Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábel készités házilag
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11176
- Kapcsolat:
Kábel készités házilag
9 minutes ago, Voyager said:
És ha ott sem kap földelést?
Akkor felesleges az árnyékolás.
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2137
Kábel készités házilag
1 hour ago, fapaci said:
Csak ha forrás oldalon nem kap valódi földelést a kábel, akkor az árnyékolásnak semmi értelme, nem fog működni. Ilyen esetben én fogadó oldalon kötném be.
És ha ott sem kap földelést?
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Kábel készités házilag
8 hours ago, Voyager said:
Jegi, A forrás oldalon bekötött árnyékolás nem a földelés miatt szükséges. Elméletileg az a szerepe, hogy a fogadó (erősítő) oldalra ne érkezzen meg az árnyékolás által összeszedett zaj. Tehát nyugodtan kösd úgy ahogyan azt IC kábel esetén "szokás".
Csak ha forrás oldalon nem kap valódi földelést a kábel, akkor az árnyékolásnak semmi értelme, nem fog működni. Ilyen esetben én fogadó oldalon kötném be.
Kábel készités házilag
3 hours ago, Voyager said:
Jegi,
A forrás oldalon bekötött árnyékolás nem a földelés miatt szükséges. Elméletileg az a szerepe, hogy a fogadó (erősítő) oldalra ne érkezzen meg az árnyékolás által összeszedett zaj.
Tehát nyugodtan kösd úgy ahogyan azt IC kábel esetén "szokás".
Köszönöm, Voyager!
NAD 5120 / Mede8er Med1000 X3D / Yamaha CDX E200 -> Rotel Ra-12 -> Van Damme UP-LCOFC 268 504 000 -> Xavian Bonbonus
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2137
Kábel készités házilag
Jegi,
A forrás oldalon bekötött árnyékolás nem a földelés miatt szükséges. Elméletileg az a szerepe, hogy a fogadó (erősítő) oldalra ne érkezzen meg az árnyékolás által összeszedett zaj.
Tehát nyugodtan kösd úgy ahogyan azt IC kábel esetén "szokás".
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Kábel készités házilag
Sziasztok!
Sztereó Jack-RCA összekötő kábelt készítenék Van Damme XKE Star quad mikrofonkábelből.
Egyedül a kábel árnyékolásának bekötésével vagyok bizonytalan. A jack dugó oldalán forrasszam a "hideg" pólusra, vagy az egyik RCA oldalán?
RCA-RCA kábel esetén tiszta, hogy a forrás oldalon szokás, de jelen esetben a jack oldalán sok esetben nem lesz hálózati kapcsolat, tehát nem lesz leföldelve, ha pl. egy akksiról üzemelő laptop lesz a forrás (mondjuk egy usb daccal -pl. Aq Dragonfly)
Köszi a segítséget!
NAD 5120 / Mede8er Med1000 X3D / Yamaha CDX E200 -> Rotel Ra-12 -> Van Damme UP-LCOFC 268 504 000 -> Xavian Bonbonus
Kábel készités házilag
Ha az előbbi hozzászólásomat nem tartottátok elég meredeknek,akkor a mostanit biztos,hogy annak fogjátok tartani. :-) Kb.20 éve én is kerestem a hifiben alkalmas fém nélküli vezetőket, amelyeket majd a diy erősítőmben belső kábelezésre használhatom.A van den Hul First kábele hangja jó benyomást tett rám,de azt nem akartam feldarabolni. Addig-addig kutattam mígnem rátaláltam a megoldásra! Az autó gyújtáskábele lett a befutó! Kétrészből áll a felépítése.A belső szigetelt kb.1,5-2mm átmérőjű csőben futó karbonszálakat használtam az audió jel továbbítására.A negatívnak maradt a rézkábel. Az így készített hibrid rca kábel hangja kicsit visszafogott és halkabb volt a nagyobb ellenállás miatt, de roppant kiegyenlítetten szólt minden freki tartományban.A fém kábelekre jellemző, fémesen remegő visszhang bizonyos tartómányokban, éles forszírozott magasak nem voltak tapasztalhatók. A másik nagy előnye számomra az volt,hogy az erősítőben használva,méretre vághattam.A nagyobb feladatot a kábek kontaktálása jelentette. Ezt úgy oldottam meg,hogy 15mm hosszú,1mm átmérőjű vörösréz drót külsejét késsel kipikkelyeztem, majd bele csavartam a karbonszálak közé,amelyek rátekeredtek.A kiálló kb,4mm-t forrasztottam. Mivel emlékeim szerint akkor jó benyomást tett rám és, ha az időm is engedi, újra teszek egy kirándulást ebben az irányban.:-)
