Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Aktív hangsugárzó építés

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Tomi »

A keresztváltót megrendeltem Ausztráliából, ha minden igaz 8 db lesz.
4 utas lesz, így vágható az alja, illetve szubot is lehet hozzá csatlakoztatni. Még a végén kész kis modulos felépítésű stúdió hangrendszer lesz ebből. Lenyomjuk a Genelecet.

potatomelon.wordpress.com

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Nekem nem lesznek hűtőbordáim, hehe.

JÉGERŐ legyen veled!

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Aktív Hangsugárzó Építés

Fülelek mondataid javaslom komolyan venni.

Nekem nem lesznek hűtőbordáim, hehe.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3001

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: earforce »

Fülelek mondataid javaslom komolyan venni.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Na valahogy így:

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Fémlapot honnan szerzel hátra?

A metalloglobusra gondoltam, de még nem jártam utána.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

A dobozból csak a 6 vezeték (3 hangszóró) lesz kihozva a belső hátlapon keresztül, mint ennél a 1031-es Genelecnél:

Az én dobozomnál a nagy méretű toroid miatt az alsó részt még mélyebbre kellett kialakítani. Az árokban foglal helyet majd a trafó, a Graetz híd és a 4 puffer elkó.
A felső részbe megy a 4 végfok csatorna és az aktív elektronika áramköre. Az egészet egy 5mm vastag alulemez fogja lezárni, és ehhez lesznek belülről felrögzítve a végfokpanelek hűtőbordástul ez a nagy felületű alulemez további hűtést ad az erősítőknek.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ajánlom figyelmetekbe a hűtőbordák rezgéscsillapítását. Ezt szilikongumicsövek, vagy parafa darabok beszorításával lehet elérni. Más anyaggal is lehet kísérletezni, a fontos, hogy a 50-60 fokot is elbírja térfogatváltozás nélkül, valamint a természetes ventillációt ne akadályozza. Ha a hangdobozban lesznek az elektronikák, akkor fokozottan rezegnek a bordák. Húzd végig a kezedet/körmödet a bordákon, és máris hallod, hol rezonálnak (300-5000Hz), a lecsengés a pengetés idejéhez képest tízszer hosszabb ideig tart.
Ezt a tuningot bárki kipróbálhatja a meglévő erősítőjén. A rövid tollú bordák kevésbé rezonálnak, mint a hosszú bordák, de ott is érdemes megcsinálni. A csillapítás hatásossága azonnal megállapítható "kézmozgatással"
Hogy mit lehet hallani? Nyugodtabb hangzás, tisztább közép és magas tartomány.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Aktív Hangsugárzó Építés

A beépítésre váró végfokpanelek és a tápegység, két db 320 VA-es toroiddal.

Masszív lesz a hang.
És lesz elég hely nekik? Fémlapot honnan szerzel hátra?

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

A beépítésre váró végfokpanelek és a tápegység, két db 320 VA-es toroiddal.

Vendég

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Nyilván hallottál Spendort bitumennel és nélkül is különben nem állítanád ilyen magabiztosan, hogy a kenés ennek a következménye. A basszus pontatlansága (ken) több dolog miatt is lehet. Kapásból, legalább 2 dolog eszembejutott.

Nem én mondom, hanem (ismeretterjesztő szakirodalomban) először valami Martin Colloms pedzgette - talán hallottál valamit róla:)

Spendor: az újabb dobozaik alul is pontosabbak és gyorsabbak a régieknél, de tény, hogy még az S100-nak is a basszusát szokták elővenni, ha már muszáj belekötni. A bitumenlapról konkrétan tapasztalt DIY-esek mondják. Alábbi ábrán jól látszik a működése. Energát nem sokat nyel el, inkább a mechanikus rezgőkör jóságát befolyásolja.

Természetesen más okai is lehetnek az elkenődött basszusnak, és mindig a végeredmény egyensúlya a lényeg.

ABno
Isten Hozott! :)
Értékelés: 6

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: ABno »

Van Mezőkövesden egy cég , autóalkatrészeket gyártanak , seb.váltó ház , vezérműtengely stb. . Ott dolgozol ?

