Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás
Szia!
Szerintem ez teljesen logikus hozzá állás, én sem vennék drágábbat a párhuzamos ágba.
Sok sikert
Üdvözlet minden Fórumozónak!
Egy Sony ss-G5 -ös hangszóró felújítása előtt állok.
A benne levő 40 éves elektrolit kondenzátorokat és kábeleket, esetleg ellenállásokat szeretném kicserélni.
Többen azt állítják, hogy a hangszórókkal párhuzamosan kötött kondenzátorok nem befolyásolják annyira a hangot, mint ami sorba van kötve.
Amennyiben ez így van, akkor ezekben az "ágakban" mennyivel lehetünk takarékosabbak?
Például a magas elé egy 3,3uF Jantzen Silver, vagy Superior z-cap, de a mélyhez párhuzamosan egy 47uF Cross-cap is megteszi?
Ehhez kérnék segítséget, illetve tanácsokat, amit előre is köszönök szépen!
Gyula
Sokan nem akarják megérteni, hogy a gyártók által használt olcsó alkatrészek/kábelek NEM véletlenül vannak az adott konstrukcióban...
A gyártó BÁRMILYEN alkatrészt/kábelt be tud szerezni, és ezért alapos okom van feltételezni, hogy valamilyen saját módszer alapján döntöttek a beszerelésnél.
Ezért a nyakra-főre való átkebelezés és váltó alkatrészek csereberéje nagy valószínűséggel ront az eredeti hangon.
Üdv: TJ.
Ezzel vitatkoznék, minden átkábelezés, mondom: minden!!! nálam eddig mindig javított a hangon. Ráadásul a régi konstrukciók még eleve nem is tartalmaztak olyan kábeleket, mert ez a bőség még eleve meg sem volt.
-
Sonny
Mai termés. A gyári hangváltó kábele az első képen egy 1,5mm2 mellett.
300W RMS / 600W program mellett ilyen kábel
Valaki "balga" azt írta, hogy a gyártók terveznek mindent, úgy teszik a hangváltóba.
300W - 8 Ohmon = 49 V és 6,25 A
Szerintem ez tűzveszélyes
A tekercs is csak 1mm-es.
Én 1,2 mm teszek 300W-ra, 1,4mm-ert 400W-ra.
Mély csak 99 dB/W, csal egy dB-t a program :-)
S
sziasztok
esetleg valakinek van bármi tippje hogy hol talánék bármi infót az alábbi magas sugárzóról ?
köszi ha segítetek :-)
sziasztok
esetleg valakinek van bármi tippje hogy hol talánék bármi infót az alábbi magas sugárzóról ?
köszi ha segítetek :-)
Ezt az "utat" én is végigjártam a Siltech Signature sorozatú kábelek vezetőanyagával. Ahogy az egyre vékonyabb kábelt kötöttem be a rendszerbe, úgy ment el a "dögösség", a "magamutogatás", a HIFI és jött meg a nyugalom, a finoman csillogó, mégis lágy magastartomány, informatívabb, melegebb közép (emberi hang!) és (szerintem) erősen javult a mélytartomány is.
Azóta kizárólag vékony (kb. 0,6 mm) kábeleket használok hangsugárzóimhoz ("belső" átkábelezésre is).
Ez a jelenség IC-kábelekre is igaz (szerintem) - a kb. 0,2 mm-es Signature vezetőér (számomra) sokkal jobb hangot nyújtott, mint bármely ujjnyi vastag, "van benne anyag rendesen" típusú IC-kábel. (Természetesen hozzáteszem, nem próbáltam ki mindent.)
Nem Siltech anyagból, de nálam is hasonló brutális tyúkbelek kígyóznak és igencsak jól végzik a dolgukat.
Ezt az "utat" én is végigjártam a Siltech Signature sorozatú kábelek vezetőanyagával. Ahogy az egyre vékonyabb kábelt kötöttem be a rendszerbe, úgy ment el a "dögösség", a "magamutogatás", a HIFI és jött meg a nyugalom, a finoman csillogó, mégis lágy magastartomány, informatívabb, melegebb közép (emberi hang!) és (szerintem) erősen javult a mélytartomány is.
