Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

gerenis
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: gerenis »

Huuu köszönöm a lehetőséget! Egyenlőre még nincs doboz. Illetve még a hangszóró típusok sincsenek 100%-ra eldöntve.

Kedves rvm12i! És milyen árkategóriában gondolkozol hangszóró ügyben? Szerintem érdemes minőségi hangszórót venni, ha az ember nem akar együttélni a hangfala színezett hangjával. Gondolok a távol keleti tucatárukra, mint pl. a Somogyi, HiVi és MNC. Lehet hogy jól néznek ki de színezett a hangjuk.
Ha kétutas hangfalat akarsz, aminek elég sok előnye van, javasolok egy pár hangszórót.
Nekem a Seas 22TAF/G (10.633 Ft, az audioNL-nél) és Visaton G20 SC/8 (11.906 Ft az SOS electonicnál) magasak tetszenek.
Mélyek közül a TVM(Tesla) ARN 188-03/8-cal van tapasztalatom, ami annak ellenére, hogy olcsó (4-5000 Ft), jó hangszóró, de 2 kHz fölé nem nagyon szabad engedni, és kell egy lyukszűrő neki 4kHz környékére, mert ott van egy csúnya cone breakup.
De ha drágább mélyközépre vágysz, amihez egyszerűbb hangváltót tervezni, a Peerless vagy Vifa mélyek között vannak elég jók, amelyek azért nem túl drágák véleményem szerint.

gerenis

Hangsugárzó építés

Rvm12i Komolyan mondom, hogy kockázatos mérőrendszer nélkül belefogni hangváltó tervezésbe. A hangszórók impedancia és frekvenciamenete sokszor annyira eltér a gyárilag megadottól, hogy az elméletileg kiszámolt hangváltók nem jól működnek. Azonkívül a frekvenciaátvitelre a doboz mérete is hatással van (baffle step). Sokkal egyszerűbb bemérni a hangszórókat, és a mért adatok birtokában tervezni a hangváltót. Ezért ajánlottam fel a lehetőséget, de bárkinek segítek ebben, mert elég sok időm van egyébként. Az ingyenes bemérésnek csak az a feltétele, hogy (ha a designt elég jónak ítélem) akkor a hangfalak tulajdonosa engedje a hangdoboz és váltó közzétételét a honlapomon. (hangfaldoktor.fw.hu).
üdv stefán

rvm12i
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 217

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: rvm12i »

Kedves rvm12i! Én a Speaker Workshop nevű hangfal mérő és hangváltó tervező programot használom. Ez egy ingyenes program, igaz, hogy 2001-ben befejezték a fejlesztését, de én kedvelem. Az a "hátránya", hogy elméleti adatokkal nem, csak mért hangszóró adatokkal (frekvencia és impedancia menet) tudod a hangváltót tervezni.
De én szívesen bemérem a hangszóróidat (ha már benne vannak a dobozban), a mért adatfájlokat hazaviszed, és aztán kísérletezgethetsz a Speaker Workshoppal. Hívj bátran: 0670 3811 293.

Huuu köszönöm a lehetőséget! Egyenlőre még nincs doboz. Illetve még a hangszóró típusok sincsenek 100%-ra eldöntve.
Project 1 Xpression III(Roksan Corus Black MM)->Heed Pulsar/Philips CD614-> Ethosz RTP Tube DAC->Ethosz LA 6.5->Ethosz Class A/Setton BS5500> Avalon Eidolon Klón by Ethosz Audio -> Kábelek DIY. <p>

gerenis

Hangsugárzó építés

Kedves rvm12i! Én a Speaker Workshop nevű hangfal mérő és hangváltó tervező programot használom. Ez egy ingyenes program, igaz, hogy 2001-ben befejezték a fejlesztését, de én kedvelem. Az a "hátránya", hogy elméleti adatokkal nem, csak mért hangszóró adatokkal (frekvencia és impedancia menet) tudod a hangváltót tervezni.
De én szívesen bemérem a hangszóróidat (ha már benne vannak a dobozban), a mért adatfájlokat hazaviszed, és aztán kísérletezgethetsz a Speaker Workshoppal. Hívj bátran: 0670 3811 293.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11043
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Tényleg ennyire gyengék lennének ezek a hangszórók? Mert a doboz szerintem elég korrektül meg van építve! Kellően merevített, van benne bőven csillapítóanyag és a kábelezés se tűnik gagyinak!

A doboza tényleg szép, de a motorok szerintem erősen gagyik. A csillapító anyag mennyisége nem minőségi kategória, néha a kevesebb a több.

davidka33
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 371

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: davidka33 »

...nem fog átjönni ezeken a hangszórókon....

