Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szoba- és épületakusztikai kérdések

Moderátor: fülelek

Deadzone
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Deadzone »

Üdv!
a tanácsotokat szeretném kérni: adott egy 4,7x2,8 -as kicsi, tetőtéri (bal oldalról lecsapott, gipszkartonozott) szoba.

ebbe kéne valahogy 5.1-et varázsolni úgy, hogy a sztereó zenehallgatás legyen a fő cél. qln hangfalaim vannak, hátsó reflexnyílással.
kérdések: milyen messze legyen a hátsó és az oldalsó faltól a front pár, hova tegyem a mélysugárzót, milyen akusztikai elemekkel lehetne kijavítani az oldalfalak eltérő jellegét, és a szoba egyéb bajait. bármin tudok variálni, még csak tervezőasztalon van a szoba és a bútorok.

tudtok esetleg valami programot ajánlani amivel lehet monitorozni a szoba és a hangfalak frekimenetét? a hm erősítőmhöz adtak egy mérő mikrofont, nem tudom mennyire használható ilyen célból

köszi!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Szerintem ez nem jó megoldás.

szigony
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1395

Hozzászólás Szerző: szigony »

Erről valakinek tapasztalata véleménye?
Ezeket a szivacsokat néztem,mert ezt a -Compressed fiberglass pipe wrap- anyagot sehol nem találtam meg.
Érdemes a kettőt együtt használni?Vagy elég lenne csak a Vicoustic Round Bass?
Esetleg valami más tipp?

www.ebay.co.uk/itm/2-Acoustic-Foam-Soun ... 391wt_1398
www.ebay.co.uk/itm/Vicoustic-Round-Bass ... 651wt_1141

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

akkor valami hasonló lehet, mert az is expandált cucc..

Nem. A styrofoam exrtudált, nem expandált.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

endi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: endi »

Próbáld ki 90 fokkal elfordítva is, illetve a tv elé felemelve.

Igen a tv elé helyezve egy alványra jobb igazz csak picivel,tervezek még ket 50 szer 120 ast amit a tv mellé helyeznék két oldalt függölegesen ,és a tv felet is lenne egy amit ráakaszthatnék a tévere mikor zenét halgatok igaz ezek csak 10cm vastagok lennének 1050hz töl 8600 ig a program szerint.
Még uj a lakás 5 szőr 4 méter a nappali ,a belmagasság csak 240cm igy az idéglenes szőnyegek elhelyezése is sokat segittet mert nagyon viszhangos volt ,még bekerul nehany kisebb butor es egy kanape is mivel most csak székről hallgatok zenét 1.7métere a hangfalaktol igy már kezd jo lenni.
Eleinte hangfal szivacstáblákal probálkoztam de tőbbet artotak mint használtak eleinte jonak tünt csillapitotak de egy idő utan tompának halotnak tünt a zene gondolom azért elvesznek a közepekböl
Erölködö:Marantz PM-66SE,CD Pioneer pd-8700,DVD Pioneer DV600AV .Lp játszo ,Project RPM 1,3 Genie.Dac: Adcom gda600 .Tv: Myria 32 lcd(lg)Hangfal:Epos m 12.2,Hangfal Kabel:Diy fonot.Táp és ic:hiVOX kabelek +diy tüzalo tápkabelek és hiVOX alces one tápszürö.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Próbáld ki 90 fokkal elfordítva is, illetve a tv elé felemelve.

endi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Jó lesz, csináld csak meg.

Üdv mindenkinek.
Elkészültem az első diffuzoral 2 es 3cm es polisztilorbol lépésállobol épitettem igy elég gazdaságos a progi szerint kb 750 es 5700 hz kozott difuz valoban hallani a kűlőmbséget főleg nagy hangerőnél kisimitja a középtartományt igy torzitásmentes a hangkép.
Nem tudom hogy muszály lezárni alul meg felül a kamrákat erre nem találtam választ igy talán esztétikusabb később tervezem hogy fehér disperzit festést kapna.

Erölködö:Marantz PM-66SE,CD Pioneer pd-8700,DVD Pioneer DV600AV .Lp játszo ,Project RPM 1,3 Genie.Dac: Adcom gda600 .Tv: Myria 32 lcd(lg)Hangfal:Epos m 12.2,Hangfal Kabel:Diy fonot.Táp és ic:hiVOX kabelek +diy tüzalo tápkabelek és hiVOX alces one tápszürö.

hubee
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Hozzászólás Szerző: hubee »

Szia fülelek!

Elkészültek a skyline diffuserek.Az elhelyezéssel kapcsolatban kérném ki a véleményedet.
.....

Gratulálok, szép lett ! És valószínűsíthetően igen-igen jó is.

