Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Zöld topik
-
- Nincs visszaút
- Értékelés: 29
Re: Zöld topik
"A villanyautózás lokális szennyezést csökkent, lokális felmelegedést csökkent, városok légszennyezettségi adatait javítja + zajszennyezésben is segít + a feldolgozó ipar szükségességét csökkenti (lévén harmada alkatrész kell hozzá, így az egész beszállítói lánc egyszerűsödik) + kőolaj sem a hátsó fáról jön le, a kitermelés és finomítás brutális szennyezését is mérsékli. Tehát nem önmagában az elfogyasztott üzemanyag emisszióját kell kalkulálni, hanem a teljes ellátási láncét.
- nem szeretek senki zsebében turkálni, nem az én dolgom, csupán annyit jegyeznék meg, hogy visszásnak tartom elektromos autók drágállását....."
Vannak itt féligazságok..
Sok tanulmány jelent meg arról, hogy a villanyautók a teljes gyártási folyamat (kezdve a bányászattal) és a használat során sokkal szennyezőbbek.
Maguk az akkugyárak lokálisan a legszennyezőbbek. Nincs megoldva az újrahasznosítás nem is lesz egy jó sokáig, komoly szaktudást, fejlesztést és technikát igényel (ne). A villanyautókban is sok a kőolajszármazék ugye....? Csak nem reklámozzák.
Ja, és bizony a töltéshez az áramot kőolaj-, gáz-, atom- és szénerőművek termelik.
Valóban kevesebb alkatrész kell hozzá és ezért drága. Az akkupakk elhasználódásával egy kalap @art érnek. Vagy veszel bele az új ár kb. 70%- ér újat. A franciák próbálkoztak azzal, hogy az akku nem is a tulajdonod benne stb. de halott ötlet.
A töltőhálózatok kiépítetlenségéről nem is szólva. Norvégiában is ahol a legjobban elterjedt baromi nagy állami támogatással.
Még ha ingyen adnák sem kellene két okból. A ház garázsába nem állnék be a tűzveszélyességük miatt. A kertben is ott a rizikó, a nyavalyás nyestek imádnak vezetéket rágni...
Egyébként nem vagyok ellenük de nem kellene anyagilag dotálni őket, meg mantrázni, hogy zöldebb.
- nem szeretek senki zsebében turkálni, nem az én dolgom, csupán annyit jegyeznék meg, hogy visszásnak tartom elektromos autók drágállását....."
Vannak itt féligazságok..
Sok tanulmány jelent meg arról, hogy a villanyautók a teljes gyártási folyamat (kezdve a bányászattal) és a használat során sokkal szennyezőbbek.
Maguk az akkugyárak lokálisan a legszennyezőbbek. Nincs megoldva az újrahasznosítás nem is lesz egy jó sokáig, komoly szaktudást, fejlesztést és technikát igényel (ne). A villanyautókban is sok a kőolajszármazék ugye....? Csak nem reklámozzák.
Ja, és bizony a töltéshez az áramot kőolaj-, gáz-, atom- és szénerőművek termelik.
Valóban kevesebb alkatrész kell hozzá és ezért drága. Az akkupakk elhasználódásával egy kalap @art érnek. Vagy veszel bele az új ár kb. 70%- ér újat. A franciák próbálkoztak azzal, hogy az akku nem is a tulajdonod benne stb. de halott ötlet.
A töltőhálózatok kiépítetlenségéről nem is szólva. Norvégiában is ahol a legjobban elterjedt baromi nagy állami támogatással.
Még ha ingyen adnák sem kellene két okból. A ház garázsába nem állnék be a tűzveszélyességük miatt. A kertben is ott a rizikó, a nyavalyás nyestek imádnak vezetéket rágni...
Egyébként nem vagyok ellenük de nem kellene anyagilag dotálni őket, meg mantrázni, hogy zöldebb.
Már a B oldal forog így 60 felett...
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2713
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
Luxor Audio írta: ↑2025.06.11., szer. 17:44Ki merem jelenteni, hogy az általad felvetett kérdésekben itt mindannyian kibicek vagyunk, mégha van is olyan fórumtársunk, aki rettenetesen tájékozottnak és jólértesültnek tartja önnön magát. A témát viszont a bennfentesek nem publikusan szokták megtárgyalni, a tömegmédiából, de még az internetről sem lehet kinyomozni az igazságot, maximum összeesküvés elméleteket lehet szövögetni, amik leginkább arra alkalmasak, hogy egymásnak ugrasszák az egymást amúgy is egyre jobban utáló embereket. Ez szerintem legalább annyira durva fejlemény, mint az éghajlatváltozás, másképpen mondva a mai embert leginkább önmaga irtja ki, nem a természet.
Én biztosan nem mennék bele, nem érdekelnek az ilyen sötét bugyrok és rettenetesen utálom, hogy a többség minden mögött valami sötét érdeket lát. Pár napja kaptam - sokadszorra - egy olyan mondatot, hogy mekkora önbecsapás részemről bringával közlekedni, miközben az óriás konténerhajók telefüstölik a világot. Hősünkben fel sem merült, hogy esetleg bringázni, sportolni önmagában is jó dolog, nem kell hozzá világmegváltási küldetéstudat. Egészen elszomorító az ilyen hozzáállás, de már nem megyek bele az eféle párbeszédekbe. Megvannak a magam érvei és szempontjai, nekem ez bőven elég. A természet védelme, a zöld életmód számomra fontos és egyszerű. A most feldobott kérdések leginkább arra jók, hogy eltereljék a figyelmet és alibit biztosítsanak ahhoz, miért ne tegyünk semmit a legyintgetésen túl.
No meg biztosra veszem, hogy a felvetett kérdésekben néhány hozzászólás után ismét egymás nyakának esnénk, ehhez meg semmi kedvem. A topikba sem illik, sokkal inkább valamilyen politikai gumiszobában lehetne cincálni, amihez sok sikert kívánok!
,,amik leginkább arra alkalmasak, hogy egymásnak ugrasszák az egymást amúgy is egyre jobban utáló embereket. Ez szerintem legalább annyira durva fejlemény, mint az éghajlatváltozás, másképpen mondva a mai embert leginkább önmaga irtja ki, nem a természet."
Óriási igazság!!!
A gondolkodás nem megerőltető...
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 861
Tudtam, hogy egyszer visszaut ez az alairasos dolog. :) Eddig amit legtobbet koltottem autora az is hasznaltan az 2.4 millio forint volt es ez is mar szamomra sok volt mert ez az egyik legrosszabb befektetes. Az ATC-et hasznalhatom ameddig elek akar 30-40 evig is (most 50). Ha igaz amit fapaci ir akkor lehet elobb lesz elektromos autom persze ha tenyleg igazak azok a feltetelek amiket irtam de meg mindig nincsenek olyan "benzinkutak", legalabb is nem tudok rola vagy csak a kornyezetemben nem letezik. Mivel en meg csak meg is tudnam engedni egy 20 ezer euroig egy autot attol meg rengeteg ember ezt nem engedheti meg maganak. Vegyuk magyarorszagot, ki az aki kiadhat kb 10-15 evente 20 ezer eurot autora persze ha igaz amit fapaci irt es fele aron lesznek stb. En bevallom egy Tesla-t neztem es ami megfelelne az kb 40 ezer euro, ahogy no a kilometer ugy no az ara is az autonak. En nem szeretnek egy zseb autot amit 3 naponta tolthetek es meg tud tenni egy toltessel 200 kilometert. Most is kombi kocsim van es nem szeretnek kissebbet.wittao írta: ↑2025.06.13., pén. 14:32Megpróbálok tételesen végigmenni az írásodon és nem kötözködésként, csak amiatt, hogy az utókor számára esetleg ne ez ragadjon meg.
