Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Bege dobozai
Bege dobozai
Én még arra a lamalas hangfalra emlékszem, amikor PVC lefolyócsövekből készített dobozt.
Azért itt ez egy más kategória már ránézésre is, bár bevallom még egyiket sem hallottam, így aztán nem tudom milyen lehet a "térleképező faktoruk".
- Bodoraudio
- V.I.P.
- Értékelés: 742
- Kapcsolat:
Bege dobozai
Akinek a lenti írás nem inge ...
Mielőtt válaszolok szeretném az itt fogalmát pontosítani: itt az AVX fórumon, ami nem csa ezt a topikot jelenti!
Szóval ... bármit mond az ember ami ellenkező a hifis felfogással, hittel azt alapból leszólja jó néhány hithű hifista. Hívőkkel pedig nem érdemes semmilyen eszmecserébe (netalán vitába) belemenni.
Nem tudom. Egyetlen olyan audiotechnikával foglalkozó magyar fórumot nem találtam még ahol a hifis butaságok ne jöttek volna elő.
Azért olvasok néhány fórumot és válaszolok is néha mert talán akadnak olyanok akik nem dőlnek be a sok hifis butaságnak és megmaradnak a realitások talaján. Ha már ezen a területen tevékenykedem akkor valamennyire kötelességemnek érzem, hogy abból a sok hülyeségből ami a neten és közszájon terjeng legalább egy picit korrigáljak ha tudok.
Ok. Egyetlen hangszóró esetében nem lehet értelmezni a térleképzés fogalmát ezért nem is lehet másik hangszóróhoz azt hasonlítani. Az hogy már 1-1 kész hansugárzóban hallottátok a kiszemelt magashangszórókat szintén nem meghatározó mert olyan körülményektől függ a térérzet amikhez a magashangszóróknak csak nagyon kevés közük van. Egyszerűbben fogalmazva biztos vagyok benne, hogy másik magashangszóróval is hasonló lenne a térérzet ha megfelelő kettős vaktesztben hallgatnátok meg őket. A térérzet alapján szerintem nem érdemes (nem is lehet) egyik vagy másik magashangszórót választani. Aki ez alapján akar választani az tévúton jár.
Ha van kedved és időd gyere el jövő héten, megbeszélünk egy időpontot amikor neked is, nekem/nekünk is jó.
Ez a Te tolladból, ebben a formában nagyon ironikusan hangzik. Bizonyítási kényszerem nincs. Nem fogok, nem tudok és nem is akarok semmit bebizonyítani mert mások akik nálam sokkal nagyobb tudással és tapasztalattal rendelkeznek már megtették. Én azon az ösvényen próbálok haladni ami egy adott célhoz visz. Ez a cél az, hogy a felvett hanganyagot minél kisebb torzítással (ha úgy tetszik színezéssel) közvetítsük a hallgató felé. Nem kell hogy ez a cél mindenkinek azonos legyen, lehet egyéni ízlésre is szabni a hangreprodukciót. Ezzel viszont csak az a baj, hogy a színezett hangot a legtöbb hifis (tisztelet a kivételnek) áltudományos magyarázatokkal vagy csak szimplán hülyeségekkel félremagyarázza és úgy állítja be mintha az lenne a hangreprodukció csúcsa (tipikusan ez a high-end).
Én szívesen elmennék hallgatózni hozzád.
Nagyon kíváncsivá tettél.
Bege dobozai
Akinek a lenti írás nem inge ...
Itt, miért nem érdemes?Mielőtt válaszolok szeretném az itt fogalmát pontosítani: itt az AVX fórumon, ami nem csa ezt a topikot jelenti!
Szóval ... bármit mond az ember ami ellenkező a hifis felfogással, hittel azt alapból leszólja jó néhány hithű hifista. Hívőkkel pedig nem érdemes semmilyen eszmecserébe (netalán vitába) belemenni.
Hol érdemes?Nem tudom. Egyetlen olyan audiotechnikával foglalkozó magyar fórumot nem találtam még ahol a hifis butaságok ne jöttek volna elő.
Ha van egy megjegyzés, amit hülyeségnek tartasz, miért válaszolsz rá?Azért olvasok néhány fórumot és válaszolok is néha mert talán akadnak olyanok akik nem dőlnek be a sok hifis butaságnak és megmaradnak a realitások talaján. Ha már ezen a területen tevékenykedem akkor valamennyire kötelességemnek érzem, hogy abból a sok hülyeségből ami a neten és közszájon terjeng legalább egy picit korrigáljak ha tudok.
