Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Impara project

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1165

Impara project

Hozzászólás Szerző: violin »

Az általam eddig hallott rendszerek között, egy PMC+Bryston+Meridian összeállítás,toronymagasan vezet....
Egyszerűen nem tudtam szabadulni,többször is visszamentünk meghallgatni.
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 614

Impara project

Hozzászólás Szerző: Töki »

Nem feltétlenül. Ha valaki 2mFt-os erösítöt vesz, az meg is érdemli hogy olyan hülye...
Az aktív váltást egy sima PC megcsinálja neked, amit egy jó hangkártyával élvezhetövé is tudsz tenni. A legjobb megoldás persze egy sokcsatornás külsö DAC.
Sokcsatornás, "jó hangminöségü" erösítöt meg be lehet szerezni / össze lehet rakni a 2mFt töredékéböl...

Azt gondolom, hogy az aktív stúdió hangsugárzók legjobbjaiként számon tartott PMC dobozok elismertségéhez, nagyban hozzájárulnak a hajtásukról gondoskodó  Bryston végfokok. Ha megnézzük azok értékét, mondjuk a PMC BB5 esetében, sztem bőven meghaladja a 10 mFt-ot.  Ha megengedhetném magamnak - ennek tükrében is megvennék egy ilyen rendszert! 

https://pmc-speakers.com/products/profe ... ve/bb5-xbd
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5131

Impara project

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nem feltétlenül. Ha valaki 2mFt-os erösítöt vesz, az meg is érdemli hogy olyan hülye...
Az aktív váltást egy sima PC megcsinálja neked, amit egy jó hangkártyával élvezhetövé is tudsz tenni. A legjobb megoldás persze egy sokcsatornás külsö DAC.
Sokcsatornás, "jó hangminöségü" erösítöt meg be lehet szerezni / össze lehet rakni a 2mFt töredékéböl...

Azért ez nem ilyen egyszerű. Nincs jó belső hangkártya, pláne nem 6 csatornás. A sokcsatornás dac csipek mindegyike gyengébb paraméterre és hangzásra egyaránt ugyanazon gyártó jobb 2 csatornás dac csipjeihez képest.
Valamint nem feltétlenül hülye, aki 2MFt-t elkölt egy erősítőre, különösen ha olyat vesz, ami az ő elvárásait maradéktalanul teljesíti, és nem az akciós ajánlatra bukik...  Van, aki megengedheti magának, mert 2 vagy akár 1 hónap alatt megkeresi (esetleg meg is dolgozik érte) az árát.  Egy jó végfok sokkal tovább szolgál, mint egy prémium kategóriás autó...arra meg inkább költenek eszetlen pénzeket
Az aktív hangváltás elméletileg mindenképp jobb, mint a passzív, gyakorlatilag meg lehet jobb is meg rosszabb is, attól függ, milyen minőségű az aktív váltó és a hozzá kapcsolódó végfokok. 

Vendég

Impara project

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Az aktív rendszer valóban az ideális. Bár, szerintem lehet hátránya is: 
Ha valaki pl. egy 2 mFt értékű, jó hangminőségű sztereó erősítővel hajt egy szintén jóféle, passzív, 3 utas hagsugárzót, akkor mennyibe kerülne átalakítani ezt a rendszert aktívvá úgy, hogy ne legyen rosszabb a kapott hang? És milyen módon lehetne ezt megvalósítani?

deriandras
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 50

Impara project

Hozzászólás Szerző: deriandras »

Nem olvastam végig az egészet, azért megkérdezném: hallgatható már? Mi a benyomásod?
Megkérdezhetem milyen váltási frekvenciákat használsz? A kialakítást elnézve te inkább omni karakterisztikára törekedsz, de a magas és közép távolságát a képekröl nézve nagynak találom.
Nem csináltál még irányméréseket?
Nem gondolkodsz aktív rendszerben? Én ilyen passzív váltó szörnyekröl már rég letettem. Semmi elönyük nincs (még csak olcsónak sem nevezhetném).

Egyelőre a doboz van csak összerakva, a váltó készítés, váltási frekvenciák meghatározása, mérés majd szeptemberben következik.
Kiindulásként passzív váltóban gondolkodom, de könnyen kipróbálható lesz aktívval is.