- az ember eléggé sok mindenre képes már (nem csak lelkületileg, hanem tudományos alapon is)
- ahol nagy szmog volt és a Covid idejére pl. Wuhan, olasz iparterületek és német iparterületek csodálatosan kitisztultak, Kínában gyerekek végre látták milyen kék az égbolt valójában és nem sárgás-rózsaszín míg évekig csak arra volt lehetőségük. Ez mind mind az emberi tevékenység befolyása.
Az aeroszolok amik a levegőben vannak ilyenkor nem úgy képzelendők el, mint egy felhővel vagy hóval borított táj, ami visszaveri a napsugarakat. Rengeteg kémiai folyamat is lezajlik, üvegházhatást növelő tényezők.
- a napelemparkok közelében levő hőmérsékleti változások természetesek, hiszen koncentráltan befogadják a hőt és felmelegszenek, amit másik hullámhosszon leadnak. MEgváltoztatják a mikroklímát.
Ugyanakkor a házak tetejére szerelt napelemek teljesen ellentétes hatást váltanak ki, ugyanis légrés van alattuk, árnyékot vetnek a tetőszerkezetre, önmagában nem melegszik úgy a házak teteje, mint a napelemek nélkül. Kevésbé kell nyáron hűteni.
- a villanyautózásról annyit, hogy a globál közlekedés 10-15%-ban vesz részt az emissziós kérdésekben, ebből 2-3% a személyautók által kibocsátott emisszió. Számít, de sokkal kevésbé, mint mondjuk a szénerőművek, vagy éppen a tengeri hajózás, dízelmozdonyok, repülés, vagy éppen Temu szarok felesleges szállítgatása 10-20.000km-ekre 5USD-ért.
A villanyautózás lokális szennyezést csökkent, lokális felmelegedést csökkent, városok légszennyezettségi adatait javítja + zajszennyezésben is segít + a feldolgozó ipar szükségességét csökkenti (lévén harmada alkatrész kell hozzá, így az egész beszállítói lánc egyszerűsödik) + kőolaj sem a hátsó fáról jön le, a kitermelés és finomítás brutális szennyezését is mérsékli. Tehát nem önmagában az elfogyasztott üzemanyag emisszióját kell kalkulálni, hanem a teljes ellátási láncét.
- nem szeretek senki zsebében turkálni, nem az én dolgom, csupán annyit jegyeznék meg, hogy visszásnak tartom elektromos autók drágállását és ugyanakkor az aláírásodban szereplő hifirendszer (ami valljuk be mindannyiunk számára luxuskiadás) fenntartását... de nem az én dolgom, csupán egy megjegyzés. + napokban jött ki egy BYD kisautó 7-8MFt-ért megvásárolható, teljesen OK a közlekedésre. Mennyi legyen? 1DB!!! ATC SCM 150 kerül ennyibe, mint ez az autó.
Ha ugy igazan gazdag lennek akkor benzines autot vennek, lehet volna egy elektromos is, hogy neha tesztelgessem.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10984
- Kapcsolat:
3-4 fokos globális felmelegedés az összes földfelszíni és tengeri jég elolvadását okozná. (Jelenleg +1,5 foknál járunk.) Ezzel az a probléma, hogy az emberiség 40 %-a vízparti településeken él, a 10 legnagyobb városunkból 8 (Tokió, Sanghaj, Jakarta, Manila, New York, Sencsen, Mumbai és Rio de Janeiro) van tengerparton és ezek víz alá fognak kerülni. Az úszásoktatás kiemelt fontosságú lesz, a hegyi telkek pedig kelendőek lesznek.
Megpróbálok tételesen végigmenni az írásodon és nem kötözködésként, csak amiatt, hogy az utókor számára esetleg ne ez ragadjon meg.tottyi írta: ↑2025.06.13., pén. 14:10En azok taborabat erositem akik nem hiszik, hogy az ember kepes lenne megvaltoztatni drasztikusan az idojarast es a klimat bar covid idejen olvastam olyat is, hogy ahol azelott es most is nagy smog van ott hosszu evek utan ujra volt napsutes na de ha smog van akkor nem eri napsutes a foldet akkor szerintem nem is melegitheti fel a foldfelszint. Olyat is olvastam, hogy a nagyobb napelemparkok kozeleben olyan hoseg van, hogy az elviselhetetlen, tehat melegiti az idojarast. Aztan ha jovore csak villanyautot lehetne kapni akkor erre meg nincs meg az infrastruktura amely ezt el tudna latni elektromos arammal. Akarhogy nezzuk nincs kiut, mindmeghalunk. Ja es akarmilyen tovenyeket hoznak europaban az nem eleg ahoz, hogy megmentsuk a foldet. Nem azt mondom, hogy ne tegyunk semmit csak meg nem talaltak ki, hogy mit amibe minden ember reszt vesz, igen, meg a miliardosok is. En szemely szerint szeretnek villanyautot de ez meg nagyo gyerekcipoben jar es ku..va draga, nem engedhetem meg magamnak. Ha majd fele ennyiert lesznek megbizhato villanyautok es egy aktataska nagysagu elemmel fog mukodni amit "benzinkuton" bevalthatsz es tovabbi 4-500 kilometert megteszel akkor azt mondom, hogy mar jo uton jarnak.wittao írta: ↑2025.06.13., pén. 13:56Pár probléma akad azért ezzel:tottyi írta: ↑2025.06.13., pén. 13:45
ChatGPT - Nagyon röviden a lényeg:
"A szöveg egy békésebb, türelmesebb párbeszédre hív fel, miközben rávilágít arra, hogy az emberiség önpusztító tendenciái nem külső hatalmak művei, hanem saját természetünkből fakadnak. A szerző lemondott az értelmetlen vitákról, és inkább a saját életminőségére koncentrál, mivel úgy érzi, a nagy folyamatokra nincs valódi ráhatása."
A zold nyilhoz visszaterve, ezek szerint most egy nagyon jo klimaban elunk mint ami tobb millio evvel ezelott volt vagy azt irod, hogy amiota megjelent a Homo Sapiens azota vissza melegitjuk a foldet az eredeti klimahoz?
Igy vagy ugy par millio ev mulva hozzaszokunk a nagyon meleg eghajlathoz es a tobbi noveny is mint azt tettek azelott.
- régebben voltak fékek/ellensúlyok, amit az emberiség nem ismer, vagy legalábbis nem szeretne tudomást venni róla. Ezek kibillenése a Föld életére semmilyen hatással nem lesz. Sőt a Földet az sem zavarja, ha teljesen élettelen sivataggá válik. Minket annál inkább!
