Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szoba- és épületakusztikai kérdések

Moderátor: fülelek

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5280

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Üdv
Van a képen látható préselt szivacsból jó pár méterem. Lenne értelme ezeket keretbe rakni, vékony textillel bevonni és falra tenni ? Mivel egy cm vastagok ezért 4-5 db-ot egybe.
Üres falakon javítana gondolom. 

Ha át tudsz fújni a szivacson, akkor jó, és 5-6 darabot egymásratéve, de nem teliberagasztva, legfeljebb pöttyökkel, jó elnyelő táblákat lehet létrehozni. 4-5 tábla (120x60cm) mindenképp célszerű egy üres falakkal teli szobában. Túl sokat nem célszerű felrakni, mert az is gond lehet.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kedves Zoltán!

Nagyon örülök annak, hogy megismertelek pénteken a Bodor-kubban. Érdekes dolgokról beszélgettünk és tetszett az előadásod is, amelyhez gratulálok. 

üdv

Radnai Rudolf

Kedves Rudolf,
én is örülök, hogy megismerhettelek, és egy kellemes beszélgetésben röpke másodpercek alatt elástuk a "csatabárdot" jó mélyre.

tropi
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: tropi »

Üdv
Van a képen látható préselt szivacsból jó pár méterem. Lenne értelme ezeket keretbe rakni, vékony textillel bevonni és falra tenni ? Mivel egy cm vastagok ezért 4-5 db-ot egybe.
Üres falakon javítana gondolom. 

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2382

Hozzászólás Szerző: cables »

Kedves Zoltán!

Nagyon örülök annak, hogy megismertelek pénteken a Bodor-kubban. Érdekes dolgokról beszélgettünk és tetszett az előadásod is, amelyhez gratulálok. 

üdv

Radnai Rudolf

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

A sok párhuzamos burkolatlan falfelület sok zavaró közép és magas visszaverődést okoz, ez a közép és magas hangok feldúsulását eredményezi, ezért relatíve kevesebbnek hallod a mélyeket. Hozzáadódhat még a hangsugárzók és a hallgatási hely nem megfelelő elhelyezése. 
Keress meg pü-ben, vagy telefonon, ha szeretnéd komplex módon javítani a problémát. 

tropi
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: tropi »

Sziasztok.
Tudnátok abban segíteni, hogy megtaláljam a mély hangjaimat. Szélesssávú álló hangfalakról van szó. Hátul terhelt. Téglalap alapú szoba. Rövidebb oldallal szemben van a cucc. Amivel tudom hogy gond van az a részben csupasz falak. Tapsolásnál hallom a visszhangot. Az viheti el a mély hangokat és egyben a "testességet"? Miket tegyek a falakra. Esetleg a plafonra...amit a párom is elvisel. Köszi előre is.

hubee
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 154

Hozzászólás Szerző: hubee »

Esztétikus, de akusztikai szempontból nem jó megoldás, mint ahogy az sem, hogy a csöves erősítő közvetlenül a nagy hangnyomásra képes hangsugárzó elé tették, valamint kőpadló látszik mindenütt...
Köszönöm!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Erről a fal és plafon burkolási módról mi a vélemény?

Esztétikus, de akusztikai szempontból nem jó megoldás, mint ahogy az sem, hogy a csöves erősítő közvetlenül a nagy hangnyomásra képes hangsugárzó elé tették, valamint kőpadló látszik mindenütt...

hubee
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 154

Hozzászólás Szerző: hubee »

Erről a fal és plafon burkolási módról mi a vélemény?

mimoo
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: mimoo »

Először is valaki más hozzáértő is nézze meg, valóban ott van-e az a vízér. Ha egybeesik az első vizsgálat eredményével, akkor lehet vele számolni.
Az ágy helye is csak akkor jó, ha a fekvés iránya nem dél-észak, nem jó úgy aludni, hogy a fejünk mögött dél van. A többi iránnyal nincs probléma -egyébként egyénenként változó az optimális elhelyezés -,de a fej mögötti déli irányt mindenki kerülje el. Sajnos elmélyülten zenét hallgatni sem jó d-é irányban, de ezt legtöbbször könnyű megoldani. Nem vagyok vaszati szakértő, de a tapasztalatom szerint sokszor (de messze nem mindig) igazuk van.
Ilyen elrendezéssel nem könnyű tanácsot adni, de megpróbáljuk...

