Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Szoba- és épületakusztikai kérdések
Moderátor: fülelek
szebb lett a fórum, grat!
és végre képek is vannak elölről-hátulról. sztem jó, h az árakat is meghagytátok, kifejezetten idegesítő, ahol sikkből nem teszik ki. esetleg retro szekció a régi idők dolgairól?
Stereo: Alces szűrők, Dell laptop USB-n, Lupus B DAC (fadobozos), Scrofa M végfokpár, Sound Art W2 (Hivox-tuning), Forever Main, Forever CLB, Cat7, Libra, 2 db Hivox-diffúzor
Kábelt, dugót és hátat is fordítok, ha kell.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5150
Amit lehet, gyorsan kijavítjuk!
1. Az Ajánló kicsit később lesz feltöltve.
2. Szerintünk egyértelmű az ár megadás.
3. Nem ettől függ, hogy hogyan szól. Szándékosan nem írtunk olyan információkat, ami alapján beskatulyázható lenne a termék.
4. Kijavítottuk az elírást.
Köszönjük az észrevételeket, igyekszünk minél kevesebbet bakizni
Pár apró észrevétel a honlaphoz:
1. A szoba akusztikájáról cikk 6. pontjában az szerepel, hogy érdekes linkek találhatók akusztikai témában az ajánló menüpontban, s az egyelőre hiányzik. (Esetleg érdemes lenne ezt a sort kivenni, esetleg az ajánlóba betenni egy under construction részt.)
2. Esetleg érdemes lenne az áraknál kiemelni, hogy tartalmazzák az ÁFA-t, ez csak a termékek menüpontban látszik alul. Ha valaki nem nézi meg az oldal alját nem kap információt az árakról.
3. Esetleg a LUPUS DAC-nál érdemes lenne megjelölni, hogy passzív vagy aktív kicsatolású-e.
4. Az ALCES 3 és 6 szűrőknél szó van: "2, 3, illetve 6 kimeneti aljzatos változat"-ról, de a honlap tanulsága szerint ALCES 2 nem létezik.
Természetesen ezek egyedi észrevételek, nem kell velük egyetérteni.
Minden állat egyenlő, de vannak egyenlőbbek
Négy láb jó, két láb rossz
teccik , küldtem emilt
Alces-3-6 > Oppo DV980H(hiVOX) > ETHOSZ RTP > Forever CLB > Scrofa Mblock > Clarus Dimension~Cat7 > Klipsch RF82
AlcesOne > CA Azur 840C > Forever XLR > CA Azur 840A~V2 > Nordost-SuperFlatline MkII > Clarus Proteus(hiVOX.mod)
- fülelek
- V.I.P.
Érdemes megtekinteni új honlapunkat!
itt
....középre, vágási freki 120 Hz alatt (afölött kezd irányítottá válni a hang karakterisztikája, alatta gömb), nem falra tolva. Ha meg tudod csinálni, kíváncsi vagyok, mit tapasztalsz.
Sajna most nincs passzív sub-om (az erősítőben van 2x100W sub végfok 20-200 Hz fixen).
Így ezt most nem tudom kipróbálni.
Amúgy köszönöm a tanácsokat.
Úgy rémlik, hogy a sub elhelyezéséről (..hogy középre kell tenni) már én is olvastam. Megpróbálom én is megkeresni.
Milyen kábelre váltottál miről? A vastagság szinte semmi, ha MM-os, ez saját tapasztalat.
A kábelekről KÉTBÉ topikjában írtam. Inkább oda való.
http://www.avx.hu/forum/index.php?showtopic=10447
...azért sztem ne add fel,...
Nem adom fel.
Most gyakorolgatok a szoftverrel - hogy túl nagy hülyeségeket ne csináljak - mert még azt sem ismerem.
Kezdek nagyon belebonyolódni. EZ EGY SZAKMA! Amihez én nem értek.
Én sem, d azért sztem ne add fel, fülelek biztos segít, ahogy tud, nekünk is rengeteg tanácsot adott már. Neki ez az egyik szakmája: akusztika.
Milyen kábelre váltottál miről? A vastagság szinte semmi, ha MM-os, ez saját tapasztalat.
Nem 5.1-ben mérek, hanem 2.0-ban.A 200 Hz-es vágásra azért hivatkoztam, mert az erősítő alapból tartalmaz jobb-bal mélycsatornát (100W) aminek a keresztezési frekvenciája 200 Hz.
Igaz, hogy nincs bikábelezve, de a DSP gondolom így is kihatással van a mélyekre.
Ja, most látom csak az ábrán, h L+R. Ha nem volt sub, akkor az esés jó eséllyel doboz- és akusztikai átvitel, d ez már fülelek asztala. Hangfaltuningoltatás nála nagyon bejövős
Viszont ha nincs bekapcsolva sub, akkor mindegy, az erősítő hol vágna, mivel a frontok amúgy teljes sávot kapnak, másképp nem tudtál volna mélyet mérni. Az a sub kimenet előfokról v végfokról jön-e??(aktív v passzív subhoz) Mielőtt bikábeleznél róla egy frontot, kérd ki szaki véleményét, nehogy meglepődj, mert szerintem az spéci subláda kimenet, bárhonnan vezetik is ki. Van, aki két subot üzemeltet, mer asziszi, attól javul a mélye. Azoknak van a kettő csinálva sztem.
Viszont erről olvastam egy teremakusztikai szaki írását a neten (nem sok ilyen van, megtalálom, belinkelem). Azt elemezgette, két oldalról v középről küldve jobb-e a terem+szabadtér mélyátvitele. Arra jutott, h középre kell a mélysugárzókat tenni (ennek ellenére szinte mindenhol két oldalra teszik, házi sztereonál meg ugye eleve adott). Ezt még nem próbáltam ki, mert most nincs installálva 5.1 rencerem, de addig tehetsz próbát. Surroundnál subláda tök középre, vágási freki 120 Hz alatt (afölött kezd irányítottá válni a hang karakterisztikája, alatta gömb), nem falra tolva. Ha meg tudod csinálni, kíváncsi vagyok, mit tapasztalsz.
Stereo: Alces szűrők, Dell laptop USB-n, Lupus B DAC (fadobozos), Scrofa M végfokpár, Sound Art W2 (Hivox-tuning), Forever Main, Forever CLB, Cat7, Libra, 2 db Hivox-diffúzor
Ez itt már gondolom tisztán fizika, mert ugye egységnyi idő alatt 5x keresztmetszeten áthaladó jel csak jobb minőséget biztosíthat)
Az első fele igaz, a második viszont nem így van, a nagy keresztmetszet semmire nem garancia, sőt ha túl vastag akkor a magasakkal gond lehet.
Hali!
Köszi a bíztatást.
Kezdek nagyon belebonyolódni. EZ EGY SZAKMA! Amihez én nem értek.
Azt azért sikerült kiderítenem, hogy a cuccom elég sz@arúl szólt EDDIG.
Épp ma hoztam pár cuccot tesztre.
Szóval:
Bővítettem egy alces one-val.
Ezt tudtam, hogy csodát fog művelni, mert korábban már volt szerencsém egy 3-ashoz, de hogy ettől a kis konnektorba dugható kütyütől ekkorát változik
a hang, arra nem számítottam.
EGY ILYEN KELL NEKEM!
Lecseréltem a hangsugárzó kábeleket is. (2 mm-es sodrottról - mint a kisujjam :taps:
Ez itt már gondolom tisztán fizika, mert ugye egységnyi idő alatt 5x keresztmetszeten áthaladó jel csak jobb minőséget biztosíthat)
Így együtt ... ... mintha egy új rendszert kaptam volna.
Ja... még a hansugárzókat kintebb húztam a faltól.
Most az oldalfaltól kb 1,5, a hátfaltól 1,2 m-re vannak.
Az oldalfaltól azért több, mert kifelé áll a mély.
Nem 5.1-ben mérek, hanem 2.0-ban.
A 200 Hz-es vágásra azért hivatkoztam, mert az erősítő alapból tartalmaz jobb-bal mélycsatornát (100W) aminek a keresztezési frekvenciája 200 Hz.
Igaz, hogy nincs bikábelezve, de a DSP gondolom így is kihatással van a mélyekre.
Az eddigi méréseket egy elég primitív kis mikrofonnal végeztem, ezért is nem raktam fel többet.
Majd ha megjön a kicsit normálisabb, majd még méregetek és rakok fel eredményeket.
Konklúzió:
Ha összeszámolom, kb. 30e-ből lenne egy lépcsővel jobb rendszerem,
ami kispénzű embereknél nem semmi dolog.
...és azt mondom, hogy aki nem hiszi jöjjön el hozzám és hallgassa meg.
Egyik nagy kedvencem a Gymes.
Akkorát szólt az átvariálás után, hogy....... :vazeg:
szia szami!
nagy dolog, h belefogtál a mérésbe. ugye jól értelmezem, h 5.1-et mérsz?
nézd meg, meddig visz át a sub-od (ált. 200Hz-ig), és mire van állítva az avr-en a mélyvágási freki. próbáld meg lejjebb léptetni, akár 100 alá is (ez nálam sokat javított fülre: 80Hz). kíváncsi vagyok, ha így újraméred, mit kapsz, és mit hallasz.
és minden tekerentyű alapállásba. számít neki is a jobb kábel, meg a dugóforgatás, csak nehezebb kifülelni.
enyim elvileg 40-ig megy le, de ez kamu. a vidim mélyebbre megy, pedig azt fülelek 50 körülire mérte. úh én eléggé visszafogtam a sub-ot, h csak akkor működjön, ha muszáj. jobban tetszett, h hallom, mit játszik a basszer
- fülelek
- V.I.P.
sajna nem jelenti azt...
zöld: +10 sub kiemelés200 Hz-nél fura az a nagy vágás. Talán azért, mert 200 Hz-nél van a sub keresztváltás?
Vagy esetleg azért, mert 200 Hz-nél a visszaverődő hullám kioltotta a direkt 200 Hz-es frekit?
Ez jelentheti azt, hogy a szobát 200 Hz-nél kell csillapítani és ez esetleg jótékony hatásssal lehet a többi mély frekire is?
!36_7_11.gif' />
Egy másik mérés:
ua. paraméterek, 0 dB SUB kiemelés
piros: csukott szobaajtó
fekete: nyitott szobaajtó
Próbáltam méricskézni.
Becsukott szobaajtónál, hallgatási pozícióban a mikrofon.
SUB próba.
piros: 0 dB sub kiemelés
kék: -10 sub vágás
zöld: +10 sub kiemelés
200 Hz-nél fura az a nagy vágás. Talán azért, mert 200 Hz-nél van a sub keresztváltás?
Különben jól látszik, hogy mindhárom esetben jó sok a mély.
Ja..
A szignálgenerátor 20-20000 Hz 0.5 oct./sec. (szinusz) átmenetre volt állítva.
- fülelek
- V.I.P.
Ilyen mikrofont rendelek. Ennek gömb karakterisztikája van?Ha jól látom ez előerősítővel szerelt. Akkor ezt a vonalbemenetre kell kötni?
Találtam egy (szerintem) hasznos oldalt.
Bemutató videókat is meg lehet nézni.
http://www.realtraps.com/info.htm
Igen, gömbi, és a vonalbemenetre kell kötni.
Nagyon jók az animációs bemutatók a realtrap-nél.
Ilyen mikrofont rendelek. Ennek gömb karakterisztikája van?
Ha jól látom ez előerősítővel szerelt. Akkor ezt a vonalbemenetre kell kötni?
Találtam egy (szerintem) hasznos oldalt.
Bemutató videókat is meg lehet nézni.
http://www.realtraps.com/info.htm
- fülelek
- V.I.P.
A teremakusztikai mérésekhez jó a vese jellegű iránykarakterisztika,vagy inkább tegyem a mikrofont egy vastag falú fém csőbe?
A mérésekhez jobb egy omni (irányitatlan, gömb) iránykarakterisztikájú mikrofon, elsősorban a mély hangok lineárisabb átvitele miatt, van igen olcsó megoldás is, panasonic electret kapszulák, amit egyből be lehet dugni a pc/noti mikrofonbemenetére, és megkapják a kellő egyenfeszültséget.
Vagy végy pl. egy ilyet:
http://www.d-audio.hu/category_53/produ ... _info.html
A SpectraRTA program jól használható, többek között mi is használjuk.
A teremakusztikai mérésekhez jó a vese jellegű iránykarakterisztika,
vagy inkább tegyem a mikrofont egy vastag falú fém csőbe?
Ezt is nézegettem: Smaart
Hát elég nem jól jöttek össze a dolgaim, így most csak egy képet raknék, hogy milyen progival próbálkozom. A család már alszik és nem zavarnám őket. Sound Technology SpectraRTA
A mikrofonok: Hama CS-463, kondenzátor, iránykarakterisztika: vese jelleg, Frek. átvit.: 30-16000 Hz, érzékenység: -62 dB+/-3 dB, Imp.: 1,4 kOhm.
- fülelek
- V.I.P.
Csak nyugodtan!
Tőlem lehet. Este raknék is egy párat, ha Fülelek is engedélyezi.
- Z.É.T. (exAtcBp)
- V.I.P.
- Értékelés: 211
Szami, Fülelek!
Ha lehet ne priviben, hátha más is okul belőle...
E-mail: abarczalaci@gmail.comTel: +36202224151
"Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában."
Albert Einstein