Szóval ezek a fékek, ellensúlyok a kibillent ökoszisztémákat helyre pofozták, ez látszódik is a hullámszerű mozgásokon. A nagy probléma az, amikor a keljfelJancsinak akkora pofont adsz, hogy nem kel fel többé... erről tanúskodik a grafikon utolsó kis farkincája, ami a mi pofonunk az ökoszisztémának, majd várhatjuk ami visszajön felkelünk-e belőle.
- lehet, hogy a növények hozzászoktak, de azért néhány hatalmas kihalási folyamatot rejtenek ezek a grafikonok. Nem feltétlenül van meg az emberiségben az a képesség, hogy képes globálisan 10-15-20 fokok elviselésére hosszútávon. Nagyon erős mesterséges beavatkozást, komplett rendszerszintű táplálkozási átállást igényelne. Ja, és még elfelejtettem, ami a legfontosabb és a legkisebb esélye van: összefogást is igényelne. Na erre az eddigi történelmünk során nem voltunk képesek, vélhetően nem is leszünk. Szóval mindent összevetve vagy másik bolygó, vagy nekünk kampó... Az elsőnek szignifikánsan kisebb esélye van.
- az ember eléggé sok mindenre képes már (nem csak lelkületileg, hanem tudományos alapon is)
- ahol nagy szmog volt és a Covid idejére pl. Wuhan, olasz iparterületek és német iparterületek csodálatosan kitisztultak, Kínában gyerekek végre látták milyen kék az égbolt valójában és nem sárgás-rózsaszín míg évekig csak arra volt lehetőségük. Ez mind mind az emberi tevékenység befolyása.
Az aeroszolok amik a levegőben vannak ilyenkor nem úgy képzelendők el, mint egy felhővel vagy hóval borított táj, ami visszaveri a napsugarakat. Rengeteg kémiai folyamat is lezajlik, üvegházhatást növelő tényezők.
- a napelemparkok közelében levő hőmérsékleti változások természetesek, hiszen koncentráltan befogadják a hőt és felmelegszenek, amit másik hullámhosszon leadnak. MEgváltoztatják a mikroklímát.
Ugyanakkor a házak tetejére szerelt napelemek teljesen ellentétes hatást váltanak ki, ugyanis légrés van alattuk, árnyékot vetnek a tetőszerkezetre, önmagában nem melegszik úgy a házak teteje, mint a napelemek nélkül. Kevésbé kell nyáron hűteni.
- a villanyautózásról annyit, hogy a globál közlekedés 10-15%-ban vesz részt az emissziós kérdésekben, ebből 2-3% a személyautók által kibocsátott emisszió. Számít, de sokkal kevésbé, mint mondjuk a szénerőművek, vagy éppen a tengeri hajózás, dízelmozdonyok, repülés, vagy éppen Temu szarok felesleges szállítgatása 10-20.000km-ekre 5USD-ért.
A villanyautózás lokális szennyezést csökkent, lokális felmelegedést csökkent, városok légszennyezettségi adatait javítja + zajszennyezésben is segít + a feldolgozó ipar szükségességét csökkenti (lévén harmada alkatrész kell hozzá, így az egész beszállítói lánc egyszerűsödik) + kőolaj sem a hátsó fáról jön le, a kitermelés és finomítás brutális szennyezését is mérsékli. Tehát nem önmagában az elfogyasztott üzemanyag emisszióját kell kalkulálni, hanem a teljes ellátási láncét.
- nem szeretek senki zsebében turkálni, nem az én dolgom, csupán annyit jegyeznék meg, hogy visszásnak tartom elektromos autók drágállását és ugyanakkor az aláírásodban szereplő hifirendszer (ami valljuk be mindannyiunk számára luxuskiadás) fenntartását... de nem az én dolgom, csupán egy megjegyzés. + napokban jött ki egy BYD kisautó 7-8MFt-ért megvásárolható, teljesen OK a közlekedésre. Mennyi legyen? 1DB!!! ATC SCM 150 kerül ennyibe, mint ez az autó.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Klassz dolog értő fülekre lelni.
A bolygó szempontjából nincs jó, vagy rossz klíma, az élővilág idővel mindig alkalmazkodik az új helyzethez. Fajok eltűnnek, vagy odébb költöznek, jönnek helyettük mások. Én nem tudom eldönteni, mekkora mértékű szerepünk volt/van a klímaváltozásban, de valamennyi biztosan volt, mert ilyen gyors felmelegedésre tudomásunk szerint még nem volt példa. És a gyors változások nagy rombolással járnak, nincs elég idő az átállásra, plána ha minden mással (pl. egymást rakétákkal dobálni) szívesebben foglalkozunk. Térjünk vissza a kérdésre 100-200 év múlva, addigra okosabbak leszünk!A zold nyilhoz visszaterve, ezek szerint most egy nagyon jo klimaban elunk mint ami tobb millio evvel ezelott volt vagy azt irod, hogy amiota megjelent a Homo Sapiens azota vissza melegitjuk a foldet az eredeti klimahoz? Igy vagy ugy par millio ev mulva hozzaszokunk a nagyon meleg eghajlathoz es a tobbi noveny is mint azt tettek azelott.
Bár a néhány nappal ezelőtti osztálytalálkozónkra Seattleből hazatért, a Boeing repülőmérnökeként AI fejlesztésekkel foglalkozó osztálytársam szerint elég lesz 6-8 év is az átrendeződéshez.
Esetleg nézz meg néhány beszámolót a pár héttel ezelőtti sanghai autószalonról, magyar újságírók is voltak kint. Amit jövőként írsz, az már a jelen.tottyi írta: ↑2025.06.13., pén. 14:10En szemely szerint szeretnek villanyautot de ez meg nagyo gyerekcipoben jar es ku..va draga, nem engedhetem meg magamnak. Ha majd fele ennyiert lesznek megbizhato villanyautok es egy aktataska nagysagu elemmel fog mukodni amit "benzinkuton" bevalthatsz es tovabbi 4-500 kilometert megteszel akkor azt mondom, hogy mar jo uton jarnak.
- tottyi
- Hazajáró lélek
En azok taborabat erositem akik nem hiszik, hogy az ember kepes lenne megvaltoztatni drasztikusan az idojarast es a klimat bar covid idejen olvastam olyat is, hogy ahol azelott es most is nagy smog van ott hosszu evek utan ujra volt napsutes na de ha smog van akkor nem eri napsutes a foldet akkor szerintem nem is melegitheti fel a foldfelszint. Olyat is olvastam, hogy a nagyobb napelemparkok kozeleben olyan hoseg van, hogy az elviselhetetlen, tehat melegiti az idojarast. Aztan ha jovore csak villanyautot lehetne kapni akkor erre meg nincs meg az infrastruktura amely ezt el tudna latni elektromos arammal. Akarhogy nezzuk nincs kiut, mindmeghalunk. Ja es akarmilyen tovenyeket hoznak europaban az nem eleg ahoz, hogy megmentsuk a foldet. Nem azt mondom, hogy ne tegyunk semmit csak meg nem talaltak ki, hogy mit amibe minden ember reszt vesz, igen, meg a miliardosok is. En szemely szerint szeretnek villanyautot de ez meg nagyo gyerekcipoben jar es ku..va draga, nem engedhetem meg magamnak. Ha majd fele ennyiert lesznek megbizhato villanyautok es egy aktataska nagysagu elemmel fog mukodni amit "benzinkuton" bevalthatsz es tovabbi 4-500 kilometert megteszel akkor azt mondom, hogy mar jo uton jarnak.wittao írta: ↑2025.06.13., pén. 13:56Pár probléma akad azért ezzel:tottyi írta: ↑2025.06.13., pén. 13:45ChatGPT - Nagyon röviden a lényeg:Luxor Audio írta: ↑2025.06.13., pén. 11:15
Végezzünk el egy kísérletet...
