményre kialakított végfok meghajtásához?
Végcsövek között is nagy különbségek vannak, van ami könnyen meghajtható, van ami nem, ezeket is figyelembe kell venni a tervezésnél. Tévedés azt hinned, hogy egy jó SE könnyebben megépíthető mint egy PP!
Kezdem érteni miért nem sikerült elfogadható hangzású csöves SE-t kipróbálnod...

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

CHZ írta:
2020.11.23., hétf. 18:30
Az a 10-12 Watt csak elméleti. A gyakorlatban ott már bőven lehet 4-5% torzítás
SE hátrányait jól ismerem, pontosan ezért tervezem nagyobb teljesítményre.

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Az a 10-12 Watt csak elméleti. A gyakorlatban ott már bőven lehet 4-5% torzítás
SE hátrányait jól ismerem, pontosan ezért tervezem nagyobb teljesítményre.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

CHZ írta:
2020.11.23., hétf. 09:03
Őszintén szólva nem emlékeztem rá. Szokatlan tőled az SE építés. Szép lesz.
Én is inkább PP párti vagyok, jelenleg 4db PP csöves végfokom van. Régebben készítettem SE-t is, képen látható kb. 15 éve készült. Barátom azóta is elégedetten hallgatja.
Fiam szeretne kipróbálni SE csövest, megpróbálok elérni 10-12W kivehető teljesítményt, talán így már értékelhető minősége lesz, 93dB érzékenységű hangsugárzóval.
Örülök, hogy PP párti vagy. Az SE rákfenéje a torzítás, amit sajnos sokan összekevernek a részletes megszólalással. "Olyat hallok, ami nincs is rajta a felvételen!" :D Sajna hallottam már ilyen ostoba mondatot. Az a 10-12 Watt csak elméleti. A gyakorlatban ott már bőven lehet 4-5% torzítás, ami ugye egy picit több mint a HiFi szabvány által megengedett1%. Hallgathatóan inkább kb 4 Wattra számíts.
Én hamarosan egy 300B-t építek a szomszédomnak, aki cserébe megjavítja a fotelem. Majd beszámolok róla itt is.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5129

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Egy ilyen SE erősítőt azért megvizslatnék szívesen... (Pki=170W)
A fűtése 17V 18A!
Csatolmányok
GM100SE.jpg
GM100SE.jpg (350.34 KiB) Megtekintve 2867 alkalommal

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Őszintén szólva nem emlékeztem rá. Szokatlan tőled az SE építés. Szép lesz.
Én is inkább PP párti vagyok, jelenleg 4db PP csöves végfokom van. Régebben készítettem SE-t is, képen látható kb. 15 éve készült. Barátom azóta is elégedetten hallgatja.
Fiam szeretne kipróbálni SE csövest, megpróbálok elérni 10-12W kivehető teljesítményt, talán így már értékelhető minősége lesz, 93dB érzékenységű hangsugárzóval.
Csatolmányok
6C33CSE 2.jpg
6C33CSE 2.jpg (133.37 KiB) Megtekintve 2895 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”