Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Aktív hangsugárzó építés

Sonny

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Sonny »

Ezt ismered?
Nincs kompressziós kamra, de a hatásfok 107dB/W/m. 1kHz-től lehet váltani, 30kHz-ig szinten van. és mellesleg 2000W impulzusteljesítményt még elvisel (137dB!!!) sokkal kisebb a torzítása nagy hangnyomáson, mint bármi más hangszórónak.
Létezik hozzá waveguide is. Nem olcsó, de nem is horror ár.

http://www.eventpro.hu/a_technikaerteke ... ageac.html

a kirk audio hangflakban volt ilyen.
Most árat nem láttam, de 100e fölött volt régn is az ára

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5227

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Új projectemhez olyan magassugárzót keresnék, ami valós 24 dB/oktáv meredekségű aktív váltással, jó off axis válasszal, alacsony torzítással, 1500 Hz-től üzemeltethető.

Ezt ismered?
Nincs kompressziós kamra, de a hatásfok 107dB/W/m. 1kHz-től lehet váltani, 30kHz-ig szinten van. és mellesleg 2000W impulzusteljesítményt még elvisel (137dB!!!) sokkal kisebb a torzítása nagy hangnyomáson, mint bármi más hangszórónak.
Létezik hozzá waveguide is. Nem olcsó, de nem is horror ár.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Ha "megelégszem" az egyszerűbb felállással, akkor ilyesmire gondoltam. A baloldali a sub hangszóró 100-200 Hz környékéig, a jobb oldali a mélyközép 200 Hz-től 2 kHZ-ig, és felette a magassugárzó 2 kHz-től. A magastól balra egy rackméretű "fiók" az elektronikáknak és a kezelőszerveknek.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

A mélysugárzó dobozonként 1 vagy 2 darab ilyen SEAS L26RFX/P lesz, és vagy szubként 100 Hz környékéig, vagy mélyként kb 200-250 Hz ig fog dolgozni.

A mélyközép sugárzó dobozoként 1 vagy 2 db ilyen SEAS A26RE4 Classic lesz:
Ha kettő lesz, akkor valószíűleg két sávra lesznek osztva.
Tudom hogy a nagy átmérőjű középhangszóró nem feltétlen előnyös az irányítottság miatt, de kifejezetten nagy felületű közepet szeretnék, mert tapasztalatom szerint egész másképp, sokkal élethűbben tudnak megszólalni mint a hagyományos kisebb felületű középsugárzók!

Egyébként még egy ekkora hangszórónál is "csak" 2 kHz fölött kezd határozottan elválni az on axis és a 30 fokos mérés. Tehát 2 kHz-ig felengedhető.

Magasban is azt hiszem maradok a SEAS-nál és azon belül is a Milennium-nál, ha sikerül valahonnan szerezni. Bár a 2 kHZ-et 24dB/oktáv meredekséggel már bármelyik jobb minőségű dóm tudja, mégis ilyet szeretnék. Ez nálam régi szerelem. Ez a project megérdemli, hogy bele kerüljön.

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1185

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: violin »

A legnagyobb királyság a falba süllyesztés lenne, de ez nem megoldható egy társasházi lakásban!

Dehogynem! A szomszédok biztos örülnének... ....este 8-kor átmenni,hogy öööö...izé....bedughatnám ezt a kábelt.......
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Sonny

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Sonny »

drivereknél még a beyma:
http://profesional.beyma.com/ingles/pdf/CP380M.pdf

és RCF - 18sound is jó:
http://www.eighteensound.com/index.aspx ... ct&pid=193

alacsonyan váltható. Beymát hallottam PA hangfalban, meggyőző - habár ott a hangnyomás fontosabb.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Igen, ez már nagy project. Falra akasztós lenne?

A legnagyobb királyság a falba süllyesztés lenne, de ez nem megoldható egy társasházi lakásban!

Mivel a hely korlátozott, és a hallgatási táv se túl nagy (kb 3 méter), ezért kifejezetten kis mélységű hangdobozt készítenék, ami bírja a teljes falra tolást. A felhasznált driverek nagyjából már körvonalazódtak.
Szeretném monitornak (tehát állványosnak) elkészíteni, de természetesen a méretet a hangszórók térfogatigénye szabja meg.

Egy biztos, zárt lesz.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

A következő projectem egy nagy felületű 4-5 hangszórós midfield / farfield aktív monitor lesz. Nem garantálom, hogy külön elszeparált dobozban lesz az elektronika, de majd még kiderül.

Igen, ez már nagy project. Falra akasztós lenne? Egyébként találtam még valamit, ami a korábbi kérdésed szempontjából érdekes lehet. Earl Geddes használja őket Gedlee hangsugárzóiban;

http://www.bcspeakers.com/product.php?id=16
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

A döntés és a választható megoldás pedig Kalmi kezében a következő lehetséges projectjéhez.