Letelt a 10 perc, köszönöm a türelmet, visszaálhatunk a normál üzemmódra és tovább hülyézhetjük egymást.
"A szöveg egy békésebb, türelmesebb párbeszédre hív fel, miközben rávilágít arra, hogy az emberiség önpusztító tendenciái nem külső hatalmak művei, hanem saját természetünkből fakadnak. A szerző lemondott az értelmetlen vitákról, és inkább a saját életminőségére koncentrál, mivel úgy érzi, a nagy folyamatokra nincs valódi ráhatása."
A zold nyilhoz visszaterve, ezek szerint most egy nagyon jo klimaban elunk mint ami tobb millio evvel ezelott volt vagy azt irod, hogy amiota megjelent a Homo Sapiens azota vissza melegitjuk a foldet az eredeti klimahoz?
Igy vagy ugy par millio ev mulva hozzaszokunk a nagyon meleg eghajlathoz es a tobbi noveny is mint azt tettek azelott.
- régebben voltak fékek/ellensúlyok, amit az emberiség nem ismer, vagy legalábbis nem szeretne tudomást venni róla. Ezek kibillenése a Föld életére semmilyen hatással nem lesz. Sőt a Földet az sem zavarja, ha teljesen élettelen sivataggá válik. Minket annál inkább!
Szóval ezek a fékek, ellensúlyok a kibillent ökoszisztémákat helyre pofozták, ez látszódik is a hullámszerű mozgásokon. A nagy probléma az, amikor a keljfelJancsinak akkora pofont adsz, hogy nem kel fel többé... erről tanúskodik a grafikon utolsó kis farkincája, ami a mi pofonunk az ökoszisztémának, majd várhatjuk ami visszajön felkelünk-e belőle.
- lehet, hogy a növények hozzászoktak, de azért néhány hatalmas kihalási folyamatot rejtenek ezek a grafikonok. Nem feltétlenül van meg az emberiségben az a képesség, hogy képes globálisan 10-15-20 fokok elviselésére hosszútávon. Nagyon erős mesterséges beavatkozást, komplett rendszerszintű táplálkozási átállást igényelne. Ja, és még elfelejtettem, ami a legfontosabb és a legkisebb esélye van: összefogást is igényelne. Na erre az eddigi történelmünk során nem voltunk képesek, vélhetően nem is leszünk. Szóval mindent összevetve vagy másik bolygó, vagy nekünk kampó... Az elsőnek szignifikánsan kisebb esélye van.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
Pár probléma akad azért ezzel:tottyi írta: ↑2025.06.13., pén. 13:45ChatGPT - Nagyon röviden a lényeg:Luxor Audio írta: ↑2025.06.13., pén. 11:15
Letelt a 10 perc, köszönöm a türelmet, visszaálhatunk a normál üzemmódra és tovább hülyézhetjük egymást.
- tottyi
- Hazajáró lélek
ChatGPT - Nagyon röviden a lényeg:Luxor Audio írta: ↑2025.06.13., pén. 11:15
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Bátorkodtam egy zöld nyíllal jelölni a Homo Sapiens (kb 300.000 évvel ezelőtti) megjelenését az idővonalon:juliush írta: ↑2025.06.13., pén. 11:35Bár többszáz millió éves távlatból megnyugtatónak tűnhet, hogy valójában az utóbbi időszaknál jelentősebb magasabb átlagos felszíni hőmérséklet mellett is virágzott az élet a Földön, és látszólag élt túl a mostaninál szélsőségesebb változásokat (bár nem tér ki az akkori kihalások mértékére), a helyzet az, hogy a jelenleg bő 8 milliárdnyi embert eltartó ökoszféra, a háziasított növényeinkkel, állatainkkal, és minden egyéb infrastruktúránkkal ebben az alacsonyabb, és egyenletesebb hőmérsékleti viszonyok között alakult, fejlődött, alkalmazkodott, és tud fennmaradni. Akárcsak a modern ember fiziológiailag.
Két megjegyzés az alább becsatolt képhez:
- Bár többszáz millió éves távlatból megnyugtatónak tűnhet, hogy valójában az utóbbi időszaknál jelentősebb magasabb átlagos felszíni hőmérséklet mellett is virágzott az élet a Földön, és látszólag élt túl a mostaninál szélsőségesebb változásokat (bár nem tér ki az akkori kihalások mértékére), a helyzet az, hogy a jelenleg bő 8 milliárdnyi embert eltartó ökoszféra, a háziasított növényeinkkel, állatainkkal, és minden egyéb infrastruktúránkkal ebben az alacsonyabb, és egyenletesebb hőmérsékleti viszonyok között alakult, fejlődött, alkalmazkodott, és tud fennmaradni. Akárcsak a modern ember fiziológiailag.
- Érdemes tanulmányozni a változások sebességét ugyanakkor, és összevetni a jobb szélen mutatkozó piciny "farkinca" meredekségét! Sehol nem fordult elő ilyen sebességű változás ez elmúlt félmilliárd évben!
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Nem gondolom, hogy ő lenne bárminek is a "szinte kizárólagos arca", pláne nem egy tudományágnak. Élete nagy részét televíziós műsorkészítéssel töltötte, tanulmányai között a biológia mellett közgazdaságtan is szerepel.
Olvasva, hogy éppen Attenborough került a célkeresztbe, eszembe jutott a gödöllői (most már veszprémi) természetfilm fesztiválok sora, amiken alkotóként éveken át jelen voltam (még díjat is kaptunk). Némelyik film stáblistáján D.A. neve is feltűnt, többnyire narrátorként. Mikor megkérdezték, miért nem jött el, ha már meghívták, azt a választ adta, nem akarta, hogy róla szóljon az esemény. Micsoda egy agresszív nyomulós fajta!
Írta itt valaki azt is, hogy "annak zenélünk, aki fizet". Ezeken a fesztiválokon a valóban rendkívüli pénzügyi és technikai lehetőségek birtokában dolgozó nagy nemzetközi stábok mellett jelen voltak amatőr társulatok is, akik többnyire semmilyen támogatásban nem részesültek, saját zsebükből vettek/béreltek kamerát, fizették a forgatások költségeit. És láss csodát, kb ugyanazt mondták, mint a "lefizetett" produkciók, ugyanazokról a jelenségekről számoltak be! Valahogy senki nem mutatott be olyan anyagot, aminek mondandója szerint minden rendben van a világban, nincs itt semmi látnivaló, nincs miért hisztizni. Mindenkit azért csak nem lehet lefizetni. Vagy mindenki hülye és kész.
