Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábel készités házilag

Swordfish76
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 374

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Swordfish76 »

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni...olvasgattam itt, tápkábelt szeretnék készíteni, aminek nem horrorisztikusra jön ki az ára.
Tulajdonképpen egy hosszabbító (kontaset ks-240) újrakábelezése, egy sub tápkábel és egy erősítő kábelcseréről lenne szó.

Villásdugó egyértelmű: http://www.haluxvill.hu/bals-220v-dugvilla-b2p-kek.html

Tűzálló kábelt és a szilikon szigetelésűt is említettétek többen is korábban.
Mivel vidéki vagyok a beszerzés sem egyszerű.
Szeretném, ha 1000-1500 körül  kijönne métere.
Várom a javaslatokat a témában. Előre is köszönöm! 

atesz007
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 26

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: atesz007 »

Klotz kabelről tudna nekem valaki véleményt alkotni hátsó hangfalakhoz kellene.
Vagy melyiket érdemes nézegetni ?15 méter a kábel hossz.

Az Ly-225 koax jó hangú kábel. 

G-Gabi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 835

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: G-Gabi »

Klotz kabelről tudna nekem valaki véleményt alkotni hátsó hangfalakhoz kellene.
Vagy melyiket érdemes nézegetni ?15 méter a kábel hossz.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy érdemes lenne egy gyári hangfalkábelt (type4) plusz csőbe húzni és kvarchomokkal tölteni csillapításképpen?
Első körben próbáld ki, hogy polifoam csőbe húzod a Type-4 kábeleket - 8 mm-es belső átmérőtől kapható. Egyszerűbben kivitelezhető megoldás, a hatása pedig hasonló. Ha hallasz különbséget és ráadásul tetszik a változás, akkor még mindig kipróbálhatod a kvarchomokos csillapítást.
Találkoztam már olyan rendszerrel, ahol milliós nagyságrendű hangszórókábelt csillapítottak polifoam csőbe való behúzással.
longkft.hu/audioblog/

atesz007
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábel készités házilag

Ebbe a hitvitába én nem mennék bele, hogy kell-e egy tápkábelbe árnyékolás. Én egyik saját kábelemnél sem használok, de ha már árnyékolt kábelt használ a kérdező, talán célszerű bekötni.
Megcsináltam úgy ahogy javasoltad. Részemről ezzel el is készült az elosztó. Köszönöm! 

atesz007
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábel készités házilag

kivéve persze ha cables mester árnyékolás mentes javaslatára hallgat atesz007.

Van még egy opció, a kontasetbe beviszed az árnyékolást, rákötöd a fémházra, de nem kötöd a kontaszet oldalon a földdel is össze, így kevesebb és rövidebb együtt haladása van az árnyékolásnak és földnek. Persze a fali villa oldalon össze kell kötni az árnyékolót és földet.

Ezt nem egyszerű kivitelezni mert a földelés egy csavarral van rögzítve a kontaset házához és ugyanide van rögzítve az a réz sín is ami az aljzatokhoz megy földelés gyanánt.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Ebbe a hitvitába én nem mennék bele, hogy kell-e egy tápkábelbe árnyékolás. Én egyik saját kábelemnél sem használok, de ha már árnyékolt kábelt használ a kérdező, talán célszerű bekötni.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3492

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Túl nagy jelentősége persze nincs, de műszakilag így korrekt és esetleges zavaroktól is megkíméled magad.

Van még egy opció, a kontasetbe beviszed az árnyékolást, rákötöd a fémházra, de nem kötöd a kontaszet oldalon a földdel is össze, így kevesebb és rövidebb együtt haladása van az árnyékolásnak és földnek. Persze a fali villa oldalon össze kell kötni az árnyékolót és földet.

atesz007
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábel készités házilag

Ez így kicsit zavaros és nem is teljesen szabályos. A bekötő kábel árnyékolását csak a dugvillába kösd be, a másik végen szigeteld le! A földelés csak a villa felőli oldalon legyen közösítve az árnyékolással, a másik oldalon az elosztóban legyen rákötve a fémház földelő pontjára és az aljzatokra! A Kontaset is így köti be gyárilag a saját elosztóit és az enyémeket is. Túl nagy jelentősége persze nincs, de műszakilag így korrekt és esetleges zavaroktól is megkíméled magad.
Köszi!

Akkor tulajdonképpen csak az árnyékolást kell kell leoperálnom az elosztó fém házáról (ami megegyezik ugye a dugaljak földelésével is).

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábel készités házilag

Kontaset békebeli elosztót találtam (fém házas, szerelhető). Az indulási oldalon bekötöttem a földelés mellé az árnyékolást. A kapcsolót kiiktattam, az árnyékolást külön saruval kötöttem a földeléssel egy pontra az elosztóban (a földelés az elosztó fém házára van kötve a réz sínnel együtt).
Ez így kicsit zavaros és nem is teljesen szabályos. A bekötő kábel árnyékolását csak a dugvillába kösd be, a másik végen szigeteld le! A földelés csak a villa felőli oldalon legyen közösítve az árnyékolással, a másik oldalon az elosztóban legyen rákötve a fémház földelő pontjára és az aljzatokra! A Kontaset is így köti be gyárilag a saját elosztóit és az enyémeket is. Túl nagy jelentősége persze nincs, de műszakilag így korrekt és esetleges zavaroktól is megkíméled magad.

atesz007
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábel készités házilag

Az indulási oldalon a földelésre.
Az elosztóban lévő rövid szakaszokon akkor sem jársz el "hibásan", ha az árnyékolást egyáltalán nem kötöd be, viszont mindig ügyelj a szigetelésre.

Kontaset békebeli elosztót találtam (fém házas, szerelhető). Az indulási oldalon bekötöttem a földelés mellé az árnyékolást. A kapcsolót kiiktattam, az árnyékolást külön saruval kötöttem a földeléssel egy pontra az elosztóban (a földelés az elosztó fém házára van kötve a réz sínnel együtt).

traumraise
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 88

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: traumraise »

Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy érdemes lenne egy gyári hangfalkábelt (type4) plusz csőbe húzni és kvarchomokkal tölteni csillapításképpen?

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Sziasztok!

Elosztó kábelezésnél az árnyékolást hová szokás bekötni? Illetve hol nem szokás? Köszi!

Az indulási oldalon a földelésre.
Az elosztóban lévő rövid szakaszokon akkor sem jársz el "hibásan", ha az árnyékolást egyáltalán nem kötöd be, viszont mindig ügyelj a szigetelésre.
longkft.hu/audioblog/

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2296

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: cables »

Sziasztok!

Elosztó kábelezésnél az árnyékolást hová szokás bekötni? Illetve hol nem szokás? Köszi!

Én nagyon sok saját gyártmányú hálózati kábelt adtam el, egyik sem volt árnyékolva! Többet árt, mint használ.

Más, de elosztó téma. Tegnap egy audio szalonban tesztelgettünk és kérésemre kivették a CD játszó tápkábeleét a közös elosztóból, ill. beiktattunk egy másik elosztót (megnőtt a tápkábelben mért távolság a készülékek között) jobb lett a hang

atesz007
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábel készités házilag

Sziasztok!

Danito
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Danito »

Sziasztok, 
fülhallgatóm és csöves erősítő közé szeretnék egy maximum 1 méteres kábelt készíteni. 6,5-2,5mm végekkel. Leginkább a kábellel vagyok gondban, hogy hol, és milyen lenne érdemes megvenni. Spórolni nem akarok vele, de tízezreket se költenék rá. Ha van vkinek véleménye, tapasztalata, kérem ossza meg velem!

kartsi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: -164

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: kartsi »

Mogami, vagy Klotz sq450, mc5000.
Köszi a tanácsot

bajnokpityu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 174

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: bajnokpityu »

0,6m illetve 0,75m rca kábelhez mit javasolnátok?

Mogami W2534/

Gotham GAC-2, GAC-2V1, GAC-3 and GAC-4/1

Köszi előre is a véleményeket.

Ide is betettem, hátha.

Mogami, vagy Klotz sq450, mc5000.

kartsi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: -164

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: kartsi »

0,6m illetve 0,75m rca kábelhez mit javasolnátok?

Mogami W2534/

Gotham GAC-2, GAC-2V1, GAC-3 and GAC-4/1

Köszi előre is a véleményeket.

Ide is betettem, hátha.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Mit jelent az a "stúdió minőségű kábel"? Láttam stúdióba építve 200 Ft/fm és 20.000 Ft/fm árszintű összekötőket is. Melyik számít stúdió minőségűnek?
A megfogalmazással arra szerettem volna utalni, hogy egy átlag/normál stúdióban nem fognak sem "occó" gagyi, sem méregdrága "high-end" kábeleket használni. Vannak márkák amelyek gyakran előfordulnak stúdiókban. Ha ezek a kábelek megfelelőek stúdió körülmények közé akkor otthon is biztos jók lesznek a hifi rendszerbe. A "jó hang" nem ezen fog múlni, csak annak aki hisz benne és a kábelekkel akarja "hangolni" a rendszerét és javítani a vélt vagy valós problémákat.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Kábel készités házilag

no fene? akkor mégsem elég jól mérni, meg freki tartományban jó sávszélesség. Eddigi okoskodásoaidból nekem csak ez jött le. Pálfordulás? vagy elég mindig ellentmondani?

ja bocsi, meg kettős vakteszben stresszelni ...
Nem értem a kérdésed, nem látom az ellentmondást és a pálfordulást sem.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- akusztikai mérések

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábel készités házilag

... Ha egy stúdió minőségű kábel nem "jó hangú" szinte bármelyik rendszerben akkor ott nagy eséllyel az emberrel van gond, elenyésző esetben esetleg a rendszerrel.
Mit jelent az a "stúdió minőségű kábel"? Láttam stúdióba építve 200 Ft/fm és 20.000 Ft/fm árszintű összekötőket is. Melyik számít stúdió minőségűnek?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3492

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Csakhogy ez a "jó hangú" kábel teljesen megfoghatatlan, idealizált valami. Mert ami neked és még másik 1000 embernek "jó hangú", az az 1001. embernek már nem lesz "jó hangú". Aztán ez a "jó hang" függ a rendszertől, függ a felvétel minőségétől, függ a lelki állapotodtól ... és még lehetne sorolni mi minden mástól is függ. Ha egy stúdió minőségű kábel nem "jó hangú" szinte bármelyik rendszerben akkor ott nagy eséllyel az emberrel van gond, elenyésző esetben esetleg a rendszerrel.
no fene? akkor mégsem elég jól mérni, meg freki tartományban jó sávszélesség. Eddigi okoskodásoaidból nekem csak ez jött le. Pálfordulás? vagy elég mindig ellentmondani?
ja bocsi, meg kettős vakteszben stresszelni ...

Vendég

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Csakhogy ez a "jó hangú" kábel teljesen megfoghatatlan, idealizált valami.
Az idézőjel ismét magáért beszél. Neked igazából a "jó hang", mint olyan az idealizált valami. Csak azt nem értem, miképpen gondolod tényekkel (mérési eredmények) összefüggésbe hozni az általad teljesen (sic!) megfoghatatlannak vélt valamit?

Ellenben, nekünk a hifi értelme, hogy szépen és jól (korrekt módon) szóljon rajta a zene. Ne legyen fárasztó hatása, vagy másképpen fogalmazva, legyen sokáig hallgatható. Hogy az eszközök saját karaktere minél kevésbé zavarja zenehallgatást. 

Ahol az alapokban sincs közös nevező, ott szerintem nincs miről beszélni.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Kábel készités házilag

...

És mégis, akarom mondani mégsem a CAT kábel a jó hangú kábel, a villanydrótnál, tekercselő rézhuzalnál valamivel persze jobb.
Csakhogy ez a "jó hangú" kábel teljesen megfoghatatlan, idealizált valami. Mert ami neked és még másik 1000 embernek "jó hangú", az az 1001. embernek már nem lesz "jó hangú". Aztán ez a "jó hang" függ a rendszertől, függ a felvétel minőségétől, függ a lelki állapotodtól ... és még lehetne sorolni mi minden mástól is függ. Ha egy stúdió minőségű kábel nem "jó hangú" szinte bármelyik rendszerben akkor ott nagy eséllyel az emberrel van gond, elenyésző esetben esetleg a rendszerrel.

- akusztikai mérések

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”