Tényleg ennyire gyengék lennének ezek a hangszórók? Mert a doboz szerintem elég korrektül meg van építve! Kellően merevített, van benne bőven csillapítóanyag és a kábelezés se tűnik gagyinak!

rvm12i
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 217

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: rvm12i »

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni, szeretnék DIY hangfalakat építeni, tudna valaki ajánlani/küldeni hangváltó szerkesztő programot, illetve valami szakirodalmat(magyar) ami segítene váltó tervezésben?

Előre is köszi!
Project 1 Xpression III(Roksan Corus Black MM)->Heed Pulsar/Philips CD614-> Ethosz RTP Tube DAC->Ethosz LA 6.5->Ethosz Class A/Setton BS5500> Avalon Eidolon Klón by Ethosz Audio -> Kábelek DIY. <p>

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

gerenis

Hangsugárzó építés

Sziasztok!
Egy nagyon primitív kérdést tennék fel. Ha egy terven a reflexcső 60*185 mm, de
nekem csak 70-es átmérőjű csövet sikerült beszereznem akkor milyen hosszúra kell levágnom a
refleszcsővet?
Előre is köszi!

250 mm-esre.

gerenis

Hangsugárzó építés

Kedves davidka33! Ha felhozod a hangfaladat Budapestre (XVIII. ker.), szívesen bemérem ingyen a frekvenciamenetét, és javaslatot teszek, hogy mivel lehetne javítani rajta. Egyébként bárkinek ingyen bemérem a barkácsolt hangfala frekvenciamenetét, aki hozzájárul, hogy publikálhatom a honlapomon a doboz és hangváltó tervét.
(hangfaldoktor.fw.hu, 0670 3811 293)
Szerintem ránézésre ne ítéljünk a hangváltó alkatrészek minőségéről. Meg tudom mérni a kondenzátorok paramétereit is, különösen érdemes lesz megmérni a 12 uF-os elkód ESR-jét. (Sajnos az alumínium elkók ESR-je legtöbbször nem stabil, az alkatrész öregedésével nő, úgyhogy ha jó minőségű hangváltót akarsz, akkor elkót használni nem "biztonságos".)

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Ha kicsit élénkebb magasat szeretnél, nyugodtan csökkentsd a soros 4,7 Ohmot 3,3-ra, 2,2-re, vagy 1 Ohmra. Rosszabb nem lesz mint volt. Egyébként ennek a doboznak eszed ágába ne jusson drága alkatrészeket venni. Kondiban Bennic XPP a plafon, ellenállásban pedig a sima 5 W-os huzal-kerámia. Tök felesleges elkezdeni méregdrága váltóalkatrészekkel és kábelekkel teletömni, nem fog átjönni ezeken a hangszórókon....

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Köszi!
Egyébként ez egy Wharfedale Evo2-30-as doboz egyik hangváltó rajza. Sajnos kicsit szegényes a közép és kevés a magastartománya. (a mély váltója külön van, az nincs a rajzon...)
Magasban legalább 2-4 dB-t kellene javulnia. Gondolom a jobb minőségű soros kondik ennyit nem hoznak? Mondjuk a 12 mikrós kondi szerintem egy olcsó kis vacak lehet...
A magassal sorba kötött ellenállással lehetnbe az érzékenységén változtatni, csak nem tudom mennyire befolyásolná a váltási frekvenciát?! Az se lenne jó ha üvöltene a magas...

Gyanítom, nem csak a váltóval van probléma ott, hanem maga a hangszóró is oka az említett helyzetnek. Ettől függetlenül a soros ellenállás csökkentésével megemelheted a magas szekció hangerejét, bár ezzel más paramétereken is változtatsz. Jobb minőségű kondenzátorral nem kapsz feltétlenül több magas hangot, ellenben szebben fognak szólni. Gyakorlott fül kell a fr. egyensúly belövéséhez, ennek hiányában, de még megléte esetén is célszerű méréssel figyelni a módosítások hatását.

Barkács
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 113

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Barkács »

Köszi!
Egyébként ez egy Wharfedale Evo2-30-as doboz egyik hangváltó rajza. Sajnos kicsit szegényes a közép és kevés a magastartománya. (a mély váltója külön van, az nincs a rajzon...)
Magasban legalább 2-4 dB-t kellene javulnia. Gondolom a jobb minőségű soros kondik ennyit nem hoznak? Mondjuk a 12 mikrós kondi szerintem egy olcsó kis vacak lehet...
A magassal sorba kötött ellenállással lehetnbe az érzékenységén változtatni, csak nem tudom mennyire befolyásolná a váltási frekvenciát?! Az se lenne jó ha üvöltene a magas...

