Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Természetesen nem kerámiát használtam, mert a tapasztalataim szerint sok információt elvesz a hangból, hanem metál-oxidot.
Ezekkel a hangszórókkal ez a legkisebb problémaforrás. A gondok nem itt vannak.

fcs66
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 6

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: fcs66 »

Gratula!  Nem spóroltál a hangszóróval
Nem kicsi a helység egy ekkora álló doboznak?

Eredetileg egy 5X7.30-as nappaliba lett tervezve. Oda pont jó volt. Sajnos el kellett költöznöm, de itt sem vészes. A mostani 3.70X9m, bár a tetőtér miatt inkább3.70X6m, plusz ehhez még egy légtérbe hozzá tartozik egy amerikai konyha, ami 3.30X3.30m és egy közlekedő, ami szintén elég nagy. Tehát légtér az van neki.
Egyenlőre a képen látható módon vannak elhelyezve a dobozok, de lehet, hogy kipróbálom 90fokkal elfordítva, keresztben. Így a közlekedő felé néznének a hangsugárzók.

kripo100
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 24

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kripo100 »

Sziasztok!

Az alábbiakban kérnék segítséget:
Adott egy egy 4 ohmos 2x10W Tripath TA2024 erősítő 1 analóg bemenettel... Ezzel kellene meghajtani 2 db 4 ohmos mély 1 db 8 ohmos mély-közép és 1 db 8 ohmos magas sugárzót...

A magashoz megvan a gyári JBL 135SAT magas-mély-közép hangváltó s a méret miatt kellene ezt a magasat használnom...

Célszerű lenne hangváltót használni vagy kondenzátorral válasszam le és hogyan kössem a hsz-ket az erősítőre? 

Az elektronikához ilyen módon kicsit láma vagyok s így minden segítséget elfogadok. 

Előre is köszönöm szépen.
"Bánj mindennel és mindenkivel úgy, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak."

priusz
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 95

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: priusz »

Sziasztok!
Elkészült a hangváltó a nagy hangsugárzókhoz. 
Elég sokat kellett vele variálni, de az eredmény bőven meghaladja az elvárt hangzást! 
Mostantól jön a hallgatózás mindenféle zenén.
Az esetleges finomítások még hátra vannak, de nagyon biztató az elért eredmény.
Nagy szerencse, hogy a magasra nem kellett ellenállást rakni, mivel az érzékenysége passzol a sok hangszóró összegzéséhez, csak a közepeknek kaptak. Természetesen nem kerámiát használtam, mert a tapasztalataim szerint sok információt elvesz a hangból, hanem metál-oxidot.
A gyári értékű tekercsek nem passzoltak, ezért le kellett tekerni belőlük, amíg össze állt egésszé a váltó. Egyébként három utas 12dB/oktáv meredekségű lett mindenhol.
Sajnos a szoba bebúg egy bizonyos frekvencián, de nem vészesen. Még próbálgatom tologatni a dobozokat, de 1mm mozdítást is meg lehet hallani. A beforgatással is lehet játszadozni még.
A végén eléggé tele kellett rakni töltőanyaggal, mert előtte döngött kicsit, doboz hangja volt. Most már egész jó a mély is.
Most itt tartok, de már meg lehet hallgatni, ha van kedve valakinek. A jövő héten már jönnek hifis barátok, mert kíváncsiak, hogy milyen hangot csináltam úgy kb. 200 ezer-ből. 

Gratula!  Nem spóroltál a hangszóróval
Nem kicsi a helység egy ekkora álló doboznak?
Mozi:HTPC;Denon DVD2930;Pioneer N50A;Denon AVC A1SR;Quad 11 Classic
Zene:Rpi3;Philips Cd150; GoldNote 7Dac;Cayin Mt-35;Dynaco A25

fcs66
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: fcs66 »

Sziasztok!
Elkészült a hangváltó a nagy hangsugárzókhoz. 
Elég sokat kellett vele variálni, de az eredmény bőven meghaladja az elvárt hangzást! 
Mostantól jön a hallgatózás mindenféle zenén.
Az esetleges finomítások még hátra vannak, de nagyon biztató az elért eredmény.
Nagy szerencse, hogy a magasra nem kellett ellenállást rakni, mivel az érzékenysége passzol a sok hangszóró összegzéséhez, csak a közepeknek kaptak. Természetesen nem kerámiát használtam, mert a tapasztalataim szerint sok információt elvesz a hangból, hanem metál-oxidot.
A gyári értékű tekercsek nem passzoltak, ezért le kellett tekerni belőlük, amíg össze állt egésszé a váltó. Egyébként három utas 12dB/oktáv meredekségű lett mindenhol.
Sajnos a szoba bebúg egy bizonyos frekvencián, de nem vészesen. Még próbálgatom tologatni a dobozokat, de 1mm mozdítást is meg lehet hallani. A beforgatással is lehet játszadozni még.
A végén eléggé tele kellett rakni töltőanyaggal, mert előtte döngött kicsit, doboz hangja volt. Most már egész jó a mély is.
Most itt tartok, de már meg lehet hallgatni, ha van kedve valakinek. A jövő héten már jönnek hifis barátok, mert kíváncsiak, hogy milyen hangot csináltam úgy kb. 200 ezer-ből. 

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: baskiria »

Van tipped, hogy mi okozhatja a 300-600Hz közötti lukat?

