Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy Dac

Vendég

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Sziasztok!
Tippet, tanácsot szeretnék kérni!
Mi dönti el mekkora értékű kondenzátort rakok egy DAC táp szűrésébe?
(Ha túl nagy esetleg lassú, lusta lesz a hang, ha kevés ...)
TDA 1543 alapú dac-ról lenne szó.(ezekhez ha jól tudom nem szoktak nagy értékű kondit használni)
A kialakított kapcsolás a táp szűrésben, befolyásolja a kondi értékét?
Köszönöm a segítséget.
Üdv.

Adatlapját érdemes tanulmányozni, Ha nincs infó, akkor ökölszabály, hogy a szükséges minimum.
Értéke meg tápegység kapcsolásfüggő, mást kíván egy soros stab, és más az ideális érték pl egy shunt táp esetén.

Pedo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 127

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: Pedo »

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

rozsad
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 8

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: rozsad »

Sziasztok!
Tippet, tanácsot szeretnék kérni!
Mi dönti el mekkora értékű kondenzátort rakok egy DAC táp szűrésébe?
(Ha túl nagy esetleg lassú, lusta lesz a hang, ha kevés ...)
TDA 1543 alapú dac-ról lenne szó.(ezekhez ha jól tudom nem szoktak nagy értékű kondit használni)
A kialakított kapcsolás a táp szűrésben, befolyásolja a kondi értékét?
Köszönöm a segítséget.
Üdv.

Vendég

Diy Dac

Köszönöm a javaslatoka. Akkor úgy néz ki, hogy új dobozba kerül szerelhető usb és rca aljzatokkal. Aztán igyekszem szerezni egy normális usb kábelt is, bár egy ilyen olcsó kütyünél nem tudom, mennyit számít. A külső tápot pedig nem erőltetem.

Amúgy időközben észrevettem, hogy ugyanazon az oldalon megjelent egy külső tápos, usb izolátoros verziója ennek a dac-nak, nem sokkal drágábban (még mindig a szemtelenül olcsó kategória). Korábban ez nem volt, de nem szeretnék még egyet venni, inkább a meglévőt alakítom át.

Abban nem tudtok segíteni, hogy Budapesten hol tudják nekem megcsinálni ezeket az átalakításokat? Nem igazán értek hozzá...

itt jópofa húzott dobozok vannak, egész jó áron:
http://www.hestore.hu/cat_20.html?cat=20&pg=2

fengsuhi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: fengsuhi »

Köszönöm a javaslatoka. Akkor úgy néz ki, hogy új dobozba kerül szerelhető usb és rca aljzatokkal. Aztán igyekszem szerezni egy normális usb kábelt is, bár egy ilyen olcsó kütyünél nem tudom, mennyit számít. A külső tápot pedig nem erőltetem.

Amúgy időközben észrevettem, hogy ugyanazon az oldalon megjelent egy külső tápos, usb izolátoros verziója ennek a dac-nak, nem sokkal drágábban (még mindig a szemtelenül olcsó kategória). Korábban ez nem volt, de nem szeretnék még egyet venni, inkább a meglévőt alakítom át.

Abban nem tudtok segíteni, hogy Budapesten hol tudják nekem megcsinálni ezeket az átalakításokat? Nem igazán értek hozzá...

Lazac
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 49

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: Lazac »

Ott a pont.

Salast nem ajánlom ehez a chiphez, nekem nem vált be végleges megoldásként ennél, se a tranyós ágen, se a DN Fetes ágen változat.
Mivel Tenor USB-s LT tápos kombót nem volt szerencsém még hallani, annál így lövésem  sincs hogy hpgy szólhat.
Amim jelenleg van , DIR9001+ES9023+3xTS1117 tápokkal és WM8804+ES9022, 2xSalasokkal+3v3 negatáp belső pumpa helyett, valamint Amanero+ES 1xLF33 LDO változatok. Ezért bátorkodtam nem ajánlani Salast.
Tömött, magashiányos rendszeren jól jöhet a Salas enyhe kukorékolása, de kiegyenlített hangzású berendezésen fárasztó egy idő után.

Vendég

Diy Dac

Én belepattintanám egy nagyobb fém vagy műanyag műszerbdobozba és arra raknék RCA csatikat. Ha tényleg jó megérné megtámogatni külső táppal -a Salas pár ezerből kihozható- és normális USB kábellel -Fapaci árul méterre jóféle ezüst és réz drótot-.
 Salast nem ajánlom ehez a chiphez, nekem nem vált be végleges megoldásként ennél, se a tranyós ágen, se a DN Fetes ágen változat.
Mivel Tenor USB-s LT tápos kombót nem volt szerencsém még hallani, annál így lövésem  sincs hogy hpgy szólhat.
Amim jelenleg van , DIR9001+ES9023+3xTS1117 tápokkal és WM8804+ES9022, 2xSalasokkal+3v3 negatáp belső pumpa helyett, valamint Amanero+ES 1xLF33 LDO változatok. Ezért bátorkodtam nem ajánlani Salast.
Tömött, magashiányos rendszeren jól jöhet a Salas enyhe kukorékolása, de kiegyenlített hangzású berendezésen fárasztó egy idő után.

