Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Ma voltam itt:
http://www.hangtechnikakft.hu/egyeb/reg ... -alkatresz
Jantzen és SB Acoustic termékek vannak raktáron.
Azért írom, mert én már nem fogok rendelni a loudspeakerfreaks-től, így marad ez a forrás.
Nagyobb rendelésnél lehet kedvezményt kialkudni, jó fej volt az eladó.
és
Valaki vett Satorit és még nem post-olta a mocsok
- cyberpalko
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 1
Hangsugárzó építés
Na igen, egyenlőre akkor marad ez így ahogy van és ha megjönnek a végleges kondik és jobb kábelek lesznek kiderül milyen is.
Tranzisztoros erősítőm van, arcam p75, de le lesz majd cserélve valami izmosabbra.
Az előző hangfalam egy visaton alto 3 c volt titán magassal, aminek már nagyon meguntam a hangját, ahhoz képest sokkal természetesebbnek tűnik a SS.
A ringradiátorral nem fogsz mellé semmiképp!Sok dóm előre köszön neki:)
Hangsugárzó építés
Igen tudom.
A technikai falvastagsági határ 2-2,5 cm környékén van (a fagy miatt is). Az előzőt is így csináltam, kb.70 cm magas lett a "polc" hangszórócska...és ~70 kg! :-(
Most még csak elméleti úton közelítem meg...elrendezés, váltó stb.!
Pld. ide tartozik az is, hogy megpróbálok lemenni 1,2-1,5 cm falvastagságig (beltérben a faggyal ugye nem kell számolni; és nincs az a cement mennyiség, amit bele ne lehetne rakni! :-)). Öntöttem ki kísérleti lapokat, az előbb említett vastagságban. Csinálok majd vele valamiféle törés tesztet, hogy lássam mit bír a 2-2,5 cm-hez képest?
Végeztem felület/térfogat számítást...kb. valamerre 45 kg/db környékére kel hogy essen (kúpok nélkül) :-)
De találtam ilyet is (csak ez refexes :-( )
http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege ... index.html
De támpontnak, tökéletes! :-)
Ma a legtöbb legyártott hangszóró b-reflex dobozokhoz való T-S aránnyal készül. Ezen ne csodálkozz. Kisebb méretű hangszórókból csináld, minél kövzelebb egymáshoz. A magas inkább NdBFe mágnesű legyen minél kisebb zárófedéllel. És hagyd a Visatont.
Hangsugárzó építés
Mind a négy doboz és a rack is saját készítésű.
- EQ
- Crossover
- 2db Crown XLS-402
10" mély és 10" a mélyközép is. 36 cm széles, így a szedánom csomijába befér.
15,4 kg lett a mély, 15,3 a KM - lehetne könnyebb is
Hangsugárzó építés
Ha jól értem nem egy doboz lesz, hanem több kicsi egymás tetején.
Ez még tovább növeli a tömeget.
És még több teher fog esni az alsó dobozokra.
Kicsi lapméretnél esetleg lehet vékonyítani a vastagságot... de a kis lapjaid pont azok a lapok lesznek amikre nagy teher fog esni a felsőbb dobozoktól (hajlítást meg nem fog tudni felvenni). Semmiképp se mennék 2-2,5 cm alá (azon a "pár" kilón nem múlik).
Kúpok alatt mit értesz?
Ja és ne felejtsd el, hogy minél vékonyabb a lapod annál nehezebb lesz megfúrni a csavaroknak és csatlakozóknak (a repedések a leggyengébb pontokból fognak kiindulni).
Nem több kicsi egymás tetején, hanem egyben lesz kiöntve(döntött, hajlított, hasáb alakú hangszórónkénti kabinetekkel az állóhullámok ellen).
A kísérletezés szintjén gondoltam arra, hogy külön külön doboz a hangszóróknak(kúpoknak), és ekkor a finom előre-hátra tologatásukkal(hallgatózva, mérve közben) kijönne a pontos helyük egymáshoz viszonyítva.
