Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Diy csöves erősitő épités
Mérés: 14V eff., 8 Ohm terhelés, UL beállítás, NFB 6dB.
Elkészült, mérések következő képeken.
Az erősítő kb 1,5Hz-től 96kHz-ig viszi át a jelet. Ez nem is meglepő. Azért leellenőriztem a működését egy oszcilloszkópon. A fotókat alább láthatjátok.
Ilyet rajzolni sem lehet, más szóval, aki jobbat tud, az festi magát.
A fanyalgóknak leírom, hogy a fotók rendre a 10,5Hz-s, a 2000Hz-s, valamint az 50kHz-s válaszjelet mutatják. Azért ezeket a fotókat tetem fel, mert gondolom, hogy ezek alatti, illetve feletti frekiken, jelesül a 20Hz és 20kHz körüli válaszok is rendkívül jók. Szóval ez a kis előerősítő nagyon nagy durranás, a hangelszínező hatása gyakorlatilag nulla. Ezért is felel meg bármilyen rendszerbe való behelyezésre, ahol impedanciát, és erősítést kell illeszteni.
Írásom célja a tévhitek eloszlatása, a kedv csinálás, valamint a CJ PV10 kapcsolás népszerűsítése volt.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!
Persze dobozba építettem az egész hóbelevancot, melynek során egy infra buzerátorral vezérelt csatornaválasztót, és egy ALPS potit kapott a készülék. A táp, és egyéb vezérlő huzalozás polietilán szigetelésű Habia vezetékkel készült. Ennek szigetelése magas olvadáspontú polietilén, ezért sokan teflon szigetelésű drótként árulják. A teflonnal sokkal nehezebb dolgozni. Ezt tudom, ugyan is a jelvezetékek tényleg teflon csövekből állnak, amikben ezüst töltelék található. Ilyet lehet találni pl a régi EKG készülékekben, vagy a repülőkben. A képen látható jelvezetékek egy Beach Craft kéthajtóműves szélkelepből vannak kioperálva annak összetörése után. A legjobb drótok a robotpilótában vannak. A drótszerzési műveletsorban személyi sérülés nem történt, annak ellenére, hogy a hátsómat szét akarták rugni, mikor a csűrőlapok környékéről cibáltam a drótokat.
A balansz szabályozó egy olcsó AN félpályás poti. A trafót magam tekertem, s rézfóliával árnyékoltam. Nem szép, de viszont hatásos. A Marantz RIAA-mban is használtam ezt a megoldást.A szabályzót, a távirányítós részt, valamint a trafót az előző verzióból mentettem át.
A doboz lézerrel váhgott, s hegesztett kivitelű. A stancolást kerültük a kialakításnál, mivel az nekem nem tetszik, de legfőképpen azért, mert nincs a környéken stancológép. Viszont a lézerrel mit tesz Isten, sikerült belevágni a tetőbe a nick nevemet, némi reklám célból. Más az igazit írja fel mindenhova...
A fotón jól láthatóak a kezelőszervek is. Ezek a következők: Volume fel-le, csatornaváltó, mute, valamint az infra plexi rúdja, aminek az a szerepe, hogy a buzerátor jelét az érzékelő diódához vitovábbítsa. A kis kapcsolóval a negyedik bemenetet dupláztam meg, amivel a TV és a DVD között tudok váltogatni egy relé segítségével.
Sokan kíváncsiak a hátsóra is. Bevallom én is megfordulok a nők után, ha nekem tetszőt látok. A következő képen a hátsó oldal látható. Jól látszanak az aranyozott bemenetek, a kicsit drágább vörösréz kimenet, valamint a kutyaközönséges IEC aljazatok, ahová a végfok, a DAC, valamint az RIAA készülék dugható. Nem vettem drága aljzatot, mivel véleményem szerint a hálózati kábel varázslás is csak arra jó, hogy a rossz készülék hangját feljavítsák vele több kevesebb sikerrel. Nem mindegy annak a 230-nak, hogy milyen ajtón közlekedik? Dehogy nem. A hálózati trafó a lényeg, az határozza meg a működés tápellátását.
A korábbi búgás miatt, most elhatároztam, hogy összedobok egy új tápot is. A fűtésről nincs mit mondanom, viszont az anódfeszt egy ARC lebegőstabilizátorra épül azzal a változtatással, hogy a táp feszelye viszonylag széles határok közt változtatható egy potival. A fotón láthatók az olcsó, (szinte lopás megvenni) Mundorf, és AN kondenzátorok. Az is látható, hogy a korábbi kicsatoló PIO kondi (nagy fehér) kiszorult a tápba. Ha valaki jobban megnézi a fotót, rájön, hogy G-Luxon termék is van itt. Hogy miért? Nos annak két komoly oka van. Az egyik, hogy a fűtés 12,5 Voltjának felemelését hidegíti, tehát nem szükséges a minőség. De ha valakinek ez mégsem jó indok, akkor a következő biztosan az lessz: a kínai mindent gyártók ilyen G-Luxonokat tesznek szépen feliratozott ALU hengerbe, és BG kondik formájában árulják. Nos ha oda jó, akkor ide is.