De említhetem a Londoni Természettudományi Múzeumot is, ami (engem is) lenyűgöző módon mutatja be a mai embernek már ismeretlen világot és láss csodát, az egyik legfőbb támogatója D.A., aki ahelyett, hogy - a mi nagyjainkhoz hasonlóan - vadászkastélyokra és Ferrarikra költené a pénzét, múzeumokat, iskolákat, kutatásokat segít nem kevés pénzzel. Ilyen egy igazi pénzéhes lator. Vagy ő lenne a nagy agymosó?
Szentté avatni persze nem tanácsos olyan személyt, akit csak a médiából, felületesen ismerünk, de Attenborough nekem nem tűnik gonosztevőnek.
Végezzünk el egy kísérletet, ami nem lesz könnyű, de talán érdemes fáradozni vele: engedjük meg magunknak, hogy 10 percig nem nézzük hülyének, agymosottnak, mainstream nyalogatónak a másikat! Ha elindult az óra, akkor gyorsan leírom, hogy igazad van. De...Én sem örülök neki de ha kicsit többet tartod a fejed a homok felett, akkor tisztán látszik, hogy azért látják így, mert így is van. Ha körbenézel a világban láthatod, hogy legalább 30 helyen zajlik háború. Ha geopolitikai/stratégiai szemüvegen át nézed, azt látod, hogy kétségbeesett harcok zajlanak a még megmaradt anyagi erőforrásokért és energiahordozokért. ...és nem "világos" érdekek által vezérelve. Saját szemüvegemen át nézve úgy látom, hogy minden "méjnsztrím" gazdasági, pénzügyi, politikai folyamat a mai világban ember és életellenes. Persze az egész tetején ott van a "világos" cukormáz (szemfényvesztés, illúzió, vágykeltés) hogy mindez a mi érdekünkben van. Aki ezt a mázat nyalogatja, amikor a feje egy rövid ideig éppen a homok felett van, az juthat hasonló következtetésre, mint ahogyan te látod.
(És itt van az a "de", ami a modern vitákban már nem szokott elhangzani, mert türelmetlenek vagyunk hozzá, a rövid, bárki számára érthető kijelentéseket szeretjük, pl. hogy a Faló külföldről pénzelt ukrán klímalobby ügynök. Ennyi. Nem kell magyarázni, nem kell bizonyítani, amúgy sem olvasná el szinte senki az indoklást, pont elég a főcím.)
Az emberiség története konfliktusok végtelen sora. A történelem könyveink leggyakoribb hivatkozási alapja a háború, amiből majdnem minden évszázadra jutott egy nagy, meg sok kicsi, soha (!) nem volt általános béke. A mi életünkben nagy háború még nem volt, de bármikor lehet. Izrael az imént ismét megtámadta Iránt, amit nyilván egy ellencsapás követ majd, közben a NATO egyre durvábban fegyverkezik, ami nem egy vidám jövőképet fest elénk.
Írod, hogy "minden "méjnsztrím" gazdasági, pénzügyi, politikai folyamat a mai világban ember és életellenes". Ennyire azért nem borús a helyzet szerintem, de sok igazságod van. Én a magam szemüvegén át úgy látom, hogy a globálisan szándékolt változások, konfliktusok néhányaknak mindig hasznot hoznak, a többség pedig megszívja őket, de mindkét csoport tagjai emberek. Lehet két ország közötti fegyveres összecsapás, vagy egy utcai beszólás két járókelő között, ezek abban hasonlóak, hogy ugyanúgy megosztják a bámészkodó közönséget, akik két csapatba rendeződve szétgyepálják egymást és ez sokszor nagyobb pusztítást okoz, mint maga a kiváltó konfliktus.
"Életellenes" tettnek nevezhető szerintem az is, hogy Budapesten 750 ezer, egyre nagyobb tömegű és méretű személyautót mozgatunk és a közterületeket ezek tárolására használjuk. Távolabbról nézve bárki (!) számára agyrémnek tűnne a helyzet és pár évtized múlva mindenki elborzadva fog visszagondolni rá, de mi itt jelenleg szépen elvitázgatunk rajta és naponta felcsesszük egymás idegeit. Vagy idecitáljuk az éghajlatváltozást, aminek mértékét és következményeit az emberek nagy része képtelen elhelyezni a saját életében, következésképpen hülyeségnek tartja, mint mindent, amit nehéz megérteni és/vagy eltér a megszokottól. Tömegek vonják kétségbe a klíma durva változását, miközben nyaranként megpusztulunk a hőségtől, viharoktól, áradásoktól, erdőtüzektől. Felmentve érezzük magunkat, mikor azt mantrázzuk, hogy mindez nem az emberi tevékenység következménye, mintha nem lenne mindegy, miért ég a ház. A lényeg a lángokon van, nem azon, hogy a szomszéd gyújtogatott, vagy öngyulladás történt, a házunk mindkét esetben le fog égni, ha nem érnek oda időben a tűzoltók. De mi még ki sem hívtuk őket, csak morfondírozunk a lángok mellett, hogy nocsak, ez nem egy tűz esetleg?
Voltam aktivista, lelkesen vitáztam, érveltem azon infók birtokában, amihez hozzájutottam és persze amik szimpatikusak voltak számomra. Mai fejemmel már azt gondolom, jobb ezekből a folyamatokból kimaradni (a Te megfogalmazásod szerint homokba dugni a fejem), mert reménytelen játékban nem jó résztvenni. A végjáték hossza még kérdéses, de az emberiség sorsa jelenleg reménytelen stádiumban van, amiről nem könnyű eldöntenem, hogy - látva a rengeteg pusztítást, amit végrehajtottunk - örüljek neki, vagy - szeretteimre gondolva - szomorkodjak miatta. Inkább figyelek a mindennapjaim minőségére, sportolok, szórakozom, zenét hallgatok, néha még hifizek is, mintsem olyan témákon rugózzak, amikre sem ráhatásom nincs, sem elegendő információm róluk. Szintén nem kívánatos számomra már olyanokkal vitázni, akik szerint végletesen bolond és fogalmatlan vagyok (csak mert nem értünk egyet). Halhatatlanként bizonyára áldoznék párszáz évet ilyen ügyekre, de a nekem még jutó 10-20 évet nem akarom görcsölésekkel tölteni, amiknek kb semmi hatásuk nincs, a frontvonalak mereven beálltak.
Látjuk, a többség miként működik, akár egy felületes grafikon is elég számukra a nagy kérdések "megértéséhez", amihez jó esetben hetekig kellene olvasni, tájékozódni, de ugye nincs rá időnk. 20-30 éve ugyanazok a párbeszédek hangzanak el a témában, miközben határozott változások mentek végbe körülöttünk. Valahol a világ legerősebb vezetői székébe ültetnek szavazók milliói valakit, aki aztán vigyorgó pofával és az áldozatok legnagyobb örömére romba dönti a világukat. Nálunk is ilyesmi zajlik, mert sokan így akarják. És amit a tömeg kíván, azt nem nevezhetjük emberiség elleni tettnek. Közérdekből elkövetett tömeges harakiri.
Úgy hírlik, mikor a spanyol hódító csapatok megjelentek Dél-Amerika partjainál (hopp egy háború), a bennszülöttek lefagyott, sokkos állapotba estek és még akkor sem tértek magukhoz, mikor elkezdték őket tömegesen irtani. Nem értették, mi történik, soha nem láttak még ilyet, nem tudtak rá reagálni. Szerintem most is ez zajlik, tátjuk a szánkat, nézünk körbe tétován, mint Vincent Vega Mia Wallace otthonában, miközben az események elrohannak mellettünk.