CD futómű: Jadis JD2
DAC: Pro-ject Dac Box rs2
Digitális futómű: Auralic Aries Femto (tuningolt ház,táp)
Deck: Nakamichi LX5
Erősítő: HoriTon AN SE 300B
Hangfal: Audio Note E/LX Hemp kit
Kábelek: HiDiamond D8; AQ Thunder; Nordost H2; ValhallA Aura, Aurora
Elosztó: Fisch Audiotechnik reference line
Kábel készités házilag
Érdemes lenne kipróbálni azt a variációt is, hogy a két vezetéket nem sodrod össze, hanem a gyurmából szintén kis galacsinokat készítesz és azokat a spirálisan lazán összesodort és egymástól egy kicsit távol tartott vezetékek közé teszed. Úgy kevésbé hatnak egymásra a vezetékek és még tovább javulhat az eredmény.Tovább gondolva és lépve a fent nevezett vékony összekötő kábel negatív szálát kiegészítettem mégegy ugyanolyan réz szállal. A kísérletet tovább folytatva a pozitív kábelt, négy egyenlő részre elosztva forrasztó ónnal 2-3 mm átmérőjű gömböket forrasztottam. Hallható változást hozott.A hangzás még nyugodtabb és a mélyek irányába mozdult.Feltételezem,hogy ezüst forrasszal kedvezőbb eredményre juthatunk. A gömbök mennyisége a vezetőn a nagysága és az anyagminősége tapasztalatom szerint, mind befolyásolja a valamilyen irányába a hangzást. A kábelek sodrása a rádiófrakvenciás zavarok kiszűrését, hatékonyan szolgálhatják.
Kábel készités házilag
Sziasztok!
Jelenleg a rendszerem leggyengébb része a digitális kábel. Sokféle márkát, típust kipróbáltam, de mindegyiknél hiányérzetem volt. A kábelek árai nem lépték át a 100eFt-ot, egyrészt anyagi megfontolásból, másrészt elvi okok miatt. Egyszerűen nem vagyok hajlandó kifizetni 1db 60cm-es kábelért 100eFt-nál többet. Szóval, kicsit körülnéztem a garázsban és találtam kb 40 éves 0,6mm-es réz tekercset.Levágtam belőle 2db 70cm-t,forrasztotam rá valami gagyi rca dugókat. Egész jónak tűnt elsőre a hangja.Hozta a rézre jellemző dús közepeket, meleg hangzást.A felbontása és a magasai nem voltak az igaziak. Az is hozzátartózik,hogy nem hagytam időt a forrasztás után, valamint a kábel szerkezetét is megbolygattam azzal,hogy 40 évig feltekerve pihent, én meg kiegyenesítettem. Tapasztalatom szerint a magasak felbontását rontja a kebelen lévő lakkréteg is. Szóval a következő mozzanat az volt,hogy a kábelt bevágtam a -17`C-os mélyhűtőbe, kicsit átrendeztettem a kristályszerkezetét, Cd-lemeznél is bevált:-).Igen, ahogyan számítottam a hangzás jelentősen javult. Következő lépésben a vezeték induló és érkező oldalára blutack gyurmából galacsinokat raktam. Ugyan olyan irányba vitte a hangot, mint a készülékek alátámasztásánál használva. Még nyugodtabb, melegebb, kiegyensúlyozottabb lett a hangzás.A magasak terén is javult a felbontás,de a lakkréteg eltávolításával azt még fokozni lehetne. Azt nem állítom,hogy megtaláltam a megoldást a rendszerem ezen részén, de az eddig használt és próbált kábelek között az ízlésemnek a legjobban megfelel.:-)
Érdemes lenne kipróbálni azt a variációt is, hogy a két vezetéket nem sodrod össze, hanem a gyurmából szintén kis galacsinokat készítesz és azokat a spirálisan lazán összesodort és egymástól egy kicsit távol tartott vezetékek közé teszed. Úgy kevésbé hatnak egymásra a vezetékek és még tovább javulhat az eredmény.