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: memme »

Szia!

Én fém dobozba raknám szerelhető USB aljzattal és RCA aljzatokkal.
http://elektrotech.hu/index.php?route=p ... y&path=188
http://www.femdoboz.hu/

Lazac
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 49

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: Lazac »

Én belepattintanám egy nagyobb fém vagy műanyag műszerbdobozba és arra raknék RCA csatikat. Ha tényleg jó megérné megtámogatni külső táppal -a Salas pár ezerből kihozható- és normális USB kábellel -Fapaci árul méterre jóféle ezüst és réz drótot-.

Sziasztok, rendeltem egy HifiMeDiy Sabre USB DAC-ot. Olcsó, nagyon kicsi, de a külföldi fórumokon ár/érték arányban elég jókat írnak róla. 

Annyi a gondom vele, hogy csak 3,5-ös jack kimenete van, emiatt viszont nem tudok olyan IC-kábelt használni, amilyet szeretnék. 

Kérdés: át lehet-e alakítani a kimenetet RCA-ra? Gondolom a doboz felejtős, újba kell áttenni a hely miatt, ez nem gond. Annak is örülnék, ha valaki tudna segíteni a gyakorlati megvalósításban, vagy elmondja, hová forduljak (persze nem ingyen). Nekem nincs hozzá megfelelő eszközöm, amivel normális forrasztást tudnék csinálni (kicsit gányolás lenne a végeredmény.)

Más DAC-om nem volt eddig, úgyhogy összehasonlítási alapom nincs, aki esetleg tud segíteni, annak szívesen megmutatom a kütyüt, ha érdekli.

fengsuhi
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Diy Dac

http://www.ebay.com/itm/Twin-2x-RCA-Pho ... 4d06d83c88
eddig én is eljutottam, de aztán elvetettem az újabb csatlakozást. vagy ezek szerint nem számít?

fengsuhi
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Diy Dac

Sziasztok, rendeltem egy HifiMeDiy Sabre USB DAC-ot. Olcsó, nagyon kicsi, de a külföldi fórumokon ár/érték arányban elég jókat írnak róla. 

Annyi a gondom vele, hogy csak 3,5-ös jack kimenete van, emiatt viszont nem tudok olyan IC-kábelt használni, amilyet szeretnék. 

Kérdés: át lehet-e alakítani a kimenetet RCA-ra? Gondolom a doboz felejtős, újba kell áttenni a hely miatt, ez nem gond. Annak is örülnék, ha valaki tudna segíteni a gyakorlati megvalósításban, vagy elmondja, hová forduljak (persze nem ingyen). Nekem nincs hozzá megfelelő eszközöm, amivel normális forrasztást tudnék csinálni (kicsit gányolás lenne a végeredmény.)

Más DAC-om nem volt eddig, úgyhogy összehasonlítási alapom nincs, aki esetleg tud segíteni, annak szívesen megmutatom a kütyüt, ha érdekli.

csupafül
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 29

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: csupafül »

Szia! Nagyon valószínű. Milyen DAC-ról van szó? Privátban irdd meg! A DAC panelen kisebb beavatkozást igényelhet az I2S fogadása.

Nagyon szimpi ez az Amanero panel.
Kedves Csupafül, tudnám ezt egy koax spdif bemenetes DAC-hoz használni?

Futóművek: Shigaraki clone (SPDIF), Turbonero (tunning amanero, USB) DAC: DIY TPA OPUS (WM8741 chip - mandro kimenőtrafóval), Coincident Extreme IC, DP 300B monoblokkok, ProAc R2.5 clone

fenyő
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 96

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: fenyő »

Nagyon szimpi ez az Amanero panel.
Kedves Csupafül, tudnám ezt egy koax spdif bemenetes DAC-hoz használni?

Vendég

Diy Dac

Foobar kitolja a 32 bitet Amaneroval, a kis ES elfogadja, gond nélkül játszik. Belül lehet hogy eldobja, ESStech sajnos nem sokat árul el a belső múködésről.

csupafül
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Dac

MAC és Linux alatt nem kell driver, windozok alá pedig a gyártó honlapjáról tölthető le a legújabb verzió. Javasolt a kernel streaming beállítás. Én foobar-al és JRiver demo programmal próbáltam ki a PCM lejátszást,  kifogástalanul működik mindkét progival.
A terv DSD képes DAC chip meghajtása, de első nekifutásra ESS SABRE 9022 chip-el próbáltam ki, és itt le is ragadtam egyenlőre. Ez a cég úgynevezett budget kategóriás chipje, mert a 9022-es chip nem tudja a 32 bit-et és a DSD-t sem, csak I2S-t fogad, de beépített opamp-al (és elég jó hanggal) rendelkezik, így nem kell mindenféle kimenetek própálgatásával bíbelődni.  Ráadásul 1 (egy!!!) 3,3 V-os tápot igényel és már repeszt is .
Futóművek: Shigaraki clone (SPDIF), Turbonero (tunning amanero, USB) DAC: DIY TPA OPUS (WM8741 chip - mandro kimenőtrafóval), Coincident Extreme IC, DP 300B monoblokkok, ProAc R2.5 clone