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 354

Impara project

Hozzászólás Szerző: shany »

"...Ami ezen "dobozok" elönye:
...
- aktív rendszer, annak minden elönyével (hátrányáról nem tudok)...."

Az aktív rendszer valóban az ideális. Bár, szerintem lehet hátránya is: 
Ha valaki pl. egy 2 mFt értékű, jó hangminőségű sztereó erősítővel hajt egy szintén jóféle, passzív, 3 utas hagsugárzót, akkor mennyibe kerülne átalakítani ezt a rendszert aktívvá úgy, hogy ne legyen rosszabb a kapott hang? És milyen módon lehetne ezt megvalósítani?

Az Impara egyébként nagyon tetszik, kíváncsi vagyok a végeredményre.
"Amit én nagyon keresek, de csak keveset találok, hogy valaki azt írja: Ezt meg ezt kipróbálta, erre jutott, most ezt hallgatja és jól érzi magát és KÉSZ."
Az én verzióm erre: Régebbi Focal hangszórók-D'Appolito , böhöm mélyhsz., nagy tartalékok.

Vendég

Impara project

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Szép projekt, gratulálok!

Nem olvastam végig az egészet, azért megkérdezném: hallgatható már? Mi a benyomásod?

Kérdésedre "Amit én nagyon keresek, de csak keveset találok, hogy valaki azt írja: Ezt meg ezt kipróbálta, erre jutott, most ezt hallgatja és jól érzi magát és KÉSZ." válaszolva:
én Linkwitz LXmini-t hallgatok, azt kell mondjam teljes megelégedéssel. Az elektronikán (elsösorban DAC) még alakítok, de hosszab távon nem tervezek mást. Egyszer talán a nagytestvérét (LX521) is megkóstolnám, de az már más kategória.... Meg kell állapítsam, sajnos nagyon sok felvétel pocsékul szól rajta! A jók viszont baromi jól, nyíltan, dinamikusan, sokszor eszedbe sem jut hogy hangfalakat hallgatsz. Az esti mozizás is nagyon izgalmas tud lenni, viszonylag kis hangerövel. A hang ugyanolyan természetes, dinamikus és részletes marad...

Ami ezen "dobozok" elönye:
- hogy nincs doboz, annak minden nyügével... -> dobozrezonanciák (állóhullám ill. laprezonancia), kónuszon visszasugárzott hang, adott esetben reflex-csö torzítások
- a sugárzási iránykarakterisztika tervezetten kialakított, ami sokszor alulbecsült paraméter még mindig. Egy normál lakókörnyezetben a térleképezés lényegében ezen múlik.
- aktív rendszer, annak minden elönyével (hátrányáról nem tudok).

A te dobozaidban is sok ötlet fel van vonultatva, az kétségtelen. Valamennyire a B&W-re hajaz...
Megkérdezhetem milyen váltási frekvenciákat használsz? A kialakítást elnézve te inkább omni karakterisztikára törekedsz, de a magas és közép távolságát a képekröl nézve nagynak találom.
Nem csináltál még irányméréseket?
Nem gondolkodsz aktív rendszerben? Én ilyen passzív váltó szörnyekröl már rég letettem. Semmi elönyük nincs (még csak olcsónak sem nevezhetném).

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Impara project

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Mert ez alapvetően úgy működik, hogy először a célt kell megfogalmazni, és ahhoz keresni megfelelő paramétereket. Ízlésen vitatkozni meg talán ízléstelen.
Így két mondatban összefoglalva.

deriandras
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Impara project

Végigolvastam a teljes fórumot kíváncsiságból és úgy látom, hogy sajnos sokkal kuszábbnak néz ki az egész fórum így teljes egészében, mint ahogyan szerettem volna, ezért pár gondolatot fűznék még a projektemhez.

A fórummal a projekt bemutatása volt az elsődleges célom de kíváncsi voltam a tapasztalt "építők" gondolataira is, azonban az eltérő vélemények ütköztetésének stílusa számomra nem várt vitákat gerjesztett a fórumozók között.. őszintén szólva, ennél barátságosabb, főképp toleránsabb eszmecserékre számítottam.