Köszi a gyors választ. Az ágy helyzete szinte fokra pontosan délkelet-északnyugat irányú, a fölsugárzás mérést pedig egy hivatásos radiesztéza készítette. Régebben pont ott volt a fekhely, amióta áthelyeztük a mostani helyére, mintha javultak volna a legény mozgásszervi problémái. Bár lehet, csak belemagyarázom, de ez már nem idevágó. Most komolyan, lehet ennek bármilyen hatása a hangra, vagy ez már VUDU ?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Először is valaki más hozzáértő is nézze meg, valóban ott van-e az a vízér. Ha egybeesik az első vizsgálat eredményével, akkor lehet vele számolni.
Az ágy helye is csak akkor jó, ha a fekvés iránya nem dél-észak, nem jó úgy aludni, hogy a fejünk mögött dél van. A többi iránnyal nincs probléma -egyébként egyénenként változó az optimális elhelyezés -,de a fej mögötti déli irányt mindenki kerülje el. Sajnos elmélyülten zenét hallgatni sem jó d-é irányban, de ezt legtöbbször könnyű megoldani. Nem vagyok vaszati szakértő, de a tapasztalatom szerint sokszor (de messze nem mindig) igazuk van.
Ilyen elrendezéssel nem könnyű tanácsot adni, de megpróbáljuk...

mimoo
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: mimoo »

Szervusz Zoltán !

Az oldalaidat böngészve olybá tűnik nekem, hogy nem csak a HIFI műszaki területein mozogsz otthonosan, az akusztika terén is jártas vagy. Ez irányú ismereteidet szeretném most "kamatoztatni". A gyermekem tetőtéri szobáját akarom zenehallgatásra használni.Tetőtéri szoba.PDF A csatolmányban láthatod a szoba alaprajzát. A négy falból három külső (570, 570, 380), amik 110cm magasságig függő legesek (térdfal), onnan kb. 45 fokban dőlnek. A szoba belmagassága 270 cm. Az egyik falon egy 180 cm-es ablak van (kutyaól), alatta radiátor, nem bútorozható. A szobában egyetlen bútor helye végleges, az ágyé, be is rajzoltam. A 300 cm-es válaszfal jelenleg még nincs felhúzva, az lehet akár egy beép. bútor is a későbbiekben. A 200 cm-es normál, függőleges válaszfal. A padlóburkolat laminált parketta. A hullámmal jelzett terület alatt egy vízér fut. Ezért is kell az ágynak a jelzett helyen maradnia, ott ugyanis nincs földsugárzás (Hartman és társai). Tényleg, szerinted (szerintetek) lehet-e a vízérnek bárminemű káros befolyása a készülékekre, esetleg magára a hangra ?
Segítségedet előre is köszönöm.

üdv.   Andrejkovics Imre   Sóskút 

4you
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1153

Hozzászólás Szerző: 4you »

Ha lehetséges, érdemes vízszintes irányban valamelyik oldalra elfordítani kb. 30 fokban a tévét, akkor a visszaverődések sokkal gyengébben érkeznek a hallgató füléhez.  Ha ez nem lehetséges, valóban jó módszer a hangelnyelő takaró használata, bármilyen vastagabb kelme, gyapjútakaró (talán a legjobb) többrét hajtva, minél vastagabb réteg, annál mélyebb frekvenciáktól nyel. A kinézett kelmén fújjunk keresztül, vajon átmegy-e rajta a levegő, mert ha nem, akkor túl sűrű a kelme alapja, és nem felel meg hangelnyelési célra. 
Szia Zoli!