Azt gondolom, az általad említett sötét jelenségek léteznek, de nem valami felső hatalom, érdekcsoport hatásai, hanem az emberi sajátosság, békétlenség, önzőség gyümölcsei. Ezerszer láttuk már, míg telipofával szídjuk a politikusokat, mindenki megbolondul, amint hatalomra jut és elkezd olyan dolgokat csinálni, amiket korábban ő maga is kifogásolt. B verzió, hogy hatalmat gyakorolni sokkal összetettebb feladat, mint ahogy a közember lentről elképzeli. Mindenesetre én nem hiszem, hogy sok vezető azzal a gondolattal ébredne reggel, hogy ma miként irtsa ki az emberiséget. Megteszi ezt maga az emberiség, aminek minden egyes tagja felmenti önmagát a jogos vádak alól. Én is.
Ez egy picit olyan megkozelites, hogy “a szemet kinai kolyok mar megint megnyerte az USA matekversenyet, tuti valami van a dolog mogott” … igen, altalaban az ilyen sikerek mogott beteges munka huzodik meg es olyan szintu aldozatok, amiket az irigykedok sohasem hoznanak meg a cel erdekeben.mike-rame írta: ↑2025.06.13., pén. 08:29Félreérted, nincs szó az életútja megcsúfolásáról. Abszolút megsüvegelendő a munkássága. Arra céloztam, hogyha valaki hosszú évtizedeken át, szinte kizárólagos arca egy adott szaktudománynak, úgy hogy közben számtalan tehetség van még a pályán, akik mellőzve vannak, akkor annak lehet valami oka. Vagy nincs. Ezért "interjúvolnám" meg. Megcsúfolás nélkül. Mer' hát azért az arcát adta nyílvánvaló blődségekhez is, többek között a Darwini egyedfejlődés dogmájához is. Avagy ha tényleg szeretnéd átadni azt a tudást és élményt a nagyérdeműnek, ami hozzád is eljutott, akkor megalkuszol olyan témák esetén, amelyek terjesztése a "finanszírozóid" érdeke. Avagy kérj támogatást a Királyi Földrajzi Társaságtól dokumentumfilm sorozathoz, amiben ugyanolyan képi világgal, odaadással, beleéléssel mutatod be a britt gyarmatbirodalom által végzett globális népírtást.Ami ugye nem a "háttérhatalom" (pl. Kelet-indiai Társaság) érdeke volt, hanem a wales-i pásztoroké, skót dudásoké, illetve Charles bácsié a pub-ból.
Én sem örülök neki de ha kicsit többet tartod a fejed a homok felett, akkor tisztán látszik, hogy azért látják így, mert így is van. Ha körbenézel a világban láthatod, hogy legalább 30 helyen zajlik háború. Ha geopolitikai/stratégiai szemüvegen át nézed, azt látod, hogy kétségbeesett harcok zajlanak a még megmaradt anyagi erőforrásokért és energiahordozokért. ...és nem "világos" érdekek által vezérelve. Saját szemüvegemen át nézve úgy látom, hogy minden "méjnsztrím" gazdasági, pénzügyi, politikai folyamat a mai világban ember és életellenes. Persze az egész tetején ott van a "világos" cukormáz (szemfényvesztés, illúzió, vágykeltés) hogy mindez a mi érdekünkben van. Aki ezt a mázat nyalogatja, amikor a feje egy rövid ideig éppen a homok felett van, az juthat hasonló következtetésre, mint ahogyan te látod.Luxor Audio írta: ↑2025.06.11., szer. 17:44Én biztosan nem mennék bele, nem érdekelnek az ilyen sötét bugyrok és rettenetesen utálom, hogy a többség minden mögött valami sötét érdeket lát.![]()
Nem tudok olyanrol, hogy Sir David a Nemzetkozi Termeszetfilmkeszitok Szovetsege allando tamogatottja lenne, es azert valljuk be annyi hatterhatalmi osszeeskuves forog a vilagban, azert csak talaltak volna egy masikat 70 ev alatt a “masik oldalon” akit mas penzbol ugyanigy felfuttatnak. De nem volt ilyen. Ennek akar az is lehet az oka, hogy sajnos nincs meg egy ilyen ember, aki kepes a munkassagaval odaszogezni milliokat a TV kepernyoje ele, raadasul nem celeb reality agymosasokkal, reklamokkal agyon tuzdelve.
Ja, hogy neha amit mondott idokozben megvaltozott? Jobban kibontottak egy adott teruletre fokuszalo tudosok? Nos, van ilyen azert a vilagtortenelemben… par szaz evvel ezelott a Fold meg banan alaku volt a “tudosaink” szerint, utana jott a laposfold es Galilei is. Barmennyire is szeretunk felrenezni, azert ma a Fold lakossaganak jelentos resze a vallasanak koszonhetoen a teremtes-elmelet jegyeben eli az eletet, valoszinu tobben, mint akik Darwin- Osrobbanas-Hurelmelet-Multiverzum arnyekaban kepzelik el mostani eletuket!
Na, de visszakanyarodva a globalis felmelegedes temakorehez. Ugy gondolom a legtobb jozan gobdolkodasu embernek partallastol, hatterhatalomtol fuggetlenul azert csak feltunik valami:
- halaktol es egxeb elolenyektol hemzsego tengerek vs. tulhalaszott kongo uresseg “tengeri sivatagok”
- egy gyonyoruen tiszta svajci erdo friss levegovel, patakokkal vs. Jangche/Mekong/Nilus szemettol hemzsego deltai
- 1920 ures egboltja, vagy 2025 : 50.000db urszemet keringese a bolygo korul (gyakorlatilag kesz szerencse kell ahhoz, hogy “ablak” legyen egy raketa fellovesehez
HAT VALAMI AZERT CSAK NINCSEN RENDBEN, NEM?
- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 4989
Bámulatos az ember megküzdési, feldolgozási készsége, ha dédelgetett eszméi/rögeszméi védelméről van szó. Ez a grafikon is tökéletes példája ennek, különösen így, a tanulmányból kiemelve - bár annak egyik lényeges állítása így is ott van kisebb betűkkel szedve - de szemüveg nélkül, hunyorítva, kicsit távolabbról nézve még a fenti állítás igazolására is alkalmas lehet(ne).rTom írta: ↑2025.06.13., pén. 01:32Screenshot_20240927_212250_Telegram.jpgELEX írta: ↑2025.06.10., kedd 21:53]
Mindig is volt klímaváltozás, hideg és meleg korszakok váltakoztak akkor is, amikor az embernek nyoma sem volt a Földön. Ezek a klímaváltozások a Föld életének természetes periódusai. Hatásunk rá egyenlő a nullával. Magyarország területén trópusi klíma volt, trópusi beltengerrel.