Utólag áttekintve, teljesen elhibázott döntésnek bizonyultak azon kezdeményezéseim amikor konkrét kérdésekben kértem tanácsot a fórumozóktól - tekintve a válaszokból létrejött információ katyvaszt.ezek alapján egy kezdő érdeklődő a fórumot olvasva vajmi kevés ihletet fog kapni ehhez a hobbihoz, pedig célom ennek pont az ellenkezője lett volna.valószínűleg elég lett volna a puszta dokumentálás irányába vinni a fórumot, akkor jóval áttekinthetőbb lenne utólag, mint most.

A kissé káoszosra sikerült bejegyzések fő oka minden bizonnyal abban keresendő, hogy mindenki kicsit másképpen közelíti meg a "jó hifi", "jó hangfal" stb. fogalmát, mint elérendő célt. Mindebből az következik, hogy nincsen "best practice" a hangfal készítés teljes folyamatára és részfolyamatára sem, amelyet minden hozzáértő (fórumozó) teljes egészében elfogad. Kisebb vagy nagyobb mértékben, de mindenki másképp csinálja, más a célja.

Mit szeretnék én elérni az Imparával? Mi az én célom? 

Szeretném élvezni a zenét, pont.

Nem akarom hallani a technikát, a dobozt, a kábelt.. kipróbálni még 500 variációt.. a zenét akarom csak. Ez így elég közhelyesen hangzik, de ez áll a legközelebb a valósághoz. Valaki ezt a célt torzításokban, kiemelések elsimításában látja, mások pedig más paraméterek elérésében. Azt gondolom összességében ezen ismert (és esetleg ismeretlen) paraméterek valamilyen "optimális kombinációja" szükséges ahhoz, hogy átlépjük a hifi technika fülelését a zene élvezetétől elválasztó elválasztó határvonalat.. de(!) mindenki máshol, más preferenciák szerint húzza meg saját vonalát. A paraméterek ebben némi segítséget adhatnak, de csak részben.

Volt, hogy nagyon nagyot csalódtam, amikor egy tankönyvi paraméterekkel bíró aktív hangdobozt nagy kíváncsisággal elkezdtem hallgatni de a végére már nagyon vártam a végét, annyira művi volt a egész. Mi a helyzet a passzív hangváltó alkatrészeivel? Számomra a kísérletezések adták meg a választ pl arra, hogy egy magas sugárzó előtt milyen kondenzátor hallgatható számomra inkább. Pedig a kapacitásuk azonos volt, de mégis az egyiket "elemezve" hallgattam a másiknál meg teljesen elkalandoztam, hogy basszus, milyen jó ez a Peter Gabriel szám! Szeretnék mindig elkalandozni.. Más. Ha erősítőről (D osztályú) beszélünk, volt, hogy a fejlesztője mondta el, hogy milyen beállítások mellett adja mérve a legjobb torzítás adatokat és milyen mellett szól a legjobban a zene. A kettő nem volt megegyező. stb. stb.

Én is a paraméterek mindenek feletti megközelítésével kezdtem, de a tapasztalatok alapján be kellett látnom, hogy sajnos nem ennyire egyszerű a zenehallgatás élvezete. Jelenleg úgy látom, hogy a kulcs tehát mindenki számára a saját, egyéni "optimális kombináció" megtalálása lehet. A beszélgetésekben is tetten érhető volt, amikor bizonyos pontokban egyetértés, más pontokban heves ellenvélemények feszültek egymásnak. Az egészben azt nem értem, hogy miért kell egymást győzködni arról, hogy saját vonalunk jó, a másik vonala rossz helyen van? Mintha egy hitvitát hallgatna valaki.. Mindenkinek máshol van és kész. Szerintem. Minden esetre az állandó győzködés  (finoman szólva) meglepő volt. Igaz, nem sokat fórumozok, lehet, hogy ez a teljesen általános és megszokott hozzáállás.  Az pedig egy másik fejezet, hogy ki milyen stílusú zenét hallgat és az spec. milyen rendszeren szól jól, illetve az a bizonyos rendszer egy másik stíluson miért vérzik el stb. stb.