Majd ezt fixáli, erről formát/zsalut készíteni....és kész! :-)
Megfúrni nem akarom, előre kirekesztem az öntés előtt a váltó helyét, kábel csatlakozó helyét, a hangszórókat pedig előre belerakott (majd beöntött) műanyag dűbelben fogom rögzíteni(ez az előzőnél is bejött :-))
- muhamma-dali
- Nincs visszaút
- Értékelés: 73
Hangsugárzó építés
Igen tudom.
A technikai falvastagsági határ 2-2,5 cm környékén van (a fagy miatt is). Az előzőt is így csináltam, kb.70 cm magas lett a "polc" hangszórócska...és ~70 kg! :-(
Pld. ide tartozik az is, hogy megpróbálok lemenni 1,2-1,5 cm falvastagságig (beltérben a faggyal ugye nem kell számolni; és nincs az a cement mennyiség, amit bele ne lehetne rakni! :-)). Öntöttem ki kísérleti lapokat, az előbb említett vastagságban. Csinálok majd vele valamiféle törés tesztet, hogy lássam mit bír a 2-2,5 cm-hez képest?
Végeztem felület/térfogat számítást...kb. valamerre 45 kg/db környékére kel hogy essen (kúpok nélkül) :-)
Ha jól értem nem egy doboz lesz, hanem több kicsi egymás tetején.
Ez még tovább növeli a tömeget.
És még több teher fog esni az alsó dobozokra.
Kicsi lapméretnél esetleg lehet vékonyítani a vastagságot... de a kis lapjaid pont azok a lapok lesznek amikre nagy teher fog esni a felsőbb dobozoktól (hajlítást meg nem fog tudni felvenni). Semmiképp se mennék 2-2,5 cm alá (azon a "pár" kilón nem múlik).
Kúpok alatt mit értesz?
Ja és ne felejtsd el, hogy minél vékonyabb a lapod annál nehezebb lesz megfúrni a csavaroknak és csatlakozóknak (a repedések a leggyengébb pontokból fognak kiindulni).
Hangsugárzó építés
Egyetértek Asebestyennel.
Amúgy számoltál már doboz tömeget (csak úgy nagyjából) WMTMW-hez?
Karcolni fogja a 100 Kg-ot. Hacsak nem vékonyítod el a műkövet vészesen, de akkor meg a hajszálrepedéseket kockáztatod.
Igen tudom.
- muhamma-dali
- Nincs visszaút
Hangsugárzó építés
Egyetértek Asebestyennel.
Amúgy számoltál már doboz tömeget (csak úgy nagyjából) WMTMW-hez?
Karcolni fogja a 100-150 Kg-ot. Hacsak nem vékonyítod el a műkövet vészesen, de akkor meg a hajszálrepedéseket kockáztatod.
Hangsugárzó építés
Mert a 2x20 cm-k nem mennek olyan mélyre mint kellene, és kiakartam egészíteni egy bandpass rendszerű résszel, ami le van hangolva 30 Hz-re.
Ha nagyobbat rakok, akkor meglassul a hang. Így viszont meg marad a gyorsasága a kellő felület/hangnyomás mellett.
Ezt a 6 hangszórós borzalmat szerintem gyorsan felejtsd el. Rengeteg gond van vele...
Nem tudom, mekkora helyiségbe szánod, de egy jó 2 utas, vagy nagy helyiség esetén 3 utas doboz mindent tud, amit kell. Ilyenekre rengeteg terv is van publikálva, amikhez mérés is van, tudható hogy jól szól, akár "híres" projektek. Nem beszélve arról, hogy az erősítődet se fekteti meg, mint ez a sok hangszórós. A sok nem túl jó hangszóró és a hozzájuk tartozó bonyolult váltó árából egy sokkal jobb minőségű egyszerűbb dobozt lehet kihozni sokkal jobb hanggal.