Azóta kizárólag vékony (kb. 0,6 mm) kábeleket használok hangsugárzóimhoz ("belső" átkábelezésre is).
Ez a jelenség IC-kábelekre is igaz (szerintem) - a kb. 0,2 mm-es Signature vezetőér (számomra) sokkal jobb hangot nyújtott, mint bármely ujjnyi vastag, "van benne anyag rendesen" típusú IC-kábel. (Természetesen hozzáteszem, nem próbáltam ki mindent.)
Nem Siltech anyagból, de nálam is hasonló brutális tyúkbelek kígyóznak és igencsak jól végzik a dolgukat.
Lemezjatszó by Szász György, Benz Micro Glider (Malfox), Raspberry Pi4(Volumio), Innacoustic DAC mod., DPA VW 2 phono-előfok, DPA GU 81M SE monoblokkok, Hangsugárzó: Lua con Espressione, kábelek DIY (Malfox), tápkábelek Isotek, fapaci, EWA LS-40 hangfalkábel
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1299
Sokan nem akarják megérteni, hogy a gyártók által használt olcsó alkatrészek/kábelek NEM véletlenül vannak az adott konstrukcióban...
A gyártó BÁRMILYEN alkatrészt/kábelt be tud szerezni, és ezért alapos okom van feltételezni, hogy valamilyen saját módszer alapján döntöttek a beszerelésnél.
Ezért a nyakra-főre való átkebelezés és váltó alkatrészek csereberéje nagy valószínűséggel ront az eredeti hangon.
Igaz nem hangdoboz , de pl a Philips 960- as cdben vannak jócskán minőségi alkatrészek mégis elég gyatrán szól.
pl. http://www.audioquest.com/pdfs/aq_cable_theory.pdf
csak hogy legyen mit olvasni -bár én sem értek mindennel egyet, de a skin hatással azért mégiscsak érdemes számolni, no nem 20kHz-en, csak 5-15kHz között elsősorban a jó vastag drótok esetén. Anno volt lehetőségem ugyanabból a kábelgyárból kapnom ugyanolyan anyagminőségű 1mm, 3mm és 6mm átmérőjű, szigeteletlen, de friss gyártású (azaz még láthatóan nem oxidálódott) huzalokat, és a 6mm meg az 1mm között (hangszórókábelnek óvatosan bekötve) radikális hangzási különbség volt a magastartományban akár egy csatornán hallgatva, a 3-as és egyes között már csak kicsi, de a meghallgatás körülményei sem voltak igazán jók.
Egy 1mm2 keresztmetszetű sokeres igazi litze szerkezetű rézdrótot és egy ugyanolyan keresztmetszetű egyeres rézdrótot rózsazajjal hallgatva 100%-osan lehet hangzás különbséget detektálni, ezt te is tudod, ha véletlenül nem, hát próbáld ki.
Azért maradjunk már a fizika közelébe és ne a szokásos hifimágia szellemkamrájában.Egy tekercsnek minden esetben az a dolga, hogy egy bizonyos frekvencia felett legyen nagyobb ellenállása (impedanciája), alatta meg engedje szabadon, illetve maximum a vezető ohmikus ellenállásával korlátozva. Ezt teszi a töréspont felett 6dB/oktáv meredekséggel és ehhez adódik hozzá a keresztmetszetből származó enyhén növekvő ellenállás váltakozó áram kiszorító hatása miatt. Mennyi adódik hozzá a 6dB/oktávhoz? A nagyobb huzalkeresztmetszetnél valamivel több, persze a hatás függ a töréspont frekvenciától. Ezt a hatást ami a 6dB-t 0,5-1db-vel növeli, ettől ez még lineáris eszköz, olyan mintha nagyobb induktivitása lenne, vagy nagyobb permeabilitású magot raknánk bele. Ha ezt torzításnak fogjuk fel, akkor minden induktivitás is torzít csupán az L értékével.
Másik, a szkínhatás a +/- vezetőerek sodrásával lényegében kompenzálható, mert azok minden időben, akármilyen frekvencián is egymás mágneses terébe kerülnek, ellentétes irányú áramok miatt a mágneses tér ami kialakul a szóló egyenes vezetőben, csavart párban közel nullázódik. Ha nem így lenne, akkor a CAT6 kábelben nem lehetne 1Gbit/s adatmennyiséget áttolni max 50m-re. Pedig a CAT érpárok nincsenek is nagyon sűrűn megsodorva, kb 10mm sodrás sűrűség. A sodrás sűrítésével a szkinkompenzáció erősödik.
... Anno volt lehetőségem ugyanabból a kábelgyárból kapnom ugyanolyan anyagminőségű 1mm, 3mm és 6mm átmérőjű, szigeteletlen, de friss gyártású (azaz még láthatóan nem oxidálódott) huzalokat, és a 6mm meg az 1mm között (hangszórókábelnek óvatosan bekötve) radikális hangzási különbség volt a magastartományban akár egy csatornán hallgatva...
longkft.hu/audioblog/
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5309
Eddig egyetértek...
... de az idézett részt légyszíves magyarázd el nekem, mert nem értem (tudom), hogy egy vastagabb huzalból tekert azonos induktivitás miért okoz nagyobb torzítást a magas tartományban mint egy vékonyabb huzalból tekert tekercs?
pl. http://www.audioquest.com/pdfs/aq_cable_theory.pdf
csak hogy legyen mit olvasni -bár én sem értek mindennel egyet, de a skin hatással azért mégiscsak érdemes számolni, no nem 20kHz-en, csak 5-15kHz között elsősorban a jó vastag drótok esetén. Anno volt lehetőségem ugyanabból a kábelgyárból kapnom ugyanolyan anyagminőségű 1mm, 3mm és 6mm átmérőjű, szigeteletlen, de friss gyártású (azaz még láthatóan nem oxidálódott) huzalokat, és a 6mm meg az 1mm között (hangszórókábelnek óvatosan bekötve) radikális hangzási különbség volt a magastartományban akár egy csatornán hallgatva, a 3-as és egyes között már csak kicsi, de a meghallgatás körülményei sem voltak igazán jók.
Egy 1mm2 keresztmetszetű sokeres igazi litze szerkezetű rézdrótot és egy ugyanolyan keresztmetszetű egyeres rézdrótot rózsazajjal hallgatva 100%-osan lehet hangzás különbséget detektálni, ezt te is tudod, ha véletlenül nem, hát próbáld ki.
Eddig egyetértek...
...Ugyanakkor a légmagos tekercsek kis egyenáramú ellenállása nagy induktivitás esetén csak úgy tartható, ha nagy keresztmetszetű huzalt használunk, ami meg önmagában nagyobb torzítást eredményez a magas tartományban. (mondjuk egy kétutas váltó mélyének soros tekercsét 4mm2 átmérőjű huzalból készítjük, és 3kHz a váltási frekvencia, akkor sokkal rosszabbul járunk, mint ha 1mm2 -es huzalt tekernénk egy ferritrúdra) ...... de az idézett részt légyszíves magyarázd el nekem, mert nem értem (tudom), hogy egy vastagabb huzalból tekert azonos induktivitás miért okoz nagyobb torzítást a magas tartományban mint egy vékonyabb huzalból tekert tekercs?
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
-
Vendég
Néhány gondolat a hangváltó tekercseiről.
A tekercs, ami a váltóban szükséges induktivitást testesíti meg, sosem ideális induktivitás, mindig van valamennyi soros ellenállása, ami a tekercsben használt vezető keresztmetszetétől és hosszától függ. A légmagos tekercsek ugyanakkora vezető keresztmetszet esetén jóval nagyobb ellenállással rendelkeznek, mint a vasmagos tekercsek, azaz, ha egy vasmagos tekercset ki szeretnénk cserélni egy légmagosra, akkor a légmagos tekercs keresztmetszetét jóval nagyobbra kell választani, hogy ugyanakkora legyen az (egyenáramú) ellenállása, mint eredetileg. Mert mi van, ha nagyobb lesz az ellenállása? Akkor bizony más lesz az átvitele annak a hangszórónak, aminek a váltókörében szerepel. Ugyanis a nagyobb ellenállás rontja a rendszer jósági tényezőjét, ezáltal megváltozik a frekvenciaátvitel, no nem nagyon, de legtöbbször elegendően ahhoz, hogy ezt meghalljuk, és a változást a tekercs minőségi változásához kössük. Van olyan eset is, amikor a gyártó direkt úgy választja meg a mélyhangszóró váltójának soros tekercsét, hogy pont avval a tekercsellenállással lesz megfelelő a mélyfrekvenciás átvitel, ha kisebb ellenállású tekercsre cseréljük, rosszabb lesz a mélyátvitel. Önmagában ez nem igazán hallható, mert a hiba általában 0.5 - 1.5dB, de mivel a nagyobb ellenállás a mélyhangszóró érzékenységére is hat, ezért a középsávban is megjelenik valamelyest a hiba, ott már sokkal nagyobb fülünk érzékenysége, különösen, hogy a váltás a következő hangszóróval is picit másként alakul. Elterjedt nézet, hogy azért jó csakis a légmagos tekercs, mert az nem torzít, bezzeg a vas/ferrit magos, az aztán rettenetes. Ez annyiban igaz, hogy a légmagoshoz képest a vasmagos jobban torzít, de kellő méretezéssel ez a különbség jócskán a hallhatóság határa alatt marad. Ugyanakkor a légmagos tekercsek kis egyenáramú ellenállása nagy induktivitás esetén csak úgy tartható, ha nagy keresztmetszetű huzalt használunk, ami meg önmagában nagyobb torzítást eredményez a magas tartományban. (mondjuk egy kétutas váltó mélyének soros tekercsét 4mm2 átmérőjű huzalból készítjük, és 3kHz a váltási frekvencia, akkor sokkal rosszabbul járunk, mint ha 1mm2 -es huzalt tekernénk egy ferritrúdra) Ráadásul egy csomó pénzt is megspórolunk. Persze, vannak többeres vezetékből készített tekercsek is, ez már jobb megoldás, csak ki kell fizetni, vagy házilagosan görcsölni egy jóízűt
Ha valaki a hangszórókábelre sajnálja a hangsugárzói árának 20%-át, de nem sajnál ugyanennyit vagy még többet elkölteni tekercsekre meg ezoterikus vagy csak szimplán nagyon drága váltó alkatrészekre, őt még sajnálni sem érdemes...
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5309
Néhány gondolat a hangváltó tekercseiről.
A tekercs, ami a váltóban szükséges induktivitást testesíti meg, sosem ideális induktivitás, mindig van valamennyi soros ellenállása, ami a tekercsben használt vezető keresztmetszetétől és hosszától függ. A légmagos tekercsek ugyanakkora vezető keresztmetszet esetén jóval nagyobb ellenállással rendelkeznek, mint a vasmagos tekercsek, azaz, ha egy vasmagos tekercset ki szeretnénk cserélni egy légmagosra, akkor a légmagos tekercs keresztmetszetét jóval nagyobbra kell választani, hogy ugyanakkora legyen az (egyenáramú) ellenállása, mint eredetileg. Mert mi van, ha nagyobb lesz az ellenállása? Akkor bizony más lesz az átvitele annak a hangszórónak, aminek a váltókörében szerepel. Ugyanis a nagyobb ellenállás rontja a rendszer jósági tényezőjét, ezáltal megváltozik a frekvenciaátvitel, no nem nagyon, de legtöbbször elegendően ahhoz, hogy ezt meghalljuk, és a változást a tekercs minőségi változásához kössük. Van olyan eset is, amikor a gyártó direkt úgy választja meg a mélyhangszóró váltójának soros tekercsét, hogy pont avval a tekercsellenállással lesz megfelelő a mélyfrekvenciás átvitel, ha kisebb ellenállású tekercsre cseréljük, rosszabb lesz a mélyátvitel. Önmagában ez nem igazán hallható, mert a hiba általában 0.5 - 1.5dB, de mivel a nagyobb ellenállás a mélyhangszóró érzékenységére is hat, ezért a középsávban is megjelenik valamelyest a hiba, ott már sokkal nagyobb fülünk érzékenysége, különösen, hogy a váltás a következő hangszóróval is picit másként alakul. Elterjedt nézet, hogy azért jó csakis a légmagos tekercs, mert az nem torzít, bezzeg a vas/ferrit magos, az aztán rettenetes. Ez annyiban igaz, hogy a légmagoshoz képest a vasmagos jobban torzít, de kellő méretezéssel ez a különbség jócskán a hallhatóság határa alatt marad. Ugyanakkor a légmagos tekercsek kis egyenáramú ellenállása nagy induktivitás esetén csak úgy tartható, ha nagy keresztmetszetű huzalt használunk, ami meg önmagában nagyobb torzítást eredményez a magas tartományban. (mondjuk egy kétutas váltó mélyének soros tekercsét 4mm2 átmérőjű huzalból készítjük, és 3kHz a váltási frekvencia, akkor sokkal rosszabbul járunk, mint ha 1mm2 -es huzalt tekernénk egy ferritrúdra) Ráadásul egy csomó pénzt is megspórolunk. Persze, vannak többeres vezetékből készített tekercsek is, ez már jobb megoldás, csak ki kell fizetni, vagy házilagosan görcsölni egy jóízűt
Ha valaki a hangszórókábelre sajnálja a hangsugárzói árának 20%-át, de nem sajnál ugyanennyit vagy még többet elkölteni tekercsekre meg ezoterikus vagy csak szimplán nagyon drága váltó alkatrészekre, őt még sajnálni sem érdemes...
-
Sonny
A gyári 0,75mm-esnél bármilyen vastagabb jobb lesz, még a SAL is
Vastagabb kábel ... mindig javít a hangon - ez nem kérdés.
A kábelek "hangminősége" nem egyenesen arányos a vastagsággal még ugyanazon gyártó és kábelanyag esetében sem - és különösen igaz ez a közép- és magassugárzókhoz futó belső vezetékek esetében.
longkft.hu/audioblog/
-
Sonny
A gyártók a maximális haszon miatt tesznek vacak alkatrészeket a dobozba.
Vastagabb kábel, jobb kondenzátor mindig javít a hangon - ez nem kérdés.
A teljes váltócsere olcsóbb dobozoknál nem éri meg - ott kábel és soros kondi csere elég.
S
- SoundMania
- Törzsgárda

Ezt pl mi alapján választotta ki a gyártó??? Ez egy javítás alatt álló pár éves sub erősítőből való!
100 uf / 16 v-os kondenzátor! Csak mellékesen 14 v szaladgált rajta!!
Akkoriban éppen nem kapott olcsóbbat.120 Hz- en ez szép eredmény! ;(
- béres-jános
- Fórumlakó

- Értékelés: 298
Ezt pl mi alapján választotta ki a gyártó??? Ez egy javítás alatt álló pár éves sub erősítőből való!
100 uf / 16 v-os kondenzátor! Csak mellékesen 14 v szaladgált rajta!!
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum
A profit a cél, semmi más, minél olcsóbb alkatrészek felhasználásával.
Legyen szép a doboz és az, hogy mi van benne az senkit nem érdekel.
A tekercseket is kicserélném, mérd meg, az meg a egy érdekes dolog, tényleg meg tudod mérni tized Ohm pontossággal?
Nem kell rögtön légmagos tekercsre cserélni mindent, szerintem a mély szekcióban egy Ferit magos tekercs simán el van (ebben a minőség tartományban) Közép tartományban már nem igazán tenném be.
Természetesen a váltó csere után meg fog változni a doboz hangja de ha a meglévő hangzást alapul véve csinálód akkor biztos nem fogsz csalódni benne.
Esetedben fokozatosan csinálnám, és a magas soros kondi cseréjével kezdeném.
Ha kondi csere után torzul az átvitel, túl magasba húz, ami elképzelhető, akkor kipróbálnék egy ferrit magos tekercset a mély előtt.
Ezek csak tanácsok, hangváltót csak mérés útján lehet csinálni! Máshogy nem.
Ha minőségi változást szeretnél akkor egy szakemberre kell bíznod.
Ha kísérletezni szeretnél, akkor sok sikert, biztosan sok pozitív élményed lesz benne, én is nagyon szerettem ezt a részt a hangfal építésben.