Kábel készités házilag
Más
DC ill. IEC csati kiváltására kipróbáltam a következőt: wago gyors csatlakozó (awg 24-12) kis moddal. A hátulja egyik felét kifúrtam 3-as fúróval, hogy egyszerűbb legyen a csatlakozás. Kábel csupaszon pakk és kész. Egyértelműen jobb, mint csatlakozóval/forrasztással. Igen, oxidálódással lehet számolni, de valamit valamiért. Használni kell 'óvszert'! Aki a HS kábelt is beszorítva, meztelenül szereti, annak ez a megoldás is happy lehet, már ahol használható.
(Megjegyzés Lámáknak: egy wago egy pólushoz van kitalálva, azaz 2db szükséges egy csatlakozáshoz, vagy 3, ha van föld is. )
.
Kábel készités házilag
IC alapanyag megfelel, >/= 23AWG elegendő
Kipróbáltam 24awg teflonos ezüst vezetékkel és 22awg tömör réz kábelellel. Szimplán is, ill. duplázva a szálakat. A 24awg duplán, szimmetrikusan sodorva lett a nyerő. Feszesebb, megfogottabb, mélyebbre ereszkedő mélyek. Valóban nem szükséges vastag huzal speakon IC-nek. Köszi a javaslatot!
.
Kábel készités házilag
Helló!
Tudtok olyan 3,5-es, szerelhető, sztereó jack csatlakozót, aminek extra vékony külső háza van (max 5-6mm átmérő) és itthon is beszerezhető valahol?
Néztem az itthoni nagyobb üzletek kínálatát, de ilyen extra vékony szerelhető csatlakozót nem találtam. (Vagy, ha valakinek lenne eladó itt a fórumon, az is jó lehet)
Csak a példa kedvéért, valami hasonlóra csatlakozóra lenne szükségem: https://www.amazon.de/Belkin-Premium-Me ... +aux+kabel
What is an Audiophile?
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5288
Kábel készités házilag
Köszi, akkor milyen kábelből célszerű készíteni? HS kábel, vagy IC kábel alapanyagból? Mi a javasolt awg...?
IC alapanyag megfelel, >/= 23AWG elegendő
Kábel készités házilag
...az áram nagyságrendekkel kisebb.
Köszi, akkor milyen kábelből célszerű készíteni? HS kábel, vagy IC kábel alapanyagból? Mi a javasolt awg...?
.
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5288
Kábel készités házilag
Pontosítanék:
Az aktív mélyláda high input bemenete a sztereo erősítő hangszórókijáratról kapja a jelet, amit gyakorlatilag nem terhel, mert sokkal nagyobb impedanciával fogadja (4-8Ohm helyett 1-5kOhm), ezt belül leosztja, majd a szintszabályzóra küldi, aztán az aktív keresztváltó a következő állomás, majd a végerősítő és végül a hangszóró. Azaz a high inputra ugyanaz a feszültség szint jut, mint a front hangszórókra, csak az áram nagyságrendekkel kisebb.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Kábel készités házilag
Sziasztok! Tudja valaki, hogy sub speakon "high level" kábel milyen szintű jelet szállít? Úgy tudom, jóval zsengébbet, mint egy normál hangsugárzó kábel, ezért csak minimálisan terheli a sztereó erősítőt. Milyen kábelből érdemes speakon vezetéket készíteni? c.a. AWG javaslat? Egyéb tanács ez ügyben? Köszi!
A szubsugárzók High Level bemenetei a hangsugárzók 4-8 ohmos impedanciája helyett jellemzően több ezer ohm impedanciával bírnak, terhelésként ezt látja az erősítő, tehát a jelerősség sem lesz ugyanaz.