1.Beomaster 4000 + Beovox s45-2
2.Beomaster 4000 + Beovox 3000 Mk II
3.Beomaster 4000 + Beovox s45-2

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

A Spendorokban valóban van bitumen, de nem kereskedelemben megvásárolható bitumenlap (mellesleg még az ő spéci megoldásuk is ken, az előnyök mellett). Szerintem a többiben se, habár a Dynonál nem csodálkoznék különösebben:)

Nyilván hallottál Spendort bitumennel és nélkül is különben nem állítanád ilyen magabiztosan, hogy a kenés ennek a következménye. A basszus pontatlansága (ken) több dolog miatt is lehet. Kapásból, legalább 2 dolog eszembejutott.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Van Mezőkövesden egy cég , autóalkatrészeket gyártanak , seb.váltó ház , vezérműtengely stb. . Ott dolgozol ?

Exir? v. Remy Automotive?
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

...felajánlanám,hogy segítek a kedves fórumtársaknak pl az előlapok kimarásában,de félek nem sokan jönnének el ezért a sötét borsodba... de ha bármiféle bonyolultabb marást szeretnétek ( amihez kell a cnc ) szóljatok,igaz csak 2.5D-s a gép,de megoldunk sok mindent

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

Köszönjük a felajánlást! Nagyon kedves vagy!

ABno
Értékelés: 6

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: ABno »

...felajánlanám,hogy segítek a kedves fórumtársaknak pl az előlapok kimarásában,de félek nem sokan jönnének el ezért a sötét borsodba... de ha bármiféle bonyolultabb marást szeretnétek ( amihez kell a cnc ) szóljatok,igaz csak 2.5D-s a gép,de megoldunk sok mindent
1.Beomaster 4000 + Beovox s45-2
2.Beomaster 4000 + Beovox 3000 Mk II
3.Beomaster 4000 + Beovox s45-2

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11305
Kapcsolat:

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A Spendorokban valóban van bitumen, de nem kereskedelemben megvásárolható bitumenlap (mellesleg még az ő spéci megoldásuk is ken, az előnyök mellett). Szerintem a többiben se, habár a Dynonál nem csodálkoznék különösebben:)

Az olcsóbb Dynaudiok magukban is csúnyán kenik a hangot bitumentől függetlenül.

Vendég

Aktív Hangsugárzó Építés

Nem láttam minden monitort belülről, de ami most gyorsan eszembe jutott: EV, Quested, Spendor, Dynaudio, Dynacord, McKenzie

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11305
Kapcsolat:

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Az ipari talán nem párolog? Szerencse kérdése, hogy a kipárolgás mennyire kompatibilis a membránszéllel. Régi Vifa mélyközepes dobozhoz biztos nem ajanlanám, annak a pereme még a napsütést se szerette... egyébként miféle gyári stúdiómonitorban láttatok efféle, bitumenlapos technológiát?

Nem láttam minden monitort belülről, de ami most gyorsan eszembe jutott: EV, Quested, Spendor, Dynaudio, Dynacord, McKenzie

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Aktív Hangsugárzó Építés

egyébként miféle gyári stúdiómonitorban láttatok efféle, bitumenlapos technológiát?

pl dynaudio

Vendég

Aktív Hangsugárzó Építés

...

Vendég

Aktív Hangsugárzó Építés

semmilyen kárt nem tett benne a bitumen, bár én iparit használok
Az ipari talán nem párolog? Szerencse kérdése, hogy a kipárolgás mennyire kompatibilis a membránszéllel. Régi Vifa mélyközepes dobozhoz biztos nem ajanlanám, annak a pereme még a napsütést se szerette... egyébként miféle gyári stúdiómonitorban láttatok efféle, bitumenlapos technológiát?

elektrorudi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 150

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

Tudományos igényességű vizsgálatokat nem végeztem, de az 5 évvel ezelőtt készített dobozommal éppen ma találkoztam és látszólag/hallhatóan semmilyen kárt nem tett benne a bitumen, bár én iparit használok, nem ilyen flancos hifiset.

switch
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 28

Aktív Hangsugárzó Építés

Hozzászólás Szerző: switch »

Kalmié is az ;-)
EA057 alapú Audiosphere EL34 PP monoblokkok by Kalmi, Yamaha CD-X 1060 CD + Audiolab M Dac+ , Triangle Antal ES. Power-R RCA, digit IC és hangfalkábel.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”