Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Bármit is választasz, jól körül kell nézni, mert rengeteg későbbi problémától kíméled meg magad, egy kevesebb tervezési hibát tartalmazó hangszóróval.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Köszönöm szépen

Pont nálatok néztem jó pár HiVi hangszórót, lehet, hogy lesznek majd kérdéseim! Árban és minőségben elég jókat olvastam már róluk

Fogok segíteni amiben tudok.
Olvass bele ebbe a topicba is.
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... _st__10460
Itt rengeteg értékes infót fogsz találni.A csevegések nagy része folyamatosan törölve volt.

Kray
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Kray »

Én örülök,ha belefogsz.
Sok szaki van,aki ha akar,tud segíteni.
Én a Hivi hangszórókban tudok segíteni.Szerintem ettől drágábbakat ne válassz.
Ha ezekből építesz,akkor a végén jobban tartja az árát,mintha SAL lenne benne.
Azokat a kész dobozokat azért ajánlottam,mert szinte hangszóró áron megvehetők.

Sok sikert a dobozhoz.

Itt találsz elég sok kitről dokumentációt:
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... e__st__120

Köszönöm szépen

Pont nálatok néztem jó pár HiVi hangszórót, lehet, hogy lesznek majd kérdéseim! Árban és minőségben elég jókat olvastam már róluk

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Elvégre ez a fórumok lényege

Szocsa köszönöm szépen a szoftverek nevét

Én örülök,ha belefogsz.
Sok szaki van,aki ha akar,tud segíteni.
Én a Hivi hangszórókban tudok segíteni.Szerintem ettől drágábbakat ne válassz.
Ha ezekből építesz,akkor a végén jobban tartja az árát,mintha SAL lenne benne.
Azokat a kész dobozokat azért ajánlottam,mert szinte hangszóró áron megvehetők.

Sok sikert a dobozhoz.

Itt találsz elég sok kitről dokumentációt:
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... e__st__120

Kray
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Én még mindig azt mondom,hogy begyél egy kész diy dobouzt.Azzal is tudsz kísérletezgetni és rengeteg pénzt spórolni.
Majd a végén írd össze,ha nem hallgatsz rám,hogy mennyibe került a doboz.

Ha készítek valamit, arról lesznek dokumentációk is Aztán majd megnézzük, hogy mi sült ki belőle. Az biztos, hogy esztétikusan fog kinézni, aztán, hogy hangzásra milyen lesz, az már más kérdés, de bízom a legjobbakban

Én sem a doboztól félek, hanem a mérésektől és hasonlóktól, de hobbi gyanánt szerintem megfelelő és jó ideig el leszek vele és az elméleti résszel Na meg a belső tervek a dobozoknál megmaradhatnak, csak egyedi szép esztétikus külsőt szeretnék nekik jó hangminőség mellett.

Na meg azért vannak itt páran, akik értenek hozzá, ha kérek segítséget, hogy elakadtam majdcsak tud valaki valami okosat mondani. Elvégre ez a fórumok lényege

Szocsa köszönöm szépen a szoftverek nevét

Vendég

Hangsugárzó építés

Ez hosszú évek munkája, programok ide, vagy oda.

atc, azt írta, hogy asztalosa van, a doboz lehet, hogy nem lesz akkora gond.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Igazából azt szerettem volna, hogy milyen hangszórónak, mekkora doboz kell kb., hogy ne erősítse fel az adott tartományt.

De azt hiszem, hogy találtam egy progit, illetve egy jobb blogot is, amin eltudok indulni.

Én még mindig azt mondom,hogy begyél egy kész diy dobouzt.Azzal is tudsz kísérletezgetni és rengeteg pénzt spórolni.
Majd a végén írd össze,ha nem hallgatsz rám,hogy mennyibe került a doboz.

szocsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: szocsa »

Köszönöm szépen
Igazából megpróbálkozok vele, mert a hobbi mindig pénzbe kerül és sikerélmény is lehet a sok anyázás után

Annak a szimulátornak a nevét megtudná valaki mondani, hogy mi, mert nem igazán találom

Speaker Workshop pl. egy ingyenes erre alkalmas program, gondolom Bassbox kell még, a többség itt a fórumon LSPcad-el csinálja. Egy bevált tervet megépíteni szerintem is sokkal célravezetőbb, de ha hobbinak kell akkor megértem, viszont azt vedd figyelembe, hogy még egy profi hangfalépítőnek(mérnöknek) is rengeteg munkájába kerül egy jó váltót összehozni, persze az igaz, hogy egy tankönyvszerű váltót méréssel hangolva gyorsan egy közepes hangot el lehet érni és sokan itt állnak meg.
r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden

Kray
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Mit szeretnél szimulálni?

