Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Szerintem írd le pontosan milyen paramétereket akarsz bemérni, azért van egy pár, és eltérő műszerek kellenek hozzá.
Már nem aktuális neki.
Megvettem.

B.A.T.
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: B.A.T. »

Valaki tudna nekem bemérni egy scan speak hangszórót?
Kérdezd meg a PLászlót, hátha vállal ilyeneket.
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Tomi »

Szerintem írd le pontosan milyen paramétereket akarsz bemérni, azért van egy pár, és eltérő műszerek kellenek hozzá.
potatomelon.wordpress.com

repaharcos
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 13

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: repaharcos »

Tintás Bárnsz
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Tintás Bárnsz »

Elsődlegesen passzívban gondolkodom.

Csináld meg aktívban.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Sziasztok, kellene nekem egy profi szakember, aki jó váltókat tervez.

Körülbelül miről lenne szó: Adott egy usq 12,5 lityás doboz, Morel MDT30S tweeter valamint Hi Vi S6_5R woofer.

( Bocsi a fél off-ért...végül is váltókról volt szó )

Ime a dobozom, ne fikázzátok szét, életemben ez a második (az első 15 évesen készült )

Csináld meg aktívban.

Tintás Bárnsz
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Tintás Bárnsz »

Sziasztok, kellene nekem egy profi szakember, aki jó váltókat tervez.

Körülbelül miről lenne szó: Adott egy usq 12,5 lityás doboz, Morel MDT30S tweeter valamint Hi Vi S6_5R woofer.

( Bocsi a fél off-ért...végül is váltókról volt szó )

Ime a dobozom, ne fikázzátok szét, életemben ez a második (az első 15 évesen készült )

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Passzívot se muszáj a dobozba (belülre) szerelni.
Amennyiben a váltóra gondolsz, az nincs is a dobozban.

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Így volt. Egyébként a szenvedést nem maga a hangszóró okozta, hanem inkább a váltóban használt nagy tekercs és a hangszóró egymásra hatása. 3 utas dobozoknál nem ritka az a probléma, amibe én is beleszaladtam, hangszórótól függetlenül. Igen, tudom, aktív váltás... :-) Majd.
Passzívot se muszáj a dobozba (belülre) szerelni.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Nekem is az az álláspontom, hogy nem lehet meghatározni százalékosan, hogy melyik mennyire fontos. Olcsó hangszórókból is lehet olyan hangot csinálni jó keresztváltóval, mint drága, jó hangszórókból egyszerű, olcsó keresztváltóval. És a hangszórókhoz passzoló doboz is legalább ennyire fontos. Az egész végeredmény számít!
30-30-30% hangszóró-váltó-doboz(belsőcsillapítással együtt) és a maradék 10 lehet a madzag. 

Olcsó húsnak híg a leve - ez igaz az alkatrészekre is. Persze kifejezetten arra az esetre gondolok, amikor nem pusztán presztízsből drága egy anyag.

fcs66
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 6

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: fcs66 »

Ez sem biztos, hogy így van! Gondoljunk csak egy back-loaded horn, vagy egy TL, esetleg ennek tömegterhelt változatára. De egy egyszerű reflex is, lehet nem egyszerű!

A váltó, meg a lelke az egész rendszernek. És ez az a pont, ahol legalább annyi múlik, mint a másik kettőn. Én, nem tudok ilyen sorrendet felállítani.

Nekem is az az álláspontom, hogy nem lehet meghatározni százalékosan, hogy melyik mennyire fontos. Olcsó hangszórókból is lehet olyan hangot csinálni jó keresztváltóval, mint drága, jó hangszórókból egyszerű, olcsó keresztváltóval. És a hangszórókhoz passzoló doboz is legalább ennyire fontos. Az egész végeredmény számít!
30-30-30% hangszóró-váltó-doboz(belsőcsillapítással együtt) és a maradék 10 lehet a madzag. 