A következő projectem egy nagy felületű 4-5 hangszórós midfield / farfield aktív monitor lesz. Nem garantálom, hogy külön elszeparált dobozban lesz az elektronika, de majd még kiderül.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Picit vonatkoztassatok el a weblapoktól, meg úgy ámblokk az internettől. Akár a PMC, a Westlake, a Nola, de a Lipinski is készít olyan összeállításokat, amilyeneket említettem. Az elv az érdekes, hogy ne legyen együtt a hangszórókkal az erősítő és passzív vagy aktív váltó a dobozban, nem pedig az itt ott olvasott részinformációk. A döntés és a választható megoldás pedig Kalmi kezében a következő lehetséges projectjéhez.
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Keveritek a szezont a fazonnal!

Ez a Lipinski semmi extrát nem csinál, mint beleépít egy erősítőt egy állványba, és meghajtja vele a teljesen passzív váltós hagyományos hangdobozát. Nincs aktív váltás, persze ettől még lehet biamplifikálás vagy bikábelezés, de az aktív váltásos multiamp kizárható.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Tomi »

Azért szerintem menne ez magától is, "belekérdezés" nélkül, ugyebár…

Ezt azokra a passzív hangsugárzókra használják, amelyek bi, tri, vagy quad amplifikált hajtásra vannak előkészítve, és a gyártó nemcsak ajánl, hanem vagy hozzá konstruál (pl. Lipinski), vagy hozzá módosít (pl. PMC, korábban A/B Brystont, ma egyre inkább egy D osztályút) a hangsugárzó doboztól függetlenül elhelyezett erősítőt, erősítőket, kvázi aktivizálva a hangsugárzókat. A Lipinski az erősítőket a maga praktikus módján, a nagyon merev állványban helyezi el, vagy állónál egy független alsó dobozban.
>

Magyarán vonal szintű jelet vált szét passzívan, és rakja utána a végfokokat, ha jól értem. Vagy minden végfokkal erősített jel után passzív váltó van, ami aztán dedikáltan hangszórókra van küldve. Azért kérdeztem, mert így nem nagyon hallottam ezt a kifejezést. Egy váltó aktív vagy passzív; az, hogy a hangszórók egyenként vannak erősítve, még nem aktivizálás, erre a multiamplikálás szót hallottam eddig.
potatomelon.wordpress.com

Vendég

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A Lipinski az erősítőket a maga praktikus módján, a nagyon merev állványban helyezi el, vagy állónál egy független alsó dobozban.
A jobb- és baloldali csőregiszterek hűtésként is funkcionálnak? Folyadékhűtéssel tényleg praktikus lenne, bár egyben erős túlzás is

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Passzívan aktivizált, az meg mi?

Azért szerintem menne ez magától is, "belekérdezés" nélkül, ugyebár…

Ezt azokra a passzív hangsugárzókra használják, amelyek bi, tri, vagy quad amplifikált hajtásra vannak előkészítve, és a gyártó nemcsak ajánl, hanem vagy hozzá konstruál (pl. Lipinski), vagy hozzá módosít (pl. PMC, korábban A/B Brystont, ma egyre inkább egy D osztályút) a hangsugárzó doboztól függetlenül elhelyezett erősítőt, erősítőket, kvázi aktivizálva a hangsugárzókat. A Lipinski az erősítőket a maga praktikus módján, a nagyon merev állványban helyezi el, vagy állónál egy független alsó dobozban.
>

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Srácok!

Aki kíváncs ezekre a dobozokra, jöjjön! Komolyan megéri! Horgas-Meola páros még nem szólt ebben a szobában ennyire korrektül! Nem dícsérem többet, nem akarok önfényező lenni, de most hogy mérve össze lett lőve, kezdenek bejáródni a driverek, elcsatoltam az állványtól egy rugalmas alátéttel és megdöntöttem néhány fokkal hátrafelé, hogy felém nézzen az előlap.... hát besza-behu. Sejtettem, hogy jó lesz, de ennyire nem számítottam ettől a konfigurációtól!

Érdekelne a véleményetek!

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

A ribbonok mocskosul torzítanak alacsony frekiken.

No akkor ezek is kilőve.
Morelekből van még valamennyi raktáron.Azokat is nézted?

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Sajnos ez tényleg igaz.

És ez?
Más ötletem nincs a mi választékunkból.

NeoCD3.5H

http://www.fountek.n...ducts.asp?id=43

A ribbonok mocskosul torzítanak alacsony frekiken.