De ha már válaszolsz, ne kérdéssel, hanem válasszal, értelmes válasszal tedd!Ok. Egyetlen hangszóró esetében nem lehet értelmezni a térleképzés fogalmát ezért nem is lehet másik hangszóróhoz azt hasonlítani. Az hogy már 1-1 kész hansugárzóban hallottátok a kiszemelt magashangszórókat szintén nem meghatározó mert olyan körülményektől függ a térérzet amikhez a magashangszóróknak csak nagyon kevés közük van. Egyszerűbben fogalmazva biztos vagyok benne, hogy másik magashangszóróval is hasonló lenne a térérzet ha megfelelő kettős vaktesztben hallgatnátok meg őket. A térérzet alapján szerintem nem érdemes (nem is lehet) egyik vagy másik magashangszórót választani. Aki ez alapján akar választani az tévúton jár.
Egyébként, mint ahogy már személyesen is említettem, tényleg nagyon szeretnék
már egy olyan prezentáción részt venni,
ahol a Te általad épített hangsugárzók valamelyikét tudnánk fülügyre venni.
Ha van kedved és időd gyere el jövő héten, megbeszélünk egy időpontot amikor neked is, nekem/nekünk is jó.
Biztos vagyok benne, hogy ott, bizonyítást nyerne az a rengeteg tudás, amit sejtetni engedsz.Ez a Te tolladból, ebben a formában nagyon ironikusan hangzik. Bizonyítási kényszerem nincs. Nem fogok, nem tudok és nem is akarok semmit bebizonyítani mert mások akik nálam sokkal nagyobb tudással és tapasztalattal rendelkeznek már megtették. Én azon az ösvényen próbálok haladni ami egy adott célhoz visz. Ez a cél az, hogy a felvett hanganyagot minél kisebb torzítással (ha úgy tetszik színezéssel) közvetítsük a hallgató felé. Nem kell hogy ez a cél mindenkinek azonos legyen, lehet egyéni ízlésre is szabni a hangreprodukciót. Ezzel viszont csak az a baj, hogy a színezett hangot a legtöbb hifis (tisztelet a kivételnek) áltudományos magyarázatokkal vagy csak szimplán hülyeségekkel félremagyarázza és úgy állítja be mintha az lenne a hangreprodukció csúcsa (tipikusan ez a high-end).
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Bege dobozai
"Térleképzési faktor" helyett tényleg jobb a semmi.
- suminator968
- V.I.P.
- Értékelés: 1081
Bege dobozai
Ami, -az a helyzet- hogy valóban nem kevés.
Amúgy meg miért baj, ha valaki ugrik a hifis ostobaságokra? Nagyon helyesen teszi!
A baj az , hogy ez csak szájkarate!
Pont az ilyenek miatt egyszerűen jobb nem írni semmit.
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
Bege dobozai
Biztos vagyok benne, hogy ott, bizonyítást nyerne az a rengeteg tudás, amit sejtetni engedsz.
Ami, -az a helyzet- hogy valóban nem kevés.
Amúgy meg miért baj, ha valaki ugrik a hifis ostobaságokra? Nagyon helyesen teszi!
Bege dobozai
Igazad van. Ennél jobban itt nem is érdemes "bonyolítani".Itt, miért nem érdemes? Hol érdemes? Ha van egy megjegyzés, amit hülyeségnek tartasz, miért válaszolsz rá? De ha már válaszolsz, ne kérdéssel, hanem válasszal, értelmes válasszal tedd!
Egyébként, mint ahogy már személyesen is említettem, tényleg nagyon szeretnék
már egy olyan prezentáción részt venni,
ahol a Te általad épített hangsugárzók valamelyikét tudnánk fülügyre venni. Biztos vagyok benne, hogy ott, bizonyítást nyerne az a rengeteg tudás, amit sejtetni engedsz.
Köszönöm.
Bege dobozai
... Ennél jobban itt ne bonyolítsuk.
Igazad van. Ennél jobban itt nem is érdemes "bonyolítani".
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- akusztikai mérések
Bege dobozai
Erre a következtetésre hogyan jutottatok? Vagy úgy is kérdezhetném, hogy egy hangszórónál hogy lehet értelmezni a térleképzést? Én ezt nem értem ...