Igazából azt szerettem volna, hogy milyen hangszórónak, mekkora doboz kell kb., hogy ne erősítse fel az adott tartományt.

De azt hiszem, hogy találtam egy progit, illetve egy jobb blogot is, amin eltudok indulni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11000
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Annak a szimulátornak a nevét megtudná valaki mondani, hogy mi, mert nem igazán találom

Mit szeretnél szimulálni?

Kray
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Egyetértek, de ha mindenáron építeni akarsz akkor nézz valami kész projektet a neten és egyet építs meg.

itt vannak jók:

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudsp ... structions

Köszönöm szépen
Igazából megpróbálkozok vele, mert a hobbi mindig pénzbe kerül és sikerélmény is lehet a sok anyázás után

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1685

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Egyetértek, de ha mindenáron építeni akarsz akkor nézz valami kész projektet a neten és egyet építs meg.

itt vannak jók:

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Szeretnénk neki fogni egy asztalossal egy DIY doboz elkészítésének

Bármi ami segítheti a munkánkat össze tudnátok foglalni (programok(ha jól tudom van szimulátor ami a hangszórók adatai alapján tud segíteni, hogy milyen dobozt kellene építeni), olvasmányok, stb

Köszönjük előre is!

Szerintem vegyél itt az apróban egyet.
Az anyag költségen meg tudod venni némelyiket.
Csak a pénzed fogod kidobni.
Megtanulni meg nem ennyire egyszerű,mint gondolod.

http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... 0mm-doboz/
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... try1348778
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ge__st__20

Kray
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Szeretnénk neki fogni egy asztalossal egy DIY doboz elkészítésének

Bármi ami segítheti a munkánkat össze tudnátok foglalni (programok(ha jól tudom van szimulátor ami a hangszórók adatai alapján tud segíteni, hogy milyen dobozt kellene építeni), olvasmányok, stb

Köszönjük előre is!

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 831

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Hát meg kell mérni az induktivitásokat.

Hangolás és dobozfüggő az átmérő, de szerintem az 50mm már elfogadható lenne.

Esetleg megtudnád mérni nekem őket?

Hátlapra nem akarok, előre pedig csak ez fér.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Vendég

Hangsugárzó építés

Hát meg kell mérni az induktivitásokat.

Hangolás és dobozfüggő az átmérő, de szerintem az 50mm már elfogadható lenne.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Nem ismerem azt a hangváltót, nem tudom mik vannak benne, de szerintem Szatmári S. tudni fogja az üzemben, rá kell kérdezni.

Már kérdeztem, nem tudja ő sem. No, majd meglátjuk. Egy biztos, hogy a csatlakozó és a tekercsek miatt érdemes foglalkoznom vele. Ha sikerül valahogy kideríteni az értékeit, akkor majd később módosítható.

Mekkora keresztmetszet volna jó?
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Vendég

Hangsugárzó építés

Kb. ilyesmire tippeltem volna. Kicsi a keresztmetszet.

Hogy miért nem lesz jó? Mert maga a hangszóró nem jó. Mivel 4k-nál van a második nagyobb berezgés, ott semmiképp nem lehet keresztezni, és írtam lentebb is, hogy az emelkedő trendet is kompenzálni kell majd 1,5-2k fölött. Nem ismerem azt a hangváltót, nem tudom mik vannak benne, de szerintem Szatmári S. tudni fogja az üzemben, rá kell kérdezni.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

És a keresztmetszete jó? Mekkora átmérőjű csőnek felel meg?

A váltóról akkor tudok bővebben, ha legalább az alkatrészek értékei megvannak. Ha elektromosan 4000Hz-nél keresztez, abból nem sok jó lesz szerintem.

8,71 cm2 az kb D=3,4 cm

Cabasse Tobago-t néztem ki, illetve rendeltem meg hozzá.
szinte mindegy, hogyan és mivel váltod
Miért nem lesz jó? Lejjebb kellene váltani? A kondenzátorokkal lehet rajta finomítani esetleg. De nem tudom, hogy milyen értékűek benne a tekercsek.

Vendég

Hangsugárzó építés

És a keresztmetszete jó? Mekkora átmérőjű csőnek felel meg?

A váltóról akkor tudok bővebben, ha legalább az alkatrészek értékei megvannak. Ha elektromosan 4000Hz-nél keresztez, abból nem sok jó lesz szerintem.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Ismerni ismerem a csövet, de még látni nem láttam, a keresztmetszetet kell megnézni, hogy elegendő-e, és a hangolási frekvenciát. Sajnos ha nem megfelelő, ezt a csövet nehéz meghosszabbítani.

A hangolás, vagy a doboz reflexesítése helyiség- és elhelyezésfüggő is,

Váltással kapcs. nem sokat tudok segíteni...

Elég lenne a hossz. 10 cm, az 33Hz, a 14 Literes dobozban. 45-50Hz-hez kb.4 cm elég lesz.
Az volna még a kérdésem, hogy az előlapra tenni érdemes volna-e a r.csövet?
Igazából surround doboz lesz. Polcon hátul-fent. 18nm szoba, mögötte nincs fal. Azért volna jó, ha előre nézne a r.nyílás.
A dóm ugyanaz lesz, mint a front hangfalakban.
Akkor jó lesz az a váltó, amit említettem.

Vendég

Hangsugárzó építés

Ismerni ismerem a csövet, de még látni nem láttam, a keresztmetszetet kell megnézni, hogy elegendő-e, és a hangolási frekvenciát. Sajnos ha nem megfelelő, ezt a csövet nehéz meghosszabbítani.

A hangolás, vagy a doboz reflexesítése helyiség- és elhelyezésfüggő is, egy kisebb méretű csillapítatlan szobában falhoz közel, lehet, hogy jó volna még a zárt, de egy átlagos 20m^2 körüli lakószobában valószínűleg nagyon gyenge lenne zárt dobozként mélyben (így ránézésre a T-S alapján).

Ami még eszembe jutott, lehet, hogy egy agresszívebb bejáratással, vagy membránszél-cserével lehetne lejjebb is tornászni a rezonancia pontot.

Váltással kapcs. nem sokat tudok segíteni, 1k fölött össze-vissza rezonál, szinte mindegy, hogyan és mivel váltod, csak arra kell figyelni, hogy trendjében nagyjából egyenes legyen, ne emelkedő jellegű.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Ha mindenképp reflex dobozt szeretnél, .
Másik dolog. A kompenzáló gyűrűt el lehet távolítani valahogy? Lehet, hogy segítene picit.

Mindenképp nem. Csak jó lenne az alsó határfrekvenciát lejjebb tolni.
valamilyen csatolt üreges kivitelt javasolnék
Mivel a doboz már kész, így nem tudom azt kivitelezni.
vehetnél egy olyan drivert, amivel egyszerűbb dolgod lenne.
jó lesz az.

Hát ez sem egy matyóhímzés. Lehet reflexesíteni, a szokásosnál kicsit több csillapítóanyaggal a dobozban. Már ha kell a mélytartománya teljes sávban.
És, hová tegyem a r.csövet? A ferde előlapra jó volna az a keskeny? (Biztosan ismered, logotech-es.) Hátra nem annyira szeretnék, mert mindig macerás utána elhelyezni a dobozt miatta.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: bege »

Ha mindenképp reflex dobozt szeretnél, valamilyen csatolt üreges kivitelt javasolnék. Ennek a kivitele, bonyolultabb, aminek a megvalósításából, vehetnél egy olyan drivert, amivel egyszerűbb dolgod lenne. Ettől eltekintve maradnék a zárt doboznál.
Másik dolog. A kompenzáló gyűrűt el lehet távolítani valahogy? Lehet, hogy segítene picit.

Vendég

Hangsugárzó építés

Hát ez sem egy matyóhímzés. Lehet reflexesíteni, a szokásosnál kicsit több csillapítóanyaggal a dobozban. Már ha kell a mélytartománya teljes sávban.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”