A T35 ös Exotic egész jó lehetne. Nagy lengátmérő, alacsony rezonanciafreki, és nagy lineáris kitérés. Az off axisa lehetne viszont jobb, és a torzítási adatai sem ismertek, valamint 16 k fölött erős esésbe kezd!

http://seas.no/index...=239&Itemid=224

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: -8

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: p.audio »

Azért a miértjét is leírhatnád...

...meg azt is, hogy miért ajánlasz egy teljesen hétköznapi 25 mm-es dómot ráadásul 1100 Hz-es Fs-el, 1500 Hz-es váltásra?

A tölcsérekkel éppen az alsó traktust emeled ki,ami éppen pofon a hőn áhított egyenletesen emelkedő átvitelnek,illetve a diszperziónak,de te tudod ami feltétele a jó off-axisos átvitelnek.
Az meg,hogy miért ajánlok egy 1050Hz fs-jú hangszórót.Csak azért mert például ez megfelel az off axisos feltételednek.Ja hogy magas a rezonanciafreki,na bumm.Épp ezért írtam,hogy reménytelen a kihívás együtt a 1,5kHz-el.Kompromisszum nélkül nem megy.De hogy ezt egy hétköznapi 25-ös domnak nevezni,hát nem tudom,sok ilyennel nem találkozni manapság,sajnos...:-p

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Sajnos ezek a magnetosztatikus hangszórók vertikális irányban szintén brutálisan irányítottak! S

Sajnos ez tényleg igaz.

És ez?
Más ötletem nincs a mi választékunkból.

NeoCD3.5H

http://www.fountek.n...ducts.asp?id=43

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Hibás gondolat.

Azért a miértjét is leírhatnád...

...meg azt is, hogy miért ajánlasz egy teljesen hétköznapi 25 mm-es dómot ráadásul 1100 Hz-es Fs-el, 1500 Hz-es váltásra?

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: -8

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: p.audio »

... és lehet kéne fabrikálni valami jó kis waveguide-ot hozzá, hogy segítse az off axis átvitelt és az egyenletes spektrumú lesugárzást!

Hibás gondolat.
Az LPG 26T esetleg,ha még lehet kapni,de a 1,5kHz váltás nem fog menni.Erre nem nagyon találsz alkalmas hangszórót.Fel kell menni 2,5-3kHz-ig és jó lesz.Vagy ez.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

egy próba erejéig ezt kipróbálnám:
http://www.ebay.de/i...U-/230586007831

Sajnos ezek a magnetosztatikus hangszórók vertikális irányban szintén brutálisan irányítottak! Sajnos szóba sem jöhetnek erre a felhasználásra.

Néztem komressziós drivereket, tölcsérrel, de csúnyák és nagyok, és nem tetszik az átvitelük.

Egyre inkább csak dómban gondolkodom, és lehet kéne fabrikálni valami jó kis waveguide-ot hozzá, hogy segítse az off axis átvitelt és az egyenletes spektrumú lesugárzást!

Bár lehet kapni készen is ilyesmit:

Természetesen elektronikusan kompenzálni kell az átvitelét, de ez nem olyan nagy kaland!
http://seas.no/image...et/dxt_seas.pdf

Az egyébként óriási előnye a Genelec-nek, hogy minden dobozuknál az előlapból van kialakítva a magas waveguideja, és valóban nagyon egyenletes az átvitel ha leülök, ha felállok, ha járkálok a szobában, míg egy hagyományos doboznál ez nagyon nem így van.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

A ring radiátorok nagyon rossz off-axis átvitellel bírnak...

Igen, pont ezt vizsgálgattam én is! Köszi!

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Aktív Hangsugárzó Építés

egy próba erejéig ezt kipróbálnám:
http://www.ebay.de/itm/HiVi-Research-Sw ... 0586007831

Árban közel van a Millenniumhoz, másban sajnos jócskán lemarad.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Aktív Hangsugárzó Építés

Elismerésem az igyekezetedhez.

Nem feltétlenül a kérdésedre válaszolva, mert épp' fogalmam sincs, hogy az 1"-os Vifa neodymium ring radiator tweeterek belga habbal milyen specifkációval készültek, de ha a te ambicióddal gondolkodnék, és egy igazán komoly stúdiós felszereltségű ám otthoni, nevezzük audiophile zenehallgatásra is kiváló alternatíva megépítésén gondolkodnék, nem mennék el a Lipinski Sound passzívan aktivizált rendszerei mellet, amely tradíció pl. a PMC Bryston párosnál is visszaköszön.

Ezzel a megoldással két legyet ütnél egy csapásra, aktív is lehetne, annyi útban amennyiben akarod, és az erősítő is kívül dolgozna, olyan modullal, dobozban, kábelezéssel stb., amilyenben szintén akarod. És azonnal nyugalmat teremtenél az erőben!
>

Passzívan aktivizált, az meg mi?

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”