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Csak hát ebben a hozzáállásodban benne van, hogy ha a konstruktőrnek tetszik is, nem biztos, hogy Neked is bejön a végeredmény. A hangsugárzóknál nincs egy olyan egyenes jó/rossz vonal, ami mentén be lehetne sorolni őket. Aki épít, az a saját szempontjai, körülményei és lehetőségei szerint teszi ezt. Az építtetés egy teljesen más történet számomra, ott sokkal kevésbé garantálható a siker. Ne feledjük el, hol is vagyunk: 

AVX Fórumok → AVX → DIY - csináld magad!

Egyetértek.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Sajnos hangszóróból több található,mint jó konstruktőrböl.
Nálam Kalmi áll az élen.
Sajnos ő már nem vállal ilyen munkát,tehát ő már ki is esett.
Bege ha elkészül a nagy monitorral,akkor majd talán Kalmit ő követi az én listámon.
Bocs de másra jelenleg nem igazán bíznék bármit is.

Csak hát ebben a hozzáállásodban benne van, hogy ha a konstruktőrnek tetszik is, nem biztos, hogy Neked is bejön a végeredmény. A hangsugárzóknál nincs egy olyan egyenes jó/rossz vonal, ami mentén be lehetne sorolni őket. Aki épít, az a saját szempontjai, körülményei és lehetőségei szerint teszi ezt. Az építtetés egy teljesen más történet számomra, ott sokkal kevésbé garantálható a siker. Ne feledjük el, hol is vagyunk: 

AVX Fórumok → AVX → DIY - csináld magad!

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Nem.
Akkor most melyik a fontosabb: a hangszorovalasztas vagy a konstruktőr? Nem egyszerű kérdés ...

Sajnos hangszóróból több található,mint jó konstruktőrböl.
Nálam Kalmi áll az élen.
Sajnos ő már nem vállal ilyen munkát,tehát ő már ki is esett.
Bege ha elkészül a nagy monitorral,akkor majd talán Kalmit ő követi az én listámon.
Bocs de másra jelenleg nem igazán bíznék bármit is.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Most viccelsz?
Nem.
Nem a hangszórókkal volt a gond, hanem a mesterrel.
Akkor most melyik a fontosabb: a hangszorovalasztas vagy a konstruktőr? Nem egyszerű kérdés ...

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Nem vagyok biztos benne, hogy mellenyult.
Most viccelsz?
Nem a hangszórókkal volt a gond, hanem a mesterrel.
Tüű Karcsi ugyanebből csinált sokkal jobb dobozt.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Visszakérdezek:
4 éve gondoltad volna,hogy pagrus ennyire mellényúl?

Nem vagyok biztos benne, hogy mellenyult. Sokkal inkabb arra tudok gondolni, hogy a "kereslet es kinalat" nem talalkozott, magyarul Te mast vartal mint amit pagrus keszített. A Te szemszogedbol mellenyulas volt, a konstruktor oldalarol nem, mert valoszinuleg mas elvarasai voltak az egesz projekttel kapcsolatban. Mindenesetre nem tudom es nem is akarom megitelni a kialakult helyzetet, mert nem voltam ott amikor annak a hangsugarzonak az otlete megszuletett, nem emlekszem, hogy valaha is hallottam volna sem atalakitas elott sem az utan csak olvastam az egeszrol illetve talan pagrus is mondott 1-2 mondatot rola anno. Ennek kapcsan is csak arra tudok utalni, hogy ki milyen szemszogbol latja es iteli meg a dolgokat ... nem azonos oldalon allunk ezert mas a velemenyunk.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- akusztikai mérések

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Megertem, hogy a Te szemszogedbol a hangszorovalasztas a legfontosabb (en is igy gondolkoznek kivulallokent), bar pont a Seas-Fountek dobozod egy (nem tul jo) pelda, hogy nem mindegy ki a konstruktőr. Mindenesetre az en szemszogembol a tervező/konstruktőr a legfontosabb mert ő határoz meg végülis mindent (a hangszorovalasztast is ahogy a kiemelt idezetben leirtam) fuggetlenul attol, hogy DIY projektrol vagy sok 1000db-os gyári hangsugárzó készítésről van szó.
Visszakérdezek:
4 éve gondoltad volna,hogy pagrus ennyire mellényúl?