Félreérted, nincs szó az életútja megcsúfolásáról. Abszolút megsüvegelendő a munkássága. Arra céloztam, hogyha valaki hosszú évtizedeken át, szinte kizárólagos arca egy adott szaktudománynak, úgy hogy közben számtalan tehetség van még a pályán, akik mellőzve vannak, akkor annak lehet valami oka. Vagy nincs. Ezért "interjúvolnám" meg. Megcsúfolás nélkül. Mer' hát azért az arcát adta nyílvánvaló blődségekhez is, többek között a Darwini egyedfejlődés dogmájához is. Avagy ha tényleg szeretnéd átadni azt a tudást és élményt a nagyérdeműnek, ami hozzád is eljutott, akkor megalkuszol olyan témák esetén, amelyek terjesztése a "finanszírozóid" érdeke. Avagy kérj támogatást a Királyi Földrajzi Társaságtól dokumentumfilm sorozathoz, amiben ugyanolyan képi világgal, odaadással, beleéléssel mutatod be a britt gyarmatbirodalom által végzett globális népírtást.

Én sem örülök neki de ha kicsit többet tartod a fejed a homok felett, akkor tisztán látszik, hogy azért látják így, mert így is van. Ha körbenézel a világban láthatod, hogy legalább 30 helyen zajlik háború. Ha geopolitikai/stratégiai szemüvegen át nézed, azt látod, hogy kétségbeesett harcok zajlanak a még megmaradt anyagi erőforrásokért és energiahordozokért. ...és nem "világos" érdekek által vezérelve. Saját szemüvegemen át nézve úgy látom, hogy minden "méjnsztrím" gazdasági, pénzügyi, politikai folyamat a mai világban ember és életellenes. Persze az egész tetején ott van a "világos" cukormáz (szemfényvesztés, illúzió, vágykeltés) hogy mindez a mi érdekünkben van. Aki ezt a mázat nyalogatja, amikor a feje egy rövid ideig éppen a homok felett van, az juthat hasonló következtetésre, mint ahogyan te látod.Luxor Audio írta: ↑2025.06.11., szer. 17:44Én biztosan nem mennék bele, nem érdekelnek az ilyen sötét bugyrok és rettenetesen utálom, hogy a többség minden mögött valami sötét érdeket lát.

"Áldozat nélkül nincs veszteség"
-
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 91
ELEX írta: ↑2025.06.10., kedd 21:53]
Mindig is volt klímaváltozás, hideg és meleg korszakok váltakoztak akkor is, amikor az embernek nyoma sem volt a Földön. Ezek a klímaváltozások a Föld életének természetes periódusai. Hatásunk rá egyenlő a nullával. Magyarország területén trópusi klíma volt, trópusi beltengerrel.
Az a velemenyem, hogy amit a 100 evet megelt uriember a termeszetert, annak megismerteteseert tett, azt nagyon nehezen lehet megkerdojelezni. Elkepeszto odaadassal, szeretettel kozelit a termeszet minden elolenye fele, es ugyanezt kozvetiti a peldatlan dokumentumfilm-mennyisegevel… gyermekkoromban elkepzelni sem tudtam, hogy lehet a capakra lassan kipusztulasra itelt aldozatkent is tekinteni, nem pedig valami velejeig gonosz elolenyre. Egy oroszlan, ami emberevo, de megis halalra van itelve az emberi terjeszkedes es gatlastalansag oltaran. Ezek a gondolatok nem szulettek volna ennek az embernek a munkassaga altal, es en halas vagyok, amiert anno miatta en is maskent tekintettem es tekintek az elolenyekre.
Egy eletpalya, hosszu eletut megcsufolasa barmilyen hatterhatalmi lejarato cunamiba belekeverni. Korszakos zsenirol beszelhetunk.
Klimavaltozas? Aki szerint rendben van minden, kerem a julius vegi 43 fokos Budapest belvarosaban egy klimamentes helyisegben toltson el par napot, aludjon jol, dolgozzon oltonyben 100%-osan munkajara koncentraltan!
Egy eletpalya, hosszu eletut megcsufolasa barmilyen hatterhatalmi lejarato cunamiba belekeverni. Korszakos zsenirol beszelhetunk.
Klimavaltozas? Aki szerint rendben van minden, kerem a julius vegi 43 fokos Budapest belvarosaban egy klimamentes helyisegben toltson el par napot, aludjon jol, dolgozzon oltonyben 100%-osan munkajara koncentraltan!
- stx
- V.I.P.
- Értékelés: 449
- Kapcsolat:
"Hol kellett megalkudni, hogy olyan infrastruktúrát toljanak alá, mint amit megkapott, pályatársaival ellentétben?"
Azt mondod, hogy annak zenélünk, aki fizet? Mondjuk, mint pl. a Gre******e?
Azt mondod, hogy annak zenélünk, aki fizet? Mondjuk, mint pl. a Gre******e?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Ki merem jelenteni, hogy az általad felvetett kérdésekben itt mindannyian kibicek vagyunk, mégha van is olyan fórumtársunk, aki rettenetesen tájékozottnak és jólértesültnek tartja önnön magát. A témát viszont a bennfentesek nem publikusan szokták megtárgyalni, a tömegmédiából, de még az internetről sem lehet kinyomozni az igazságot, maximum összeesküvés elméleteket lehet szövögetni, amik leginkább arra alkalmasak, hogy egymásnak ugrasszák az egymást amúgy is egyre jobban utáló embereket. Ez szerintem legalább annyira durva fejlemény, mint az éghajlatváltozás, másképpen mondva a mai embert leginkább önmaga irtja ki, nem a természet.
Én biztosan nem mennék bele, nem érdekelnek az ilyen sötét bugyrok és rettenetesen utálom, hogy a többség minden mögött valami sötét érdeket lát. Pár napja kaptam - sokadszorra - egy olyan mondatot, hogy mekkora önbecsapás részemről bringával közlekedni, miközben az óriás konténerhajók telefüstölik a világot. Hősünkben fel sem merült, hogy esetleg bringázni, sportolni önmagában is jó dolog, nem kell hozzá világmegváltási küldetéstudat. Egészen elszomorító az ilyen hozzáállás, de már nem megyek bele az eféle párbeszédekbe. Megvannak a magam érvei és szempontjai, nekem ez bőven elég. A természet védelme, a zöld életmód számomra fontos és egyszerű. A most feldobott kérdések leginkább arra jók, hogy eltereljék a figyelmet és alibit biztosítsanak ahhoz, miért ne tegyünk semmit a legyintgetésen túl.
No meg biztosra veszem, hogy a felvetett kérdésekben néhány hozzászólás után ismét egymás nyakának esnénk, ehhez meg semmi kedvem. A topikba sem illik, sokkal inkább valamilyen politikai gumiszobában lehetne cincálni, amihez sok sikert kívánok!
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2025.06.11., szer. 17:49-kor.
(M)el(l)nézést kérek, hogy megint kibicként szólok, de úgy mint a politikában, természettudományok területén is illik követni az aktuális irányvonalat, amit olyan érdekkörök határoznak meg, akik érdekérvényesítő képessége erősebb az egyes nemzetállamok vagy nemzetközi szervezetek képességeinél. Különben nincs kutatási tőke, médiafelület, publikálási lehetőség. Ők nem hívják magukat háttérhatalomnak, ilyen néven csak a tagadóik illetik őket.Luxor Audio írta: ↑2025.06.11., szer. 09:03Persze semmiképpen ne vedd ezt győzködésnek részemről, nekem tetszik, sőt szórakoztat a vélekedésed (bár a tudatlanságot általában szomorúnak gondolom). És azt is elhiszem, hogy D. Attenborough szakértelme nem ér fel a szintedig, hiszen alig egy évszázada, földtörténeti léptékben nevetségesen rövid ideje foglalkozik a természettel és annak változásaival (nyilván valamilyen gonosz háttérhatalom jól fizetett ügynökeként). Én ezért örülnék, ha több, hozzá hasonló ember élne és tevékenykedne, továbbra is félrevezetve emberek millióit.