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: szamóca »

17R626A, 5,5cm-ről mérve a hangszóró közepén. Tudom, tudom, 50cm-ről kéne, de azért ez is így megmutatja miről van szó. egy 17 literes nettó dobozban van, ami 40Hz-re van kb. hangolva. Nincs rajta semmilyen szűrő, direktbe van kötve az erősítőre.

Hmm.. van egy kis eltérés.  1W  1m

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

repaharcos
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 13

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: repaharcos »

Igen ez az a revelator aminek megbirizgálták a közepét...mérni nincs lehetőségem, majd megteszi más.

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 435

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

Ez az aminek szétcseszték a középső részét?
Ha igen,ügyesen megoldottátok.

Azért egy mérésre kíváncsi lennék, hogy mennyit és milyen irányba módosult a hangja!
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Végre elkészültek.."ilyen Scan Speak se fog minden utcán szembe jönni"..tudtommal teljesen egyedi hangszóró lett így a világon!!!!!
Ez az aminek szétcseszték a középső részét?
Ha igen,ügyesen megoldottátok.

Aircirc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 45

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Aircirc »

Nahat ilyen Revelator-okat sem lattam az biztos,kivancsi vagyok mi lesz belole,mik azok 18w-k?

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Eredetileg egy szélessávút rendeltem, ami ugyanez csak tölcsér van a porvédő helyén. Játszottam vele, de nekem nagyon hiányzott a magas belőle, pedig szépen felmegy 15k-ig. Megkérdeztem, hogy esetleg lehet-e ebből valahogy sima mezei hangszórót csinálni, pl. porvédő cserével, és azt a válszt kaptam, hogy nem ugyanaz a kettőnek a tekercse, úgyhogy egyszerűbb egy az egyben cserélni mint tuningolni. Egy ezressel volt több a cséve miatt a sima hangszóró darabonként, így a csere mellett döntöttem, és ezt kaptam. Amúgy a PP membránok nekem valamiért szimpatikusak, valahol olvasgattam is utána, hogy miért van meg minden membránanyagnak a tipikus "hangja", a rezonanciákkal és ezeknek az elnyelésével, tárolásával volt összefüggésben, és ott is arra jutottak, hogy a PP elég jó anyag ilyen szempontból.

Korrekt! És miért éppen ezt a típust választottad a 4 közül? 

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

17R626A, 5,5cm-ről mérve a hangszóró közepén.

Korrekt! És miért éppen ezt a típust választottad a 4 közül? 
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

17R626A, 5,5cm-ről mérve a hangszóró közepén. Tudom, tudom, 50cm-ről kéne, de azért ez is így megmutatja miről van szó. egy 17 literes nettó dobozban van, ami 40Hz-re van kb. hangolva. Nincs rajta semmilyen szűrő, direktbe van kötve az erősítőre.

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 742
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Bodoraudio »

Ja es elfelejtettem ,ezt keszitettem mult nyaron:
Nagyon baba

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 435

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

Végre elkészültek.."ilyen Scan Speak se fog minden utcán szembe jönni"..tudtommal teljesen egyedi hangszóró lett így a világon!!!!!
Az biztos, hogy egyedi! Kérdés milyen lesz a hangja?
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

repaharcos
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 13

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: repaharcos »

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Ngyon jó

Aircirc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Aircirc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Köszönöm a jókívánságokat!
Szeritem a jövő héten kész lesz a váltó. Utána egyeztetés kérdése a meghallgatás.
Egyébként Szigetszentmiklóson lakom.

Szerintem en is bejelentkeznem egy meghallgatasra,   csak meg kell lassam mikor van utam Pestre..persze ha lehet

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Ez így összességében nem hangzik rosszul, főleg, ha figyelembe vesszük az árát. 

Kíváncsi vagyok mit fogsz belőle építeni!

Egyébként Laci nekem is sokat segített régebben, kár hogy már nincs itt. Nekem kifejezetten hiányzik a szarkazmusa.  Ez nem vicc. Ha jól kérdeztél tőle, korrekt választ adott.   
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Na jo nagy hulyesegeket irtam tegnap. A hangszoro 17R626A, a PP membranos. Az xmech nem +-, de 1-1,5centi kiterest siman csinal es nincsenek tulzott mechanikai zajok.

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Red75: ezt holnap kifejtem... szerintem jo hangszoro, de mint mondtam amator vagyok. A szelzaja kicsi, ebbol a szempontbol jo. Atvitelt illetoen nekem van benne egy csunya emeles 1ktol 2kig, szerintem a gyari gorbe erosen atlagolt lehet es ott nem latszik annyira. Shalafi szerint a doboz miatt van, vagy nem jol merek. En meg nem tudom mit gondoljak, meg neki kell futnom parszor. Amugy az xmech brutalis, siman 1,5 centi +- es nem koppan le, minimalis zaj mellett, ez nagyon tetszik. Nagyon puha felfuggesztes. A ragasztasok szepek. A perem nem egy darabbol van hanem mintha egy csikbol lenne kornek osszeragasztva, kicsit latszik a toldas, en lefele forditva szereltem, igy nem feltuno. Szerintem jo hangszoro, de pl sosem hallottam hiviket ami azonos arkategoriaban is jatszik. Na ki is fejtettem :-)

B.A.T.
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: B.A.T. »

Lehet érdemes lesz neki mástól is tanácsot kérnie.
Eddig nem volt vele probléma, nekem is mindig segít ha valamit nem tudok.
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Atc: az fw146 a tbcg es a tn20 toletek szarmazik

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”