- muhamma-dali
- Nincs visszaút
Hangsugárzó építés
Mivel mélyben nem elég erősek, középen meg csúnyán berezegnek.
Hangsugárzó építés
Bocs, 17 ezerrel számoltam a Visatonokat.
Van többféle Dayton 8" is (bár PLászló szerint azok "értelmetlenek"), reflexben nekem nagyon bevált.
Nem szerintem, hanem a tulajdonságaik, paramétereik szerint. Ez nagy különbség. Mivel mélyben nem elég erősek, középen meg csúnyán berezegnek.
Az SB23 kb. 5-600Hz-ig rendben van, de úgy látom, 35-40Hz-től alacsonyabb alsó határ nem jön ki belőle.
Hangsugárzó építés
Mert a 2x20 cm-k nem mennek olyan mélyre mint kellene, és kiakartam egészíteni egy bandpass rendszerű résszel, ami le van hangolva 30 Hz-re.
Ha nagyobbat rakok, akkor meglassul a hang. Így viszont meg marad a gyorsasága a kellő felület/hangnyomás mellett.
Ugye tudod, hogy ez nem igy működik. Az hogy lassú-gyors, milyen az impulzusválasz, dinamikus viselkedés, nem méretfüggő. Sőt. Egy nagyobb membránfelületből könyebb pontosabb mélytartományt kihozni azonos alsó határfrekvencia mellett, mint a kisebből.
- muhamma-dali
- Nincs visszaút
Hangsugárzó építés
6x12 000=72 000?
Még meg gondolom! :-)
Bocs, 17 ezerrel számoltam a Visatonokat.
Van többféle Dayton 8" is (bár PLászló szerint azok "értelmetlenek"), reflexben nekem nagyon bevált.
Hangsugárzó építés
Ha mindenáron WMTMW dappolitoban gondolkodsz, egy tipp a 6 darab w200 helyett, 4 darab ebből:
http://www.sbacoustics.com/index.php/pr ... 3nrxs45-8/
De az is egy járható út, ha egy kész doboztervet másolsz ugyan azokkal a driverekkel, mint a CONCORDE MK III. A műkő miatt úgyis lesz elég probléma, amit meg kell oldanod.
Igen...lesz mit megoldani :-)
Nem rossz ötlet, köszönöm a tippet. Nem rossz hangszóró! :-)....a Qms-e(hmmm-öntött kosár), tekercs átmérő, sokkal jobb mint a visatonnak!
Viszont a mágneses indukció, erőfaktor meg gyengébbek (a kosara megerősítésére meg már láttam megoldásokat)....nem tudom, hogy meg érné-e? ~~~4x26 000=104 000; vagy 6x12 000=72 000?
Még meg gondolom! :-)
- muhamma-dali
- Nincs visszaút
Hangsugárzó építés
Magas előlapja és a csavarok festve.
Parafa furnér csiszolva.
Jöhet az állvány...
- muhamma-dali
- Nincs visszaút
Hangsugárzó építés
Ha mindenáron WMTMW dappolitoban gondolkodsz, egy tipp a 6 darab w200 helyett, 4 darab ebből:
http://www.sbacoustics.com/index.php/pr ... 3nrxs45-8/
De az is egy járható út, ha egy kész doboztervet másolsz ugyan azokkal a driverekkel, mint a CONCORDE MK III. A műkő miatt úgyis lesz elég probléma, amit meg kell oldanod.
Hangsugárzó építés
En ugyan nem vagyok profi, de en nem ertem a koncepciot itt. Mi az ertelme annak hogy fogsz 3 egyforma melysugarzot, ebbol 1 et lentebb vagsz, kettot meg feljebb. Miert nem hasznalsz inkabb ket nagyobb melyet? Ettol fuggetlenul erdekes a projekt.
Hangsugárzó építés
Sziasztok!
Cooler-mg-nek igaza van!
De ...sajnos még nem járok ilyen mélységekben.