Azét ha egy nem-Yeti inzultáció keretében kérdezni lehetne az öreget, akkor megkérdeznem őt, hogy valóban hisz abban, amit publikált élete során? Hol kellett megalkudni, hogy olyan infrastruktúrát toljanak alá, mint amit megkapott, pályatársaival ellentétben? Kívánta-e, hogy fel Sir-özzék és mi lett ennek a következménye az irányvonalkövetést illetően? Hisz-e ön az évezredes dogmák sérthetetlenségében, a Darwini "majomős" elméletben, stb...
"Áldozat nélkül nincs veszteség"
Amikor azon a földterületen ahol a mai Magyarország van, és trópusi klíma uralkodott, akkor az nem a 44-46. szélességi körön volt (a tektonikai mozgások miatt) hanem sokkal "délebbre".
Ezzel magyarázható a sok-sok millió évvel ezelőtti trópusi éghajlat (és tenger).
Ezzel magyarázható a sok-sok millió évvel ezelőtti trópusi éghajlat (és tenger).
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
... máskor pedig évezredekig fagyos volt, bár tartós jégpáncél nem fedte soha, attól megvédték a Tátra és az Alpok hegyei. A klíma mindig és mindenhol folyamatosan változik a bolygón, csak az nem mindegy, milyen gyorsan történik ez, tehát mennyire van ideje az élővilágnak alkalmazkodni hozzá. Talán még Te is érzékelsz némi különbséget, ha ököllel behúznak egyet, vagy ha megveregetik a vállad. Mindkettő fizikai érintkezés, de a hatásuk nem ugyanaz.ELEX írta: ↑2025.06.10., kedd 21:53Mindig is volt klímaváltozás, hideg és meleg korszakok váltakoztak akkor is, amikor az embernek nyoma sem volt a Földön. Ezek a klímaváltozások a Föld életének természetes periódusai. Hatásunk rá egyenlő a nullával. Magyarország területén trópusi klíma volt, trópusi beltengerrel.
Persze semmiképpen ne vedd ezt győzködésnek részemről, nekem tetszik, sőt szórakoztat a vélekedésed (bár a tudatlanságot általában szomorúnak gondolom). És azt is elhiszem, hogy D. Attenborough szakértelme nem ér fel a szintedig, hiszen alig egy évszázada, földtörténeti léptékben nevetségesen rövid ideje foglalkozik a természettel és annak változásaival (nyilván valamilyen gonosz háttérhatalom jól fizetett ügynökeként). Én ezért örülnék, ha több, hozzá hasonló ember élne és tevékenykedne, továbbra is félrevezetve emberek millióit.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3276
Nem akarlak meggőzni.
Nézd meg, és megérted.
Nincs semmiféle logikai bukfenc.
Csak a Marantz! :-D
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 737
Minden tiszteletem sir David Attemborough-é, az életútjáért, a csodás természetfilmjeiért, de idős korára kicsit elgurult a gyógyszere.Alex_Aston írta: ↑2025.06.10., kedd 19:28Szokás szerint magas színvonalú ismeretterjesztő film.
Ami érdekes benne, hogy e szerint a legujabb kutatások arra világítottak rá, hogy az óceánok sik részein lévő víz alatti erdők több szenet kötnek meg, mint a föld felszíni erdők. Ha ezeket megmentjük (mert a halászat miatt pusztulnak), akkor megmentjük a Földet.
Ha linkelt filmje valóban arról szól, hogy az óceánok víz alatti "erdői" több szenet kötnek le, mint a földfelszíni erdők és ezek ráadásul a halászat miatt pusztulnak, pusztán logikai alapon is rendkívül kérdéses több okból:
1. A fény kb 50 m alatt már nem alkalmas a növények fotoszintéziséhez, de inkább 20-30 m mélységig találhatók fotoszintetizáló növények a vízben. Így az óceánok felszínének mérhetetlen kis százalékában találhatók "víz alatti erdők", a sekély partok közelében. Ezek mennyisége nem mérhető a földfelszíni növényzet mennyiségéhez.
2. Az óceáni nagyipari halászat nem ezekben a sekély vizekben történik, így esély sincs arra, hogy ezeket a "víz alatti erdőket" a tengeri halászat pusztítaná.
Ma milliárdos üzletággá vált a "Föld megmentése". Hihetetlen erők mozgatják ezeket a projekteket. Írtsunk ki minden marhát, mert finganak, ne együnk természetes húst, természetes növényi eredetű termékeket, mert a mezőgazdaság tönkreteszi a Földet. Agyrém!
Mindezek mögött egy őrült nagy lobby dolgozik, akik vegyipari termékeket állítanak elő és emberi fogyasztásra szánják őket. Együnk 3D nyomtatott húst! Meg minden egyéb gazságot próbálnak velünk elfogadtatni a természetes eredetű élelmiszerek helyett.
Azt hittem a gyógyszeriparnál már nem lesz nagyobb erő. Hát lassan lesz, az élelmiszeripar.
Nem a Földet akarják megmenteni, hanem az emberiséget kipusztítani.
A Föld sosem fog elpusztulni, maximum az emberiség.
A Földtörténet során az ember jelenléte egy elenyészően jelentéktelen idő. Tevékenységének hatása elenyésző a földtörténeti geológiai, tektonikus, vulkanológiai hatásokhoz képest, ahhoz a széndioxid, kéndioxid, por és egyéb légkörbe bocsátott anyagok mennyiségéhez képest. Mindig is volt klímaváltozás, hideg és meleg korszakok váltakoztak akkor is, amikor az embernek nyoma sem volt a Földön. Ezek a klímaváltozások a Föld életének természetes periódusai. Hatásunk rá egyenlő a nullával. Magyarország területén trópusi klíma volt, trópusi beltengerrel.
Egy valamire jó, riogatni az embereket vele és olyan sokkal drágább és hosszú távon pusztítóbb technológia ránk erőltetése, amit a bűntudatunk miatt elfogadunk. Már az emberiség azon jelentősen kisebb része, akikre ezek az agymosó ideológiák hatással vannak, vagy az anyagilag érdekeltté tett politikai erők kötelezővé tesznek. Addig a Föld lakosságának java nagy ívben tesz ezekre az ideológiákra és vég nélkül szaporodik, folytatja hagyományos tevékenységét. Mi meg szépen kipusztulunk, mivel elfogyunk, felszívódunk. Nagyon sötét jövőt látok gyermekeinknek, unokáinknak nagyrészt azoknak az erőknek a hatása miatt, akik mérhetetlen bűntudatot erőszakolnak belénk és tökéletesen kiirtják belőlünk a józan gondolkodás nyomait is. A gondolkodó ember nem kívánatos és veszélyes.