Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Köszönöm a felajánlást, ritka az ilyen ekkora távolság esetén.
Annyi a gond ezzel, hogy túl sok kísérletezési lehetőséget nem szeretnék, teljes próbadoboz sem lesz, csak a kidolgozott TL cső forduló terv életképességének ellenőrzésére. A front rész négy rétegből fog állni, ebből hármat érint a hsz számára készülő kivágás, és marás, tehát ha bele teszem a Te hangszóródat, utána nagy valószínűséggel három elem mehet a kukába.
Virtuális szimulációt kell készíteni, és az így megfelelő magassugárzót csak végszükség esetén cserélni.
Valami infó szerintem elsikkadhatott, mert a magasat én is 3 kHz vagy kicsit fölötte tervezem váltani, mivel másodrendű Butterworth váltó esetén a 3 dB-es púp kb. 800-900 Hz-es mélyközép-magas váltási pont különbség esetén minimalizálódik.

Miért nem építed háromutasra, egy 75 mm-es dóm középpel? Két útban ez nem fog jól szólni.

OLED
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 94

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: OLED »

Van egy pár ilyenem: http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7770
500Hz környéki rezonanciafrekivel. Ha érdekel, szívesen elküldöm próbálgatni. Szerintem nem is csúnya, de persze ízlés dolga. 4ohmos mondjuk. 

Köszönöm a felajánlást, ritka az ilyen ekkora távolság esetén.
Annyi a gond ezzel, hogy túl sok kísérletezési lehetőséget nem szeretnék, teljes próbadoboz sem lesz, csak a kidolgozott TL cső forduló terv életképességének ellenőrzésére. A front rész négy rétegből fog állni, ebből hármat érint a hsz számára készülő kivágás, és marás, tehát ha bele teszem a Te hangszóródat, utána nagy valószínűséggel három elem mehet a kukába.
Virtuális szimulációt kell készíteni, és az így megfelelő magassugárzót csak végszükség esetén cserélni.
Valami infó szerintem elsikkadhatott, mert a magasat én is 3 kHz vagy kicsit fölötte tervezem váltani, mivel másodrendű Butterworth váltó esetén a 3 dB-es púp kb. 800-900 Hz-es mélyközép-magas váltási pont különbség esetén minimalizálódik.
PC: GigabyteB550M K, Ryzen5600G, 32GBKingstonDDR4, 9.5TB HDD
Tv: TCL85C735, PC
HANG: FractalDesign HTPC, USB if: Musician Pisces, DAC: LOXJIED40PRO, Amplifier: KrellKAV400xi, Front: DIY TL, Sub: DIY+RockfordFosgateP1S4-12, Hs kábel: KRELL klón, Interc. :ChosealFlagship coax
Egyéb: Pawalle tp80

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Legalább még egy probléma lehet vele. Vagy felállni nem szabad, vagy leülni ha hallgatod.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Melyik lehet az a magassugárzó, amelyik kellően mélyen váltható és azt nem kell máshol megfizetni? Már ha létezik egyáltalán.
Ez a JBL hangszóró nem alkalmas kétutas hangsugárzóhoz, kivéve ha vásárol hozzá egy Apogee ribbont, az 80 cm hosszú és 25 mm széles, azzal jó lehet és azt lehet váltani 800 Hz-en. Egy baj azzal is van, 500 Dollár darabja.

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: baskiria »

Remek. És az összes "ring-dome" ahogy a gyártója nevezi, valóban ugyanarra az egyetlen membránra épül (SS, Vifa, Peerless).
Ettől függetlenül még rengeteg hangosításban használt ringsugárzó létezik, azokat gondolom igazán ringnek. Ha fogalmakat kellene tisztázni, valahogy így sorolnám be.
A másik, amire gondolsz, a benyomott közepével sztem még ennyire sem ring.

Viszont, a problémák oka inkább tervezői hiba.

Miért kell mindent többször is leírnom?

Bár, van amit már annyiszor leírtam, hogy megjegyezték a fórumozók.

Nem tudom, talán mindenki terhelt.

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Melyik lehet az a magassugárzó, amelyik kellően mélyen váltható és azt nem kell máshol megfizetni? Már ha létezik egyáltalán.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Remek. És az összes "ring-dome" ahogy a gyártója nevezi, valóban ugyanarra az egyetlen membránra épül (SS, Vifa, Peerless).
Ettől függetlenül még rengeteg hangosításban használt ringsugárzó létezik, azokat gondolom igazán ringnek. Ha fogalmakat kellene tisztázni, valahogy így sorolnám be.
A másik, amire gondolsz, a benyomott közepével sztem még ennyire sem ring.

Viszont, a problémák oka inkább tervezői hiba.

Miért kell mindent többször is leírnom?

Bár, van amit már annyiszor leírtam, hogy megjegyezték a fórumozók.

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Ha ez az egy létezik, akkor mind ilyen

Azért gondolom, mert a lesugárzást kvázi a perem végzi. Emelkedő 2. felharmonikus, alul emelkedő torzítás. Van még másik is egyébként, csak kúp nélkül.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Azért gondolod, hogy ring, mert be van ragasztva a közepe egy kúphoz? És hol a többi, ami mind ilyen? (Hadd válaszoljak, ez az egyetlen hasonló konstrukció létezik a piacon.) És pontosan milyen, melyik tulajdonságra gondolsz? Ez nekem így eléggé káoszos. Legalábbis nem látom az értelmét.

Mindegy is. A lényeg, az, hogy nem használnám 3kHz alatt, mert nem érdemes.

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Az a meglepő benne, hogy műszaki szempontból nézve alacsony frekvenciás váltásra az egyik legkevésbé alkalmas dóm magas (családján belül). És ennek aztán semmi köze sem az árához, sem az anyaghasználathoz, csak egy(vagy több?) tervezői tévedéshez.
Tekintve hogy nem dóm, a ringek meg mind ilyenek. Nem hinném, ha valaki csinál egy ribbont és az olyan lesz mint a többi, az tervezői tévedés lenne.

Vendég

Hangsugárzó építés

Ha nem is váltja túl alacsonyan, az alacsony rezonanciafrekvencia talán akkor sem hátrány. A mélyközepet kb milyen tartományban lenne érdemes váltani?

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Az a meglepő benne, hogy műszaki szempontból nézve alacsony frekvenciás váltásra az egyik legkevésbé alkalmas dóm magas (családján belül). És ennek aztán semmi köze sem az árához, sem az anyaghasználathoz, csak egy(vagy több?) tervezői tévedéshez.

Vendég

Hangsugárzó építés

Igen. Az volt az igény, hogy a váltási frekinél fél oktávval mélyebben rezonáljon legalább. Ez persze nem jelenti, hogy 750Hz-en ideális lenne váltani. De az előbb említett alternatíváknál már valamicskét mélyebbre lehet engedni. Persze ez egy alap hangszóró, semmi nagy csoda, semmi exclusive anyaghasználat, de kategóriájában elég jó szerintem. De csak mint egy játéklehetőséget ajánlom, ha érdekli a Fórumtársat.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Mivel még - a Videotonokon és utódaikon kívül - hangszóróról sok jót nem olvastam Tőled, ezért ezt kifejezetten dicséretnek veszem.
 Nem az. Haha. Végülis mindegy, mit gondolsz, a hangszórók attól még ugyanúgy fognak működni. Persze ha neked tetszik, az már épp elég.

Pedig a VT környéki dolgokat sosem dicsérem, inkább történeti-történelmi információkkal szoktam szolgálni. Lehet, hogy van, aki félreérti.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Ez egy Vifa XT 25, és sajnos hiába rezonál alacsonyan.

Vendég

Hangsugárzó építés

A doboz külső megjelenése miatt nem mindegy milyen hangszórók kerülnek bele. Nincs értelme annak (sem), hogy megcsinálok egy esztétikai kihívásokkal küzdő, de ideális hanszórókkal rendelkező dobozt, és utána kiviszem a garázsba.
A régebben készített dobozom is emiatt lett nemrég kivéve a renszerből.

Van egy pár ilyenem: http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7770
500Hz környéki rezonanciafrekivel. Ha érdekel, szívesen elküldöm próbálgatni. Szerintem nem is csúnya, de persze ízlés dolga. 4ohmos mondjuk. 

Vendég

Hangsugárzó építés

A doboz külső megjelenése miatt nem mindegy milyen hangszórók kerülnek bele. Nincs értelme annak (sem), hogy megcsinálok egy esztétikai kihívásokkal küzdő, de ideális hanszórókkal rendelkező dobozt, és utána kiviszem a garázsba.

Közös metszéspont nincs, ami megjelenésében és hangi adottságaiban is megfelelő(bb)? 

OLED
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A mélyközép már a birtokodban van, így gondolom viszonylag fix pont és akkor ezek szerint TL-ben jól működik. Valami olyan magasat kéne nézni hozzá, amivel jobban együtt tudna működni, kicsit nagyobb mozgásteret hagyna a váltási pont megválasztásában. Biztos találni ilyet a magassugárzó kínálatban azért.
HANG: FractalDesign HTPC, USB if: Musician Pisces, DAC: LOXJIED40PRO, Amplifier: KrellKAV400xi, Front: DIY TL, Sub: DIY+RockfordFosgateP1S4-12, Hs kábel: KRELL klón, Interc. :ChosealFlagship coax

OLED
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

... Szóval több esélye van, mint a szalagosnak, de így is gyenge láncszem. Mondjuk a mélyközép is.
Mivel még - a Videotonokon és utódaikon kívül - hangszóróról sok jót nem olvastam Tőled, ezért ezt kifejezetten dicséretnek veszem.

Vendég

Hangsugárzó építés

A mélyközép már a birtokodban van, így gondolom viszonylag fix pont és akkor ezek szerint TL-ben jól működik. Valami olyan magasat kéne nézni hozzá, amivel jobban együtt tudna működni, kicsit nagyobb mozgásteret hagyna a váltási pont megválasztásában. Biztos találni ilyet a magassugárzó kínálatban azért.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Le kell modellezni, hogy a rezonancia hogyan szól bele a frekvencia átviteli görbébe a váltástól fél oktávra. A szóban forgó ribbon 2500 Hz-től már működik, persze ez a frekvencia biztosan nem az ideális, én is inkább a kerámia magas felé hajlok.
Ez nem így működik. És a KE25SC is szigorúan 3kHz fölött életképes.  Szóval több esélye van, mint a szalagosnak, de így is gyenge láncszem. Mondjuk a mélyközép is.

Vendég

Hangsugárzó építés

Információm szerint TL-nél nincsenek szűk határok közé szorítva a hangszóró jósági paramétarei. Martin J, King TL segédletében is pl. 0,2-0,7 között szerepel a Qts
Akkor biztosan így van, nyilván Te jobban utána mentél a TL-nek. 
Mire érdemes figyelni, ha TL-be keres az ember mély-mélyközép hangszórót?

Vendég

Hangsugárzó építés

Le kell modellezni, hogy a rezonancia hogyan szól bele a frekvencia átviteli görbébe a váltástól fél oktávra. A szóban forgó ribbon 2500 Hz-től már működik, persze ez a frekvencia biztosan nem az ideális, én is inkább a kerámia magas felé hajlok.
Azt a ribbont valahol 3,5- 4kHz körül lenne egészséges váltani, főleg másod renddel. Inkább 3 úthoz való, vagy kis monitorhoz? A kerámia jobb választásnak tűnik. Mondjuk a hangjuk valószínű eléggé más karakterű.

OLED
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Nem értek a TL cuccokhoz se, tehát csak kérdezem: abba nem jobb egy kisebb Qes és Qts-sel bíró driver? ...
Információm szerint TL-nél nincsenek szűk határok közé szorítva a hangszóró jósági paramétarei. Martin J, King TL segédletében is pl. 0,2-0,7 között szerepel a Qts

OLED
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A mélyközéppel nem fogsz tudni annyira magasra menni a rezonancia miatt, a magassal meg olyan mélyre, főleg a ribbonnal (ami ráadásul csúnyán torzít is alul).

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”