Ezt a mélységet (őszinte leszek) csak kísérletezéssel fogom tudni megoldani ("kész"...1,5 ohm-tól mentes váltóval).
Bútorlapból készítek hangszórónként ugyan olyan alakú, literszámú dobozokat mint amilyen a végleges lesz, ezeket fogom tologatni, és erről veszem le a mintát, ez fog szolgálni a zsaluként :-)....(1,5-2 évet műkőkészítőnél dolgoztam)
És a fázis helyzet kitapasztalására hallgatózom, és mérek (HOLM Acoustics).
Itt küldöm a párhuzamos, és soros verziót (a soros kapcsolást...ahogy én tudom...inkább kerülni kell, de nekem ez a tettszősebb, halkabb, de kiegyenlítettebb...DE MIND KETTŐNÉL MEG VAN AZ A BIZONYOS 1,5 ohm...majdnem ugyanabban a tartományban).
Itt jöttök ti a képbe! :-)
En ugyan nem vagyok profi, de en nem ertem a koncepciot itt. Mi az ertelme annak hogy fogsz 3 egyforma melysugarzot, ebbol 1 et lentebb vagsz, kettot meg feljebb. Miert nem hasznalsz inkabb ket nagyobb melyet? Ettol fuggetlenul erdekes a projekt.
Hangsugárzó építés
Hát nem tudom, ez attól függ, hogy te mit szeretsz. Sajnos ezeknél az MTM vagy WMTMW elrendezésű hangsugárzóknál függőlegesen nem tudsz mozogni anélkül, hogy szétesne a hangjuk. A Visaton hangszórói nem olyan jók. Inkább olcsó Vifát, Scanspeaket nézz, ha van rá pénzed, vagy az én hangszóróimat. Ha nincs, akkor H2000, volt Videoton, Vifa magassal.
Mi az hogy csatolt doboz? Ha a BP-ra (sávszűrő) gondolsz, az a legkevésbé arról híres, hogy pontos. Bár a 20Hz megszólaltatható rajta valóban, szerintem szinte fölöslegesen.
Mindenesetre, egy 5 hangszórós hangsugárzóhoz nem fogsz tudni egyedül, fórumos segítséggel jó hangváltót tervezni. Maximum olyan lehetőség van, hogy valaki megcsinálja helyetted, aki érti.
Igen, ezt tudom/tapasztalom, hogy elég jól irányított ez a rendszer. De a sztereó kép az kárpótol érte (zene hallgatás közben úgysem nagyon szoktam ugrálni).
Igen a BP-re (bandpass) gondoltam. Hát...nem tudom. ott anno amit a házi mozira árult a viletel, az marha jól szólt! Zenében, meg "csak" még az autó hangosításban találkoztam vele.....
Abban lehet valami, hogy a hádészi 20-30 Hz nem nagyon igényeltetik (vegyes, mindenevő vagyok a zenében...de egy évben 30-60" orgona muzsika, amire talán jó lenne! :-(
Tehát akkor marad az, hogy kihagyom a legalsó, BP részt, és a CONCORDE MK III-nak van fent váltó rajza (http://en.toutlehautparleur.com/visaton ... iii-1.html) ...A: abból próbálok valamit kikövetkeztetni/tanulságot/támaszt találni az általam megfizethetőbb hangszórókhoz.
....B: meg veszem a hozzávalókat ami gyárilag van hozzá? :-(
Hangsugárzó építés
Hát nem tudom, ez attól függ, hogy te mit szeretsz. Sajnos ezeknél az MTM vagy WMTMW elrendezésű hangsugárzóknál függőlegesen nem tudsz mozogni anélkül, hogy szétesne a hangjuk. A Visaton hangszórói nem olyan jók. Inkább olcsó Vifát, Scanspeaket nézz, ha van rá pénzed, vagy az én hangszóróimat. Ha nincs, akkor H2000, volt Videoton, Vifa magassal.