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

No ugye?

Amint olvastam Fapacinál is a hangszóró választással volt a gond.

Megertem, hogy a Te szemszogedbol a hangszorovalasztas a legfontosabb (en is igy gondolkoznek kivulallokent), bar pont a Seas-Fountek dobozod egy (nem tul jo) pelda, hogy nem mindegy ki a konstruktőr. Mindenesetre az en szemszogembol a tervező/konstruktőr a legfontosabb mert ő határoz meg végülis mindent (a hangszorovalasztast is ahogy a kiemelt idezetben leirtam) fuggetlenul attol, hogy DIY projektrol vagy sok 1000db-os gyári hangsugárzó készítésről van szó.

- akusztikai mérések

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

A mélysugárzót én is kipróbáltam volna (még ma is kipróbálnám) én ajánlottam is neked, mert szimpatikus a paraméterei alapján. 
Így volt. Egyébként a szenvedést nem maga a hangszóró okozta, hanem inkább a váltóban használt nagy tekercs és a hangszóró egymásra hatása. 3 utas dobozoknál nem ritka az a probléma, amibe én is beleszaladtam, hangszórótól függetlenül. Igen, tudom, aktív váltás... :-) Majd.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Hát úgy van, hogy a fülemmel hangolok, nem csak tervező szoftverekkel. Van, aki jól ismert alkatrészekből építkezik, maximum a doboz kialakításán és a váltón változtat. Én teljesen ismeretlen alkatrészeket használtam fel az új dobozomban, ebben benne volt a csere lehetősége is, erről a legelső gondolatnál is szó volt már. A magashoz hasonlóan a váltó és a kábelezés is cserélve lett az építés során, a dobozterv is többször módosult, hiszen erről szól a fejlesztés. Szerintem ennek nincs sok köze a fontossági sorrendekhez.
A mélysugárzót én is kipróbáltam volna (még ma is kipróbálnám) én ajánlottam is neked, mert szimpatikus a paraméterei alapján. 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

No akkor hogy is van ez?
Hát úgy van, hogy a fülemmel hangolok, nem csak tervező szoftverekkel. Van, aki jól ismert alkatrészekből építkezik, maximum a doboz kialakításán és a váltón változtat. Én teljesen ismeretlen alkatrészeket használtam fel az új dobozomban, ebben benne volt a csere lehetősége is, erről a legelső gondolatnál is szó volt már. A magashoz hasonlóan a váltó és a kábelezés is cserélve lett az építés során, a dobozterv is többször módosult, hiszen erről szól a fejlesztés. Szerintem ennek nincs sok köze a fontossági sorrendekhez.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A hangszóróválasztás 50%-os fontosságával egyetértek, a maradék 50-et én nem kategorizálnám.
Igazából én is csak azt akartam írni,hogy a legfontosabb a hangszóróválasztás.
A többi már konstrukciófüggő is lehet.
Egy hagyományos passzív váltós szögletes monitornál kb ez a fontossági sorrend szerintem.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Én is a magasra gondoltam.
No ennyit erről.

Szerintem a hangszóróválasztás a legfontosabb.
Amint olvasom te sem szívesen kalandozol el újabban.
Szerinted mennyire igaz,amit itt írtam?
Fontosság szempontjai:
"Hangszóró választás:50%
Doboz:20%
Váltó+csillapítás:20%
Kábelezés:10%"

A hangszóróválasztás 50%-os fontosságával egyetértek, a maradék 50-et én nem kategorizálnám.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

A magasat már lecserélted, a méllyel meg küzdöttél rendesen, ez nem titok... én írnék róla negatívat, de nekem meg nem mutatod meg!
A magasat kipróbáltam és cseréltem, ez nem titok, többször is írtam róla. Eddig csak az hallotta a dobozomat, aki eljött hozzám. Egyéb demonstrációs megoldásokon dolgozom, de még nincs megfelelő ötletem rá.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”