- béres-jános
- Fórumlakó

- Értékelés: 298
Nem állította senki sem hogy véletlenül vannak ott!! A lehető legkevesebb anyagi ráfordítás és a lehető legnagyobb haszon a cél! Ez az én véleményem!
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3081
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Annak idején szinte az összes kábelét kipróbáltuk többféle rendszerben is. Soha nem tartottunk meg egyikből sem. A helyi kereskedő bánatára. Gondolom.....
Mások pedig más gyártó sok-sok kábelét próbálták ki mindenféle rendszerben, s ők meg azok közül nem tartottak meg egyet sem
...és néhány gondolat a vintage Celestion hangsugárzó keresztváltójával kapcsolatban.
Van az a látszólag gagyi keresztváltó, melyben bármely alkatrész jobbra cserélése határozottan ront az adott hangsugárzó hangképén - pl. a Celestion SL6, SL600, vagy éppen a mindenféle épeszű módosításnak ellenálló LS3/5a.
A vasmagos tekercs lehet, hogy nem véletlenül van az adott helyen... Természetesen ki lehet próbálni helyette többféle légmagosat, de lehet, nagyon mélyen zsebbe kell nyúlni ahhoz, hogy egy új légmagos feledtesse az eredetit.
Azért, mert egy kondenzátorra ráírják a bűvös Mundorf, Jantzen, vagy éppen Duelund szót, még nem jelent egyenes utat a mennyországba. Óriási különbségek vannak az adott gyárak különböző árfekvésű kondenzátorai (tekercsei) között - nem biztos, hogy egy-egy "költséghatékony" típusuk alternatívát jelent.
Csak óvatosan azzal a módosítással, főleg, ha elégedett vagy a hangdoboz hangképével - mindenképpen maradjon meg a "köszönöm, de vissza a régit" lehetőség.
longkft.hu/audioblog/
- SoundMania
- Törzsgárda

Sokféle kábelt gyártatott VdH, egy kis részükre lehet mondani csak, hogy nem elég jók árkategóriájukban. Nagyobbik részük viszont igen jó minőségű, pl. a belső kábelezésre ajánlott CS14H kifejezetten jól sikerült konstrukció, csak ajánlani tudom (nagyon régóta nem vagyok semmilyen kereskedelmi kapcsolatban a forgalmazóval).
Az ilyen általános ócsárolás kifejezetten rosszindulatú benyomást kelt, ennek gyökere a '90 évek honi hifi kereskedői egymás háta mögötti anyázására vezethető vissza, ami a mai napig tetten érhető, bár már jóval kisebb mértékben.
Annak idején szinte az összes kábelét kipróbáltuk többféle rendszerben is. Soha nem tartottunk meg egyikből sem. A helyi kereskedő bánatára. Gondolom.....
-
Vendég
Persze, a vasmagosokat nem feltétlen kell kicserélni. Nem néztem meg annyira, de biztos mind a 3 vasmagos a mély előtt van? Ha nem, azért a közép előtt talán megéri kicserélni légmagosra, persze vastagabb huzalból, mint a vasmagosé. Ha a tekercs ellenállása nagyobb v kisebb lesz 0.2 ohmmal, nem dől össze a világ. Persze meg lehetne mindet méregetni, tekercseket letekerni egyformára, kondikat úgy válogatni, hogy pont egyforma érték jöjjön ki mindkét doboznál, de tartok tőle a hangszórók közt is lesz annyi különbség, hogy nem éri meg.
Ha nem akarsz annyira belenyúlni, meghagyod a tekercseket, csak felveszed a lábaikat a nyákról, kiveszed a kondikat, fehér mundorfokat ráragasztod a panel tetejére és a lábakat összeforrasztod, a kábeleket meg rá az alkatrészlábakra és annyi. Utána könnyű visszaszerelni mindent, megvan 1 óra alatt max. Ha jó áron van az a VdH, csináld csak azzal, jó lesz az, hidd el. Főleg ha a hangfalkábeled is hasonló.
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 777
.Én még nem hallottam jó hangú vdh- t.
Azért van egy,mégpedig az MCS1000 Jómagam is ezt használok.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28