Köszönöm a válaszod.

A tv a falon van,szóvar,nem nagyon tudom forgatni,vagyis,túl gyenge vagyok hozzá.

Így marad a mobil takaró-s megoldás.

ui:Majd még jövök.
Rendszer:
Hangsugárzó: Focal Jm Lab cobalt 806/Dynaudio DM 2/8
Erősitő: Heed Obelisk pro/Diy Hybrid amplifier.
Forrás: Philips 618 csöves tuningolt/Cary CDP1

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Üdv mindenkinek!

A Zolitól lenne egy kérdésem,de más is ha tud válaszolhat.

Valami mobil lcd tv takarót szeretnék vásárolni,vagy vágatni,milyen anyagból érdemes?
Köszi.
4you.

Ha lehetséges, érdemes vízszintes irányban valamelyik oldalra elfordítani kb. 30 fokban a tévét, akkor a visszaverődések sokkal gyengébben érkeznek a hallgató füléhez.  Ha ez nem lehetséges, valóban jó módszer a hangelnyelő takaró használata, bármilyen vastagabb kelme, gyapjútakaró (talán a legjobb) többrét hajtva, minél vastagabb réteg, annál mélyebb frekvenciáktól nyel. A kinézett kelmén fújjunk keresztül, vajon átmegy-e rajta a levegő, mert ha nem, akkor túl sűrű a kelme alapja, és nem felel meg hangelnyelési célra. 

4you
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1153

Hozzászólás Szerző: 4you »

Üdv mindenkinek!

A Zolitól lenne egy kérdésem,de más is ha tud válaszolhat.

Valami mobil lcd tv takarót szeretnék vásárolni,vagy vágatni,milyen anyagból érdemes?
Köszi.
4you.
Rendszer:
Hangsugárzó: Focal Jm Lab cobalt 806/Dynaudio DM 2/8
Erősitő: Heed Obelisk pro/Diy Hybrid amplifier.
Forrás: Philips 618 csöves tuningolt/Cary CDP1

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ezt tákoltam ma próbaképp, ennek is érezhető hatása van hangra, gondolom valami panel sokkal jobban működne, ez csak egy függöny

Nekem is gondom volt az üveggel, tud rezonálni rendesen.. Végül olcsón tudtam venni bársonyt, na az megoldotta a problémát. Persze a bársonyfüggöny nem sok fényt enged be, de a hangon nagyot dobott..

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: Vincsó »

Ezeket, hogy vetex meg fríz nem ismerem nem jó sima légáteresztő anyag? Amúgy rockwoll airrock HD - ra gondoltam... ez megfelelne? A hátsó falra is raknék belőle egy táblát.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Ügyes vagy!
Lehet hangelnyelő anyag, de ha kőzet- vagy üveggyapot, akkor a kiporzást mindenkppen gátolni kell vetex, vagy friz anyaggal a dekor alatt. A habszivacs is jó, de csak a >20kg/m3 sűrűségű.

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Ezt tákoltam ma próbaképp, ennek is érezhető hatása van hangra, gondolom valami panel sokkal jobban működne, ez csak egy függöny

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Semmiképp nem költöznék ennél még kisebb szobába...
Húzd előrébb és kicsit beljebb a hangfalakat a radiátor elejéig, az oldalsó fotelokat tedd kissé hátrébb, azok szolgálják majd a közvetlen visszaverődések elnyelését. Az ajtó melletti falakon  (a ferdén is) legyenek polcok, elég, ha csak 12-15cm mélységűek, és nem kell a földig érniük, csak kicsit lejjebb a fülmagasságodnál. Amikor szól a zene, a tévét forgasd el kb 30 fokra. A feléd néző háromszög alakú fal közepére is kellene egy egy (min 40x50cm) díszpárna -legalábbis kipróbálnám, nem egyszerű a rögzítés, de a magyar gyerek az találékony...
Ez a  hangdoboz tuning nélkül sokkal keményebb hangú, ...