Mi az hogy csatolt doboz? Ha a BP-ra (sávszűrő) gondolsz, az a legkevésbé arról híres, hogy pontos. Bár a 20Hz megszólaltatható rajta valóban, szerintem szinte fölöslegesen.
Mindenesetre, egy 5 hangszórós hangsugárzóhoz nem fogsz tudni egyedül, fórumos segítséggel jó hangváltót tervezni. Maximum olyan lehetőség van, hogy valaki megcsinálja helyetted, aki érti.
Hangsugárzó építés
Hja, kevesebb, de jobb (nem drágább) hangszóró kellett volna, és egyértelmű, a közép meg mély párhuzamosan kapcsolva azon a frekvencián meglesz 1,5R. Semmi szükség rá hogy két határozottan különböző pontból szóljon ugyanaz a frekvenciájú hang. Hacsak nem szándékos.
A váltóról, hát.... nem mondhatok semmi biztatót. Azt kéne alapból csinálni, hogy a BP részen megformázni dobozzal az átvitelt, egy határozottabb karakterre, amihez váltható a W200-as rész, majd a W130-akat 500Hz körül hozzávágni.
Nem éri meg szerintem ilyen gyenge hangszórókba ennyi energiát belefektetni.
A lent említett esetben d'appolito dobozokat vettem (most már tudom, hogy ....nem egészen 100-s videotonból lettek építve), de még a monacor csipogóval is leszólta a monaudió dobozokat.
Jobb 3D hangkép, szikárabb, pontosabb hang (zárt dobozok).
Én tapasztalataim szerint nagyon jót tesz a D'ppolito elrendezés :-)
Hangsugárzó építés
- "A külön szub körnek sem látom értelmét egy 20 cm-es membránnal,".....valami ilyesmire gondoltam (de, nekem pénztárca barátabban)
- A fordítva bekötés pedig....így, a gép szerint jobb a fázishelyzet.
- "Beleférne a koncepciódba helyettük 1 pár 30 centis (a műkő miatt lenne nehéz elegendő térfogatot vagy szélességet biztosítani neki"
Pénzügyileg beleférne....de mint mondtam, gyors, pontos hangot ....SZERETNÉK...
Amikor a régi házimozi dobozaimat vettem...anno... akkor még nem is tudtam, nem hogy hallottam volna csatolt dobozt.
Ott.... Viletel Pisánál a ~~ 20 Hz úgy ütött mint a kalapács! Ő azt mondta, hogy 2 db 20 cm-s ....videoton!... hangszóró van benne,és egy 90w-s végfok táplálja.
Azóta sem hallottam annál pontosabb, feszesebb mélyeket! :-(
Abban a tartományban~~~ 100 Hz alatt.... szerintem tökéletes lenne ...zenében is!
Hangsugárzó építés
Hello...meg keltem! :-)
Hangsugárzó építés
Hja, kevesebb, de jobb (nem drágább) hangszóró kellett volna, és egyértelmű, a közép meg mély párhuzamosan kapcsolva azon a frekvencián meglesz 1,5R. Semmi szükség rá hogy két határozottan különböző pontból szóljon ugyanaz a frekvenciájú hang. Hacsak nem szándékos.
A váltóról, hát.... nem mondhatok semmi biztatót. Azt kéne alapból csinálni, hogy a BP részen megformázni dobozzal az átvitelt, egy határozottabb karakterre, amihez váltható a W200-as rész, majd a W130-akat 500Hz körül hozzávágni.
Nem éri meg szerintem ilyen gyenge hangszórókba ennyi energiát belefektetni.
- muhamma-dali
- Nincs visszaút
Hangsugárzó építés
Mi a célod a 3-3 darab W200-as mély-középpel?
Megvannak már?
Beleférne a koncepciódba helyettük 1 pár 30 centis (a műkő miatt lenne nehéz elegendő térfogatot vagy szélességet biztosítani neki)?