Nekem is rá kellene pörögnöm a témára..

renesains
Isten Hozott! :)

Hozzászólás Szerző: renesains »

Ez biztosan nem hungarocell!Teljesen más a szerkezete.
http://almostliveaudio.com/rpg/skyline_ ... ine_lp.php
"polystyrene foam"

akkor valami hasonló lehet, mert az is expandált cucc..
Most jutott eszembe, hogy ha jól emlékszem akkor volt itt korábban szó arról a hungarocell is jó diffúzort készíteni. Gondolom a erősebb kell belőle..

bence0929
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 29

Hozzászólás Szerző: bence0929 »

Az anyag neve stirifoam.
Könnyű és olcsó anyag táblában lehet kapni.

Köszönöm, utánavizslatok

szigony
V.I.P.
V.I.P.

Magyarul hungarocell. Nem is tudtam, hogy ez is jó erre..

Ez biztosan nem hungarocell!Teljesen más a szerkezete.
http://almostliveaudio.com/rpg/skyline_ ... ine_lp.php
"polystyrene foam"

renesains

Magyarul hungarocell. Nem is tudtam, hogy ez is jó erre..

szigony
V.I.P.
V.I.P.

Olyan mintha Ytong csíkokból lenne elkészítve

Az anyag neve stirifoam.
Könnyű és olcsó anyag táblában lehet kapni.

renesains

Pofás darab mik a felhasznált anyagok, ha publikus?

Olyan mintha Ytong csíkokból lenne elkészítve

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Űdv.
Ezt a kis difuzortervezőprogit találtam itt ,http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm, ingyen letőlthetö es elégé kezelhetőnek tűnik talán masoknak is hasznára válhat,én egy 700 es 6800 hz kőzőtitt 23 kamrast zeretnek késziteni 1 dimenziost mi a véleményed hasznalhato?jai és 8mm es laminált lemezből készülne az egész zerkezete szerinted tul vastag ?Kőszőnőm.

Jó lesz, csináld csak meg.

bence0929
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 29

Hozzászólás Szerző: bence0929 »

Szia fülelek!

Elkészültek a skyline diffuserek.Az elhelyezéssel kapcsolatban kérném ki a véleményedet.
A skylnie diffusert a két hangfal közé azzal megegyező síkban érdemes elhelyezni?
Vagy pl az állány mögött és felett is kifejti a hatását?Ez a hangszórók síkja mögött lenne kb 70cm-re?
Ide 1 vagy 2db 60cmX60cm-es diffusert célszerű elhelyezni?
A mennyezeten is láttam már instalálva.
Ha 1db kerülne az állvány fölé(mennyezetre) 2db pedig a hallgatási pozició fölé(mennyezetre) ?
A hátsó fal elég közel esik a hallgatási pozicióhoz.Ide akkor inkább az akusztikai paneleket tegyem fel?
Ezeket mérések nélkül,de a szoba adottságait szem előtt tartva,mint laikus gondolom egy ideális kompromisszumnak.

Pofás darab mik a felhasznált anyagok, ha publikus?

endi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Az ötlet jó, már csak meg kell valósítani.

Űdv.
Ezt a kis difuzortervezőprogit találtam itt ,http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm, ingyen letőlthetö es elégé kezelhetőnek tűnik talán masoknak is hasznára válhat,én egy 700 es 6800 hz kőzőtitt 23 kamrast zeretnek késziteni 1 dimenziost mi a véleményed hasznalhato?jai és 8mm es laminált lemezből készülne az egész zerkezete szerinted tul vastag ?Kőszőnőm.

szigony
V.I.P.
V.I.P.

A diffuzorokat a hangsugárzók mögötti falon, középen kell elhelyezni, lehetőleg kettőt függőlegesen. A mennyezetre akkor érdemes ilyet tenni, ha a belmagasság 270cm alatt van, vagy nincs semmilyen szőnyeg a hallgatási hely és a hangsugárzók között. De nem a hallgatási hely fölé kell tenni, hanem a lehetséges visszaverődési pont környékére, azaz durván a hangsugárzó és hallgatási hely távolságának felére de ezt tükörrel lehet ellenőrizni. A hallgatási hely mögé csak akkor érdemes tenni a falra, ha legalább 50cm távolságra ülünk a faltól, viszont egyáltalán nem célszerű ennél közelebb ülni, sőt... A diffuzorok a mély hangokra nincsenek közvetlen hatással, emiatt a szoba méreteinek függvényében kell elhelyezni a hangsugárzókat és a hallgatási helyet, amit a lakhatási és feleség tűrési faktor jelentősen módosíthat.

Köszönöm.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

A diffuzorokat a hangsugárzók mögötti falon, középen kell elhelyezni, lehetőleg kettőt függőlegesen. A mennyezetre akkor érdemes ilyet tenni, ha a belmagasság 270cm alatt van, vagy nincs semmilyen szőnyeg a hallgatási hely és a hangsugárzók között. De nem a hallgatási hely fölé kell tenni, hanem a lehetséges visszaverődési pont környékére, azaz durván a hangsugárzó és hallgatási hely távolságának felére de ezt tükörrel lehet ellenőrizni. A hallgatási hely mögé csak akkor érdemes tenni a falra, ha legalább 50cm távolságra ülünk a faltól, viszont egyáltalán nem célszerű ennél közelebb ülni, sőt... A diffuzorok a mély hangokra nincsenek közvetlen hatással, emiatt a szoba méreteinek függvényében kell elhelyezni a hangsugárzókat és a hallgatási helyet, amit a lakhatási és feleség tűrési faktor jelentősen módosíthat.

szigony
V.I.P.
V.I.P.

Szia fülelek!

A skylnie diffusert a két hangfal közé azzal megegyező síkban érdemes elhelyezni?
Vagy pl az állány mögött és felett is kifejti a hatását?Ez a hangszórók síkja mögött lenne kb 70cm-re?
Ide 1 vagy 2db 60cmX60cm-es diffusert célszerű elhelyezni?
A mennyezeten is láttam már instalálva.
Ha 1db kerülne az állvány fölé(mennyezetre) 2db pedig a hallgatási pozició fölé(mennyezetre) ?
A hátsó fal elég közel esik a hallgatási pozicióhoz.Ide akkor inkább az akusztikai paneleket tegyem fel?
Ezeket mérések nélkül,de a szoba adottságait szem előtt tartva,mint laikus gondolom egy ideális kompromisszumnak.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Űdv kedves Fulelek.
Vegigolvastam a forumot nagyon tanulsagos,viszont lenne egy őtletem mert még hasonloval nem talalkoztam ,mivel nekem a hangfalaim kőzőtt nincs semmi 170cm re vannak egymástol hátul meg a fal mondjuk ha a 81 es lcd tévémet 80cm re fogatnám a falra kőzépre, picit magas lenne de. az also része a magas sugárzokal lenne egysikba alája meg a két oldalso része mellé meg a felső részére 1 dimenzios difuzorokat raknek a falra hosszan, segitene é kikűszőbőlni a sik képernyő káros hangvisszaverődéseit mivel a takargatos modszer nem nagyon tetszik és igy a dvd koncerteket is jobban élvezhetnem.
Kőszőnőm előre is. Endre.

Az ötlet jó, már csak meg kell valósítani.

endi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Űdv kedves Fulelek.
Vegigolvastam a forumot nagyon tanulsagos,viszont lenne egy őtletem mert még hasonloval nem talalkoztam ,mivel nekem a hangfalaim kőzőtt nincs semmi 170cm re vannak egymástol hátul meg a fal mondjuk ha a 81 es lcd tévémet 80cm re fogatnám a falra kőzépre, picit magas lenne de. az also része a magas sugárzokal lenne egysikba alája meg a két oldalso része mellé meg a felső részére 1 dimenzios difuzorokat raknek a falra hosszan, segitene é kikűszőbőlni a sik képernyő káros hangvisszaverődéseit mivel a takargatos modszer nem nagyon tetszik és igy a dvd koncerteket is jobban élvezhetnem.
Kőszőnőm előre is. Endre.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Esetlegesen, ha felmerül... mibe fájna egy akusztikai mérés Baranyában?

Attól függ, mennyire jó a 2011-es szüret következményei :D

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1521

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Hmm akkor lehet nem is kéne zenét hallgatnom... !36_7_11.gif

Olvasd el újra.

mtibor72
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: mtibor72 »

Üdv urak!

Hát ez nekem sehogy se akar összejönni... egyszerűen a hallgatási pozícióban nincs mély csak ha felállok a fotelből... Amúgy meg olyan mintha levágnám olyan 80-70Hz alatt a mélyet. Közelebb tolva a falhoz megmarad ez a jelenség csak erősebb lesz az érzet azáltal, hogy a felsőbb mélyek erőteljesebbek, gondolom az alsók is csak azok nem jutnak el hozzám.... kezdek erre ráunni sajnos, 3-4 szobaátpakolás, naponta 1 óra rendezgetés és semmi javulás

Nekem a kissé hosszúkás 6,9x4,5 m-es szobámban a keresztbe hallgatás vált be hosszában nem volt semmi mély hang.
üdv. mtibor72

Lezárt

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”