Amit én nagyon keresek, de csak keveset találok, hogy valaki azt írja: Ezt meg ezt kipróbálta, erre jutott, most ezt hallgatja és jól érzi magát és KÉSZ. Nem akar változtatni, mert minden pont úgy jó, ahogy van és élvezi. Ezzel ellentétben nagyon sokan hajszolnak valamit, keresnek, kutatnak, próbálgatnak, frusztráltan csereberélnek, hogy bizonyos paramétereket jobbnak halljanak.. stb. Egy ördögi körnek látszik az egész, soha nincsen vége, mert minden mindig ugyanúgy kezdődik elölről, sokan nem találják meg saját "optimális kombinációjukat", pedig számomra pont ez lenne az igazi érték egy ilyen fórumon és segítség másoknak is, hogy ki hogyan tudja megfogalmazni saját elvárásait és azt miben, hogyan találta meg, hogyan tudott átkapcsolni az agya a paraméterhajhászásból a zene élvezetére. Az Impara, mint koncepció, kiinduló paraméterei, saját korábbi tapasztalatokból merítettek, de nem megváltoztathatatlan paraméterek voltak. Ezt is sokan félreértették. Én is szeretném elérni saját "optimális kombinációmat" és eddigi tapasztalataim szerint ebben a legtöbbet a hangfal teljes elkészültét követően a passzív hangváltóval való kísérletezés segíthet. Nem mellesleg a készülő doboz nagyon rugalmas lesz ezen módosítások viszonylag könnyű kivitelezéséhez is, mivel a váltó külön dobozba kerül majd.

Ütemezést tekintve szeptemberre várható a Fapaci féle hangváltó elkészítése, így addig maradnak a nyári programok!

Folyt. köv.

deriandras
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Impara project

Elfelejtettem megírni, de lemértük, a felső rész 24 kg, az alsó 43 kg lett végül a hangszórókkal együtt. 
Nem sűrűn fogom pakolgatni azt hiszem. 

deriandras
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Impara project

Közel a doboz befejezése, ma próbaképpen összeraktuk Pistivel a hangszórókkal is.
Az igazi színt és felületet nem adják vissza a képek, de élőben pont olyan, mint amilyenre gondoltam.

Rottel3D
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 272

Impara project

Hozzászólás Szerző: Rottel3D »

Már tekegolyót is fényezetl?
Szép lett.

Én is azt hittem, hogy tekegolyó.

deriandras
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Impara project

Szép lett.

A polírozás még hátra van..

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Impara project

Hozzászólás Szerző: memme »

Szép lett.

Pisti80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 626

Impara project

Hozzászólás Szerző: Pisti80 »

.

deriandras
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Impara project

Alakul..

Pisti80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Impara project

Pácolva és alapozva .

deriandras
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Impara project

"Kis" szünet után üdvözlöm ismét az érdeklődőket! A projekt lassan, de biztosan halad a befejezés felé.
Várhatóan a jövő hét folyamán öltenek végleges formát a dobozok,megkapják a felületkezelést, ami  - eltérően a többi fórumos projekt többségétől - nem tükörfény, hanem egy kissé mattos, sötét felületet eredményez majd.

A képeket a munkafolyamatok végeztével folyamatosan töltöm majd fel.

Folyt. köv.

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 435

Impara project

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

B&W  803 dobozból  van egy pár itthon
Nem Bélás forrásból való ,mondjuk úgy , hogy "egy ismerősöm ismerőse közel volt a tűzhöz " 
Elvileg várok a következő adagra ,de lassabbak mint én

Pisti készülsz a télre? 
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

Pisti80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Impara project

B&W  803 dobozból  van egy pár itthon
Nem Bélás forrásból való ,mondjuk úgy , hogy "egy ismerősöm ismerőse közel volt a tűzhöz " 
Elvileg várok a következő adagra ,de lassabbak mint én  

suminator968
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1081

Impara project

Hozzászólás Szerző: suminator968 »

Van ott egy B&W N804 doboz is ha jól látom.
Abból is SS épül, már megint.
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2

Rottel3D
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 272

Impara project

Hozzászólás Szerző: Rottel3D »

A háttérben is van egy SS...
Van ott egy B&W N804 doboz is ha jól látom.

Pisti80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Impara project

Tele a műhely SS el   (4 pár  G )

suminator968
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1081

Impara project

Hozzászólás Szerző: suminator968 »

SS
A háttérben is van egy SS...
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2

Pisti80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Impara project

SS

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”