Azért az ARC tud valamit. A 320 Volt nagyságú anódfeszültség zaja írd és mond: 2mV, ami ráadásul nem is búgás, hanem a táp félvezetőinek, ellenállásainak saját zaja. Ez naggyából 104dB-es jelzaj viszony a tápra vonatkoztatva. Egész jó, pedig a tápvonallal sorosan 2dB Kiwame carbonfilm ellenállás is van az áramkörben. Többek között ezért is példaképem az ARC. Ezen tápellátás eredményének tartom azt, hogy tök hangerőre feltekerve a kütyüt, a fülemet a hangszórótól 50mm-re elhelyezve, csak egy halk sziszegést hallok a hangszóróból. Ilyenkor ha jelet kapna az előerősítő, mondjuk 200mV-ot, akkor a teljes 50 Watt megszólalna. Ja! A végfok is ARC utánépítés. Egyszóval mindenkinek ajánlok ilyen táp építést, már aki DIY-kodik. Az áteresztő elem egy FET. Érdekes, hogy az általam annyira szeretett TL783-as IC-nek vagy 30 deciBellel nagyobb zaja van, pedig belső felépítése hasonlít az ARC féle megoldáshoz. Nos lássuk a tápot:
A második Kiwame a két M-Lytic elkó között van takarásban.
Úgy tűnik, senki nem épít, csak én.
Régóta használok egy előerősítőt, a CJ PV10-est Korábban olajpapír kondival, Riken Ohm és AB ellenállásokkal, és csöves táppal. Sajna mindig búgott. Aztán átdobozoltam az egészet, s továbbra is búgott. Aztán a hétvégén megint újra építettem egy új, tágasabb dobozba, minőségi alkatrészekkel. Nos a végeredmény a teljesen csendes üzemmód. A mérések egyébként nem változtak a régihez képest, hiszen az alkatrészgyártó lecserélése mérhető eredményt nem hoz. Fülre azért van változás, de meglepő módon.
Maga a kapcsolás a létező legegyszerűbb: anódkövetőt követ egy katódkövető.Van benne csatornánként 2db -SM piko nagyságrendű- kondi az átvitel, és a fázis "kézbentartására". Az első fényképen maga a beépített panel látható, tényleg nem sok alkatrészt tartalmaz, de azok Sinkoh és AN ellenállások, AN-Rubycon csatolásmentesítő elkók, és a PIO kondik helyett az általam szeretett Jantzen kondik csatolják ki a jelet a kütyüből.
Ugye, hogy fene egyszerű? De viszont nem olcsó. Viszont nem is annyira drága, ha a potom párszázezres csoda preamp-okhoz mérjük az árát, amelyek 90%-nak leveri a hangját. Igen jól olvassátok. Az igazság az, hogy a Tantál ellenállók nem hoznak többet, mint a szénalapú ellenállások, csupán zajban jobbak, meg egy pár itt nem létfontosságú paraméterben. Sokan bűvészkednek a mindenféle ellenállóval. Tök felesleges. A carbon kompozit ellenállások nagyon jól szólnak, s bátran alkalmazzuk őket ott, ahol a zaj nem számít. Megjegyzem, egy ilyen előfokban a cső több zajt termel, mint a szén ellenállás. A lényeg az, hogy kár volt a pénzt költeni drága tantál rezisztorokra.! Hogy mi hozta hangra a legnagyobb változást? Nos megmondom: A cső csere. Sokáig szerény képességű csövekkel használtam: GE 5814-el, előtte Tungi ECC82-vel, utánna Telefunken E82CC-vel, (ez már egészen jó volt) és most RCA 12AU7-el, ami látszólag nem nagy durranás, de az ára, hangja a finomságokkal növexik. Igen, mert ez a csövem először is hosszú anódos, és liberális mértékkel mérve is divatos, mert fekete anóddal rendelkezik. Az ára ilyenkor már legalább háromszorosa az alapváltozatnak. De van itt még egy nyalánkság, az pedig a getter, ami ez esetben D alakú. Na ez az, ami duplázza a cső árát a háromszorosról. Viszont ez az a cső, ami nagyon színezetlenül muzsikál, s sajna ezt megkell fizetni. Ezzel a csővel ezt a kiváló kapcsolást beiktatva a rendszerünkbe nem hallunk semmit, csak a kb nyolcszoros erősítés hatását.
Még csak panel...
Miért van szivacs a trafók alatt?
A gyönge trafók képesek rezegni. Ezért szoktak alá tenni valéamit. Ezek jó trafók, nem rezegnek, de a kollega mégis csak alkalmazta ezt az itt felesleges megoldást.
- robi-k
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 168
Gyönyörű!
Artisan kollega telóról nem tud képet feltenni, ezért segítek neki. Nos itt van még 3 kép:
hatul?
Igazi zenet akarsz? Menj koncertre, hangversenyre.... /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />
Hátul.
"Persze,hogy csak vándor vagyok,zarándok e földön. Ti talán többek vagytok?"
Hátulja egyszerű....., ha lesz holnap időm kiszedem az álványból és körbefénykèpezem.
Azért nem ment föl a kép mert az enyém túl nagy volt.... :-)
Kérdésre válaszolva: Discus fejlesztése , Ő tekerte a trafókat, töle vettem még a nyákot, a doboz kivitelezése és az elgondolása az enyém.
aztaaaa... leesett az allam! kivalo munka! gratulalok!!!
Igazi zenet akarsz? Menj koncertre, hangversenyre.... /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />
Akkor ez most hogy is van?
Artisan külcsín,Dys-cus belbecs?
Uraim!
Bárhogyan is van(persze a részletekkel igenis untassanak már egy picit minket) gratulálok,mert nagyon szép munka.
Pár fotó jöhetne a hátuljáról is!
Mindenesetre az egyik legszebb TauCeti erősítő. Íme még 2 kép:
Azt a béna mindenit! Ezzel is nekem kell dolgozni.
Nos itt vannak a képek:
Még egy próba...
Megkértem Dyscust , hogy tegye föl a képeket. Bizti megcsinálja..... :-)
Bocsi,képet nem enged csatolni.
Elkészült TauCeti Mk.V....
Külalak ahogy látszik......
Vörösréz ház,10×10 mm-es hegesztett acélvázon, fa előlap.
A trafók valamint a nyáklap rugalmas felfüggesztést kapott.
A kapcsolás teljesen azonos a Dyscus által gyártottal, természetesen a trafókat is Ő tekercselte.
A tápszűrés A.N. elkó, csatolók Jantzen Superior Z-cap.
Csövezés mint látható : Ecc 82 hosszúanódos , D getteres RCA, ECC88 Telefunken, végcsövek pedig
6L6 GC duplagetteres Sylvania ami a Mesa Buginak lett gyártva.
Hangja?
Frenetikus....
Gyors, kontrollált , kottázható hatalmas basszus, gyönyörű közép, fantasztikus tér, csodás fényes de sima magasakkal.
Köszönöm Ottó !!!
Ui: ha van egy ilyen erősìtőd és megsem jó a hangod akkor a hiba máshol keresendő.....
A minap szembe jött velem egy ilyen "gyengítő".
Érdemes ezzel foglalkozni?
Vagy leadjam a vastelepen mert bazi nehéz.
Bekötni még nem mertem... nincs rajta"CE "jelölés.
Annyit értek hozzá, h a végcsövek EL34-ek.
Ha valakinek van valami ötlete, h.minek nevezik ezt a csövest megoszthatná az ifóját.
Köszönöm a segítséget.
Az eszelésnek meg lett a a végeredménye a Diyeramp erősítő. Úgy sóztam, borsoztam, hogy az itthon meglévő cuccokat használom fel. Pl az ECC83 helyett 6N2p-t szeretnék használni, ami rendkívül olcsón beszerezhető. A végcsövek széles választéka felhasználható, s nem beszerezhetetlen TV csövek, meg régi szovjet tápcsövek. Ennek az utánépítésnél van jelentősége. Az első kapcsrajz a fotón látható. Biztos lesz benne változás, hiszen ez egy kikísérletezendő erősítő. Viszont a kapcsolás alapjaiban történő megváltoztatására nem tudok ígéretet tenni, mivel egyszer a projectet be kell fejezni. Az össznépi ötletelésnek általában az eredménye a se füle, se farka erősítők, amik soha nem készülnek el. Most viszont egy kis szünet következik, mert készülök a győri talira, valamint elkezdődött a házam felújítása. Addig lehet a kapcsrajzon törpölni.
DIYERAMP.JPG
Ez most felkeltette az érdeklődésemet várom a folytatást!Kimenö trafó is érdekelne küldök pűt.!