Kábel készités házilag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy sub speakon "high level" kábel milyen szintű jelet szállít? Úgy tudom, jóval zsengébbet, mint egy normál hangsugárzó kábel, ezért csak minimálisan terheli a sztereó erősítőt. Milyen kábelből érdemes speakon vezetéket készíteni? c.a. AWG javaslat? Egyéb tanács ez ügyben?
Köszi!
.
Bejáratás csak zene hallgatással érhető el?
lehet mással, de akkor, fehér, rozsa zaj, lehetőleg nagy szinten, de hangfal helyett ohmilkus műterhelés, mert hangfallal megőrül a család
Kábel készités házilag
lehet mással, de akkor, fehér, rozsa zaj, lehetőleg nagy szinten, de hangfal helyett ohmilkus műterhelés, mert hangfallal megőrül a család
Kábel készités házilag
Nagyon egyszerű, 2x2m 5x35mm2 (feltételezem nem 35mm vezető átmérőt gondoltál, mert az 960mm2 lenne erenként) kábelt, durva vastag, csatlakozók a végére, bejáratod kb 6hónap, napi 12 óra, és utána eldöntöd maradjon-e.
Megmaradt sodrott réz erű 5x35mm es kábelből szerintetek lehet jó hangfal kábelt készíteni, vagy nem érdemes vele foglalkozni?
Nagyon egyszerű, 2x2m 5x35mm2 (feltételezem nem 35mm vezető átmérőt gondoltál, mert az 960mm2 lenne erenként) kábelt, durva vastag, csatlakozók a végére, bejáratod kb 6hónap, napi 12 óra, és utána eldöntöd maradjon-e.
Kábel készités házilag
Megmaradt sodrott réz erű 5x35mm es kábelből szerintetek lehet jó hangfal kábelt készíteni, vagy nem érdemes vele foglalkozni?
Kábel készités házilag
Kábel készités házilag
A hang letisztult, természetes, nyugodt, kiegyensúlyozott, "analógos". A porszívóval a 30 évesnél régebbi 5 m-es hálózati kábelek beszerzési lehetőségére utaltam/használt cikk piac/. Én utoljára egy Systemdek IIX AP lemezjátszó gyári hálózatiját cseréltem ilyenre. A különbség jelentős volt.
A kábel gyártása során a vezetőt csökkenő átmérőjű szerszámokon húzzák át megfelelő erővel. A kábel átmérője csökken, kristályszerkezete megváltózik. A mechanikai erő hatására belső feszültségek, rossz esetben repedések jöhetnek létre. Az így készült kábelek nem a legalkalmasabbak a hifi használatára. Ezért szűkséges a feszültségmentesítés, amit hőkezeléssel, vagy megfelelő idő kivárásával érünk el. Bizonyos idő eltelte után, lecseng kialszik a feszültség. A folyamat felgyorsításának érdekében fejlesztették ki a AN-nál a KSL technológiát. Tehát minél idősebb egy kábel, annál jobb hifi eszköz készíthető belőle.
Kábel készités házilag
A galacsin rezgéscsillapításra kellett?
Én hálózati hosszabbítónak Rakéta porszívó vezetéket ajánlok, használok.
Igen. A hallható hatása hasonló, mint az alátámasztásnál. Tapasztalatom szerint minél közelebb van a vezetőhöz, annál jobban érvényesül. Szigetelés nélküli vezetőre rakva fejti ki legjobban a hatását.
- hollohazi
- Törzsvendég

- Értékelés: 315
Kábel készités házilag
Jó fürge lesz tőle a hang. Az élmény beszippant.
(Bocsi, nem lehetett kihagyni. )
A hang letisztult, természetes, nyugodt, kiegyensúlyozott, "analógos". A porszívóval a 30 évesnél régebbi 5 m-es hálózati kábelek beszerzési lehetőségére utaltam/használt cikk piac/. Én utoljára egy Systemdek IIX AP lemezjátszó gyári hálózatiját cseréltem ilyenre. A különbség jelentős volt.
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő, 47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger