Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy erősítő építés
Diy erősítő építés
Tehát akkor jó a következtetésem az egyenirányító hidakkal kapcsolatban?
Felmerül bennem a kérdés, lehet-e egyáltalán közös trafós pl. csak sztereó erösítöt is készíteni úgy, hogy ne legyen benne egy hurok sem (az elöfokokat vehetjük úgy hogy minden esetben közösítenek szerintem)...???
Üdv!
Szerintem teljesen felesleges volt 4 külön tápegységet készíteni a 4 végfoknak ha csak 1 trafód van 2 szekunderrel. Négy külön tápnak akkor volna értelme ha 4 külön trafód van vagy 1 magon 4x2 szekunder. Esetedben 1 tápegység is elegendő lenne. A kérdés, hogy 1 gratez híddal vagy dupla graetz híddal készíted a tápot. A dupla graetz híd nem megoldás a földhurokra. Ennek a megoldásnak más előnyei vannak a szimpla graetz híddal szemben. A legegyszerűbb szimpla graetz hidas megoldás is jó egyébként. Én nemrég készítettem egy olyan erősítőt (4 csatornás) mint amivel most neked problémád van és semmi probléma nincs vele, nem brummos. Ezt egyrészt úgy értem el, hogy az erősítő kettős szigetelésű, tehát a hálózati védőföld nincs egyáltalán bekötve az erősítőbe, azaz a hálózaton keresztül eleve nem alakulhat ki földhurok. Másrészt a bemeneteknél azonnal közösítve vannak a földpontok és ez van 1 vezetékkel a csillagpontba kötve. Ezzel a módszerrel az előfokon (vagy aktív váltón, stb.) keresztül nem alakulhat ki a végfokot is magába foglaló földhurok. Talán innen tudsz ötletet meríteni, hogy is kellene helyesen huzalozni az erősítőket. A "dual-mono" kialakítást figyeld meg, azzal próbálkozz, mert a Te kialakításod is ehhez hasonló.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Diy erősítő építés
Az első ábrán teljesen jól látszik, hogy csináltál négy külön álló virtulis GND-t amit a forrás készülékben egyesítesz.
Diy erősítő építés
Tehát akkor jó a következtetésem az egyenirányító hidakkal kapcsolatban?
Felmerül bennem a kérdés, lehet-e egyáltalán közös trafós pl. csak sztereó erösítöt is készíteni úgy, hogy ne legyen benne egy hurok sem (az elöfokokat vehetjük úgy hogy minden esetben közösítenek szerintem)...???
Diy erősítő építés
István:
továbbra sem értem amit írtál a kettös hurokról!
"mint ahogy írtam, kettős földhurok van a GND-n, az egyik az erősítő bemenete és a forrás kimenete, a másik az erősítő és aktív váltó között, és főleg a bal-jobb csatornák alkotnak kört, amikor sztereoban kötöd össze a kütyüket. A védőföld bekötése vagy nem bekötése nélkül is ott van a hurok."
Hogy hol is??
Amíg bent voltak a piros madzagok, azok egy-egy csillagpontot jelentettek a GND-nek, a harmadik csillag pont pedig a forrásodban (hangkártya) állhat elő. Két csillagpont már föld hurkot alkothat. A brummnak a szintje még ezután is függ kábelek elrendezésétől, árnyékolástól, trafó szórástól.
Diy erősítő építés
Köszi a sok jó tanácsot!
Szamóca:
A NYÁK-okon nincsenek hurkok, erre midndig kínosan ügyelek.
Miért vennéd ki a tápszüröt?
István:
továbbra sem értem amit írtál a kettös hurokról!
"mint ahogy írtam, kettős földhurok van a GND-n, az egyik az erősítő bemenete és a forrás kimenete, a másik az erősítő és aktív váltó között, és főleg a bal-jobb csatornák alkotnak kört, amikor sztereoban kötöd össze a kütyüket. A védőföld bekötése vagy nem bekötése nélkül is ott van a hurok."
Hogy hol is??
Kicsit morfundírozva a dolgon egy dolog lehet szerintem:
én korábban úgy gondoltam naívan, hogy ha dupla hidat alkalmazok, nem lesz gondom földhurkokkal közös trafó esetén sem. Lévén ugye - ha lekövetjük az egyes csatornák testei közötti vonalat - két sorosan egymással szemben álló, vagy épp egymásnak háttal álló diódapár találtatik. Ez ideálisan szakadással helyettesíthetö. A kulcs az IDEÁLIS, ugyanis tényleges galvanikus leválasztást mégsem biztosít a gyakorlatban, mivel a visszáram a dióda adatlapja alapján akár több 10 uA értékü is lehet, ami magyarázhatja a testpontok kötött mért pár tized V feszültséget amit diódákon esik, és a trafó indukál bele a hurokba. Mondjuk furcsa hogy ilyen relatív kis áram ekkora galibát okoz, de ezek szerint mégis. Majd megmérem, bár most pár hétig nem fogok hozzá jutni sajnos...
Megkérdeném még egszer a kedves tudorokat: mire jó egy dupla hidas kapcsolás akkor a gyakorlatban? Eddig még senki sem tudott rá válaszolni. Két dologra gondolok: vagy valami nagy titok van benne és aki tudja az nem akarja elmondani. Vagy pedig ez nem más mint egy "városi legenda" (senki sem érti igazán), aminek semmi gyakorlati értelme nincs csak amolyan hifis humbuk...
Diy erősítő építés
Az aktív hangváltóban a földek egy pontból, a táp panel közepéböl indulnak, tehát ott van egy kényszerü összekötés igen, mivel egy táp szolgálja ki öket. Más nincs, a madzagok keresztezödése az nem összekötés....
Érdekes módon ahogy írtam többször is, a piros összekötéssel vált elviselhetövé a hangja de még igy is nagyon brummos. Megpróbálom nem direkt összekötni öket hanem RC taggal ahogy írtad....
Nem (csak) az ASP ludas egyértelmüen, mivel ha egy sima hangkártyára kötöm rá sztereóban, akkor is ugyanez a jelenség ha mindkét csatorna be van dugva.
A fizikáját továbbra sem értem, de majd próbálkozok valamelyik nap ha lesz rá idöm....
A dupla híd alkalmazása ezek után milyen elönyökkel is jár, a többlet ráfordítással szemben?
Néhány okosság. A hűtőborda és a készülék háza is fémből van, és az érinthető, be kell kötni az érintésvédelmi föld rendszerbe. De ennek semmilyen fémes közének nem szabad lennie a jelföldhöz. Csak, és kizárólag kis értékű 1 - 10 nF kerámiakondival lehet egymáshoz hidegíteni. Különben földhurok lesz, aminek beláthatatlanok a következményei.
Nem csak kábelezéssel, de magán a nyákon is lehetnek földhurkok, különösen a tetszetős alkatrész elrendezéseknél szükséges hosszabb vezetősávok, valamint közös áramutak miatt.
Földhuroknak mindig van, lehet káros hatása. Ezt megelőzendő a hideg (árnyékolás) vezetéket csak egy helyen lehet összekötni. Mivel a tápok miatt táp oldalon már össze vannak kötve, máshol nem szabad.
A kábelek árnyékolást egyik végén szabad csak földelni, ha mindkét vége le van földelve, (össze van kötve az ÉV földdel a házon keresztül) kész a földhurok.
Volt javaslat már, hogy a csillagpont kialakítási helye a fizikailag legérzékenyebb részhez (bemenet, elő-szintillesztő erősítő bemenet) minél közelebb kerüljön kialakításra.
Ez általában nem így van, nem csak a csináld magad, hanem a gyári készülékeknél sem. Pedig logikus, hiszen a legzavarérzékenyebb helynél illene a leghidegebb pontnak lenni.
Nem mint általános, a tápkondiknál.
Végül a hálózati tápellátás védőföldes kialakításánál a hurok és más zavarok elkerülése érdekében, előnyösebb a kettős szigetelés kialakítása, alkalmazása. A tápszűrőt én nem is alkalmaznám a helyedben.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Diy erősítő építés
Lehet vak vagyok, de én a piros összekötéseket eltávolítva egy darab kört sem látok... Ezért sem értem a dolgot. Rajzold be légyszi mire gondolsz!!
Diy erősítő építés
Az aktív hangváltóban a földek egy pontból, a táp panel közepéböl indulnak, tehát ott van egy kényszerü összekötés igen, mivel egy táp szolgálja ki öket. Más nincs, a madzagok keresztezödése az nem összekötés....
Érdekes módon ahogy írtam többször is, a piros összekötéssel vált elviselhetövé a hangja de még igy is nagyon brummos. Megpróbálom nem direkt összekötni öket hanem RC taggal ahogy írtad....
Nem (csak) az ASP ludas egyértelmüen, mivel ha egy sima hangkártyára kötöm rá sztereóban, akkor is ugyanez a jelenség ha mindkét csatorna be van dugva.
A fizikáját továbbra sem értem, de majd próbálkozok valamelyik nap ha lesz rá idöm....
A dupla híd alkalmazása ezek után milyen elönyökkel is jár, a többlet ráfordítással szemben?
mint ahogy írtam, kettős földhurok van a GND-n, az egyik az erősítő bemenete és a forrás kimenete, a másik az erősítő és aktív váltó között, és főleg a bal-jobb csatornák alkotnak kört, amikor sztereoban kötöd össze a kütyüket. A védőföld bekötése vagy nem bekötése nélkül is ott van a hurok.
Diy erősítő építés
Diy erősítő építés
Lerajzoltam csak a földvonalakat, az elöfokkal (ASP = aktív hangváltó + EQ) együtt. Most aztán már jól dokumentálva van...
A piros jelöli az utólagos összekötésemet, amivel megszünt a torzítás és a brumm is mérséklödött, de még nagyon zavaró.
Nem értem a dolgot, hiszen eredetileg nincs is hurok a rendszerben, az egy közös pont az ASP tápjánál jönne létre. Miért okoz torzítást, ha van pár tized volt kölönbség az egyes csatornák testjei között? Fizikailag ez mivel magyarázható?
Nem értem továbba akkor a dupla hidas egyenirányítás jelentöségét, hisz én pont a csatornák galvanikus leválasztása miatt építettem be...
Majd próbálkozok a leírtakkal, köszönöm!
A trafó elvileg biztonsági trafó, szóval a szekunder földelés miatt én nem aggódok, ami jobban szól az lesz....
Pontosan a piros összekötést kell megszüntetni, egyenként külön-külön kösd 220nF paralell 22ohm a sasszi-védőföldre.
A földhurok ritkán okoz torzítást, ezért van ott még más probléma is.
de van ott még az aktív hangváltó, szerintem azzal létrejön valahogy a földhurok. Mérd/hallgasd meg anélkül. Nem világos nekem, de mintha az aktív hangváltóban összekötötted a négy GND-t, lehet nálad 2xszeres földhurok is van.
Diy erősítő építés
Lerajzoltam csak a földvonalakat, az elöfokkal (ASP = aktív hangváltó + EQ) együtt. Most aztán már jól dokumentálva van...
A piros jelöli az utólagos összekötésemet, amivel megszünt a torzítás és a brumm is mérséklödött, de még nagyon zavaró.
Nem értem a dolgot, hiszen eredetileg nincs is hurok a rendszerben, az egy közös pont az ASP tápjánál jönne létre. Miért okoz torzítást, ha van pár tized volt kölönbség az egyes csatornák testjei között? Fizikailag ez mivel magyarázható?
Nem értem továbba akkor a dupla hidas egyenirányítás jelentöségét, hisz én pont a csatornák galvanikus leválasztása miatt építettem be...
Majd próbálkozok a leírtakkal, köszönöm!
A trafó elvileg biztonsági trafó, szóval a szekunder földelés miatt én nem aggódok, ami jobban szól az lesz....
Diy erősítő építés
Köszi István a gyors választ!
Csatolva egy skicc (egy csatorna), remélem áttekinthetöek a földelések is....
Jelenleg 4 IC dolgozik, de 6-nak van hely kialakítva, ezért a bekötetlen táp modul is....
Ami a védöföldelést illeti, látszik a bal felsö sarokban, össze van kötve a hálózati föld az alaplemezzel (tehát kvázi az egész aluházzal).
Egy csatorna esetén ha nincs összekötés a ház és csillagpont között, akkor enyhén búg a rendszer. Ha összekötöm pl. egy 100nF-os kondival (piros madzag jobbelé), ez teljesen megszünik, azaz minden ok.
Több csatorna esetén viszont teljesen mindegy hogy van-e összekötés a ház és a csillagpont között, búg mint a veszedelem, tehát kijelenthetem szerintem hogy NEM a hálózati földhurok okozza a problémát. Mellesleg az elöfokom (DAC+ASP) földeletlen fa dobozban van....
A trafótöbbszörözés természetesen jó megoldás (lehet?), de hely- és költségtakarékossági okok miatt én most elvetném.
Ezt hogy érted?
"Brumm csökkentő javaslat, a csillagpontot célszerű mindig a bemenőponthoz minél közelebb kialakítani."
A két (négy) fokozatot a bemenetekkel együtt kell felrajzolni, de csak a föld és GND hálózattal. Ezen a két körön jön létre a hurok.
A bal-jobb csatorna tápegység GND-t ne kösd össze egymással, külön-külön kösd őket az erősítő paneljaira. Az érintésvédelmi föld bekötése GND-re nem lenne kötelező ha a trafód biztonsági szintnek megfelel, de ennek ellenére kösd be 22ohm 5W ellenállással és parallel 220nF kondival, de megint külön-külön a bal-jobb oldal táp egymással össze nem kötött GND-jét.
Ha a bal-jobb oldal tápegysége külön-külön szekunder tekercsről kapná a váltófeszt, akkor az előbb leírt földhurok még jobb leválasztást kapna.
Másik megoldás, szimmetrikus erősítő bemenet használata, ahol a GND nincs is átvíve, és vagy szimmetrikus-trafós bemenet leválasztás. Ez a szimmetrikus dolog nálad nem jön számításba.
A csillag pont, referencia GND szó szerint a bemenet közelében legyen rövid madzaggal, de ez utóbbi már keveset fog nálad változtatni
Diy erősítő építés
Köszi István a gyors választ!
Csatolva egy skicc (egy csatorna), remélem áttekinthetöek a földelések is....
Jelenleg 4 IC dolgozik, de 6-nak van hely kialakítva, ezért a bekötetlen táp modul is....
Ami a védöföldelést illeti, látszik a bal felsö sarokban, össze van kötve a hálózati föld az alaplemezzel (tehát kvázi az egész aluházzal).
Egy csatorna esetén ha nincs összekötés a ház és csillagpont között, akkor enyhén búg a rendszer. Ha összekötöm pl. egy 100nF-os kondival (piros madzag jobbelé), ez teljesen megszünik, azaz minden ok.
Több csatorna esetén viszont teljesen mindegy hogy van-e összekötés a ház és a csillagpont között, búg mint a veszedelem, tehát kijelenthetem szerintem hogy NEM a hálózati földhurok okozza a problémát. Mellesleg az elöfokom (DAC+ASP) földeletlen fa dobozban van....
A trafótöbbszörözés természetesen jó megoldás (lehet?), de hely- és költségtakarékossági okok miatt én most elvetném.
Ezt hogy érted?
"Brumm csökkentő javaslat, a csillagpontot célszerű mindig a bemenőponthoz minél közelebb kialakítani."
Diy erősítő építés
Szia!
Lehet, hogy a föld hurok a meghajtó eszközön keresztül jön létre.
Mármint ténylegesen a hálozati csatlakozó föld pontján keresztül.
Saját esetemet tudom leírni csöves erősítő aminél a földelés (nem opcionális hanem kötelező) laptopról hajtva rendesem működött viszont ahhogy a rendszerbe került (DVD lejátszó) rödtön el kezdett búgni.
Nálam a probléma a TV antenna csatlakozója (kábel TV) emelte meg a "föld" potenciált. Szándékosan írtam idéző jelbe mert a földelést a csöves erősítőn keresztül kapta meg rendszer. Nagy valószínűség szerint nem földelték rendesen a kábel hálózat építők.
Azért akkor én is kérdeznék szerintetek én leföldeljem valahol?
Vagy csak azzal azt érem el, hogy villám csapás esetén nálam fog minden szénné égni
Diy erősítő építés
Kedves Fórumtársak!
Nem olvastam végig a topicot bocsássatok meg, hanem bepofátlankodnék a saját problémámmal:
Mellékelve egy kép az aktuális erösítömröl, 4db LM3886 van benne jelenleg.
Szereó aktív két utas hangfalakat hajt (SL-Pluto).
Felépítése röviden:
- közös 400VA toroid
- az osztó sínekröl minden csatornának külön táp panel, dupla Graetz-híddal (2x 4x SB560)
- az egyes táp paneleknél a föld-pont már közös, innen ágazik le az IC-khez külön a jel-föld, technikai-föld (szürökondik, mute, stb.)
- a hangszóró-föld is direkt ide van bekötve
Azaz a csillagpont a pufferkondik után található, onnan ágazik el sugarasan a három föld.
A problémám viszont a következö:
ha csak az egyik csatornára kötöm rá a bemenetet (legyen elsö körben egy mezei hangkártya...), szinte semmi probláma. Ha kettöt vagy többet, iszonyúan brummos lesz alapjáraton, a zene pedig nagyobb jelek esetén torz....
Egy dolog mérsékli a problémát, ha a táp panel kapcsoknál összekötöm a földeket (ld. vékony fehér drót). Ekkor A torzítás megszünik, az alapjárati brumm kisebb lesz, de még mindig böven az elviselhetö, normális szint felett van. Nem értem.............
Direkt azért alakítottam át dupla hidasra a tápokat, hogy a közös trafó miatti föld-hurkokat elkerüljem. És az eredmény majdnem hogy rosszabb lett....
Azt sem értem, miért nem hagyja magát a több csatorna egymástól független földpotenciálon hajtani. A trafó az közös, de ugye galvanikus kapcsolat nincs közöttük - már az utólagos kényszer-összekötés nélkül (csak az elöfok közösíti a földeket).
Valakinek valami ötlete???
Ja még egy apró kérdés, szerintetek mekkora bypass elko szükséges az IC mellé tapasztalatok alapján?
(Az adatlapon eléggé többértelmü a fogalmazás. Írja hogy min. 10uF, de ha a tápvezeték nem túl hosszú, kb. 20uF elég. Aztán késöbb, hogy bizonyos torzítások elkerülése végett ajánlatos 470uF-t tenni. Hogy is van ez akkor???)
A leírásodból nem világos mi mivel van összekötve a földeknél, a huzalozást le kéne rajzolnod madzagról madzagra. De, az egy csatorna bekötés nem, a több esetén brummos, az azt jelenti hogy körbe ért a föld, két vezetéken is összekötött a GND és/vagy az érintésvédelmi sasszi föld a a forrás és erősítő között.
Első körben leválasztanám az erősítődben a jelföldről az érintésvédelmi földet (ha a technikai földet jelölöd ezzel) lehet ezzel megszűnik a brumm, de nem biztos
Brumm csökkentő javaslat, a csillagpontot célszerű mindig a bemenőponthoz minél közelebb kialakítani.
Ideálisabb lenne négy (öt?) galvanikusan független szekunder leágazás a trafóról. Nekem úgy tűnik, nem az.
Diy erősítő építés
Kedves Fórumtársak!
Nem olvastam végig a topicot bocsássatok meg, hanem bepofátlankodnék a saját problémámmal:
Mellékelve egy kép az aktuális erösítömröl, 4db LM3886 van benne jelenleg.
Szereó aktív két utas hangfalakat hajt (SL-Pluto).
Felépítése röviden:
- közös 400VA toroid
- az osztó sínekröl minden csatornának külön táp panel, dupla Graetz-híddal (2x 4x SB560)
- az egyes táp paneleknél a föld-pont már közös, innen ágazik le az IC-khez külön a jel-föld, technikai-föld (szürökondik, mute, stb.)
- a hangszóró-föld is direkt ide van bekötve
Azaz a csillagpont a pufferkondik után található, onnan ágazik el sugarasan a három föld.
A problémám viszont a következö:
ha csak az egyik csatornára kötöm rá a bemenetet (legyen elsö körben egy mezei hangkártya...), szinte semmi probláma. Ha kettöt vagy többet, iszonyúan brummos lesz alapjáraton, a zene pedig nagyobb jelek esetén torz....
Egy dolog mérsékli a problémát, ha a táp panel kapcsoknál összekötöm a földeket (ld. vékony fehér drót). Ekkor A torzítás megszünik, az alapjárati brumm kisebb lesz, de még mindig böven az elviselhetö, normális szint felett van. Nem értem.............
Direkt azért alakítottam át dupla hidasra a tápokat, hogy a közös trafó miatti föld-hurkokat elkerüljem. És az eredmény majdnem hogy rosszabb lett....
Azt sem értem, miért nem hagyja magát a több csatorna egymástól független földpotenciálon hajtani. A trafó az közös, de ugye galvanikus kapcsolat nincs közöttük - már az utólagos kényszer-összekötés nélkül (csak az elöfok közösíti a földeket).
Valakinek valami ötlete???
Ja még egy apró kérdés, szerintetek mekkora bypass elko szükséges az IC mellé tapasztalatok alapján?
(Az adatlapon eléggé többértelmü a fogalmazás. Írja hogy min. 10uF, de ha a tápvezeték nem túl hosszú, kb. 20uF elég. Aztán késöbb, hogy bizonyos torzítások elkerülése végett ajánlatos 470uF-t tenni. Hogy is van ez akkor???)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11226
- Kapcsolat:
Diy erősítő építés
A második változat, az F5 Turbo V2, de a linkelt oldalon hiányoznak a képek.
Ott vannak. Ha nem látod, regisztrálj hozzájuk!
Diy erősítő építés
Ez vagy ez?
A második változat, az F5 Turbo V2, de a linkelt oldalon hiányoznak a képek.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11226
- Kapcsolat:
Diy erősítő építés
Sziasztok!
Talán nem ez a legjobb rovat a kérésemhez, de nem találtam a helyét. Keresek nyomtatásra, vasalásgoz Nelson Pass F5 nyákrajzot bármyilyen formátumban.
Köszönöm!
Ez vagy ez?
Diy erősítő építés
Sziasztok!
Talán nem ez a legjobb rovat a kérésemhez, de nem találtam a helyét. Keresek nyomtatásra, vasalásgoz Nelson Pass F5 nyákrajzot bármyilyen formátumban.
Köszönöm!
Diy erősítő építés
Ma fújtam fel, a harmadik réteget.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Diy erősítő építés
Tudja valaki honnan tudok beszerezni IcePower asc300-as erősítőt??
Előre is köszi az infot.
Pl. kérdezd meg a gyártótól.
Ne keverjük!
-
Vendég
Diy erősítő építés
Tudja valaki honnan tudok beszerezni IcePower asc300-as erősítőt??
Előre is köszi az infot.
Diy erősítő építés
Igazatok lehet abban, hogy nincs értelme tovább erősíteni a jelet. Végül is elég hangerőt adnak a végfokok a Lowther 97dB -es dobozoknak. De mivel szükségem van több forrás bemenet választására és már a doboz is készen van ezért arra gondoltam, hogy a Musical Fidelity X10-D jelkondicionálót fogom beépíteni.Úgy tudom, hogy azon csak átmegy a jel erősítés nélkül. Még annyi lenne a kérdésem, hogy a dobozban van egy olyan táp beépítve amihez EZ80-as egyenirányító tartózik és ezt is j lenne valahogyan felhasználni a MF hez. A trafó kimenő adatai: anódja 2 x 290 V, 1x 6,3V; 1x 10V.
Üdv,L.
Én csak próbaképpen, amikor még megvolt a MF, rákötöttem a korrektort és elég torz jel jött ki belőle. A MF-vel csak ráteszel egy adag felesleges torzítást és jelutat. Passzív előfok. De ezt már beszéltük. :-)
Diy erősítő építés
Mennyi a DP végfok névleges kimenő teljesítményéhez tartozó bemeneti jel szintje?
Azért kérdezem, mert cd játszók 2 voltos kimenő jelét nem érdemes tovább erősíteni, ugyanis az már elegendő bármilyen végfok kivezérléséhez.
Az előerősítő hangerőszabályzója után következő ECC82 fokozat zaját hallod különben felerősítve, ezért valóban nem kellene ilyen megoldást erőltetni.
Üdv: TJ.
Igazatok lehet abban, hogy nincs értelme tovább erősíteni a jelet. Végül is elég hangerőt adnak a végfokok a Lowther 97dB -es dobozoknak. De mivel szükségem van több forrás bemenet választására és már a doboz is készen van ezért arra gondoltam, hogy a Musical Fidelity X10-D jelkondicionálót fogom beépíteni.Úgy tudom, hogy azon csak átmegy a jel erősítés nélkül. Még annyi lenne a kérdésem, hogy a dobozban van egy olyan táp beépítve amihez EZ80-as egyenirányító tartózik és ezt is j lenne valahogyan felhasználni a MF hez. A trafó kimenő adatai: anódja 2 x 290 V, 1x 6,3V; 1x 10V.
Üdv,L.
CD futómű: Jadis JD2
DAC: Pro-ject Dac Box rs2
Digitális futómű: Auralic Aries Femto (tuningolt ház,táp)
Deck: Nakamichi LX5
Erősítő: HoriTon AN SE 300B
Hangfal: Audio Note E/LX Hemp kit
Kábelek: HiDiamond D8; AQ Thunder; Nordost H2; ValhallA Aura, Aurora
Elosztó: Fisch Audiotechnik reference line
DAC: Pro-ject Dac Box rs2
Digitális futómű: Auralic Aries Femto (tuningolt ház,táp)
Deck: Nakamichi LX5
Erősítő: HoriTon AN SE 300B
Hangfal: Audio Note E/LX Hemp kit
Kábelek: HiDiamond D8; AQ Thunder; Nordost H2; ValhallA Aura, Aurora
Elosztó: Fisch Audiotechnik reference line