Értem a felvetésed, de válasz akár egyszerű is lehet.
Pl. meghalgattuk a hangszóró képességeit egy másik alkalmazásban - ahol nyilván sok más is közrejátszott a jellemzőkben -, és ebből levontunk következtetéseket. ...vagy helyesen vagy helytelenül.
Ennél jobban itt ne bonyolítsuk.
Finesse !
Bege dobozai
... az Accuton C30-6-24-et használjuk fel ... jobb térleképezési képességgel is bír, ...
Erre a következtetésre hogyan jutottatok? Vagy úgy is kérdezhetném, hogy egy hangszórónál hogy lehet értelmezni a térleképzést? Én ezt nem értem ...
- akusztikai mérések
Bege dobozai
Mielőtt rátérnék a hangra, megosztom veletek a projekt hátterét.
Először is egy kis történet a driverekről:
Első lépésként a középsugárzó került kiválasztásra az Accuton C173 személyében. Más márkák is szóba kerültek a kezdeti tervezés során, de alapvetően érzelmi okok – így pl. jellegzetes hangkaraktere - miatt visszakanyarodtunk az Accuton márkához.
Itt három model között hezitáltunk: a C90-6-079, a C173-6-090 és a C173-6-191E. Hosszas mérlegelés után, egy kínálkozó vételi lehetőség miatt a C173-6-191E mellett voksoltam, alacsony torzítása és kiváló mechanikai csillapítása miatt.
...és a C173-6-090 ára miatt. ;-) (Továbbá a végül kiválasztásra került 12”-es mélyhangszóró miatt kicsit le kellett volna butítani, így már nem érte volna meg a beruházást a drágább testvérébe.)
A középsugárzó megvásárlását követően a mély és a magas hangszóró kínálat elemzése, a projekthez illő elem kiválasztása került sorra.
A mélyhangszóró szerepére az alábbi játékosok jöttek szóba:
A Seas, Eton és az Audio Technology 10-11-12”-os modelljei. Ezekből több szoftveres szimulációt követően az Eton 12”-os (12-680/62 HEX) mélysugárzója lett az ideális választás esetünkben a dobozméretet, és az árakat is figyelembevéve. Ezen túlmenően néhány igen neves hifigyártó használja ennek a mélysugárzónak a módosított vagy anélküli változatát, ami azért nem rossz jel a hangját illetően.
A magas esetében a kínálati listában a Seas Excel sorozatának dómjai, a Focal Audiom TD5-ös, Morel Supreme sorozat, Scan Speak Revelator RR, a Visaton Ke25sc valamint két Accuton, a C30-6-24 és a C25-6-012 volt. A beszélgetések végére a kerámiákra szűkűlt a lista. Végül hosszas hezitálás után a Visaton kerámia magasa mellett döntöttünk alacsony torzítása, felbontása és leginkább ára miatt. (...és ez már volt nekem “készleten” ) Ez egy nagyon alulárazott és alábecsült magassugárzó.
Aztán a doboz megtervezése előtt úgy döntöttünk, hogy mégis csak az Accuton C30-6-24-et használjuk fel magassugárzóként két ok miatt. Magasabb energiaszinteket produkál mint a kiválasztott kisebb társa, jobb térleképezési képességgel is bír, és a projekt összköltségvetéséhez presztizsben jobban illeszthető, könnyebben emészthető egy további, későbbi potenciális vásárló esetében is. ;-)
Tehát a végső felállás:
Accuton C30-6-24 / Accuton C173-6-191E / Eton 12-680/62 HEX
Folyt. köv.
Finesse !
Bege dobozai
Hasonlít az átlag magyar férfi megjelenésére.
Annál kicsit lejjebb van az a dudor, inkább fickósnak tűnik.
Bege dobozai
Jót tett a megjelenésének az a "hangvető kúp"-szerűség a mélysugi alatt.
Hasonlít az átlag magyar férfi megjelenésére.
Bege dobozai
Jót tett a megjelenésének az a "hangvető kúp"-szerűség a mélysugi alatt.
Bege dobozai
Hallgatni volt időd ma?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11057
- Kapcsolat:
- suminator968
- V.I.P.
Bege dobozai
Így is jól szól?
Gratula!
Írhatnál róla pár szót...
Pár kép?
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
- suminator968
- V.I.P.
Bege dobozai
Coming soon...
Így is jól szól?Gratula!