csupafül
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Dac

Persze nemcsak mi figyeltünk fel rá :
http://www.audiodesignguide.com/DAC32/index.html
A panel minősége átlagos, de még így is kb. 2 nagyságrenddel jobb bármelyik ebay-es kínai USB-s kacatnál . A panelre két db ultra alacsony zajó ADP-150 és ADP-151 feszültség reg. került. Az egyik az USB-n érkező 5 V-ból állít elő 3,3 V-ot, a másik pedig ebből a 3,3 V-ból 1,8 V-ot a CPLD-nek. Két jó minőségű oszcillátor is felkerült.

csupafül
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Dac

Mandro fórumtárssal elhatároztuk, hogy beszerzünk egy-egy darabot és menten kizsigereljük . Gyakorlatilag a húsvéti nyuszi, azaz jegesmedve, szállította házhoz. Az én példányom saját képe:

csupafül
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Dac

Az elmúlt év második felében jelent meg egy olasz srác technikai paraméterei alapján ugyancsak igéretes USB-I2S darabja, amely USB-n 384 Khz/32 Bit tudással, DSD ismerettel felvértezve, és az előbbieknél barátságosabb, 75 Euro-s, árával hívta fel magára a  DIY közösség figyelmét: http://amanero.com/

csupafül
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Dac

Ezek nagyrésze USB-I2S átalakító, amivel kiváltható a sokat szidott (koax, optikai) digitális kábel, és az I2S jel(ek) a DAC chipekre általában közvetlenül továbbítható. Két ilyen népszerű és a leírtak alapján kiváló USB-I2S átalakító:
1. A borsosabb árú többcsatornás exaU2I:  http://www.exadevices.com/ 
2. Egy román diy-ers igencsak igényesre sikeredett 100 Euros WaveIO átalakítója: http://luckit.biz/new/?tcp_product=waveio

csupafül
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Dac

DIY USB (384 Khz/32 Bit) DSD DAC_______________________________
Itt a fórumon is egyre gyakrabban előforduló eladó USB kütyük (USB bemenetes DAC-ok, M2Tech Hiface stb..,  és az ugyancsak megszaporodott High-End USB B-A kábelek is jelzik, hogy napjainkban egyre nagyobb teret hódít a PC-s zenehallgatók tábora. Emellett nőtt az igény arra is, hogy lehetőleg a hangminőség is közelítse, ne adj Isten meg is haladja a hagyományos Cd játszók tudását.
Ezek már egyre borsosabb áron elérhetők neves gyártók modelljei esetében. A DIY tábor eddig is kiélhette magát némileg a fenti cuccok (pl. Hiface) módosítgatásaival (elég kockázatos némely esetben), de a fenti trendet jelzi, hogy egyre több DIY-os tervező asztalárol gurul ki egy-egy igéretes nagyágyú.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Lupus DAC befejezve. Bendix katonai 6080-as duplatrióda egyenirányással 6SN7 Sophia Electric csövekkel és rézfólia csatolókondikkal. A tápszűrést 2db 47 mikrós Jensen elektrolit kondi végzi. Az ellenállások Note 2W-os és Shinkoh 1W-os tantálok. A kimenet AN hangkarkábel. A táp kábelezése még változhat, de nagyjából itt a vége a projektnek. Lassan jön a korrektor upgrade.
Nagyon kiegyensúlyozottan és tisztán szól. A Lupus DAC panel a Wolfson chippel nagyon jó alap volt a tuninghoz.

headfi
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 2

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: headfi »

Sziasztok!

Modifikációs kérdésem lenne:
Adott egy DAC amin nincs optikai (toslink) bemenet (van viszont s/pdif rca 24/192 bemenete) és adott egy CD player amin meg csak optikai kimenet van.
A legjobb lenne a DAC-ra tenni egy toslink bemenetet pluszban. Legalábbis én ezt preferálnám, mert van más készülékem amin szintén csak toslink out van ráadásul 24/192-es.
Kérdés, hogy ez lehetséges e (én úgy gondolom, igen) és ha valaki foglalkozik ilyen átalakítással, legyen szíves vegye fel velem a kapcsolatot.
Köszönöm!

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3007

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Philips DAC-960 tube mod ... és most néhány szó a kapott hangzásról:

Az elektroncsöves egyenirányítás és kimeneti fokozat sokat jelentett a zenei élmények mind jobb átélése szempontjából. Igazi erényei az analóg, akusztikus és élő felvételeken hallhatók, ami megfelel az elmúlt évtizedek hangrögzítési gyakorlatának

Mivel újabb, digitálisan rögzített zenei anyagoknak nincs olyan varázsa, mint a 60-as 70-es évek jellegzetes analóg mesterszalag felvételeinek, így érthető és indokolható az új elektroncsöves kimeneti erősítő fokozat beépítése

Üdv: TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3007

Diy Dac

Hozzászólás Szerző: tunerman »

LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”