Köszönöm a választ, tuning-tuning, régóta agyalok rajta de talán tavasszal.... mondjuk a héten jön egy Dunaudio evergreen a30 erősítő kipróbálásra, kiváncsi leszek rá nagyon.
Polcok és párna helyett mehet esetleg hangelnyelő is? Gondolom függöny jobban működne hogyha lenne mögötte légrés?
A kép óta kimértem 1/5 "szabály" szerint a távolságokat, és az egyenlő oldalú háromszög csúcsában azért most sokkal jobb. A hangfal és az oldasó fal távolságát nekem kell ki kisérletezni, nemde, úgyértem erre nincs szabály?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Semmiképp nem költöznék ennél még kisebb szobába...
Húzd előrébb és kicsit beljebb a hangfalakat a radiátor elejéig, az oldalsó fotelokat tedd kissé hátrébb, azok szolgálják majd a közvetlen visszaverődések elnyelését. Az ajtó melletti falakon  (a ferdén is) legyenek polcok, elég, ha csak 12-15cm mélységűek, és nem kell a földig érniük, csak kicsit lejjebb a fülmagasságodnál. Amikor szól a zene, a tévét forgasd el kb 30 fokra. A feléd néző háromszög alakú fal közepére is kellene egy egy (min 40x50cm) díszpárna -legalábbis kipróbálnám, nem egyszerű a rögzítés, de a magyar gyerek az találékony...
Ez a  hangdoboz tuning nélkül sokkal keményebb hangú, ...

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Tiszteletem!

Ezzel a szobával, lehetne kezdeni valamit?

Visszhang, felkeményedett hang jellemezi az egészet, gondolom a nagy üveg felület miatt és a fedetlen fal is gond lehet. Mit lehet ezzel kezdeni? Van egy másik helység ahova át lehetne vinni, de elég macerás, nomeg az 15 nm midössze. A tető ott még elcseszettebb szerintem, de csak egy tető ablak van... nem tudom melyik a jobb?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Legalább 30 pár ilyen hangsugárzót tuningoltunk, nagyon megéri, mert egész jó hangszórókból áll, a magashang problémát teljes mértékben meg tudjuk oldani.

L4D1K
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: L4D1K »

Hello!

Van egy CAV DP880A hangfalpárom, és a magas hangokat sokszor túl élesnek találom. Ez lehet a szoba gyenge akusztikája miatt vagy egyszerűen ez a hangfal ilyen?

Amúgy lupus S-t használok optikai bemenettel és egy diy HTA-30 erősítőt csöves impedanciailesztéssel. Noname optika kábellel, Forever CIS IC kábelekkel, hangfalkábelek a gyárilag hangfal mellé csomagoltak.
Esetleg a lánc ezen tagjaiban keressem a hibát?

Szia. Tuningolt  CA 340A erősítővel. Lupus MKIII, diy rca, hivox h.kábellel nem tapasztalok ilyet. Vagy akusztika, vagy rendszer szinergia szerinte. De ha gondolod gyere át és hallgasd meg nálam, lehet nem egyre gondolunk.
"Elméletileg az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem."

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Van egy CAV DP880A hangfalpárom, és a magas hangokat sokszor túl élesnek találom. Ez lehet a szoba gyenge akusztikája miatt vagy egyszerűen ez a hangfal ilyen?
Amúgy lupus S-t használok optikai bemenettel és egy diy HTA-30 erősítőt csöves impedanciailesztéssel. Noname optika kábellel, Forever CIS IC kábelekkel, hangfalkábelek a gyárilag hangfal mellé csomagoltak.
Esetleg a lánc ezen tagjaiban keressem a hibát?

Lupus, HTA, Forever IC biztos nem indokol bántóan éles magasakat, így vagy szobaakusztika vagy a hangfal.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Lezárt

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”