Heló!
A kondikat mindenképpen érdemes cserélni ezek Sokol rádióba valók.És a soros ellenállást is.De első lépésben mindenképp megtartani az alkatrészek mostani értékét.Ha akkor sem lett jobb nem marad más mint mérés segitségével új váltót csinálni.

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Itt a hangminőséget leginkább a magas körben lévő két soros kondenzátor és a mély körben lévő soros tekercs adja meg, ezeket érdemes jobbra cserélni, de a többi helyre se tegyél gagyit.

Köszi!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Szakikhoz lenne két kérdésem...
A képen látható hangváltóban érdemes lenne-e a magas tekercsét 1mm-es huzalúra cserélni, vagy oda fölösleges vastagabb? Vagy esetleg a kisebb ellenállása miatt még kevesebb lenne a magas?
A középmélyel párhuzamos kondi mennyire szól bele a hangba? Elég jó minőségűnek látszik így nem tudom változna-e valamit ha tennék bele egy Mundorf kondit?
Köszi!

Itt a hangminőséget leginkább a magas körben lévő két soros kondenzátor és a mély körben lévő soros tekercs adja meg, ezeket érdemes jobbra cserélni, de a többi helyre se tegyél gagyit.

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1191

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: violin »

Davidka......minden-mindentől másképpen szól....
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

dandesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 4

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dandesz »

2.0: Erősítő :Dual CV 1460 Hangfal: DIY Forrás: Gép

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Szakikhoz lenne két kérdésem...
A képen látható hangváltóban érdemes lenne-e a magas tekercsét 1mm-es huzalúra cserélni, vagy oda fölösleges vastagabb? Vagy esetleg a kisebb ellenállása miatt még kevesebb lenne a magas?
A középmélyel párhuzamos kondi mennyire szól bele a hangba? Elég jó minőségűnek látszik így nem tudom változna-e valamit ha tennék bele egy Mundorf kondit?
Köszi!

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2950

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: earforce »

Egy Monacor SAM-2 erősítő modullal kapcsolatban lenne kérdésem.

Mi kerül ebben 80ezer HUFba?
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Egy Monacor SAM-2 erősítő modullal kapcsolatban lenne kérdésem.

http://www.monacor.hu/product/show/4440/SAM-2

Meg lehet oldani egyszerűen azt, hogy ne kapcsoljon standby állásba egy idő után, ha nem kap jelet? Ha bekapcsolom legyen mindig ON.

Ilyet használok és film közben idegesítően "pukkantgat", amikor ki-be kapcsol.

Kardig
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 39

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Kardig »

No akkor erősítőkben nem lesz hiány...

Akkor már megy majd a Myryad is.

Én úgyszintén elé kötném majd alkalmasint a MF rainbow + 2 x MF Typhoon triót!

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Sziasztok!
nekem csak 70-es átmérőjű csövet sikerült beszereznem akkor milyen hosszúra kell levágnom a
refleszcsővet?
Előre is köszi!

Sok mindentől függ! Leginkább mérni kell, de nyilván a nagyobb átmérőhöz hosszabb cső tartozik, tehát 185 nél hosszabb kell. kb 200 lehet...de ez nagyon hasipacsi volt.

Maximus78

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Maximus78 »

Sziasztok!
refleszcsővet?
Előre is köszi!

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1191

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: violin »

Kíváncsi leszek a Seas 10 F-M tudására.Tegnap kaptam egy pár Eltax LX 60 típusú hangfalat valamikor ha jól tudom ezzel a magas sugárzókkal készültek .Sajnos a közép mély hangszóró nincs benne, de a hangváltó az megvan.
Első próbálkozásra szerintem valamelyik RFT fog belekerülni.

http://www.seas.no/images/stories/vinta ... _10f-m.pdf

Magas...? Ez egy középsugárzó.A leírás,és a frekimenet alapján is...
2-3kHz fölé nem igazán kéne engedni...
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

LiveSound02
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: LiveSound02 »

Kíváncsi leszek a Seas 10 F-M tudására.Tegnap kaptam egy pár Eltax LX 60 típusú hangfalat valamikor ha jól tudom ezzel a magas sugárzókkal készültek .Sajnos a közép mély hangszóró nincs benne, de a hangváltó az megvan.
Első próbálkozásra szerintem valamelyik RFT fog belekerülni.

http://www.seas.no/images/stories/vinta ... _10f-m.pdf

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”